Odbijaju li se prsti ili propadaju, kakva si kao primalac a kakva kao davalac?
Jesi li brdo ili planina?
Mirci, u cijeloj tematici, tezim ka logici. Mozda ces se zapitati kakve sve ovo veze ima sa logikom. Naravno da nema, isparila je kao jeftin miris kupljen na pijaci ili kod nekog ulicnoga preprodavca.mIRCerka wrote:Tempora, uz svo duzno postovanje, mi ne mozemo pomoci u takvoj situaciji. Mozemo je prokomentirati i tu se uglavnom zavrsavaju nase mogucnosti. Znam, reci ces "nekad je bolje i ne komentirati uopce" i ja se slazem, ali je malo tesko traziti razumijevanje od ljudi koji su ostali bez razuma, i sad se cupaju kako znaju i umiju. Ne mogu ja imati toliko razumijevanja za necije psihicke tegobe, kada nosim svoju fizicku. Kada imam oziljak za kojeg lazem da je oziljak iz osnovne skole od sestara, i za kojeg me je stid JAVNO priznati da je nastao od ruke mog prvog komsije.tempora wrote: Naravno, niko od vas ne nosi njihovu sudbinu, niko ne nosi strah i neizvjesnost, pa je i nemoguce ocekivati od vas da imate i trun razumijevanja za tudje nedace.
Svedska je isto tako pokusavala (ne znam koliko je uspjela) da onima koji se dobrovoljno jave za povratak u BiH obezbijedi novcana sredstva za period "dok se ne snadju". Pa bujrum.
S postovanjem,
mIRCi
tempora, razlika je u tome sto svedske vlasti, kao i vlasti drugih zemalja, njih ne smatraju AZILANTIMA vec smecem i ljudskim bicima treceg reda.tempora wrote: Ukoliko se neko "mora" deportovati, to ne znaci da se u njemu treba ubiti i posljednji atom snage i slomiti ljudsko dostojanstvo, koje ionako biva krajnje poljuljano samom procedurom postojanja azilanta.
nije istina mirci, pretjerujes.. nije tacno da svedi azilante smatraju smecem i ljudskim bicima treceg reda, sigurno postoje iznimke, ali ne treba generalizirati....mIRCerka wrote:tempora, razlika je u tome sto svedske vlasti, kao i vlasti drugih zemalja, njih ne smatraju AZILANTIMA vec smecem i ljudskim bicima treceg reda.tempora wrote: Ukoliko se neko "mora" deportovati, to ne znaci da se u njemu treba ubiti i posljednji atom snage i slomiti ljudsko dostojanstvo, koje ionako biva krajnje poljuljano samom procedurom postojanja azilanta.
I ti i ja njih vidimo kao ljude - nama ravnima, ali Svedi to ne vide tako.
i ne samo oni...tako ih vide i vlasti mnogih drugih zemalja "demokratske" Evrope...
Bas tako...novalic wrote:da nastavim.. ovdje su im po 2-3 puta ponavljali da ime daju privremeni boravak, dok se situacije u zemlji ne popravi.. i da ce se poslije toga morati vratiti u svoju zemlju.. bez obzira na ekonomske prilike.. i ti ljudi su potpisivali dokumenat... kojim su potvrdjivali da ce otici cim se situacije u zemlji smiri.... i da su prva vracanja uslijedila poslije izvjesaja vlade bih da moze poceti povratak izbjeglica.. krajem 96, ako se ne varam.. neko vrijeme sam imala i kopiju toga dokumenta... morala bih ga opet pronaci...
tempora wrote:Vodenjak, uz duzno postovanje mislim da brkas pojmove.
Dat cu ti par cinjenica iskljucujuci znaci svaki sentiment ili pozadinu jedne osobe u azilantskoj proceduri. Mislim da za to imam neku podlogu sobzirom da sam par godina radila za Ministarstvo za imigraciju i naturalizaciju drzave Holandije.
Svi azilski centri u ovoj drzavi su smjesteni u nenaseljenim podrucjima, dobrano udaljeni od urbanih sredina, sela i zaseoka. Pojedini su smjesteni u industrijskim zonama, neki pored zatvora a treci opet pored vojnih poligona.
Azilske procedure u ministarstvu cekaju i po 5 godina, da bi se neko dosjetio da neciji zivot ceka u ladici pisacega stola. Kao sto sam vec rekla, mnogi drzavni advokati i ne znaju ko im je klijent a da ne govorimo o faktima koji se u iste svrhe trebaju upotrijebiti.
Azilanti nemaju pravo na rad, na skolovanje, niti na bilo kakvu vrstu integracijskog procesa koja bi im mozda pomogla da ostanu u ovoj drzavi.Medicinska pomoc je losa, nacin ishrane losiji do u "normalnim" holanskim zatvorima, a nacin ophodjenja prema istima nerijetko ponizavajuci.
Mozda je za neke vrijeme Kunta Kintea proslo, ali vjeruj na rijec da jedna istorija aprathajda ne lapi tako brzo kao sto se uopsteno misli o modernom, slobodnom dobu.
Uposleni u ustanovama za rad sa azilantima su uglavnome volonteri ili ljudi koji apsolutno nemaju veze sa profesionalizmom i onim sto ova vrsta posla nosi.
Procedure su povrsne i spore sto dovodi do cestih krsenja istih sto od strane jednih sto od strane drugih ucesnika. Pod ovim podrazumjevam azilante i one koji rade sa njima.
Da ova zemlja ide iz krajnosti u krajnost dovoljno pokazuje politicka i drustvena scena u protekle 4 godine.
Postojanje zakona ne znaci da se upraznjavanje istih vrsi na adekvatan nacin. Vec sam rekla da su nerijetke deportacije odraslih i djece u ratna podrucja. Sto je direktno krsenje ne samo zakona ove drzave vec kojekakvih medjunarodnih konvencija !
Organizacije za ljudska prava u Evropi vec drugu godinu ukazuju na jednu ljudsku katastrofu koju izaziva ova drzava ali cilj ove politike je po svaku cijenu smanjiti broj azilanta smatrajuci da tako velikim dijelom sputava imigraciju koja je neusporiva. Razlozi iste ne leze u bogatstvu ove drzave vec u nesigurnosti, ratovima i siromastvu onih iz kojih azilanti dolaze.
Prije tri godine, u ovoj drzavi je otvoren centar po receptu jednog kazneno popravnog centra u Americi sa strogim rezimom i dnevnom rutinom, maloljetnih azilanta u ovoj drzavi. ( koji ni po cemu nisu prekrsili zakone ove drzave ali je ista smatrala da ce ovakav recept prihvata sprijeciti sve moguce buduce azilante da pomisle o pristupu na ovo tlo.)
Helem, obavezne uniforme, rad od 7 izjutra do 10 na vecer, citanje i gledanje samo Engleskog jezickog podrucja, zanemarivanje fizickog i psihickog stanja maloljentika bili oni bolesni ovakvi ili onakvi duzni su bili raditi, te ogranicena sloboda kretanja, znaci u krugu objekta.
Ne znam koliko znas o pravima djece, o pravima uopsteno, ali nadam se da ti je jasno ovo sto napisah. Samo u ovome kampu prekrseno je ne jedno vec hiljadu prava, za koje ova drzava smatra da je jedna od najboljih u svijetu.
Potom oduzimanje slobode azilantima koji su ispali iz procedure a koje drzave iz kojih potjecu ne zele nazad. Takve osobe, a vjeruj, ne mali ih je broj, bivaju zatvarane po 12 mjeseci u zatvore kakvi su nepoznati ovom drzavnom aparatu sobzirom da holandski gradjanin smjesten u zatvor ima potpunu akomodaciju i pravo na kojekakve stvari.
Milioni eura dodjeljeni od strane Evropske unije za smjestaj, integraciju i humani povratak ( ukoliko je to moguce) i sl odlaze uglavnom na birokratiju i uposlene.
O drustvenim prilikama dat cu ti samo jedan primjer. Na izlogu jedne prodavnice pisalo je: " Azilantima ulaz zabranjen!"
A mimo svega ovoga, kratko navedenog, jer previse je toga da se upotpuni cijela slika jednog devijantnog sistema, sve i da se ponudi novac ( ne radi se cak ni o hiljadama eura, mada suludost ide do te mjere da smatra da ukoliko se svota poveca, svi ce pohitati nazad) za povratak jednoj zeni iz Konga, koja je silovana 11 puta od strane paravojnih formacija i cija je porodica istrebljena, zar zaista mislite da u ovakvom i mnogim sl slucajevima novac igra ikakvu ulogu?
O takvoj suludosti nemam sto dodati.
U ovoj drzavi trenutno 23.000 ljudi, zena, djece ceka na deportaciju u najozloglasenije zemlje svijeta. Iako mnogi Holandjani rizikuju zatvor zbog nudjenja utocista istima, ministrica Verdonk ( sa iskustvom iz zatvorskih aparata u kojima je godinama pekla zanat) je neumoljiva.
Holandija je primila negdje oko 23.000 bosanskih izbjeglica. Neki su slati i u vrijeme samoga rata nazad. Uglavnome u Hrvatsku. Mnogi su dobili statuse a ne mali broj Srbijanaca, Crnogoraca te Hrvata je u ovoj drzavi dobilo papire zarad rata u BiH. Sto ce rec i mnogi koji su dobrano uprljali ruke krvlju pa se na licne karte svojih zrtava prijavljivale na utociste. ( neka druga tematika)
Kada je jedne godine vlada odlucila da se bosanske izbjeglice vrate nazad, bez obzira na permanentne statuse ( sto je prakticno gledajuci nemoguce sobzirom da bi se morali mijenjati neki ustavni zakoni), te kabinetu prijetio pad, presudnu odluku donijela je tragedija Srebrenice.
Zakljucke donosi sam. Proizvoljno.
mIRCerka wrote:Poenta nije u pravnoj drzavi vec TRETMANU nekoga ko se boji letenja....
svezati je kao bijesno pseto nije humano... o tome ja govorim....
ne o zakonima ne o pravdi.....
ne o licnim primjerima.,...
ne bih da nabrajam i dobre i lose primjere odnosa vlasti prema izbjeglicama porijeklom iz BiH....
mrsko mi je kucati, a drugima je mrsko citati.....