Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post Reply
mali jomu

#476 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

kuli1961 wrote: u svakom slucaju, hvala za semu-naci cu dobrog elektricara, ovo mu poturiti pod nos da mi tacno rastumaci, a dok to ne bude, jedan drug ce mi je uvodno objasniti...

napokon od tebe nesto pametno..... ali opet ces biti bezveze kao i svi koji se ne potrude da pronadju pravog elektricara, jer su slike svakom ko ih ne zna 100% procitat navlakuse za zajeb..... i nek ti provjeri da li radi, bez toga je zeznuto :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bilic

#477 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

mali jomu wrote:
kuli1961 wrote: u svakom slucaju, hvala za semu-naci cu dobrog elektricara, ovo mu poturiti pod nos da mi tacno rastumaci, a dok to ne bude, jedan drug ce mi je uvodno objasniti...

napokon od tebe nesto pametno..... ali opet ces biti bezveze kao i svi koji se ne potrude da pronadju pravog elektricara, jer su slike svakom ko ih ne zna 100% procitat navlakuse za zajeb..... i nek ti provjeri da li radi, bez toga je zeznuto :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-)
triconja

#478 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

bilic wrote:
mali jomu wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-)
Lik se reklamira, niko nema pojma sem njega :mrgreen:
славянин

#479 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

Imam ja fid sklopku otpisanu (ispravna) dat cu ti ne znam odgovara li ti 63 amp ?
mali jomu

#480 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

bilic wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :-) :-)
triconja wrote: Lik se reklamira, niko nema pojma sem njega :mrgreen:

:mrgreen:

ima par.... ovde likova koji su majstori, svi drugi su truba koji se samo predstavljaju da su majstori,

svi koji ne skontaju da je amperaza najvaznija u struji, i da ona u struji ubija, nije elektricar.....

ovo se moze napamet naucit, ali sve dok se to ne skonta..... nista od tog :mrgreen:

youtube majstori..... zajeb zivi :mrgreen:
triconja

#481 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:

ima par.... ovde likova koji su majstori, svi drugi su truba koji se samo predstavljaju da su majstori,

svi koji ne skontaju da je amperaza najvaznija u struji, i da ona u struji ubija, nije elektricar.....

ovo se moze napamet naucit, ali sve dok se to ne skonta..... nista od tog :mrgreen:

Jel tebe ikad udarila struja? :mrgreen:
mali jomu

#482 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote: Jel tebe ikad udarila struja? :mrgreen:
e to je odlicno pitanje :lol: :thumbup:

jeste zatresla vise puta ali nije udarila, jer da me je udarila kurac bi sad bio na forumu :mrgreen:
triconja

#483 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:
triconja wrote: Jel tebe ikad udarila struja? :mrgreen:
e to je odlicno pitanje :lol: :thumbup:

jeste zatresla vise puta ali nije udarila, jer da me je udarila kurac bi sad bio na forumu :mrgreen:
Sto te ne ubi onda ako je amperaza najbitnija? :mrgreen:
mali jomu

#484 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

evo jedno pitanje za sve ove vrsne elektricare koji glumataju ovde.....

Kad struja samo zatrese.....? a kad te odmah udari....?

ovo ako ne znate sjebali ste se....... :mrgreen:
mali jomu

#485 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote: Sto te ne ubi onda ako je amperaza najbitnija? :mrgreen:

Legendo e jebiga sad, ako to sam ne otkrijes....... odgovor ti nista ne vrijedi :mrgreen:
triconja

#486 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:
triconja wrote: Sto te ne ubi onda ako je amperaza najbitnija? :mrgreen:

Legendo e jebiga sad, ako to sam ne otkrijes....... odgovor ti nista ne vrijedi :mrgreen:
Cuj ako ja ne otkrijem a ima u literaturi par strana pa sve objasnjeno i ti dodjes i lupis amperaza ubija :lol: :lol: :lol:

Da nisi zaboravio neke fundamentalne stvari? :mrgreen:
славянин

#487 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

Ja sam fazu drzao (misleci da nisu pod naponom) i govorim elektricaru reko ima struje bridi - kaze on ma nije nema to te licna ubola - kad ono mjerac ... ima struje - sreca nisam se uzemljio niti dotakao drugu fazu :D
triconja

#488 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

славянин wrote:Ja sam fazu drzao (misleci da nisu pod naponom) i govorim elektricaru reko ima struje bridi - kaze on ma nije nema to te licna ubola - kad ono mjerac ... ima struje - sreca nisam se uzemljio niti dotakao drugu fazu :D
Trebo si se na radijator naslonit, ha ja :mrgreen:
славянин

#489 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

triconja wrote:
славянин wrote:Ja sam fazu drzao (misleci da nisu pod naponom) i govorim elektricaru reko ima struje bridi - kaze on ma nije nema to te licna ubola - kad ono mjerac ... ima struje - sreca nisam se uzemljio niti dotakao drugu fazu :D
Ma momce lagano bez rukavica ono petlja savija zicu gura osigurac sve faze vire zice... sreca - neki konj premostio glavnu sklopku od zgrade i vezao ove 3 faze za jedno skladise direktno ispod onih topljivih osiguraca - tako da sam sta dotakao .... :sabur:
mali jomu

#490 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote:

Cuj ako ja ne otkrijem a ima u literaturi par strana pa sve objasnjeno i ti dodjes i lupis amperaza ubija :lol: :lol: :lol:

Da nisi zaboravio neke fundamentalne stvari? :mrgreen:[/quote]

U struji samo Amperaza ubija..... ko ovo ne zna nije elektricar :mrgreen:
triconja

#491 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:
triconja wrote:

Da nisi zaboravio neke fundamentalne stvari? :mrgreen:

U struji samo Amperaza ubija..... ko ovo ne zna nije elektricar :mrgreen:[/quote]
Sta bi ti radje dirno, izlaz sa transformatora snage 10kw gdje je napon 10kv ili gdje je napon 1v? U prvom slucaju ce ti struja bit oko 1a a u drugom oko 10ka :mrgreen:
славянин

#492 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by славянин »

U prvom slucaju ako si imalo uzemljen - ne moras ni dotaci samo priblizi prstic na jedno 5-10 cm luk ce te ufatiti :D
triconja

#493 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

славянин wrote:
triconja wrote:
Ma momce lagano bez rukavica ono petlja savija zicu gura osigurac sve faze vire zice... sreca - neki konj premostio glavnu sklopku od zgrade i vezao ove 3 faze za jedno skladise direktno ispod onih topljivih osiguraca - tako da sam sta dotakao .... :sabur:
Adrenalinski ovisnici, rad pod naponom i fazoni? :lol:
triconja

#494 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

славянин wrote:U prvom slucaju ako si imalo uzemljen - ne moras ni dotaci samo priblizi prstic na jedno 5-10 cm luk ce te ufatiti :D
Al amperaza ubija :lol:
mali jomu

#495 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote: Sta bi ti radje dirno, izlaz sa transformatora snage 10kw gdje je napon 10kv ili gdje je napon 1v? U prvom slucaju ce ti struja bit oko 1a a u drugom oko 10ka :mrgreen:

Legendo, nisi to dobro napisao..... haj ponovo, dovedi to malo u red, mozda ti i odgovorim :mrgreen: :thumbup:

( pokusaj smanjit amperazu..... ili cemo poginut) :mrgreen:
triconja

#496 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:
triconja wrote: Sta bi ti radje dirno, izlaz sa transformatora snage 10kw gdje je napon 10kv ili gdje je napon 1v? U prvom slucaju ce ti struja bit oko 1a a u drugom oko 10ka :mrgreen:

Legendo, nisi to dobro napisao..... haj ponovo, dovedi to malo u red, mozda ti i odgovorim :mrgreen: :thumbup:

( pokusaj smanjit amperazu..... ili cemo poginut) :mrgreen:
Zato ti ja kazem kakva amperaza, snaga je ta koja ubija. Dje snaga velka ako nisi siguran nemoj ni cackat jer je u vecini slucajeva i napon visok :mrgreen:
bilic

#497 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

triconja wrote:
mali jomu wrote:

Jel tebe ikad udarila struja? :mrgreen:
:mrgreen: :lol: :lol: :lol:
Dead Man Walking

#498 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Dead Man Walking »

A snaga je sta? Ko, ko, ko, konstantna, ili ti ga ista u oba slucaja, ne? A posto snaga ubija, koja je razlika?

Kroz tijelo ne moze teci ni napon ni snaga, tako da na kraju ubija struja, i to u zavisnosti kuda prodje i 100mA moze biti bye bye ako prodje kroz srce. A posto se do struje ne moze doci bez razlike u potencijalu, dakle napona, bice da ubija i napon, tj kombinacija ovo dvoje, te se tu vratismo na snagu. :D
triconja

#499 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

Dead Man Walking wrote:
A snaga je sta? Ko, ko, ko, konstantna, ili ti ga ista u oba slucaja, ne? A posto snaga ubija, koja je razlika?

Kroz tijelo ne moze teci ni napon ni snaga, tako da na kraju ubija struja, i to u zavisnosti kuda prodje i 100mA moze biti bye bye ako prodje kroz srce. A posto se do struje ne moze doci bez razlike u potencijalu, dakle napona, bice da ubija i napon, tj kombinacija ovo dvoje, te se tu vratismo na snagu. :D
Znas li ti primjer nekog potrosaca gdje je napon nizak a struja dosta veca? Snagu vecinom prati napon :mrgreen:
Dead Man Walking

#500 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by Dead Man Walking »

Jesam u primejru koji si ti naveo. :lol:

Jesi li ikad vidio pticu na zicama dalekovoda?
Post Reply