posao i redovan studij ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mega_mashcine

#1 posao i redovan studij ?

Post by mega_mashcine »

Zdravo raja,

da li je kod nas zakonski izvodivo raditi i biti redovan student? Dakle, trenutno radim, prijavljen sam, osiguran, i to sve što uz to ide, i razmišljam da nastavim studiranje, odnosno da upisem master studij paralelno sa poslom. Pa me zanima je li moguće to zakonski izvesti, da recimo ako upadnem u redovne, da me kanton finansira a ja da ostanem u radnom odnosu :D, i kakva bi prava imao, na koji način bi se recimo regulisalo pravo na zdravstveno osiguranje ?
A ako nije moguće da sam u radnom odnosu i da me finansira kanton, da li je moguće da onda budem redovan samofinansirajući student ?
Infologicar

#2 Re: posao i redovan studij ?

Post by Infologicar »

Ti k'o da si u sda, mene bi stid bilo to pitati.
drndalo

#3 Re: posao i redovan studij ?

Post by drndalo »

Ako sam placas zasto je bitno da si redovan?
Tesla10

#4 Re: posao i redovan studij ?

Post by Tesla10 »

mega_mashcine wrote:Zdravo raja,

da li je kod nas zakonski izvodivo raditi i biti redovan student? Dakle, trenutno radim, prijavljen sam, osiguran, i to sve što uz to ide, i razmišljam da nastavim studiranje, odnosno da upisem master studij paralelno sa poslom. Pa me zanima je li moguće to zakonski izvesti, da recimo ako upadnem u redovne, da me kanton finansira a ja da ostanem u radnom odnosu :D, i kakva bi prava imao, na koji način bi se recimo regulisalo pravo na zdravstveno osiguranje ?
A ako nije moguće da sam u radnom odnosu i da me finansira kanton, da li je moguće da onda budem redovan samofinansirajući student ?
Zdravo i tebi.

Kod nas nažalost nije moguće biti zaposlen (znači zaposlen legalno) i studirati redovno na fakultetu. Na zapadu je to moguće, ovdje opet kažem nažalost ne.

Ostaju ti dvije opcije. Prva je da ostaneš u radnom odnosu i da studiraš vanredno, a druga ti je da napustiš posao i da kreneš studirati redovno.

Ima i treća, a to je da napustiš posao te da studiraš vanredno, ali ovu treću sam siguran da nećeš izabrati, jer je najskuplja.
bumerangss

#5 Re: posao i redovan studij ?

Post by bumerangss »

Infologicar wrote:Ti k'o da si u sda, mene bi stid bilo to pitati.
:pisnuo:

izmedju redova se vidi da bi on da mu i zdravstveno kanton placa :D
mega_mashcine

#6 Re: posao i redovan studij ?

Post by mega_mashcine »

drndalo wrote:Ako sam placas zasto je bitno da si redovan?
Nema vanrednih na ovom fakultetu, nazalost.

Tesla hvala.
sve_ovo_ja

#7 Re: posao i redovan studij ?

Post by sve_ovo_ja »

mega_mashcine wrote:Zdravo raja,

Ja sam upisao 5. Godinu redovno, kanton finansira, i nakon 2 mjeseca se zaposlio (prijava full), tako da kod nas ti je sve moguce. :)
Post Reply