POSJETA MEZARA

Rasprave o vjerskim temama.
ljubav_aha

#26 Re: POSJETA MEZARA

Post by ljubav_aha »

sve je ovo teorija i praksa islamskih ucenjaka :!:
oh,kako mrzim kad sa lijepi Islam OVAKO tumaci :!:

zamislite ako muz,otac umre u porodici npr. zena plus kcerke,ko ce posjecivati njegov mezar,ako se upravo planira primjenjivati filozofija islamskih ucenjaka
Neelix

#27 Re: POSJETA MEZARA

Post by Neelix »

Bosanac sa dna kace wrote: Znam za primjer gdje hudovica jednog.... :shock: :?
Bosanac sa dna kace

#28 Re: POSJETA MEZARA

Post by Bosanac sa dna kace »

travar wrote:Bilivit or nat, kao i posjeta mezara, ženama je dozvoljeno, ali nije preporučljivo, doći na dženazu, i usput rečeno i džumu!
jep lijepo bi bilo da klanjaju i Bajram namaz :-)
Bosanac sa dna kace

#29 Re: POSJETA MEZARA

Neelix wrote:
Bosanac sa dna kace wrote: Znam za primjer gdje hudovica jednog.... :shock: :?
:wink:
cocochanel

#30 Re: POSJETA MEZARA

Post by cocochanel »

meni nije jasno sta je tu problem..naravno da zene nece klanjati dzenazu, vec se sklone na pristojnu udaljenost..recimo ja sam prije sve pitala i fino mi rekli gdje cu ja sa sestrom da stanem i kada mogu prici.. i ako sam vec mogla organizovati dzenazu, odrediti mjesto..i uraditi sve sto je trebalo, ne vidim razloga da ne ostanem na dzenazi..naravno da se niije naricalo niti sta slicno.. Ali kao sto ljubav_aha rece, ja sam ostala sa sestrom i mamom...bez brace, daidza..amidza..ne znam ko je to trebao uraditi..a valjda treba porodica..a mozda treba da i ostavim mezar da zaraste..po islamskim pravilima..
Bosanac sa dna kace

#31 Re: POSJETA MEZARA

cocochanel wrote:meni nije jasno sta je tu problem..naravno da zene nece klanjati dzenazu, vec se sklone na pristojnu udaljenost..recimo ja sam prije sve pitala i fino mi rekli gdje cu ja sa sestrom da stanem i kada mogu prici.. i ako sam vec mogla organizovati dzenazu, odrediti mjesto..i uraditi sve sto je trebalo, ne vidim razloga da ne ostanem na dzenazi..naravno da se niije naricalo niti sta slicno.. Ali kao sto ljubav_aha rece, ja sam ostala sa sestrom i mamom...bez brace, daidza..amidza..ne znam ko je to trebao uraditi..a valjda treba porodica..a mozda treba da i ostavim mezar da zaraste..po islamskim pravilima..
isto kao što nećep ostavvit mezar da zaraste, nećeš od njega pravit neko svetište i ceremonije prilikom posjete...
rodica

#32 Re: POSJETA MEZARA

Post by rodica »

cocochanel wrote:ja sam isto mislila se drzati tih propisa, ostaviti dzenaze muskima, kao i posjete mezarima... ali kada mi je otac umro, nisam imala nikakvih nedoumica..pripremila sam mu dzenazu, prisustvovala..i cesto idem na mezar..odrzavam ga..proucim mu..i jednostavno ima nesto neobjasnjivo sto me vuce tamo, i cisto sumnjam da bi me iko ikada mogao odgovoriti od toga..
Potpuno se slazem sa tobom,ja imam jednu rodicu koja je vrlo mlada umrla,i stvarno bi mi bilo tesko proci kraj harema,a da ne svratim i ne proucim fatihu,jer po meni to je izraz određene zahvalnosti za sve ono sto je cinila u zivotu za mene,i to je sada jedini nacin da joj zahvalim.Zato sam izabrala ovu temu,bas zbog toga da vidim sta vi mislite o ovome.I cocochanel,stvarno mi je zao ako sam te mozda nekako povrijedila ovom temom,nije mi namjer bila rastuziti nikoga od vas :sad:
cocochanel

#33 Re: POSJETA MEZARA

Post by cocochanel »

naravno da me nisi povrijedila..i ja sam se javila na ovu temu..jer sam posebno osjetljiva na to..upravo zbog tih cudnih ljudskih rezonovanja..kao "jaoo kako ces na dzenazu??"..pa do toga da su neki prokomentarisali kako se moze dzenaza 'pokvariti' tako..te da 'ne bude primljena'.. :roll: ..eto kao mogla sam sve uraditi, pripremiti, odabrati mjesto, donijeti hranu i vodu onim sto kopaju, platiti..ali zaboga nisam trebala prisustvovat :-? i..da se razumijemo ja se potpuno slazem sa tim da ne treba glasno plakati, naricati i cirkus neki praviti..vec da to sve treba biti dostojanstveno..tako je i proslo..
ljubav_aha

#34 Re: POSJETA MEZARA

Post by ljubav_aha »

Bosanac sa dna kace wrote:
cocochanel wrote:meni nije jasno sta je tu problem..naravno da zene nece klanjati dzenazu, vec se sklone na pristojnu udaljenost..recimo ja sam prije sve pitala i fino mi rekli gdje cu ja sa sestrom da stanem i kada mogu prici.. i ako sam vec mogla organizovati dzenazu, odrediti mjesto..i uraditi sve sto je trebalo, ne vidim razloga da ne ostanem na dzenazi..naravno da se niije naricalo niti sta slicno.. Ali kao sto ljubav_aha rece, ja sam ostala sa sestrom i mamom...bez brace, daidza..amidza..ne znam ko je to trebao uraditi..a valjda treba porodica..a mozda treba da i ostavim mezar da zaraste..po islamskim pravilima..
isto kao što nećep ostavvit mezar da zaraste, nećeš od njega pravit neko svetište i ceremonije prilikom posjete...
cocochanel,gest posjecivanja mezara najdrazih je vrlo licne emocionalne prirode,uvijek kazem ,Bog sve zna ,vidi i cuje :)

bosanac,otkud ti ideja o stvaranju posjete mezara u svetiste ili neke ceremonije :shock: izvini,cijeli zivot sam isla na ocev mezar i mezar rodbine u razlicitim gradovima,tako nesto nisam nikad vidjela ili cula
rodica

#35 Re: POSJETA MEZARA

Post by rodica »

Bosanac sa dna kace wrote:
Ja stvarno nisam vidjela da je neko napisao da bi pravio ceremoniju i neko svetiste,mi ovdje govorimo samo o osjecajima i nasim zeljama da posjetimo mezarja,ali naravno da ne odobravam glasna naricanja koja su i u islamu strogo zabranjena bez ikakvih dvojbi.A da se jos nadovezem na ono sto pojedini govore o dzenazama.Ja nevidim problem u tome sto mi zene stojimo van kapije,naravno,dok se dzenaza ne zavrsi,mi necemo klanjati dzenazu kao sto neko misli,vec cekamo da ona zavrsi pa da mozemo uci i staviti cvjeci i tako se zauvjek oprostiti od drage osobe :sad:
ljubav_aha

#36 Re: POSJETA MEZARA

Post by ljubav_aha »

[quote="rodica"Ja stvarno nisam vidjela da je neko napisao da bi pravio ceremoniju i neko svetiste,mi ovdje govorimo samo o osjecajima i nasim zeljama da posjetimo mezarja,ali naravno da ne odobravam glasna naricanja koja su i u islamu strogo zabranjena bez ikakvih dvojbi.A da se jos nadovezem na ono sto pojedini govore o dzenazama.Ja nevidim problem u tome sto mi zene stojimo van kapije,naravno,dok se dzenaza ne zavrsi,mi necemo klanjati dzenazu kao sto neko misli,vec cekamo da ona zavrsi pa da mozemo uci i staviti cvjeci i tako se zauvjek oprostiti od drage osobe :sad:[/quote]

to je ,iskerno receno,problem licne prirode,tacnije,rodice,to je tvoj stav

licno,mnogo osobe psihicki nisu u stanju otici na dzenazu svojih rodtielja i slicno,to razumijem,bolje je da ne idu,ali ako mogu emocionalno podnjeti taj dio dzeneaaze,zasto ne

ne razumijem,cemu tolika potreba uopce raspravljanja o tome kako i ko ide na dzenazu,Boze sacuvaj nas od ogranicenosti :roll:
rodica

#37 Re: POSJETA MEZARA

Post by rodica »

Potpuno se slazem sa tobom,ako neko ne moze da podnese dzenazu,bolje mu je da ne ide,jer ce to dovesti do ogromnih psihickih poteskoca,naravno ponavljam,kod onih osoba koje nisu u tom stanju da to mogu podnijeti.Ali se suprostavljam onima koji govore da to nije uredu,jer to hocemo li ici ili ne,zavisi od nas samih,kao sto sto ti rece,da je to problem licne priroda,odnosno nas samih.
ljubav_aha

#38 Re: POSJETA MEZARA

Post by ljubav_aha »

:)
Ponekad s'proljeca

#39 Re: POSJETA MEZARA

Post by Ponekad s'proljeca »

[quote="ljubav_aha"]sve je ovo teorija i praksa islamskih ucenjaka :!:
oh,kako mrzim kad sa lijepi Islam OVAKO tumaci :!:

zamislite ako muz,otac umre u porodici npr. zena plus kcerke,ko ce posjecivati njegov mezar,ako se upravo planira primjenjivati filozofija islamskih ucenjaka[/quote]

Slazem se,

Pa ljudi moji, znate li vi koliko su stari ti prirucnici koje citate, a koje su pisali razni naprdjivaci.

Zasto bi bilo zabranjeno ici na mezar ili grob???? Slazem se da se ne treba okrenuti prema grobu kada se molis Stvoritelju ili se moliti prema turbetuisl., ali obici mezar svojih najblizih je najobicnija glupost.

Ako su ovo propovjedanja Vehabija, zasto se isti ne zapitaju koliko su oni nesvjesno zastranili u svojim pogledima!!!!

Zar nije idolopoklonstvo takodje nosenje brade i kratkih pantola kao sto je nosio poslanik???? Mi ne moramo nositi stvari koje je nosio poslanik u ono doba, kako bi se priblizili Stvoritelju i bili mu drazi!!!!

Zar nije primoravanje zena da nose burke jedna vrsta idolopoklonstva????
Ponekad s'proljeca

#40 Re: POSJETA MEZARA

Bio sam na jednoj marokanskoj svadbi, zene posebno muskarci posebno.

Zene igraju sa zenama , muskarci sa muskarcima, ja popio caj i napusti svadbu, nekako mi pederski da igram sa muskarcima!!!!

Ja mislim da nam se Bog svima smije sa nebesa!!!!

Ove danasnje religije su karikatura covjecanstva!!!!
Ponekad s'proljeca

#41 Re: POSJETA MEZARA

[quote="Ponekad s'proljeca"]Bio sam na jednoj marokanskoj svadbi, zene posebno muskarci posebno.

Zene igraju sa zenama , muskarci sa muskarcima, ja popio caj i napustio svadbu, nekako mi pederski da igram sa muskarcima!!!!

Ja mislim da nam se Bog svima smije sa nebesa!!!!

Ove danasnje religije su karikatura covjecanstva!!!![/quote]
banjaluka078

#42 Re: POSJETA MEZARA

Post by banjaluka078 »

Pronadjoh:
Žene i klanjanje dženaze-namaza

Pitanje:

Esselamu alejkum!
Žene ne klanjaju dženaze-namaz, ali je li im uopšte dozvoljeno pratiti mejjita u povorci na putu prema mjestu ukopa i smiju li biti prisutne pri samom ukopu? Takođe, preporučuje li se generalno ženama odlaziti u harem, tj. posjećivati mezare bližnjih? Ako su odgovori negativni zamolio bih vas da ih produbite!
Selam

Odgovor:

Žene mogu klanjati dženazu namaz ukoliko su prisutne prilikom klanjanja dženaze, i ukoliko ispunjavaju opće uvjete klanjanja namaza iako kod nas nije uobičajeno da one klanjaju dženazu niti da prisustvuju klanjanju dženaze, osim u iznimnim slučajevima kao prilikom klanjanja kolektivnih dženaza žrtvama genocida i ratnih zločina. Naravno, kao i kod drugih namaza, njihov saf treba biti iza safova muškaraca. Nije preporučeno da žene prate dženazu niti da prisustvuju ukopu umrlog. Žene mogu posjećivati mezarje uz poštivanje islamskih propisa o posjećivanju mezarja, posebno onih koji se tiču prikladnog odijevanja i ponašanja prilikom posjete i obilaska kabura.
izvor

Ja sam takodje prisustvovala dzenazi mog tate, niko nije pravio problem od toga, mada, da budem iskrena, nisam nikog ni pitala za dozvolu. Odem pocesto na mezar i njemu i njegovim roditeljima, njima po Fatiha, a meni nekako lakse.
Sto se tice dzenaza...od slucaja do slucaja, pitam familiju rahmetlije kako ce i sta ce, nekima je svejedno, neki izricito traze (vecinom u slucaju smrti starije osobe) da zene ne idu. Ponekad imam malo "ureduje", zamoli nemuslimane da stanu sa strane, cak ukratko objasni (da i njima bude jasnije, da znaju o cemu se radi) tok dzenaze.

U BL se pocelo malo "prepisivati" od komsija, pa se pocelo donositi ono vjestacko cvijece, plastikaneri...e, jedino se po tom pitanju izjasnila IZ i postavila obavijesti da se to ne donosi, jer izblijedi, prevrne se, ocufa se...povrh svega djeluje jako neuredno.
travar

#43 Re: POSJETA MEZARA

Post by travar »

Postoji nešto što se zove EDIT!
A ovo o idolopoklonstvu :lol: , tvoje poimanje idolopoklonstva je daleko od istine!
Nošenje brade nema ama baš NIŠTA sa idolopoklonstvom, to je sunnet propisan od strane Muhammeda a.s., i kao takav naravno nije obavezujući ali je poželjan!
I bilo bi lijepo da malo "sjašete" sa vehabija, nema teme da se vehabije ne spominju!
FLASH NEWS:
Nisu vehabije krive za sve, malo sebe preispitajte prije nego počnete upirati prstima u nekoga drugog! :x
Bog nam dao pamet pa svak može izabrati kojem putem ići!
ja.neron

#44 Re: POSJETA MEZARA

Post by ja.neron »

rodica wrote:U nekim knjigama sam citala da je dozvoljeno zenama da posjete mezarja,dok sam u drugim knjigama citala da je to po islamu strogo zabranjeno.Pa bih molila da mi netko tko zna odgovori?
evo ti pravi odgovor

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=139
ja.neron

#45 Re: POSJETA MEZARA

Post by ja.neron »

.
madnessa

#46 Re: POSJETA MEZARA

Post by madnessa »

travar wrote:Bilivit or nat, kao i posjeta mezara, ženama je dozvoljeno, ali nije preporučljivo, doći na dženazu, i usput rečeno i džumu!
de ne izmisljaj za dzumu, molim te. :-) dzuma je svima propisana i jedino se kod nas ne praktikuje da zene ne idu. treba odvojiti zene i muskarce kao i na ostalim namazima. zene ne mogu na bajram namaze i dzenazu.
meni ovo ucenje na mezarima ne ide u glavu. islam ne podrzava ucenje za duse mrtvih... ucenje Kur'ana moze biti dio molitve Allahu dz.s. da se umrlom olaksa. u biti sevap je onome ko je ucio zato sto je ucio i zato sto se sjetio svog bliznjeg. a neka ucenja govore kako samo ucenje Kur'ana, a narocito na mezarjima, otezava kaburske azabe, te nije preporucljivo i zapravo ne cini nikakvo dobro umrlom. u nas ljudi misle da sto vise ucimo umrlim da ce istim biti lakse na Sudnjem danu, a zapravo se nase knjige dobrih i losih dijela zatvaraju onog trena kad umremo i , ajmo to narodski reci, "sto si ucio, ucio si"...
cocochanel

#47 Re: POSJETA MEZARA

Post by cocochanel »

de ne izmisljaj za dzumu, molim te. :-) dzuma je svima propisana i jedino se kod nas ne praktikuje da zene ne idu. treba odvojiti zene i muskarce kao i na ostalim namazima. zene ne mogu na bajram namaze i dzenazu.
meni ovo ucenje na mezarima ne ide u glavu. islam ne podrzava ucenje za duse mrtvih... ucenje Kur'ana moze biti dio molitve Allahu dz.s. da se umrlom olaksa. u biti sevap je onome ko je ucio zato sto je ucio i zato sto se sjetio svog bliznjeg. a neka ucenja govore kako samo ucenje Kur'ana, a narocito na mezarjima, otezava kaburske azabe, te nije preporucljivo i zapravo ne cini nikakvo dobro umrlom. u nas ljudi misle da sto vise ucimo umrlim da ce istim biti lakse na Sudnjem danu, a zapravo se nase knjige dobrih i losih dijela zatvaraju onog trena kad umremo i , ajmo to narodski reci, "sto si ucio, ucio si"...[/quote]

Ne znam otkud to da islam ne podrzava ucenje za duse umrlih..naravno da sad nece se to raditi na mezaru, tu se prouci fatiha i to je to..
mislim, nisam neki expert...ali nije bas tacno da se ne moze uraditi nista za dusu umrlog..moze se napostiti ako je umrli ostao duzan, otici na hadz, duzni smo nadoknaditi sve dugove iza roditelja koliko znam..i cini mi se da je Poslanik rekao da nakon sto covjek umre jedino sto mu moze pomoci su njegova dobra djela, znanje koje je ostavio, i djeca koja mu dovu cine.. Isto tako se moze uciniti neko dobro djelo u ime umrlog roditelja, kao i sadaka..
I nekako mi je logicno da se pika i to ako ucis za neciju dusu..jer samim tim sto se sjetis te osobe, znaci da je nekog dobra uradila..i opet podcrtavam nisam expert, ali citala sam malo..
travar

#48 Re: POSJETA MEZARA

Post by travar »

cocochanel wrote:
Ne znam otkud to da islam ne podrzava ucenje za duse umrlih..naravno da sad nece se to raditi na mezaru, tu se prouci fatiha i to je to..
mislim, nisam neki expert...ali nije bas tacno da se ne moze uraditi nista za dusu umrlog..moze se napostiti ako je umrli ostao duzan, otici na hadz, duzni smo nadoknaditi sve dugove iza roditelja koliko znam..i cini mi se da je Poslanik rekao da nakon sto covjek umre jedino sto mu moze pomoci su njegova dobra djela, znanje koje je ostavio, i djeca koja mu dovu cine.. Isto tako se moze uciniti neko dobro djelo u ime umrlog roditelja, kao i sadaka..
I nekako mi je logicno da se pika i to ako ucis za neciju dusu..jer samim tim sto se sjetis te osobe, znaci da je nekog dobra uradila..i opet podcrtavam nisam expert, ali citala sam malo..
:thumbup:
ljubav_aha

#49 Re: POSJETA MEZARA

Post by ljubav_aha »

burka-neki dan sam procitalla da cak nije ni pod zahtjevom serijatskog zakona,vec takva odluka se odnosi u zavisnosti od filozofija drzava
madnessa

#50 Re: POSJETA MEZARA

Post by madnessa »

cocochanel wrote:
madnessa wrote:de ne izmisljaj za dzumu, molim te. :-) dzuma je svima propisana i jedino se kod nas ne praktikuje da zene ne idu. treba odvojiti zene i muskarce kao i na ostalim namazima. zene ne mogu na bajram namaze i dzenazu.
meni ovo ucenje na mezarima ne ide u glavu. islam ne podrzava ucenje za duse mrtvih... ucenje Kur'ana moze biti dio molitve Allahu dz.s. da se umrlom olaksa. u biti sevap je onome ko je ucio zato sto je ucio i zato sto se sjetio svog bliznjeg. a neka ucenja govore kako samo ucenje Kur'ana, a narocito na mezarjima, otezava kaburske azabe, te nije preporucljivo i zapravo ne cini nikakvo dobro umrlom. u nas ljudi misle da sto vise ucimo umrlim da ce istim biti lakse na Sudnjem danu, a zapravo se nase knjige dobrih i losih dijela zatvaraju onog trena kad umremo i , ajmo to narodski reci, "sto si ucio, ucio si"...

ma ako bolje pogledas moj post isto to sam i ja rekla, da ucenje Kur'ana moze biti dio dove, ali nikako Kur'an poklanjat iskljucivo misleci da ce taj Kur'an pobrisati neke grijehe umrlog. a ruku na srce mnogi tako misle. to je ocigledno iz silnih hatmi koje se plate da bi neko proucio. dijete je duzno sjecati se svojih roditelja i moliti Boga da olaksa dusi kaburske azabe i na Sudnjem danu. time i samo dijete dobije sevape kako zato sto se sjetio svojih roditelja tako i zato sto je ucio Kur'an i ibadetio. hadz i klanje kurbana za umrlog se moze raditi iskljucivo ako je ta osoba ostavila u amanet svojoj djeci da to za njega cine. samim tim je on/ona za zivota zaradio sevap za svoj nijjet. a to za dugove je djetetova obaveza da uradi i samim tim nema nikakvog uticaja na dusu umrlog.
Post Reply