Odnesi to u servis.Kraljica_Suza wrote:I ja se mislim da odnesem svoj laptop u servis, jer sam nedavno prosula malo masnoce na tastaturu i od tada mi stvara probleme. kako se uopce izvadi tastatura na laptopu? ja evo zagledam ovu svoju i jedino se mogu izvaditi tipke sve pojedinacno![]()
Ah da... kad se pali, pojavi se sivi ekran i jedna crta u lijevom cosku blinka, i neki glasan zvuk, kao sirena![]()
i to tako traje oko minut, i onda se tek pali...sta je to?
Popravak laptopa
Moderator: Benq
-
SoulSeeker
#26 Re: Popravak laptopa
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#27 Re: Popravak laptopa
Desilo se i meni isto sa laptopom ,i isto tako sam kukao po forumuKraljica_Suza wrote:I ja se mislim da odnesem svoj laptop u servis, jer sam nedavno prosula malo masnoce na tastaturu i od tada mi stvara probleme. kako se uopce izvadi tastatura na laptopu? ja evo zagledam ovu svoju i jedino se mogu izvaditi tipke sve pojedinacno![]()
Ah da... kad se pali, pojavi se sivi ekran i jedna crta u lijevom cosku blinka, i neki glasan zvuk, kao sirena![]()
i to tako traje oko minut, i onda se tek pali...sta je to?
Taj zvuk, odnosno "beep" koji čuješ je, da pojednostavim, znak da tastatura "ne radi".Najbolje je da ne diraš i ne rasklapaš ništa sama, a posebno tastaturu.Pojedini modeli, ACER posebno, imaju nešto složeniju tastaturu (kako sam ja razumio jednog servisera).
Jedino što ti preostaje je servis.
Osnovno je da se servisiranje uradi pažljivo- rastavljanje, čišćenje, ponovno sklapanje- inače može doći do problema..
U Plus computersu u Skenderiji mi rekoše da je čišćenje rutinsko i ne traje duže od dan dva...ali ne znam da li se to odnosi samo na njihove modele
- nadrndan
#28 Re: Popravak laptopa
Nisam bio dovoljno precizan - dakle zasto se displeyi (koji su ionako zasebna komponenta) ne bi ugradjivali u laptope na nacin da se mogu lako odvojiti i, recimo) sa nekim dodatnim modulom bili neovisni monitori.SoulSeeker wrote:Ne razumijem?nadrndan wrote:ZAPRAVO, s tim u vezi, muci me jedno pitanje na koje samo slutim odgovor - Zasto se ne standardiziraju displeji za laptop i zasto se ne ucine lako zamjenjivim (na principu uticnice) ?
To bi omogucavalo i njihovi jednostavnu zamjenu a omogucavalo bi i razne druge kombinacije (zamjenis postojeci displey sa nekom novim, recimo touch screen itd.)
Ma brate sve kao sto je slucaj sa HD - njega uvjek mozes zamjeniti jer su im dimenzije i slot standardni.
Prije toga, naravno, trebalo bi uvesti jedinstven punjac za laptope, kao sto je nedavno usvojeno za mobitele.
I jos mnogo drugih detalja u tom smislu bi se moglo unificirati.
Ali to ocito nije interes proizvodjaca.
- atko
#29 Re: Popravak laptopa
Odgovorj je i suvise jednostavannadrndan wrote: ZAPRAVO, s tim u vezi, muci me jedno pitanje na koje samo slutim odgovor - Zasto se ne standardiziraju displeji za laptop i zasto se ne ucine lako zamjenjivim (na principu uticnice) ?
Zato sto nprimjer HP ili sony ili acer ... koji uloze mnogo u razvoj novih displeja, smanje potrosnju, poboljsaju ugao gledanja itd ... ne bi da onda jedan takav displej usteka npr bira u svoj laptop
Ili da skratim ... svako nastoji zadrzati bar dio monopola u onome u cemu je dobar
-
SoulSeeker
#30 Re: Popravak laptopa
Pa... Interes proizvođača je da to bude što komplikovanije i zamršenije jer od toga žive. Barem ja tako mislim.nadrndan wrote:Nisam bio dovoljno precizan - dakle zasto se displeyi (koji su ionako zasebna komponenta) ne bi ugradjivali u laptope na nacin da se mogu lako odvojiti i, recimo) sa nekim dodatnim modulom bili neovisni monitori.SoulSeeker wrote:Ne razumijem?nadrndan wrote:ZAPRAVO, s tim u vezi, muci me jedno pitanje na koje samo slutim odgovor - Zasto se ne standardiziraju displeji za laptop i zasto se ne ucine lako zamjenjivim (na principu uticnice) ?
To bi omogucavalo i njihovi jednostavnu zamjenu a omogucavalo bi i razne druge kombinacije (zamjenis postojeci displey sa nekom novim, recimo touch screen itd.)
Ma brate sve kao sto je slucaj sa HD - njega uvjek mozes zamjeniti jer su im dimenzije i slot standardni.
Prije toga, naravno, trebalo bi uvesti jedinstven punjac za laptope, kao sto je nedavno usvojeno za mobitele.
I jos mnogo drugih detalja u tom smislu bi se moglo unificirati.
Ali to ocito nije interes proizvodjaca.
- Kraljica_Suza
#31 Re: Popravak laptopa
dr.gog wrote:Desilo se i meni isto sa laptopom , isto tako sam kukao po forumu.
Taj zvuk, odnosno "beep" koji čuješ je, da pojednostavim, znak da tastatura "ne radi".Najbolje je da ne diraš i ne rasklapaš ništa sama, a posebno tastaturu.Pojedini modeli, ACER posebno, imaju nešto složeniju tastaturu (kako sam ja razumio jednog servisera).
Jedino što ti preostaje je servis.
Osnovno je da se servisiranje uradi pažljivo- rastavljanje, čišćenje, ponovno sklapanje- inače može doći do problema..
U Plus computersu u Skenderiji mi rekoše da je čišćenje rutinsko i ne traje duže od dan dva...ali ne znam da li se to odnosi samo na njihove modele(pošto sam ja tamo kupio laptop)
- Jara
#32 Re: Popravak laptopa
Hvala puno, ne bih sama eksperimentisala...SoulSeeker wrote:Možeš to uraditi na više načina:Jara wrote:@SoulSeeker, ne mogu ni na šta prebaciti jer ne mogu "doći" do njih, ne mogu ući u sistem...
Hvala, u svakom slučaju.
- Prvi, tebi najlakši način je da ga odneseš u servis.Oni će ti skinuti hard disk, skopčati ga kao "slave" na drugi računar, poskidati šta im kažeš, a zatim sve snimiti na USB memory stick ili CD/DVD, ovisi o količini podataka. Ako ti je HDD oštećen (bad sector), onda će biti repairan programom "HDD repair" ili sličnim što traje nešto duže vremena uz napomenu da je dosta upitno da li će disk "oživjeti" ili neće. Ako HDD ima bad sectore, spasi podatke i zamjeni ga ;
- Drugo riješenje je korištenje live Linux distribucije što je zapravo operativni sistem koji pokrećeš sa CD-a. Daryna, Helena, ili Ubuntu će bez problema prepoznati tvoj HDD bez obzira da li ti je pao sistem ili je zlonamjerni kod sakrio datoteke (u slučaju ovog drugog po dizanju linux OS-a trebaš podesiti prikaz skrivenih fajlova i foldera, i to ti je sve...)
Nekako imam osjećaj da te tušim, pa ne bih dalje...Uglavnom, imaš mali milion riješenja za taj problem i to ne bi trebalo biti ništa kritično, osim ako si OS Win XP zaštitila passwordom, a sve podatke pohranjivala u My Documents.
-
SoulSeeker
#33 Re: Popravak laptopa
Možeš koristiti USB tastaturu dok ne riješiš problem, a mislim da je onaj čovjek još živ, i da radi. Pitaj Naida gdje ga možeš naći.Kraljica_Suza wrote:sad mi je jasno...da mi tastatura nije sva svoja
slomim se dok napisem poruku, ili neke tipke ne rade ili me prebacuje ili zaledi..ja mislila virusi
hvala puno, saljem ga na servis.
- alibaba_i_30_godina
#34 Re: Popravak laptopa
Eh evo imam i ja odnedavno problem sa svojim laptopcicem ...
I to problem sa zvukom ... kad upalim komp, sve je ok al' nakon nekoliko minuta nestane potpuno zvuk i nikako ga nema. Ima samo na slusalice kad stavim il' ukljucim eksterne zvucnike, al' cim izvadim muk!
Mislim da mi gubi neki kontakt na onoj rupi gdje se ubacuju slusalice
Gdje mogu otici da vidim u cemu je tacno problem?! Laptop je marke Fujitsu Siemens?!
Valjda me nece oderati?!
I to problem sa zvukom ... kad upalim komp, sve je ok al' nakon nekoliko minuta nestane potpuno zvuk i nikako ga nema. Ima samo na slusalice kad stavim il' ukljucim eksterne zvucnike, al' cim izvadim muk!
Mislim da mi gubi neki kontakt na onoj rupi gdje se ubacuju slusalice
Gdje mogu otici da vidim u cemu je tacno problem?! Laptop je marke Fujitsu Siemens?!
Valjda me nece oderati?!
-
drina79
#35 Potreban plastičar za laptop
Imam mali problem.
Naime, napukla mi je plastika od poklopca laptopa (monitora).
Ono sto mi treba jeste preporuka za majstora/plastičara u Sarajevu koji bi to mogao srediti/zalijepiti.
Hvala
Naime, napukla mi je plastika od poklopca laptopa (monitora).
Ono sto mi treba jeste preporuka za majstora/plastičara u Sarajevu koji bi to mogao srediti/zalijepiti.
Hvala
- Meshtar
#36 Re: Potreban plastičar za laptop
Karabeg?
Izvini morao sam.
Izvini morao sam.
-
drina79
#37 Re: Potreban plastičar za laptop
Estetsko podizanje tipki i liposukcija RAM memorijeMeshtar wrote:Karabeg?
Izvini morao sam.
Ozbiljno, treba mi to
-
udrch
#38 Re: Potreban plastičar za laptop
Ja sam to naručio preko servisa za svoj Asus laptop..negdje oko 40-tak marki ako se dobro sjećam..nisam mogao naći plastičara nigdje..
-
udrch
#39 Re: Popravak laptopa
E ja sam ovo morao da provjerim..senzibilni wrote:moji domačini veze vi nemate
možda neki stari laptop od 30 godina i nešto mogne
svi noviji laptopi se fabrički zatvaraju preko mašine i to radi vakum mašinai kad se to zapakuje gotovo je za sva vremena
e, sad kad naš majstor otvori takav laptop ako uspije da ga ne ošteti šta se desi
više nikad se neče pravilno zatvoriti uvijek če biti problema sa paljenjem ili slićno
pa laptop i jesu mašine koje dok rade rade kad se pokvare baci
e jedino da ovi što su došli iz foće, sanđaka, i srebrenice nešto imaju novo što su donijeli sa sobom
živi bili pa vidjeli
Maloprije otvorio laptop i sav mi VAKUM pobježe..ne mogu da ga vratim sad nikako..
Gdje ima taj servis što posjeduje tu vakum-mašinu da odem da mi opet vakumira laptop
-
SoulSeeker
#40 Re: Popravak laptopa
@Senzibilni, daj ne provaljuj se.senzibilni wrote:moji domačini veze vi nemate
možda neki stari laptop od 30 godina i nešto mogne
svi noviji laptopi se fabrički zatvaraju preko mašine i to radi vakum mašinai kad se to zapakuje gotovo je za sva vremena
e, sad kad naš majstor otvori takav laptop ako uspije da ga ne ošteti šta se desi
više nikad se neče pravilno zatvoriti uvijek če biti problema sa paljenjem ili slićno
pa laptop i jesu mašine koje dok rade rade kad se pokvare baci
e jedino da ovi što su došli iz foće, sanđaka, i srebrenice nešto imaju novo što su donijeli sa sobom
živi bili pa vidjeli
- alibaba_i_30_godina
#41 Re: Popravak laptopa
Zvucnici su ispravni, znaci nisu oni otisli nego jednostavno rade jedno vrijeme i onda odjednom prestanu ... kao sto rekoh, vjerovatno je neki problem kod ovog gdje se ukljucuju slusalice jer kad se pocelo to desavati imao sam zvuk kad hocu da ubacim slusalice (ono ubacim ih napola il' samo malo), pa sam ja nesto cackao i sad nece ni takoMaxboy wrote:Nego da se vratimo u stvarnost
Phhh, stvarno ne znam sta bi moglo biti, probaj reinstalirati drivere, cudno mi sto imas zvuk pa nakon nekoliko minuta nemas, ali nemam nekog iskustva sa laptopima pa sacekaj da ti neko da bolji odgovor. Nije to za servisa, oni jedva cekaju da uzmu lahke love (cast izuzecima). Samo da utvrdim, tebi ne rade ugradjeni zvucnici?NeyDan wrote:Eh evo imam i ja odnedavno problem sa svojim laptopcicem ...![]()
Mislim da mi gubi neki kontakt na onoj rupi gdje se ubacuju slusalice![]()
Valjda me nece oderati?!
Za drivere pise da je up to date
Jedino mozda neke nove?!
- senzibilni
#42 Re: Popravak laptopa
dobro,nije neka šega, ali uredu da pojasnim
u komori u kojoj se spajaju gornja ploča sa tastaturom i donji dio laptopa je bezvazdušni prostor,ponavljam u komori,a ne u laptopu
jedan dio robotove ruke drži gornji dio laptopa a druga ruka drži donji dio i tako se spoje gornji dio i donji to jest uklope jer se tako radi sa plastikom ,bukvalno rečeno usisaju se,jer se jedino tako može postiči potpuno i bez oštečenja spajanje ,,,,,, ,pa ko hoće da shvati uredu a ko neče nek popravlja po sarajevu popraviće ali u k,,,,
u komori u kojoj se spajaju gornja ploča sa tastaturom i donji dio laptopa je bezvazdušni prostor,ponavljam u komori,a ne u laptopu
jedan dio robotove ruke drži gornji dio laptopa a druga ruka drži donji dio i tako se spoje gornji dio i donji to jest uklope jer se tako radi sa plastikom ,bukvalno rečeno usisaju se,jer se jedino tako može postiči potpuno i bez oštečenja spajanje ,,,,,, ,pa ko hoće da shvati uredu a ko neče nek popravlja po sarajevu popraviće ali u k,,,,
-
Thug...
#43 Re: Popravak laptopa
senzibilni wrote:dobro,nije neka šega, ali uredu da pojasnim
-
SHTEVELEC
#44 Re: Popravak laptopa
Kad procitah ovo sve mor'o sam se registrovat' da mogu replicirat'... Elem, servisiram laptope zadnjih skoro 10 godina i bio sam na treninzima skoro svih prozivodjaca. U principu su za laptope treninge radili samo HP (prije kupovine/spajanja sa Compaq-om) Fujitsu-Siemens i Asus, IBM/Lenovo se polaze online, Acer tek sada uvodi nesto. Laptop je ista svar k'o desktop samo manjeg formata - maticna ploca na koju su spojeni tastatura, touchpad/trackpoint i ekran. Da laptop rastavis i sastavis ti treba (kada to radis svaki dan) cirka 60-80 minuta (zavisi od modela, neki su do bola zakomplikovani, drugi su jednostavni). Nema vakuma (cuj vakum), sva pamet je da kada ga rastavljas pazis gdje sta skines i tako to vratis. Mana dosta servisa je sto rastave laptop i onda zaborave gdje sta stoji, desavalo mi se da u IT computersu rastave laptop i na mjesto sarafa od 4mm zavrnu 6mm, pa mi ga posalju na servis, dodje mi laptop a rupa s gornje strane. Indijanci... Elem, sto se tice ekrana velika vecina 14.1", 15", 15.4", 15.6", 17" i 17.1" je ista (ekrane ne prave HP, Acer...nego LG-Philips, Samsung, AUO, CMI, jedino nekad Toshiba zna kod starijih modela da koristi skroz drugaciji konektor na kablu za ekran, kako vidjeh kod novih je klasika), razliku sada radi HP na LED ekranima (pomaknu konektor 5cm lijevo, kada stavis neki drugi ekran od radi ali kabl 5cm kratak), ostali su svi isti, otvoris kuciste ekrana (obicno ga drzi 4-8 sarafa i nekoliko zabica), spojis flat kabl i kabl na inverter i to je to. Toshiba recimo zamjeni konektor invertera (nije standardni) ali njega odrezes sa starog ekrana i spojis na novi. Sto se tice tastature - ako ne znas da ocistis bujroom dobaci u servis (u Kimteku sam), obicno te stvari koje mogu rijesiti bez da rastavim komplet laptop ne naplacujemo, posto mi je konstantno frka na poslu mozda potraje 2-3 dana. Ovo sto ekran proradi kada se stisne rukom - to moze vrlo lako biti do ekrana, ima elektronika na displeyu koja je spojena sam LCD matricu, zna se desiti da se ti vodovi zeznu, to ne znam da se moze rijesiti bez zamjene ekrana... Prvi post pa udavih ljude, al' mor'o sam, svi kontaju servis laptopa nesto aman-zaman, a u stvari nikakva pamet, samo treba odnijeti nekome ko to zna da radi i ko ima alat, a ne nekome ko za sve koristi sto veci ravni sarafciger, pa kad ti ga vrati sve polomljeno... E da, jos je neko pit'o za poklopac - im'o sam takav problem, moj savjet je da prvo probas nabaviti tu plastiku ispravnu, ako bas ne mozes onda kupi set za krpljenje camaca (majke mi tako se zove), dobijes smolu, akcelerator i jutu, lagano zamjesas to dvoje i mazes, preko toga juta, pa opet mazes, pa juta...i tako nekoliko slojeva (koliko mozes, procjeni, skontaj da trebas opet sastaviti taj laptop, vidi koliko imas prostora), to kada se osusi jako je tvrdo i cvrsto, uspio sam napraviti 2-3 laptopa s tim ali se dosta napatis.
- nadrndan
#45 Re: Popravak laptopa
Dobro je ovaj rekao, nedamo ti sad da izadjes!SHTEVELEC wrote:Kad procitah ovo sve mor'o sam se registrovat' da mogu replicirat'... Elem, servisiram laptope zadnjih skoro 10 godina i bio sam na treninzima skoro svih prozivodjaca. U principu su za laptope treninge radili samo HP (prije kupovine/spajanja sa Compaq-om) Fujitsu-Siemens i Asus, IBM/Lenovo se polaze online, Acer tek sada uvodi nesto. Laptop je ista svar k'o desktop samo manjeg formata - maticna ploca na koju su spojeni tastatura, touchpad/trackpoint i ekran. Da laptop rastavis i sastavis ti treba (kada to radis svaki dan) cirka 60-80 minuta (zavisi od modela, neki su do bola zakomplikovani, drugi su jednostavni). Nema vakuma (cuj vakum), sva pamet je da kada ga rastavljas pazis gdje sta skines i tako to vratis. Mana dosta servisa je sto rastave laptop i onda zaborave gdje sta stoji, desavalo mi se da u IT computersu rastave laptop i na mjesto sarafa od 4mm zavrnu 6mm, pa mi ga posalju na servis, dodje mi laptop a rupa s gornje strane. Indijanci... Elem, sto se tice ekrana velika vecina 14.1", 15", 15.4", 15.6", 17" i 17.1" je ista (ekrane ne prave HP, Acer...nego LG-Philips, Samsung, AUO, CMI, jedino nekad Toshiba zna kod starijih modela da koristi skroz drugaciji konektor na kablu za ekran, kako vidjeh kod novih je klasika), razliku sada radi HP na LED ekranima (pomaknu konektor 5cm lijevo, kada stavis neki drugi ekran od radi ali kabl 5cm kratak), ostali su svi isti, otvoris kuciste ekrana (obicno ga drzi 4-8 sarafa i nekoliko zabica), spojis flat kabl i kabl na inverter i to je to. Toshiba recimo zamjeni konektor invertera (nije standardni) ali njega odrezes sa starog ekrana i spojis na novi. Sto se tice tastature - ako ne znas da ocistis bujroom dobaci u servis (u Kimteku sam), obicno te stvari koje mogu rijesiti bez da rastavim komplet laptop ne naplacujemo, posto mi je konstantno frka na poslu mozda potraje 2-3 dana. Ovo sto ekran proradi kada se stisne rukom - to moze vrlo lako biti do ekrana, ima elektronika na displeyu koja je spojena sam LCD matricu, zna se desiti da se ti vodovi zeznu, to ne znam da se moze rijesiti bez zamjene ekrana... Prvi post pa udavih ljude, al' mor'o sam, svi kontaju servis laptopa nesto aman-zaman, a u stvari nikakva pamet, samo treba odnijeti nekome ko to zna da radi i ko ima alat, a ne nekome ko za sve koristi sto veci ravni sarafciger, pa kad ti ga vrati sve polomljeno... E da, jos je neko pit'o za poklopac - im'o sam takav problem, moj savjet je da prvo probas nabaviti tu plastiku ispravnu, ako bas ne mozes onda kupi set za krpljenje camaca (majke mi tako se zove), dobijes smolu, akcelerator i jutu, lagano zamjesas to dvoje i mazes, preko toga juta, pa opet mazes, pa juta...i tako nekoliko slojeva (koliko mozes, procjeni, skontaj da trebas opet sastaviti taj laptop, vidi koliko imas prostora), to kada se osusi jako je tvrdo i cvrsto, uspio sam napraviti 2-3 laptopa s tim ali se dosta napatis.
Ovaj tvoj post je pravo osvjezenje i ohrabrenje. Nemas pojma koliko ima laptopa za popravit.
Ali de ti nama sad reci konkretno - koliko kosta zamjena jednog displeja od, recimo, 15" za, recimo, HP pavillion.
-
SHTEVELEC
#46 Re: Popravak laptopa
'vako, sto se tice zvuka moze biti problem sa konektorom za slusalice, kod vecine laptopa je na konektoru prekidac, kada se spoje slusalice ugasi zvucnike i prebaci zvuk na taj izlaz, kod nekih modela radi preko drivera. Uglavnom, ako si pokusao da reinstaliras drivere i nije pomoglo (nekad cak ne upali ni reinstalacija drivera nego komplet reinstalacija sistema, najbolje ako imas gdje da posudis disk i dignes sistem da probas, da ne brises svoj ako nije do njega) onda je ili do konektora ili do audio kontrolera (cip na ploci), cesce je problem sa konektorom. Ekrane se u principu ne isplati kupovati od "velikih" proizvodjaca (velikih pod navodnike je trenutno Acer, cini mi se, drugi u svijetu, a 90% ljudi misli da je to neka 5-a klasa laptopa), za novije laptope (ekrani 15.4", 15.6", 17") najjeftinije ekrane ima Acer (recimo identican Samsung ekran kod HP i Lenova kosta oko 1000KM, kod Acera oko 500KM). 15" ekran ti se ne isplati kupovati u servisu, to je stariji laptop a cijena ekrana bice bar 400-500KM (laptop komplet ispravan ne vrijedi toliko), malo pogledaj oglase (market, pik, superoglase), taj ekran polovan (pogledas prije kupovine da nije izgreban, obicno budu ok) izadje 50-150KM (kako gdje naletis), kod svih proizvodjaca dobijes 3 mjeseca garancije tako da to ne znaci nista ako ekran platis 3x vise. Ne pratim bas redovno forum, ako kome treba sta bujrum pitajte, nakacim se povremeno pa cu odgovarati (ako znam, jel'te)...
- mrtva kokoš
#47 Re: Popravak laptopa
svaka cast, samo da se javim kao neko ko je imao dodira sa vama odnosno KimTec servisom...
rikn`o mi je bio samsungov monitor odnosno nije bilo slike na monitoru cim se malo zagrije, uglavnom ako se dobro sjecam u pitanju je bio neki trafo ili nes sl. poodavno je bilo pa se i ne sjecam...tragajuci netom za nekim servisom naletio sam na vas, odnio objasnio pricekao 15 tak dana posto je servis koji se bavi popravkom tih radova nalazi` u vitezu. medjutim ista stvar se desavala, monitor i dalje nije imao slike pri zagrijavanju.ponovo odnio pricekao 15 dana i evo proslo su 3 godine nemam ni najmanjih problema. posto je monitor bio pod garancijom nije nista naplaceno. uglavnom krajnje profesionalna firma i servis i moja topla preporuka!! tako da ko kod ima nekih problema sa LCD monitorima u mome slucaju marke samsung a za ostale ne znam slobodno se moze obratiti, bez strepnje da li cete biti opaljeni po usima jer ljudi prvo pogledaju kvar jave ti sta je u pitanju i koliko kosta i tvoje je da odlucis da li ce ici na servis ili ne...
sad procitah da servisirate i laptope, sto ce sve su prilike uticati na moju nedoumicu laptop ili desktop...
moje pitanje bi glasilo, odnosno molba za pomoc svima nama koji namjeravaju nabaviti jednu ovakvu masinu.
znam da 100% tacan odgovor ne postoji ali po tvom nekom sudu koje marke su se najbolje pokazale odnosno sa kojima imas najmanje posla
jedni govore acer(plastika) smece, u sto ne vjerujem ne bi bili reklama na ferariju
drugi hvale hp i dell treci govore toshiba najvise nudi, tako da obicnog kupca ovo dodatno moze zbuniti i baciti u nedoumicu, kao sada mene
meni je za oko zapela...
Toshiba Satellite L500-1u7 PSLJTE-01C019Y4, Display: 15.6 HD, Intel Dual Core T4400 2.2GHz, VGA: Intel GMA 4500M up to 1340MB, RAM: 4096MB DDR3, HDD: 500GB, DVD+/-RW, WLAN: 802.11b/g/n, LAN, Card Reader, Web Cam, HDMI, eSATA, Garancija 2god. Cijena: 1,229.00 KM
i
Toshiba Satellite L550-1CM PSLN4E-003003Y4, Display: 17.3" HD, 16:9, Rezolucija 1600 x 900, Intel Dual Core T4400 2.2GHz, VGA: Intel GMA 4500M up to 1340MB, RAM: 2x 2048MB DDR3, HDD: 320GB, DVD+/-RW, WLAN: 802.11b/g/n, LAN, Card Reader, Web Cam, eSATA, Garancija 2god. Cijena: 1,299.00 KM
kako se pokazala ova Satellite serija, da li su ovo za ovu masinu solidne cijene i na kraju krajeva sta je tvoja preporuka.
pozdrav
rikn`o mi je bio samsungov monitor odnosno nije bilo slike na monitoru cim se malo zagrije, uglavnom ako se dobro sjecam u pitanju je bio neki trafo ili nes sl. poodavno je bilo pa se i ne sjecam...tragajuci netom za nekim servisom naletio sam na vas, odnio objasnio pricekao 15 tak dana posto je servis koji se bavi popravkom tih radova nalazi` u vitezu. medjutim ista stvar se desavala, monitor i dalje nije imao slike pri zagrijavanju.ponovo odnio pricekao 15 dana i evo proslo su 3 godine nemam ni najmanjih problema. posto je monitor bio pod garancijom nije nista naplaceno. uglavnom krajnje profesionalna firma i servis i moja topla preporuka!! tako da ko kod ima nekih problema sa LCD monitorima u mome slucaju marke samsung a za ostale ne znam slobodno se moze obratiti, bez strepnje da li cete biti opaljeni po usima jer ljudi prvo pogledaju kvar jave ti sta je u pitanju i koliko kosta i tvoje je da odlucis da li ce ici na servis ili ne...
sad procitah da servisirate i laptope, sto ce sve su prilike uticati na moju nedoumicu laptop ili desktop...
moje pitanje bi glasilo, odnosno molba za pomoc svima nama koji namjeravaju nabaviti jednu ovakvu masinu.
znam da 100% tacan odgovor ne postoji ali po tvom nekom sudu koje marke su se najbolje pokazale odnosno sa kojima imas najmanje posla
drugi hvale hp i dell treci govore toshiba najvise nudi, tako da obicnog kupca ovo dodatno moze zbuniti i baciti u nedoumicu, kao sada mene
meni je za oko zapela...
Toshiba Satellite L500-1u7 PSLJTE-01C019Y4, Display: 15.6 HD, Intel Dual Core T4400 2.2GHz, VGA: Intel GMA 4500M up to 1340MB, RAM: 4096MB DDR3, HDD: 500GB, DVD+/-RW, WLAN: 802.11b/g/n, LAN, Card Reader, Web Cam, HDMI, eSATA, Garancija 2god. Cijena: 1,229.00 KM
i
Toshiba Satellite L550-1CM PSLN4E-003003Y4, Display: 17.3" HD, 16:9, Rezolucija 1600 x 900, Intel Dual Core T4400 2.2GHz, VGA: Intel GMA 4500M up to 1340MB, RAM: 2x 2048MB DDR3, HDD: 320GB, DVD+/-RW, WLAN: 802.11b/g/n, LAN, Card Reader, Web Cam, eSATA, Garancija 2god. Cijena: 1,299.00 KM
kako se pokazala ova Satellite serija, da li su ovo za ovu masinu solidne cijene i na kraju krajeva sta je tvoja preporuka.
pozdrav
-
TM_AGENT
#48 Re: Popravak laptopa
Ja ti mogu reći iz svog iskustva - Koristim Toshiba Satellite seriju više od 5 godina ( mijenjam laptop svake 2 do 2,5 godina ali iz razloga što mi dosadi a ne što se pokvari). Svoj prvi Toshiba Satellite iz 2005. (ne znam sad oznaku) prodao sam svome ocu, i nakon 5 godina radi bez ikakvih problema, bilo mehaničkih ili onih sa software-om.kako se pokazala ova Satellite serija, da li su ovo za ovu masinu solidne cijene i na kraju krajeva sta je tvoja preporuka.
Meni se kod Toshibe sviđa što dobijem licencirani software (Windows) i recovery dvd uz njega, a cijena je uvijek pristupačna. Doduše, ja sam svoje Toshibice kupovao u Njemačkoj tako da nikad do sada za njih nisam izdvojio više od 600 EURA (a ako uzmeš tax free onda nešto od tog iznosa i povratiš ovdje u BiH).
U svakom slučaju, za odnos uloženo - dobiveno sa nekim normalnim zahtjevima konfiguracije i rentabilnosti preporučujem Toshiba Satellite seriju.
Pozdrav.
-
TM_AGENT
#49 Re: Popravak laptopa
Zaboravih napisati nešto za Acer - na poslu imamo 2 (ne znam sad oznake jer ih ja ne koristim) ali nakon što smo ih počeli koristiti malo više, tj.kada su radili 8 sati dnevno, plastika se počela topiti ali bukvalno. Naime, u dijelu gdje je hard disk jednostavno se istopila i tu je nastao kao mali krater. Opreza radi, ističem da su pravilno korišteni ( hlađenje, bili su na stolu, imali dotok vazduha, hladnjak je imao izlaz za vazduh itd.).
Moja Toshiba odradi dnevno više od 15 sati i ništa se još nije desilo.
Moja Toshiba odradi dnevno više od 15 sati i ništa se još nije desilo.
- alibaba_i_30_godina
#50 Re: Popravak laptopa
Ja sam nesto cackao i sad sam izgleda to vise pokvario, uglavnom mislim da je do tog konektora ... sta da se uradi, da ti donesem da servisiras il' to mogu i ja sam uraditi?! Jesil' u Sarajevu i jesil' skup?SHTEVELEC wrote:'vako, sto se tice zvuka moze biti problem sa konektorom za slusalice, kod vecine laptopa je na konektoru prekidac, kada se spoje slusalice ugasi zvucnike i prebaci zvuk na taj izlaz, kod nekih modela radi preko drivera. Uglavnom, ako si pokusao da reinstaliras drivere i nije pomoglo (nekad cak ne upali ni reinstalacija drivera nego komplet reinstalacija sistema, najbolje ako imas gdje da posudis disk i dignes sistem da probas, da ne brises svoj ako nije do njega) onda je ili do konektora ili do audio kontrolera (cip na ploci), cesce je problem sa konektorom.
TM_AGENT wrote:
Ja ti mogu reći iz svog iskustva - Koristim Toshiba Satellite seriju više od 5 godina ( mijenjam laptop svake 2 do 2,5 godina ali iz razloga što mi dosadi a ne što se pokvari). Svoj prvi Toshiba Satellite iz 2005. (ne znam sad oznaku) prodao sam svome ocu, i nakon 5 godina radi bez ikakvih problema, bilo mehaničkih ili onih sa software-om.
Izvini, al' morao sam!