Ponovo požar u domu Bjelave

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

aerosa

#26 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

PipiDugaDevetka wrote:Ne znam, ali sam siguran da bi SVA napuštena djeca mogla ostati naši državljani.
Dakle, samo sumnjam da postoji ''pijaca'', ne znam detalje.
Ne nego preventivno pljuješ po svemu. Postavljaš svoju sumnju koja će onda nakon dvije ili tri stranice postati normalna tema za pljuvanje ovde i maltene provjerena stvar.
Šta je onda sa 110 djece sa Haitija koja su prebačena na usvajanje u Holandiju i Luksemburg?
Ne kontam kakav vam je fazon i gušt unaprijed i bez ikakvih dokaza takve gluposti i insinuacije iznositi ...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
Moju sumnju je izazvao ovaj članak koji sam čitao još u oktobru prošle godine.

Hvala na odgovorima, sve mi je jasno.

Haiti ili Sudan, to i jeste naša mjera za poređenje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#28 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

DANI wrote:Javna aukcija za usvajanje djece

Kažu, u Americi je sve moguće. Pa i kad najmanje očekujete, iz te savršeno nesavrše- ne zemlje stignu nam s vremena na vrijeme vijesti koje u jednoj sekundi razbiju i ono malo nade koju smo polagali u to da ni tamo nije sve tako - nezdravo. Posljednji modni krik u najboljem od najboljih svjetova jeste javna aukcija djece bez roditelja u velikim prodajnim centrima. Klijent ili roditelj koji ponudi najveću cijenu, može usvojiti dijete! Ova vrsta prodaje, tzv. adoption-party, sve je popularnija u Americi, a organizira se preko interneta, putem kojeg sve veći broj agencija nudi ovaj tip usluge. Dovoljno je zakazati mjesto, termin i modni podijum! Djecu za usvajanje srede i našminkaju, a onda ih puste da defiliraju podijumom poput malih manekena. Svaki od njih ima i CV, koji zainteresirani roditelji pregledaju tokom "modnog defilea". Na kraju predstave, parovi privatno razgovaraju sa odabranom djecom.

Ove javne aukcije u SAD-u postoje već dvadesetak godina, ali su postale popularne nakon 1997. godine, kada je zakon o usvajanju djece omogućio da se takve procedure odvijaju jednostavnije i brže. Smatra se da je ovako isključivo zato što je, prema podacima, preko 500.000 mališana "na čekanju" za usvajanje u raznim domovima širom Amerike. Ova praksa je sve više kritizirana od medija te raznih organizacija za ljudska prava, dok se agencije pravdaju time što bi "bez njih bilo još gore". Tako je Mady Prowler, portparol jednog od najvećih sponzora ove vrste aukcija - Nacionalnog centra za usvajanje djece iz Filadelfije - nedavno, za časopis Marie-Claire, izjavila da susret face to face može više potaći buduće roditelje nego tradicionalno usvajanje. Međutim, Patrick Murphy, jedan od stručnjaka za prava djece bez roditelja i veliki kritičar ovog tipa usvajanja, kaže da je to javno poniženje za onu djecu koju niko ne usvoji i kod kojih se stvara trauma da su odbačeni. U reportaži koju je sa jednog ovakvog partija prenijela novinarka Marie-Clairea pominje se kako mnoga djeca nisu razumjela zašto su tu. Tako je jedna desetogodišnja djevojčica na pitanje zašto je tu, odgovorila: "Zbog modnog defilea", a kad ju je novinarka upitala da li postoji još jedan razlog, ona je kazala: "Ne, zašto? Je l' bi trebalo da postoji?" (B.B.)
:x
aerosa

#29 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

PipiDugaDevetka wrote:
DANI wrote:Javna aukcija za usvajanje djece

Kažu, u Americi je sve moguće.
:x
PipiDugaDevetka wrote: Haiti ili Sudan, to i jeste naša mjera za poređenje.
Hajde se odluči sa kim nas porediš sa "demokratama" ili "bosonogim"...
I na kraju krajeva kakve veze ima licitacija u Americi sa "požarom" kod nas?
Ma samo nek se nešto piše....
uvjek dobar gost

#30 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by uvjek dobar gost »

amrica wrote:A sta se stvarno desilo gore? Cinjenice, poznate, su da se zapalila vatrica, da je odmah ugasena, da nema ni materijalne stete, a pogotovo ne povrijedjenih. Pitanje je, da je stvarno bilo opasno, zasto niko nije reagirao? Pa postoje mobiteli sa kojih se moze zvati "anonimno" ako postoji strah od direktora. Mada mislim da bi on prvi zvao da je bilo opasno, poucen iskustvom od prije.
U hiljadu kuca se zapali kuhinjska krpa, ubaci je domacica u sudoper ili slicno, i gotova prica, kakvi vatrogasci, policija, folovi... kucna nezgoda bez posljedica. I samo jedna osoba se nasla da poslaje e-mail sa pricom bez detalja. Pretpostavljam, i to je anonimna dojava. Zasto taj neki neko nije zvao vatrogasce odmah, na licu mjesta, zasto nije izasao sa imenom i glavom u medije, zasto nije opisao sta se tacno desilo.... nego onako iz foteljice salje mailove.

@udg, mislim da se ovo ne moze porediti sa nemarom gradskih vlasti, ako vidis ledenice da vise, ili grupu huligana da krecu pohod, zna se sta ce biti, ali sta ce djeca uraditi u stotom djelicu sekunde, i pored najvece panje, to niko ne moze predvidjeti.
Bez želje da se prepucavam no možda nisam bio jasan u svoj svojoj smušenosti ...

Bićemo uskraćeni za činjenice, moja kolegica radna koja živi na oko 45 metara zračne linije od pomenutog doma na Bjelavama, rekla mi je samo da je probudila u noći neka eksplozijica te da je čula neku frku nakon toga.... naravno i ona se samo okrenula i ponovno zaspala....

Nego nisam ja spominjao samo nerad gradskih vlasti, spomenuo sam i kantonalne jer oni imaju veću nadležnost, veći budžet i sve skupa oni su nešto kao država u državi...

Da oni su krivi, znači kanton i grad sa sve svojim službama i ministarstvima za sve u Sarajevu ! Naravno ovo ne amnestira neodgovorne pojedince koji se koriste rupama u zakonu, nefunkcionisanjem raznih institucija, službi i čega sve ne... jer i oni su direktni krivci za stanje u kojem smo svi mi, pa i samim tim Dječiji dom Bjelave, Zoi 84, porodilište, J.U Djeca Sarajeva , toplane, sarajevo gas, elob, hs, gras, skendeija itd... ko je kriv za ovoliku količinu djece na raskrsnicama koja prose.... ko je kriv za maloljetničko prijestupništvo....?

Moja je teza da sistem ne umije, ne želi i ne zna kako da se uhvati u koštac sa našim stvarnim problemima, pun je meni nos priče o ustavnim promijenama kad sve oko nas eskalira i za sobo nosi ljudske živote....

Da je kanton sproveo istragu (putem neke komisijeil tužilaštva) za tragediju koja se desila 2007-me , da su locirali problem i poduzeli mjere, ne bi se moglo desiti da ne bude uviđaja poslije malog požara, ne bi se moglo desiti da na Bjelavama ne bude video nadzora gdje bi se sa snimka vidjelo ko se gdje nalazio i koliku ko krivicu ima za određeni propust. Mi se samo snebivamo i snebivamo, mi samo palamudimo i banaliziramo dok mi to sve plaćamo. Jeli nama uopšte jasno da mi finansiramo nerad službi, ustanova i nadležnih, jeli nam jasno da mi šutnjom odobravamo sve što se radi i da smo tim činom šutnje u stvari saučesnici....u svemu ! Sa druge strane njihov nerad ... dobro je kad nas nasmije na šalteru il u nekoj službi neka suluda scena iz TLN, al kad sugrađanke i sugrađani umiru oko nas il ostaju invalidi il kad im se zbivaju strašne stvari to meni više nije simpatično...

Da ima službi i institucija ne bi se moglo desiti da mi na forumu kontamo gdje idu djeca iz Sarajeva u čije ruke, preko koga i šta se u stvari sa djecom zbiva !
No mi imamo akcione planove, komisije, imamo ministarstva i nadležne, no nemamo rokove, nemamo odgovorna lica, nemamo svijesti da će nam se svo odbiti o glavu jer može se kako hoš, al ne može se do kad hoš..... jer mi imamo ljude na pozicijama koje boli neka stvar za sve nas skupa !

Upitajmo se barem jednom onako u mraku spavaće sobe, gdje sve ovo vodi !
aerosa

#31 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

60 uposlenika demantira
"Požara u Dječijem domu Bjelave nije bilo"
Nakon što je jučer na portalu Sarajevo-x.com objavljen tekst da je u Dječijem domu Bjelave u Sarajevu izbio manji požar u kojem na sreću nije bilo povrijeđenih niti je pričinjena materijalna šteta, oglasili su se i uposlenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja. Oni su uputili demant u kojem navode kako nije bilo požara, te da su u anonimnom e-mailu koji je poslan redakciji Sarajevo-x.com iznijete laži.
"Mi uposlenici KJU 'Dom za djecu bez roditeljskog staranja' nas 60 ovim putem želimo da demantujemo laži koje su objavljene na vašem portalu. Naime, tog dana nije bilo požara. Sve da je i došlo do tako nečega panici i strahu nema mjesta za nas, jer mi živimo i radimo sa preko stotinu djece, brinemo se o njima kao o svojoj djeci, a stručno smo obučeni za sve situacije koje nastanu za vrijeme, ne daj Bože, požara. Mislimo da laži koje su iznijete u anonimnom e-mailu štete ugledu kako ove ustanove tako i štićenika", navodi su demantu uposlenika Dječijeg doma Bjelave.

No, s obzirom da je sinoć i sam direktor Amir Zelić kazao kako je dijete u igri prouzrokovalo manju vatru koja je ubrzo ugašena protupožarnim aparatom, kontaktirali smo ga ponovo, te je on istakao kako jeste istina da je dijete prouzrokovalo vatru, međutim zbog toga nema potrebe da se diže 'prašina'.

"Djeca su zapalila komad vate i na sreću plamen se nije proširio", kazao je Zelić dodajući kako su to učinili nešto stariji štićenici.

On je dodao da nije bilo potrebe da se pozove policija ili vatrogasna služba jer je zapaljen samo komad vate.

"Ja sam danas obavio razgovor sa tim djetetom koje mi je obećalo da takvo nešto neće ponoviti i mislim da nije potrebno da se diže hajka", istakao je Zelić još jednom.

Uposlenici su također demantovali i to da direktor nije želio obavjestiti nadležne službe iz razloga što strahuje za svoj mandat.

"Još jedna od laži je strah direktora od novinara zbog mandata. Istina je jedna: Zelić je izabran i imenovan na Upravnom odboru za direktora ove Ustanove za naredne četiri godine što je na sreću i radost preko 100 štićenika i nas 60 uposlenika. O teroru nad uposlenicima je smiješno i govoriti. Svi koji poznaju ili su čuli za direktora Zelića znaju da je on prije svega stručnjak za institucionalno zbrinjavanje djece, nosilac brojnih odlikovanja kao što su "Zahvalnica sa Zlatnim ljiljanom“, od općinskog vijeća Centar, dobitnik je "Šestoaprilske nagrade“ grada Sarajeva, raznih povelja, i humanista koji nikada nije bio optužen za mito ili korupciju, a najbolji pokazatelj o kakvom se čovjeku radi je njegov nadimak "babo“ koji su mu štićenici naše Ustanove sami dali", navodi se u demantu uposlenika Doma za djecu bez roditeljskog staranja.
Sad neko laže... Ili ovaj "anonimni" ili ovi što rade gore...
uvjek dobar gost

#32 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100125089

Nije bilo požara !

Najjadnija scena koju sam vidio od poslije agresije na moju zemlju jeste scena iz Gluhe Bukovice gdje djeca plaču ,a sjede oko sad već presuđenog pedofila... jecaju i u suzama nariču kako je on vakav i nakav te izrazito fin i plah..... mislim da ispod toga ne može ! Pade mi to na pamet jer sjećam se demantija za gospođu Arziju, sad evo ovaj demanti... i da ja se izvinjavam svima jer raspravljao sam o ovome, dao sam sebi previše za pravo.
Nama je super, sve institucije ferceraju a samo je do moje poremećene mašte !

Izvinite i živili !
iz dna duše

#33 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by iz dna duše »

Ja ne kažem da se djeca mogu stopostotno sačuvati od nesreće.
Ali osnovno pravilo je, kada podižeš djecu da se sve zapaljivo, otrovno, vruće, ne drži na dohvat djece...Da se prozor ne drži otvoren, ako su djeca bez nadzora itd...
Nebitno je li u ovom slučaju bio požar ili plamen...u rukama djece se nisu smjeli naći upaljač ili šibica, sa kojim je taj plamen zapaljen...
Eh sada, ako ovi iz doma tvrde da požara nije bilo, onda neko laže u ovoj cijeloj stvari-ili onaj ko je dostavio informaciju o požaru ili osoblje doma. Ko je taj, ja ne znam.
chuchumbamayumbe

#34 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by chuchumbamayumbe »

Zna li neko sta je bilo sa jednogodisnjom kaznom zatvora za direktora, i, koliko mi se cini, dvije godine za radnicu doma?!
Jesu li oni to ikada odsluzili?!
aerosa

#35 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by aerosa »

uvjek dobar gost wrote:http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /100125089

Nije bilo požara !

Najjadnija scena koju sam vidio od poslije agresije na moju zemlju jeste scena iz Gluhe Bukovice gdje djeca plaču ,a sjede oko sad već presuđenog pedofila... jecaju i u suzama nariču kako je on vakav i nakav te izrazito fin i plah..... mislim da ispod toga ne može ! Pade mi to na pamet jer sjećam se demantija za gospođu Arziju, sad evo ovaj demanti... i da ja se izvinjavam svima jer raspravljao sam o ovome, dao sam sebi previše za pravo.

Izvinite i živili !
Jednu stvar nikako da shvatim. Tebi ko da je krivo što nije bilo ništa pa se nema zašta pisati. Podsjećaš me sad na jednog jarana koji se nafurao da ima sidu i ja ko budala istupih zube ubjeđujući ga da mu je pravo loša furka da je postao hipohondar. U jednom momentu sam pomislio da bi on barem jedan trenutak sretan bio kad bi saznao da ima sidu samo da kaže "e vidiš da sam bio u pravu..."
Zaboli me neka stvar za vlast na svim nivoima, jbg takav vakat i takva zemlja, ko god dođe do imalo vlasti otima da namiri barem dvije tri generacije. Za tog direktora sa Bjelava, od koga sam god čuo bilo šta sve je bilo u superlativima za njegov odnos prema toj djeci i cijeloj ustanovi. Čak sam čuo da je znao da praznike ne provede sa svojom djecom nego ode gore da sa njima bude. Ono što se desilo prije tri godine je nešto što bi svakog normalnog proganjalo do kraja života, pa tako vjerujem da će i njega pa kolika god bila njegova krivica u tome.
Ali ovde su ljudi počeli tražiti đavola i gdje ga nema, već se spominje prodaja djece, novi požari...samo još čekam da čujem da je gore i kanibalizam zavladao. :(
iz dna duše

#36 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by iz dna duše »

aerosa wrote:

Nije bilo požara !

Izvinite i živili !
Jednu stvar nikako da shvatim. Tebi ko da je krivo što nije bilo ništa pa se nema zašta pisati. Podsjećaš me sad na jednog jarana koji se nafurao da ima sidu i ja ko budala istupih zube ubjeđujući ga da mu je pravo loša furka da je postao hipohondar. U jednom momentu sam pomislio da bi on barem jedan trenutak sretan bio kad bi saznao da ima sidu samo da kaže "e vidiš da sam bio u pravu..."
Zaboli me neka stvar za vlast na svim nivoima, jbg takav vakat i takva zemlja, ko god dođe do imalo vlasti otima da namiri barem dvije tri generacije. Za tog direktora sa Bjelava, od koga sam god čuo bilo šta sve je bilo u superlativima za njegov odnos prema toj djeci i cijeloj ustanovi. Čak sam čuo da je znao da praznike ne provede sa svojom djecom nego ode gore da sa njima bude. Ono što se desilo prije tri godine je nešto što bi svakog normalnog proganjalo do kraja života, pa tako vjerujem da će i njega pa kolika god bila njegova krivica u tome.
Ali ovde su ljudi počeli tražiti đavola i gdje ga nema, već se spominje prodaja djece, novi požari...samo još čekam da čujem da je gore i kanibalizam zavladao. :(
A što tebe raspali ovo ovoliko, pa i ti si znao na nekim temama da se pravo "zapališ", pusti i drugima, :roll:
Uvijek je bilo da neko od nas burnije i emotivnije i beskompromisnije reaguje na neku temu...
Neko na onu, neko na ovu...
Ljudi ovako reaguju jer im je još svježa slika umrlih beba od prošlog požara, "koga su guje klale i guštera se boji"
Mada, svaki izvor vatre u dječijim rukama je "guja" čak i ako se nije , kao ovaj puta, hvala Bogu, desila tragedija.
I, je li po tebi moralno da direktor, makar i nepravomoćno osuđen, još uvijek sjedi u istoj direktorskoj fotelji...
Ako ništa drugo, on bi trebao da je iz moralnih pobuda podnio ostavku.
chuchumbamayumbe

#37 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Pretpostavljam kako se Zelic osjecao nakon smrti 6 beba.
To je nesto grozno i neopisivo!
Ali, on kao direktor te ustanove snosi odgovornost za njihovu smrt.
On je menadzer, on je trener...kada tim ne funkcionise i kada se desavaju ovakvi kiksevi, ne mijenja se tim, nego trener.
Citam da je lik dobar, humanitarac, ovo-ono...i vjerujem da je tako.
Ali, ako ima imalo morala u sebi, i dostojanstva, podnio bi ostavku nakon prvog pozara i pogibije jadnih beba, a da ne spominjem ovo sada.
A sada, namjestanje konkursa i slicno...?! WTF?!
Opet pitam, da li je lik (a ocito nije) odlezao godinu, a radnica 2,5 godina!?
Sta je sa postupkom?!
Izgleda da se to, po starom obicaju, zataskava?!

Oslobodjenje
10/11/09
Zeliću uskoro ističe mandat, a u raspisanom konkursu za ovo mjesto kao uslov se ne pominje uvjerenje o nekažnjavanju i da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak. S obzirom na to da sadašnjem direktoru KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja (Dječiji dom Bjelave) Amiru Zeliću uskoro ističe mandat, Upravni odbor ove ustanove prije petnaestak dana objavio je konkurs za izbor i imenovanje direktora. Pored općih uslova propisanih zakonom, u konkursu je navedeno da kandidati trebaju ispunjavati i posebne uslove, a to su: VSS, VII stepen, Fakultet političkih nauka, Odsjek sociologija ili Odsjek socijalni rad, Filozofski fakultet, pet godina staža na rukovodećim pozicijama u djelatnosti socijalne zaštite...

Kandidati uz prijavu trebaju dostaviti dokaz o školskoj spremi, radnom iskustvu, uvjerenje o državljanstvu, te uvjerenje o općoj zdravstvenoj sposobnosti. Međutim, u oči upada da se ne traže uvjerenja o nekažnjavanju i da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak. To, provjerili smo, i nije predviđeno Zakonom o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima FBiH, što znači da ustanova koja raspisuje konkurs to može, ali i ne mora staviti kao jedan od uslova.

- Tačno tako. To je striktno predviđeno za državne službenike, a UO Doma Bjelave svojim aktom je odredio koji su to uslovi za direktora. Resorno ministarstvo je akt odobrilo i po tome je raspisan konkurs. U njemu pomenutih uvjerenja nema kao uslova, kazao nam je direktor Zelić, dodajući da postoje određeni uslovi koji se moraju ispunjavati, dok sve drugo zavisi od ustanove koja raspisuje konkurs.

Spremačica u Travniku

Da za svakoga važe različiti uslovi pokazuje i primjer iz Travnika, gdje je JU Obdanište isti dan raspisalo konkurs za prijem u radni odnos na neodređeno vrijeme - spremačice. Među ostalim uslovima, u vrhu konkursa traže se uvjerenja o nekažnjavanju i da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak.
Anti-Depresiv

#38 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Anti-Depresiv »

aerosa wrote:Zaboli me neka stvar za vlast na svim nivoima, jbg takav vakat i takva zemlja, ko god dođe do imalo vlasti otima da namiri barem dvije tri generacije.
E ova misao ti je srž svega i prava istina , i zato pusti raju da reaguje sa pravom emotivno.Ne poznajem dotičnog stručnjaka za požare, ali sigurno znam da je imalo moralno odgovorna osoba, on nebi ni razmišljao o ostanku u domu na Bjelavama poslije onakve tragedije tj. najmanje što je mogao učiniti jeste da odstupi sa te funkcije kao ljudski moralni čin, a sve ostale priće ,opravdavanja,emocije zbog fotelje,naki" insajderi je obično i nekorektno mlačenje prazne slame.
Cholina_Lokica

#39 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Cholina_Lokica »

PipiDugaDevetka wrote:
http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091028012 wrote:"Tokom ove godine u Kantonu Sarajevo je usvojeno osmero djece. Sve veći je broj potencijalnih usvojitelja koji nisu samo iz Bosne i Hercegovine nego i iz brojnih zemalja svijeta, a među strancima koji bi željeli usvojiti dijete iz BiH ima i onih imućnijih i poznatijih", istakla je Omerefendićeva.
...
...
...

"Prosječno, tokom jedne godine, iz Dječijeg doma Bjelave usvoji se 12 djece. Potencijalni usvojitelji se najčešće odlučuju za mlađu djecu, odnosno djecu do dvije godine, mada uglavnom se usvajaju djeca starosti do deset godina", kazao je za Sarajevo-x.com Amir Zelić direktor doma.
Prije rrata su zakoni bili takvi da je strancu praktično bilo nemoguće usvojiti naše dijete. Dešavalo se i to, ali to je bio toliko rijedak izuzetak da se moglo zanemariti.

Postavlja se pitanje koliko je usvojeno djece od strane roditelja koji nisu bh. državljani?

Ne znam ovaj podatak, ali sumnjam da postoji ''pijaca''.
i danas jedino mogu usvajati bh drzavljani, osim ako je u interesu djeteta to, i usvajanja od strane stranih drzavljana se desavaju gotovo kao po pravilo ako su udati ili ozenjeni za nekoga naseg ko je otisao vani. i to je jako rijetko
PipiDugaDevetka

#40 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Nekako su me tvoje riječi smirile (Vjerovatno si čitala Porodični zakon), ali, opet me ''kopka'' ovaj citat gospođe Omerefendić, te ''BROJNE ZEMLJE SVIJETA'', ''IMUĆNIJI I POZNATI STRANCI''.

Mogli bi iz KJU Centar za soc. rad obnarodovati ove podatke barem, jednom godišnje (MOžda i obnaroduju, ali nisam upratio vijest).

Hajd', nebitno, ionako nije u vezi sa temom.
chuchumbamayumbe

#41 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Dile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
...
...
...

"Prosječno, tokom jedne godine, iz Dječijeg doma Bjelave usvoji se 12 djece. Potencijalni usvojitelji se najčešće odlučuju za mlađu djecu, odnosno djecu do dvije godine, mada uglavnom se usvajaju djeca starosti do deset godina", kazao je za Sarajevo-x.com Amir Zelić direktor doma.
Prije rrata su zakoni bili takvi da je strancu praktično bilo nemoguće usvojiti naše dijete. Dešavalo se i to, ali to je bio toliko rijedak izuzetak da se moglo zanemariti.

Postavlja se pitanje koliko je usvojeno djece od strane roditelja koji nisu bh. državljani?

Ne znam ovaj podatak, ali sumnjam da postoji ''pijaca''.
i danas jedino mogu usvajati bh drzavljani, osim ako je u interesu djeteta to, i usvajanja od strane stranih drzavljana se desavaju gotovo kao po pravilo ako su udati ili ozenjeni za nekoga naseg ko je otisao vani. i to je jako rijetko
Jesi li bas sigurna da je tako?
uvjek dobar gost

#42 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

aerosa wrote:

Nije bilo požara !

Izvinite i živili !
Neki ljudi pišu kroz sarkazam, sagledavaju sredinu u kojoj žive i gledaju unaprijed, neki ljudi nisu stalno u Sarajevu u ovoj silikonskoj dolini laži, nemorala i licemjerja,te samim tim imaju drugu perspektivu. Vedran Puljić momak čiju sliku imaš na profilu, poginu je zbog sistema, njega je ubila vlast za koju tebe zaboli neka stvar.Vlast je pustila osumnjičenog da pobjegne, vlast je dopustila da vandali ugase jedan mladi život !

Djeca koja su poginula 2007 godine... i njih je ubila vlast, gospodin merhametli i duševni direktor Bjelava je imao kaznu da odsluži od godinu dana.sestra je koliko se sjećam dobila dvije godine... vlast je dopustila da oni ne odleže kaznu te isto tako dopustila da .. sa njima ne robija direktorica centara a socijalni rad u kantonu Sarajevo jer oni su najveći neradnici pored CIK-a... ne .... samo u ovom slučaju već i radi maloljetničkog prijestupništva recimo...

Ja sam se izvinuo svima ukoliko si vidio to, a mogu ti slobodno reći da i ti mene podsjećaš na nekoga, podsjećaš me na većinu koja je postala banalna, bogobojazna i nezainteresovana.... koja kadkad protabiri posljedicu, ali sam uzrok nikad ne vidi il ne želi vidjeti jer se boji, ili i sama ima tala u svemu ! Ta većina ne promišlja šta će biti za recimo pet godina ako nastavimo ovom stranputicom....

I da ti griješiš, ova zemlja je lijepa, divna, šarolika i inspirativna... ona ne liči na vlast, kaže se kakav narod takva vlast !

Ko se jednom o mlijeko opeče i u jogurt duva....
Cholina_Lokica

#43 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Cholina_Lokica »

chuchumbamayumbe wrote:Jesi li bas sigurna da je tako?
procitaj porodicni zakon pa ces vidjeti...

Član 95.
(1) Usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine.
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne
može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini.
(3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa
nadležnog za poslove socijalne zaštite.
amrica

#44 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by amrica »

dragi @udg

Ja tebe jako postujem i cijenim i :kiss: i slazem se sa tobom i tvojim stavovima u 999,999 % slucajeva vezanih za kriminal, korupciju, nepotizam, neljudskost, utjerivanje u torove i bogomolje ..... svih nivoa vlasti. I slazem se da se treba boriti protiv toga i traziti odgovornost.

Ali meni ovaj slucaj ne spada u taj kos.

Kao prvo, fali mi podataka, ne moze se neko razapeti na osnovu jednog anonimnog e-maila, u 21. vijeku, dobu mobitela sa sakrivenim brojem pozivaca, sa kamerama, ... da nema jos informacija, slika. I to se sve desava u ustanovi koja ima 60 zaposlenih (a svaki od njih ima jos 2-3 osobe sa kojim zivi i sigurno prica sta je bilo na poslu) i 100 djece, od kojih vise od pola ide u skolu, znaci imaju drugove i drugarice, uciteljice, nastavnike... i od svih tih ljudi nije procurila potvrda informacije da je bilo nesto opasno.

Kao drugo, dom za djecu bez roditeljskog staranja je posebna ustanova i posebna vrsta posla. Ljudi koji tamo rade ne zatvore kancelariju u 16 h i zaborave do sutra na posao. Oni zive 24/7 sa tom djecom jer su oni jedna velika porodica. A posebnu, centralnu figuru u zivotu te djece ima upravo direktor Zelic, koji beskrajno voli tu djecu, a i ona njega, zovu ga "babo". Dugo sam radila sa pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima... i glavni prioritet je dobrobit djece. Treba uzeti u obzir koliki bi sok i trauma za djecu bio gubitak te figure, jer su oni vec jednom ostavljeni i napusteni (nisu svi dosli kao bebe), ima strucnijih od mene da to objasne.

Za Dom nisu vezane afere, to je obicna JU koja prezivljava sa mrvicama iz budzeta, nema trosenja velike love bezze, nema zaposljavanja nesposobnih isluzenih kadrova za velike plate jer se gore, prvo, mora biti covjek, a onda puno raditi.
Sretala sam djecu iz Doma i u domu i po skolama, to su divna djeca, uglavnom pristojnija i vaspitanija od vecine djece iz finih, uglednih "vidjenijih" porodica.
A i samog Zelica sam srela nekoliko puta, i bas mi je legao, kao covjek, kao strucnjak, kao osoba koja je sve podredila svom poslu i djeci u Domu. Rusenjem tog covjeka na osnovu jednog e-maila se ne moze nista uciniti za katastrofalnu situaciju u gradu i citavoj zemlji, samo se moze nanijeti steta djeci i Domu.

I dalje mislim da je taj anonimni e-mail rezultat necije zlobe, mozda zavisti, .... ko ce znati. Imamo jako puno medija i raznoraznih novinara, i ne postoji ta sila koja moze sprijeciti da bar jedan medij objavi nesto. A ja ne nadjoh nigdje potvrdu da se desilo ista osim bezopasne vatrice, koja se moze desiti u svakoj porodici, sa samo jednim djetetom koje je pod budnom paznjom roditelja stalno.
chuchumbamayumbe

#45 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Dile wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Jesi li bas sigurna da je tako?
procitaj porodicni zakon pa ces vidjeti...

Član 95.
(1) Usvojilac može biti državljanin Bosne i Hercegovine.
(2) Usvojilac može biti i strani državljanin, ako je usvojenje u najboljem interesu djeteta i ako dijete ne
može biti usvojeno u Bosni i Hercegovini.
(3) Usvojenje iz stava 2. ovog člana ne može se zasnovati bez prethodnog odobrenja federalnog organa
nadležnog za poslove socijalne zaštite.
Ja te opet pitam, da li si sigurna da se zakon mora ispostovati?
Znas li kolike su pare u igri kada se radi o usvajanju djece, posebno ako su u pitanju stranci.
Sta zna beba od godine dana sta sa njom rade i kuda je sve vode.
Pa ljudi koji nikada nisu vidjeli BiH imaju BiH pasos, 90% stvari se uovoj drzavi radi mimo zakona, a ti mi spominjes clanove zakona.
Bilo bi lijepo da je tako, ali nije, nazalost, mnogo je komplikovanije i opasnije.
PipiDugaDevetka

#46 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

amrica wrote:dragi @udg

Ja tebe jako postujem i cijenim i :kiss: i slazem se sa tobom i tvojim stavovima u 999,999 % slucajeva vezanih za kriminal, korupciju, nepotizam, neljudskost, utjerivanje u torove i bogomolje ..... svih nivoa vlasti. I slazem se da se treba boriti protiv toga i traziti odgovornost.

Kao prvo, fali mi podataka, ne moze se neko razapeti na osnovu jednog anonimnog e-maila, u 21. vijeku, dobu mobitela sa sakrivenim brojem pozivaca, sa kamerama, ... da nema jos informacija, slika. I to se sve desava u ustanovi koja ima 60 zaposlenih (a svaki od njih ima jos 2-3 osobe sa kojim zivi i sigurno prica sta je bilo na poslu) i 100 djece, od kojih vise od pola ide u skolu, znaci imaju drugove i drugarice, uciteljice, nastavnike... i od svih tih ljudi nije procurila potvrda informacije da je bilo nesto opasno.

Kao drugo, dom za djecu bez roditeljskog staranja je posebna ustanova i posebna vrsta posla. Ljudi koji tamo rade ne zatvore kancelariju u 16 h i zaborave do sutra na posao. Oni zive 24/7 sa tom djecom jer su oni jedna velika porodica. A posebnu, centralnu figuru u zivotu te djece ima upravo direktor Zelic, koji beskrajno voli tu djecu, a i ona njega, zovu ga "babo". Dugo sam radila sa pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima... i glavni prioritet je dobrobit djece. Treba uzeti u obzir koliki bi sok i trauma za djecu bio gubitak te figure, jer su oni vec jednom ostavljeni i napusteni (nisu svi dosli kao bebe), ima strucnijih od mene da to objasne.

Za Dom nisu vezane afere, to je obicna JU koja prezivljava sa mrvicama iz budzeta, nema trosenja velike love bezze, nema zaposljavanja nesposobnih isluzenih kadrova za velike plate jer se gore, prvo, mora biti covjek, a onda puno raditi.
Sretala sam djecu iz Doma i u domu i po skolama, to su divna djeca, uglavnom pristojnija i vaspitanija od vecine djece iz finih, uglednih "vidjenijih" porodica.
A i samog Zelica sam srela nekoliko puta, i bas mi je legao, kao covjek, kao strucnjak, kao osoba koja je sve podredila svom poslu i djeci u Domu. Rusenjem tog covjeka na osnovu jednog e-maila se ne moze nista uciniti za katastrofalnu situaciju u gradu i citavoj zemlji, samo se moze nanijeti steta djeci i Domu.

I dalje mislim da je taj anonimni e-mail rezultat necije zlobe, mozda zavisti, .... ko ce znati. Imamo jako puno medija i raznoraznih novinara, i ne postoji ta sila koja moze sprijeciti da bar jedan medij objavi nesto. A ja ne nadjoh nigdje potvrdu da se desilo ista osim bezopasne vatrice, koja se moze desiti u svakoj porodici, sa samo jednim djetetom koje je pod budnom paznjom roditelja stalno.
Najdraža @amrice, evo sa podf. Sarajevo, sa slične teme, jednog POTPISANOG pisma iz 2008.godine, znači, nakon prvog požara:

shuriken wrote:Amir Zelić je odgovoran za tragediju u Domu Bjelave
(Fokus: Svi smo mi Amir Zelić; Dani 595, 7. 11. 2008, str. 14)

Kratki članak koji ste napisali u namjeri da izvršite pritisak na sudstvo ne bi li preinačilo sramotno nisku, prvostepenu odluku je krajnje besraman. Branite čovjeka koji kao direktor ima punu krivičnu, materijalnu, moralnu i sve druge vrste odgovornosti koje slijede iz težine i vrste radnog mjesta na koje je svojom voljom pristao, a ubili su šest beba. Biti direktor neke ustanove ne znači samo imati titulu i primati platu. To znači i prihvatiti svaku vrstu odgovornosti za sve, pa čak i za ono za što su i vaši podređeni odgovorni. Potpuna krivična odgovornost g. Zelića sastoji se u tome što kao direktor nije poduzeo mjere da se takva tragedija nikada ne dogodi.

Pitate se šta je to g. Zelić trebao uraditi. Jednostavno, trebao je potrošiti nekoliko stotina maraka i ugraditi "pišljivi" protupožarni alarm i ugraditi videonadzor, pa, pobogu, danas svaka trafika ima videonadzor. Nastranu to što njegovi uposlenici po pravilniku (i zakonu) ne bi smjeli napuštati prostoriju u kojoj se nalaze štićenici jer se radi o djeci - bebama. Zapitajte se vi lično, ako imate dijete (ili ćete ga imati), je li normalno da svoje dijete ostavite s upaljenom grijalicom i napustite prostoriju na nekoliko sati ili cijelu noć spavate u drugoj prostoriji. Poenta je u tome što tu djecu niko ne gleda kao svoju djecu, već na nešto što i kada ga ubijete, nije neka šteta, jer ih niko neće, što je neko ostavio pa su im oni pružili topli dom i skrb, pa ih tom toplotom i zapalili. Nisu im oni pružili dom i brigu, nego država od novaca poreskih obveznika, a oni su tu da za platu rade svoj posao savjesno i odgovorno, a ne da u svojoj smjeni prespavaju u drugoj prostoriji, dok djeca, bolesna i gladna, cijelu noć plaču dok ne dobiju bruh s obiju strana tijela.

Nemojte se uvrijediti što vas kritikujem jer ste možda mladi i naivni, a možda ste slabi na "muške" suze. Majka sam posvojene djevojčice (s Bjelava) i hvala dragom Bogu što mi je živa i zdrava i što sam je izvukla iz tog pakla. Djevojčicu sam posvojila s njene četiri godine. Kada je došla, nije znala naziv nijedne boje, nijedno slovo niti je znala nacrtati bilo kakav crtež. Za manje od mjesec dana sam je sve ovo naučila. Kriomice je išla u WC i navlačila gaćice na prljavu guzu jer je bilo strah reći da je kakila, razmislite zašto! Od prvog kupanja u kadi je dobila traumu, drhtala je kao prut, a sada je ne mogu istjerati iz kade. Ima ožiljke s obiju strana stomaka jer je kao mala beba operisala "kile", a znate da kile nastaju tako što beba dugo plače, a niko je ne smiruje.

I na kraju, šta mislite da se ovo dogodilo u nekoj civiliziranoj državi, koju bi kaznu dobili odgovorni? Ove ovdje je baš briga i još uvijek sjede na svojim stolicama.
Julija Lojo
Cholina_Lokica

#47 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by Cholina_Lokica »

@chuchu
svako dijete se mora smjestiti u porodicu prvo na 6 mjeseci da se vidi da li ce porodica funkcionisati. pri svakom usvajanju radi citav tim ljudi. da je situacija takva kako ti kazes, kod nas bi bilo puno vise usvojene djece nego sto jeste, i bilo bi puno manje djece bez roditeljskog staranja. takve stvari se mogu desavati vise ako je u pitanju trgovina djece, mimo bilo kakvih sluzbenika, tj. ako su djeca oteta i prodata. ja prisustvovah prilikom dosta slucajeva usvajanja, od toga je bilo samo jedno usvajanje van bih, i to kao sto vec rekoh, jedan supruznik je izbjeglica iz bih bio, a drugi je strani drzavljanin. ostali svi slucajevi su bili u bih. nije sve tako crno kao sto vidite u filmovima...
BSn

#48 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by BSn »

PipiDugaDevetka wrote:
Moju sumnju je izazvao ovaj članak koji sam čitao još u oktobru prošle godine.

Hvala na odgovorima, sve mi je jasno.

Haiti ili Sudan, to i jeste naša mjera za poređenje.

Jok, nasa mjera su Svicarska i Katalunja, eto.
De ti meni reci, je li bolje da neko bh. dijete usvoji bogati Francuz, Amerikanac, nebitno sta vec, il' da ono gladuje u BiH samo zato da bi ti mogao "patriotizirati"? Lako je pricati o tudjoj sudbini, pogotovo kad te ona ne tangira ni 2%.
Last edited by BSn on 26/01/2010 13:11, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

#49 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

Post by valterbranisarajevo »

Bilo kako bilo, Općinski sud u sarajevu je našao dovoljno dokaza da je i direktor kriv za tragediju koja se dogodila 2007. i na osnovu dokaza ga osudio na 1 godinu zatvora.

Ne sekiram se ja, poznajući sarajevsko korumpirano sudstvo i činjenicu da je direktor pod zaštitom vladajućih, oni bi jedva dočekali da ga oslobode da dokazi, očigledno, nisu bili neoborivi.

Držati na funkciji čovjeka, čiji su propusti, između ostalog, doveli do užasa a što je potvrđeno ne samo optužnicom, nego i sudskom presudom, trebalo je dovesti makar do njegove suspenzije do donošenja drugostepenog rješenja, odnosno pravosnažnosti.

A pismo, spominjanje riječi babo i sl..Niko me ne može uvjeriti da su to pilali svi radnici nego vjerovatno sam direktor, a ti (kao u Arzijinom carstvu) stisni petlju pa ne potpiši što je napisao svevišnji.. :oops:
uvjek dobar gost

#50 Re: Ponovo požar u domu Bjelave

amrica wrote:dragi @udg

Sve što si ti napisala stoji, ali NIKO ponavljam NIKO nije odgovarao za smrt šestoro djece... u toj ustanovi, niti jedan ministar nije podnio ostavku iz moralnih razloga niti jedna službenica iz centra za socijalni rad, kao u nekim drugim slučajevima ide se na zaborav populacije pod pritiskom golog preživljavanja.... ja nemam ništa protiv gospodina Zelića kao i ti nemam dovoljno ulaznih podataka, no meni tu smrdi ... kao što mi smrdi u slučaju J.U Djeca Sarajeva, kao što mi smrde centri za socijalni rad i kao što mi smrdi ministar Kešo i ministrica Alić protiv kojih nemam ništa lično al imam protiv njihovog načina rada jer on ostavlja dugoročne posljedice..... ja kao pojedinac imam na to pravo. Ja ne govorim o mail-u ne vazim o linču, već samo potenciram odgovornost sistema koji nije istražio, sankcionisao i koji nije ništa uradio kako se stvari ne bi ponavljale.... ima li danas video nadzora u domu na Bjelavama recimo konkretno pitanje sa konkretno negativnim odgovorom....

I da meni još uvijek pred očima dno u smislu uplakane djece oko sad već osuđenog pedofila u Bukovici Gluhoj.... kako jecaju i govore .... naš hodža nije ništa kriv......

Znači sistem jede svoju djecu samo da bi ostao ovakav kakav je to je moja logika.....
Post Reply