poplave u sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

semmy

#26 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

kako smo mi divni i volimo tudju muku...
ljudi moji u pitanju je cijeli dio otesa gdje su kuce koje i nisu uz rijeku,koje od prije rata imaju dozvole i gradnja je po propisu, kojima rijeka nikad nije bila ni blizu kuce, kojima vijekovima nikad zeljeznica nije ni na 500m primirisala kuci...i te kuce su nocas imale problema, voda im usla u kuce...nasa kuca je odignuta po propisu ( ne zato jer zakon tako nalijeze nego jer smo i mi htjeli napraviti sigurniji dom )...na svu srecu voda nam je bila oko kuce ali se nije ulila u kucu...
i da za one neupucene imamo dozvolu jos od prije rata jer smo zemlju sa svim prikljucima naslijedili od suprugovog dede...
i zar je bitno ko ima dozvolu a ko je trazi putem legalizacije, pa ljudi moji pola sarajeva je napravljeno bezpravnom gradnjom i tek su u procesu legalizacije...
nije bit u bespravnoj gradnji bit je u nekontrolisanoj sjeci suma a nista novo se nesadi..pa na ilidzi du nocas zgrade sagradjene prije rata bile u istoj situaciji..hocete reci da su one bespravno napravljene
semmy

#27 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

maxell_sarajevo wrote:Ko vam je kriv sto dole pravite kuce!Sta sad ja treba da brinem o vama i vasim problemima sa poplavama :-)
Htjeli ste kucu uz rijeku sad uzivajte u pogledu, nazalost tesko da ce vam drzava pomoci. :D
nisam te prepoznala...a ti imas stan u bosmalu ili
bailaor

#28 Re: poplave u sarajevu

Post by bailaor »

semmy wrote:
maxell_sarajevo wrote:Ko vam je kriv sto dole pravite kuce!Sta sad ja treba da brinem o vama i vasim problemima sa poplavama :-)
Htjeli ste kucu uz rijeku sad uzivajte u pogledu, nazalost tesko da ce vam drzava pomoci. :D
Ne, on vjerovatno ima poljski WC na Vratniku :D :D
Ma.Le.Na

#29 Re: poplave u sarajevu

Post by Ma.Le.Na »

semmy wrote:kako smo mi divni i volimo tudju muku...
ljudi moji u pitanju je cijeli dio otesa gdje su kuce koje i nisu uz rijeku,koje od prije rata imaju dozvole i gradnja je po propisu, kojima rijeka nikad nije bila ni blizu kuce, kojima vijekovima nikad zeljeznica nije ni na 500m primirisala kuci...i te kuce su nocas imale problema, voda im usla u kuce...nasa kuca je odignuta po propisu ( ne zato jer zakon tako nalijeze nego jer smo i mi htjeli napraviti sigurniji dom )...na svu srecu voda nam je bila oko kuce ali se nije ulila u kucu...
i da za one neupucene imamo dozvolu jos od prije rata jer smo zemlju sa svim prikljucima naslijedili od suprugovog dede...
i zar je bitno ko ima dozvolu a ko je trazi putem legalizacije, pa ljudi moji pola sarajeva je napravljeno bezpravnom gradnjom i tek su u procesu legalizacije...
nije bit u bespravnoj gradnji bit je u nekontrolisanoj sjeci suma a nista novo se nesadi..pa na ilidzi du nocas zgrade sagradjene prije rata bile u istoj situaciji..hocete reci da su one bespravno napravljene
svugdje u svijetu postoje alarmatne situacije..
ova voda koja se sada pojavila je najvjerovatnije ranga pojave 100 god i vise.....
prilikom proracuna nasipi koji su tada radjeni su vjerovatno radjeni za manje vode....jer ipak je to bilo nenaseljeno podrucje
jbg u evropi se sve vise fura princip - zivjeti sa poplavama...
bez zeze..

za one koji imaju urednu dozvolu...zao mi je ljudi..al ovo je isto kao onda kad je pao snijeg od 2m pa se ljudima krovovi urusili...vremenska nepogoda..

za one koji nemaju dozvolu...nije mi zao ni mrvicu...kako neko rece...hocete pogled na rijeku - eto vam je sad u basci..
maxell_sarajevo

#30 Re: poplave u sarajevu

Post by maxell_sarajevo »

semmy wrote:
Nemam u Bosmalu, cuo da nesto tone pod zemlju pa odustao od kupovine. :D Tamo gdje sam ja nema ni klizista ni mogucnosti od poplave, jbg unaprijed razmisljao o svemu.
madner

#31 Re: poplave u sarajevu

Post by madner »

Isto ko prosle godine, ali sada zajebavat ljude koji IMAJU dozvolu fakat nije ok.
semmy

#32 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

maxell_sarajevo wrote:
semmy wrote:
Nemam u Bosmalu, cuo da nesto tone pod zemlju pa odustao od kupovine. :D Tamo gdje sam ja nema ni klizista ni mogucnosti od poplave, jbg unaprijed razmisljao o svemu.
jbg nemamo svi mogucnosti i para ko ti
semmy

#33 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

Ma.Le.Na wrote: za one koji imaju urednu dozvolu...zao mi je ljudi..al ovo je isto kao onda kad je pao snijeg od 2m pa se ljudima krovovi urusili...vremenska nepogoda..
ali drzava nije i nece da proglasi situaciju elementarnom nepogodom jer onda mora isplatiti ljudima nastalu stetu...tuzno ali istinito
madner

#34 Re: poplave u sarajevu

Post by madner »

Pitanje, moze li se sklopiti osiguranje od istih?
Hemel

#35 Re: poplave u sarajevu

Post by Hemel »

Ne treba se saliti sa tudjim problemima. Niko od nas nije iskljucen od problema. Danas ovi probleme sa poplavama, sutra neko na brdu nema poplavu ali ima kliziste...a oni sto kazu ''ja nisam ugrozen od tih elementarnih nepogoda'' mogu imati zemljotres. Prema tome, niko nije iskljucen od nesrece.
Zao mi je ljudi koji su zadeseni ovim poplavama. Tek saniraju prethodne stete a ono sve ispocetka. Za sat ostanete bez onoga sto ste mjesecima pa i godinama stvarali.
Krivica lezi u nama samima a i nadleznim organima koji su duzni da odrzavaju kanale i da obezbjedjuju nesmetan protok vode kroz sisteme odvodnje. Mi svi moramo da pazimo sta bacamo (a ne smijemo nista) u te odvodne kanale, a nadlezna komunalna preduzeca da periodicno ciste korita i obale istih.
Ma.Le.Na

#36 Re: poplave u sarajevu

Post by Ma.Le.Na »

semmy wrote:
Ma.Le.Na wrote: za one koji imaju urednu dozvolu...zao mi je ljudi..al ovo je isto kao onda kad je pao snijeg od 2m pa se ljudima krovovi urusili...vremenska nepogoda..
ali drzava nije i nece da proglasi situaciju elementarnom nepogodom jer onda mora isplatiti ljudima nastalu stetu...tuzno ali istinito
slazem se
mislim da se mogu naci kriteriji za proglasenje el. nepogode i onda vidjeti da li ima dovoljno argumenata za isto..pa time uticati na vlast da proglasi takvo stanje
semmy

#37 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

madner wrote:Pitanje, moze li se sklopiti osiguranje od istih?
mi imamo osiguranje od poplava, pozara i ostalih gluposti ali koliko ljudi to nema ili ima od kradje ali ne i od poplave jer mu voda nikad nije bila ni blizu kuce pa o tome nisu ni razmisljali
semmy

#38 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

Ma.Le.Na wrote:
semmy wrote:
slazem se
mislim da se mogu naci kriteriji za proglasenje el. nepogode i onda vidjeti da li ima dovoljno argumenata za isto..pa time uticati na vlast da proglasi takvo stanje
vlast je svjesna situacije i argumenata ali nista se ne desava...zasto u bogaticima nije proglasena elementarna a ima argumenata i previse
palamuda

#39 Re: poplave u sarajevu

Post by palamuda »

Jutros gledam Željeznici fali da se ilije Sokolović Koloniji manje od pola metra, zadnji put se izlila neke oko 1978 godine, kad nije korito bilo sređeno. Pošto vidim da ima neupućenih taj dio Sokolović Kolonije nije u vodozaštitnoj zoni i nema veze sa njom, ljudi imaju od Titinog vremena sve moguće dozvole za kuće, a u neposrednoj blizini su i oni dvoetažni stanovi koje je investirao Famos, a gradila Vranica vjerovatno po svim mogućim pravilima i standardima.
Cholina_Lokica

#40 Re: poplave u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

gledam u Hr, tek je nocas proglaseno vanredno stanje u vecini opcina, Metkovic, Opuzen isto iako je neretva najvisa u zadnjih 50 godina... samo je razlika u tome sto se kod njih od juce ujutro prave nasipi, dok kod nas se ne radi nista :-)
semmy

#41 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

Dile wrote:gledam u Hr, tek je nocas proglaseno vanredno stanje u vecini opcina, Metkovic, Opuzen isto iako je neretva najvisa u zadnjih 50 godina... samo je razlika u tome sto se kod njih od juce ujutro prave nasipi, dok kod nas se ne radi nista :-)
kako se kod nas nista ne radi, pa izvlaci civilna ljude iz kuca i djecu iz skole camcima
Cholina_Lokica

#42 Re: poplave u sarajevu

Post by Cholina_Lokica »

semmy wrote:
Dile wrote:gledam u Hr, tek je nocas proglaseno vanredno stanje u vecini opcina, Metkovic, Opuzen isto iako je neretva najvisa u zadnjih 50 godina... samo je razlika u tome sto se kod njih od juce ujutro prave nasipi, dok kod nas se ne radi nista :-)
kako se kod nas nista ne radi, pa izvlaci civilna ljude iz kuca i djecu iz skole camcima
od koga je dosta je :-)
vodoinstalater

#43 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

Pravo mi je žao ljudi ciji domovi su poplavljeni. Ali mi nije jasno kako ne insitsiraju kod vlasti da se problem rješava, nego svake godine imaju probleme ali o njima progovore kada dodje do poplava a do tada šute i drže glavu u pijesku.
Ljudi koji po opštinama vode politiku u ovom segmentu su nesposobni da shvate ove probleme i nerijetko ih rješavaju u stilu "ja znam šta je problem, sta meni ima neko pricati, teoretisati".
Cesto i kvalitetne projekte ne zele realizirati ne iznedostatka novaca nego iz razloga sto "oni" misle da to ne treba tako. Općina Ilidža je jedan od primjera za to.
simbabimba

#44 Re: poplave u sarajevu

Post by simbabimba »

Sve je do NAS. Fino sinoc ciko iz Opstine Ilidza kaze na TVSA dnevniku pa ko nije gledao nek pogleda:

Osigurali su 3 MILIONA MARAKA da se na vrijeme ovaj problem rijesi, ALI likovi koji bi trebali prodati komad svoje zemlje na mjestu gdje bi se radilo rjesenje traze neke nebulozne 10X vece cijene od realnih za zemlju i tako pare stoje, nista se ne radi, kuce poplavljene.

Ma nas sve treba voda da odnese kakvi smo FUJ!
Ma.Le.Na

#45 Re: poplave u sarajevu

Post by Ma.Le.Na »

simbabimba wrote:Sve je do NAS. Fino sinoc ciko iz Opstine Ilidza kaze na TVSA dnevniku pa ko nije gledao nek pogleda:

Osigurali su 3 MILIONA MARAKA da se na vrijeme ovaj problem rijesi, ALI likovi koji bi trebali prodati komad svoje zemlje na mjestu gdje bi se radilo rjesenje traze neke nebulozne 10X vece cijene od realnih za zemlju i tako pare stoje, nista se ne radi, kuce poplavljene.

uuuuuuu :x
ne znam bil se sad smijala il plakala ako je ovo istina
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#46 Re: poplave u sarajevu

Post by PipiDugaDevetka »

@semmy,
Baš mi je žao što se iz godine u godinu ponavlja ta situacija sa poplavama kod tebe. Pogledao sam malo propise CZ
http://www.fbihvlada.gov.ba/fucz/hrvats ... staba.html i moram te razočarati u vezi sa rješavanjem i trenutne situacije, a i za ubuduće.

Koliko sam shvatio iz podataka sa ovog linka, CZ SE SAMO PRIPREMA ZA SPAŠAVANJE LJUDI I EVENTUALNO STOKE, te u vezi s tim prave procjene, planove, nabavljaju sredstva i formiraju jedinice i djeluju samo ako nadležni organ vlasti proglasi ''stanje elementarne nepogode''.

Znači, ne uređuje vodotoke Civilna zaštita tokom povoljnih ljetnjih mjeseci, nego jedna od firmi koje se zovu Vodno područje sliva rijeke Save i Neretve.

Ne ljuti se na gospodju Miru Boras iz CZ Općine Ilidža, ona samo postupa po propisima.

Ne opravdavam neljubazno komuniciranje putem telefona tog muškarca iz CZ Općine i njegovo: ''Evo saćemo doći da vas vadimo.''

Ovih dana na području općine Ilidza se održavaju Skupovi gradjana radi usvajanja budžeta Općine. Eto prilike da NE IZGLASATE, pa da se tako ''osvetite'' za nerad ''države'' i iskažete nezadovoljstvo.
semmy

#47 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

simbabimba wrote:Sve je do NAS. Fino sinoc ciko iz Opstine Ilidza kaze na TVSA dnevniku pa ko nije gledao nek pogleda:

nisu likovi nego lik, necak silajdzica koji je 7 duluma zemlje kupio za 3.000km a sad trazi 500.000km za isti

@vodoinstalater mjestani se s ovim problemom obracaju opcini nekoliko godina unazad, ne samo kad dodje do poplave nego konstantno
vodoinstalater

#48 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

Ciko "ciko iz općine" je upravo kada kaze da su ovi nebulozni u svojim zahtjevima ali ciko zaboravio da je njegov posao da rješti to u sklopu svojih radnih aktivnosti. A ne da im pare stoje i jos traze od projektanata da projektuju rješenja koja su i skuplja i po funkcionalnosti a da o estetskim vrijednostima ne pricamo. Ima zakon po kojem je se moze pristupiti u situacijama kakva je ova. Dosta je vise price i pristupa "imamo problem, dakle moramo ici zaobilaznijim lošijim i skupljim putem ali se eto necemo zamjeriti". Godinama je problem oduzimanje zemlje prisutan, da ga ne jednom projektu rješe kako treba ljudi ne bi bili tako bezobrazno zadrti. Cisti je bezobrazluk od "cike iz opcine" da za sve ispadnu krivi pojedincki koji zacijenjuju svoje vlasništvo.
vodoinstalater

#49 Re: poplave u sarajevu

Post by vodoinstalater »

semmy wrote:

nisu likovi nego lik, necak silajdzica koji je 7 duluma zemlje kupio za 3.000km a sad trazi 500.000km za isti

@vodoinstalater mjestani se s ovim problemom obracaju opcini nekoliko godina unazad, ne samo kad dodje do poplave nego konstantno
Nažalost nije dovoljeno treba ici u novine, treba voditi "politiku". Ljudi imaju obavezu da obavljaju svoj posao kako treba, ako ga ne rade i ako ga nisu sposobni obaviti onda neka se okaci zvono oko vrata onima koji uzrokuju probleme.

Nisam znao jos i za ovaj element "500 000 KM" ali sto je veca parcela to je bolje, znaci da ce se voditi jedan postupak na sudu. Pa ako se utvrdi da to kosta 500 000 neka se plati jer je toliko trebalo kostati i gotovo. Niko ne bi smio da postavi pitanje zašto se ušlo u taj sudski postupak ako se zna da se tim otkupom na drugi nacin ustedjelo citavih 1000000 KM.
semmy

#50 Re: poplave u sarajevu

Post by semmy »

@pipi poceli su sa ciscenjem rijeke na otesu ljetos, dosta toga se ocistilo i prosirilo, dosta drveca se posjeklo da se prosiri korito i napravi aleja kao i na ilidzi...ove padavine ih zaustavile a i kao sto cenanovic sinoc rece trazi se previsoka cijena za otkup zemlje...zna se ko trazi a nista se nepoduzima po tom pitanju..
gledala sam i ja propise CZ i razocarala se pravo
Post Reply