Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post Reply
dennyell

#401 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by dennyell »

Hvala puno. Još samo da odem do elektroprivrede :)

Nadam se da to nije velika procedura i da ne košta puno. U svakom slučaju podijelit ću na po 10kW jer hoću trofaznu struju i bit će dovoljno po stanu.
Čim budem imao više informacija postat ću ovdje u slučaju da nekome zatreba.
mali jomu

#402 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

bilic wrote:
dennyell wrote:Hvala puno :thumbup:
Imaš 20 kw i sa njima raspolazes kako hoces .
Max mono prikljucka je 6,7 kw...
Znaći možes uzet 3 mono prikljucka po 6,7 kw umjesto tog sto imas.
Tebi trebaju 2 . Ostavljas trofazni ali sa 13,4 kw i novi sa 6,7 kw ( mono ),
,

Placas izlazak tehnicara 58 KM i stvarne troskove ( mono brojilo , ormar , radnu snagu )
Ti troskovi te ne bi trebali izaci preko 350 KM.
Ne zanima te kakva ce brojila staviti digitalna ( multifunkciska ) ili stara brojila .
U oba slucaja imas 10 posto da prekoracis limitacije .
Ovo sto ti pisu 220,,,230 volti ,,, 380 ... 400 v SAMO DA TE ZBUNE hhahahaaa.
.
kw je 230 KM a ti imas 20 kw i
raspolazes sa 4600 KM prikljucne snage to tako gledaj ----

Uz sve to sta, kako, gdje i kuda....... mora se gledati i na cijenu svega toga, jer sve to kosta para,

dobar je ovaj post pa obratite paznju i na to..... prije svega raspitajte se o svemu :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bilic

#403 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

dennyell wrote:Hvala puno. Još samo da odem do elektroprivrede :)

Nadam se da to nije velika procedura i da ne košta puno. U svakom slučaju podijelit ću na po 10kW jer hoću trofaznu struju i bit će dovoljno po stanu.
Čim budem imao više informacija postat ću ovdje u slučaju da nekome zatreba.
Treba potrošać.. vlasnik da podnosi zahtjev. Zk izvadak
Izlazak tehničara 58 KM
Doplata za materijal ormar novi i novo trof. brojilo oko 600 KM
Atest instalacije 60 tak KM .
Prije sam predvidio ormar koji poskupljuje trošak ...
.
Kad se sve to uradi moras u stanovima ravnomjerno rasporediti opterečenja po fazama . Jer ces imati 10 kw na tri faze.
Za to je bolje mult. funkcisko brojilo
( digitalno ) . Ali ih u SAR. trenutno nema
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#404 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

Ko radi atest za 60? :skoljka:

Jel tebi realno da firma koja radi ovo mora da ima dipl ing el i elektrotehnicara da se isplati da radi atest za 60?
(1) Periodične preglede, mjerenja i ispitivanja mogu obavljati i odgovarajuće isprave izdavati
pravna lica koja u radnom odnosu na neodređeno vrijeme imaju najmanje tri zaposlenika,
od kojih:
- jednog zaposlenika sa VII stepenom stručne spreme - diplomiranog inžinjera
elektrotehnike – elektroenergetskog smjera, odnosno visokim obrazovanjem drugog ili
trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, sa minimum 240 ECTS bodova, koji ima
položen stručni ispit iz oblasti elektrotehnike, a lica koja imaju naučno zvanje doktora ili
magistra nauka iz oblasti elektrotehnike dužna su imati odgovarajuće rješenje Federalnog
ministarstva prostornog uređenja o oslobađanju polaganja stručnog ispita iz oblasti
elektrotehnike,
- najmanje jednog zaposlenika III ili višeg stepena elektrotehničke struke.
(2) Zaposlenici iz stava (1) ovog člana trebaju imati zaključene ugovore o radu sa punim
radnim vremenom, i radno iskustvo u trajanju od najmanje tri godine na istim ili sličnim
poslovima.
da ne govorim da je minimalna cijena instrumenta koji može raditi sva zahtjevana mjerenja oko 1600KM, minimum, i to metrel... ako išta ozbiljnije ide, cijena ide 3-4 puta gore
i 60KM

Koliko bi to atesta trebao uraditi samo plate da pokrije
zato ako ima neka firma koja će to uraditi za 60, to je neka mućka, ili neće pregledati ili nema navedeno gore
ako sam već platio hoću da pregleda, inače neka hvala...
bilic

#405 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by bilic »

mk ultra wrote:Ko radi atest za 60? :skoljka:

Jel tebi realno da firma koja radi ovo mora da ima dipl ing el i elektrotehnicara da se isplati da radi atest za 60?
(1) Periodične preglede, mjerenja i ispitivanja mogu obavljati i odgovarajuće isprave izdavati
pravna lica koja u radnom odnosu na neodređeno vrijeme imaju najmanje tri zaposlenika,
od kojih:
- jednog zaposlenika sa VII stepenom stručne spreme - diplomiranog inžinjera
elektrotehnike – elektroenergetskog smjera, odnosno visokim obrazovanjem drugog ili
trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja, sa minimum 240 ECTS bodova, koji ima
položen stručni ispit iz oblasti elektrotehnike, a lica koja imaju naučno zvanje doktora ili
magistra nauka iz oblasti elektrotehnike dužna su imati odgovarajuće rješenje Federalnog
ministarstva prostornog uređenja o oslobađanju polaganja stručnog ispita iz oblasti
elektrotehnike,
- najmanje jednog zaposlenika III ili višeg stepena elektrotehničke struke.
(2) Zaposlenici iz stava (1) ovog člana trebaju imati zaključene ugovore o radu sa punim
radnim vremenom, i radno iskustvo u trajanju od najmanje tri godine na istim ili sličnim
poslovima.
da ne govorim da je minimalna cijena instrumenta koji može raditi sva zahtjevana mjerenja oko 1600KM, minimum, i to metrel... ako išta ozbiljnije ide, cijena ide 3-4 puta gore
i 60KM

Koliko bi to atesta trebao uraditi samo plate da pokrije
zato ako ima neka firma koja će to uraditi za 60, to je neka mućka, ili neće pregledati ili nema navedeno gore
ako sam već platio hoću da pregleda, inače neka hvala...
U El Dist. Sarajevo vrijede atesti od oko 40 firmi .
Dobiješ spisak firmi i probereš ko če ti uraditi atest.
A atesti se kreću od 50 do 80 KM.
RASPITAJ SE MALO .
mk ultra

#406 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

raspitao sam se ja, samo mi nije jasno gdje je računica ako je sve ispravno, a ja znam da ne radim sa neozbiljnim, mogu jednom... ;-)
ima ih hoće preko telefona
ima ih hoće da mu brojim utičnice
ima ih i ne pogleda tablu sa osiguračima
ima ih na licu mjesta popunjavaju atest, švrljotina neka, a zakonom je definisano kako mora da izgleda
ima ih mjere uzemljenje gdje ga nema
ima svakakvih, i svi bi para... ne dam
MeanMachine

#407 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by MeanMachine »

pirmin wrote:
mk ultra wrote:https://www.schrack.hr/trgovina/oprema- ... 907-a.html

Naravno da ima, samo vrijedi ko manja kucna instalacija :mrgreen:

Ima u podacima i shema spajanja
Sad vidim dvopolni, Hager, na amazonu. 135€
Nakon 2 min se ukljucuje ako nema greske.
Nisam znao za ovo, zanima me kako je koncipiran da ustanovi da li i dalje postoji greska u kolu. Salje test-impuls ili tako nekako?
Vidim da je malo stariji post, ali čisto kao pojašnjenje: uređaj za APU, odnosno tzv. "Automatic Recloser" radi na vrlo jednostavnom principu da nakon izbacivanja zaštitnog uređaja nakon određenog vremena ponovo pokuša uključiti strujni krug, te ukoliko je kvar i dalje prisutan zaštita ponovo izbaci, a Recloser, po pravilu, još jednom pokuša da uključi i ako je onda sve OK ...super, ako je kvar i dalje prisutan, obično nakon drugog neupsješnog pokušaja reclosera da ponovo uključi, slijedi intervencija servisera, odnosno vjerovatno je u pitanju trajni kvar (a ne prolazni koji se upotrebom APU želi eliminisati). Vrijeme prve pauze reclosera je dosta kraće od druge (npr. 15 sec prva pauza / 3 - 15 minuta druga pauza). Mnogo su češće u upotrebi kod nadzemnih dalekovoda s ciljem smanjenja prekida napjanja zbog prolaznih kvarova (npr. zemljospoj zbog kratkog dodira faze dalekovoda i neke bliske grane drveta zbog jakog vjetra isl.). Koriste se i u niskonaponskim instalacijama, naročito tamo gdje nema niko prisutan ko bi mogao ponovo uključiti prekidač ako je izbacio zbog prolaznog kvara ... primjer GSM bazne stanice na udaljenim lokacijama).
MeanMachine

#408 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by MeanMachine »

I još kratak osvrt na raniju diskusiju oko FID sklopki: po meni apsolutno neizostavan dio svake električne instalacije koja to tehnički omogućava. Pored FID sklopke definitivno je preporučljivo staviti i odvodnik prenapona (barem jedan nivo u glavnom ormaru, a po mogućnosti obezbijediti i kaskadnu zaštitu ako se štiti neka skuplja oprema). Osim ove dvije komponente preporučio bih i nešto što kod nas još nisam sreo u upotrebi ali je VEOMA korisno, a radi se o detektoru električnog luka u instalacijama koji je odlična zaštita od požara usljed loše izvedenih ili vremenom oslabljenih spojeva isl. Ovaj uređaj se ranije koristio skoro isključivo u industriji ali je sada dostupan i za kućne instalacije i odlična je dopuna postojećih zaštitnih uređaja.
mali jomu

#409 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

uh, meni su daleko austrija, njemacka, amerika i japan, vrtim se oko zagreba, beograda, ljubljane i tirane, vise ponekad nego nekad :mrgreen:

za koji heler rajvosa je king.....

ode tehnologija munjevito u svakom pravcu, a cifre su jos brze
mali jomu

#410 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

mk ultra wrote: raspitao sam se ja, samo mi nije jasno gdje je računica ako je sve ispravno, a ja znam da ne radim sa neozbiljnim, mogu jednom... ;-)
ima ih hoće preko telefona
ima ih hoće da mu brojim utičnice
ima ih i ne pogleda tablu sa osiguračima
ima ih na licu mjesta popunjavaju atest, švrljotina neka, a zakonom je definisano kako mora da izgleda
ima ih mjere uzemljenje gdje ga nema
ima svakakvih, i svi bi para... ne dam

atesti se brzo rade, nije nikakav problem....... samo provjera je li sve u redu, po propisima itd.....

veci je kvar u povjerenju medju osobama, trazite ceritifikirane firme i bit ce sve ok :thumbup:

ne moze niko raditi ateste ako nije oficijalno poslat od oficijalne ceritifikirane firme..... )

ovo sto svi znmo nekoga, tamo vamo...... nema nikakve veze sa atestima :mrgreen:
mk ultra

#411 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

Nisam jednom vidio da obicnim multimetrom nesto mjerkaju :mrgreen:

Gossen i Fluke :thumbup:
Gossen posebno radi jednostavnosti upotrebe, samo nijedan gossen nema bas neku zastitu pa mozes spaliti instrument za sekundu... :-)

Meni stize nova igracka naredni mjesec :mrgreen:
mali jomu

#412 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

mk ultra wrote:Nisam jednom vidio da obicnim multimetrom nesto mjerkaju :mrgreen:

Gossen i Fluke :thumbup:
Gossen posebno radi jednostavnosti upotrebe, samo nijedan gossen nema bas neku zastitu pa mozes spaliti instrument za sekundu... :-)

Meni stize nova igracka naredni mjesec :mrgreen:

e jebiga sad, zajebajes ti malo..... ili je nesto drugo? :mrgreen:
pirmin

#413 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

Fluke je Tito, koliko mi je samo puta ispao

https://i.ibb.co/7SFtjv8/20190220-091105-1008x756.jpg

...i prezivio evo vec deceniju i po. 8)
mk ultra

#414 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

Image

Ja imam ovakav
mali jomu

#415 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

u mene ovaki...... i onda sve izracunam da bude to ok :mrgreen:

Image

ti vasi su odlicni..... :thumbup:
pirmin

#416 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by pirmin »

@MK: imas li slucajeva da I delta bude 15mA ili manje kod 30mA FI-ja? Koju im toleranciju uzmes u obzir?

@Jomu: old skul :thumbup: bilo bi mi neobicno ali bih se navikao
tuzlak1212

#417 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by tuzlak1212 »

Oprema za mjerenja i kontrole koja se koristi je najcesce diomenzionisana za teske industrijske uslove i korsitit ih za te svrhe je dugorocno ubiranje para pa cak i da je 60KM jedan atest :-D
Naravno uz redovna bazdarenja i provjere tacnosti koje su svakako definisane od proizvodjaca
mk ultra

#418 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

pirmin wrote:@MK: imas li slucajeva da I delta bude 15mA ili manje kod 30mA FI-ja? Koju im toleranciju uzmes u obzir?

@Jomu: old skul :thumbup: bilo bi mi neobicno ali bih se navikao
Pa desi se, jednom u 6 mj :D
Ispod 10mA nesto nije uredu sa sklopkom
Uglavnom dobijam struju reagovanja od 18 do 25mA, mada zna biti i tih od 11 do 15mA, posebno gdje radi instalacija i ima dosta rasvjete sa losim prigusnicama i sl

Belaj zna biti ako instalacija radi i ima motora ukljucenih, bukvalno ne moras ni dohvatiti instrument dovoljno je da stavis kontakte na L i PE... a nasla se pametna glava i stavila sklopku sa 30mA reagovanjem, a ovamo 3-4 miksera za tijesto po 4 kW...
mk ultra

#419 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

tuzlak1212 wrote:Oprema za mjerenja i kontrole koja se koristi je najcesce diomenzionisana za teske industrijske uslove i korsitit ih za te svrhe je dugorocno ubiranje para pa cak i da je 60KM jedan atest :-D
Naravno uz redovna bazdarenja i provjere tacnosti koje su svakako definisane od proizvodjaca
vjeruj mi kakvih sve gluposti ima, dobro izdrži instrument mjesec...

jednom došao pregledao instalaciju za priključka, veća zgrada u pitanju ovdje u sarajevu
i dok sam radio mjerenje (radi se beznaponsko mjerenje povezanosti svih L, N i PE vodiča i njihovog otpora do RT) frajer prikopča struju bez mog znanja sa svog gradilišnog priključka. tad sam spalio 2 osigurača i kontakte za mjerenje na instrumentu jer je spojio baš u trenutku dok je mjerio , pa sam morao to da mjenjam (sreća pa imam rezervnih dijelova inače bi koštalo oko 150€)... i još je sreća što je CATIII odvojiv kontakt, da nije, kako je npr na Metrelu, halalili bi se sa instrumentom :lol:

da ne pišem šta sve još ima i šta zna biti... tako da ako je baš u pogonu, sa našim stručnjacima okolo, moraš biti oprezan u vražiju mater
premostenih osiguraca, nekih sklopki tipa - dovodi na grebenastu sklopku kabal i odvod visi u ormaru, ogoljen na kraju
radi rasvjetu 5x1.5, od toga 4 voda fazna i nula, pa vrati uzemljenje dole i ostavi ga odspojenog, ja da vratim u šinu za PE, kad mi puče pred očima :lol:

može biti 60 ako očima mjeriš otpor na udaljenim lokacijama
mali jomu

#420 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

mk ultra wrote: vjeruj mi kakvih sve gluposti ima, dobro izdrži instrument mjesec...

jednom došao pregledao instalaciju za priključka, veća zgrada u pitanju ovdje u sarajevu
i dok sam radio mjerenje (radi se beznaponsko mjerenje povezanosti svih L, N i PE vodiča i njihovog otpora do RT) frajer prikopča struju bez mog znanja sa svog gradilišnog priključka. tad sam spalio 2 osigurača i kontakte za mjerenje na instrumentu jer je spojio baš u trenutku dok je mjerio , pa sam morao to da mjenjam (sreća pa imam rezervnih dijelova inače bi koštalo oko 150€)... i još je sreća što je CATIII odvojiv kontakt, da nije, kako je npr na Metrelu, halalili bi se sa instrumentom :lol:

da ne pišem šta sve još ima i šta zna biti... tako da ako je baš u pogonu, sa našim stručnjacima okolo, moraš biti oprezan u vražiju mater
premostenih osiguraca, nekih sklopki tipa - dovodi na grebenastu sklopku kabal i odvod visi u ormaru, ogoljen na kraju
radi rasvjetu 5x1.5, od toga 4 voda fazna i nula, pa vrati uzemljenje dole i ostavi ga odspojenog, ja da vratim u šinu za PE, kad mi puče pred očima :lol:

de ti to drugih puta...... na gradilistima se nikad nista ne mjeri kad i dok su radovi u toku, narocito na bilo kakvim dovodima koja su izvan tvog vidnog ili kontrolisanog polja....... jer to je 100% zajeb na kojem ti izgleda imas super..... super-odlicnu srecu. Prvo se uvijek i vazda obezbjedi dovod, uvijek sa jos nekim koji ce zaustaviti pustanje dovoda..... dok ti ne zavrsis mjerenje, a posto je to kod nas nemoguce, a i inace na svakom gradilistu gdje su radovi u toku je to nemoguce..... onda se dodje nedeljom ili u kasnim satima kad niko ne radi, pa mjeri koliko hoces do 07h, kad se gradiliste pusta u rad.....

de ba to malo bolje, ne zajebaji se..... :thumbup:
mk ultra

#421 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mk ultra »

mali jomu wrote:
mk ultra wrote: vjeruj mi kakvih sve gluposti ima, dobro izdrži instrument mjesec...

de ti to drugih puta...... na gradilistima se nikad nista ne mjeri kad i dok su radovi u toku, narocito na bilo kakvim dovodima koja su izvan tvog vidnog ili kontrolisanog polja....... jer to je 100% zajeb na kojem ti izgleda imas super..... super-odlicnu srecu. Prvo se uvijek i vazda obezbjedi dovod, uvijek sa jos nekim koji ce zaustaviti pustanje dovoda..... dok ti ne zavrsis mjerenje, a posto je to kod nas nemoguce, a i inace na svakom gradilistu gdje su radovi u toku je to nemoguce..... onda se dodje nedeljom ili u kasnim satima kad niko ne radi, pa mjeri koliko hoces do 07h, kad se gradiliste pusta u rad.....

de ba to malo bolje, ne zajebaji se..... :thumbup:
Jbg, nije zidar spojio, vec elektricar firme koja je trazila pregled i koji je znao sta se radi... al haj
Naravno da opreza nikad dosta, ali ne mozes im ni u kraj stati... 1000 ociju otvoriti

prosle godine 850 komada, od toga 50tak velikih objekata, a budala na objektima vise nego pregleda :lol:
mali jomu

#422 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

mk ultra wrote:
Jbg, nije zidar spojio, vec elektricar firme koja je trazila pregled i koji je znao sta se radi... al haj
Naravno da opreza nikad dosta, ali ne mozes im ni u kraj stati... 1000 ociju otvoriti

prosle godine 850 komada, od toga 50tak velikih objekata, a budala na objektima vise nego pregleda :lol:

ma pusti ba tu pricu, sa strujom to ne vazi..... isto kao sto ne vazi sa svim eksplozivnim stvarima, otrovima itd....

ja mada znam da sam sve pogasio, iskljucio, "obezbjedio...." svaki put za svako mjerenje provjerim ima li struje, bez obzira sto sam 100% siguran da nema, jer u onom momentu kad si " sebi obezbjedio" da je nema, ona u "nekom" drugom momentu odnekud zna doci..... jebiga tako ti to ide, ja ne vjerujem nikom dok u tom momentu kad radim ne provjerim ima li ili nema......
tomhagen

#423 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by tomhagen »

dennyell wrote:Jel iko slučajno u zadnje vrijeme radio razdvajanje brojila?
Imam po ES dozvoljeno 20kw koji idu preko jednog brojila na 2 stana i sad bi da to razdvojim na 2 brojila. Kablovima je sve riješeno, znači u ormaru gdje je brojilo dolaze 5x6mm kablovi od oba stana i zajedno su spojena na brojilo. Brojilo je staro, analogno i prije njega imaju 3x35A limitatori. Ima li neko više informacija o samom djeljenju jednog obračunskog mjesta na dva?
Druze, hajd molim te kad budes imao vise informacija podijeli s rajom :)

I kod mene je slicna situacija i za nekih pola godine bih trebao krenuti u neke radove i htio bih uz to da razdvajam i brojila, pa me zanima i procedura i koliko je para. Hvala ti unaprijed.
triconja

#424 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by triconja »

mali jomu wrote:
mk ultra wrote:

ma pusti ba tu pricu, sa strujom to ne vazi..... isto kao sto ne vazi sa svim eksplozivnim stvarima, otrovima itd....

ja mada znam da sam sve pogasio, iskljucio, "obezbjedio...." svaki put za svako mjerenje provjerim ima li struje, bez obzira sto sam 100% siguran da nema, jer u onom momentu kad si " sebi obezbjedio" da je nema, ona u "nekom" drugom momentu odnekud zna doci..... jebiga tako ti to ide, ja ne vjerujem nikom dok u tom momentu kad radim ne provjerim ima li ili nema......
Jesil ikad mjerio struju paralelno? :mrgreen:
mali jomu

#425 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)

Post by mali jomu »

triconja wrote: Jesil ikad mjerio struju paralelno? :mrgreen:
Legendo, scime paralelno.....? :mrgreen:
Post Reply