Ponovo požar u domu Bjelave

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Anti-Depresiv

#51 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Anti-Depresiv »

amrica wrote:dragi @udg

Ja tebe jako postujem i cijenim i :kiss: i slazem se sa tobom i tvojim stavovima u 999,999 % slucajeva vezanih za kriminal, korupciju, nepotizam, neljudskost, utjerivanje u torove i bogomolje ..... svih nivoa vlasti. I slazem se da se treba boriti protiv toga i traziti odgovornost.

Ali meni ovaj slucaj ne spada u taj kos.

Kao prvo, fali mi podataka, ne moze se neko razapeti na osnovu jednog anonimnog e-maila, u 21. vijeku, dobu mobitela sa sakrivenim brojem pozivaca, sa kamerama, ... da nema jos informacija, slika. I to se sve desava u ustanovi koja ima 60 zaposlenih (a svaki od njih ima jos 2-3 osobe sa kojim zivi i sigurno prica sta je bilo na poslu) i 100 djece, od kojih vise od pola ide u skolu, znaci imaju drugove i drugarice, uciteljice, nastavnike... i od svih tih ljudi nije procurila potvrda informacije da je bilo nesto opasno.

Kao drugo, dom za djecu bez roditeljskog staranja je posebna ustanova i posebna vrsta posla. Ljudi koji tamo rade ne zatvore kancelariju u 16 h i zaborave do sutra na posao. Oni zive 24/7 sa tom djecom jer su oni jedna velika porodica. A posebnu, centralnu figuru u zivotu te djece ima upravo direktor Zelic, koji beskrajno voli tu djecu, a i ona njega, zovu ga "babo". Dugo sam radila sa pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima... i glavni prioritet je dobrobit djece. Treba uzeti u obzir koliki bi sok i trauma za djecu bio gubitak te figure, jer su oni vec jednom ostavljeni i napusteni (nisu svi dosli kao bebe), ima strucnijih od mene da to objasne.

Za Dom nisu vezane afere, to je obicna JU koja prezivljava sa mrvicama iz budzeta, nema trosenja velike love bezze, nema zaposljavanja nesposobnih isluzenih kadrova za velike plate jer se gore, prvo, mora biti covjek, a onda puno raditi.
Sretala sam djecu iz Doma i u domu i po skolama, to su divna djeca, uglavnom pristojnija i vaspitanija od vecine djece iz finih, uglednih "vidjenijih" porodica.
A i samog Zelica sam srela nekoliko puta, i bas mi je legao, kao covjek, kao strucnjak, kao osoba koja je sve podredila svom poslu i djeci u Domu. Rusenjem tog covjeka na osnovu jednog e-maila se ne moze nista uciniti za katastrofalnu situaciju u gradu i citavoj zemlji, samo se moze nanijeti steta djeci i Domu.

I dalje mislim da je taj anonimni e-mail rezultat necije zlobe, mozda zavisti, .... ko ce znati. Imamo jako puno medija i raznoraznih novinara, i ne postoji ta sila koja moze sprijeciti da bar jedan medij objavi nesto. A ja ne nadjoh nigdje potvrdu da se desilo ista osim bezopasne vatrice, koja se moze desiti u svakoj porodici, sa samo jednim djetetom koje je pod budnom paznjom roditelja stalno.
Draga @amrice , ovaj tvoj post bi možda i bio aktuelan da je došlo do bilo kakvih promjena poslije one velike tragedije ,tako da taj anonimni mail ,bio on istinit ili huškaćki ne utjeće na činjenicu da tom gosp. ni u kom slućaju nije trebalo biti dopušteno da nastavi obavljati tu vrlo odgovornu funlciju , kad već sam nije mogao odstupiti.Smatram, da sve poslije takvog razvoja situacije ,samo dodatno vrši pritisak na kompletan kadar u domu a pogotovo na dijecu koja su izložena dodatnom pritisku.
chuchumbamayumbe

#52 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by chuchumbamayumbe »

Dile wrote:@chuchu
svako dijete se mora smjestiti u porodicu prvo na 6 mjeseci da se vidi da li ce porodica funkcionisati. pri svakom usvajanju radi citav tim ljudi. da je situacija takva kako ti kazes, kod nas bi bilo puno vise usvojene djece nego sto jeste, i bilo bi puno manje djece bez roditeljskog staranja. takve stvari se mogu desavati vise ako je u pitanju trgovina djece, mimo bilo kakvih sluzbenika, tj. ako su djeca oteta i prodata. ja prisustvovah prilikom dosta slucajeva usvajanja, od toga je bilo samo jedno usvajanje van bih, i to kao sto vec rekoh, jedan supruznik je izbjeglica iz bih bio, a drugi je strani drzavljanin. ostali svi slucajevi su bili u bih. nije sve tako crno kao sto vidite u filmovima...
Naravno da nije se tako crno, naravno da ima mnogo vise svijetlih trenutaka, pa ne bi valjalo da je sve tako crno.
Ali, opet te pitam...Znas li ti zasto se za Zelica opet namjesta direktorska pozicija (bez potvrde o nekaznjavanju), zasto lik nije bio u zatvoru, zasto nije podnio ostavku (ako je vec toliko moralan i humanitarac)?
Trgovine djecom je bilo i bice je. Ne kazem da je ima kod nas, ali zasto iskljuciti i tu mogucnost? Manite se pozivanja na zakone, inspekcije i slicne kontrole.
Pa sami smo svjedoci da nase inspekcije rade upravo nista, da su inspektori najpotkupljiviji dio korumpiranog drustva (cast izuzetcima), svi znamo kako se radi "po zakonu".
Prepuna Ferhadija svega po zakonu, glavna ulica jednog grada. O periferiji da i ne pricam.
Vrlo je lako zaobici zakonske procedure i, ruzno je reci ali je tako, prodati dijete. Govorim "vrlo lako", jer u drzavi gdje se radi to sto se radi, sta je "jedno, dvoje djece...", niko nece ni primijetiti da ih nema, pogotovu za skromnu finansijsku nadoknadu, jel tako?

Samo jedan citat sa jednog foruma...
Pozdrav forumasima...
nova sam ovdje ne ukljucujem se cesto u diskusije, vise iz nedostatka vremena nego iz nezainteresovanosti, jer pratim///////
E sad ovaj tekst od ''/////'' me toliko uznemirio, potresao, naljutio, rastuzio, ma ne znam ni ja koja rijec bi najbolje opisala sve sto osjecam...Ja i Muz ne mozemo imati djece, predali smo zahtjev za usvajanje u skoro trideset centara širom BiH pa tako i u Zenicu i vec godinama cekamo, i sad procitam da je jedno dijete nedavno otislo a drugo treba da ide u ''Swe''....Pa sta se to ovde desava????Zasto se nama ''domacim'' kaze da nema djece za usvajanje (ne, nije uslov da bude beba mi bi usvojili i dijete do predskolskog uzrasta).Da li je to zato sto mi nismo u mogucnosti socijalnim radnicima ponuditi koju hiljadu maraka???Ja ne vidim drugi razlog...Mi nismo bogati ali zivimo nekim normalnim zivotom, a sto je najvaznije imamo sretan brak i fali nam samo dijete pa da budemo kompletni... Znaci zbog necije pohlepe mene nikad niko nece zovnuti ''mama'' niti mog muza ''babo''. Znaci zato sto ti soc.radnici nemaju morala ja i moj muz nikad necemo imati svoje dijete koje cemo povest za ruku i uputiti u zivot...Nikad necemo moci uciniti i dozivjeti toliko toga sto je nekim drugim , sretnim, ljudima normalno....
Neka se gospodin''/////'' ne osjeti uvrijeđen samo neka se zapita kako bi se on osjecao u nasoj situaciji pa ce onda razumjeti moju reakciju.
aerosa

#53 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

uvjek dobar gost wrote:
aerosa wrote:
uvjek dobar gost wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100125089

Nije bilo požara !

Najjadnija scena koju sam vidio od poslije agresije na moju zemlju jeste scena iz Gluhe Bukovice gdje djeca plaču ,a sjede oko sad već presuđenog pedofila... jecaju i u suzama nariču kako je on vakav i nakav te izrazito fin i plah..... mislim da ispod toga ne može ! Pade mi to na pamet jer sjećam se demantija za gospođu Arziju, sad evo ovaj demanti... i da ja se izvinjavam svima jer raspravljao sam o ovome, dao sam sebi previše za pravo.
Nama je super, sve institucije ferceraju a samo je do moje poremećene mašte !

Izvinite i živili !
Jednu stvar nikako da shvatim. Tebi ko da je krivo što nije bilo ništa pa se nema zašta pisati. Podsjećaš me sad na jednog jarana koji se nafurao da ima sidu i ja ko budala istupih zube ubjeđujući ga da mu je pravo loša furka da je postao hipohondar. U jednom momentu sam pomislio da bi on barem jedan trenutak sretan bio kad bi saznao da ima sidu samo da kaže "e vidiš da sam bio u pravu..."
Zaboli me neka stvar za vlast na svim nivoima, jbg takav vakat i takva zemlja, ko god dođe do imalo vlasti otima da namiri barem dvije tri generacije. Za tog direktora sa Bjelava, od koga sam god čuo bilo šta sve je bilo u superlativima za njegov odnos prema toj djeci i cijeloj ustanovi. Čak sam čuo da je znao da praznike ne provede sa svojom djecom nego ode gore da sa njima bude. Ono što se desilo prije tri godine je nešto što bi svakog normalnog proganjalo do kraja života, pa tako vjerujem da će i njega pa kolika god bila njegova krivica u tome.
Ali ovde su ljudi počeli tražiti đavola i gdje ga nema, već se spominje prodaja djece, novi požari...samo još čekam da čujem da je gore i kanibalizam zavladao. :(
Neki ljudi pišu kroz sarkazam, sagledavaju sredinu u kojoj žive i gledaju unaprijed, neki ljudi nisu stalno u Sarajevu u ovoj silikonskoj dolini laži, nemorala i licemjerja,te samim tim imaju drugu perspektivu. Vedran Puljić momak čiju sliku imaš na profilu, poginu je zbog sistema, njega je ubila vlast za koju tebe zaboli neka stvar.Vlast je pustila osumnjičenog da pobjegne, vlast je dopustila da vandali ugase jedan mladi život !

Djeca koja su poginula 2007 godine... i njih je ubila vlast, gospodin merhametli i duševni direktor Bjelava je imao kaznu da odsluži od godinu dana.sestra je koliko se sjećam dobila dvije godine... vlast je dopustila da oni ne odleže kaznu te isto tako dopustila da .. sa njima ne robija direktorica centara a socijalni rad u kantonu Sarajevo jer oni su najveći neradnici pored CIK-a... ne .... samo u ovom slučaju već i radi maloljetničkog prijestupništva recimo...

Ja sam se izvinuo svima ukoliko si vidio to, a mogu ti slobodno reći da i ti mene podsjećaš na nekoga, podsjećaš me na većinu koja je postala banalna, bogobojazna i nezainteresovana.... koja kadkad protabiri posljedicu, ali sam uzrok nikad ne vidi il ne želi vidjeti jer se boji, ili i sama ima tala u svemu ! Ta većina ne promišlja šta će biti za recimo pet godina ako nastavimo ovom stranputicom....

I da ti griješiš, ova zemlja je lijepa, divna, šarolika i inspirativna... ona ne liči na vlast, kaže se kakav narod takva vlast !

Ko se jednom o mlijeko opeče i u jogurt duva....
Ja samo da se izvinem što sam se uopšte upustio u polemiku sa tobom, pošto ja očito spadam u retrogradne snage koje ne vide dalje od svog nosa, i pošto su moja shvatanja suviše zaostala za tvoje revolucionarno djelovanja odustajem od svakog objašnjavanja i molim te da mi oprostiš što sam se drznuo da te ometam u tvom pljuvanju.
chuchumbamayumbe

#54 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by chuchumbamayumbe »

BSn wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
Moju sumnju je izazvao ovaj članak koji sam čitao još u oktobru prošle godine.

Hvala na odgovorima, sve mi je jasno.

Haiti ili Sudan, to i jeste naša mjera za poređenje.

Jok, nasa mjera su Svicarska i Katalunja, eto.
De ti meni reci, je li bolje da neko bh. dijete usvoji bogati Francuz, Amerikanac, nebitno sta vec, il' da ono gladuje u BiH samo zato da bi ti mogao "patriotizirati"? Lako je pricati o tudjoj sudbini, pogotovo kad te ona ne tangira ni 2%.
Nas zakon ne dozvoljava usvajanje djece od strane stranaca, osim u iznimnim slucajevima (kakvi god to slucajevi bili, vjerovatno ako je usvojitelj "poznat i bogat", onda moze sve).
Ima mnogo parova u BiH koji bi da usvoje dijete, ali ne mogu (sta mislis koji su razlozi), a na drugu stranu, hvale se
da se javljaju stranci da usvajaju BiH djecu.
Meni tu nesto zestoko smrdi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#55 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by PipiDugaDevetka »

BSn wrote:
PipiDugaDevetka wrote: Moju sumnju je izazvao ovaj članak koji sam čitao još u oktobru prošle godine.

Hvala na odgovorima, sve mi je jasno.

Haiti ili Sudan, to i jeste naša mjera za poređenje.

Jok, nasa mjera su Svicarska i Katalunja, eto.
De ti meni reci, je li bolje da neko bh. dijete usvoji bogati Francuz, Amerikanac, nebitno sta vec, il' da ono gladuje u BiH samo zato da bi ti mogao "patriotizirati"? Lako je pricati o tudjoj sudbini, pogotovo kad te ona ne tangira ni 2%.
Amerikanci imaju internet aukciju napuštene djece, djeca tamo ostaju u USA, pare idu djeci koja čekaju na usvojenje ili neće nikada biti usvojena.

Prirast bh. stanovništva je skoro ''bijela kuga''.

Neka brate, izadju sa ciframa i pažljivim objašnjenjima ko su stranci koji usvajaju bh. djecu sa posebnim osvrtom na naše državljane koji su u braku sa strancima i kada su usvojitelji oba stranca.

Ja znam za slučaj talijanskog oficira koji je odveo u Italiju djevojčicu iz SOS Kinderdorfa-Sarajevo, znam za slučaj visokog Vladinog službenika, stranca, koji je odveo dijete na Novi Zeland, znam još za slučaj bivšeg visokog predstavnika, stranca, ali ne znam ko su im supruge.

Ima li još slučajeva potpunog usvojenja napuštene djece u BiH od strane usvojitelja koji su u braku i oba su stranci?
Zašto se taje ti podaci?

Kako se kontrolišu usvojitelji i stanje djeteta tamo na, recimo, Novom Zelandu?

Da ne bude kao sa onom djevojčicom odvedenom u Italiju pod ratnom pucnjavom u grupi od tridesetak djece, pa jadna djevojčica, završila u nekom psihijatrijskom sanatorrijumu i u međuvremenu, lafo, joj se desila nesreća, pa ostala bez jednog bubrega. JOŠ UVIJEK JE TO DIJETE, SADA, ODRASLA OSOBA, U ITALIJI U PSIHIJATRIJSKOM SANATORIJUMU.

Zna se da psihički problematične majke malo češće ostavljaju djecu na brigu društvu, pa pošto su psihoboljenja u velikom broju slučajeva nasljedna, malo je veća koncentracija djece u azilima za zbrinjavanje koja će u pubertetu ili kasnije pokazati znake psihičke bolesti.

Zašto nadležne vlasti ne dadnu uporedni pregled broja usvojene djece od strane stranaca sa okolnim zemljama, recimo u Hrvatskoj?

Siguran sam da broj takvih usvojenja u okolnim zemljama teži nuli ili jeste nula.

Vrlo škakljiva tema, eto dok je bio bogat i živ, malo ćaknut, neki su ga proglašavali za pedofila, Majkl Džekson, da li bi njemu naše vlasti dozvolile usvojenje bh. djeteta?
Ima još stranaca, bijelih, koji su a-la Majkl Džekson i žele usvojiti dijete, iskoristiti stanje na Haitiju, u Somaliji, Sudanu, nekada u Rumuniji, Bosni,....i doći do djeteta.

Sve ovo je rješivo, samo vlasti da izadju sa podacima i detaljnim opreznim objašnjenjima, tako sročenim da se ne ugrozi dijete.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/01/2010 14:35, edited 1 time in total.
uvjek dobar gost

#56 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by uvjek dobar gost »

[quote="aerosa

Ja samo da se izvinem što sam se uopšte upustio u polemiku sa tobom, pošto ja očito spadam u retrogradne snage koje ne vide dalje od svog nosa, i pošto su moja shvatanja suviše zaostala za tvoje revolucionarno djelovanja odustajem od svakog objašnjavanja i molim te da mi oprostiš što sam se drznuo da te ometam u tvom pljuvanju.[/quote]

Onda se izvinjavam, što sam učinio već i prije, nije mi bila želja da zvučim napadački il da te na bilo koji način uvrijedim, ukoliko smatraš da mi je pljuvanje hobi... varaš se , možda je moja mana što sam više van Sarajeva no u njemu i sve oko sebe gledam kroz drugu prizmu. No sve to ne smije biti prepreka komunikaciji ! Nisam se ni ja uvrijedio kad sam upoređen sa čim sam upoređen.... no ukoliko smatraš da ima i nešto pozitivno u radu nadležnih molim te da mi ukažeš na to !

No pored ove polemike, ukazivanje na pogane radnje oko usvajanja djece.... mislim da to nije budalasto uopšte. Zdrav razum mi ne dozvoljava da pomislim da neko može da prodaje il preprodaje djecu... no iskustvo me demantuje u zdravorazumskom promišljanju jer sjećam se nekih natpisa pred kraj agresije i malverzacija oko djece koja su dodjeljena porodicama u Italiji.... sa tim u vezi pitam se jeli bilo ikakve istrage i kolika je krivica centara za socijalni rad i kolika je krivica nadležnih ministarstava.... te se pitam jeli ikad podnesen detaljan izvještaj na ovu temu ?
madner

#57 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by madner »

Pa ne ide tako goste, ti bi sve redom popljuvo osim rijetkih i dokazanih primjera pozitivnog djelovanja.
Mislim takodje da ti je nacin komunikacije potpuno pogresan, jer previse vazis, a premalo komuniciras.
I onda se dobije efekat vuka, jer ako je sve skandal onda nije nista skandal.
uvjek dobar gost

#58 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

madner wrote:Pa ne ide tako goste, ti bi sve redom popljuvo osim rijetkih i dokazanih primjera pozitivnog djelovanja.
Mislim takodje da ti je nacin komunikacije potpuno pogresan, jer previse vazis, a premalo komuniciras.
Postah ja tema, u interesu iste izvinjavam se svima te se povlačim iz daljnje rasprave..., no to ne znači da mislim da ste u pravu ! :D 8-) 8-) :roll: :-) :-) :-)
iz dna duše

#59 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by iz dna duše »

madner wrote:Pa ne ide tako goste, ti bi sve redom popljuvo osim rijetkih i dokazanih primjera pozitivnog djelovanja.
Istini za volju, i na mene postovi "gosta" ponekada djeluju sumorno i preskočim ih, kažem u sebi: "Joj, ne mogu te danas čitati, ubijaš me u pojam"...međutim, kada sam više horna, vratim se i ponovo ih pročitam. U biti, sve što kaže, jeste tako, s tim da naravno, u stvarnom životu su pomiješani (doduše sve rjeđe) i lijepi momenti, pa te ružne stvari nekako budu manje ružne.
On svu problematiku u BiH, sa kojom se susreće u svojoj svakodnevici iznese u svojim postovima i onda ispada da pljuje po svemu. Ja ne bih rekla da pljuje po svemu. Jer, volim više njegovu gorku realističnost, koja zaista nije lako štivo za čitanje, nego da zabadamo glavu u pijesak kao noj i pravimo se da ne vidimo, ne čujemo i ne znamo ništa, samo da sebi ne kvarimo dan. No, naši dani su pokvareni kao mućci i to što ćemo sa dva prsta zatvoriti nos, da nam mućak ne smrdi, neće od mućka napraviti svježe jaje. Mućak se baca, a svježe jaje u BiH nema ko da snese.
"Gost" i njemu slični samo glasno govore ono što većina nas u duši osjeća, ali svjesno ili nesvjesno, ne može sebi da prizna.
aerosa

#60 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

iz dna duše wrote:
Istini za volju, i na mene postovi "gosta" ponekada djeluju sumorno i preskočim ih, kažem u sebi: "Joj, ne mogu te danas čitati, ubijaš me u pojam"...međutim, kada sam više horna, vratim se i ponovo ih pročitam. U biti, sve što kaže, jeste tako, s tim da naravno, u stvarnom životu su pomiješani (doduše sve rjeđe) i lijepi momenti, pa te ružne stvari nekako budu manje ružne.
On svu problematiku u BiH, sa kojom se susreće u svojoj svakodnevici iznese u svojim postovima i onda ispada da pljuje po svemu. Ja ne bih rekla da pljuje po svemu. Jer, volim više njegovu gorku realističnost, koja zaista nije lako štivo za čitanje, nego da zabadamo glavu u pijesak kao noj i pravimo se da ne vidimo, ne čujemo i ne znamo ništa, samo da sebi ne kvarimo dan. No, naši dani su pokvareni kao mućci i to što ćemo sa dva prsta zatvoriti nos, da nam mućak ne smrdi, neće od mućka napraviti svježe jaje. Mućak se baca, a svježe jaje u BiH nema ko da snese.
"Gost" i njemu slični samo glasno govore ono što većina nas u duši osjeća, ali svjesno ili nesvjesno, ne može sebi da prizna.
Ne bih rekao da je kod njega stvar u "gorkoj realističnosti" nego jednostavno razočaran svim što se dešava oko nas počeo je da rezonuje stvari da mu je lakše nešto što je čuo da se desilo da povjeruje u najgoru varijantu tog događaja nego da pokuša razmisliti da li možda ponekad se dešavaju stvari i koje nisu tako crne kao što je sve inače oko nas.
Da to pokušam ovako opisati, putujemo ja ti i gost u autu, i odjednom nešto počne da struže na autu.
Ti kažeš "jao otpade nam točak, sad smo ga nehebali...."
Ja kažem "ma jok vjerovatno je samo pukla guma, zamijeni i nastavi dalje"
Gost bi poučen sa tim da je sve naopako kod nas,bez gledanja prije prihvatio tu varijantu da više namamo točka jer kad je već sve naopako onda je i to normalno da bude tako.
Iskreno meni se odavno sve gadi što nas okružuje, milion puta sam sam sebi sve smjestio na kamaru što nisam otišao odavde kad je rat počeo, ko zna, do sad bi se možda i navikao negdje drugo da živim i ne bi me bilo briga šta se ovde dešava nego bih pametovao iz daljine kako to nije sve tako crno, kako je u BiH lijepo živjeti (onih 15-20 dana godišnje što tu provedem). Ali sad mada mi nije još kasno da idem sve više se nadam da će se napokon nešto desiti pa da ovo postane normalna zemlja za život pa se i najmanjoj lijepoj vijesti radujem, i najmanji svijetli primjer mi vraća nadu da će to napokon krenuti nabolje. Ne dam da me savlada ova apatija koja je zavladala radi ove vrhuške koja nas vodi u tri lijepe materine samo da bi njima dobro bilo a nas ko hebe.
Hoću da vjerujem da kod nas nije sve tako crno ,ako ništa ima barem malo sivih stvari oko nas pa će se valjda malo i to razbistriti...
amrica

#61 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by amrica »

@aerosa

bojim se da je gost u pravu, onih 999,999 %
Crno je, sivila samo u tragovima, a bice jos crnje. Kriza drma planetom, a kad je kriza tad sirotinja najvise nastrada. A mi smo teska sirotinja sa nesposobnim parazitima na vlasti. Zelim ti puno srece u optimistickom gledanju na svijet, a jos vise srece da nadjes nacin da pobjegnes sto dalje.

Izvinjavam se na OT 8)
aerosa

#62 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

amrica wrote:@aerosa

Crno je, sivila samo u tragovima, a bice jos crnje. Kriza drma planetom, a kad je kriza tad sirotinja najvise nastrada. A mi smo teska sirotinja sa nesposobnim parazitima na vlasti. Zelim ti puno srece u optimistickom gledanju na svijet, a jos vise srece da nadjes nacin da pobjegnes sto dalje.

Izvinjavam se na OT 8)
Ma jarane kod nas je kriza od 92 i nikad nije prošla. To što svijet pada u krizu kod nas je stalna pojava pa nas to i ne dotiče previše.
Optimizam stičeš iskustvom, prije sam se nervirao jer sve što počnem maksimalno se zakomplikuje ali na kraju sve bude kako treba samo sam živce potrošio bezveze. Noći i noći bez sna otišle nizašta (mada moram priznati da su mi neke od nejboljih ideje padale na pamet u besanim noćima oko 4,5 sati ujutro) a opet sve na kraju bude ok.
Rezultat toga je da se sve manje sikiram, kad mi je najteže ja sam sebi kažem "ma bit će to ok..." ili što bi Edo Maajka rekao "ma biće ovo Švicarska ,bit će zemlja snova..."
Totalni oftopic ali sorry morao sam :)
amrica

#63 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by amrica »

aerosa wrote:
amrica wrote:@aerosa

Izvinjavam se na OT 8)
Ma jarane kod nas je kriza od 92 i nikad nije prošla. To što svijet pada u krizu kod nas je stalna pojava pa nas to i ne dotiče previše.
Optimizam stičeš iskustvom, prije sam se nervirao jer sve što počnem maksimalno se zakomplikuje ali na kraju sve bude kako treba samo sam živce potrošio bezveze. Noći i noći bez sna otišle nizašta (mada moram priznati da su mi neke od nejboljih ideje padale na pamet u besanim noćima oko 4,5 sati ujutro) a opet sve na kraju bude ok.
Rezultat toga je da se sve manje sikiram, kad mi je najteže ja sam sebi kažem "ma bit će to ok..." ili što bi Edo Maajka rekao "ma biće ovo Švicarska ,bit će zemlja snova..."
Totalni oftopic ali sorry morao sam :)
:thumbup: :thumbup:

svaka cast kad imas zivaca, ja sam ih izgubila davno, bar taj dio za : "bice bolje"

i necu vise ot, da ne odletim u banovice
uvjek dobar gost

#64 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

... Ne mogu da odolim... biće bolje i da ima pomaka ima pojedinaca vrijednih Nobelove nagrade, ima lokacija, ima onih finih osjećaja kad otvorim pivu na nekom vidikovcu il na roštilju kad sam sa rajom.... možda da i jesu moji postovipuni soc-a, crnjaka i sranja koje deprimira.... no biti realan je potrebno ako živiš u zemlji kao što e BiH jer situacija se neće sama popraviti nećemo se jedno jutro probuditi a da je murija pohapsila 123 čovjeka , mi se moramo potruditi da ova zemlja progleda, moramo uložiti napor u to ako želimo i dalje živjeti ovdje.... ja isto ako mijerim BiH po svojihnekih 15-20 prijatelja ova zemlja je super .... no širi kadar me demantuje !

tom logikom ja se vodim i zato dovodim u pitanje mnoge stvari i zato sam se i sam aktivirao i djelujem kako bi izdobrilo konačno i kako bi svijetla obraza dijete sutra mogao da pogledam u oči....

izvinjenje modereatorima i ostalima... :-)
Post Reply