Slažem se sa skoro svimBumbar wrote:samo da malo boldiramReal Khan wrote:latinalover wrote:nek se fpn-om zanosi ko hoce..
samo su rijetki koji ce uspjeti nesto sa tim...
Evo, da i ja malo odmorim od podforuma "politika" i vidim šta mi buduće i bivše kolege pišu. Eto, ja sam jedan od tih "rijetkih koji su uspjeli" sa diplomom FPN.![]()
Čitam ponekad ovaj podforum i ne mogu da se ne nasmijem... Tako naivno, tako nevino... Djeca se jako puno zanose mislima kako im samo posjedovanje diplome bilo kog fakulteta garantira posao. Naravno, ako je nemaš onda te nema nigdje, ali shvatite da vam diploma samo služi kao ULAZNICA za traženje posla. Traženje posla se ne uči ni na jednom (javnom) faxu u BiH, pa tako ni na FPN. To morate naučiti na neki drugi način. Postoje razni privatni kursevi kako savladati interview tehnike, i sl., ali ni to vam neće puno pomoći ako nemate sreće, sposobnosti da pokažete ono najbolje u pravom trenutku, i milion nekih drugih sitnih stvarčica koje se na kraju pokažu kao presudne za posao... U svakom slučaju, iz moje generacije mnogi rade na dobrim mjestima, i ja sam kako rekoh među njima. Međutim, ima i ona druga grupa politologa koji su negdje zabacili diplomu u ćošak i "čekaju" posao... err, valjda će nakon još 10 godina čekanja skontati da se posao ne čeka nego se aktivno TRAŽI. Uz diplomu faxa morate poznavati najmanje jedan svjetski jezik, stalno morate čitati i obnavljati znanje... Samo da naglasim, među onim ljudima koji su diplomirali a nemaju posla, najviše je onih koji su fax završili preko štele ili su koristili skripte i đonove na ispitima. Mi koji smo taj "zanat" pošteno ispekli, dokazali smo se da smo dovoljno pametni i sposobni da sami sebi nađemo posao... Zato, moja je poruka svima koji planiraju da se upišu na FPN (pogotovo odsjek politologija) neka prvo vide šta stvarno žele i šta mogu. Ako volite čitati filozofske knjige (a ne skripte) onda imate šansi stvarno naučiti nešto i to primjeniti na berzi rada. Ako ne, onda stvarno gubite vrijeme jer vam ta diploma bez pravog znanja neće vrijediti apsolutno ništa na tržištu rada. Eto, želim vam puno pameti i sreće
Danas za posao treba više od diplome........
Nema više stare Juge, pa maltene sa prosekom 6,00 odmah se posao nadje.
Činjenica je da do posla lakše dolaze oni koji imaju diplomu farmacije, građevine i ostalih deficitarnih
ALI, i to je relativno.
Nama sa društvenih i humanističkih ostaje da UČIMO
A priče da se uči iz skripti ne treba generalizirati.......ja lično pročitam 10-20 dodatnih knjiga svake godine