Trofazna struja (pitanje za elektricare)
- supercali
#176 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
E elektricari pitanje za vas
Po sobama imam uglavnom 2 uticnice to su zgrade iz 50-60ih ili koji vec godina
E mene zanima moze li se sada to sve prekrojiti i ubaciti vise uticnica razmjestiti raspored istih i sl i mora li se to nesto pojacavati mjenjati onaj ormar sa osiguracima i sl
Naravno stavljao bih nove zice
E mene zanima moze li se sada to sve prekrojiti i ubaciti vise uticnica razmjestiti raspored istih i sl i mora li se to nesto pojacavati mjenjati onaj ormar sa osiguracima i sl
-
__Phoenix__
#177 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Sve zavisi kakve su ti instalacije u stanu, sad je po standardu da svaka utičnica ima svoj osigurač, ali ne možeš demolirati stan zbog tog, možeš povući iz razvodne kutije bez problema još po jednu, dvije utičnice...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#178 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Po kojem standardu?
- supercali
#179 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Pa ja bih to proveo sada pa makar i demolirao stan i da sam miran narednih bar 30 godina jer ako je ovo izdrzalo 50 valjda bi ovo danasnje izdrzalo 30
Tako da bih sve to mjenjao stavio novo tu razvodnu stavio kako treba iako je razvodna postavljena nova poslije rata i stavljeni oni automatski
Tako da bih sve to mjenjao stavio novo tu razvodnu stavio kako treba iako je razvodna postavljena nova poslije rata i stavljeni oni automatski
-
__Phoenix__
#180 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Po iec njemačkommk ultra wrote:Po kojem standardu?
-
mali jomu
#181 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Maraschino wrote:
Logika ti je nidje veze ili ona tipicna balkanska.
Posao majstora je da uradi svoj posao po propisima a investitora da nabavi sto kvalitetniji materijal.
Ako se radi o firmama(investitorima), oni naruce projekat elektroinstalacija u kojem stoje i proizvodjaci opreme i ostalog materijala. Taj projekat bi trebao proci reviziju(skroz druge firme) i da s eodobri izvodjenje. Kod takvih aranzmana, posao majstora je da uradi posao kako treba a firme da nabavi materijal po projektu. Svako odstupanje od toga povlaci i odgovornost.
Kod individualnih kuca za koje je svako duzan da ima projektu dokumentaciju, sve je jasno. Ako investitor ne zeli kvalitetan materijal a time bi mogao ugroziti nekoga ili nesto, majstor je duzan da ga na to upozori i da ne ugradi nesto sto moze prouzrokovati probleme bez obzira na njegovo insistiranje.
Kod nas sve moze samo da se uzmu pare a poslije, ''sta me briga'' mentalitet.
Na zapadu ucenike uce da rade samo po propisu i odgovarajucim materijalom koji je atestiran i provjeren. Jednostavno ucenik koji je tek zavrsio skolu ili stari radnik ne zna i nece da improvizuje. Ili kako treba ili nikako. Isto je tako i u auto industriji(samo improvizuju stranci ''moze dati ruku'')
Zivim u kuci u kojoj nikada za 20 godina nije pregorio osigurac a kamo li nesto vece. Nikada voda na slavini nije procurila izuzev potrosnog materijala koji se redovno mijenja ali nema problema na instalacijama. Isto je tako i sa c.g.
Da li ces ugraditi jednoslojno, dvoslojno ili troslojno staklo, stvar finansija ali igrati se sa elektro instalacijama ili vodom, nije bas pozeljno.
Meni je kuca osigurana a nekada kada sam na odmoru pozelim da se nesto desi(pozar ili poplava) ali nema sanse. Zasto? Zato sto bi meni osiguranje sve isplatilo a onda bi se natovarilo na ledja izvodjacu, pa proizvodjacu materijala, pa nadzoru...tako da se ne isplati niti fuseriti u materijalu ili radu.
Od govana se pita ne pravi, stara nasa poslovica.
Ovdje se radi od onoga sta imas, i kucu od govana pravis ako imas govana.
Lahko je po zapadu pravit..... sta hoces i kako hoces, sve majstor do majstora, imas i udri,
ovdje od niceg pravis nesto..... svi bi vi popadali ovdje.
-
mali jomu
#182 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
pirmin wrote:@marascino: tacno tako![]()
A ovih Balkanikusa-improvizatora ce jbg. uvijek biti.
Jadan je onaj kod koga oni pokazuju sta "znaju".
Zato kad balkanceros ode na zapad da radi, svi se zijane kad od niceg pocne svasta da pravi......
-
mali jomu
#183 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
supercali wrote:E elektricari pitanje za vas
Koje su boje zice ( zelena, crvena siva) ili plava smedja (crna) zuto-zelena,
je li debljina zice 2,5mm ili je manja 1.5 ili visa 4mm.....
ako 2,5mm mogao bi ubaciti u svaku sobu jos po dvije max tri uticnice ali da pazis sta na njih prikljucivas,
ne trebas nista mijenjati na osiguracima....... samo pici
ako ti je trofazna na satu mozes ih napraviti koliko hoces pa prikljucivaj sta hoces
- supercali
#184 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Jbg puno pitas znam samo da imaju 2 zice kad sam mjenjao saltere i plafonjere plug n play sistemom
-
mali jomu
#185 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
supercali wrote:Jbg puno pitas znam samo da imaju 2 zice kad sam mjenjao saltere i plafonjere plug n play sistemom
U salterima (zavisi od saltera) i trebaju da budu dvije, nije to problem.....
vec je problem da li imas uzemljenje koje treba da bude u uticnicama, u starim instlacijama je siva u malo novijim je zeleno-zuta, i da je debljina zice min 2.5mm
ako nemas uzemljenje, mijenjaj citavu instalaciju i bit ce sve
Zovi pravog elektricara da ti to sve pregleda..... i na satu i po stanu.
- Maraschino
#186 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Kuca se ne pravi kad ti hoces nego kada mozes. 15 god. sam zivio kao podstanar iako smo i ja i supruga radili. Za sve imas ali za gradnju kuce ti treba mnogo vise. Poceo kucu graditi ali ne ide i tako ostavim. Sve propalo. Kada je doslo ''vrijeme'', kucu sam napravio za godinu dana(pod krov).mali jomu wrote:
Ovdje se radi od onoga sta imas, i kucu od govana pravis ako imas govana.
Lahko je po zapadu pravit..... sta hoces i kako hoces, sve majstor do majstora, imas i udri,
ovdje od niceg pravis nesto..... svi bi vi popadali ovdje.
Nije svako vrijeme da se kuca pravi. Nekada se samo prezivljava.
Svi bi kucu da imaju pa makar i od govana. Na zapadu se kuca ne kupuje ili pravi preko noci nego se to drapi 25-30 god. Razlika je samo u tome sto se u BiH kuca zeli praviti od kesa i bez kredita pa se stedi na svemu a na zapadu zatvoris finansijsku konstrukciju i uselis u gotovu kucu ili je sam gradis. Sve mora biti po pravilima i propisima i nema odstupanja. Ostatak zivota radis za to.
p.s. kada sam dosao u fazu vododnih instalacija, navratim u trgovinu i trazim najbolje ventile. tip mi dade 15 kom kao najbolje. nije prosla ni godina dana sve sam morao promijeniti. tu majstor ne pomaze jer me tip u trgovini prevario. za sve ventile mora biti atest proizvodjaca i garancija ali ko to od nas u BiH gleda. prodaje se sve i svasta. na zapadu ti ne treba niko(mozes biti i laik) kada odes u trgovinu da kupis bilo sta od gr. materijala. samo ima skuplje i jeftinije. sto je jeftinije odmah znas da je proslo atest i standard ali nije cemu( protivnom ga ne bi smjeli prodavati)...i t.d.
-
mali jomu
#187 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Maraschino wrote:
Kuca se ne pravi kad ti hoces nego kada mozes. 15 god. sam zivio kao podstanar iako smo i ja i supruga radili. Za sve imas ali za gradnju kuce ti treba mnogo vise. Poceo kucu graditi ali ne ide i tako ostavim. Sve propalo. Kada je doslo ''vrijeme'', kucu sam napravio za godinu dana(pod krov).
Nije svako vrijeme da se kuca pravi. Nekada se samo prezivljava.
Svi bi kucu da imaju pa makar i od govana. Na zapadu se kuca ne kupuje ili pravi preko noci nego se to drapi 25-30 god. Razlika je samo u tome sto se u BiH kuca zeli praviti od kesa i bez kredita pa se stedi na svemu a na zapadu zatvoris finansijsku konstrukciju i uselis u gotovu kucu ili je sam gradis. Sve mora biti po pravilima i propisima i nema odstupanja. Ostatak zivota radis za to.
p.s. kada sam dosao u fazu vododnih instalacija, navratim u trgovinu i trazim najbolje ventile. tip mi dade 15 kom kao najbolje. nije prosla ni godina dana sve sam morao promijeniti. tu majstor ne pomaze jer me tip u trgovini prevario. za sve ventile mora biti atest proizvodjaca i garancija ali ko to od nas u BiH gleda. prodaje se sve i svasta. na zapadu ti ne treba niko(mozes biti i laik) kada odes u trgovinu da kupis bilo sta od gr. materijala. samo ima skuplje i jeftinije. sto je jeftinije odmah znas da je proslo atest i standard ali nije cemu( protivnom ga ne bi smjeli prodavati)...i t.d.
Majstore
... isti je manje vise palac i ovdje, borba i picis, nema druge.
- Maraschino
#188 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Prvo rascisti sam sa sobom koliko zelis tu ostati. Ako planiras narednih 30 god., pripremi se pa na slijedece renoviranje razvuci sve nove kablove po zelji, obradi zidove, pospajaj sve to u ormaru po peesu, sve si rasteretio, novi kablovi...i uzivaj.supercali wrote:Pa ja bih to proveo sada pa makar i demolirao stan i da sam miran narednih bar 30 godina jer ako je ovo izdrzalo 50 valjda bi ovo danasnje izdrzalo 30
Stari su to kablovi pa makar da su u kutiji stajali a ne trpili razna opterecenja.
- Maraschino
#189 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
@mali jomu, nikome nije lako, sve razumijem 
- supercali
#190 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Mozda necu ja tu ostati al ce biti moje jer ne planiram prodavati naravno ako ne bude problema nikakvihMaraschino wrote:Prvo rascisti sam sa sobom koliko zelis tu ostati. Ako planiras narednih 30 god., pripremi se pa na slijedece renoviranje razvuci sve nove kablove po zelji, obradi zidove, pospajaj sve to u ormaru po peesu, sve si rasteretio, novi kablovi...i uzivaj.supercali wrote:Pa ja bih to proveo sada pa makar i demolirao stan i da sam miran narednih bar 30 godina jer ako je ovo izdrzalo 50 valjda bi ovo danasnje izdrzalo 30
Stari su to kablovi pa makar da su u kutiji stajali a ne trpili razna opterecenja.
Jer uvijek moze ostati djetetu iznajmljivanje i sl
- mk ultra
#191 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
IEC nije njemački standard.__Phoenix__ wrote:Po iec njemačkommk ultra wrote:Po kojem standardu?
Ni IEC 60364 - bilo koji dio, ni VDE 0100 ne spominju ništa slično.
Spomenuto je u VDE, ali i u Britanskom BS 7671 da jedno strujno kolo ne smije biti u više prostorija, što znači da možeš imati razvodnu kutiju za jednu sobu.
Sve dok je otpor petlje uredu, presjek kablova, kao i ovaj uslov sto sam naveo, nema problema.
A prema stadnardu po kojem se kod nas projektuje i izvodi (mislim da je iz 1987 JUS), ta problematika se ne spominje. Samo se navodi da se razdjeljivanje vodova vrši i razvodnim kutijama.
- mk ultra
#192 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Maloprije se zali covjek, 100KM uzeo elektricar (uz popust) 8 osiguraca da zamjeni (bez opreme)...

-
Dino79
#193 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Provjerio sam .mk ultra wrote:Ovo ti je samo naknada za obezbjeđenje uslova priključka
ima drugih troškova, kao i ovaj glavni a to je sam priključak. jeste jeftinije sigurno, ali ne ovoliko
mislim da oni ne traže diferencijalnu sklopku, ali uzemljenje da... i čini mi se da traže i MO Odvodnik na zgradama
To jeste cijena priključne snage .
Ali je razlicita za razlicite kategorije i naponske nivoe.
Ovo sto sam zaokruzio je za domacinstva stanove i kuce.
Zna li neko kolika je tacno razlika u cijeni za ove tri elektroprivrede odnosno cetri ako distrikt ima svoju posebnu.
- pirmin
#194 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Je li slucajno kome poznata firma Jumo d.o.o ?
Radimo nesto za njih ovih dana pa me zanima kako stoje?
Radimo nesto za njih ovih dana pa me zanima kako stoje?
- mk ultra
#195 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Dino79 wrote:Provjerio sam .mk ultra wrote:Ovo ti je samo naknada za obezbjeđenje uslova priključka
ima drugih troškova, kao i ovaj glavni a to je sam priključak. jeste jeftinije sigurno, ali ne ovoliko
mislim da oni ne traže diferencijalnu sklopku, ali uzemljenje da... i čini mi se da traže i MO Odvodnik na zgradama
To jeste cijena priključne snage .
Ali je razlicita za razlicite kategorije i naponske nivoe.
Ovo sto sam zaokruzio je za domacinstva stanove i kuce.
Zna li neko kolika je tacno razlika u cijeni za ove tri elektroprivrede odnosno cetri ako distrikt ima svoju posebnu.

-
Dino79
#196 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Kupiš kvalitetnije utičnice i nastaviš iz postojeće utičnice do nove. To ti je najmanje štemanja a opet se ne krše nikakvi propisi.supercali wrote:E elektricari pitanje za vas
Pusti ove zaostale stručnjake iz SFRJ sto te tjeraju u nepotreban trošak. To je logika majstora koji hoće da te oderu isto kao automehaničari sto mjenjaju i ono sto valja i ono sto nevalja.
- Maraschino
#197 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Dino79 wrote:Kupiš kvalitetnije utičnice i nastaviš iz postojeće utičnice do nove. To ti je najmanje štemanja a opet se ne krše nikakvi propisi.supercali wrote:E elektricari pitanje za vas
Pusti ove zaostale stručnjake iz SFRJ sto te tjeraju u nepotreban trošak. To je logika majstora koji hoće da te oderu isto kao automehaničari sto mjenjaju i ono sto valja i ono sto nevalja.
To ti je logika kada ti mehanicar pored masnog amortizera mijenja oprugu i govori da nije potrebno amortizer mijenjati jer ce to opruga preuzeti.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#198 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
Maraschino wrote:
To ti je logika kada ti mehanicar pored masnog amortizera mijenja oprugu i govori da nije potrebno amortizer mijenjati jer ce to opruga preuzeti.
- Maraschino
#199 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
otkud tebe u ova doba? 
- mk ultra
#200 Re: Trofazna struja (pitanje za elektricare)
KršeDino79 wrote:Kupiš kvalitetnije utičnice i nastaviš iz postojeće utičnice do nove. To ti je najmanje štemanja a opet se ne krše nikakvi propisi.supercali wrote:E elektricari pitanje za vas
Da barem postuju i ove iz SFRJ bolje bi bilo... ne moraju nijedan drugi
Mozes ti i rukom namotat dvije zice i zamotati izolirkom, sve moze... mozes i ubaciti u uticnicu 2x2.5mm2, iako to sama uticnica ne dozvoljava
Mozes ko i jedan covjek neki dan, osiguraci u kuci B40, C40 i B50 na uticnice (cak imaju i prekidanje nule) vjerovatno su bolji jer ne iskacu