PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Gat'Gor

#26 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by Gat'Gor »

Mislim stvarno, mora li se na svakoj temi pricati o istoj stvari. Jedan tip lupi nesto, i ode cijela tema. To je protiv pravila zar ne?
manki

#27 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by manki »

Aman, kad ćemo više prestati s tim genocidnim entitetima i Dodikom? Preko glave su više...
pemanapemani

#28 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by pemanapemani »

Zar ne dolaze poruke iz manjeg entiteta, između ostalog, kako se želi nametnuti neka bosanska nacija? Uostalom, Boris Tadić, predsjednik Srbije (sa kojom manji entitet ima potpisane "specijalne veze") ovih dana je pred europskim parlamentom izrazio bojazan od Bosanaca. Tako da ovo nije "rušenje" teme.
tbv

#29 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by tbv »

zagazaga wrote:A o čemu uopšte pričate? Ljudi koji žive u rs-u znaju kako im je, šta su preživjeli i šta svaki dan preživljavaju!

Već se povela rasprava o tome kako se ko osjeća ili izjašnjava, očekujem još da se pokrene rasprava 'ko je počeo rat' ili ko je koga :dance: na izborima pa zatim šta je ko izjavio...... :run:
haman ha pa si u pravu (al u k****)... najbolje je izjasniti se da sve znas, da je dejtonska BOSNA realnost koja se ne moze i nesmije mijenjati, da gladni i nezadovoljni imaju pravo na smrt kao i zadovoljni... ma zatvaraj temu... zbog ovakvih i nemamo 49 posto BOSNE, a uskoro jos i vise... klali su nas, silovali su nas, protjerili su nas, babo je ruco, pun stomak, flasa sarajevskog i drina cilimara - MIRNA BOSNA!
Hipatija

#30 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by Hipatija »

U Bijeljini je jučer i prekjučer obilježena godišnjica zločina u tom gradu u kojem je početkom aprila 1992. godine u insceniranim oružanim sukobima stradalo najmanje stotinu civila, uglavnom Bošnjaka, Roma i Albanaca. Zločin za koji do danas niko nije odgovarao počinile su Arkanove ubice i domaći pomagači.

Općinska vlast i boračka organizacija polaganjem vijenaca na Spomenik srpskim oslobodiocima obilježili su Dan odbrane grada, a pravoslavni svećenik služio je parastos.
------
"Oslobađanje Bosanskog Šamca":

Dolaze devedesete godine, jačanje nacionalističkih tendencija, oživljavanje retrogradnih pokreta iz drugog svjetskog rata, separatizam, ali i želja za stvaranjem Velike Srbije. U aprilu 1992. god. proglašava se Srpska opština Šamac, a jedinice paravojske potpomognute tadašnjom JNA preuzimaju vlast.
Bošnjaci u Bos. Šamcu su im prepušteni na milost i nemilost. Hapsi se veliki broj ljudi. Ja, tada a i kasnije, bez ikakvog obrazloženja, bivam zatočen i ležim 13 mjeseci u raznim logorima.
Neki moji suzatočenici su odležali i preko 2,5 godine.

Nakon hapšenja velikog broj Bošnjaka, posebno mladih, u ljeto 1992. godine preplivava Savu i bježi od obaveza u srpskoj vojsci koja je već pohapsila njihove rođake ili prijatelje.

Poslije slijede dalji pritisci. Roditelji ili supružnici nas zatvorenika u logoru ili onih koji su iz Šamca pobjegli se interniraju u Zasavicu. Moja supruga Zekija provodi u internaciji devet mjeseci. Naše kuće zauzimaju uglavnom ljudi iz sprskih sela sa područja naše opštine. Imovina se raskrada. Bošnjaci gube radna mjesta, a pozivaju se na radne obaveze gdje ljudi sa visokom i višom spremom, ali i ostali, metu ulice, čiste kancelarije i preduzeća, beru kukuruz itd. Ovdje cijenim visoku moralnu vrijednost nekih Srba rukovodilaca firmi koji nisu pristajali da se ti ljudi, koji su do skora bili njihove kolege, tako ponižavaju.
Kroz više razmjena ratnih zarobljenika, ali i civila, od 1992. do 1994. veliki broj šamačkih Bošnjaka, pritisnut teškom situacijom neimaštine, podređenosti i podcjenjenosti, napušta Bosanski Šamac. Mnogi od njih, kao i moja majka, bili su jednostavno istjerani iz svojih kuća, uz mogućnost da uzmu sa sobom samo najnužnije stvari.

Poslije Dejtonskog sporazuma mali broj Bošnjaka se vratio u Šamac. Uglavnom oni stariji koji su već u penziji. Mladi nemaju i ne vide u njemu perspektivu. Nema posla, pa ni za one Bošnjake koji su cijeli rat ostali u Šamcu, ali su njihova radna mjesta zauzeli ljudi sa strane.
-------
Nacionalni sastav stanovništva - općina Bosanski Šamac, popis 1991. [uredi]

ukupno: 32.960
Hrvati - 14.731 (44,69%)
Srbi - 13.628 (41,34%)
Bošnjaci - 2.233 (6,77%)
Jugoslaveni - 1.755 (5,32%)
ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 613 (1,85%)

--------
Školsku drugaricu sam pitao: "Kad slavite dan oslobođenja Bos. Šamca?"
"Od koga i kako ste ga "tog dana" oslobodili?"
Pratite ovih dana obilježavanje "Dana oslobođenja" i u drugim mjestima po RS. Bitni su i ovi datumi (praktično je to bilo samo "protjerivanje" i ubijanje ljudi ko životinja (u Derventi, Prijedoru, Višegradu, Bratuncu, Brčkom, Vlasenici,...
Savu Jankovića treba na sud (zbog Bijeljine, Tuzle, Osijeka, Vlasenice,...)!
--------
Edit: Ne reagujte na "trolovska" upadanja i skretanje od suštine teme!
Last edited by Hipatija on 02/04/2011 21:06, edited 3 times in total.
Ja_Ja

#31 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by Ja_Ja »

Apsolutno se slažem! Ne reagovati na trolanje i jednostavno pisati po pitanju teme.
Hipatija

#32 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by Hipatija »

Koncentišite se samo na događaje ("oslobađanje") u martu i aprilu 1992. godine.
Last edited by Hipatija on 02/04/2011 20:37, edited 1 time in total.
herbert mekfjuger

#33 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by herbert mekfjuger »

tbv wrote:
herbert mekfjuger wrote:jebali vas više i bošnjaci i bosanci i srbi i ostali :x
naspi sebi casu loze i opusti se, osjetim kako drhtis, uhvatila kriza...
kakva kriza, kod mene toga nema jarane, a i ako slučajno dođe do krize, naguzim kojeg ponosnog bošnjaka, hrvata, muslimana, srbina i sl. i ode kriza :bih:
Last edited by Anonymous on 03/04/2011 01:44, edited 1 time in total.
Reason: 03. Apr. 2011. 01:42 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma” » herbert mekfjuger
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by plain vanilla »

herbert mekfjuger wrote:
tbv wrote:
herbert mekfjuger wrote:jebali vas više i bošnjaci i bosanci i srbi i ostali :x
naspi sebi casu loze i opusti se, osjetim kako drhtis, uhvatila kriza...
kakva kriza, kod mene toga nema jarane, a i ako slučajno dođe do krize, naguzim kojeg ponosnog bošnjaka, hrvata, muslimana, srbina i sl. i ode kriza :bih:
napokon da neko prizna da je gej :dance:
mO k3

#35 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by mO k3 »

Evropski tip covjak.. otvoren za sve ....ha ja :)
herbert mekfjuger

#36 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

^ to sami skontali ili...? mislim ono zaključak stvarno jak skroz, probošnjački/hrvatski/srpski/božiji :D
plain vanilla

#37 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by plain vanilla »

herbert mekfjuger wrote:^ to sami skontali ili...? mislim ono zaključak stvarno jak skroz, probošnjački/hrvatski/srpski/božiji :D
herbert mekfjuger wrote: naguzim kojeg ponosnog bošnjaka, hrvata, muslimana, srbina i sl.
:wink:
herbert mekfjuger

#38 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

kažem ja glupi narodi :D
plain vanilla

#39 Re: PORUKE IZ GENOCIDNOG ENTITETA

Post by plain vanilla »

herbert mekfjuger wrote:kažem ja glupi narodi :D
a sta si ti? gremlin?
Locked