Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 18:59

unaprijed izvinenje na stamparskim prisiljen sam tipkati sa mobitela ili ukoliko ima vec tema o ovome...

Imam sl. Problem: imam dell gx620 malo kuciste, intel d procesor (kada se ugrije skoci temp. U stanu za 2 stepena. Nakon sto sam dodatno ubacio malo jacu ati low profile graficku mislim da je od prvisoke temp. Vrisnuo harddisk.nebitno kupim neki polovan HDD ubacim ga i tu se javi prvi problem. Nece da ga prepozna bios ili sta vec ne mogu instalirati xp. nakon par paljenja prepozna ga i instaliram xp sve fercera do prvog gasenja. do sada sam ga nekako uspjevao paliti od danas nece nikako...dobijam sl. Poruku prije nego pocne botati... Error auto sensing primary master hard disk drive. Strikr f1 key to continue f2 to run setup...u biosu mi pokazuje pod drives: drive details capacity unknow bios this drive is controlled by the system bios..link speed 3.0gbs...znna li iko zasto se ovo desava i koje je moguce rijesenej...
Hvala svima unaprijed


User avatar
davorf
Posts: 11086
Joined: 15/02/2008 15:53
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by davorf » 19/04/2011 19:08

Da li ti je HDD ATA ili SATA? Ako je ATA, moguce je da su ti jumperi pogresno podeseni na HDDu. Da li si ga skopcao na primarni kanal, i da li je master? Moze se lako desiti i da je u konfliktu sa nekim drugim uredjajem (drugi HDD, CD/DVD). Daj malo vise informacija, pa da pokusamo skontati o cemu je rijec :mrgreen:

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 19:19

hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...

User avatar
davorf
Posts: 11086
Joined: 15/02/2008 15:53
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by davorf » 19/04/2011 19:22

elvirbej wrote:hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...


Ako je SATA onda nema jumpere...znaci, to nije problem. Jesi na isti SATA kanal skopcao disk, na kojem ti je bio prethodni? Pogledaj u uputstvu od ploce koji je primarni SATA prikljucak, pa na njega skopcaj disk, ako vec nije tako skopcan.

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 19:32

ima samo jedan sata prikljucak dvd je na ide.tako da tu nisam mogao pogrijesiti.

JBL
Posts: 1179
Joined: 17/08/2004 00:06

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by JBL » 19/04/2011 19:47

elvirbej wrote:unaprijed izvinenje na stamparskim prisiljen sam tipkati sa mobitela ili ukoliko ima vec tema o ovome...

Imam sl. Problem: imam dell gx620 malo kuciste, intel d procesor (kada se ugrije skoci temp. U stanu za 2 stepena. Nakon sto sam dodatno ubacio malo jacu ati low profile graficku mislim da je od prvisoke temp. Vrisnuo harddisk.nebitno kupim neki polovan HDD ubacim ga i tu se javi prvi problem. Nece da ga prepozna bios ili sta vec ne mogu instalirati xp. nakon par paljenja prepozna ga i instaliram xp sve fercera do prvog gasenja. do sada sam ga nekako uspjevao paliti od danas nece nikako...dobijam sl. Poruku prije nego pocne botati... Error auto sensing primary master hard disk drive. Strikr f1 key to continue f2 to run setup...u biosu mi pokazuje pod drives: drive details capacity unknow bios this drive is controlled by the system bios..link speed 3.0gbs...znna li iko zasto se ovo desava i koje je moguce rijesenej...
Hvala svima unaprijed


Ovo ne zvuci dobro... Ili ti je vrisnuo opet hd ili ploca. Stvar nije najnovija pa se in isplati bas potrositi dosta vremena na tome ali jedna od brzih solucija je da uzmes ide hd i vjerovatno ce (pro)raditi. Ako bas trebas opticki pogon mozes uzeti neki na usb.

Zux
Posts: 784
Joined: 30/03/2005 22:03

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Zux » 19/04/2011 20:00

Desava se da SATA diskovi imaju problem sa win XP-om. Kakve su ti postavke za HDD u biosu? Probaj to mijenjati, imas vjerovatno tri opcije IDE, AHCI i SATA.

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 20:06

JBL wrote:
elvirbej wrote:unaprijed izvinenje na stamparskim prisiljen sam tipkati sa mobitela ili ukoliko ima vec tema o ovome...

Imam sl. Problem: imam dell gx620 malo kuciste, intel d procesor (kada se ugrije skoci temp. U stanu za 2 stepena. Nakon sto sam dodatno ubacio malo jacu ati low profile graficku mislim da je od prvisoke temp. Vrisnuo harddisk.nebitno kupim neki polovan HDD ubacim ga i tu se javi prvi problem. Nece da ga prepozna bios ili sta vec ne mogu instalirati xp. nakon par paljenja prepozna ga i instaliram xp sve fercera do prvog gasenja. do sada sam ga nekako uspjevao paliti od danas nece nikako...dobijam sl. Poruku prije nego pocne botati... Error auto sensing primary master hard disk drive. Strikr f1 key to continue f2 to run setup...u biosu mi pokazuje pod drives: drive details capacity unknow bios this drive is controlled by the system bios..link speed 3.0gbs...znna li iko zasto se ovo desava i koje je moguce rijesenej...
Hvala svima unaprijed


Ovo ne zvuci dobro... Ili ti je vrisnuo opet hd ili ploca. Stvar nije najnovija pa se in isplati bas potrositi dosta vremena na tome ali jedna od brzih solucija je da uzmes ide hd i vjerovatno ce (pro)raditi. Ako bas trebas opticki pogon mozes uzeti neki na usb.


hdd nije jer je sve radilo kako treba...problem je nastajao samo kad se ugasi racunar...vjerovatno bi se nesto desavalo da je otisla ploca dok je radio.

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 20:18

Zux wrote:Desava se da SATA diskovi imaju problem sa win XP-om. Kakve su ti postavke za HDD u biosu? Probaj to mijenjati, imas vjerovatno tri opcije IDE, AHCI i SATA.


Nemam nikakvih mogucnosti imam drive off i on

Zux
Posts: 784
Joined: 30/03/2005 22:03

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Zux » 19/04/2011 22:12

elvirbej wrote:
Zux wrote:Desava se da SATA diskovi imaju problem sa win XP-om. Kakve su ti postavke za HDD u biosu? Probaj to mijenjati, imas vjerovatno tri opcije IDE, AHCI i SATA.


Nemam nikakvih mogucnosti imam drive off i on


A trebalo bi biti nesto kao SATA controller mod ili nesto tako, ne mogu tacno da se sjetim, a nije mi bios na ovom racunaru takav da ima tu takvu varijantu. Procackaj, trebalo bi biti.

NediM17
Posts: 8378
Joined: 05/11/2009 11:49
Been thanked: 4 times

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by NediM17 » 19/04/2011 22:24

Vidi postoji i ova solucija, mozda ti se istrosila baterija od BIOS-a i postavke BIOS-a su se vratile na pocetne, samim tim ti se promjenio i rezim rada diska IDE, AHCI i SATA i vise ne moze da digne XP jer je u nekom modu koji XP ne podrzava.

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 19/04/2011 23:28

:D jel odpadaju zadnja dva prijedloga ako pise controller detail. serial ata? Mislim da cu racunar serijski da prosutam pi kuci :D

Zux
Posts: 784
Joined: 30/03/2005 22:03

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Zux » 19/04/2011 23:50

elvirbej wrote::D jel odpadaju zadnja dva prijedloga ako pise controller detail. serial ata? Mislim da cu racunar serijski da prosutam pi kuci :D


Promijeni na IDE, ako mozes, to bi moglo biti to.

User avatar
topcam
Posts: 4374
Joined: 08/07/2007 12:49

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by topcam » 20/04/2011 00:57

elvirbej wrote:hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...


To ti je do XP, vjerovatno je XP Home

Ti prilikom instaliranja formatiras i instaliras.
Nakon instalacije naknadno programom za particiranje dodas one GB koje windows nije htio da koristi.
Nakon restarta nece comp. da upali.

Uradi sljedece i neces imati problema, ali gubis dio HDD-a.
(tih 13 GB manje ces podnijeti)

Umjesto kompletnog HDD-a uzmi samo 127 GB kapaciteta.

Ako se radi o XP Pro, onda update na sp2 ili bolje sp3. i koristi 160 GB (149).

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 20/04/2011 08:29

topcam wrote:
elvirbej wrote:hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...


To ti je do XP, vjerovatno je XP Home

Ti prilikom instaliranja formatiras i instaliras.
Nakon instalacije naknadno programom za particiranje dodas one GB koje windows nije htio da koristi.
Nakon restarta nece comp. da upali.

Uradi sljedece i neces imati problema, ali gubis dio HDD-a.
(tih 13 GB manje ces podnijeti)

Umjesto kompletnog HDD-a uzmi samo 127 GB kapaciteta.

Ako se radi o XP Pro, onda update na sp2 ili bolje sp3. i koristi 160 GB (149).



kada pokrenem instalaciju xp-a ne prepozna mi HDD. Neznam sta da radim jos mi je i disk iskliznuo iz ruke pa sada i on nesto stekce i kao da grebe. :evil: ..necu vise nikad uzeti brandname racunar :x

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Miro Spiro » 20/04/2011 09:13

Ocigledno si razvalio disk kad ti je ispao iz ruke pa zato grebe a vjerovatno zbog toga nece i da pokrene instalaciju ( jer ne nalazi disk) mada je to samo nagađanje sto se tice pokretanja instalacije moze biti 10000 razloga.

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Miro Spiro » 20/04/2011 09:22

topcam wrote:
elvirbej wrote:hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...


To ti je do XP, vjerovatno je XP Home

Ti prilikom instaliranja formatiras i instaliras.
Nakon instalacije naknadno programom za particiranje dodas one GB koje windows nije htio da koristi.
Nakon restarta nece comp. da upali.

Uradi sljedece i neces imati problema, ali gubis dio HDD-a.
(tih 13 GB manje ces podnijeti)

Umjesto kompletnog HDD-a uzmi samo 127 GB kapaciteta.



Kakve veze ima "taj program" sa ponovnim podizanje sistema nakon formatiranja.

Kad formatiras XP i pokrenes instalaciju pita te koji format datotečnog sustava da koristiš i prikaže ti particiju. TU POSTOJE 2 particije jedna sistemska i druga koja iznosi 8 ili 16 MB koja je keš memorija diska i koja se ne moze pridružiti sistemu.Tu se mogu odrediti koliko particija se hoce napraviti i izraziti u MB ne u GB jer XP ne prepoznaje GB prilikom particionisanja i pokrene se instalacija.

Programi za te kakve ti govoris sluze za particionisanje iz windowsa kad je sistem vec podignuti i instaliran mada moze i kad sistem nije podignut npr hirens itd.

Sto se tice problema moze biti maticna ili HDD sada je vjerovatno HDD jer ti je ispao iz ruke a da se to utvrdi treba se ici u servis a ne OVAKO NAGAĐATI PREKO FORUMA I GOVORITI 100% JE TO A NISTE NI VIDJELI RAČUNAR.

Ako se radi o XP Pro, onda update na sp2 ili bolje sp3. i koristi 160 GB (149).

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 20/04/2011 09:26

ma fazon je sto on prepozna da ima nesto ali ne i da je disk. To se desavalo i prije grebanja...Dok sam uspjevao da ga pokrenem racunar je radio perfektno. nikad nije zaledio nikad kocio jednostavno racunar meni dovoljno dobar, ali cim ga restartujem pocinje da zeza...i tada nije mogao pokrenuti instalaciju xp-a ali nakon bezbroj kojekakvih pokusaja upalim ga..Od zadnjeg gasenja nema sanse...nemam ideje mogu kupiti opet novi HD ali ako ce se opet isto desavati nevrijedi dok nenadjem razlog za ovo...

Knoa
Posts: 88
Joined: 08/12/2009 11:24

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Knoa » 20/04/2011 09:27

Klasika, frka sa polovnim diskovima, probaj ukljcivati i iskljucivati kabal od napona na tom disku, cekaj dok ga bios ne prepozna( zato ja drzim kuciste otvoreno nonstop :mrgreen: ), da je taj disk normalno radio niko ti ga nebi prodavao, plus svaki format diska ga dotatno osteti(postprodajni marketing :x - strucni naziv proizvodjaca za to sto ti se disk sj..e poslije dva formatiranja)

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 20/04/2011 09:32

Knoa wrote:Klasika, frka sa polovnim diskovima, probaj ukljcivati i iskljucivati kabal od napona na tom disku, cekaj dok ga bios ne prepozna( zato ja drzim kuciste otvoreno nonstop :mrgreen: ), da je taj disk normalno radio niko ti ga nebi prodavao, plus svaki format diska ga dotatno osteti(postprodajni marketing :x - strucni naziv proizvodjaca za to sto ti se disk sj..e poslije dva formatiranja)


eheheh i kod mene je otvoren stalno jer se toliko grije to je onaj najmanji gx620. nekad vratim poklopac da prokuha kafa :D mislis dok je upaljen da ukljucujem i iskljucujem kabal od napona??

Knoa
Posts: 88
Joined: 08/12/2009 11:24

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by Knoa » 20/04/2011 09:57

Niposto dok je upaljen spalit ces plocu. Ugasi, iskljuci-ukljuci, upali, dok ga ne prepozna. Najlakse ti je da u BIOS-u ukljucis POST screen pokazat ce ti jel ga prepoznao. Na kraju krajeva ako ti ne podje bootat win znaci da ga nije prepoznao.

elvirbej
Posts: 44
Joined: 26/08/2010 20:38

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by elvirbej » 20/04/2011 10:11

malo sam sada trazio po netu izgleda da se samo kod dell-a ovo desava... :x

User avatar
topcam
Posts: 4374
Joined: 08/07/2007 12:49

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by topcam » 20/04/2011 22:53

Miro Spiro wrote:
topcam wrote:
elvirbej wrote:
hdd je sata takodjer sam iskljucivao dvd rom kao graficku...unutra je bila seagate 80 gb sad je wd160 gb...racunar je radio bez problema danima dok ga nisam ugasio na par sati...sa predhodnim diskom nije bilo tih problema...


To ti je do XP, vjerovatno je XP Home

Ti prilikom instaliranja formatiras i instaliras.
Nakon instalacije naknadno programom za particiranje dodas one GB koje windows nije htio da koristi.
Nakon restarta nece comp. da upali.

Uradi sljedece i neces imati problema, ali gubis dio HDD-a.
(tih 13 GB manje ces podnijeti)

Umjesto kompletnog HDD-a uzmi samo 127 GB kapaciteta.

Ako se radi o XP Pro, onda update na sp2 ili bolje sp3. i koristi 160 GB (149).


Kakve veze ima "taj program" sa ponovnim podizanje sistema nakon formatiranja.

Kad formatiras XP i pokrenes instalaciju pita te koji format datotečnog sustava da koristiš i prikaže ti particiju. TU POSTOJE 2 particije jedna sistemska i druga koja iznosi 8 ili 16 MB koja je keš memorija diska i koja se ne moze pridružiti sistemu.Tu se mogu odrediti koliko particija se hoce napraviti i izraziti u MB ne u GB jer XP ne prepoznaje GB prilikom particionisanja i pokrene se instalacija.

Programi za te kakve ti govoris sluze za particionisanje iz windowsa kad je sistem vec podignuti i instaliran mada moze i kad sistem nije podignut npr hirens itd.

Sto se tice problema moze biti maticna ili HDD sada je vjerovatno HDD jer ti je ispao iz ruke a da se to utvrdi treba se ici u servis a ne OVAKO NAGAĐATI PREKO FORUMA I GOVORITI 100% JE TO A NISTE NI VIDJELI RAČUNAR.



Ovako izgleda preglednije.

kojeime
Posts: 3624
Joined: 11/11/2010 13:03

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by kojeime » 21/04/2011 00:35

Ako ti je SATA disk prilikom instalacije XP-a trebas u odredjenom trenutku (kada se ta poruka pojavi prilikom instalacije XP-a) pritisnuti F6. To ce malo kasnije uzrokovati da ti instalacija trazi da instalises SATA drivere koje moras imati ili na disketi ili na XP instalacionom CD-u. Ako ti je SATA disk a ti ne pritisnes F6 i ne instalises SATA drajvere instalacija ti nece preopznati HDD i neces moci instalisati XP.

Ako nemas disketu sa drajverima i nemas SATA drajvere na XP instalacionom disku, a imas flopi disk drajv na racunaru, mozes skinuti SATA drivere sa interneta, snimiti ih na flopi disketu i koristiti ih. Recimo SIlicon Image ili Intel SATA drajvere.

Nadam se da nisi bas totalno moderan pa da imas barem jednu flopi disketu i da ti racunar ima flopi disk drajv :)

JBL
Posts: 1179
Joined: 17/08/2004 00:06

Re: Pomoc oko Hdd/BIOS itd...

Post by JBL » 21/04/2011 09:08

kojeime wrote:Ako ti je SATA disk prilikom instalacije XP-a trebas u odredjenom trenutku (kada se ta poruka pojavi prilikom instalacije XP-a) pritisnuti F6. To ce malo kasnije uzrokovati da ti instalacija trazi da instalises SATA drivere koje moras imati ili na disketi ili na XP instalacionom CD-u. Ako ti je SATA disk a ti ne pritisnes F6 i ne instalises SATA drajvere instalacija ti nece preopznati HDD i neces moci instalisati XP.

Ako nemas disketu sa drajverima i nemas SATA drajvere na XP instalacionom disku, a imas flopi disk drajv na racunaru, mozes skinuti SATA drivere sa interneta, snimiti ih na flopi disketu i koristiti ih. Recimo SIlicon Image ili Intel SATA drajvere.

Nadam se da nisi bas totalno moderan pa da imas barem jednu flopi disketu i da ti racunar ima flopi disk drajv :)


Nije to jer mu inace nebi uspjelo instalirati XP (BSOD se zbog AHCI se pojavi vec na pocetku).

Post Reply