Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TEDx

#51 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Ne zelim ulaziti ni u kakve diskusije koje ce odvuci temu u drugom smjeru.
Samo mogu konstatovati da zbog ovakvih komentara postoje teme "Odlazak mladih iz BiH" :-D

Dajte ljudi, ima li razmislja li ko pozitivno ili cemo citav zivot vaziti o tome kako nam drzava ne valja, kako se nista ne moze promjeniti...?

Cilj radne akcije ne bi bio samo rjesenje nekih konkretnih problema, nego upravo i jacanje duha i stvaranje pozitivnih ideja kod mladih ljudi.

Od necega moramo krenuti...
and

#52 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by and »

TEDx wrote:Ne zelim ulaziti ni u kakve diskusije koje ce odvuci temu u drugom smjeru.
Samo mogu konstatovati da zbog ovakvih komentara postoje teme "Odlazak mladih iz BiH" :-D

Dajte ljudi, ima li razmislja li ko pozitivno ili cemo citav zivot vaziti o tome kako nam drzava ne valja, kako se nista ne moze promjeniti...?

Cilj radne akcije ne bi bio samo rjesenje nekih konkretnih problema, nego upravo i jacanje duha i stvaranje pozitivnih ideja kod mladih ljudi.

Od necega moramo krenuti...
za trening predlažem čišćenje snijega ispred svojih kuća i zgrada.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#53 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Big Boy »

TEDx wrote:Od necega moramo krenuti...
Sta nam ti predlazes ?
TEDx

#54 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Mislim da bi za pocetak najlakse bilo poceti sa nekom ekoloskom akcijom - ciscenjem nekog izletista ili drugog zagadjenog predjela.

Takodjer, u sklopu te prve radne akcije, trebalo bi se razmisliti i o oznacavanju znakovima i drugim preventivnim mjerama, kako bi se povecala vjerovatnoca da to sto uredimo i ocistimo i dalje ostane cisto.

Naravno, otvoren sam i za sve druge prijedloge, ali mislim da bi akcija ovog tipa, za pocetak, bila najjednostavnija za realizovati. Kasnije, jedna od sljedecih akcija bi mogla biti i nesto slozenije...
Haris.ba

#55 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Haris.ba »

Ako postoji kakav konretan slučaj pomoći socijalno ugroženoj porodici - može.

Ali ideje tipa čišćenje (eko-akcije) neka hvala. Toliki po zatvoru sjede i treba da idu u njega, a država ne može da ih upregne. Neka hvala. Toliko se odvaja za komunalna preduzeća, koliko se još i plaća kroz račune...

Dalje : pošumljavanje; neka hvala. Toliko sam primjera vidio kako tajkuni sa pilana al' bez zuba i na granici debilizma kupuju audije šestice sjekući šumu koju su moji roditelji sadili u udarničkim akcijama. Takvi danas imaju milione. Ja za njihovu djecu ne pravio posao. Dalje, plaćamo razne parafiskalne namete za šume, izdvajaju se lijepa sredstva, pa nek država sprovodi zakon(ovo je ironično - jer ne postoji ZAKON O ŠUMAMA na federalnom nivou).

Za odvode fekalija na Bjelašnici - neka hvala: kad se imalo za love za apartmane, ima se i love za pravljenje odvoda.
TEDx wrote:Mislim da bi za pocetak najlakse bilo poceti sa nekom ekoloskom akcijom - ciscenjem nekog izletista ili drugog zagadjenog predjela.

Takodjer, u sklopu te prve radne akcije, trebalo bi se razmisliti i o oznacavanju znakovima i drugim preventivnim mjerama, kako bi se povecala vjerovatnoca da to sto uredimo i ocistimo i dalje ostane cisto.

Naravno, otvoren sam i za sve druge prijedloge, ali mislim da bi akcija ovog tipa, za pocetak, bila najjednostavnija za realizovati. Kasnije, jedna od sljedecih akcija bi mogla biti i nesto slozenije...
Eno ti u Sarajevu najbolja lokacija za tu vrstu rada Stojčevac. Još se nalazi u pravnom limbu. Spada u državnu imovinu, te ni općina ni kanton ni pederacija ne može da ga uredi. A državu očito ne interesuje. Trenutno služi za povećanje nataliteta noću, a danju za skladištenje pivskih flaša(naročito za lijepoga vremena). Jedini problem vam mogu biti braća koja su tam postavila rampu i povremeno naplaćuju ulaz(naravno bez ikakve dozvole ili prava :D ).

Nama treba jedna dobra radna akcija u mozak da skontamo ko je odgovoran, i šta uraditi po tom pitanju.
zijancer

#56 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by zijancer »

TEDx wrote:Mislim da bi za pocetak najlakse bilo poceti sa nekom ekoloskom akcijom - ciscenjem nekog izletista ili drugog zagadjenog predjela...
...Isto tako, zamolio bih samo za konstruktivne prijedloge ...
okej, evo ti konstruktivno
prvo napravi kafu, opusti se, a onda skontaj na koju vrstu ekološke akcije misliš
zatim
od kojeg izletišta želiš početi i zašto?(bitno je da odabereš IZVEDIVU varijantu, znači spusti se na zemlju, vidim naslov si već smislio bez naše pomoći)
dalje, od koje ciljne grupe misliš početi ?:mrgreen:
da li je bolje držati se tinejdžera :mrgreen: njih još ne izrabljuju na poslu, pa tu imaš neke šanse, plus time dobijas besplatni ekološki preodgoj njihovih roditelja
roditelji sigurno ostavljaju svoj dio smeća za čišćenje
jednim udarcem dvije generacije :mrgreen:

kako ćeš kupit JThomasa recimo, ne znam, šta ti misliš šta pali kod njega? :mrgreen:

možeš opet doći na konsultacije, ali ćeš morati mrdnuti mozgom malo i sam
stalnioionlijo

#57 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by stalnioionlijo »

Ja zaista ne shvatam,u cemu je problem...
pa zar je nemoguce okupiti dvadesetak ljudi na dva dana
da nesto konstruktivno uradi bez naknade a da cak u to ulozi
desetak maraka za eventualne troskove prevoza,hrane i pica...
Pa zar su ljudi toliko ograniceni da ne shvataju da ne mozemo
biti stranci jedni drugima jer zivimo na tako malom prostoru
i upuceni smo jedni na druge jer - nikakva pomoc nece stici sa strane...
akcija kako god traljava u pocetku bila pomocice da se prepoznamo
i vidimo da li je moguce da deset - dvadeset ljudi a koji smatraju
za sebe da imaju svijesti o drugima,obzira za okolinu u kojoj zive...
da li je moguce,da ne mogu osmisliti i sprovesti bilo kakvu suvislu akciju
bez naknade,bez medalje...nego upravo radi tog shvatanja i stepena svijesti
hej covjece,pa sluzis za primjer - neka vide ostali da nije tako tesko izdvojiti
dva jebena dana svoje sedmice ,
inace ispunjene teskim kopanjem,danonocnim
vucaranjem tona i tona kamenja za pet maraka mjesecno...

pitanje je?
da li mozemo da se otrpimo?
da li mozemo oko bilo cega da se dogovorimo?
sta ako se nekim cudom ipak ljudi skupe,ljudi koji nam nesto znace
s kojima je u ova crna vremena cast biti i rame uz rame drugarski,posteno raditi?

nisam lider i ne znam da se namecem ali cu svoja dva dana posteno uraditi jer mi
nece biti zao da radim i sanjarim o nasem gradu u kom ce da cvjeta solidarnost,druzenje,sport
muzika,humor,ljubav a ne zavist,mrznja,strah,lopovluk,lijenost,lihvarstvo,
dogovorite se sta cemo i ja dolazim a svoju rijec u korist opstem dobru jos nisam pogazio!

pateticno,mozda...ali ne treba mnogo da se najokorjeliji skeptik uvjeri jer i on sam potajno prizeljkuje da
su okupljanje i neka akcija ipak moguci
zijancer

#58 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by zijancer »

stalnioionlijo wrote:- neka vide ostali da nije tako tesko izdvojiti
dva jebena dana svoje sedmice ,
inace ispunjene teskim kopanjem,danonocnim
vucaranjem tona i tona kamenja za pet maraka mjesecno...
:cry:
na koga se odnosi ovo o kamenju?
stalnioionlijo

#59 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by stalnioionlijo »

@ zijancer: e da,ovo za kamenje - ponijela me muzika
TEDx

#60 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Naravno, ne obaziruci se na pesimizam koji vlada na forumu, a u iz razloga sto postoji mnogo zainteresovanih ljudi odlucili smo se ipak pokrenuti prijavu za prvu ORA u 2010. godini :)

Svi koji su zainteresovani imaju priliku da se prijave!

To mogu uraditi putem forme:
https://spreadsheets.google.com/viewfor ... WDdPZWc6MA

Uskoro cemo informaciju prosiriti i putem Facebook-a i ostalih omladinskih newsletter grupa, pa da vidimo koliko ima zaista zainteresovanih :)

Prijave ce biti otvorene do 10. aprila, kada ce se zakljuciti prvi krug i objaviti spisak ucesnika prve radne akcije.

Pa navalite! :)
teAMICA

#61 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by teAMICA »

Prije bilo koje akcije MORAMO se dobro organizovati! Ne možemo grlom u jagode...
1. Treba nam pomoć preduzeća RAD koje će pokupiti skupljeni otpad i odložiti na propisan način i predviđeno mjesto.
2. Medijska podrška (obrazložiti i promovirati akciju)
3. Ne znam da li treba neka dozvola za akciju (čiji prostor čistimo, ima li mina i sl.)

Unaprijed se izvinjavam ako je nešto od ovoga već pomenuto, nisam stigla pročitati sve na temi.
pustopoljina

#62 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by pustopoljina »

eh...mi smo prije rata cistili smece po naselju, cistili korito rijeke une, poslije rata pijani trpali flase u kese i stavljali pored stuba gdje bi trebala biti korpa za smece,posumljavali, u ratu posipali pepeo po stepenistima,pravili trijescice starcima da imaju cim vatru zapaliti...unosili drva gdje nema ko pomoci...
ali mi smo mislili da za sebe radimo.
danas kad se odmah neka stranka trpa, a mladjima nedostaje motivacija da radi besplatno,dok neko pliva u pokradenim parama...malo je to teze.
ali da sam 10 mladja- ucestvovala bih makar jednom :)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#63 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Big Boy »

I... svi se ovdje usutjeli. Jel' se to niko nije odazvao ?
TEDx

#64 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by TEDx »

Slab odaziv dosad.
When it comes action, ppl become silent...
Big Boy

#65 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Big Boy »

Tako ce biti dok god imamo parolu: "Kad svi krenu, ja cu biti prvi". :|
Haris.ba

#66 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Haris.ba »

Lopata l' se šta? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#67 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by PipiDugaDevetka »

TEDx wrote:Isto tako, zamolio bih samo za konstruktivne prijedloge, a ne komentare koji se referenciraju na komunizam, politicke partije i ostale negativne aspekte.

Hvala! :)
Image
Pogledajte ozarena lica ondašnje omladine, nikako ne liče na današnju omladinu!
Image
http://www.youtube.com/watch?v=UlTSaEu4wRM
Fruška gora ORA ''Partizanski put'' Letenka '75.Frontalni kokuz bio sam ja,...Jedina šansa da negdje otputujem je bila ORA,...I još nešto,...Slavio se rad.
http://www.youtube.com/watch?v=UlTSaEu4wRM wrote:Devojke će i mladići,
Radom sebe prevazići.
Sve što bih od komunizma ostavio da postoji, to su zgrada EP BiH (arhitektura) i radne akcije!
Sreća je u radu, posebno, u zajedničkom radu!
michio

#68 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by michio »

Posten rad posteno platiti.
kriticarka_nikova

#69 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by kriticarka_nikova »

Kakve radne akcije u Sarajevu? Pa ima komunalno neka zaradjuju pare i nek ociste Sarajevo. Ne samo Sarajevo, vec i ostale gradove u Bosni i Hercegovini. Grad moze biti cist, ko kaze da ne moze! Otidjite u Amsterdam, Rotterdam, ili neke druge Evropske gradove pa cete vidjet ljepote i cistoce! Ko to cisti? Tamo sigurno nema ORA koji ciste ulice, vec to rade komunalci! Ne morate ici van Bosne i Hercegovine da se uvjerite da ulice, parkove i cvijeca ciste i sade komunalci, otidjite u Gradacac, grad koji je godinama na listi najciscih gradova u BiH-a. Ni tamo sigurna sam ne ciste gradjani grada vec komunalci!!!

Ja jesam za ORA, ali za ORA da se ciste planine za rad turizma, dijelovi nase drage BiH-a koji bi mogli postat Nacionalni parkovi, tamo gdje komunalci nisu duzni da ciste! Ja sam za to!!! Ako ce to bit evo odmah cu ispunit onaj gore prijavni list.

Nije Sarajevo centar svijeta misa mu! Ako se digne 10 ljudi da cisti Sarajevo, a njih 100 pljuje zvaku po putu, nista se nece postic! A ako se donese zakon u cijeloj BiH-a, onog tipa :“ajmo kaznit svakog koga vidimo da baca smece na putu” po 10 eura za papiric (hrakanje ajd i mozemo dozvolit moze coek bit bolestan) pa jos mobilisete komunalce, + stimulisete, pa cete onda vidjet ljepote i cistoce! Pa kad dodje neki turista iz druge drzave nece nasu kulturu gledat kroz smrdljivu Miljacku zaprljanu smecem!
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#70 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

kriticarka_nikova wrote:
Ja jesam za ORA, ali za ORA da se ciste planine za rad turizma, dijelovi nase drage BiH-a koji bi mogli postat Nacionalni parkovi, tamo gdje komunalci nisu duzni da ciste! Ja sam za to!!! Ako ce to bit evo odmah cu ispunit onaj gore prijavni list.
Juče sam bio na planini u Umoljanima i sa mjesta odakle se sa ceste vide vodenice pokupih smeće. Pivske konzerve, omoti cigareta, pvc kese, pvc koka-kola flaša,...
PipiDugaDevetka

#71 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

kriticarka_nikova wrote:Kakve radne akcije u Sarajevu? Pa ima komunalno neka zaradjuju pare i nek ociste Sarajevo. Ne samo Sarajevo, vec i ostale gradove u Bosni i Hercegovini. Grad moze biti cist, ko kaze da ne moze! Otidjite u Amsterdam, Rotterdam, ili neke druge Evropske gradove pa cete vidjet ljepote i cistoce! Ko to cisti? Tamo sigurno nema ORA koji ciste ulice, vec to rade komunalci! Ne morate ici van Bosne i Hercegovine da se uvjerite da ulice, parkove i cvijeca ciste i sade komunalci, otidjite u Gradacac, grad koji je godinama na listi najciscih gradova u BiH-a. Ni tamo sigurna sam ne ciste gradjani grada vec komunalci!
Ima nekoliko godina prijavio sam komšinicu i mladog nadobudnog komšiju studenta da bacaju sa prozora smeće. NA poziv došla EKO- policija, napravila zapisnik, slikovala smeće uzeli komadić papira iz sveske studentove kao dokaz i goidnama,...nikome ništa. Inspekcija koja sankcioniše ovakve pojave je Komunalna inspekcija i duzni su u roku od 15 dana pismeno obavjestiti prijavioca šta su poduzeli u vezi sa prijavom. Da li je otišlo prema sudovima ili će pokušati direktno naplatiti kaznu koja, čini mi se nije mala, oko 300KM?
Bosanac sa dna kace

#72 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Bosanac sa dna kace »

uh kad bi ste znali :-)

nego da pitam pokretaca teme sta on sa tim pozitivnim duhom i energijom? kuda usmjeriti dalje? :-)
kako putem zabave koju nastoji sirit vasa kompanija, kako formirati pozitivan duh, kad se sa zabavom trazi jos vise zabave!?
ovi ''pesimisticki'' komentari nisu nista negativno vec su realno stanje, evo ja prvi ne bih da idem da skacem zarad nekog derneka da rintacim, ne hvala, mozda bih da je u mom mjestu, ali u manjem mjestu i bude akcija :) , o tom po tom, da sad ne vadimo i ne gledamo cije su ''vece'' akcije
sto se tice ozarenih lica sa slika iz 50tih, 60tih....tad su se utrkivali ko ce bit bolji na tim akcijama, nadjite danas 5 omladinaca i omladinki koji ce se utrkivat....kad tetka pocne pricat kako je trcala i od dragosti s pjesmom radila i dan i noc mene bude stid samog sebe :-?
Sunrise00

#73 Re: Ponovo: Omladinske radne akcije! :)

Post by Sunrise00 »

Po meni je ovo odlicna ideja :) vidim postove kao zasto bismo mi ako nece oni koji su za to placeni. Ove akcije bi bile za dobro naroda, u korist narodu, a onima koji primaju platu za nesto a ne rade to isto, njima na dusu :roll: oni ne rade, mi se inatimo..nista od toga :D
Post Reply