Isao sam na @Maraschinov komentar, on napisa da mu FIS cesto izbacuje.славянин wrote:Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potraje
Trofazna struja (pitanje za elektricare)
- pirmin
#351 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- славянин
#353 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Cesto znaci mozda jednom na dan ili svakih par dana , sada bude li on cackao osigurace - sumnjam da ima toliko vremena da stoji i cackapirmin wrote:Isao sam na @Maraschinov komentar, on napisa da mu FIS cesto izbacuje.славянин wrote:Ne okida stalno , tako da ta metoda moze da potraje
-
nepoznati988
#354 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Da li je moguce pretvoriti istosmjernu struju u trofaznu?
- mk ultra
#355 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Sve je moguce, samo reci sta ti konkretno trebanepoznati988 wrote:Da li je moguce pretvoriti istosmjernu struju u trofaznu?
-
nepoznati988
#356 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Pa konkretno sa baterije da napajam trofazni motoric.mk ultra wrote:Sve je moguce, samo reci sta ti konkretno trebanepoznati988 wrote:Da li je moguce pretvoriti istosmjernu struju u trofaznu?
- mk ultra
#357 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Izvodivo ali neisplativo ako je bilo sta ispod 5.5kWnepoznati988 wrote:Pa konkretno sa baterije da napajam trofazni motoric.mk ultra wrote:Sve je moguce, samo reci sta ti konkretno trebanepoznati988 wrote:Da li je moguce pretvoriti istosmjernu struju u trofaznu?
Sam da pravis inverter, to je malo potesko
- Maraschino
#358 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
mk ultra wrote:Sta je skrinja mesa dijaspori otislo zbog fid sklopke...
- Maraschino
#359 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Draga je ona meni.славянин wrote:Cesto znaci mozda jednom na dan ili svakih par dana , sada bude li on cackao osigurace - sumnjam da ima toliko vremena da stoji i cackapirmin wrote:
Isao sam na @Maraschinov komentar, on napisa da mu FIS cesto izbacuje.
Par puta me spasila i zato je ne bih dao tako lako. Zanesem se.
Skoro izbacila i ja krenem od osiguraca do osiguraca kad kolo oko sporeta. Probam a on baci osigurac. Zovem majstora i on kaze da ne moze do 4 sata doci. Sacekam a od njega ni glasa. Izvadim sporet tamo-amo i vidim da mi je produzni pozutio('bo ga kinez). Zamijenim produzni,dignem osigurac i sve radi ali meni nije jasno da majstor nece 40 KM.
Razne lampe po fasadama koje bi trebale normalno da funkcionisu ali kada je nevrijeme(kisa vjetar) one se nalaze kao u bazenu i dovoljno malo vlage ode fida ali ode i skrinja.
Sve krugove u koje sumnjam spustim osigurace a ostavim samo neke lampe i miran.
- славянин
#360 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Eto vidis negdje se nula i uzemljenje .. sada zamisli da je negdje u zidu ili... tesko je naci nekada imao si srece - a slazem se nema bolje zastite za kucne stvari od te sklopke..Maraschino wrote:Draga je ona meni.славянин wrote:Cesto znaci mozda jednom na dan ili svakih par dana , sada bude li on cackao osigurace - sumnjam da ima toliko vremena da stoji i cackapirmin wrote:
Isao sam na @Maraschinov komentar, on napisa da mu FIS cesto izbacuje.
Par puta me spasila i zato je ne bih dao tako lako. Zanesem se.![]()
Skoro izbacila i ja krenem od osiguraca do osiguraca kad kolo oko sporeta. Probam a on baci osigurac. Zovem majstora i on kaze da ne moze do 4 sata doci. Sacekam a od njega ni glasa. Izvadim sporet tamo-amo i vidim da mi je produzni pozutio('bo ga kinez). Zamijenim produzni,dignem osigurac i sve radi ali meni nije jasno da majstor nece 40 KM.
Razne lampe po fasadama koje bi trebale normalno da funkcionisu ali kada je nevrijeme(kisa vjetar) one se nalaze kao u bazenu i dovoljno malo vlage ode fida ali ode i skrinja.![]()
Sve krugove u koje sumnjam spustim osigurace a ostavim samo neke lampe i miran.
-
nepoznati988
#361 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Oko 300w, a inverter bi trebao biti potpuno elektronski bez mehanicki pokretnih dijelova.mk ultra wrote: Izvodivo ali neisplativo ako je bilo sta ispod 5.5kW
- mk ultra
#362 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ne znam, jedino da nađeš kod kineza nešto, ali rijetko ko to pravinepoznati988 wrote:Oko 300w, a inverter bi trebao biti potpuno elektronski bez mehanicki pokretnih dijelova.mk ultra wrote: Izvodivo ali neisplativo ako je bilo sta ispod 5.5kW
Imaš ove za solarne panele ali to ti je minimum 800eur i vece su snage i visi DC napon
Nije tako lahko ni povisiti DC napon sa nekoliko baterija do 400V linijski...
- Maraschino
#363 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Nije pitanje iz trofazne struje ali jeste vezano za sve to, gdje bi morao prikljuciti agregat da bi sve ferceralo u slucaju nestanka struje?
Na zalost, kasno se sjetio agregata i nisam nista ostavio viska kablova.
Na zalost, kasno se sjetio agregata i nisam nista ostavio viska kablova.
-
nepoznati988
#364 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Dakle moguce je cisto elektronski? Znam da moze uz mehanicki pokretne dijelove ali bitno mi je da moze i elektroski?mk ultra wrote:[
Ne znam, jedino da nađeš kod kineza nešto, ali rijetko ko to pravi
Imaš ove za solarne panele ali to ti je minimum 800eur i vece su snage i visi DC napon
Nije tako lahko ni povisiti DC napon sa nekoliko baterija do 400V linijski...
- pirmin
#365 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Ne znam gdje mi je ona tema "Struja all about".
Ima li ko iskustva sa Rfid?
-
mali jomu
#366 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
pirmin wrote:
Mislis na ovo.....?

- pirmin
#367 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Da, to.
Malo sam kontao o ovome, cisto teoretski, kako bi se dalo realizirati elektro-mehanicki ili pneumatski.
Padne sklopka, nakon nekog definisanog vremena, npr. 1min aktivira se relej koji opet aktivira mehanizam koji je vraca u aktivno stanje a on(mehanizam) odlazi u svoj pocetni polozaj.
Kao sto rekoh, cisto teoretski.
Malo sam kontao o ovome, cisto teoretski, kako bi se dalo realizirati elektro-mehanicki ili pneumatski.
Padne sklopka, nakon nekog definisanog vremena, npr. 1min aktivira se relej koji opet aktivira mehanizam koji je vraca u aktivno stanje a on(mehanizam) odlazi u svoj pocetni polozaj.
Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
- Maraschino
#368 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Neko mi je nekada rekao da postoje takve sklopke.pirmin wrote:Da, to.
Maraschino wrote:meni isto tako fid sklopka cesto izbaci. znam da je uvijek u pravu i da je negdje nesto okinulo prekidac.
moje je pitanje, postoje li fid sklopke koje se same vrate ako se incident ne ponavlja ili nije konstantan(npr.slucajno sam dodirnuo kabal bez napona a ona je izbacila)
- mk ultra
#369 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
https://www.schrack.hr/trgovina/oprema- ... 907-a.html
Naravno da ima, samo vrijedi ko manja kucna instalacija
Ima u podacima i shema spajanja
- studiorum_tuzlaensis
#370 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
APU-ovi na nivou 230V su isplatljivi ko Hummeri u BiH. 
- pirmin
#371 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Sad vidim dvopolni, Hager, na amazonu. 135€mk ultra wrote:https://www.schrack.hr/trgovina/oprema- ... 907-a.html
Nakon 2 min se ukljucuje ako nema greske.
Nisam znao za ovo, zanima me kako je koncipiran da ustanovi da li i dalje postoji greska u kolu. Salje test-impuls ili tako nekako?
- Maraschino
#372 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Nisam u toj struci ali tu je dovoljan i vremenski timer da proba vratiti sklopku. Ako je ponovo izbaci on opet proba dok neko ne otkloni kvar. Laicki receno.
- mk ultra
#373 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Koliko sam vidio, pokusa uklopiti fid opet, ako moze moze, ako izbaci vrati na pocetak... bukvakno nastavak na sklopkupirmin wrote:Sad vidim dvopolni, Hager, na amazonu. 135€mk ultra wrote:https://www.schrack.hr/trgovina/oprema- ... 907-a.html
Nakon 2 min se ukljucuje ako nema greske.
Nisam znao za ovo, zanima me kako je koncipiran da ustanovi da li i dalje postoji greska u kolu. Salje test-impuls ili tako nekako?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#374 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
pa kad na 400kV dalekovodu postoji APU,sto ne bi i FI sklopka postojala 
-
mali jomu