Sam svoj majstor

Danguba

#2501 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

zposao wrote: 01/02/2026 11:49

Jedna stvar me posebno brine. Kada se radi garažni pod, da li cijelom dužinom treba praviti lagani nagib da bi voda mogla isticati prema ulazu? Ili se radi da je čitava garaž u liver ravna a onda samo zadnji red pločica pred ulazom lagano spustiti da voda izlazi?

Nemoj se padovima opterecavati.
Napravi ako hoces i ravno, svakako ces dzogerom morati sve to trljati i posusivati
Jos dobro dodje ako ima malo vode da se moze dobro trljati

Ako ides ravnom fugom ti pod mozes lomiti gdje god hoces

Mozes sebi i liniju nacrtati na zidu da znas gdje si
Mozes koristiti i one plaaticne sisteme…jednostavno ne mozes pogrijesiti samo ako imas vremena i volje

Najbitnije je da je povrsina cvrsta i cista
Operi je, premazi emulzijom za ker.plocice i nanosi ljepilo

Sigurno će biti potrebe prati garažni pod, pa ne bi volio da mi se voda vraća ni da se stvaraju lokve. Volio bi da je to što ravnije i da lagano otiče. Ali neznam kako je pravilno napraviti taj pad?

Da liccijelom dužinom praviti nagib (i koliki??) ili sve ravno?

................................

Ako mozes blagi pad cijelom duzinom a ako ne idi ravno, nikakav proble jer ces vodu ionako ganjati dzogerom kada budes prao.
zposao

#2502 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

Koliki nagib se pravi?
Danguba

#2503 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

zposao wrote: 01/02/2026 12:35 Koliki nagib se pravi?
Nemoj se opterecavati nagibima. Uradi ravno i neces pogrijesiti jer ces vodu ionako istjerivati kada budes prao.
Samo nemoj napraviti kontra pad a i to nije smak svijeta jer nije voda vazda u garazi pa da se kontra zadrzava.
Koliki god(a to je previse) da ostavis nagib nece voda sama izaci iz garaze nego je valja gurati i usput prati.

Na 4 m dovoljno ti je 2-2,5 cm pada.
zposao

#2504 Re: Sam svoj majstor

Post by zposao »

Danguba wrote: 01/02/2026 15:09
zposao wrote: 01/02/2026 12:35 Koliki nagib se pravi?
Nemoj se opterecavati nagibima. Uradi ravno i neces pogrijesiti jer ces vodu ionako istjerivati kada budes prao.
Samo nemoj napraviti kontra pad a i to nije smak svijeta jer nije voda vazda u garazi pa da se kontra zadrzava.
Koliki god(a to je previse) da ostavis nagib nece voda sama izaci iz garaze nego je valja gurati i usput prati.

Na 4 m dovoljno ti je 2-2,5 cm pada.
A kolika je idealna širina fuge?
Naljepše bi bilo bez fuge ali to je neizvedivo ako će se raditi sa onim klinčićima za niveliranje pločica.

Treba li ostavljati širi razmak fuga ili knap koliki su oni nivelir klinčići
Armin2013

#2505 Re: Sam svoj majstor

Post by Armin2013 »

Koja je preporucena fuga pise na kutiji od plocica, danas obicno rade 2mm, bez fuga nemoj radit. Ako radis bez fuga plocice se moraju savrseno ravant, jer ce ti ostat rascjepi ponegdje i ulazit cevoda tu.
Ako odlucis da radis fugu na 2mm uzm te nivelire, tj one kajle.
S obzirom da je garaza ja bi nanosio ljepilo i na pod i na plocicu
liyf

#2506 Re: Sam svoj majstor

Post by liyf »

^ dobro covjek kaze, ja sam gore negdje napisao jos da je 3mm okej. Sve ispod 2mm ahtijeva perfektne plocice i podlogu, a perfektne plocice ne postoje na nasem trzistu

Napisao sam i za ljepilo, niveliranje i jos nekakvih stvari, ne znam jel proslo doduse
kuli1961

#2507 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

U vezi pada- nepoznate su dimenzije garaže, a površina je data vrlo uopšteno "40-50 kvadrata" (ako sam dobro zapamtio tekst), ne zna se da li je garaža pravougaona ili kvadratna. Ako je pravougaona, dužina bi mogla biti oko 7 m (npr. 7 x 6 m, ili 7 x 7 m).
Šta je onda "lagani" pad- 1 %, 0,5 % ili još manje ?
0,5% je 5 mm na 1 m dužine-na dužinu od 7 m, pad je 35 mm (3,5 cm), a 1% je 70 mm (7 cm)- veliko je pitanje možeš li 0,5% pada izvesti bez lasera?
Uzmi u obzir da ljepilo treba nanijeti i na podlogu (betonsku ploču) i na cijelu pločicu. Ja bih se odlučio na "gres" pločicu, a ne na glinenu, a fuga- 3 mm. Dimenzija-radni je prostor, DIY majstor postavlja (tj.sam sebi)-koristio bih kvadratnu dimenziju ali manju- ne 60 x 60 cm jer je za tu dimenziju potrebna velika rutina, koju ja nemam.
Ljepilo- neko elastično sa vlaknima-npr. Ceresit 17
Povremeno čišćenje, pranje-- džoger će biti obavezan, u svakom slučaju
dzeko1

#2508 Re: Sam svoj majstor

Post by dzeko1 »

Pozdrav. Ima li neko preporuku za neki set alata (gedore), do nekih 200, max 250km. Imao sam luxov alat, bio je ok, ništa posebno. Da napomenem, isti se koristi 4-5 puta godišnje, npr. kad radim servis na autu ili trebam nešto montirati i sl, nije svakodnevna upotreba. Gledao sam malo po googleu, dosta se pojavljuje "yato" koji ugl. penny dila, kao i ks tools.
eltroxin

#2509 Re: Sam svoj majstor

Post by eltroxin »

dzeko1 wrote: 14/02/2026 21:23 Pozdrav. Ima li neko preporuku za neki set alata (gedore), do nekih 200, max 250km. Imao sam luxov alat, bio je ok, ništa posebno. Da napomenem, isti se koristi 4-5 puta godišnje, npr. kad radim servis na autu ili trebam nešto montirati i sl, nije svakodnevna upotreba. Gledao sam malo po googleu, dosta se pojavljuje "yato" koji ugl. penny dila, kao i ks tools.
Pogledaj i Bahco.
oXavier

#2510 Re: Sam svoj majstor

Post by oXavier »

dzeko1 wrote: 14/02/2026 21:23 Pozdrav. Ima li neko preporuku za neki set alata (gedore), do nekih 200, max 250km. Imao sam luxov alat, bio je ok, ništa posebno. Da napomenem, isti se koristi 4-5 puta godišnje, npr. kad radim servis na autu ili trebam nešto montirati i sl, nije svakodnevna upotreba. Gledao sam malo po googleu, dosta se pojavljuje "yato" koji ugl. penny dila, kao i ks tools.
https://www.masineialati.ba/product-cat ... -kljucevi/
Mislim da je Hoegert ok za hobi upotrebu
stubrijez

#2511 Re: Sam svoj majstor

Post by stubrijez »

eltroxin wrote: 14/02/2026 21:30
Pogledaj i Bahco.
Iskreno, za to mozes i najjeftinije da kupis. Ja ne bih... kupis jednom i imas cijeli zivot, a kad fino platis bolje ces i da cuvas :lol: Ne znam sad u BiH sta se nudi od rucnog alata, nekad je solidan bio LUX Tools, toga vise nema. Cijena ti je mjerilo. Jbg Unior... ja imam u BiH dosta alata Unior znalo je cesto biti po rasprodaji, kvalitet dobar mada su i oni gro produkcije prebacili na istok ako se ne varam. U Njemackoj je neka sredina Proxxon pa gore. Bauhaus ima svoj brand Wisent, onako solidan izbor za to sta tebi treba. U svakom slucaju nije ti neka investicija kad gledas spram ostalog, pruzis se sada i imas dok si ziv.
Hakiz

#2512 Re: Sam svoj majstor

Post by Hakiz »

Ako ti je Lux bio "onako", probaj, kao što je jedan forumaš već rekao, Hoegert, onda Yato. Možda HM Muelner, to je nešto kao LUX kako mi se čini.

Jeftinije od tih je dosta goreg kvaliteta, a oni boljeg kvaliteta su osjetno skuplji. Hoegert sam vidio da koriste ona dvojica u britanskoj emisiji "Flipping bangers", pa, ako nije bila samo reklama, onda možda i valja.

Ako možeš, probaj, ipak, kupiti Gedore, Unior, Bahco, Proxxon i slično. Dosta je skuplje od gore spomenutih (2 puta i više), ali će ti dugo trajati, a možda i sačuvati od frustracije koju jeftini alati mogu izazvati.

Stahlwille i slične zaboravi, preskupi su, a i nema ih kod nas.
Last edited by Hakiz on 15/02/2026 00:25, edited 1 time in total.
kabal1337

#2513 Re: Sam svoj majstor

Post by kabal1337 »

yato je dobar i kvalitetan
imam dvije cegrtaljke jedna je 1/4 yato koja dodje kao set sa geodrama veoma kvalitetna i popustala je ono za sto je 1/2 namjenjen

Udarne gedore yato su odlicne
1/2 cegrtaljka ingco vise puta popustala 500+ Nm nije pukao niti se ostetio mehanizam unutra.

proxxon imam isto, i ok je.
cegrtaljka/ racna/ palica nazovi kako god zelis

Imam i neki set gedora kao veci kofer, sto dodje 1/2 3/8 i 1/2 neki nepoznati brend. Kvalitet je isto dobar, torx-evi se drze, imbusi. Ne mogu se pozalit
dzeko1

#2514 Re: Sam svoj majstor

Post by dzeko1 »

Imam i ja 17-ku yato koju sam kupio zasebno, za odrvtanje šarafa na alu felgama, dosad me nije iznevjerila, a znaju zapeti toliko da moraš koristiti polugu. Tu mi se je odlično pokazala, od ovih gore što ste naveli rijetko šta sam viđao kod nas, yato mi je najlakše pronaći. Od uniora imam ključeve koje je koristio još nekad otac, neuništivi su, ali su i dobro skupi. Kupio sam od njih kliješta za vodu (100-injak km), imbus ključeve i papagajke na akcijama, kao i set šarafcigera, odlično sve.
zdruzdjo

#2515 Re: Sam svoj majstor

Post by zdruzdjo »

Pozdrav.
Garaza mi je izbetonirana kompletna. Medjutim oko dvije strane garaze imam neki kao "upusteni stepenik" dubine nekih 4-5 cm, sirine nekih 40-ak cm. Ne znam zasto je to tako radjeno. Htio sam da to "izravnam" sve i da mi garaza bude jedna velika ravna ploca.
E sad. Nemam mjesalicu. Iskreno i ne radi mi se sve to sa mjesanjem betona, pjeska itd. Trvor.
Nemam mogucnost da mi dodje kamion i pruzi onu "surlu" za beton jer je garaza dosta odaljena od ceste. Sumnjem da bi i dosli za tako malo ili oni sto dodju sa dzipom i onom prikolicom za izljevanje.
E sad nedavno na tik tok mi naleti nekakav video gdje samo iz vrece istresu neki kao beton. Izravnaju i zaliju vodom. I to se stvrdne i eto ga. Ploca.
Da li je to isplativo, da li ima kod nas kupiti i kako se zove, i kakva su iskustva ako je to neko radio.
dječak sa šibicama

#2516 Re: Sam svoj majstor

Post by dječak sa šibicama »

To ti je hladni asfalt, ili hidro-nesto ne mogu se sjetiti naziva, dosta skupo i uglavnom zgodno samo za popravke rupa. Ne vjerujem da se isplati garazu cijelu sa tim, jedna vreca je pedesetak km. Bar koliko se sjecam na piku, onaj talijanski fixxar.
kurty

#2517 Re: Sam svoj majstor

Post by kurty »

Ili da ti kamion dovuce suhi beton, da dodas vodu i to betoniras...
Ili da pravis sebi beton, klasika
Ili da gotovi beton uzmes, pa opet dodas vodu i radis...
Po tvojoj prici, a po mojoj pretpostavci da su ti te dvije strane duge po 6m...
2x6x0,4x0,05=0,24m3 betona ti treba...
0,3 suhog moze dovuci putar kombi...
0,3 normalnog moze traktor dovuci
Ili da uzimas vrece, oko 475 do 480kg betona...
Ili imas jos jednu opciju, kupi betonske ploće, 3cm... Poredak njih i zali sa sika grout-om... Sika 212,213,214,312,313...
Ako ces bilo sta raditi bar i minimalno ti mjesac treba... Mjesac za ljepila, malter... I to je i lakse i dovuci, oprati odvuci od mjesalice
kurty

#2518 Re: Sam svoj majstor

Post by kurty »

I još nesto... Ova količina betona, 0,3m3...
To ti je 6 do 7 kolica (tački, civara, japanera, kariola) betona...
Ako ce ti neko sa mikserom dovuci, do je čaš posla
-Chesterfield-

#2519 Re: Sam svoj majstor

Post by -Chesterfield- »

zdruzdjo wrote: 07/03/2026 19:23 Pozdrav.
Garaza mi je izbetonirana kompletna. Medjutim oko dvije strane garaze imam neki kao "upusteni stepenik" dubine nekih 4-5 cm, sirine nekih 40-ak cm. Ne znam zasto je to tako radjeno. Htio sam da to "izravnam" sve i da mi garaza bude jedna velika ravna ploca.
E sad. Nemam mjesalicu. Iskreno i ne radi mi se sve to sa mjesanjem betona, pjeska itd. Trvor.
Nemam mogucnost da mi dodje kamion i pruzi onu "surlu" za beton jer je garaza dosta odaljena od ceste. Sumnjem da bi i dosli za tako malo ili oni sto dodju sa dzipom i onom prikolicom za izljevanje.
E sad nedavno na tik tok mi naleti nekakav video gdje samo iz vrece istresu neki kao beton. Izravnaju i zaliju vodom. I to se stvrdne i eto ga. Ploca.
Da li je to isplativo, da li ima kod nas kupiti i kako se zove, i kakva su iskustva ako je to neko radio.
Možda je neko ta udubljenja ostavio kao kanale za vodu, da se slijeva lijevo i desno?
Imaju li odvodi vani iz tog nižeg dijela?
kuli1961

#2520 Re: Sam svoj majstor

Post by kuli1961 »

0,3 m2 betona je zaista toliko "malo" da sam potpuni pesimista hoćeš li ikoga naći da ti to uradi.
Nema ti druge nego sam, ili pomoć jednog/dvojice prijatelja, čisto da brže ide.
Velika je prednost što nema nikakvog šalovanja- samo izmiješaj u tačkama i prospi.
Razmisli o opciji kupovine gotovog betona u vrećama- vidim da se cijene kreću od 5,70 -8,60 KM po vreći, a vreća je 30 kg.
Za npr. Baumit B 20 ,granulacije 4 mm, proizvodjačka specifikacija kaže da je potrošnja oko 20 kg/2 cm, tj. 10 kg/1cm. Dakle, na dužni metar ti treba nešto manje od 2 vreće. Matematički, trebaće ti 22-24 vreće- cijena betona bi trebalo da bude 137-207 KM, zavisno koji kupiš i koju cijenu nadješ.
Od alata, potrebne su ti tačke i lopata/motika da izmiješaš sa vodom, te ravnjača ili mistrija.
Danguba

#2521 Re: Sam svoj majstor

Post by Danguba »

dječak sa šibicama wrote: 07/03/2026 19:28 To ti je hladni asfalt, ili hidro-nesto ne mogu se sjetiti naziva, dosta skupo i uglavnom zgodno samo za popravke rupa. Ne vjerujem da se isplati garazu cijelu sa tim, jedna vreca je pedesetak km. Bar koliko se sjecam na piku, onaj talijanski fixxar.
Ma nije.
Covjek fino kaze beton, sto znaci da je u pravu.
Kupis sve izmijesano samo jos vodu dodas i eto betona.
Koristi se da brzo ivicnjake postavis ili nesto u beton.
Brzo veze.
dječak sa šibicama

#2522 Re: Sam svoj majstor

Post by dječak sa šibicama »

cudno mi da ne zna za vec gotovi beton (pijesak cemenat) u vrecama.
Armin2013

#2523 Re: Sam svoj majstor

Post by Armin2013 »

zdruzdjo wrote: 07/03/2026 19:23 Pozdrav.
Otprilike izracunas koliko m3 ti treba odes u Zeku ili neki drugi centar uzmes par vreca gotovog betona, na svakoj vreci pise potrosnja. Uzmi malo vise jer uvijek fali :D Istreses par vreca na u garazu na beton, malo na vrhu napravis rupu i nalijes vode, lopatu u ruke i polako mijesaj, po potrebi dodaji vode. I to ti je to. Prije nego stavis beton u taj stepenik operi ga vodom da saperes prasinu i da beton bolje upije. To ti je sva mudrolija
Armin2013

#2524 Re: Sam svoj majstor

Post by Armin2013 »

zdruzdjo

#2525 Re: Sam svoj majstor

Post by zdruzdjo »

Izvinjavam se raja. Garazu sam kupio prije par dana i samo sam onako ovlas vidio. nisam jos "uselio". Bitne su mi bile unutrasnje dimenzije.
Evo sada sam otisao i izmjerio sve do u detalje. malo sam se bio preracunao jer nisam detaljno mjerio.
Evo sada sam onako na brzinu nacrtao. Na slici su mjere. crveni dio je nizi od plavog za 10 cm tacno.
Pa eto.
Image
Post Reply