Posao i zena u BiH
Moderator: anex
-
Poslodavac
#26 Re: Posao i zena u BiH
Slažem se, osim sa onim: ako je gazda fer i radnici će biti fer. Pojedinci hoće - takvi će raditi do penzije (kod mene bar), ali većina konta: vidi levata, ubio se za šaltanja. Takvo je bar moje iskustvo. A ti posmatraš, kontaš proći će ga/je, daješ mu/joj drugu, treću, petu priliku ... ali nema napretka. I onda frka kad dobije nogu kroz koji mjesec. Šta se desilo? Ništa, samo levat došao tobe, dešava se. 
- Tina SA
#27 Re: Posao i zena u BiH
Poslodavac
primi me ,ja sam se ubila za tebe .
Šalim se
.
Ja za sve krivim kućni odgoj koji kod ljudi nestvara radne navike i obrazovanje koje neprati potrebe privrede.
Te škole treba zatvoriti definitivno koje nisu u stanju one koje nauče -zaposliti.
Samo su teret društva.
Zapad melje ,tamo moraš znati zaraditi novac i plaćen si za vrijeme koje provedeš na poslu ali to vrijeme koje se provodi na poslu si maximalno iskorišten .
Ja mogu samo reći kao i Poslodavac @-da oni koji žele raditi odmah posle školovanja traže mogućnosti rada još u toku studiranja tako kad počneš raditi nudiš znanje koje naplatiš i sam postavljaš uslove.
Sigurna sam da se jedino tako isplati uloženi trud u sebe i da nema problema za traženje posla.
Naravno da mnogi nevole žene poslodavce jer misle da kod muškaraca prolaze druge fore ali kako vidim i oni dolaze tobe pa traže znanje i kvalitet rada .
Najsigurniji put do uspjeha ,sve ostalo je kratkotrajno .
primi me ,ja sam se ubila za tebe .
Šalim se
Ja za sve krivim kućni odgoj koji kod ljudi nestvara radne navike i obrazovanje koje neprati potrebe privrede.
Te škole treba zatvoriti definitivno koje nisu u stanju one koje nauče -zaposliti.
Samo su teret društva.
Zapad melje ,tamo moraš znati zaraditi novac i plaćen si za vrijeme koje provedeš na poslu ali to vrijeme koje se provodi na poslu si maximalno iskorišten .
Ja mogu samo reći kao i Poslodavac @-da oni koji žele raditi odmah posle školovanja traže mogućnosti rada još u toku studiranja tako kad počneš raditi nudiš znanje koje naplatiš i sam postavljaš uslove.
Sigurna sam da se jedino tako isplati uloženi trud u sebe i da nema problema za traženje posla.
Naravno da mnogi nevole žene poslodavce jer misle da kod muškaraca prolaze druge fore ali kako vidim i oni dolaze tobe pa traže znanje i kvalitet rada .
Najsigurniji put do uspjeha ,sve ostalo je kratkotrajno .
- Papirna
#28 Re: Posao i zena u BiH
Nazalost zena ni na Zapadu nije ravnopravna s muskarcem glede posla i pozicija na poslu, a kamoli u Bosni.Sarajka-Pazarka wrote:Dragi moji, redovno citam vase savjete, ideje, viceve, muke itd. ali tek danas sam odlucila da se registrujem. Voljela bih da imate razumjevanja jer mi je ovo prvi post, pa se izvinjavam ako sam nesto pogresno uradila. Tu sam da naucim
Moje pitanje tj zanima me vase misljenje, je li zena u bosni ravnopravna po pitanju posla sa muskarcem. Diplomirani sam ekonomista i bez posla sam. Dosad sam imala strasno puno negativnog iskustva.
Vidim iz dana u dan sve je vise portala za zaposljavanje pocevsi od posao.ba, zaposlime.ba, naj bolji posao itd itd. i na sve sam slala biografije, cv-jeve al nista.cini mi se da je sve to djaba i tu radi formalnosti..iz oglasa mi ne pada na pamet da zovem i tu imam negativna iskustva..
Kako da trazim posao, gdje? ... i jos nesto, dragi moji imate li vi neke savjete kako se ponasati na prvom razgovoru za posao, kako impresionirati, izdvojiti se iz mase
Hvala puno na odgovorima, ljubim vas ..
Ne vjerujem da postoji neka razlika izmedju nasih poslodavaca i stranih. Radi se, ipak, o europskoj kulturi.
Naravno, svaki poslodavac trazi sebi dobrog radnik. I nemora biti da se radi o musko-zenskoj podjeli. Sigurno tu utjecu i neki drugi faktori.
Mozda bi bilo dobro da das nekome profesionalcu da pogleda tvoj CV ili potrazis nekoga da te pomogne i pripremi za razgovor za posao, tvoj stil, drzanje tjela.
Na internetu imas, takodje, hrpu portala i savjeta.
Sretno!
-
Nokija
#29 Re: Posao i zena u BiH
Jako puno zena samo ceka da im prodje probni rad da se sto prije udaju i jos prije dobiju djecu. Pri tome zaboravljaju da je jako vazno etablirati se na radnom mjestu, steci povjerenje poslodavca i svojim zalaganjem se profilirati kao kadar bez kojeg sef ne moze. Takvoj osobi su, kod normalnih poslodavaca, vrata uvijek otvorena. Prosjecan radnik sa prosjecnim radnim navikama ne treba nikome. U trzisnim uslovima poslovanja.
Ja sam uvijek za postivanje prava radnika, ali i radnici imaju obaveze koje treba da ispostuju.
Ja sam uvijek za postivanje prava radnika, ali i radnici imaju obaveze koje treba da ispostuju.
-
Nokija
#30 Re: Posao i zena u BiH
Sarajka-Pazarka wrote:Dragi moji, redovno citam vase savjete, ideje, viceve, muke itd. ali tek danas sam odlucila da se registrujem. Voljela bih da imate razumjevanja jer mi je ovo prvi post, pa se izvinjavam ako sam nesto pogresno uradila. Tu sam da naucim
Moje pitanje tj zanima me vase misljenje, je li zena u bosni ravnopravna po pitanju posla sa muskarcem. Diplomirani sam ekonomista i bez posla sam. Dosad sam imala strasno puno negativnog iskustva.
Vidim iz dana u dan sve je vise portala za zaposljavanje pocevsi od posao.ba, zaposlime.ba, naj bolji posao itd itd. i na sve sam slala biografije, cv-jeve al nista.cini mi se da je sve to djaba i tu radi formalnosti..iz oglasa mi ne pada na pamet da zovem i tu imam negativna iskustva..
Kako da trazim posao, gdje? ... i jos nesto, dragi moji imate li vi neke savjete kako se ponasati na prvom razgovoru za posao, kako impresionirati, izdvojiti se iz mase
Hvala puno na odgovorima, ljubim vas ..
Imala si jako puno negativnog iskustva u trazenju posla a tek si na pragu radnog vijeka!? Pitam se kako ces izdrzati kad se stvarno bude trebalo raditi, sto prekovremeno, sto ici na sluzbeni put, sto imati problematicne kolege!?
To sto si slala puno aplikacija za posao znaci da ne znas sta trazis, gdje da trazis kao i da na znas koje kvalifikacije posjedujes. I to je tvoj glavni problem. To se djelimicno moze opravdati tvojim fakultetom jer je ekonomija sirok pojam. S druge strane, studenti koji nisu bili streberi nego su razmisljali svojom glavom tijekom studija znaju jako dobro koje kvalifikacije posjeduju.
Ali evo ja cu ti pokusati dati par savjeta.
Razmisli dobro u kojoj oblasti posjedujes dobre kvalifikacije: racunovodstvo, management, marketing...blabla.
Razmisli dobro koje soft skills posjedujes!!! Ko je previse komunikativan nije se bas ubio za racunovodstvo, al jeste za marketing. Imas li dobre organizacijske sposobnosti? Jesi li sposobna za timski rad ili si vise individualac? I tako...Kao diplomirani ekonomista sigurno ce ti jos sta pasti na pamet
Eh...kad sebe sortiras onda ciljano trazis oglase i njima se javljas.
Posao mozes traziti tako sto ces za pocetak odabrati jednu bransu koja ti se cini zanimljivom i onda u internetu trazis firme iz te branse, analiziras njihove oglase (ako ih imaju) i saljes aplikacije koje su ciljano napisane za tu firmu i njihov profil.
Ako te pozovu na razovor, to je vec 50% uspjeha. To znaci da su u tebi prepoznali potencijal i da im takva mozes trebati i blabla.
U razgovoru je za pocetak najvaznije da im na prvi pogled budes simpaticna, a i oni tebi. To cini atmosferu malo opustenijom. Vazno je odgovaras kratko, jasno i pametno. Da se ne ponavljas. Oni su te pozvali jer misle da mozes raditi odredjene poslove. Trebas ih ubjediti da ti to mozes. Moras se pripremiti na standarda pitanje: Zasto se kod nas prijavili? Ispricajte nesto ukratko o sebi? Zasto mislite da ste kvalifikovani za ovo radno mjesto? Sta cu vam kvaliteti? Koje su vam najvece mane? Imate li problem da vam zeMsko bude seFca
Iskreno receno, od nekoga ko je dipomirani ekonomista ocekujem malo vise sopstvene inicijative, promisljenosti, licnog marketinga, malo vise svega. Nadam se da si jako, jako mlada pa je to razlog.
U medjuvremenu ti savjetuje da vjezbas Excel svaki dan, po pet sati
Trazi kakvu agenciju da ides na praksu da naucis kako izgleda KIF i KUF, virman i tako to. Cak i bez love. Znaje je najskuplje.
Puno srece!
-
palamuda
#31 Re: Posao i zena u BiH
Nema veze sa temom, al moram, post je tipično naprđivanje modernog robovlasnika, radim kod austrijskog privatnika u BiH, imam 40 godina i nikad me niko nije ovako izmjerio kao što ti mjeriš nesretnike koji ti dođu da zarade 300 km na karticu i na to dobiju minimalne doprinose, a o stalo na ruke jer su takvi ko ti stručnjaci u veslanju države, tako isto ti nije problem nabit trudnu ženu nogom na ulicu jer si ti utvrdio kriterije za život i smrt. Budi sretan pa svoj biznis razvijaš u zemlji koja je bliža Somaliji nego Evropi. Još ti fale one partizansko - udarničke da ne možeš dana da ne radiš jer će biznis propasti, a ti kao ugledni borac iz prvih redova ostat ćeš bez hljena i za sve će ti na kraju biti kriva neka nesretnica koja je eto zatrudnila zaboga u tridesetoj.Poslodavac wrote:Upravo tako Tina.
Svi traže prava, a malo ko je voljan da prihvati odgovornosti koje posao nosi sa sobom. Fušeraj, zabušavanje, teorija "ne možeš ti mene tako malo platiti koliko ja malo mogu raditi" su toliko ukorijenjeni u našem društvu da je to strašno. Ako neko takav misli da bi na Zapadu bolje prošao, grdno se vara.
Poslodavci (osim državnih institucija) procjenjuju uposlenike na osnovu produkata rada i rezultata, a ne na osnovu broja sati provedenih na poslu (što mnogi navode kao argument kada ih pitate zašto misle da su dobri radnici).
Takođe, mnogi ne shvataju da diploma bez adekvatnih vještina i znanja u bilo kojem sektoru (osim, možda, državnom) ne vrijedi mnogo. Šta si završio/la? Magistar nečega. A šta konkretno znaš raditi? Ništa. 25-30 godina u dupetu, nosina do plafona (diplomiralo se, jel), radno iskustvo nikakvo, volonterizam misaona imenica, studirao/la 10 godina, živiš na tuđoj grbači... šta ćeš mi? Nisam ti ja ni mama ni tata, ni centar za socijalni rad, ni humanitarna organizacija. Sadaku dajem kome treba da dajem iz svog vlastitog džepa, a ne zapošljavanjem ljudi koji će i mene i sebe odvući na dno. Ko razmišlja drugačije, neka to provodi onda kada on/a bude poslodavac, pa ćemo vidjeti koliko će ga/je držati altruizam.
Svaki dan na tržištu je borba za opstanak. Poslodavcima treba saborac a ne dodatni teret. Možda zvuči okrutno ali tako je - dobrodošli u kapitalizam.
Ne kažem da nema svakakvih poslodavaca (radi takvih treba uticati na zakone), ali meni lično je apsolutno nebitno da li je moj zaposlenik muško ili žensko, da li ima u planu jedno ili petero djece - sve dok radi svoj posao kako treba, napreduje, usavršava se i trudi se bude nezamjenjiv/a - što nije toliko teško obzirom na lošu ponudu radnog kadra sa kojom se već godinama susrećem.
Plaćeno trudničko (puna plata), produžene godišnje odmore, bonuse na platu i sve što treba vrlo rado ispoštujem kada moj zaposlenik ispoštuje moja očekivanja. Zašto ne bih kada znam koliko mi je vremena i truda trebalo da pronađem adekvatnu osobu, a da ne pričam o vremenu i novcu potrošenom da se ista uvede u posao. A kada zaposlenik/ca ne ispuni moja očekivanja, slijedi noga (bila ona trudna ili ne). I na to imam pravo, i pred Bogom i pred zakonom.
Duboko vjerujem u to da ko traži posao, taj ga i nađe. A Boga mi ga i sačuva ako daje svoj maksimum. Nije svaki poslodavac kreten, niti je svaki zaposlenik zlatan. Ne možemo mijenjati druge, ali možemo sebe tako da je jedini konstruktivan savjet koji imam sljedeći: usavršavajte se, učite sve što će vam pomoći da se bolje "prodate" - svaki trud se na kraju isplati.
Takvih ko ti za radnog vijeka sam se nagledo dosta za tri života.