posao u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Irm@

#76 Re: posao u Sarajevu

Post by Irm@ »

@A1fa: dobro jasno mi je da ti nisi iz sarajeva.. :D
ja dosad vala osim sto sam polozila neke ispite iz 2 ili treceg puta nemam neke neuspjehe :D
dijelim tvoje misljenje samo ne u tom tvom omalovazavajucem tonu ;-)
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#77 Re: posao u Sarajevu

Post by A1fa »

Irm@ wrote:@A1fa: dobro jasno mi je da ti nisi iz sarajeva.. :D
ja dosad vala osim sto sam polozila neke ispite iz 2 ili treceg puta nemam neke neuspjehe :D
drago mi je zbog toga :D a ne omalovazavam sigurno one koji se bore za sebe, samo mi pravo na zivce idu ljudi kojima je uvijek, ama bas uvijek neko drugi kriv, sto nisu upisali sta su htjeli, sto ne mogu naci posao koji zele, sto im vazda ,,onaj sa lovom i dobrim autom'' curu pokupi :roll: u ovom slucaju su to neke individue kojima zivot prodje trazeci alibi za sebe, ovdje se prica o nemogucnosti sarajlija da pored ,,dosljaka'' pronadju posao u svom gradu, iako vecina vas koji ste mozda i rodjeni i citav zivot zivite u Sarajevu, a niste sa Vratnika ili Bistrika :D , za Bajram zna cesto obici nanu i dedu u nekoj manjoj mahali u drugom kantonu ili entitetu!
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#78 Re: posao u Sarajevu

Post by Pera Trta »

A1fa wrote:
drago mi je zbog toga :D a ne omalovazavam sigurno one koji se bore za sebe, samo mi pravo na zivce idu ljudi kojima je uvijek, ama bas uvijek neko drugi kriv, sto nisu upisali sta su htjeli, sto ne mogu naci posao koji zele, sto im vazda ,,onaj sa lovom i dobrim autom'' curu pokupi :roll: u ovom slucaju su to neke individue kojima zivot prodje trazeci alibi za sebe, ovdje se prica o nemogucnosti sarajlija da pored ,,dosljaka'' pronadju posao u svom gradu, iako vecina vas koji ste mozda i rodjeni i citav zivot zivite u Sarajevu, a niste sa Vratnika ili Bistrika :D , za Bajram zna cesto obici nanu i dedu u nekoj manjoj mahali u drugom kantonu ili entitetu!
Moram priznati, ovaj post (kao i prethodni tvoj) k'o šaka u oko :thumbup:
Mnogi će se u njemu pronaći (i baš zato ga ignorisati).
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#79 Re: posao u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

A1fa wrote:
Ovo je istina, Sarajlije uvijek nadju isprike za svoj neuspjeh, ali je istina da onaj sa strane dodje i vise zapne, e sad kako dobiju poslove to ne znam.
Ja sam rodjena Sarajka, i moji su, nemam nikakvih nana, deda ni ostale rodbine po ostalim kantonima :mrgreen: , ni entitetima, sve je ovdje, ne dalje od Dobrinje. :mrgreen:
Ali ja stvarno koliko god pokusavam skontati ko je u rodbini, familiji, nezaposlen, niko mi ne pada na pamet. Doduse rodjak samo koji studira prvu godinu 10 godina.
Vec rekoh gore negdje da znam za dosta njih da su dobre poslove dobili samo svojim uspjehom, radom i strpljenjem, bez stela.
Znaci moze se, ali treba i dosta srece.
Ali ja nemam naviku da krivim druge za svoje neuspjehe i unaprijed trazim izvlakuse za iste koji ce se zasnivati na "dosljama".
Svako je kovac svoje srece, samo sto mozda neko ima vecu dozu srece, stele, poznanstava, jbg...nismo svi iste srece.
lerdi

#80 Re: posao u Sarajevu

Post by lerdi »

A1fa wrote:
Slažem se sa tobom da ima onih kojima je najlakše da sjede na kafi i kukaju nad svojom sudbinom. Takvih ima mnogo u Sarajevu koji misli da samim tim što su iz Sarajeva treba da imaju već po rođenju spreman posao. Po mogućnosti kancelarijski sa kakvom dobrom sekretaricom. S druge strane si nepravedan prema onima koji se zaista trude da pronađu posao, ali nemaju šanse pored raznih zemljaka i onih koji donesu pare samo da bi se zaposlili u Sarajevu preko kakvog rođaka. Takvih vjeruj mi ima isto tako veliki broj. Jednostavno nit im roditelji imaju kakvu jaku vezu nit im finansijska situacija dozvoljava da daju pare. Družim se sa ljudima koji nisu iz Sarajeva, 70% društva mi je tako, i znam kako oni funkcionišu. Za mnoge stvar im skidam kapu, ali takođe nekad znaju i preko mrtvih gaziti samo da bi ostali ovdje. Vjeruj da znam šta ti pričam. S druge strane mislim da je nepravedno da u strukturama npr. kantona radi neko ko je tek došao u Sa, a da mnogi čiji roditelji godinama tom kantonu plačaju kojekakve dađbine trunu na birou.
Irm@

#81 Re: posao u Sarajevu

Post by Irm@ »

@A1fa: upravu si..to je valjda u ljudskoj prirodi.. takodjer Sarajlije koje odu negdje u EU da studiraju daju sve u roku i super uzorni su studenti sto ovdje mozda i ne bi bili..
evo konretno na mom primjeru..ja sam sada strasno lijena (osim kuhanja ali to volim :D ) a aBd na master cu u EU pa cemo vidjeti koliko cu se truditi..mislim da cu i ja imati tu zelju da pokazem kako mi Bosnanci nismo uopce glupi kako oni to misle :-D :D
eh sad koliko ko krivi "doslje" ne znam..ali je cinjenica da u drzavnim institucijama radi sigurno recimo 60 % "doslja"..ako lazem halalite ali to ja po slobodnoj procjeni od silnih institucija u kojim sam bila...

@lerdi: ovo da gaze preko mrtvih svi "dosljaci" na mom faxu su bash takvi..i to je ono sto mi je grozno..pa za ime Boga u cemu je problem pomoci nekom :?
ladyblue18

#82 Re: posao u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

lerdi wrote: S druge strane si nepravedan prema onima koji se zaista trude da pronađu posao, ali nemaju šanse pored raznih zemljaka i oh koji donesu pare samo da bi se zaposlili u Sarajevu preko kakvog rođaka. Takvih vjeruj mi ima isto tako veliki broj. Jednostavno nit im roditelji imaju kakvu jaku vezu nit im finansijska situacija dozvoljava da daju pare. Družim se sa ljudima koji nisu iz Sarajeva, 70% društva mi je tako, i znam kako oni funkcionišu. Za mnoge stvar im skidam kapu, ali takođe nekad znaju i preko mrtvih gaziti samo da bi ostali ovdje. Vjruj da znam šta ti pričam. S druge strane mislim da je nepravedno da u strukturama npr. kantona radi neko ko je tek došao u Sa, a da mnogi čiji roditelji godinama tom kantonu plačaju kojekakve dađbine trunu na birou.
Da...ali sta ces. Suti i trpi koliko god da je nepravedno. Jednostavno ljudi su uvezani nevjerovatno, narocito Sandzaklije i to nije nikakva tajna.
A kako im sve to polazi za rukom, Bog zna.

Svima je Sarajevo neki ideal, a nazalost postalo je selendra samo takva. Svako bi da dodje ovdje i da provodi svoje fazone koje je donio Bog zna odakle, zato i jest ovako stanje u gradu.
Ako dodjes negdje valjda se moras prilagoditi toj sredini a ne prosipati seljakluk i provincijalizam sto dosta njih radi.

Irm@ jes to ti tek sad skontala sta ima sve na faxu. :mrgreen: Ja sam to skontala jos onog dana kada sam dosla da predam dokumente za upis.
Erzsebet

#83 Re: posao u Sarajevu

Post by Erzsebet »

A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#84 Re: posao u Sarajevu

Post by Pera Trta »

Erzsebet wrote:A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Dok god "stare Sarajlije" (bilo one iz '72, bilo one sa Vratnika i Bistrika, koji su tu od ameba) svako mjesto u BiH osim Sarajeva smatraju selom, dešavaće se to što se dešava. "Seljaci" će se boriti i napredovati, a stare Sarajlije (model '72.) će se ibretiti otkud to nekome pravo da pomisli da živi i radi tamo gdje nije rođen.
Erzsebet

#85 Re: posao u Sarajevu

Post by Erzsebet »

Pera Trta wrote:
Erzsebet wrote:A1fa, bezveze ti je priča. Ima i nas koji smo se davno osamostalili, živimo odvojeno, radimo od srednje škole i živjeli smo čak i vani, takvih primjera znam milion. Meni je Sarajevo premalo, dok je nekome životni san da ovdje ostane. Moj podstanar studira medicinu i kad za dvije godine završi, puškom ga se neće otjerati nazad u selo, iako u njegovom selu ima veliki manjak doktora. On će radije ovdje platiti 15.000 KM da ostane, iako je već dosad na školovanje dao preko 100.000 KM, jer je ovdje već haman 9 godina i živi prilično skupo, toliko da je tamo mogao kuću sagraditi i pokrenuti biznis deset puta. I kući ide jednom ili dvaput godišnje, a kad god ode, vrati se sutra. Što je najgore, trebaće mu štela i ako želi da plati radno mjesto, jer ni to ne može bilo ko.
Dok god "stare Sarajlije" (bilo one iz '72, bilo one sa Vratnika i Bistrika, koji su tu od ameba) svako mjesto u BiH osim Sarajeva smatraju selom, dešavaće se to što se dešava. "Seljaci" će se boriti i napredovati, a stare Sarajlije (model '72.) će se ibretiti otkud to nekome pravo da pomisli da živi i radi tamo gdje nije rođen.
Meni je i Sarajevo selo, prema tome ne vidim razloga za ovakvu konstataciju. To sam i gore spomenuo, kako mi je Sarajevo premalo.

Ako ćemo pravo, ovaj moj podstanar zaista jeste sa sela, što meni uopšte ne smeta, jer ga smatram odličnim čovjekom. Ali problem je što njemu smeta jer ne želi tamo biti doktor i možda jedina "faca", nego će ovdje biti ispod - prosječni radnik, koji će dati pare da ga zaposle i uvijek će to breme nositi na leđima. Nemam ništa protiv ovih koji žele da žive u Sarajevu, ali imam protiv njihovog načina borbe, gdje vrlo često gaze preko mrtvih, samo da bi ostali u gradu.
respo

#86 Re: posao u Sarajevu

Post by respo »

ma ljudi problem je sto neko iz manjeg mjesta svim silama zeli ostati u sarajevu jer je za njega velegrad kao sto su to prije rata radile sarajlije u beogradu

problem je sto je u ratu u sarajevo doslo izbjeglica iz istocne bosne i ljudi iz sandzaka (vecinom ta 2 regiona mada ima i iz drugih djelova)
u ratu su ovi zazuzeli pozicije i sada po rodbinskim vezama primaju u drzavne sluzbe
kad je ponestalo rodbine preslo se na novcane iznose
ovi koji nemaju rodbine gaze preko mrtvih kao sto neko rece
uzmimo samo primjer zenicana recimo puna im usta mrznje za sarajevom kad su u zenici a kad dodju ovdje vole sarajevo vise od nas svih zajedno
da se razumijemo nisu svi takvi ali vecina (odnosi se i na izbjeglice i na ljude iz sandzaka i na ove nove generacije koje tek dolaze u sa)

da nije problem samo u dosljama kako ih neko nazva problem je i u pojedinim rodjenim sarajlijama (strah me reci vecina valjda zato jer ne zelim da je tako ali vrlo moguce)

ja sam se ovdje rodio i ja moram imati posao u kancelariji sluzbeno auto minimalno 50 milja da kosta
ja sam frajer ostalo su papci rodjeni na selu prema tome pare same moraju doci meni
gdje cu ja raditi u komunalnom ili nekoj tako firmi kad sam ja rodjen na vratniku ocam
ja sam raja i gdje cu ja uciti nego odo ja u strosu piti kafu i mahalat ko je s kim bio sta je ko radio i gledat trebe
ma uvijek ima otac i mama koji ce to finansirati a zaradit cu prekovremeno nekim poslicima sa rajom
sve gore nabrojano vazi i za sarajke ukljucujuci i gledanje treba kako se koja obukla

eto moje vidjenje i jednih i drugih ima se jos toga pisati ali subota je valja odmarati
Last_one

#87 Re: posao u Sarajevu

Post by Last_one »

Ne bih da osujetim raspravi ali smo ovdje sve (nepravedno) podjelili u 2 kategorije:

1.LJUDI KOJI SU DOSLI U SARAJEVO I KOJI SU OKARAKTERISANI KAO AMBICIOZNI, PAMETNI, LAKTAROŠI I BEZKURPULOZNI
2.LJUDI RODJENI U OVOM GRADU ALI SU LIJENI, NEAMBICIOZNI, UMISLJENI I POMALO GLUPI

Haloooo, nidje veze!

Prvo, skoro da ne poznajem niti jednu ovako stereotipnu osobu. Moja raja je vecinom iz Sa ali sam upoznala jako puno kvalitetnih ljudi koji su dosli od svuda. Neki od njih su vec dobili poslove i nikada ne bih ni rijeci rekla jer zaista imaju znanje i kvalitet. Pa mislim, kako bih se sad ja osjecala da odem u London i svi me sikaniraju jer nisam tu rodjena. Dakle, ne treba imati nista protiv uspjeha ljudi koji znaju, pametni su, imaju ljudske kvalitete i ambiciozni su pa ma odakle bili.
Ali, nepravedno je reci da mi rodjeni tu samo gledamo gdje cemo kafe ispijati. Netacan navod! Raja koju ja znam (ne ulazim u druge drustvene i sanersko-carsijske kategorije) su u roku diplomirala, govore strane jezike, kulturni su i emancipovani, bili vani na studijima ili razmjenama.....i bum, Sandzaklija im preko rodjaka mazne posao....ili jos gore, aplicirali su (neznajuci) u firku gdje je politika direktora da samo prima zemljake iz Istocne Bosne. I ne srame se to javno reci. Dakle, nikakva tajna. Ljudi koji traze posao znaju o cemu govorim.
Mozda smo krivi mi, mozda oni, mozda sva ova grozna proslost......krivo je more!
respo

#88 Re: posao u Sarajevu

Post by respo »

last one sve ono sto sam rekao potvrdila si svojim postom
samo obrnutim redom :)

da su ljudi koji su dosli u sa ambiciozni uspjesni jer znaju tj sto zele nauciti i sve to potvrdjuje da su ovdje rodjeni pomalo lijeni a sve im na dohvat ruke

da su ovdje obrazovani da govore strane jezike skolovali ili doskolovavali se vani i dosli ovdje i uzme im sandzaklija posao ispred nosa potvrdjuje moju prvu tvrdnju da se oni laktaju da koriste rodbinsko prijateljsko placenicke veze jer zeli ostati ovdje i niko ga ne moze vratiti tamo odakle je dosao

opet da napomenem kao i u prvom mom postu nisu svi takvi ali vecina i u prvoj grupi i u drugoj
Gospoda Ministarka

#89 Re: posao u Sarajevu

Post by Gospoda Ministarka »

@sa_dy , nisi nista trebala govoriti sad ce se pokrenuti tema odakle tebi pravo da se osjecas sarajkom, a mozda i nece iz razloga jer nisi preko veze nasla posao... aj bas da vidim.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#90 Re: posao u Sarajevu

Post by A1fa »

Evo vam primjer iz licnog iskustva koliko se kod nas ljudi zaista trude da nadju posao. Dakle, prije 2 godine sam i ja tako slao CV na svaki oglas i konkurs koji sam mogao da nadjem a da meni odgovara. Zavrsio sam zurnalistiku na FPN i unaprijed znao da mi bas to i nije neki adut u potrazi za poslom, pogotovo sto mi se novinarsko zanimanje nakon sto sam se poblize sa njim upoznao nikako nije svidjalo. Ali eto, znam njemacki i engleski pa reko na osnovu toga cu vec naci nesto. I pozovu me tako na razgovor iz jedne firme na Stupu i zaposlim se kao administrator, bez ikakve stele, javio sam se na konkurs koji sam nasao u Avazu. Pola godine nakon mog zaposlenja jedan kolega je dao otkaz, i sad ja kao administrator sam stavio konkurs na Posao.ba i u Avaz. Trazili smo ,,administratora'' sa poznavanjem engleskog ili njemackog jezika i da poznaje rad na racunaru. Dakle ono osnovno. Sta mislite koliko smo aplikacija dobili i koliko ih se prijavilo?? u 2 mjeseca koliko je konkurs bio otvoren i stajao na posao.ba i sa 5 dana zaredom u Avazu Sve skupa 8, od toga ih 3 nije bilo iz Sarajeva. I od tih 8 samo se dvoje potrudilo da sastavi ozbiljan CV i da sjedne i odvoji 10 minuta da se predstavi u jednom najobicnijem E-mailu. Tad se meni razbio taj mit o jadnoj djeci i studentima koji se ne mogu nigdje zaposliti. Nedo Bog da se trazio fizicki radnik a ne neko ko ce raditi u kancelariji i za PC-om!
amar_tesanj

#91 Re: posao u Sarajevu

Post by amar_tesanj »

Erzsebet wrote:
Pera Trta wrote:
Meni je i Sarajevo selo, prema tome ne vidim razloga za ovakvu konstataciju. To sam i gore spomenuo, kako mi je Sarajevo premalo.

Ako ćemo pravo, ovaj moj podstanar zaista jeste sa sela, što meni uopšte ne smeta, jer ga smatram odličnim čovjekom. Ali problem je što njemu smeta jer ne želi tamo biti doktor i možda jedina "faca", nego će ovdje biti ispod - prosječni radnik, koji će dati pare da ga zaposle i uvijek će to breme nositi na leđima. Nemam ništa protiv ovih koji žele da žive u Sarajevu, ali imam protiv njihovog načina borbe, gdje vrlo često gaze preko mrtvih, samo da bi ostali u gradu.
Jesi li i tei svom podstanru objasnjavao kako se otvara prozor na "kipu" i kako se koristi daljinski za tv???? :razz:
Alkos

#92 Re: posao u Sarajevu

Post by Alkos »

Imao bih svasta reci na ovu temu, ali necu puno zakuhavat, samo malo...
Svaki dosljo mrzi i pljuje po ovom gradu, ali opet zeli uvaliti svoje guzove i ostati "zauvijek"... To im je urodjeno! Cast izuzecima, znam nekolicinu raje koji nisu rodjeni ovdje, ali se ne druzim sa njima, jer njih ne mozes nigdje ni sresti osim cetvrtkom u Slogi kada se druze coporativno! Cast izuzecima opet ponavljam!
A ova suplja o njihovom osamostaljivanju od roditelja, kuhanju i peglanju, spremanju, njihovoj mukotrpnoj borbi, jer eto oni su kao sposobniji za zivot od Sarajlija - to je prica za vesele sveske! Ima ih koji ovdje studiraju po 7-8 godina, starci im salju pare, oni fini i uzorni studenti, a ovdje druga slika - prave orgije i pijanke u svojim stanovima. Dan danas se zna da su najbolji derneci bili kod studentica - cimerki, koje same sebi kuhaju i peglaju... Tako da je to pozitivna strana, Sarajlije uvijek imaju bolju "prolaznost" naspram ostalih... :mrgreen:

S druge strane, Sarajlije su mnogo pasivne, nisu spremne za borbu sa "onim" koji su uvijek spremni da se laktaju, da ti podmetnu nogu, udare te ispod pojasa, jer to je njihv mentalitet i njihov nacin opstajanja i borbe... Vjerovatno u tudjoj sredini se ponasas tako! :? I ono sto me jos nervira kod Sarajlija jeste to sto masa njih studira po 8 godina, a kada zavrsi odmori jos godinu i onda trazi posao i tada ima prohtjeve da to ne bude posao ispod struke i ispod 1000 KM. Onaj koji dodje iz drugog grada, i ima namjeru ovdje i ostati, ce i volontirati ako treba, jer ima jedan cilj u zivotu. Sarajlije, nazalost nemaju nikakvog cilja!

Da kojim slucajem mene roditelji mogu poslati u neki veci grad da studiram, svakako bih se vratio u svoj rodni grad! :bih: :D

Inace, rodjen sam u ovom gradu, diplomirani ekonomista, uskoro i magistar i vise od godinu dana cucim na birou i bezuspjesno se prijavljujem na svaki konkurs! Ali hajde, svako ima svoju nafaku... :-D Znam samo da se borim i da sam ucio, i dalje ucim, da sebi ne dozvolim da me sutra papak handri u mom gradu!

Hvala i prijetno!
Erzsebet

#93 Re: posao u Sarajevu

Post by Erzsebet »

Meni sad ubiste želju za postdiplomskim. Iako sam upisao i čekam odgovor s mog fakulteta, a usput tražim nešto i vani povremeno, ispade da to džaba radim, tj. da samo odlažem agoniju.
ladyblue18

#94 Re: posao u Sarajevu

Post by ladyblue18 »

Alkos wrote:Imao bih svasta reci na ovu temu, ali necu puno zakuhavat, samo malo...
Svaki dosljo mrzi i pljuje po ovom gradu, ali opet zeli uvaliti svoje guzove i ostati "zauvijek"... To im je urodjeno! Cast izuzecima, znam nekolicinu raje koji nisu rodjeni ovdje, ali se ne druzim sa njima, jer njih ne mozes nigdje ni sresti osim cetvrtkom u Slogi kada se druze coporativno! Cast izuzecima opet ponavljam!
A ova suplja o njihovom osamostaljivanju od roditelja, kuhanju i peglanju, spremanju, njihovoj mukotrpnoj borbi, jer eto oni su kao sposobniji za zivot od Sarajlija - to je prica za vesele sveske! Ima ih koji ovdje studiraju po 7-8 godina, starci im salju pare, oni fini i uzorni studenti, a ovdje druga slika - prave orgije i pijanke u svojim stanovima. Dan danas se zna da su najbolji derneci bili kod studentica - cimerki, koje same sebi kuhaju i peglaju... Tako da je to pozitivna strana, Sarajlije uvijek imaju bolju "prolaznost" naspram ostalih... :mrgreen:

S druge strane, Sarajlije su mnogo pasivne, nisu spremne za borbu sa "onim" koji su uvijek spremni da se laktaju, da ti podmetnu nogu, udare te ispod pojasa, jer to je njihv mentalitet i njihov nacin opstajanja i borbe... Vjerovatno u tudjoj sredini se ponasas tako! :? I ono sto me jos nervira kod Sarajlija jeste to sto masa njih studira po 8 godina, a kada zavrsi odmori jos godinu i onda trazi posao i tada ima prohtjeve da to ne bude posao ispod struke i ispod 1000 KM. Onaj koji dodje iz drugog grada, i ima namjeru ovdje i ostati, ce i volontirati ako treba, jer ima jedan cilj u zivotu. Sarajlije, nazalost nemaju nikakvog cilja!

Da kojim slucajem mene roditelji mogu poslati u neki veci grad da studiram, svakako bih se vratio u svoj rodni grad! :bih: :D

Inace, rodjen sam u ovom gradu, diplomirani ekonomista, uskoro i magistar i vise od godinu dana cucim na birou i bezuspjesno se prijavljujem na svaki konkurs! Ali hajde, svako ima svoju nafaku... :-D Znam samo da se borim i da sam ucio, i dalje ucim, da sebi ne dozvolim da me sutra papak handri u mom gradu!

Hvala i prijetno!
:D :thumbup: tacno napisano, od rijeci do rijeci.

Samo ima Sarajlija sa ciljevima, ipak. ;-)
drama

#95 Re: posao u Sarajevu

Post by drama »

Alkos wrote:Imao bih svasta reci na ovu temu, ali necu puno zakuhavat, samo malo...

Hvala i prijetno!

e ovo mi posebno ide na k....
ode za bajram dva dana kuci i eto ga nazad, obnovi godinu-ostane u sa, sta ce kuci al to mu ne smeta
da pljuje po sarajvu...
naravno da ne govorim o svima al' dosta ih ima....
ružmarin-a

#96 Re: posao u Sarajevu

Post by ružmarin-a »

respo wrote:last one sve ono sto sam rekao potvrdila si svojim postom
samo obrnutim redom :)

da su ljudi koji su dosli u sa ambiciozni uspjesni jer znaju tj sto zele nauciti i sve to potvrdjuje da su ovdje rodjeni pomalo lijeni a sve im na dohvat ruke

da su ovdje obrazovani da govore strane jezike skolovali ili doskolovavali se vani i dosli ovdje i uzme im sandzaklija posao ispred nosa potvrdjuje moju prvu tvrdnju da se oni laktaju da koriste rodbinsko prijateljsko placenicke veze jer zeli ostati ovdje i niko ga ne moze vratiti tamo odakle je dosao

opet da napomenem kao i u prvom mom postu nisu svi takvi ali vecina i u prvoj grupi i u drugoj
ja sam Sandžaklija, i svud se dičim time

nisam nikome uzela posao ispred nosa, izabrana sam za taj posao od strane
tima direktora, nakon dugih pregovora i posmatranja i ispitivanja jesam li podobna za to mjesto...

nakon godine rada postavljena sam na high position, zahvaljujući poštenju, odgovornosti, radu
ispravljam gramatičke greške svog nadređenog, s uživanjem i na njegov zahtijev

Ne, ne može mi cipele okrenuti velika većina vaših rođenih Sarajlija
zahvaljujući nivou kulture, odgoja, obrazovanja, sposobnosti, smjelosti i smionosti kojim raspolažem i nosim sa sobom
uvijek i u svakoj situaciji

Neskromno ali istinito i hvala samo Bogu na tome

@alkos: magistrom se postaje nakon par godina radnog iskustva, da se naučno usavršiš i uzdigneš, zaletio si se, pa ćeš još teže sada naći posao, jer si je li magistar koji želi sve beneficije i veću plaću, te si kao takav često prekvalifikovan za neke poslove koji se traže ovdje...žalosno ali istinito
jedna tamo

#97 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

Last_one wrote:Dragi moji,

ima li u ovome gradu uopšte sanse za zaposlenje....pogotovo za Sarajlije. Nedavno sam diplomirala prirodne nauke i buduci da je u mojoj struci jako malo mogucih mjesta za uposlenje pocela sam traziti nesto sto bih eventualno mogla raditi sa srenjoskolskim obrazovanjem (zavrsila sam gimnaziju) ali NEMA NI TOGA! Dajte mi neke ideje....trazim preko portala, o birou necu govoriti, saljem samoinicijativno CV-je u mailovima na koje mi nikad niko ne odgovori, slala sam pisma sa CV-jem....vise nemam ideje i polako pocinjem ocajavati..... :-) :sad:

draga moja ista sam ti taka :mrgreen:
nesikiraj se biće i za nas sarajlije posla kad na vrbi rodi grožđe
jedna tamo

#98 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

komi wrote:postoji i ona... kad konkurišeš u neku državnu instituciju u drugom kantonu da te odbiju i kažu nisi iz njihovog kantona

što ne sprečava one sa strane da se zaposle u sarajevu

:mrgreen:

haha komi legenda :thumbup:
jedna tamo

#99 Re: posao u Sarajevu

Post by jedna tamo »

ja sam Sandžaklija, i svud se dičim time

pa idi onda u sandžak pa se diči brate dragi....
ha ja...super drago mi je da si tako pametna i sposobna i da si sve sama zaslužila to je za svaku vrstu pohvale al hajte brate u svoj sandžak pa tamo radit i povedi ove svoje....nećemo se mi ljutiti ne brini za nas!
holger

#100 Re: posao u Sarajevu

Post by holger »

u sljedecem zivotu studirati onda medicinu i eto posla :D
Locked