Poskupila struja...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BiH_mladi

#176 Re: Poskupila struja...

Post by BiH_mladi »

elektroprivreda bih ima na svom racunu u banci orocena 145 miliona maraka sto se vidi iz godisnjeg finansiskog izvjestaja i mjesto te pare da se koriste oni gule gradjane,koja je ovo vlada?
doktor78

#177 Re: Poskupila struja...

Post by doktor78 »

Struja poskupila - naravno, niko ziv osim zaposlenih u EP to nece pozdraviti, ali ne znam da li je neko spomenuo (mrsko mi citati sve od pocetka) vrlo vaznu cinjenicu da vise nema ljetne i zimske tarife. Dakle, dosadasnja ljetna tarifa poskupljuje, ali naredne zime cemo imati jeftiniju struju nego prosle zime.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#178 Re: Poskupila struja...

Post by Pera Trta »

doktor78 wrote:Struja poskupila - naravno, niko ziv osim zaposlenih u EP to nece pozdraviti, ali ne znam da li je neko spomenuo (mrsko mi citati sve od pocetka) vrlo vaznu cinjenicu da vise nema ljetne i zimske tarife. Dakle, dosadasnja ljetna tarifa poskupljuje, ali naredne zime cemo imati jeftiniju struju nego prosle zime.
Ili će nam cijele godine važiti nekadašnja zimska tarifa, po onom Brankovićevom alanfordizmu: "Struja nije zimi skuplja, nego je ljeti jeftinija."
motorola01

#179 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

doktor78 wrote:Struja poskupila - naravno, niko ziv osim zaposlenih u EP to nece pozdraviti, ali ne znam da li je neko spomenuo (mrsko mi citati sve od pocetka) vrlo vaznu cinjenicu da vise nema ljetne i zimske tarife. Dakle, dosadasnja ljetna tarifa poskupljuje, ali naredne zime cemo imati jeftiniju struju nego prosle zime.
Post veze s vezom nema...Zaposleni EP nemaju sta pozdraviti jer im nece sigurno platu povecati,a ovo drugo sto si napisao u vezi poskupljenja,to jos niko ne zna jer nema nigdje validne informacije da poskupljuje 15 posto NA LJETNU TARIFU?!
Wind

#180 Re: Poskupila struja...

Post by Wind »

"FERK:
za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 feninga/kWh, što je povećanje za 15,77 %"

Ako je prosjecna zimska tarifa bila

12 feninga + 15.77% povecanje = 13,89 feninga

12 feninga + 19.00% povecanje = 14.28 feninga

Dakle, u svakom slucaju, poskupjela je struja u odnosu na SKUPLJU zimsku tarifu + nema vise jeftine ljetnje tarife.
Znaci, znaci.... 2 x :dance:

Ako sam dobro skontao jer mi se ne uklapaju ovi procenti ili je prosjecna zimska veca od 0,12KM :?
motorola01

#181 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

Wind wrote:"FERK:
za kategoriju potrošnje domaćinstva prosječna cijena je 14,27 feninga/kWh, što je povećanje za 15,77 %"

Ako je prosjecna zimska tarifa bila

12 feninga + 15.77% povecanje = 13,89 feninga

12 feninga + 19.00% povecanje = 14.28 feninga

Dakle, u svakom slucaju, poskupjela je struja u odnosu na SKUPLJU zimsku tarifu + nema vise jeftine ljetnje tarife.
Znaci, znaci.... 2 x :dance:

Ako sam dobro skontao jer mi se ne uklapaju ovi procenti ili je prosjecna zimska veca od 0,12KM :?
I ja sam isto racunao i nikako se cifra od 15 posto ne uklapa u bilo koju racunicu ljetne i zimske tarife i njihovog prosjeka...Sutra prvi,a nigdje nove cijene :-)

Edit:prosjecna zimska je negdje oko 12,25...I na to dodati 15posto i dodje se do onog prosjeka koji ferk spominje...Zanci ipake se eto utvrdilo,struja je poskupila 15 posto na cijenu zimske tarife :shock: ..Znaci bice veselo sad kad narod to sazna :skoljka: .Na ljetnu tarifu je onda poskupilo preko 50 posto(mislim na ove junske racune)..
Wind

#182 Re: Poskupila struja...

Post by Wind »

Evo sad sam nasao da je procjecna zimska 12.52 feninga...+ 15.77% = 14.49 feninga...

Hajd nek neko ko ima jednotarifno brojilo potvrdi zimsku tarifu....
motorola01

#183 Re: Poskupila struja...

Post by motorola01 »

Wind wrote:Evo sad sam nasao da je procjecna zimska 12.52 feninga...+ 15.77% = 14.49 feninga...

zimska tarifa je:vt-15 feninga,mt-10...srednja je 12 feninga...gore dole iza zareza 15,10,12feniga..Znaci prosjek je negdje oko 12,25+15,77=14,18...Ferk kaze da je prosjek po novoj cijeni 14,27...

Eto to je to...Poskupljenje je 15,77,samo su zaboravili reci da je poskupilo prema cijeni zimske tarife :x ,a ne ljetne koja je na snazi :run:
Kristijana

#184 Re: Poskupila struja...

Post by Kristijana »

Evo ljudi, upravo je počelo. :cry:
Gasite sve iz utičnice kad ne koristite. Reciklirajte, ne perite se svaki dan, i odjeću perite rjeđe. :cry:
Molite boga i sve svece da val poskupljenja koji slijedi bude što manji. :-? :sad: :cry:

A nisu mogli sačekati do oktobra i ostaviti još koji mjesec da uživamo u ljetnoj tarifi. :x
Morali su to učiniti sad, kad nam je bilo ostalo još tri mjeseca ljetne tarife.
I sad nam je, prije 15 minuta, počela zimska tarifa plus 15%? :shock: :shock: :shock: :x :x :x
****a ** *******a :-x :evil: :twisted: :x :angry:
Topla voda

#185 Re: Poskupila struja...

Post by Topla voda »

pa ko ne vidi da ce preko javnih preduzeca drzava puniti budjet u buducnosti i da ce se cijene usluga koje drzava daje individualcu polagano uskladjivati sa cijenama u eu,nije dobar :)

jos kad padne inkoming od poreza i carina,kako se budemo priblizavali eu,sve ono sto sad puni budzet...nameti na uvezenu robu koju jedemo i pijemo,to ce se popunjavati na ovaj nacin,jer ce to biti najstabilniji izvor za punjenje drzavne kase.

i raja ce biti sve vise pod finansijskim pritiskom,posteni privatnici ce dusu ispustiti da poplacaju poreze,a siva ekonomija koju ce drzava pokusati sankcionirati i kontrolirati ce donositi veliku zaradu.

uglavnom,nije bas tako daleko dan kad nece biti domacinstva koje ce vodu placati ispod sto maraka,struju dvije i ostale budalastine jos stoju.

i vjerujem da bi cijena plina divljala svakako,sve i da nema problema sa rusima i ukrajincima,koji su je fakticki zakucali do maximuma i nisu ostavili manevarski prostor vladama u nasoj okolini i srednjoj evropi da one pokupe pilav od razlike u cijeni.....pa ljudi vec skidaju plinske bojlere kojima griju kuce i traze nove solucije.

sve u svemu,ono sto se dogadja u grckoj je kao i obicno....kako to biva kroz istoriju s grcima :) .. preteca onoga sto ce se dogadjati i drugdje
zelenashica

#186 Re: Poskupila struja...

Post by zelenashica »

motorola01 wrote:
Wind wrote:Evo sad sam nasao da je procjecna zimska 12.52 feninga...+ 15.77% = 14.49 feninga...

zimska tarifa je:vt-15 feninga,mt-10...srednja je 12 feninga...gore dole iza zareza 15,10,12feniga..Znaci prosjek je negdje oko 12,25+15,77=14,18...Ferk kaze da je prosjek po novoj cijeni 14,27...

Eto to je to...Poskupljenje je 15,77,samo su zaboravili reci da je poskupilo prema cijeni zimske tarife :x ,a ne ljetne koja je na snazi :run:
A o čemu je zelenashica pričala cijelo vrijeme :roll: :D
madner

#187 Re: Poskupila struja...

Post by madner »

Topla voda wrote:pa ko ne vidi da ce preko javnih preduzeca drzava puniti budjet u buducnosti i da ce se cijene usluga koje drzava daje individualcu polagano uskladjivati sa cijenama u eu,nije dobar :)

jos kad padne inkoming od poreza i carina,kako se budemo priblizavali eu,sve ono sto sad puni budzet...nameti na uvezenu robu koju jedemo i pijemo,to ce se popunjavati na ovaj nacin,jer ce to biti najstabilniji izvor za punjenje drzavne kase.

i raja ce biti sve vise pod finansijskim pritiskom,posteni privatnici ce dusu ispustiti da poplacaju poreze,a siva ekonomija koju ce drzava pokusati sankcionirati i kontrolirati ce donositi veliku zaradu.

uglavnom,nije bas tako daleko dan kad nece biti domacinstva koje ce vodu placati ispod sto maraka,struju dvije i ostale budalastine jos stoju.

i vjerujem da bi cijena plina divljala svakako,sve i da nema problema sa rusima i ukrajincima,koji su je fakticki zakucali do maximuma i nisu ostavili manevarski prostor vladama u nasoj okolini i srednjoj evropi da one pokupe pilav od razlike u cijeni.....pa ljudi vec skidaju plinske bojlere kojima griju kuce i traze nove solucije.

sve u svemu,ono sto se dogadja u grckoj je kao i obicno....kako to biva kroz istoriju s grcima :) .. preteca onoga sto ce se dogadjati i drugdje
Prvo carine vise i nisu neki izvor prihoda, jer imamo vec sporazume sa EU o trgovini.

Grcka moze biti prethodnica Hrvatskoj, nema ne. Analogija bi bila da uzmemo 20 milijardi kredita, odplacujemo rate od toga a za ostatak pojeftinimo svima sve. Zivili bi ko hadzije, bar ova generacija.
Topla voda

#188 Re: Poskupila struja...

Post by Topla voda »

e ti kad ne bi neku kontru :D
znas li koliki je prihod uioa u 2010?

da ,prihodi padaju,ali ce padati jos vise...stope se smanjuju na godisnjem nivou.

i od dvije i po milijarde eura u 2005,kad je budjet kantona sarajevo iznosio 880 miliona km,smo dosli na 20-30% manje prihoda iz tog izvora.

a odakle namaci lovu?

od naroda,jednostavno... :roll:

a siroka je to prica oko grcke,vise to vidim kao socijalni bunt,nego kao revolt na neku potrosnju od prije nekoliko godina.to da je sustina nezadovoljstva prijasnje rasipnistvo grcke vlade je tv prica ,s parelala mladena marica i ne vjerujem tome ni malo..kao sistem funkcionira samo imaju neki grci koji su lagali evropu :roll:

sistem ne funkcionira,a posljedice cemo vidjeti,u ovom obliku ,prije ili kasnije i na ulicama drugih drzava
Hendrix

#189 Re: Poskupila struja...

Post by Hendrix »

Reče mi jaran neki dan, ma jebo njih i poskupljenje ionako mi dođe 40KM struje, nek poskupe nije to nešto....
To su ti bosanski principi ekonomije, ne mogu mi ništa ionako je to samo 15% :roll:
Post Reply