Sam svoj majstor

Post Reply
Ramzess Veliki

#376 Re: Sam svoj majstor

Post by Ramzess Veliki »

thea wrote:ja sam bila na istom ovom mjestu, i ovo trebamo cuvati kao oci u glavi i unovciti za buduce generacoje mozda i tvoju djecu tvoje unucice.
I nisi uzela za gradnju? :shock:
:lol: :lol: :lol:
Čuj bila na tom mjestu ... :)
To treba zatrpati da nas Semir ne sramoti još više. :roll:
thea

#377 Re: Sam svoj majstor

Post by thea »

decko budi ponosan sto imamo semira.
Ramzess Veliki

#378 Re: Sam svoj majstor

Post by Ramzess Veliki »

thea wrote:decko budi ponosan sto imamo semira.
Nisi u toku, i hvala za to "dečko". :D
Na arheološkoj lokaciji sam radio sa Alijem Barakatom, doktorom arheologije i jednim od vodećih egiptologa.
Ove ploče su djelo prirode.
Ali ne obaraju tezu o ljudskom djelovanju na oblikovanje struktura i geomodeliranje.
Uopšte nisu bitne u cijeloj priči.
Što Semir ne zna jer nije školovan za to područje pa lupeta jer se "njemu čini" pa nam se javno smiju na Discovery-ju.
I što lupa o iskopavanju kamene piramide, njih čak tri ... da li ih je iskopao? Nije. Ne postoje. Nisu ni postojale u toj formi.
Postoji nešto drugo što on ne zna objasniti.
Drugi znaju i imaju dokaze.
Da, piramide su tu.
Samo da bi se dokazalo njihovo postojanje na lokalitetu trebaju raditi stvarni stručnjaci, ne smiješni čiko sa šeširem koji kamene kugle (poznata geološka tvorevina koja nastaje cijeđenjem vruće lave niz strane padine, guglaj "kuglišta") vidi kao djelo svemiraca i komunikacione čvorove.
:thumbup:
Ramzess Veliki

#379 Re: Sam svoj majstor

Post by Ramzess Veliki »

Ali da ne oftopičarimo, pitaj me za materijale. :thumbup:
thea

#380 Re: Sam svoj majstor

Post by thea »

nama se i onako smiju jer smo dopustili ovaj rat i da imamo bolnice iz 1850te.
danas isto...
Danguba

#381 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

Haj da se vratimo temi, i mene zanima isto ovaj kamen jer planiram jedan zid uraditi ovako.

Image

Vani ga ima ali mene zanima nase podrucje i trgovine.
Ako neko ima info neka ga podijeli sa nama.
eluna

#382 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

Danguba wrote:Haj da se vratimo temi, i mene zanima isto ovaj kamen jer planiram jedan zid uraditi ovako.

Image

Vani ga ima ali mene zanima nase podrucje i trgovine.
Ako neko ima info neka ga podijeli sa nama.
vidjeh PLOČICE koje kad se poljepe ozgledaju ovako ......daleko lakše za raditi a i za pronaći, i naravno jeftinije ....dakle potražite u prodavnicama keramičkih pločica, tipa Murex i sl.
channel10

#383 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

Valja li omjer cementa i pjeska od nekih 1:2 ili 1:2,5 cement/pijesak.

Ne znam koliko je teska ona vreca cementa ( Kakanjcement-vjerovatno 25 kg ) ali radjen je estrih i potroseno je nekih 26-30 vreca cementa i oko kubik i pol pijeska za povrsinu nekih 46-49 kvadrata. Da li je to ok? Je li to previse "tesko" ili tvrdo/mekano, odnosno da li moze biti nekih problema ( ako ih uopste moze biti )?
golfiista

#384 Re: Sam svoj majstor

Post by golfiista »

previse je to cementa. Takva smjesa moze da "izgori" zbog prevelike temperature.
Valjda si cuo da gradjevinci na faxu najteze polazu predmet zvani "Beton". Nauka je to drug moj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#385 Re: Sam svoj majstor

Post by Truba »

ja sam sad za zid koristio 1 2 6
ili za jedna kolica aka kariolu 2 4 12
i onda kasnije dodao jednu pijeska

ok je bila smjesa...
channel10

#386 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

golfiista wrote:previse je to cementa. Takva smjesa moze da "izgori" zbog prevelike temperature.
Valjda si cuo da gradjevinci na faxu najteze polazu predmet zvani "Beton". Nauka je to drug moj.
Mozes li pojasniti pojam "izgori" i sta se moze desavati sa tim estrihom?
aCme

#387 Re: Sam svoj majstor

Post by aCme »

Evo nešto i od mene :mrgreen:
Image
Truba

#388 Re: Sam svoj majstor

Post by Truba »

channel10 wrote:
golfiista wrote:previse je to cementa. Takva smjesa moze da "izgori" zbog prevelike temperature.
Mozes li pojasniti pojam "izgori" i sta se moze desavati sa tim estrihom?
prokuha... ne veže... jer nema vode pa postigne valjda neku nedozvoljenu temperaturu onda ga mozes baciti
channel10

#389 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

Da, ali kad se to desi, odmah, poslije dva mjeseca, tri mjeseca, 5 godina i kako se manifestuje?
thea

#390 Re: Sam svoj majstor

Post by thea »

Ima li neka firma u Sarajevu koja ugradjuje lozista, moderni kamen.
Image
Truba

#391 Re: Sam svoj majstor

Post by Truba »

channel10 wrote:Da, ali kad se to desi, odmah, poslije dva mjeseca, tri mjeseca, 5 godina i kako se manifestuje?
šta ja znam... isti dan... kad skineš daske za šalovanje ono se raspadne po rubovima i krene se mrviti :D
channel10

#392 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

Black swan wrote:
channel10 wrote:Da, ali kad se to desi, odmah, poslije dva mjeseca, tri mjeseca, 5 godina i kako se manifestuje?
šta ja znam... isti dan... kad skineš daske za šalovanje ono se raspadne po rubovima i krene se mrviti :D
Znaci odmah :) . Ovo je radjeno prije mjesec dana i cini se sve ok. Mozda da na par mjesta kad se udari, izgleda kao da je suplje ( tu vjerovatno nije bas najbolje uradjeno ) ali definitivno se ne mrvi. I radjeno je u zatvorenom prostoru ( stan- nije na prizemlju ), a ne vani negdje.

Znaci svi moguci problemi ( niko ih jos nije naveo pa bih molio nekoga ko zna, da ih napise ) bi se trebali pojaviti prije postavljanja parketa, ako sam dobro shvatio?!
Wind

#393 Re: Sam svoj majstor

Post by Wind »

Ma sada ti je gotovoooo.... :D

Salim se. Prije koliko vremena je uradjen estrih? Najvaznije je da se prije postavljanja parketa estrih dobro osusi. A to ako ima par pukotina na sebi, nije strasno, naravno ako je uradjeno kako treba. Da li su uradili dilatacijske fuge?
channel10

#394 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

Wind wrote:Ma sada ti je gotovoooo.... :D

Salim se. Prije koliko vremena je uradjen estrih? Najvaznije je da se prije postavljanja parketa estrih dobro osusi. A to ako ima par pukotina na sebi, nije strasno, naravno ako je uradjeno kako treba. Da li su uradili dilatacijske fuge?
Uradjeno je prije mjesec dana. Parket se nece stavljati prije nego sto se ne izmjeri vlaznost estriha, a to ce biti tesko s obzirom da je tesko naci nekoga ko to ima. Ima jedna sitna skroz pukotina ( jedva se vidi ) i recimo da je jedan cosak sobe na jaci pritiska dise :shock: . Nekih 10x10 samog coska sobe.
Sta su dilatacijske fuge?

Ako je ono razdvajanje izmedju soba, kod vrata i vecih povrsina, onda jesu.

ps. mojne me sekirat, inace sam sikirli tip i volim da je sve po ps-u. Ako nije, vidis sta se desava :)
Filter

#395 Re: Sam svoj majstor

Post by Filter »

channel10 wrote: Parket se nece stavljati prije nego sto se ne izmjeri vlaznost estriha, a to ce biti tesko s obzirom da je tesko naci nekoga ko to ima.
:? nisam nikad cuo da paketar radi bez mjerenja vlage.
posljedice su vidljive u roku od 7 dana, a skupa je to zajbancija za igranje.
channel10

#396 Re: Sam svoj majstor

Post by channel10 »

Filter wrote:
channel10 wrote: Parket se nece stavljati prije nego sto se ne izmjeri vlaznost estriha, a to ce biti tesko s obzirom da je tesko naci nekoga ko to ima.
:? nisam nikad cuo da paketar radi bez mjerenja vlage.
posljedice su vidljive u roku od 7 dana, a skupa je to zajbancija za igranje.
Posljedice za parket, ali ja pitam ovo u vezi estriha. A parket se nece stavljati jos najmanje 2 mjeseca. Valjda ce se dotad osusiti ( bice tri mjeseca od estriha ) i valjda ce se dotad naci vlagometar. Nakon tri mjeseca bi trebao biti suh. Mene vise brine ovaj estrih i nadam se da je dobro uradjen. Zasad se nigdje ne runi, a proslo je mjesec dana.
Danguba

#397 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

channel10 wrote:Valja li omjer cementa i pjeska od nekih 1:2 ili 1:2,5 cement/pijesak.

Ne znam koliko je teska ona vreca cementa ( Kakanjcement-vjerovatno 25 kg ) ali radjen je estrih i potroseno je nekih 26-30 vreca cementa i oko kubik i pol pijeska za povrsinu nekih 46-49 kvadrata. Da li je to ok? Je li to previse "tesko" ili tvrdo/mekano, odnosno da li moze biti nekih problema ( ako ih uopste moze biti )?
Toliko si nepreciyan a ocekujes adekvatan odgovor. :-)

O ovome si se trebao ranije raspitati a ne sada kada je sve gotovo.

E ovako majstore, cement ide na kg a pijesak na m3. Znaci da ne mozes precizno odrediti marku betona. Ako bacas 3 lopate pijeska i jednu lopatu cementa potrosices negdje izmedju 320-350 kg cementa na kubik betona.

Ne znas ni koliko je pakovanje cementa(neke su od 25 kg a neke od 50 kg) a i pijesak si otprilike odredio.

Stvarno mi nije jasno kako si mogao razvuci 1,5m3 pijeska na 49m2???
Jesi li stavio mrezu? Jesi li uradio toplinsku izolaciju?...a ti se uhvatio razmjere.

Za tu povrsinu(50m2) bilo ti je potrebno 2,5 m3 pijeska, 600-700kg cementa da bi dobio debljinu od nekih 5 cm.

Sada je to zavrseno tako kako je. Podloga ti je tanka sa jakim beton koji si morao malo polivati da ne izgori. Beton veze cijeli zivot a najvise 28 dana i u tom periodu treba mu posvetiti posebnu paznju. Prvih par dana mora se povremeno polivati da ima dovoljnu kolicinu vode koja mu je potrebna za pravilno vezanje.

it.d. i t.d...kao sto neko rece ''to je nauka'' :wink:

za one koji planiraju nesto raditi neka pogledaju donju tabelu:

Cementa u kg po m3 betona

MB 10
podloge, temelji, rubnici
190

MB 15
220

MB 20
260

MB 25
armirane ploce na podlogi
300

MB 30
armirane ploce bez podloge (raspon do 5m)
360

MB 35
armirane ploce bez podloge (raspon preko 5m)
400

MB 40
nosive armirane betonske grede vecih raspona
460

MB 45
vrlo zahtjevni armirano betonski zahvati
500

MB 50
ugradnja betona u more
560
eluna

#398 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

thea wrote:Ima li neka firma u Sarajevu koja ugradjuje lozista, moderni kamen.
Image
ne znam za sarajevo, ali prije maglaja ima firma koja se bavi isključivo kaminima i pećima - znam da imaju one norveške jotul peći, ili je barem bila, jer evo link na JOTUL bih dilere

http://www.jotul.ba/Dileri.htm
MOSALJOZE

#399 Re: Sam svoj majstor

Post by MOSALJOZE »

Raja treba mi ovaj nastavak za brusilicu
Image
Ne pitam za cijenu
eluna

#400 Re: Sam svoj majstor

Post by eluna »

MOSALJOZE wrote:Raja treba mi ovaj nastavak za brusilicu
Image
Ne pitam za cijenu
bojim se da ti jedino ebay može pomoći :-?
Post Reply