Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Dobro, daj novo malo opisi svoju opipljivost :D

Odbijaju li se prsti ili propadaju, kakva si kao primalac a kakva kao davalac? :D

Jesi li brdo ili planina? :D
tempora

Post by tempora »

mIRCerka wrote:
tempora wrote: Naravno, niko od vas ne nosi njihovu sudbinu, niko ne nosi strah i neizvjesnost, pa je i nemoguce ocekivati od vas da imate i trun razumijevanja za tudje nedace.
Tempora, uz svo duzno postovanje, mi ne mozemo pomoci u takvoj situaciji. Mozemo je prokomentirati i tu se uglavnom zavrsavaju nase mogucnosti. Znam, reci ces "nekad je bolje i ne komentirati uopce" i ja se slazem, ali je malo tesko traziti razumijevanje od ljudi koji su ostali bez razuma, i sad se cupaju kako znaju i umiju. Ne mogu ja imati toliko razumijevanja za necije psihicke tegobe, kada nosim svoju fizicku. Kada imam oziljak za kojeg lazem da je oziljak iz osnovne skole od sestara, i za kojeg me je stid JAVNO priznati da je nastao od ruke mog prvog komsije.
Svedska je isto tako pokusavala (ne znam koliko je uspjela) da onima koji se dobrovoljno jave za povratak u BiH obezbijedi novcana sredstva za period "dok se ne snadju". Pa bujrum.
S postovanjem,
mIRCi
Mirci, u cijeloj tematici, tezim ka logici. Mozda ces se zapitati kakve sve ovo veze ima sa logikom. Naravno da nema, isparila je kao jeftin miris kupljen na pijaci ili kod nekog ulicnoga preprodavca.
Ja nisam trazila razumijevanje drugih, vec stavljam cinjenice na znanje, kao opomenu za sve pojedine zlobnike koji tudje sudbine koriste kao odredjenu meni nepoznatu satisfakciju koristeci pritom losu dozu humora ili pretjeranog cinizma.
Nisam pisala o dobrovoljnim slucajevima vec o devijacijama u ovoj vrsti posla, koja je postala pravilo a ne izuzetak. A kada jedan nehuman, ruzan i bezobrazan nacin upraznjavanja posla postane pravilo, onda se krajnje moramo zabrinuti.
Ukoliko se neko "mora" deportovati, to ne znaci da se u njemu treba ubiti i posljednji atom snage i slomiti ljudsko dostojanstvo, koje ionako biva krajnje poljuljano samom procedurom postojanja azilanta.
Ovaj zakon postoji kako bi se ljudi zastitili a sama pomisao da se isti vracaju u ratna podrucja pod prijetnjom smrti, govori koliko je Evropa krahirala u zastiti svih svojih vrijednosti, sloboda i demokratija.
Pade mi na pamet jedan slucaj ( od milion) jednog momka iz BiH, koji je u HOlandiju stigao na lijecenje. Nakon amputacije noge, u ovoj drzavi mu je privremeno data proteza, a posto je kao azilant nije mogao platiti ( 5000 eura) nalozeno mu je da je vrati u roku od 30 dana.
novalic

Post by novalic »

horns&drums wrote:Dobro, daj novo malo opisi svoju opipljivost :D

Odbijaju li se prsti ili propadaju, kakva si kao primalac a kakva kao davalac? :D

Jesi li brdo ili planina? :D
opaljivost :shock:

ma horns, golema brda, golema :lol:
Gollum

Post by Gollum »

Hm, novalicka me privlaci kao muhu med :D:D
novalic

Post by novalic »

kod nas se kaze pcela na med i muha na ....

horns, sta bi ti sa izbjeglicama.. ne govorim o pobjeglicama, nego pravim izbjeglicama.. bi li i ti napunio charter.. i 'ajmo.. u domovinu :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

tempora wrote: Ukoliko se neko "mora" deportovati, to ne znaci da se u njemu treba ubiti i posljednji atom snage i slomiti ljudsko dostojanstvo, koje ionako biva krajnje poljuljano samom procedurom postojanja azilanta.
tempora, razlika je u tome sto svedske vlasti, kao i vlasti drugih zemalja, njih ne smatraju AZILANTIMA vec smecem i ljudskim bicima treceg reda.
I ti i ja njih vidimo kao ljude - nama ravnima, ali Svedi to ne vide tako.

i ne samo oni...tako ih vide i vlasti mnogih drugih zemalja "demokratske" Evrope...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Kako Darko Rundek kaze "Kad bude vrijeme za to"... :)
novalic

Post by novalic »

mIRCerka wrote:
tempora wrote: Ukoliko se neko "mora" deportovati, to ne znaci da se u njemu treba ubiti i posljednji atom snage i slomiti ljudsko dostojanstvo, koje ionako biva krajnje poljuljano samom procedurom postojanja azilanta.
tempora, razlika je u tome sto svedske vlasti, kao i vlasti drugih zemalja, njih ne smatraju AZILANTIMA vec smecem i ljudskim bicima treceg reda.
I ti i ja njih vidimo kao ljude - nama ravnima, ali Svedi to ne vide tako.

i ne samo oni...tako ih vide i vlasti mnogih drugih zemalja "demokratske" Evrope...
nije istina mirci, pretjerujes.. nije tacno da svedi azilante smatraju smecem i ljudskim bicima treceg reda, sigurno postoje iznimke, ali ne treba generalizirati....

svedska, kao i druge evropske zemlje, imaju zakone, medju kojima i zakone o izbjeglicama koji su na snazi, i koji se, kao i vecina zakona, postuju....
dakle, ako zakon kaze - osoba koja ima uslove (ne crveni tepih) da se vrati u svoju zemlju i mora da se vrati, onda je to za sveda postovanje zakona na sta je naucio, a ne uvijek kraj zakona, kako je nas svijet naucio...
i onda, ima ekstremnih slucajeva gdje ljudska prava nalazis u blatu...

koliko sam puta cula.. oni meni moraju dati papire, ja tamo nemam gdje....
sta ti mislis da sveda to zanima sto ti nemas gdje... bosnu ni na karti ne zna naci...njega samo intersuje kakav je zakon kod njega, a sto tebi tvoji politicari ni koru kruha ne mogu obezbijediti, boli njega uvo...
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Svi komentari onih koji nisu u Svedskoj a govore o Svedima kao ovakvim ili onakvim su samo komentari ljudi koji su, ponajmanje svojom krivicom, zaboravili kako funkcionise pravna drzava!
A sto se tice onih koji Svede porede sa onima koji su nas doveli do toga da bjezimo iz svoje zemlje, nemam naprosto rijeci. Iz iskustva znam da se radi ponajvise o onima koji svakog 1. u mjesecu cekaju chek od socijale, ne mrdaju ni lijevom ni desnom da sta sami (legalno) privrede, i uz sve to na sav glas psuju svakom Svedu svedsku majku! Oni koji rade, bez obzira koji posao u pitanju bio, oni koji placaju porez, oni koji u svakom covjeku gledaju prvo covjeka a onda koje je nacije i odakle je, e ti niti su nezadovoljni Svedjanima niti odusevljeni nasim ljudima.
Zive svoj zivot svakodnevni i premecu se kako znaju i umiju. Kao i svaki normalan radni covjek bilo gdje na kugli zemaljskoj uspostavljaju kontakte sa LJUDIMA i grade svoje stavove stojeci objema nogama na zemlji! I ne zive u iluzijama da su svi "njihovi" zlotvori a "nasi", eto, cvjecke!
Sto se tice djevojcice s pocetka teksta, svako ce tako nesto da osudi, ali gledati kroz taj potez sve Svede kao nehumane je stvarno podlo i do kraja glupo!
Ako je zemlja sa 9 miliona stanovnika samo od gradjana izdvojila za zrtve zadnje katastrofe u Aziji preko milijardu svedskih kruna (ca 110 miliona Eura) onda stvarno ne mozemo da govorimo o nehumanosti!

Zato, ukratko, Svedjani nisu ni bolji ni gori od ostalih! Drugo je to sto mi mislimo da se oko nas zemlja vrti i da svi treba da znaju kroz kakve muke prolazimo!
Za te nam muke nije niko kriv do nas samih!
A ako neko zeli da pomogne u toj muci, mozemo barem reci hvala!
A isti ti Svedjani su zasluzili da im mi barem 62000 puta kazemo to isto hvala!
Edin H.

Post by Edin H. »

Vodenjak to sto pricas bas nema apsulutno nikakve veze sa slucajem sa pocetka. Inace s obzirom da sam donedavno radio direktno, a sada nazovimo indirektno radim sa izbjeglicama iz cijeloga svijeta znam ponesto o ovome.
Svugdje na Zapadu, pa stoga pretpostavljam i u Svedskoj postoje vrlo ozbiljni zakoni koji stite djecije prava. To kadkada ide u krajnosti kojima se nasi ljudi cesto ne mogu prilagoditi, kada ih npr. rodjena djeca tuze za zlostavljanje npr. nakon jednog samara!
Sva djeca su obuhvacena ovim zakonima bez obzira na njihov izbjeglicki status, i djeca ne smiju ispastati zbog postupaka njihovih roditelja.
Ukoliko je djevojcica sa pocetka imala strah od letenja, niti u snu svedske vlasti nisu smjele ni pomisliti da je transportuju avionom. Njihova je duznost bila da obezbjede alternativni transport bez obzira koliko ce ih to kostati, u vizma, odobrenjima prolaska kroz odrejene zemlje, pratnji itd.
Ili ukoliko im je to preskupo da im odobre boravak!

Ukoliko bi roditelji ove djevojcice mogli priustiti advokate i uspjeli dokazati da je postupak drzave izazvao ozbiljne psihicke posljedice na ostatak zivota ovoga djeteta (a protiv ovoga se jako tesko boriti), odsteta bi neumnjivo bila tako velika da Vladi Svedske ovako nesto u zivotu ne bi ponovo palo na pamet.

Ovo naravno podrazumjeva da je Svedska pravna drzava i da je sudski sistem nezavistan od politickog.

Nedavno, nekoliko albanske djece u Engleskoj su dobili ogromne odstete samo zato sto ih je drzava drzala u pritvoru odredjeno vrijeme, a drzali su ih zato sto su trazili azil!

Ili slucaj drugi, gdje je Makedonac, ama bas bez ikakve osnove trazio azil. Doslo vrijeme za deportaciju, medjutim njegov sin je povrijedio ruku u skoli. Engleskim vlastima nije ni palo napamet da ga tako deportuju, nego su produzili boravak dok ruka ne zacijeli!
U medjuvremenu je dosla amnestija za porodice koje su trazile azil u odredjenom periodu, tako da je familija dobila puni izbjeglicki status.

Meni se cini da je Svedska daleko od postovanja zakona i pravne drzava.

U pravnoj drzavi naravno da se zakoni moraju sprovoditi, ali oni vaze kako za drzavu, tako i za pojedinca, pa makar on bio azilant.
Last edited by Edin H. on 18/02/2005 03:12, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

novalic wrote:da nastavim.. ovdje su im po 2-3 puta ponavljali da ime daju privremeni boravak, dok se situacije u zemlji ne popravi.. i da ce se poslije toga morati vratiti u svoju zemlju.. bez obzira na ekonomske prilike.. i ti ljudi su potpisivali dokumenat... kojim su potvrdjivali da ce otici cim se situacije u zemlji smiri.... i da su prva vracanja uslijedila poslije izvjesaja vlade bih da moze poceti povratak izbjeglica.. krajem 96, ako se ne varam.. neko vrijeme sam imala i kopiju toga dokumenta... morala bih ga opet pronaci...
Bas tako...

Nismo navikli na funkcionisanje pravne drzave (pogotovo u slucajevima postivanja kad se "kola lome preko nasih ledja")..., ali nismo spremni ni na kritiku sopstvenoj vladi radi (mozda) ishitrenog izvjestaja o normalizovanju stanja i stvorenoj mogucnosti za povratak izbjeglica.

Nismo spremni reci da je nasa vlada napravila glupost, ali cemo se sloziti o nehumanosti postupka tamo nekih... Nece moci...

Kriviti druge zbog nasih nevolja, znak je neznanja; kriviti sebe, pocetak shvacanja; a ne kriviti ni jedne ni druge - znak je mudrosti. (Epicurus)
tempora

Post by tempora »

Vodenjak, uz duzno postovanje mislim da brkas pojmove.
Dat cu ti par cinjenica iskljucujuci znaci svaki sentiment ili pozadinu jedne osobe u azilantskoj proceduri. Mislim da za to imam neku podlogu sobzirom da sam par godina radila za Ministarstvo za imigraciju i naturalizaciju drzave Holandije.

Svi azilski centri u ovoj drzavi su smjesteni u nenaseljenim podrucjima, dobrano udaljeni od urbanih sredina, sela i zaseoka. Pojedini su smjesteni u industrijskim zonama, neki pored zatvora a treci opet pored vojnih poligona.
Azilske procedure u ministarstvu cekaju i po 5 godina, da bi se neko dosjetio da neciji zivot ceka u ladici pisacega stola. Kao sto sam vec rekla, mnogi drzavni advokati i ne znaju ko im je klijent a da ne govorimo o faktima koji se u iste svrhe trebaju upotrijebiti.

Azilanti nemaju pravo na rad, na skolovanje, niti na bilo kakvu vrstu integracijskog procesa koja bi im mozda pomogla da ostanu u ovoj drzavi.Medicinska pomoc je losa, nacin ishrane losiji do u "normalnim" holanskim zatvorima, a nacin ophodjenja prema istima nerijetko ponizavajuci.
Mozda je za neke vrijeme Kunta Kintea proslo, ali vjeruj na rijec da jedna istorija aprathajda ne lapi tako brzo kao sto se uopsteno misli o modernom, slobodnom dobu.

Uposleni u ustanovama za rad sa azilantima su uglavnome volonteri ili ljudi koji apsolutno nemaju veze sa profesionalizmom i onim sto ova vrsta posla nosi.
Procedure su povrsne i spore sto dovodi do cestih krsenja istih sto od strane jednih sto od strane drugih ucesnika. Pod ovim podrazumjevam azilante i one koji rade sa njima.

Da ova zemlja ide iz krajnosti u krajnost dovoljno pokazuje politicka i drustvena scena u protekle 4 godine.

Postojanje zakona ne znaci da se upraznjavanje istih vrsi na adekvatan nacin. Vec sam rekla da su nerijetke deportacije odraslih i djece u ratna podrucja. Sto je direktno krsenje ne samo zakona ove drzave vec kojekakvih medjunarodnih konvencija !

Organizacije za ljudska prava u Evropi vec drugu godinu ukazuju na jednu ljudsku katastrofu koju izaziva ova drzava ali cilj ove politike je po svaku cijenu smanjiti broj azilanta smatrajuci da tako velikim dijelom sputava imigraciju koja je neusporiva. Razlozi iste ne leze u bogatstvu ove drzave vec u nesigurnosti, ratovima i siromastvu onih iz kojih azilanti dolaze.

Prije tri godine, u ovoj drzavi je otvoren centar po receptu jednog kazneno popravnog centra u Americi sa strogim rezimom i dnevnom rutinom, maloljetnih azilanta u ovoj drzavi. ( koji ni po cemu nisu prekrsili zakone ove drzave ali je ista smatrala da ce ovakav recept prihvata sprijeciti sve moguce buduce azilante da pomisle o pristupu na ovo tlo.)
Helem, obavezne uniforme, rad od 7 izjutra do 10 na vecer, citanje i gledanje samo Engleskog jezickog podrucja, zanemarivanje fizickog i psihickog stanja maloljentika bili oni bolesni ovakvi ili onakvi duzni su bili raditi, te ogranicena sloboda kretanja, znaci u krugu objekta.

Ne znam koliko znas o pravima djece, o pravima uopsteno, ali nadam se da ti je jasno ovo sto napisah. Samo u ovome kampu prekrseno je ne jedno vec hiljadu prava, za koje ova drzava smatra da je jedna od najboljih u svijetu.
Potom oduzimanje slobode azilantima koji su ispali iz procedure a koje drzave iz kojih potjecu ne zele nazad. Takve osobe, a vjeruj, ne mali ih je broj, bivaju zatvarane po 12 mjeseci u zatvore kakvi su nepoznati ovom drzavnom aparatu sobzirom da holandski gradjanin smjesten u zatvor ima potpunu akomodaciju i pravo na kojekakve stvari.

Milioni eura dodjeljeni od strane Evropske unije za smjestaj, integraciju i humani povratak ( ukoliko je to moguce) i sl odlaze uglavnom na birokratiju i uposlene.

O drustvenim prilikama dat cu ti samo jedan primjer. Na izlogu jedne prodavnice pisalo je: " Azilantima ulaz zabranjen!"

A mimo svega ovoga, kratko navedenog, jer previse je toga da se upotpuni cijela slika jednog devijantnog sistema, sve i da se ponudi novac ( ne radi se cak ni o hiljadama eura, mada suludost ide do te mjere da smatra da ukoliko se svota poveca, svi ce pohitati nazad) za povratak jednoj zeni iz Konga, koja je silovana 11 puta od strane paravojnih formacija i cija je porodica istrebljena, zar zaista mislite da u ovakvom i mnogim sl slucajevima novac igra ikakvu ulogu?
O takvoj suludosti nemam sto dodati.

U ovoj drzavi trenutno 23.000 ljudi, zena, djece ceka na deportaciju u najozloglasenije zemlje svijeta. Iako mnogi Holandjani rizikuju zatvor zbog nudjenja utocista istima, ministrica Verdonk ( sa iskustvom iz zatvorskih aparata u kojima je godinama pekla zanat) je neumoljiva.

Holandija je primila negdje oko 23.000 bosanskih izbjeglica. Neki su slati i u vrijeme samoga rata nazad. Uglavnome u Hrvatsku. Mnogi su dobili statuse a ne mali broj Srbijanaca, Crnogoraca te Hrvata je u ovoj drzavi dobilo papire zarad rata u BiH. Sto ce rec i mnogi koji su dobrano uprljali ruke krvlju pa se na licne karte svojih zrtava prijavljivale na utociste. ( neka druga tematika)
Kada je jedne godine vlada odlucila da se bosanske izbjeglice vrate nazad, bez obzira na permanentne statuse ( sto je prakticno gledajuci nemoguce sobzirom da bi se morali mijenjati neki ustavni zakoni), te kabinetu prijetio pad, presudnu odluku donijela je tragedija Srebrenice.

Zakljucke donosi sam. Proizvoljno.
kojsino

Post by kojsino »

O tempora o more,
tebi je izgleda ovaj kratki post posluzio da ispricas , najmanje 90 % neistine, vjerovatno si dobila otkaz iz NMI, pa ti je sva Holandija kriva, a sama si znala da je to privremeni posao...
Dag!
novalic

Post by novalic »

tempora wrote:Vodenjak, uz duzno postovanje mislim da brkas pojmove.
Dat cu ti par cinjenica iskljucujuci znaci svaki sentiment ili pozadinu jedne osobe u azilantskoj proceduri. Mislim da za to imam neku podlogu sobzirom da sam par godina radila za Ministarstvo za imigraciju i naturalizaciju drzave Holandije.

Svi azilski centri u ovoj drzavi su smjesteni u nenaseljenim podrucjima, dobrano udaljeni od urbanih sredina, sela i zaseoka. Pojedini su smjesteni u industrijskim zonama, neki pored zatvora a treci opet pored vojnih poligona.
Azilske procedure u ministarstvu cekaju i po 5 godina, da bi se neko dosjetio da neciji zivot ceka u ladici pisacega stola. Kao sto sam vec rekla, mnogi drzavni advokati i ne znaju ko im je klijent a da ne govorimo o faktima koji se u iste svrhe trebaju upotrijebiti.

Azilanti nemaju pravo na rad, na skolovanje, niti na bilo kakvu vrstu integracijskog procesa koja bi im mozda pomogla da ostanu u ovoj drzavi.Medicinska pomoc je losa, nacin ishrane losiji do u "normalnim" holanskim zatvorima, a nacin ophodjenja prema istima nerijetko ponizavajuci.
Mozda je za neke vrijeme Kunta Kintea proslo, ali vjeruj na rijec da jedna istorija aprathajda ne lapi tako brzo kao sto se uopsteno misli o modernom, slobodnom dobu.

Uposleni u ustanovama za rad sa azilantima su uglavnome volonteri ili ljudi koji apsolutno nemaju veze sa profesionalizmom i onim sto ova vrsta posla nosi.
Procedure su povrsne i spore sto dovodi do cestih krsenja istih sto od strane jednih sto od strane drugih ucesnika. Pod ovim podrazumjevam azilante i one koji rade sa njima.

Da ova zemlja ide iz krajnosti u krajnost dovoljno pokazuje politicka i drustvena scena u protekle 4 godine.

Postojanje zakona ne znaci da se upraznjavanje istih vrsi na adekvatan nacin. Vec sam rekla da su nerijetke deportacije odraslih i djece u ratna podrucja. Sto je direktno krsenje ne samo zakona ove drzave vec kojekakvih medjunarodnih konvencija !

Organizacije za ljudska prava u Evropi vec drugu godinu ukazuju na jednu ljudsku katastrofu koju izaziva ova drzava ali cilj ove politike je po svaku cijenu smanjiti broj azilanta smatrajuci da tako velikim dijelom sputava imigraciju koja je neusporiva. Razlozi iste ne leze u bogatstvu ove drzave vec u nesigurnosti, ratovima i siromastvu onih iz kojih azilanti dolaze.

Prije tri godine, u ovoj drzavi je otvoren centar po receptu jednog kazneno popravnog centra u Americi sa strogim rezimom i dnevnom rutinom, maloljetnih azilanta u ovoj drzavi. ( koji ni po cemu nisu prekrsili zakone ove drzave ali je ista smatrala da ce ovakav recept prihvata sprijeciti sve moguce buduce azilante da pomisle o pristupu na ovo tlo.)
Helem, obavezne uniforme, rad od 7 izjutra do 10 na vecer, citanje i gledanje samo Engleskog jezickog podrucja, zanemarivanje fizickog i psihickog stanja maloljentika bili oni bolesni ovakvi ili onakvi duzni su bili raditi, te ogranicena sloboda kretanja, znaci u krugu objekta.

Ne znam koliko znas o pravima djece, o pravima uopsteno, ali nadam se da ti je jasno ovo sto napisah. Samo u ovome kampu prekrseno je ne jedno vec hiljadu prava, za koje ova drzava smatra da je jedna od najboljih u svijetu.
Potom oduzimanje slobode azilantima koji su ispali iz procedure a koje drzave iz kojih potjecu ne zele nazad. Takve osobe, a vjeruj, ne mali ih je broj, bivaju zatvarane po 12 mjeseci u zatvore kakvi su nepoznati ovom drzavnom aparatu sobzirom da holandski gradjanin smjesten u zatvor ima potpunu akomodaciju i pravo na kojekakve stvari.

Milioni eura dodjeljeni od strane Evropske unije za smjestaj, integraciju i humani povratak ( ukoliko je to moguce) i sl odlaze uglavnom na birokratiju i uposlene.

O drustvenim prilikama dat cu ti samo jedan primjer. Na izlogu jedne prodavnice pisalo je: " Azilantima ulaz zabranjen!"

A mimo svega ovoga, kratko navedenog, jer previse je toga da se upotpuni cijela slika jednog devijantnog sistema, sve i da se ponudi novac ( ne radi se cak ni o hiljadama eura, mada suludost ide do te mjere da smatra da ukoliko se svota poveca, svi ce pohitati nazad) za povratak jednoj zeni iz Konga, koja je silovana 11 puta od strane paravojnih formacija i cija je porodica istrebljena, zar zaista mislite da u ovakvom i mnogim sl slucajevima novac igra ikakvu ulogu?
O takvoj suludosti nemam sto dodati.

U ovoj drzavi trenutno 23.000 ljudi, zena, djece ceka na deportaciju u najozloglasenije zemlje svijeta. Iako mnogi Holandjani rizikuju zatvor zbog nudjenja utocista istima, ministrica Verdonk ( sa iskustvom iz zatvorskih aparata u kojima je godinama pekla zanat) je neumoljiva.

Holandija je primila negdje oko 23.000 bosanskih izbjeglica. Neki su slati i u vrijeme samoga rata nazad. Uglavnome u Hrvatsku. Mnogi su dobili statuse a ne mali broj Srbijanaca, Crnogoraca te Hrvata je u ovoj drzavi dobilo papire zarad rata u BiH. Sto ce rec i mnogi koji su dobrano uprljali ruke krvlju pa se na licne karte svojih zrtava prijavljivale na utociste. ( neka druga tematika)
Kada je jedne godine vlada odlucila da se bosanske izbjeglice vrate nazad, bez obzira na permanentne statuse ( sto je prakticno gledajuci nemoguce sobzirom da bi se morali mijenjati neki ustavni zakoni), te kabinetu prijetio pad, presudnu odluku donijela je tragedija Srebrenice.

Zakljucke donosi sam. Proizvoljno.

jedna familija iz sa (mijesani brak).. inace moja bliza familija.. su u holandiji.. gdje redovito odlazim.. i gdje se, naravno, puno diskutuje od situaciji azilanata... zato me cudi do kolike je mjere tvoje izlaganje razlicito i ekstemno u poredjenju sa onim sto se tamo direktno prica, a da su fine stvari.. nisu..

ja bih samo nesto objasnila u vezi africkih azilanata.. koji u vecini slucajeva dolaze iz zemalja sa ekonomskim problemima, a u manjini sa politickim.. usudjujem se ovo ustrditi jer puno radim da afirkancima, moj je djever u IRC specijalista za afriku (i ozenjen afrikankom)...
elem, vecina od tih "azilanata" dolazi bez ikakvoga dokumenta... govoreci da su iz ove ili one drzave.. naravno, citirajuci drzave sa aktualnim politickim problemima... samo jedam malo postotak tih ljudi su stvarni politicki azilanti, i zbog "laznih azilanata" placaju ceh...

podatak iz svicarske.. od 7421. afirckog azilanta u 2003. godini samo 1417 imali bilo kakav papir kojim su mogli dokazati njihov identitet...

ako cemo o azilantima iz afrike, ne bi bilo lose precizirati o kolikom se broju laznih azilanata radi.. sto ne opravdava nehumane postupke holandske, svedske ili bilo koje druge drzave.. ali na jedan nacin moze objasniti problem sa kojim se vlati u tim zamljama suocavaju...

sto se tice toga natpisa u ducanu azilantima ulaz zabranjen, samo jedan detalj...

kradja ili steta napravljena od strane azilanta koji je pod procedurom.. ovo govorim za svicu.. ne vodi ga u zatvor... za to odgovara drzava koja ga je primila a ne "azilant"... dakle, ni jedno osiguranje ne priznaje stetu napravljenu... a azilanti znaju da ih zakonski ne mogu tjerati.. naravno da su nanjusili tu rupu u zakondavstvu i da je koriste kao igre bez granica...

zamisli da ti imas mali ducan, mala profit, dodje jedan azilant, otvori cokolada, smarise je.. i ne plati... odvedu ga u policiju, u najgorem slucaju tu i prespava... sutra ga odvedu u centar gdje ceka kraj procedure.. i boli ga kurac.. da izvines... a ti se pusi.. tvoju ti cokoladu niko ne plati...

pa njih 5 navrati danas...

radi kriminalaca ispasta citava azilantska populacija u svijetu, i zbog velikog broja tih ljudi ispastaju i mnoge evropske vlade.. a najvise.. ljudi koji su stvarno u nevolji...
arnoro

Post by arnoro »

Jedan snimak o tome, sta su Arapi donijeli Svedskoj.

http://www.bnp.org.uk/bnptv/stockholm_film.avi
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Dobro, da spustimo lopticu i da vidimo ko ovdje "brka pojmove"

Prvo tebi Edinu da kazem...
Velis da moj post nema nikakve veze sa slucajem sa pocetka.
Napisao sam izmedju ostalog sljedece:
"Sto se tice djevojcice s pocetka teksta, svako ce tako nesto da osudi, ali gledati kroz taj potez sve Svede kao nehumane je stvarno podlo i do kraja glupo!"
Ta moja recenica sasvim dovoljno kazuje o tome sta i kako ja gledam na slucaj s pocetka.
Medjutim, ono na sta sam ja reagovao u mom postu nije uopste bio taj slucaj vec provokativni i za mene podli i nicim utemeljeni - naslov teme!
Koliko vidim, ni ti a da odmah pomenem i temporu, apsolutno niste vodili racuna o tome sta se u naslovu tvrdi vec pisete o tamo nekoj Engleskoj ili Holandiji!
Potrudite se zato da odgovorite ono sto se tvrdi u naslovu teme: "Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj" Ako mozete o tome nesto, naravno! Nemam nista protiv da pisete i o tome kako je strancima u zemljama u kojima vi boravite, ali zato ne prozivajte mene da sam JA promasio temu! :-)

Vozdrica vam oboma! :)

p.s. I i ja da kazem. Radim na mjestu i u zavodu koji ima sve relevantne podatke o izbjeglicama u Svedskoj jer mu je to glavna i jedina djelatnost! I zato, jako dobro znam o cemu govorim. Cak mogu da kazem da se ogromna vecina BH izbjeglica u Svedskoj izuzetno cijeni i postuje i da ih se u stvari sve manje gleda kao klasicne izbjeglice a sve vise kao punopravne gradjane ove zemlje!
I formalno i stvarno!
tempora

Post by tempora »

Nova, kao sto sam vec rekla, povrsne i dugotrajne procedure dovode do zloupotrebe sto jednih sto drugih ukljucenih u problematiku. A kad to kazem, govorim o procedurama od po pet godina pa cak i do 15 godina cekanja!
Istina jeste, da mnogi kriminalci i ratni zlocinci iz cijeloga svijeta dobivaju papire. Vec sam navela primjer iz nase okoline kako su ubice prijavljivane na licne karte svojih zrtava.
Sto govori da je greska u sistemu i da je potrebno da se isti mijenja. A svaki sistem se zloupotrebljava. O tome bi se mogle pisati knjige.
Ova zemlja nije kao Njemacka recimo jasno naznacila da se ljudi po zvrsetku rata vracaju nazad te im je bilo dozvoljeno raditi, studirati i sl.
Tek sada se razmatra o opciji kratkotrajnih boravisnih statusa kako bi se ljudima dalo na znanje da ce biti vraceni. Do sada je bilo cekanje, godinama i u nedogled pa kome se posreci. U zavisnosti od cinovnika u vladi koji rijesava slucaj.

Da i ja poznajem dovoljno familija ili ljudi koji su bez ikakvih problema dobili statuse. 90 tih godina Bosanci i Somalijci su masovno dobivali papire iz humanitarnih razloga. Ali jedno je dobiti status i smatrati da sistem funkcionise ( i ja sam ga dobila nakon 3 godine, bez da sam znala sta to dobijam) a drugo je biti direktno ukljucen u sistem. Jer isto tako znam i dovoljno Bosanskih izbjeglica koji su u toku rata vraceni ili koji su odvojeni od svoje djece ili porodice samo zato sto su uredno naznacili da su presli pojedine evropske zemlje kako bi dosli ovdje.

Da bi se smanjila imigracija vlada je uvela politiku povratka u kojoj se vise ne gleda kako, odakle , zasto ved se barata sa ciframa.
Dala sam podatak o 250 000 ilegalaca, znaci ljudi koji su samo administrativno uklonjeni iz sistema ove drzave. Jer mnogi od njih ne mogu biti vraceni, jer ih drzave ne prihvataju jer im prijeti smrt itd itd.

O Africkim izbjeglicama bez papira ( ne dolaze oni samo bez papira, vec i mnogi drugi) moglo bi se sto sta reci.
Kao prvo krijumcarenje ljudi preko granica je najunosniji posao u svijetu, pored bijeloga roblja, u koje nisu ukljuceni samo prevoznici, moreplovci itd, vec i ljudi u sluzbi drzave.
Kada bi se nesto ozbiljno poradilo na ovome problemu i problemu podrske razdvoja tih drugih zemalja mozda bi slika bila nesto drukcija?
Kao i ljudi iz bivse Jugoslavije i mnoge druge izbjeglice koriste se sukobima susjednih im drzava kako bi u zemljama Evrope pronasli sigurnost.
No vlada posjeduje cinovnike koji su opet zaduzeni za provjeru istinitosti intervjua te jedinicu koja je zaduzena samo za terensko ispitivanje znaci podatci o azilantu prikupljaju se direktno u drzavi odakle je dosao. Trebas vidjeti izvjestaje i intervjue o kojima je rijec.

Sukobi u mnogim Africkim drzavama, kao sto je je Sierra Leone, Angola, Kongo itd, indirektno se finansiraju od pojedinih evropskih drzava, tj finansiraju se mnoge paravojne formacije kako bi se na jeftin nacin doslo do dijamanata, rude za mobilne telefone i sl.

Ja bih trebala imati zaista bujnu mastu da ovakve i sl stvari izmisljam. Postoje spisi, raporti, filmske trake i dokumenti, postoje brojke, koje potvrdjuju mnogo ovoga sto sam izrekla. Svi oni koji se zanimaju za ovakvu problematiku znaju i mogu procitati nesto o tome.
Nemam apsolutnog razloga da blatim ovu zemlju niti to cinim. Govorim o sistemu koji je vrlo los, nehuman i zastario. Znaci kriticki se osvrcem na isto. Jer zivim u ovoj drzavi i participiram u svim njenim segmentima.

Na kraju krajeva, po kojem to parametru mi mjerimo da li neko ima pravo na bolji zivot ili ne?
Jedna holandska politicarka, koja danas sjedi u vladi dosla je na ime rata iz Somalije. Dala je pogresne podatke o svemu sto se ticalo azilske procedure te precutala da je boravila u dvije Evropske zemlje prije no sto joj je ovdje dat azil. ( o Sengenu ni rijeci!) Pobjegla je od svoje porodice zbog aranziranoga braka.
Status joj nije oduzet, vec nesmetano radi svoj posao u vladi.
Ona je ironija cjelokupnog sistema zbog kojeg nam danas mnogi zive u nesigurnosti.
Bila sam svjedok samoubistava djece koja su na nemilost trebala biti vracena u ratna podrucja iz kojih su izasli kao djeca vojnici. Bila sam svjedok maltretiranja klijenata od strane mnogih uposlenih na ovaj ili onaj nacin. Zato sto ne postoji nikakva moguca kontrola nad onim sto se cini a azilanti nerijetko nemaju pojma o onome sto i kako mogu.

Kriminal o kojem pricas i koji apsolutno ne opravdavam rezultat je nemogucnosti bilo kakve ukljucenosti u drstvo tj nemogucnost rada ili skolovanja, sto je mnoge odvelo u tudje dzepove.

Meni je vrlo lako pricati jer nemam nikakvih egzistencijalnih problema i mozda ne bih trebala da se osvrcem na ovakve stvari, navlaceci srdzbu na sebe pojedinih idiota koji smatraju da pricam lazi iz nekakvih licnih razloga. Ali eto pricam, jer smatram da mi je duznost da upozorim na nepravilnosti za koje svi trebamo potrositi atom snage da bi se mijenjale!
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Poenta nije u pravnoj drzavi vec TRETMANU nekoga ko se boji letenja....

svezati je kao bijesno pseto nije humano... o tome ja govorim....
ne o zakonima ne o pravdi.....

ne o licnim primjerima.,...
ne bih da nabrajam i dobre i lose primjere odnosa vlasti prema izbjeglicama porijeklom iz BiH....
mrsko mi je kucati, a drugima je mrsko citati.....
novalic

Post by novalic »

Kriminal o kojem pricas i koji apsolutno ne opravdavam rezultat je nemogucnosti bilo kakve ukljucenosti u drstvo tj nemogucnost rada ili skolovanja, sto je mnoge odvelo u tudje dzepove.

ti isti azilanti pravnome drustvu ne daju nikave mogucnosti da ih potpuno ukljuce u sistem..
kao prvo, nemoguce je, i bas ti govorim tako zato sto sam vidjela i masu raportaza koja nije dostupna medijima, ni odrediti identited tih osoba.. vecina , kazem vecina zato sto je to cinjenica, africkih izbjeglica su ekonomske a ne politicke.. daju pogresan identitet i uopste ne saradjuju sa vlastima kako bi dobili svoje dokumente ili bilo kakav dokumenat koji bi dokazao njihov identitet.. iz kojeg razloga - zato sto nemaju pojma o zemlji iz koje tvrde da dolaze....
kako takvim osobama omoguciti skolovanje, nekakav zivotni kontinuitet.. kada je njihov cilj doci u evropu, gdje, kako oni misle, novci rastu na drvecu i samo ga treba pobrati...

tako mali postotak od azilanata stvarno trazi utociste, a evropske vlasti nemaju nikakve sanse stopostotno razabrati prave azilante od kriminalaca...
podaci u africi... ja ne znam jesi li ti ikada bila tamo i jesi li pokusala stupiti u kontakt sa necim sto se u africi maglovito zove administracija... i onda bi skontala da sa te strane nema nikakve pomoci evropskim vlastima... nikakve...

jos jedanput ponavljam, lako je istaci nekoliko ekstremnih slucajeva (ja znam jednog bosnju koji se isto pokusao ubiti kada su ga '97 htjeli vratiti, ostavili ga.. i eno ga danas sjedi u zatvoru... radi kradje... ).. reci da je sistem arkaican, sto si potpuno u pravu...ali, sa druge strane, kako u tako kratkome roku odgovoriti na toliko potraznje... govoris o vise stotina hiljada izbjeglica u jednoj tako maloj zemlji... gdje bi se trebalo brzinom svjetolsti odgovoriti tim izbjeglicama.. a sigurno ne postoji ni dovoljna struktura.. ni iskustvo. . a ni dobra volja azilanata...

lako je sve staviti na ledja holandije, ili bilo koje druge zemlje..

samo da ti napomenem... srebrenicani (izbjeglice) u tuzli...ili sarajevu... koliko ih se naslo na ulici.. u nemogucim situacijama.. u njihovoj rodjenoj zemlji... koju su krvlju zalili...
ne nalaze razumijevanje u rodjenoj zemlji a ti bi da ti stranci (koji su, to tvrdim, u vecini slucajeva samo krava za muzenje) prostru crveni tepih...

ma daaaajj
novalic

Post by novalic »

mIRCerka wrote:Poenta nije u pravnoj drzavi vec TRETMANU nekoga ko se boji letenja....

svezati je kao bijesno pseto nije humano... o tome ja govorim....
ne o zakonima ne o pravdi.....

ne o licnim primjerima.,...
ne bih da nabrajam i dobre i lose primjere odnosa vlasti prema izbjeglicama porijeklom iz BiH....
mrsko mi je kucati, a drugima je mrsko citati.....

mirci... evo ovako polako..
1) ta familija, ocito, sa tim djetetom nece da napusti svedsku...
2) da bi iz svedske isla do bosne-kopnom ta familija mora proci kroz par stranih zemalja od kojih mora traziti vizu za prolaz.. sto familija odbija.. (ovo opet govorim kako se to radi iz svice)
3) stupi na snagu nasilno vracanje, sto familija opet odbija...
4) kada im kazu ici cete avionom.. oni odgovre, strah me je od letenja ali necu da vadim vizu da bi putovali kopnom.. jer necu da se vratim u svoju zemlju... iz x y z razloga, ali kako je rat odavno zavrsen, i kako je potpisan sporazum da se izbjeglice vracaju....
5) oni ih strpaju u avion, grubo, zivotinjski.. oni se otimaju.. vicu, udaraju.. a oni ih svezu, za njihovu sigurnost i za sigurnost drugih putnika...

jel' malo jasnije ?

takve imas desetine slucajeva svaki dan u evropi...

prije vezanje ima niz drugih solucija.. koje otpadaju jedna po jedna.. i dolazi do ovoga ekstremno nehumanog ponasanja...
Hera

Post by Hera »

Svedska je jedna od najhumanijih zemalja Evrope, pruza najvecu socijalnu zdravstvenu i socijalnu pomoc. Svedski sam drzavljanin (pored Bosanskog) i zahvalna sam toj drzavi prvo na stalnoj dozvoli boravka koju smo svi 93 dobili (50tak hiljada bosancerosa), besplatnom fakultetu, dobrom poslu bez diskriminacije na istome... Dajte, alergicna sam na price nasih ljudi kako se vani nista ne moze postici. Za one lijene, nesposobne, koji ne govore jezik - i ne moze. Izvadite ruke iz g**ice pa ce moci... Tona nasih ljudi samo sjedi, nista ne radi, ne zna progovoriti svedski i sjedi po kafama i traca svedjane.... Kako su grozni hladni ovakvi onakvi. Jesu hladni i drugaciji ali sam radije sa njima nego sa nasim besposlicarima koji sve najbolje znaju a nisu knjige u zivotu procitali. Ljudi, nemate pojma koliko je nasa dijaspora katastrofa... (Ne svi cast izuzetcima, ima i sposobnih ljudi)...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

nova, kontam ja tebe, i slazem se u potpunosti...ali moji komentari su bili vezani bas za to vezivanje...
ma nigdje nije savrseno, to je cinjenica, nego mi ide na zeludac politika "glupi primitivni Balkan" u ostatku svijeta .... valjda sam preosjetljiva na to....otkud znam...
tempora

Post by tempora »

Nova, ja ne pisem o svojoj zemlji. Niti pravim paralele po tom pitanju jer je to nemoguce. Ja pisem o jednom vec postojecem sistemu, koji se oznacava kao human, pravedan, indivualan isl.
Kada sam prije osam godina ukazivala da se vrsi masovna "zloupotreba" istoga i da ne postoje vise mogucnosti i adekvatan nacin prihvata jer nam je birokratija trula i steti cjelokupnom sistemu, nije bilo osvrta na isto i glas mojih kolega jer je novac pristizao iz evropske kase cime su se kreirali poslovi a time i ekonomija!
U nedostatku medicnskoga osoblja, sestre se dovoze iz Juzne Afrike, dok u azilskoj proceduri cuci more doktora, hirurga, sestara koji zbog nemogucnosti rada ili skolovanja * ( po sistemu ove drzave) sjede i cekaju nesto!?
Jedna od profesija koja je ovoj zemlji toliko potrebna a ne eksploatise se tamo odkle bi se mogla izvuci korist.

Drugo. O administraciji koju navodis ( Afrika), postoje itekako metode i ljudi na terenu koji mogu ( za to su obuceni) da dodju do adekvatne informacije. No taj problem lezi u birokratiji ove drzave a ne u africkoj nepostojecoj administraciji. Postoje profesionalci koji dobrano poznaju jezicka podrucja, postoji aparat za odredjivanje starosti azilanata i sl.
Pitanje je zasto i kako i na koji nacin se dozvoljava zloupotreba i jednih i drugih?

Mislim da bi trebala znati, da se azil ne daje samo ljudima iz ratnih podrucja, vec da azil dobivaju i odredjeni likovi sumnjive proslosti iz ovih i onih razloga. Pa cak i ratni zlocinci, clanovi teroristickih organizacija itd.

Ekonomske izbjeglice nisu nista drugo do posljedica nepravilne raspodjele dobara u svijetu. I suludo je razmisljati da ce se kojekakvim restrikcijama u Evropi smanjiti imigracija.
Holandija je puna poljskih i bugarskih ekonomskih izbjeglica koje rade na crno i kada budu uhvacene na "djelu" budu zamoljene da se vrate uredno ili ih se sasvim korektno smjesti u avion.
Pod izbjeglicama ili strancima ne spadaju ljudi iz Kande, Amerike te ostalih zapadnih kultura, pa je i tretman povratka, prihvata i tretmana sasvim drukciji.

Ekonomska izbjeglica je i neko ko nema adekvatno lijecenje u svojoj drzavi pa se iz istog razloga odluci potraziti pomoc negdje drugdje.
Iz jedne perspektive u kojoj se covjek brine sta ce pojesti, obuci i popiti naravno da je krajnje upitno o kakvoj se zloupotrebi radi.
Ova zemlja je nakon Englekse prva poletila da se pokaze u Iraku, ali zato nije voljna primiti Iracke izbjeglice jer im tamo obezbjedjuje sigurnost.

Nista ja ne stavljam na ledja jedne Holandije, vec govorim o stvarima koje se itekako mogu uraditi drukcije ali se ne cine iz mnogo razloga.
Zloupotreba je postojeca ali sistem smrdi do dna. I kao takav najvise steti gradjanima Holandije i azilantima a nikako politickim partijama koje donose zakone a nemaju veze sa realnoscu.

No istina je da sam ja jedan izvjestan hajvan koji prica supljikate. Al ja nemam strah od povratka, ne ceka me batina i neimastina, necu zavrsiti u zatvoru u papirnoj odori, necu spavati pod lampom i necu strahovati hoce li mi djeca imati sto jesti.....i da ne nabrajam.
Problem nije ni crn niti bijel, a daleko od toga da je velika vecina eto tek tako dosla iz razloga da si napune dzepove i oglobe ove zemlje.
Sljem i brnjica su ipak preventiva za tudje dobro!
novalic

Post by novalic »

onda, na kraju krajeva... da ne bi supljirala (tebe citiram) fino uzmi pa jos jednom procitaj razliku (mada je vec i predobro poznajes) izmedju POLITICKI AZIL i ekonomski problem.... ni jedna drzava u svijetu nije te obavezna primiti zato sto ti djeca nemaju sta jesti... tempora... takav je zakon...

to ti je obavezna obezbijediti tvoja drzava... holandska kraljica je popravila kakve takve kuce svojim holandjanima.. sada bi trebali uzeti pod krilo i bosnu i hrvatsku i sandzak i kosovo.. i afriku... sto da ne...

udvostruciti broj ljudi koji nista ne rade...

evo ti primjer moje familije sarajlija...

ujak i ujna diplomirani kemicari (a u holandiji je to i te kako razvijeno).. dosli tamo... i jedini posao koji su do sada uspjeli dobiti je jutranje raznosanje novina i ciscenje po kucama...

imaju troje djece, jedan sin je zavrsio doktorat ekonomije... kcer doktorat mikro biologije a treci diplomirao informatiku i ekonomiju... od njihovih prijatelja niko nije zavrsio nista... u najboljem slucaju srednju skolu..

al' su zato kafa i socijala...

i ovdje su u svici djeci zabranjivali i govorili da se ne mogu skolovati dok ne dobiju papire.. al' ih zato poznajem masu na fakultetima.. kako su dosli do toga... upornoscu... i dobrom voljom...

najlakse je sjesti i plakati nad svojom sudbinom.... lakse je biti kukavica i tucak nego se boriti...

jos jednom ponavljam... potpuno je nehumano vezati djecu po avionima i gurati im sljemove na glave...
potpuno je nehumano pljuvati na kruh koji je nahranio desetine hiljada izbjeglica i koji i dalje hrani te iste....
novalic

Post by novalic »

samo jos jedna opaska u vezi africke administracije...

nemoj me nasmijavati, molim te :shock:
Post Reply