Ponizavanje nasih ljudi u Svedskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
sojka

Post by sojka »

Mislim da sam pogresno shvacena. Otidjite recimo u Francusku, osjeti se daleko lezerniji odnos naspram stranaca za razliku od Svedske.

Znam o cemu govorim. Smatram se dovoljno kompetentnom.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Programi za integraciju postoje.
Izbor stanovanja postoji
Izbor za obrazovanje postoji
Zakon funkcioniše, i veoma je strog za diskirminnaciju...
Mogučnosti ima raznih, a izbor je čisto naš, šta želimo...na nama je...

Kažem ti da živim već dugo u Swe i poštujem i cijenim njihovu kulturu i tradiciju, a znam da svi moji prijatelji cijene moju tradiciju i kulturu..
FortunaBela

Post by FortunaBela »

sojka wrote:Mislim da sam pogresno shvacena. Otidjite recimo u Francusku, osjeti se daleko lezerniji odnos naspram stranaca za razliku od Svedske.

Izvini, ali ja stvarno ne znam o čemu govoriš...
Harrys

Post by Harrys »

sojka wrote:Mislim da sam pogresno shvacena. Otidjite recimo u Francusku, osjeti se daleko lezerniji odnos naspram stranaca za razliku od Svedske.

Nisi ti pogresno shvacena,mozda si se pogresno izrazila.
Zamjeras im sto rade na odrzavanju svoje kulture.
sojka wrote:Svedjani se plase stranaca i rade na odrzavanju svoje kulture, dakle vise su konzervativno nastrojeni, neflexibilni na promjene.
sojka

Post by sojka »

Sve to stoji da postoje institucije, ali kako je broj stranaca i internacionalni dodir slab, shodno tome su slabije organizovani u tom smjeru.

Primjere sam navela upravo iz oblasti skolstva.

No Svedska kao Svedska mi je ipak veoma lijepa.

Poz.
vesela

Post by vesela »

Ponizen moze biti neuk covjek i onaj ko dozvoli da bude ponizen.

Prosjek starosti sveda je 80g. a svedjanke 82g. Osnovno zivotno pravilo sveda je NEMA STRESA! Imaju preduslove da zive dugo i dobro.

Ja sam to jako brzo uocila. Nucili su me, svaka im cast SVE POLAKO. Ko se nije uklopio u taj mentalitet i kulturu zavrsio je na psihijatriji.

Djevojcica koju navodite je jedna od mnogih. koje RODITELJI izlazu ponizenjima. Svedi nisu ni pametniji ni gluplji od drugih. Oni su samo jedno drustvo, koje smatra da funkcionise dobro.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ministar za školstvo je stranac....
Pusur

Post by Pusur »

Svedi (kao i ostali na sjeveru ) su generalno losi ljudi!!! Govorim iz licnog iskustva, ta njihova ljuska prva i slobode su samo na papiru!!! Radio sam za jedan NGO iz Swe u BIH, sta se tu sve radilo, milioni km koji su bili namjenjeni da se potrose u BIH raja kupovala jahte, vile kuce.... a nama srali sto trosimo previse para na olovke. ONi kad dodu u BIH imaju osjecaj da su dosli na safari, dobra i jeftina hrana cuga, lijepe zene koje te dede kontaju da mogu odraditi kako im se digne...
Mislim ono nismo ni mi dobri ljudi cak sta vise ali mi makar ne seremo o ljudskim pravima i slobodama....dodu i uce nas sta treba a mi fakat izmislili zivot za njih. Mislim skontaj da norvezni do 70 i neke nisu znali sta je papirika?! I tako lista je duga......
babba

Post by babba »

Moj prjedlog je da BiH dadne donaciju svedskoj u bofors topovima i ostalom pjesadiskom naoruzanju ili da reklamiraju ono fol pokvareno.

sisaj motku ljudi
Last edited by babba on 08/01/2006 22:31, edited 1 time in total.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Ja bolan živim i radim sa tim ljudima, i nisu ništa lošiji nego ostali narodi...
PR80.

Post by PR80. »

Pusur wrote:Svedi (kao i ostali na sjeveru ) su generalno losi ljudi!!! Govorim iz licnog iskustva, ta njihova ljuska prva i slobode su samo na papiru!!! Radio sam za jedan NGO iz Swe u BIH, sta se tu sve radilo, milioni km koji su bili namjenjeni da se potrose u BIH raja kupovala jahte, vile kuce.... a nama srali sto trosimo previse para na olovke. ONi kad dodu u BIH imaju osjecaj da su dosli na safari, dobra i jeftina hrana cuga, lijepe zene koje te dede kontaju da mogu odraditi kako im se digne...
Mislim ono nismo ni mi dobri ljudi cak sta vise ali mi makar ne seremo o ljudskim pravima i slobodama....dodu i uce nas sta treba a mi fakat izmislili zivot za njih. Mislim skontaj da norvezni do 70 i neke nisu znali sta je papirika?! I tako lista je duga......
Ako si upoznao jednog loseg sveda ili norvezanina ne znaci da su svi losi ljudi. Da li poznajes koliko humanih programa imaju te dvije drzave?
Medju prvima su na listi za pomaganje drugima.
A sto se tice njih kao ljudi mogu ti samo reci: onakvi su kakvi smo mi prema njima. Ja sam ovdje vec 11 godina i ni jednom nisam osjetila da me gledaju kao stranca. Nepravde postoji svugdje naravno ali u tolikim mjerama koliko ti to opisujes nije tacno.
Isto tako sam upoznala sveda, sasvim normalni ljudi.
A citala sam dovoljno o istoriji Norveske i njihovom razvoju... Da su neke stvari bile ogranicene - jesu, ali u tolikim mjerama da ne znaju sta je paprika 70.-tih nisu. Mislim da ne mozes izvoditi zakljucke samo na osnovu jedne organizacije koju si ti sreo i upoznao.
Treba zivjeti sa ljudima pa onda reci kakvi su.
vesela

Post by vesela »

babba wrote:Moj prjedlog je da BiH vojno napadne Svedsku smjeni vladu i zavede prava manjina (Muslimana),pobije naciste, potom:

1) objelodani da studiranje nije djaba (ako doticni nisu culi to se zove KREDIT),
2) pogusi naciste / od 100 prijavnica za posao budes pozvan na 0 (osim ako se ne zavrsavas na svensson) ,

3) Uspostavi demokratiju
4) napravi ljude od sveda i uvede kulturu

5) a ovoj "sposobnoj" glupaci da porucim da svi nemaju 20 godina i da svi nemogu nauciti perfektno jezik, a mnogi bi radili svenssonove poslove ali im se neda.

6) proglasi svedsku "utopijom" od sistema pa nadalje

7) protjera sposobnu glupacu u Ameriku gdje bi se snasla pravo

Ako ZIVIS u Svedskoj i ovo tvrdis onda si jedan od mnogih ciji zivot se svodi na put KUCA-SOCIJALA-KLUB(nacionalni).

Ako NE ZIVIS u Svedskoj onda te neko nadrkan neuspjehom u SWE pogresno informisao.

Skolovanje je BESPLATNO. Moja djeca su imala na studijama samo "studie-bidrag", raspitaj se, to su bespovratna sredstva. Ko hoce moze uzeti i drugi dio, posvratnih sredstava, sto ti kazes kredit. Moze ali ne mora. Drzava dala mogucnost da biras.

A za sve druge tacke, ne lupetaj babba. :x
zzzzz

Post by zzzzz »

Ma kao i sve nacije na svijetu, ima stvari u kojima mogu biti uzor a bogami dosta toga bi mogli nauciti od drugih pa i od nas

Nije im na cast sto su do 43' simpatisali Hitlera a od 43' Chercila (valjda se ovako pise), to dosta govori o karakteru. Niko nije savrsen :D
CuraDrugogSistema

Post by CuraDrugogSistema »

nek me neko prosvijetli.

ne sjecam se detalja, ali mislim da Svedska ima neki zakon gdje se o strancima ne smije reci pogrdno govorit?? nesto u smilu da je haman pa kaznjivo strancu reci "prokleti strejndzeru"(.. na svedskom, naravno.. :D )
sojka

Post by sojka »

Fleksibilnost ne iskljucuje odrzavanje vlastite kulture. Ne zamjeram, nego utvrdjujem, konstatujem cinjenicno stanje.

Postujem, ne vrijedja me.

Jedan test za strance: Obratite paznju i (glupost opet) kada bilo kom sluzbeniku date neposredno do znanja da govorite na nasem ili na bilo kom drugom jeziku. Ista osoba- drugaciji tretman.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

CuraDrugogSistema wrote:nek me neko prosvijetli.

ne sjecam se detalja, ali mislim da Svedska ima neki zakon gdje se o strancima ne smije reci pogrdno govorit?? nesto u smilu da je haman pa kaznjivo strancu reci "prokleti strejndzeru"(.. na svedskom, naravno.. :D )
Da to je tačno....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

sojka wrote:Daj kontra argumente...
@sojka, mozes li reci (ali iskreno) koliko si dugo u Svedskoj i sta radis?
The_Fluid

Post by The_Fluid »

sojka wrote:Fleksibilnost ne iskljucuje odrzavanje vlastite kulture. Ne zamjeram, nego utvrdjujem, konstatujem cinjenicno stanje.

Postujem, ne vrijedja me.

Jedan test za strance: Obratite paznju i (glupost opet) kada bilo kom sluzbeniku date neposredno do znanja da govorite na nasem ili na bilo kom drugom jeziku. Ista osoba- drugaciji tretman.
Da li Bosanci i Hercegovci tretiraju drugacije strance?? Cini mi se da su drzavljani BiH u velikoj vecini poprilicno neprijateljski raspolozeni prema istima.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Svedska je prijateljska drzava,koja je primila preko 60 000 ljudi iz BiH u toku rata. I ne samo primila vec im omogucila zivot dostojan covjeka.I ne samo to ,vec je cak i potpisala dvojno drzavljansvo sa BiH.I to samo sa BiH i vise ni sa jednom drugom zemljom.Vecina akademski obrazovanih,pogotovu ljekari,inzinjeri,rade svoj posao.Bosanci su kategorija stranaca koji su se najbolje od svih uklopili u svedsko drustvo i vecina radno sposobnih radi.Naravno ima i slucajeva gdje su nasi ljudi nezaposleni,ali niko ih ne tjera da tu gdje su trenutno,ostanu vjecno,vec mogu seliti u druge djelove zemlje gdje ima posla....
babba

Post by babba »

treba skinut kapu svedima :-)

1940 neutralni :(

1990 neutralni :zzzz:

neopredjeljeni u svakom pogledu , boli njih za sve , glupa tema a glupi smo i mi i sve je glupo i nemogu visedaseraspravljam s vamanesposobnjakovicijednineobrazovani.

adsfjdsflkjdsalkfj

2010 manjina sami na svom ...

ps ja volim kineze (zato sto ih neznam) (ali kad bi ih upoznao gadilibimise)
babba

Post by babba »

pa kad ste picke
sojka

Post by sojka »

Vodenjak,
ne mogu. :)

Fluid,

mi sada govorimo o Svedskoj. Cinjenica je da netrpeljivosti te vrste postoji u svim zemljama sirom svijeta u blazem ili malo extremnijem obliku.

Jasno je da zelite reci da ne sudim brzo ili olako...kao sto rekoh to je moj neki prvi dojam, a ja licno provela sam lijepo vrijeme u Svedskoj. Ne sumnjam u to da ne postoje i ljepse strane Svedske kao sto su gradjevine, muzeji, izlozbe, opusten i miran, civilizovan nacin zivota. Kao sto rekoh mogu biti veoma srdacni.

Ne znam cemu tolika diskutabilnost mog misljenja?
Fair Life

Post by Fair Life »

Uvijek trazimo za sebe nekakav ekskluzivitet...

Ako ga nema... povrijedjeni smo.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

sojka,
naravno, govorimo o Svedskoj i Svedjanima, i vjerujem da su u svakoj zemlji iskustva ista ili slicna. Ljudi koji ce ruzno reagovati ima svuda. Sve dotle dok osoba kojoj se obracam zadrzava osnovni nivo bontona i kulture zaista me ne zanima da li unosi emociju u komunikaciju sa mnom. Ovdje ne pricam o onima koje smatram za prijatelje ili poznanike, nego o nepoznatim ljudima koji rade na takvim vrstama posla da su u stalnom kontaktu sa stanovnicima neke sredine.
sojka

Post by sojka »

The_Fluid wrote:sojka,
naravno, govorimo o Svedskoj i Svedjanima, i vjerujem da su u svakoj zemlji iskustva ista ili slicna. Ljudi koji ce ruzno reagovati ima svuda. Sve dotle dok osoba kojoj se obracam zadrzava osnovni nivo bontona i kulture zaista me ne zanima da li unosi emociju u komunikaciju sa mnom. Ovdje ne pricam o onima koje smatram za prijatelje ili poznanike, nego o nepoznatim ljudima koji rade na takvim vrstama posla da su u stalnom kontaktu sa stanovnicima neke sredine.
Naprotiv, moja iskustva od drzave do drzave variraju i iskustvo me naucilo da vjerujem samo u vlastito iskustvo i osjecaj. Toliko puta sam cula da su izvjesni takvi i takvi...medjutim moje iskustvo dokazuje drugacije.

Kao konacna istina ne treba da vazi za druge, ali za mene-da.
Post Reply