amrica wrote:A sta se stvarno desilo gore? Cinjenice, poznate, su da se zapalila vatrica, da je odmah ugasena, da nema ni materijalne stete, a pogotovo ne povrijedjenih. Pitanje je, da je stvarno bilo opasno, zasto niko nije reagirao? Pa postoje mobiteli sa kojih se moze zvati "anonimno" ako postoji strah od direktora. Mada mislim da bi on prvi zvao da je bilo opasno, poucen iskustvom od prije.
U hiljadu kuca se zapali kuhinjska krpa, ubaci je domacica u sudoper ili slicno, i gotova prica, kakvi vatrogasci, policija, folovi... kucna nezgoda bez posljedica. I samo jedna osoba se nasla da poslaje e-mail sa pricom bez detalja. Pretpostavljam, i to je anonimna dojava. Zasto taj neki neko nije zvao vatrogasce odmah, na licu mjesta, zasto nije izasao sa imenom i glavom u medije, zasto nije opisao sta se tacno desilo.... nego onako iz foteljice salje mailove.
@udg, mislim da se ovo ne moze porediti sa nemarom gradskih vlasti, ako vidis ledenice da vise, ili grupu huligana da krecu pohod, zna se sta ce biti, ali sta ce djeca uraditi u stotom djelicu sekunde, i pored najvece panje, to niko ne moze predvidjeti.
Bez želje da se prepucavam no možda nisam bio jasan u svoj svojoj smušenosti ...
Bićemo uskraćeni za činjenice, moja kolegica radna koja živi na oko 45 metara zračne linije od pomenutog doma na Bjelavama, rekla mi je samo da je probudila u noći neka eksplozijica te da je čula neku frku nakon toga.... naravno i ona se samo okrenula i ponovno zaspala....
Nego nisam ja spominjao samo nerad gradskih vlasti, spomenuo sam i kantonalne jer oni imaju veću nadležnost, veći budžet i sve skupa oni su nešto kao država u državi...
Da oni su krivi, znači kanton i grad sa sve svojim službama i ministarstvima za sve u Sarajevu ! Naravno ovo ne amnestira neodgovorne pojedince koji se koriste rupama u zakonu, nefunkcionisanjem raznih institucija, službi i čega sve ne... jer i oni su direktni krivci za stanje u kojem smo svi mi, pa i samim tim Dječiji dom Bjelave, Zoi 84, porodilište, J.U Djeca Sarajeva , toplane, sarajevo gas, elob, hs, gras, skendeija itd... ko je kriv za ovoliku količinu djece na raskrsnicama koja prose.... ko je kriv za maloljetničko prijestupništvo....?
Moja je teza da sistem ne umije, ne želi i ne zna kako da se uhvati u koštac sa našim stvarnim problemima, pun je meni nos priče o ustavnim promijenama kad sve oko nas eskalira i za sobo nosi ljudske živote....
Da je kanton sproveo istragu (putem neke komisijeil tužilaštva) za tragediju koja se desila 2007-me , da su locirali problem i poduzeli mjere, ne bi se moglo desiti da ne bude uviđaja poslije malog požara, ne bi se moglo desiti da na Bjelavama ne bude video nadzora gdje bi se sa snimka vidjelo ko se gdje nalazio i koliku ko krivicu ima za određeni propust. Mi se samo snebivamo i snebivamo, mi samo palamudimo i banaliziramo dok mi to sve plaćamo. Jeli nama uopšte jasno da mi finansiramo nerad službi, ustanova i nadležnih, jeli nam jasno da mi šutnjom odobravamo sve što se radi i da smo tim činom šutnje u stvari saučesnici....u svemu ! Sa druge strane njihov nerad ... dobro je kad nas nasmije na šalteru il u nekoj službi neka suluda scena iz TLN, al kad sugrađanke i sugrađani umiru oko nas il ostaju invalidi il kad im se zbivaju strašne stvari to meni više nije simpatično...
Da ima službi i institucija ne bi se moglo desiti da mi na forumu kontamo gdje idu djeca iz Sarajeva u čije ruke, preko koga i šta se u stvari sa djecom zbiva !
No mi imamo akcione planove, komisije, imamo ministarstva i nadležne, no nemamo rokove, nemamo odgovorna lica, nemamo svijesti da će nam se svo odbiti o glavu jer može se kako hoš, al ne može se do kad hoš..... jer mi imamo ljude na pozicijama koje boli neka stvar za sve nas skupa !
Upitajmo se barem jednom onako u mraku spavaće sobe, gdje sve ovo vodi !