Posjedovanje , da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
Medy
Ma o duzim vezama bi mogla pisati danima.... Sloboda jeste dobra ali u granicama... Nista ne valja previse... Ja bas ponekada mislim da me je ta sloboda i kostala ove sestogodisnje veze...Covjek se jednostavno opusti i zapostavi ono sto mu je najvaznije... Kako jedan partner tako i drugi....
Treba znati kako biti br. 1 u zovotu svog partnera a u isto vrijeme ne gusiti ga/je.... Treba partneru/partnerici dati sansu da vas pozeli a u isto vrijeme ne pruzati sanse za prilike (npr. da se desi neka glupost)....
Treba znati kako biti br. 1 u zovotu svog partnera a u isto vrijeme ne gusiti ga/je.... Treba partneru/partnerici dati sansu da vas pozeli a u isto vrijeme ne pruzati sanse za prilike (npr. da se desi neka glupost)....
-
simster
#27 Re: Posjedovanje , da ili ne?
kako mislis posjedovanje nekoga?FortunaBela wrote:Posjedovati nekoga može dovesti do, nestanka savršenstva, neponovljivosti , aaaaa , nažalost , može se uklopiti u svakidašnjost, koja je tako česta....
Kakav je vaš stav u jednoj takvoj vezi?
-
Zadig
fortuna, odlicna tema!
Sta serete kao da ne znate o cemu cura prica. svasta vala...
Bela, sto posto sam za tu teoriju, i vala ako je neko iskusio posesivnost, onda je to vala zadig. to je izmedju ostalog i unistilo moj brak. Ali neka je, covjek se uci dok je ziv. Nakon razvoda se nikada u zivotu nisam osjecao slobodniji.
Nema kompromisa kada je freedom u pitanju.
No hidden catch
no strings attached
just freedom
Covjek se rodio sam i umrijece sam. I nije poenta jebenog zivota da se njegov ostatak provede zajedno sa nekim, ili da se sve svodi na to nalazenje partnera za zivot, druge polovice i to. Nisam povjerenik teorije da za svakog od nas ima druga polovina (ne racunam himzu polovinu), to bi znacilo da covjek nije kompletan sam sa sobom. E hebote onda takav covjek i takav zivot.
Ja sam svojoj zeni dao slobode do te boli da se ona zalila da nisam dovoljno ljubomoran i prijetila glupostima da je nju ne smijem previse pustati bla bla...HA HA HA HA HA, pa kakav je fazon koja ti kaze ne ne, nevalja previse slobode, nije to dobro, bla bla bla. (a puno ljudi tako misli)
Pa cekaj onda zar nekome treba da se ne pruzi sva sloboda, da on ili ona nebi uradili nesto sto bi drugu osobu povrijedilo?!?!
What da fuck, ako mi neko treba ogranicavati bilo sta samo da je nebi nesto uradio, onda nije problem u organicavanju, vec u meni
Ne, ne slazem se sa tim. Zasto moram da budem number 1 svom partnetu, zasto taj pritisak, zasto ta konkurentnost?
ne pruzati sanse iil prilike?
Znaci moj partner je kao cuko, koji je onako malo dresiran, ali vazda mora neki lancic oko vrata da ima cisto da se ne opusti?
uz duzno postovanje, hebo te taj partner onda.
broj 1 svakom covjeku treba da bude on sam a ne neko drugi...
umjesto da se ide opusteno kroz zivot...eh...ljudi ulaze u veze i zive zivote pod pritiskom bez veze.
Steta, a ne zivi se zauvijek

Sta serete kao da ne znate o cemu cura prica. svasta vala...
Bela, sto posto sam za tu teoriju, i vala ako je neko iskusio posesivnost, onda je to vala zadig. to je izmedju ostalog i unistilo moj brak. Ali neka je, covjek se uci dok je ziv. Nakon razvoda se nikada u zivotu nisam osjecao slobodniji.
Nema kompromisa kada je freedom u pitanju.
No hidden catch
no strings attached
just freedom
Covjek se rodio sam i umrijece sam. I nije poenta jebenog zivota da se njegov ostatak provede zajedno sa nekim, ili da se sve svodi na to nalazenje partnera za zivot, druge polovice i to. Nisam povjerenik teorije da za svakog od nas ima druga polovina (ne racunam himzu polovinu), to bi znacilo da covjek nije kompletan sam sa sobom. E hebote onda takav covjek i takav zivot.
Ja sam svojoj zeni dao slobode do te boli da se ona zalila da nisam dovoljno ljubomoran i prijetila glupostima da je nju ne smijem previse pustati bla bla...HA HA HA HA HA, pa kakav je fazon koja ti kaze ne ne, nevalja previse slobode, nije to dobro, bla bla bla. (a puno ljudi tako misli)
Pa cekaj onda zar nekome treba da se ne pruzi sva sloboda, da on ili ona nebi uradili nesto sto bi drugu osobu povrijedilo?!?!
What da fuck, ako mi neko treba ogranicavati bilo sta samo da je nebi nesto uradio, onda nije problem u organicavanju, vec u meni
Sloboda ne poznaje granice, onda nije sloboda.Ma o duzim vezama bi mogla pisati danima.... Sloboda jeste dobra ali u granicama... Nista ne valja previse... Ja bas ponekada mislim da me je ta sloboda i kostala ove sestogodisnje veze...Covjek se jednostavno opusti i zapostavi ono sto mu je najvaznije... Kako jedan partner tako i drugi....
Na vrh
Ne, ne slazem se sa tim. Zasto moram da budem number 1 svom partnetu, zasto taj pritisak, zasto ta konkurentnost?
ne pruzati sanse iil prilike?
Znaci moj partner je kao cuko, koji je onako malo dresiran, ali vazda mora neki lancic oko vrata da ima cisto da se ne opusti?
uz duzno postovanje, hebo te taj partner onda.
broj 1 svakom covjeku treba da bude on sam a ne neko drugi...
umjesto da se ide opusteno kroz zivot...eh...ljudi ulaze u veze i zive zivote pod pritiskom bez veze.
-
FortunaBela
Slažem se 100%
Slažem se 100%
-
el maffo
.... i sloboda ima svoju cijenu. Kad tad ces je platiti.Zadig wrote: Nema kompromisa kada je freedom u pitanju.
No hidden catch
no strings attached
just freedom
rang lista se mijenja kako godine prolaze. U svakom slucaju ce moje dijete uvijek biti ispred mene.Zadig wrote: broj 1 svakom covjeku treba da bude on sam a ne neko drugi...
- anais_nin
Zadigi kao i obicno kvalitetan opsiran postZadig wrote: Pa cekaj onda zar nekome treba da se ne pruzi sva sloboda, da on ili ona nebi uradili nesto sto bi drugu osobu povrijedilo?!?!
Sloboda ne poznaje granice, onda nije sloboda.
s druge strane ne vjerujem u ekstreme...znaci posesivnost, ljubomora, kontrola nista od toga ne moze biti zdravo za vezu...ali isto tako taj stav "dragi, draga evo ti sva sloboda na svijetu" moze biti svakako shvacen...i u momentima posebno nakon dugih veza se lako moze pretvoriti ili biti protumacen kao nezainteresiranost...
samoljublje, individualnost sve su to divne stvari, koje treba gajiti i njegovati, ali ako veza stalno funkcionise na principu 1+1 po meni to tesko da moze opstati na duge staze...u svemu tome ipak treba pronaci neko MI...bez gusenja, bez pokusaja da postanemo centar svijeta naseg partnera i obrnuto....
- flora.sa
počeću rečenicom koja možda naizgled nema veze sa ovom temom, ali može se uočiti da je suština nekako ista...
jedna meni veoma draga osoba je meni jednom svojom rečenicom dala skoro pa apsolutno neograničenu slobodu...
hm, ja je imam tu uvijek negdje u svojoj podsvijesti...ne mogu zloupotrijebiti povjerenje te osobe, kad sam je već dobila u neograničenim količinama...
OK, kada se to prenese na voljenu osobu...kada ti ona da tu slobodu u vezi, a ti tu slobodu zloupotrijebiš, nisi samo povrijedio voljenu osbou, nego si izigrao i sam sebe, jer nisi znao da cijeniš ono što ti se dalo...
posesivnost nije dobra, jer tada dobijamo osjećaj gušenja u vezi, mala doza ljubomore je dobra, čisto da smo svjesni da mu je ili joj je stalo do nas, jer ljubomore nema bez ljubavi...čak je i super imati osjećaj pripadnosti nekome, da znamo da tamo negdje postoji neko ko u ovom trenutku možda misli na nas, i spreman/na je da nam u svakom momentu bude pri ruci, kada treba...ali pak, kada stalno hoće da zna svaki naš korak, s kim se krećemo, provjerava smsove, to je grozno...to je onda više stvar nesigurnosti, i nepovjerenja, nego stvarne ljubavi...
kada me pitaju što je po meni najbitnije u jednoj vezi...na drugo mjesto postavljam povjerenje...
jedna meni veoma draga osoba je meni jednom svojom rečenicom dala skoro pa apsolutno neograničenu slobodu...
hm, ja je imam tu uvijek negdje u svojoj podsvijesti...ne mogu zloupotrijebiti povjerenje te osobe, kad sam je već dobila u neograničenim količinama...
OK, kada se to prenese na voljenu osobu...kada ti ona da tu slobodu u vezi, a ti tu slobodu zloupotrijebiš, nisi samo povrijedio voljenu osbou, nego si izigrao i sam sebe, jer nisi znao da cijeniš ono što ti se dalo...
posesivnost nije dobra, jer tada dobijamo osjećaj gušenja u vezi, mala doza ljubomore je dobra, čisto da smo svjesni da mu je ili joj je stalo do nas, jer ljubomore nema bez ljubavi...čak je i super imati osjećaj pripadnosti nekome, da znamo da tamo negdje postoji neko ko u ovom trenutku možda misli na nas, i spreman/na je da nam u svakom momentu bude pri ruci, kada treba...ali pak, kada stalno hoće da zna svaki naš korak, s kim se krećemo, provjerava smsove, to je grozno...to je onda više stvar nesigurnosti, i nepovjerenja, nego stvarne ljubavi...
kada me pitaju što je po meni najbitnije u jednoj vezi...na drugo mjesto postavljam povjerenje...
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
A na trece?
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Da bi ti razvijala pitanje u glavi "Zasto me on to ne pita sta je na prvom mjestu", tako ces nocima da se pitas da bi zakljucila "Pa ja njega volim"
:D:D:D:D:D
Salim se, na prvom mjestu bi svakako trebala biti, tj trebao biti taj sexualno-emotivni fluid
Salim se, na prvom mjestu bi svakako trebala biti, tj trebao biti taj sexualno-emotivni fluid
- flora.sa
@Zadig..Zasto moram da budem number 1 svom partnetu, zasto taj pritisak, zasto ta konkurentnost?
nije to ekskluzivno pravo koje se polaže na nekoga kao personu...
..
nema tu konkurentnosti...nije to trgovina, kupi, zadrži, poslije prodaj, idemo dalje...prirodno je da ti osoba koju voliš bude primarna u tvom životu...pri tome ne msilim naravno samo na osobu sa kojom imaš vezu, nego i na ostale osobe do kojih ti je stalo....svi oni su manje-više primarni...
po meni je to najprirodnija stvar na svijetu biti nekome bitan...
pritisak o kojem ti govoriš, stvaraju neke druge stvari...
nije to ekskluzivno pravo koje se polaže na nekoga kao personu...
nema tu konkurentnosti...nije to trgovina, kupi, zadrži, poslije prodaj, idemo dalje...prirodno je da ti osoba koju voliš bude primarna u tvom životu...pri tome ne msilim naravno samo na osobu sa kojom imaš vezu, nego i na ostale osobe do kojih ti je stalo....svi oni su manje-više primarni...
po meni je to najprirodnija stvar na svijetu biti nekome bitan...
pritisak o kojem ti govoriš, stvaraju neke druge stvari...
-
Zadig
je prirodno treba da bude, ali ne pod parolom:
BOze Ja MORAM biti prvi mom partneru i zbog toga sada treba da se budim ujutro sa mislju kako moram da ucinim sve da sprijecim situacije da slucajno ne budem number 1
eto to sam mislio
KO je meni number 1, meni je number 1, nemora nista extra da se trudi, tj da forsira svoju position

BOze Ja MORAM biti prvi mom partneru i zbog toga sada treba da se budim ujutro sa mislju kako moram da ucinim sve da sprijecim situacije da slucajno ne budem number 1
eto to sam mislio
KO je meni number 1, meni je number 1, nemora nista extra da se trudi, tj da forsira svoju position
-
Zadig
eh, vidim ja ovdje sve se ide na umjerenost....
jos ce neko pomislit da su bosancerosi umjeren narod
Ja bih kafe, nako umjerene, deset sa lukom, umjereno ako moze
ja bih slobodu, umjereno, ali i posesivnost nije losa, umjereno
Eh, sada...nikada se necemo dogovoriti sta je to umjereno u svakom slucaju
tako nek svako sam sebi kroji umjerenost, pa onda nek veza bude dobra onda kada se sretnu dvoje sa slicnom "dozom" umjerenosti, i eto veze duge i sretne....
Sto se tice nezainteresovanosti...mislm da se ona moze vise pokazati na druge nacine nego "umjerenom" posesivnoscu, ili umjerenom slobodom, mada jeste, i tako se tumaci.
Cijena slobode koja ce se platiti, hm, hajde.
Dijete na prvom mijestu, pa tema je br 1 partner ili ja, ne dijete ili nesto drugo, ali generalno se slazem sa tim.

Ja bih kafe, nako umjerene, deset sa lukom, umjereno ako moze
ja bih slobodu, umjereno, ali i posesivnost nije losa, umjereno
Eh, sada...nikada se necemo dogovoriti sta je to umjereno u svakom slucaju
tako nek svako sam sebi kroji umjerenost, pa onda nek veza bude dobra onda kada se sretnu dvoje sa slicnom "dozom" umjerenosti, i eto veze duge i sretne....
Sto se tice nezainteresovanosti...mislm da se ona moze vise pokazati na druge nacine nego "umjerenom" posesivnoscu, ili umjerenom slobodom, mada jeste, i tako se tumaci.
Cijena slobode koja ce se platiti, hm, hajde.
Dijete na prvom mijestu, pa tema je br 1 partner ili ja, ne dijete ili nesto drugo, ali generalno se slazem sa tim.
- flora.sa
@Zadig BOze Ja MORAM biti prvi mom partneru i zbog toga sada treba da se budim ujutro sa mislju kako moram da ucinim sve da sprijecim situacije da slucajno ne budem number 1
eto to sam mislio
eee...to je već druga stvar...
Morala sam reagirati na prethodni post...
A i to Moram dolazi od zbog nekih drugih stvari...otvaramo već neku novu temu...
extra...ne mora extra da se trudi...ali naravno da mora da se trudi...i to ne da bi zadržala tu poziciju, smiješno je i govoriti o poziciji u nečijem životu, ali se svi moramo truditi, u primjerenim granicama, da bismo uopće uspjeli održati vezu...
treba ulaganja u istu...ali ne po cijenu posjedovanja nekoga kao osobe, of kors...
eto to sam mislio
eee...to je već druga stvar...
Morala sam reagirati na prethodni post...
A i to Moram dolazi od zbog nekih drugih stvari...otvaramo već neku novu temu...
extra...ne mora extra da se trudi...ali naravno da mora da se trudi...i to ne da bi zadržala tu poziciju, smiješno je i govoriti o poziciji u nečijem životu, ali se svi moramo truditi, u primjerenim granicama, da bismo uopće uspjeli održati vezu...
treba ulaganja u istu...ali ne po cijenu posjedovanja nekoga kao osobe, of kors...
-
FortunaBela
Vezu čine dvoje, tvoja" tolerantnost" nema ama baš nikakvu ulogu, ako je ne prati druga strana. Tu je u stvari važan izbor, a i incijativa. Incijativa u tom smislu da ljubav moraš "njegovat" jer vatre se polako gase, ako se na njih ne dodaje nešto od čega će se ponovo buknuti. Nekad i ugarak može buknuti, ako se doda pravo drvo...U svakom slučaju je najbitnije ne oduzimati nebo ptici... jer ona će kad tad poželiti,da raširi krila i osjeti vjetar....Zadig"
- anais_nin
Zadig wrote:eh, vidim ja ovdje sve se ide na umjerenost....
i ne, nisam ja zagovarala "umjerenu" posesivnost, samo sam htjela reci da nekad ljudi cesto znaju pobrkati te dvije stvari, znaci kad je odsutna ta posesivnost da to vremenom pocnu tumaciti kao nezainteresiranost...slazem se sa florianom i bellom....treba se truditi...ali takodje ptica i kafez nikako ne idu zajedno...
takodje pravim veliku razliku izmedju posesivnosti i ljubomore...malo ljubomore ipak godi...barem meni
-
Dezze
FortunaBela wrote:Može se to i ovako reći....
Jedna ptičica neponovljive ljepote , neodoljiva, cvrkutava , prelijepog perja ,''glasića koji plijeni', je sletila je na prozor. Dječak je ptičicu spazio, i pomislio ''Ova ptičica je preslatka , ona MORA biti moja i NON-STOP u mojoj blizini! ,... Dječak je uzeo pticu , igrao se sa njom , mazio je , tepao joj , preventivno zatvorio sve prozore(da mu ista ne pobjegne) , i stavio pticu u kavez ...Dječak ju je zavolio , kao i ona njega! Svakog dana joj se divio , upijao je pogledom , uživao u njenom prisistvu , i bio je sretan , što BAŠ on , posjeduje jedno takvo savršenstvo i ''sklad''..
Ptičica joj je svaki dan pjevušila , najlepše moguće melodijice , dopuštala SAMO njemu , da je dodirne , (iako je bila u kavezu)...
Ali , kako je vrijeme proticalo , ptičje perje , je polako gubilo na ''sjaju'' , ptičica nije više bila tako vesela , njen umilan glasić se sve rijeđe ''oglašhavao'' , bez obzira , što je fizički bila prisutna.
Jednog dana , našao ju je mrtvu. Dječak je bila jako tužna , bio je ljut na sebe , što je uopšte i stavio , TAKVU jednu pticu u kavez , ....SAMO zbog svog zadovoljstva...
POENTA: Pusti curu da te vara - sjeba se veza. Nemoj je pustiti da te vara, umrijece. Helem, srece nema ni vako ni nako....
-
FortunaBela
Code: Select all
Dezze
POENTA: Pusti curu da te vara - sjeba se veza. Nemoj je pustiti da te vara, umrijece. Helem, srece nema ni vako ni nako.... :lol:-
Dezze
.....k'o bunarFortunaBela wrote:Duboko....Code: Select all
Dezze POENTA: Pusti curu da te vara - sjeba se veza. Nemoj je pustiti da te vara, umrijece. Helem, srece nema ni vako ni nako.... :lol:
- manijak1
[quote=]
Duboko....
[/quote]
Za razliku od svega ..........štedi vrijeme a vrijeme je .......prolazno
.
Code: Select all
Dezze
POENTA: Pusti curu da te vara - sjeba se veza. Nemoj je pustiti da te vara, umrijece. Helem, srece nema ni vako ni nako.... :lol:Za razliku od svega ..........štedi vrijeme a vrijeme je .......prolazno