Politika ulica na Google Maps

Post Reply
ASurogat
Posts: 96
Joined: 03/02/2019 00:37

#1 Politika ulica na Google Maps

Post by ASurogat »

Pozdrav. Svi vi znate da Mostar ima svoj HVO-ovski i ARBIH-ovski dio i to neće nestati. U HVO-ovoskom dijelu Mostara promijenjeni su nazivi ulica nekih 95%. U ARBiH-ovskom dijelu Mostara to se nije desilo. Ne branim ja ARBiH-ovski dio Mostara, ali smatram to nekom principijelnošću.

Mostar ima tzv. centralnu zonu između dva dijela grada. I HVO-ovski dio grada ima ime za te ulice, ali i ARBIH-ovski dio grada. Ima jedna ulica koja se zove ulica Jakova Baruha Španca i ta ulica je ostala pod ARBiH-ovskim dijelom grada. Jedno vrijeme u ratu je bila pod HVO-ovskim dijelom grada i tada se zvala ulica žrtava komunizma. Ali kako se ulica vratila pod okrilje ARBIH-ovskog dijela grada vraćen je i naziv. Tu je smještena i skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona. I na službenoj stranici skupštine HNK ali i na google kako ukucate izbacit će vam adresu: ulica Jakova Baruha Španca br. 2.

Mene zanima kako je moguće da ultranacionalisti imaju apsolutnu kontrolu nad Kartama (Google Maps), i ne dozvoljavaju da se stavi službeni naziv ulice? Vode se politikom "kad već ne može pisati ulica žrtava komunizma, e pa neće pisati ni ulica Jakova Baruha Španca". I stoji na google maps "neimenovana ulica"

Nekome su to smiješne i trivijalne stvari, ali nekada iz principa ne treba popuštati. Ako se zove ulica Jakova Baruha Španca, onda se zove tako. Jel moguće nekako promjeniti naziv ulice iz "neimenovana" u onako kako se zove?

Dosta mi više revanšionizma, pa makar i na ovako banalnom primjeru. I ima još par ulica u ARBiH-ovskom dijelu grada koje su na Google Maps pogrešno upisane. Neko ko ne zna kako se zovu pa griješio. Rekao bih namjerno.

Recimo na Google Maps ima ulica Tvrtka Miloša. A ta ulica je na liniji razgraničenja. Stanari sa zapadne strane trotoara koriste naziv ulica Tvrtka Miloša, a stanari sa istočne strane trotoara ulica Alekse Šantića. Oba naziva su ispravna jer "riklejm" na tu ulicu imaju obe strane. Baš je na liniji razgraničenja.


Jel se te stvari mogu ispravit da budu objektivne a da ne pogoduju isključivo jednoj politici?
foxlife
Posts: 9274
Joined: 17/02/2021 20:34

#2 Re: Politika ulica na Google Maps

Post by foxlife »

Pa da si poslao mail google-u umjesto sto si otvorio temu neimenovana ulica bi sada imala ime na google maps
Post Reply