Pogledala sam bolje tvoj post..i opet se ne slazem..Ja nisam nigdje rekla da ce to ucenje niti poklanjanja dove izbrisati necije grijehe..iako ,cini mi se da sam i to negdje procitala..zato preporucuju da se uci cesto 'Jasin'..mozda se nece nista izbrisati, ali po nekoj logici bi se trebalo nesto upisati, pogotovo ako se nesto pokloni nakon ucenja...a trebao bi doci dan kada ce se vagati ta dobra i losa djela..Pa ako ti svakog dana odvojis dio vremena i sjetis se svog roditelja, proucis mu..pa trebalo bi ako nista da mu se upise da je dobar roditelj bio..i da je dobro dijete odgojio..a mislim da to nije mala stvar..cocochanel wrote: ma ako bolje pogledas moj post isto to sam i ja rekla, da ucenje Kur'ana moze biti dio dove, ali nikako Kur'an poklanjat iskljucivo misleci da ce taj Kur'an pobrisati neke grijehe umrlog. a ruku na srce mnogi tako misle. to je ocigledno iz silnih hatmi koje se plate da bi neko proucio. dijete je duzno sjecati se svojih roditelja i moliti Boga da olaksa dusi kaburske azabe i na Sudnjem danu. time i samo dijete dobije sevape kako zato sto se sjetio svojih roditelja tako i zato sto je ucio Kur'an i ibadetio. hadz i klanje kurbana za umrlog se moze raditi iskljucivo ako je ta osoba ostavila u amanet svojoj djeci da to za njega cine. samim tim je on/ona za zivota zaradio sevap za svoj nijjet. a to za dugove je djetetova obaveza da uradi i samim tim nema nikakvog uticaja na dusu umrlog.
a to da se iskljucivo ne moze obaviti hadz ako ta osoba nije ostavila u amanet..to nisam nigdje procitala..i opet se ne slazem to oko dugova, naravno da smo to duzni, ali mislim da su to sve stvari koje mogu pomoci dusi umrlog..