Politizacija miješanih brakova
-
hAZNADAR
#76 Re: Politizacija miješanih brakova
Prica o osipanju stada zbog mijesanih brakova je glupost. Mijesani brakovi imaju nacionalni i nerjetko i vjerski identitet ali ne kao ostali, pogotovo ne kao ekstremni ili nacionalisticki dio.
Osim toga, najmanje mogu uticati na osipanje nacije.
Popis stanovnistva ce pokazati mnostvo Bosnjaka, Muslimana i Bosanaca,.. zbog opste nacionalne svijesti o tome. Polupismeni dio stanovnistva i dalje govori da su Muslimani jer se na bosnjacko ime nisu navikli, a dio gradskog obrzovanog miljea odabira kosmopolitizam pa time i bosanstvo koje ispada kao nesto univerzalnije.
Mijesani su najmanji krivci za to.
Osim toga, najmanje mogu uticati na osipanje nacije.
Popis stanovnistva ce pokazati mnostvo Bosnjaka, Muslimana i Bosanaca,.. zbog opste nacionalne svijesti o tome. Polupismeni dio stanovnistva i dalje govori da su Muslimani jer se na bosnjacko ime nisu navikli, a dio gradskog obrzovanog miljea odabira kosmopolitizam pa time i bosanstvo koje ispada kao nesto univerzalnije.
Mijesani su najmanji krivci za to.
- john fante
#77 Re: Politizacija miješanih brakova
evo ja lomim parket nogama od nekontrolisanog smijehaHAVANA wrote:Abu FEED el-Castro wrote:I sta velite, treba to podrzat, te mijesane brakove?
Jok,treba to satrat u korijenu.Jako smijesno.![]()
-
komentar2
#78 Re: Politizacija miješanih brakova
Ja znam primjera da je zena iz Leskovca i da su djeca (deca) koja su rodjena u Sarajevu pricala ekavski jezik.
Otac im je nazovi Bosnjak ili se ja pitam sta je on iako su mu doduše oba roditelja Bošnjaci i cijelo je vrijeme pravdao to time: Ma daj pusti, neka...

Otac im je nazovi Bosnjak ili se ja pitam sta je on iako su mu doduše oba roditelja Bošnjaci i cijelo je vrijeme pravdao to time: Ma daj pusti, neka...
-
hAZNADAR
#79 Re: Politizacija miješanih brakova
To je njihovo pravo,.. licna stvar i time nisu nikakvi neprijatelji nacije jer ne djeluju protiv nacije.komentar2 wrote:Ja znam primjera da je zena iz Leskovca i da su djeca (deca) koja su rodjena u Sarajevu pricala ekavski jezik.
Otac im je nazovi Bosnjak ili se ja pitam sta je on iako su mu doduše oba roditelja Bošnjaci i cijelo je vrijeme pravdao to time: Ma daj pusti, neka...![]()
![]()
![]()
![]()
A ja licno znam mnostvo drugih primjera gdje mijesani najvise naginju bosnjackoj strani zbog najvece tolerancije i najmanjeg ekstremnog nacionalizma. Sve su to Bosnjaci samo sa razlikom sto nisu ekstremni, ne vrijedjaju i ne dokazuju se kroz mrznju. Zar je problem bazirati svoju nacionalnost na osnovu velikana istorije, kulture, sporta, tradicije i bastine,.. normalnom svijetu ne. I tu ne treba biti mijesan za to, dovoljno je samo biti individualac i normalan.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#80 Re: Politizacija miješanih brakova
ama idiotluk nacionalizma nema granica....počelo se zavirivat i ko koga prči 
- john fante
#81 Re: Politizacija miješanih brakova
komentar2 wrote:Ja znam primjera da je zena iz Leskovca i da su djeca (deca) koja su rodjena u Sarajevu pricala ekavski jezik.
Otac im je nazovi Bosnjak ili se ja pitam sta je on iako su mu doduše oba roditelja Bošnjaci i cijelo je vrijeme pravdao to time: Ma daj pusti, neka...![]()
![]()
![]()
![]()
strasno
treba ga zatuci na spavanju
-
komentar2
#82 Re: Politizacija miješanih brakova
Itekako su prijetnja jer toj su djeci sad 28 i 24 godine.
One nemaju veze o drzavi i kulturi u kojoj zive vjerovao ili ne. Majka ih je tako odgojila u sred Sarajeva tako da sve što je Bosansko/Bošnjačko ne valja a sve što je srpsko/srbijsnko da je sjajno i super.
Nikada se nije ni trudila da ih upozna i sa djelom kulture naroda među kojim žive, čak se i pitam da nije na taj način iskazivala latentnu, neku duboku ali neiskazanu, mržnju prema nama.
Uostalom, nju na stranu, otac je tu po najviše kriv. Jer je debil najobičniji ali opet sa druge strane se pitam da li ga je ova kao takvog odabrala - kao oni primjeri iz američkih filmova gdje je otac čisti davatelj sperme i ništa drugo osim što bi u ovom slučaju bio i izdržavatelj porodice dok se djeca (deca) ne osamostale.
Napomena: deca su progovorila ijekavicu sa ratom.
Napomena 2: Starija je otišla u RS da se uda tamo.
One nemaju veze o drzavi i kulturi u kojoj zive vjerovao ili ne. Majka ih je tako odgojila u sred Sarajeva tako da sve što je Bosansko/Bošnjačko ne valja a sve što je srpsko/srbijsnko da je sjajno i super.
Nikada se nije ni trudila da ih upozna i sa djelom kulture naroda među kojim žive, čak se i pitam da nije na taj način iskazivala latentnu, neku duboku ali neiskazanu, mržnju prema nama.
Uostalom, nju na stranu, otac je tu po najviše kriv. Jer je debil najobičniji ali opet sa druge strane se pitam da li ga je ova kao takvog odabrala - kao oni primjeri iz američkih filmova gdje je otac čisti davatelj sperme i ništa drugo osim što bi u ovom slučaju bio i izdržavatelj porodice dok se djeca (deca) ne osamostale.
hAZNADAR wrote:To je njihovo pravo,.. licna stvar i time nisu nikakvi neprijatelji nacije jer ne djeluju protiv nacije.komentar2 wrote:Ja znam primjera da je zena iz Leskovca i da su djeca (deca) koja su rodjena u Sarajevu pricala ekavski jezik.
![]()
![]()
![]()
A ja licno znam mnostvo drugih primjera gdje mijesani najvise naginju bosnjackoj strani zbog najvece tolerancije i najmanjeg ekstremnog nacionalizma. Sve su to Bosnjaci samo sa razlikom sto nisu ekstremni, ne vrijedjaju i ne dokazuju se kroz mrznju. Zar je problem bazirati svoju nacionalnost na osnovu velikana istorije, kulture, sporta, tradicije i bastine,.. normalnom svijetu ne. I tu ne treba biti mijesan za to, dovoljno je samo biti individualac i normalan.
- john fante
#83 Re: Politizacija miješanih brakova
nemoj vise, izazivas u meni bijes i zelim da se osvetim toj zeni koja je dozvolila da neko u sred sarajeva prica ekavicu, zamisli to

-
komentar2
#84 Re: Politizacija miješanih brakova
Molim te bez sarkazma.
Vadiš iz konteksta.
Bolje objani rječitošću šta želiš reći.
Vadiš iz konteksta.
john fante wrote:nemoj vise, izazivas u meni bijes i zelim da se osvetim toj zeni koja je dozvolila da neko u sred sarajeva prica ekavicu, zamisli to
![]()
![]()
![]()
![]()
- jedan_dobar_dan
#85 Re: Politizacija miješanih brakova
[quote="komentar2"]Itekako su prijetnja jer toj su djeci sad 28 i 24 godine.
ovo je cisti sovinizam sto si napisao.
- Opetja033
#86 Re: Politizacija miješanih brakova
Ovdje si dotakao poentu svega. Slazem se sa tobom i po pitanju sagledavanja stvari sa vise aspekata - i tu si apsolutno u pravu. Ono gdje bih te ispravio jeste jedino po pitanju apriori povezivanja toga sa vjerskim vodjama i liderima. Clan sam IZ i postujem instituciju reis ul uleme kao svoje duhovno vodjstvo. Pod tim naravno smatram da niko nije bezgrijesan i da ne moze biti amnestiran kritike (opet ono - lijepa demokratija), ma koju funkciju u drustvu obavljao. Dakle i pored toga sto ga smatram svojim vrhovnim vjerskim autoritetom, to ne podrazumijeva da cu se ja sloziti sa svakom njegovom izjavom ili potezom. Ali ja to vise povezujem sa obrazovanjem, poznavanjem svijeta oko sebe. Evo ti samo primjera na ovoj temi gdje ces vidjeti i ove koji se deklarisu kao "gradjanska opcija" u istoj mjeri osteceni i skloni povodljivosti te hendikepirani po pitanju sagledavanja stvari sa vise aspekata. Isto tako ova diskusija izmedju tebe, Ateiste i mene pokazuje da smo sva trojica i vise nego sposobni stvari sagledati iz vise aspekata. Iskreno, pozitivno je iznenadjenje stepen suglasnosti po ovom pitanju a i ohrabrenje jer smatram da velika vecina nas pripada upravo ovom nekom srednjem "toru"Dozer wrote:Kako god se okrene, mislim da je, ipak, sve do pojedinaca i licnih shvatanja i pogleda na zivot. Pri tome, mislim da su oni koji vise vjeruju nekom poglavaru nego sami sebi, na neki nacin malo osteceni u smislu povodljivosti, nemogucnosti sagledavanja stvari sa vise aspekata i sl. Ne mislim konkretno na tebe, nego generalno.
- john fante
#87 Re: Politizacija miješanih brakova
komentar2 wrote:Molim te bez sarkazma.
Vadiš iz konteksta.
john fante wrote:nemoj vise, izazivas u meni bijes i zelim da se osvetim toj zeni koja je dozvolila da neko u sred sarajeva prica ekavicu, zamisli to
![]()
![]()
![]()
![]()
kako vadim iz konteksta?
ti zamjeras nekome sto je svoju djecu odgojio onako kako zeli?
pa nismo mi pokusni kunici, ili maticni brojevi
to su ljudi koji imaju svoje zivote i od njih rade sta zele, uostalom sta tebe boli kufer sta oni i kako odgajaju djecu, kako to utice na tebe?
-
komentar2
#88 Re: Politizacija miješanih brakova
Pa svaka država određuje svoju kulturu. Ljudi koji žive u toj kulturi su domaći. Ljudi koji dosele i koji ne žive u toj kulturi se trebaju u nekoj mjeri adaptirati na "vrijednosti" kako Angela Merkel to kaže za emigrante u Njemačkoj.
Ja nisam spomenuo brak u kojem su srbi doselili u Sarajevo i željeli odgajati svoje djete u srpskom duhu bez imalo dodira sa Bosanskim/Bošnjačkim duhom (ako je to ikako moguće a moguće je bilo prije rata jer upravo ti i ljudi sad koji ljepe etiketu šovinizma su sprovodili šovinizam spram svih ostalih nesrpskih naroda u Jugoslaviji - milijarda dokaza sa vrhuncem agresije na BiH) već pričam o nacionalno miješanom braku.
Ja nisam spomenuo brak u kojem su srbi doselili u Sarajevo i željeli odgajati svoje djete u srpskom duhu bez imalo dodira sa Bosanskim/Bošnjačkim duhom (ako je to ikako moguće a moguće je bilo prije rata jer upravo ti i ljudi sad koji ljepe etiketu šovinizma su sprovodili šovinizam spram svih ostalih nesrpskih naroda u Jugoslaviji - milijarda dokaza sa vrhuncem agresije na BiH) već pričam o nacionalno miješanom braku.
jedan_dobar_dan wrote:komentar2 wrote:Itekako su prijetnja jer toj su djeci sad 28 i 24 godine.
- jedan_dobar_dan
#89 Re: Politizacija miješanih brakova
komentar2 wrote:Pa svaka država određuje svoju kulturu. Ljudi koji žive u toj kulturi su domaći. Ljudi koji dosele i koji ne žive u toj kulturi se trebaju u nekoj mjeri adaptirati na "vrijednosti" kako Angela Merkel to kaže za emigrante u Njemačkoj.
jedan_dobar_dan wrote:komentar2 wrote:Itekako su prijetnja jer toj su djeci sad 28 i 24 godine.
staljin bi bio sretan s tobom.
pusti ljude da odgajaju djecu kako hoce, sta te covjece briga ????
imaju i oca i mater, eto ih tamo.
sta si se ti sad zapalio , sto govore ekavski, gdje ce se ta udati i ostalo.
kako mozes reci oni su prijetnja, jer imaju 24 i 28 godina i nisu po tvojoj volji ????
to ti kao neki barometar sigurnosti zivljenja u sarajevu ????