Idi ti i služi takvu vojsku, ali ja neću. Ako ti voliš da te neko "haba" i dovodi "pameti" ja sam sretan čovjek što ću ti ustupiti mjesto u takvoj vojsci. A ja sigurno ne želim da gubim vrijeme po nekakvim kasarnama gdje ću slušati kretene kako uvode neki svoj "red". Garant sigurnosti Balkana je u tome da ni jedna država na njemu ne bi smjela više ikad imati vojsku, i završeno. Jer ako pogledate historiju, vidjet ćete da je ovdje uvijek bilo rata i da smo se uvijek klali kada smo imali svoje vojske. I mi nikada nećemo moći biti kao jedna Švicarska, Austrija ili Njemačka, baš zato što imamo pogrešan mentalitet.sema911s wrote:al da tu vojsku ne vode pickice i sl,., vec neko ko ce tu djecurliju habat i naucit pameti,., jbte ja bio u vojsci jedino sto su me naucili je krast naftu i hranu,., i to su svi radiili,., bili po hercegovini pozari onaj klinac od narednika dosao i pita ko hoce da ide da gasi,., niko od nas nije ni prstom mako,., pricam caletu koji je sluzio u nisu bio neka rezerva,., nije se obrijao kako treba 2 mjeseca ribo cetkicom za zube stepenice, zamisli sta bi ti tek uradili da si se oglusio o taku naredbu
Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
- Tesla10
#26 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
- Russki
#27 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
da mozak ispiru? ne hvala
- Edin H.
#28 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Treba ponovo uvesti Opstenarodnu odbranu i drustvenu samozastitu
Ono je cirkus bio kada su nas vodili na gadjanje, pa daju trebama da pucaju iz M47
, a srecom ona puno na trza, pa se profesori nadju da budu zgodnijim trebama od pomoci 
Ono je cirkus bio kada su nas vodili na gadjanje, pa daju trebama da pucaju iz M47
- vješalica
#29 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
To iskustvo imaš ili?animals wrote:Da, da..svi znamo kako je ona armija odgojila djecu..napravila od njih koljace i genocidne ljude..vojska ne moze nikoga da odgoji,vojska i sluzenje vojnog roka je nesto najgore sto se mladom normalnom covjeku moze desiti..kritichar wrote:neko mora odgajati djecu, ako neće roditelji onda bi to trebala vojska
- Mračajski proto
#30 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Ovo bi bilo super, samo se nadam da će biti nešto od ovoga. 
- Miki Haubica
#31 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Sjećam se kad mi je komšija svaki dan vozio do čapljine kako bi odnio sinu šta da jede
eto ti vojnog roka poslije rata
a poslije se vraćao sa vrećom veša za oprati
Nema para za i tu smijuriju, a pored ovoga vidim na change.org da nije pokrenuta da muškarac postane muškarac već da neko bude spreman za sljedeći rat ko fol da vojnog roka nije bilo prije devedesetih kad su svi bili obučeni u JNA. Bolje da niko nije obučen, bolje ćemo svi promašivat
Nema para za i tu smijuriju, a pored ovoga vidim na change.org da nije pokrenuta da muškarac postane muškarac već da neko bude spreman za sljedeći rat ko fol da vojnog roka nije bilo prije devedesetih kad su svi bili obučeni u JNA. Bolje da niko nije obučen, bolje ćemo svi promašivat
- stakasa
#32 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Moj Dozeru to se kuci nauci, najkasnije do 11-e, 12-e. Obavezno sluzenje vojnog roka je skup sport. Odnos ulozenog i dobijenog je katastrofalanDozer wrote:Da, cijeli svoj mladi zivot si u zabludi. Svrha vojske jeste da te nauci rukovati oruzjem, ali jos vise da od tebe napravi covjeka koji ce znati razmisljati, ponasati se, znati sta su red, rad i disciplina, sta je ispravno, a sta pogresno, itd.klaki wrote:Slusam raju a pogotovo starije ljude i zene kako treba vojska da muskarci postanu "muskarci" i da se omladina odgoji ovo ono fazoni (zar se to ne uci kuci i eventualno skoli).
Znaci ja citav zivot u zabludi, jer mislio da je svrha vojske da te nauce rukovati naoruzanjem i da te nauce nekim osnovnim taktikama ratovanja i prezivljavanja ako nekad nedaj boze bude potrebno![]()
Umjesto sto se pametuje bolje da se dorade zakoni naoruzanja, da se narodu omoguci trening... da nebi nekad opet goloruki na*ebali..
Ukratko, da od tebe napravi upravo muskarca, sposobnog da se nosi sa zivotom i problemima, ali i da donosi ispravne odluke.
Naravno, pricamo o pravoj vojsci, a ne o ovom kinu koje postoji u BiH.
A nauciti da pucas mozes za 10 dana u svakom streljackom klubu, ako je do toga.
-
dječak sa šibicama
#33 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Ja sam za, i to ko u Izraelu, po 5 godina, i musko i zensko bez razlike.
Jedino ne znam ko ce to platiti, sadake sve manje i manje, a i onu proslu vojsku su ukinuli jer su rocnici bili gladni, bez tople vode, na kupanje isli kuci, i tako dalje.
Jedino ne znam ko ce to platiti, sadake sve manje i manje, a i onu proslu vojsku su ukinuli jer su rocnici bili gladni, bez tople vode, na kupanje isli kuci, i tako dalje.
- cyprus
#34 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Ja sam zadovoljan svojim razvojem i bez vojske... Neka hvala
Doduše nisam naučio pucat, ali imam i čvrstu namjeru da nikad i ne naučim...
Doduše nisam naučio pucat, ali imam i čvrstu namjeru da nikad i ne naučim...
- stakasa
#35 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Ja se grozim tih hijerarhija i ispiracha mozgova. Ali je ocito da i ta roba ima svoje trziste. Cudi me da se ne otvaraju internatske skole.dječak sa šibicama wrote:Ja sam za, i to ko u Izraelu, po 5 godina, i musko i zensko bez razlike.
Nas narod voli tvrdo i gotovo. U svim ovim nostalgicarskim pricama za socijalizmom najcesce se spominju milicioneri s kojima nije bilo zajebancije. Rjetko kad cujes nesto o solidarnosti, pomoci slabijima... Ma jok. Mogo sam spavat na klupi u parku...
- Dozer
#36 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
@stakasa
Da, osnove se uvijek uce kuci. Ali, gledajuci na danasnje stanje i svijest omladine, pri cemu na red dolaze nove generacije mladih roditelja - tesko da tu iko ista nauci u kuci... Nazalost.
Da, osnove se uvijek uce kuci. Ali, gledajuci na danasnje stanje i svijest omladine, pri cemu na red dolaze nove generacije mladih roditelja - tesko da tu iko ista nauci u kuci... Nazalost.
- stakasa
#37 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Tako je kako je. E zamisli na to uvest obavezno sluzenje vojnog rokaDozer wrote:@stakasa
-
dječak sa šibicama
#38 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Spavas mirno dok ne dodje miliajac i ne opali te pendrekom po glavi, pa te onda pita za zdravljestakasa wrote:Ja se grozim tih hijerarhija i ispiracha mozgova. Ali je ocito da i ta roba ima svoje trziste. Cudi me da se ne otvaraju internatske skole.dječak sa šibicama wrote:Ja sam za, i to ko u Izraelu, po 5 godina, i musko i zensko bez razlike.
Nas narod voli tvrdo i gotovo. U svim ovim nostalgicarskim pricama za socijalizmom najcesce se spominju milicioneri s kojima nije bilo zajebancije. Rjetko kad cujes nesto o solidarnosti, pomoci slabijima... Ma jok. Mogo sam spavat na klupi u parku...
Jos jedan mit iz "triput sam video Tita" tvornice mitova. Vole ljudi te mitove, kao u Jugi je bilo sve savrseno, manje kriminala, manje ovog, vise onog itd... a nisu svjesni da su u Jugi zivjeli isti ljudi koji zive i danas, manje vise, samo je raztlika bila u sistemu, i u sistemu plasmana informacija. Danas zavrnu vodu na Stupu, u 3 sekunde informacija osvane na netu, na portalima, na forumu... prebiju nekog, odmah se aktivira tema "crna hronika"... neko obije granap, odmah bruji internet.
A prije, imao si dva tv kanala, i par novina koje su bile pod strogom partijskom kontrolom, famozna "sloboda govora" nije postojala, i sve sto se plasiralo u javnost bilo je pod direktnom partijskom cenzurom. Logicno da ce ti i takvi mediji, o drzavi i stanju unutar drzave, govoriti sve najbolje. Tako se stvaraju mitovi... pa i o Armiji, prva pjesmica u prvom razredu osnovne skole, "vojnik strazu cuva". Armija nas cuva. Djeci su ispirali mozgove tim.
A ovi danas, ima tu svega, od nostalgcara mitologa, do skandinavske udarne koja sa sigurne udaljenosti planira neke nove ratove. U kojima ce oni, naravno, davati moralnu podrsku.
Smijesno.
- madner
#39 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Sto jest jest, prije kada bi neko sjebao glavnu vodovodnu cijev neko bi dobio ostavku i ne bi osvanulo na portal nista.
- stakasa
#40 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Od svih tih mitova, najvise para je bilo ulozeno u onaj armijski. Bilo pa proslo. Ali gdje ces ga sad prizivat
- Russki
#41 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
animals wrote:Da, da..svi znamo kako je ona armija odgojila djecu..napravila od njih koljace i genocidne ljude..vojska ne moze nikoga da odgoji,vojska i sluzenje vojnog roka je nesto najgore sto se mladom normalnom covjeku moze desiti..kritichar wrote:neko mora odgajati djecu, ako neće roditelji onda bi to trebala vojska
bravo stari
mašine za ubijanje od ljudi praviti? neka, hvala
-
dječak sa šibicama
#42 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Jasta bi, sve frcali otkazi zbog nesposobnosti, posebno onima sa partijskom knjizicom u djepu.
- madner
#43 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Naravno, kako bi inace narod vjerovao sistemu.
Kada te prozovu u novinama to je kraj karijere.
Kada te prozovu u novinama to je kraj karijere.
- stakasa
#44 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Kakve ostavke bolan ne bio, fuseraj bio da ne moze vecimadner wrote:Sto jest jest, prije kada bi neko sjebao glavnu vodovodnu cijev neko bi dobio ostavku i ne bi osvanulo na portal nista.
- madner
#45 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Kojim si to parametrom odredio? 
-
dječak sa šibicama
#46 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Narod koji masovno pohodi nepostojece piramide i Torabijeve seanse, jel taj narod?
Moze i sire, narod koji vjeruje danasnjim vlastodrzcima, pa nisu na vlast dosli sami vec ih je narod izabrao. Isti narod, isti.
Moze i sire, narod koji vjeruje danasnjim vlastodrzcima, pa nisu na vlast dosli sami vec ih je narod izabrao. Isti narod, isti.
- kritichar
#47 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
kao što vidiš ja sam napisao ako neće roditelji, a kao što se može vidjeti, slabo to roditelji radeMcMoy wrote:Djecu trebaju odgajati RODITELJI.kritichar wrote:neko mora odgajati djecu, ako neće roditelji onda bi to trebala vojska
Prosvjetni radnici (na koje se često prebacuje odgovornost), vjeroučitelji, vojska, savez izviđača, lovačko udruženje isl., mogu vrlo malo pomoći u tom procesu. Dijete se odgaja dok je još u majčinom stomaku.
Služenje vojnog roka bi trebalo da traje neka 3 mjeseca maximalno, a u tom periodu bi se momci (i djevojke koje izraze želju) mogli/e naučiti nekim osnovnim vještinama: rukovanje oružjem, orjentacija, snalaženje u prirodi, pružanje prve pomoći, timskom radu...).
U trenutnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi BiH za ovakve projekte nema novca, jer bi to bila čista potrošnja.
a dijete se odgaja 20 godina prije rođenja, što hoće reći da roditelja treba odgojiti da on može biti dobar roditelj
služenje vojske nije napravilo koljače, nešto drugo je napraviloanimals wrote:Da, da..svi znamo kako je ona armija odgojila djecu..napravila od njih koljace i genocidne ljude..vojska ne moze nikoga da odgoji,vojska i sluzenje vojnog roka je nesto najgore sto se mladom normalnom covjeku moze desiti..kritichar wrote:neko mora odgajati djecu, ako neće roditelji onda bi to trebala vojska
po tome bi svi bili koljači, jer svi koji su učestvovali u ratu, služili su istu vojsku
ko god je služio JNA, s kim sam imao priliku da pričam, rekao je da mu je to koristilo i da to treba i današnjoj omladini, sa viškom energije i manjkom kućnog vaspitanja
- Russki
#48 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
radije cu da me stari koji je uvakat bio u vojsci da me on obučava nego ovi kojekakvi mangupi, dosta su mi isprali mozak kroz zivot kroz milijun stvari, treba mi jos i ovo jel? ma daj ba
- stakasa
#49 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Pa sta sam trebo, postavljat frizirane podatke?madner wrote:Kojim si to parametrom odredio?
-
dječak sa šibicama
#50 Re: Ponovno uspostavljanje obaveznog vojnog roka u BiH
Hajd, sta bi vam falilo, malo po kasarni, cebovanje ovo ono 
Lijepo je to, u svakom slucaju, malo puskaranja, malo jutarnje gimnastike, pranje wc-a cetkicom za zube i "mrtva straza" najbolja iskustva.
Lijepo je to, u svakom slucaju, malo puskaranja, malo jutarnje gimnastike, pranje wc-a cetkicom za zube i "mrtva straza" najbolja iskustva.