Politika relaksacije odnosa...

Kikibombona

#76 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Kikibombona »

madner wrote:
Tamo nema gruzijskih institucija od 1992. Za razliku od Krima, koji je okupiran vojnom silom, ove pokrajine su davno proglasile svoju nezavinost.
Rusija je tek nedavno priznala nezavisnost JO i Abhazije. Al nebitno. Tvoja konstatacija da nije bilo promjena granica nakon 2SR je netacna.

I da, Rusija je vojno okupirala Gruziju i direktno doprinijela mijenjanju granica. Bice da imas kratko pamcenje.
madner

#77 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by madner »

Prvo Gruzija se obicno pika u Aziju :D
Drugo, priznanje samo po sebi ne mjenja granice. Za Gruziju, EU i SAD granice Gruzije su iste.

Kosovo ne moram ni komentarisati, to je zaseban slucaj sto bi rekli svi. :D

RF je izvrsila napad na suvereni teritorij druge drzave, te anektirala dio iste. Ako mislis da to nije promjena paradigme u Evropi, ne znam sta bi ti rekao.
Kikibombona

#78 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Kikibombona »

[*]
madner wrote:Prvo Gruzija se obicno pika u Aziju :D
Drugo, priznanje samo po sebi ne mjenja granice. Za Gruziju, EU i SAD granice Gruzije su iste.

Kosovo ne moram ni komentarisati, to je zaseban slucaj sto bi rekli svi. :D

RF je izvrsila napad na suvereni teritorij druge drzave, te anektirala dio iste. Ako mislis da to nije promjena paradigme u Evropi, ne znam sta bi ti rekao.
Ti se fakat volis blamirati? :D

1. Gruzija je potpisala sporazum o pridruzivanju sa EU. Pa ti eto vidi da li su Evropa..
2. Za EU i SAD, granice Ukrajine su iste. Dakle, isti slucaj kao sa Gruzijom.
3. Kosovo je zaseban slucaj kao sto su Krim, JO i Abhazija... Sve je zaseban slucaj, nista se ne moze 100% uporediti.
4. Rusija je izvrsila napad na Gruziju i pomogla otcjepljenje JO i Abhazije. Dakle, direktna agresija, agresivnija nego u slucaju Ukrajine. Da Gruzijci nisu popustili, Rusi bi umarsirali u Tibilisi.
madner

#79 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by madner »

Ti bas volis da ispadnes jos gluplji nego sto jesi.

1. Geografski su sasvim sigurno Azija. Armenia i Azerbjedjan takodje imaju neku perspektivu, no ne mjenja cinjenice.
2. Krim prije desanta pod Ukrainom, enklave u Gruziji od 1992 negiraju Gruziju.
3. Cim ne skontas ovu asocijaciju, znam da pojma nemas. :roll: Sta je pisalo u UN rezoluciju za Kosovo?
4. Gruzija je prva krenula te prekrsila dogovor sa Rusijom.
Kikibombona

#80 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Kikibombona »

Tacno me sramota u tvoje ime...

Problem je sto ti argumentaciju diktiraju emocije. Zbog toga imas otklon od realnosti, izbjegavas priznati ocigledno iz politickih i emotivnih razloga... Tvoje pisanje je obicna jeftina propaganda, prozeta antilogickim i laznim postavkama. Zalosno.

1. Ma jebo geografiju, bitno je gdje ih vidi Evropa i gdje oni vidi sebe. Dakle, Evropa, nista drugo.To je cinjenica jaka kao stijena.

2. Hahaha... Kakve to ima veze sa onim sto sam napisao pod tackom 2?

Vidi jos jednom kakvu si glupost izvalio......
Za Rusiju i mnoge druge drzave Kosovo je Srbija. Za Srbiju je Kosovo Srbija. Medjutim, ne treba ti puno mozga da skontas da Kosovo nije Srbija. Granice kontrolisu kosovske sluzbe i kosovske vlasti imaju potpunu kontrolu nad Kosovom. Srbija nema nista.

Osetija i Abhazija? Potpuno isti slucaj kao i Kosovo. Boli Ruse u ovim drzavama sto ih ne priznaje Amerika i EU, kao sto boli Kosovare sto ih ne priznaje Rusija.

Il ti nama pokusavas reci da su granice promjenjene tek kada potvrde Amerika i EU?

3. Koja rezolucija za Kosovo? Jel ona sa cetverocifrenim brojem na koju ze Srbija pozivala nakon sto je Kosovo proglasilo nezavisnost? Ta rezolucija stari moj potvrdjuje suverenitet Jugoslavije nad Kosovom.

Na kraju krajeva, ta rezolucija je iznudjena vojnom silom.

4. Hoces reci da je odcjepljenje i priznanje koje je uslijedilo iz Rusije opravdano zato sto su Gruzijci prvi krenuli?
Martinez_

#81 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Martinez_ »

madner wrote:Sta je pisalo u UN rezoluciju za Kosovo?
Rezolucija 1244, Kosovo sastavni deo Srbije.
klixlove

#82 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by klixlove »

_BataZiv_0809 wrote:
klixlove wrote:Politika relaksacije odnosa je dobra priča, ali ne i iskrena. Svi ratovi počinju u proljeće. Ovog proljeća se medijski i smišljeno zagrijavala atmosfera i već je proš'o voz da se desi nešto ove godine. Vjerovatno je to bilo samo sipitivanje pulsa. Sad nas srbi pokušavaju malo opustiti pa vrlo vjerovatno podgrijavati pred sljedeće proljeće. Ljudi budite oprezni, ne kažem da podstičete ratnu retoriku, ali budite oprezni. Mislim da je velikim svjetskim igračima u interesu da naprave ovdje belaj opet. Vjerovatno se želi Turska uvući u rat preko Bosne, a sve zbog Bliskog istoka i ugrožensti Izraela. Ne može biti slučajnost hapšenje Orića pred 20. godišnjicu Srebrenice, medijsko dizanje incidenta u Zvorniku, Rezolucija i veto. Sve je to dobro tempirano da podgrije nacionalizam. Očekujte slične stvari pred sljedeće proljeće. U interesu nam je da mir bude što duže, ali treba maksimalnooo biti oprezan i spreman. :bih:
Bez durbina i kompasa vidim da pises ili iz Svabije ili Svecke.
Bata, moram te razočarat' - loš ti je durbin. Pišem iz moje ponosne BiH. Selam. :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#83 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

Niko mi ne odgovori sta je sa SFRJ, tu su se granice mijenjale, a da je sile bilo znamo svi :run:
Mister Yes

#84 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Mister Yes »

madner wrote: Bakir igra ziheraski, mada mislim da precjenjuje snagu rahat patnje. :D
Ili je ti podcjenjuješ. Vrijeme će pokazati

For the record, ja ne mislim da će Bošnjaci značajno povećati svoj procenat u BiH. Barem ne onako brzo kako bi to pobornici rahat patnje htjeli. Ali smanjenje broja stanovnika kod sve tri strane je samo po sebi pozitivan razvoj događaja jer će nužno dovesti do smanjenja tenzija i relaksacije odnosa. A posebno jer se svaki od tri naroda praktično grupiše u jedan grad (Bošnjaci u Sarajevo, Srbi u Banjaluku a Hrvati u zapadni Mostar) čime se u budućnosti možda steknu uslovi za jedno laganu i prirodnu administrativnu podjelu Bosna-Krajina-Hercegovina. U svakom slučaju, normalni ljudi imaju dobar razlog za nadu da će vrijeme samo od sebe riješiti probleme i da ne treba da ponovu ginu ljudi i djeca za nečije nacionalističke ciljeve.
Haman

#85 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Haman »

Ne dijelim tvoje misljenje. Bosnjaci ne zive samo u Sarajevu, niti Hrvati u Z. Mostaru a Srbi u Banja Luci. Ima i drugih gradova u kojima zive sva tri naroda kao npr. Tuzla, Konjic, Kladanj, Zenic, Bihac, S. Most itd . - Bosnjaci vecina, Z. Mostar, Capljina, Citluk-Hrvati vecina, Bijeljina, Modrica, Doboj itd- Srbi vecina. Stvar je u politickim idejama svakog od naroda. Da nije bilo idje o Velikoj Srbiji rata ne bi ni bilo, da Hrvati nisu zelili pola BiH opet ne bi bilo rata izmedju Bosnjaka i Hrvata. Idjea Velike Srbije je virus koji cuci u Srbima do pogodnog trenuta, a Plan Cvetkovic-Macek takodje virus koji cuci u Hrvatima do pogodnog trenuta.
Na pomirenju naroda treba raditi ali na previ naci a ne ovako kako se pocelo, pricanjem lijepih prica a ne priznavanjem svojih gresaka iz proslosti.
Martinez_

#86 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Martinez_ »

Haman wrote:Ne dijelim tvoje misljenje. Bosnjaci ne zive samo u Sarajevu, niti Hrvati u Z. Mostaru a Srbi u Banja Luci. Ima i drugih gradova u kojima zive sva tri naroda kao npr. Tuzla, Konjic, Kladanj, Zenic, Bihac, S. Most itd . - Bosnjaci vecina, Z. Mostar, Capljina, Citluk-Hrvati vecina, Bijeljina, Modrica, Doboj itd- Srbi vecina. Stvar je u politickim idejama svakog od naroda. Da nije bilo idje o Velikoj Srbiji rata ne bi ni bilo, da Hrvati nisu zelili pola BiH opet ne bi bilo rata izmedju Bosnjaka i Hrvata. Idjea Velike Srbije je virus koji cuci u Srbima do pogodnog trenuta, a Plan Cvetkovic-Macek takodje virus koji cuci u Hrvatima do pogodnog trenuta.
Na pomirenju naroda treba raditi ali na previ naci a ne ovako kako se pocelo, pricanjem lijepih prica a ne priznavanjem svojih gresaka iz proslosti.
...i u Bošnjacima ideja BiH kao unitarne bošnjačke nacionalne države.
Paul F.

#87 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by Paul F. »

Martinez_ wrote: ...i u Bošnjacima ideja BiH kao unitarne bošnjačke nacionalne države.
Ima l išta da to potkrepljuje ? Neka izjava ? Ili samo trolaš.
daddy-kool

#88 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

daddy-kool wrote:
madner wrote:Pa moze se pricati o tome sta je bolje, sigurnije itd...
Britanci kada zakuhaju, boli njih briga da li si ti spreman ili ne. :D

Samo treba biti jasan da je Bakir pomogao Srbiji i Vucicu sa ovom posjetom, pruzio mu manevarski prostor i onemogucio neke radikalnije mjere.
I mislim da je to i njemu potpuno jasno, a razlog za ovakav potez još nije očit. Mislim, ne bi on ništa zakuho da se držao po strani i nastavio sa dosadašnjom praksom, ali ovdje se izvrće - zbog čega? Boljih odnosa? How yes no.
Nego, da li se saznalo od koje komercijalne banke FBiH diže kredit?
daddy-kool

#89 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:Niko mi ne odgovori sta je sa SFRJ, tu su se granice mijenjale, a da je sile bilo znamo svi :run:
SFRJ se raspala isto kao i CCCP, po republičkim granicama.
Ratovi pri raspadu SFRJ su bili neuspješni srpski pokušaji promjene granica silom.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#90 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Niko mi ne odgovori sta je sa SFRJ, tu su se granice mijenjale, a da je sile bilo znamo svi :run:
Ratovi pri raspadu SFRJ su bili neuspješni srpski pokušaji promjene granica silom.
Nebitno, desila se promjena granica u medjunarodnom pravu.
daddy-kool

#91 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:
daddy-kool wrote:
Nebitno, desila se promjena granica u medjunarodnom pravu.
Naravno, ali bez upotrebe sile.
Na isti način je izvršena disolucija Čehoslovačke.

Silu je Srbija upotrijebila kako bi prekrajala granice prije i nakon međunarodnog priznanja, i to nije prošlo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#92 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote:

Silu je Srbija upotrijebila kako bi prekrajala granice prije i nakon međunarodnog priznanja, i to nije prošlo.
Šališ se.
daddy-kool

#93 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:
daddy-kool wrote:

Šališ se.
Pa, gdje je bila sila u prekrajanju međunarodnih granica?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#94 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote:
Nigdje, rastali smo se mirno uz pogacu, so i narodne nosnje.
sumirprimus

#95 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by sumirprimus »

Da bi se relaksirali do kraja trebali su skinut i carapice na onom zvjezdanu,d malo prsti prodisu....
daddy-kool

#96 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:
daddy-kool wrote:
Nigdje, rastali smo se mirno uz pogacu, so i narodne nosnje.
Iako je cijeli serijal vrlo poučan, pogledaj treći dio 12:50-16:10.

Srbija je odlučila pokopati Jugoslaviju i ratovati za promjenu granica postojećih republika. Raspad Jugoslavije se mogao desiti samo po republičkim granicama. Nisu uspjeli, granice nisu promijenjene.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#97 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote:
Iako je cijeli serijal vrlo poučan, pogledaj treći dio 12:50-16:10.

Srbija je odlučila pokopati Jugoslaviju i ratovati za promjenu granica postojećih republika. Raspad Jugoslavije se mogao desiti samo po republičkim granicama. Nisu uspjeli, granice nisu promijenjene.
Gledao sam ja to i ne pristupam problemu enciklopedijski, nego sa aspekta medjunarodnog prava. Dakle s tog aspekta desila se promjena, promijenjeni su subjekti medjunarodnog prava, sto je za posljedicu imalo i promjene granica. Cinjenica da je upotrebljena sila (iako bezupsjesno) je ono na cemu ja insistiram.
madner

#98 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by madner »

Raspad Jugoslavije je upravo to, kada Jugoslavija nije htjela da brani svoje granice u Sloveniji utvrdjeno je da je u raspadu. Shodno tome, republike su se morale izjasniti o tome da li zele novu federaciju ili ne. Granice republika su ostale iste i pored pokusaja prekrajanja.

Kosovo, to se cesto naglasava je zaseban slucaj sto se tice prava. Cinici bi rekli da je dogovor velikih sila pa se plaho ne sekiraju. :D
daddy-kool

#99 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by daddy-kool »

_BataZiv_0809 wrote:
Gledao sam ja to i ne pristupam problemu enciklopedijski, nego sa aspekta medjunarodnog prava. Dakle s tog aspekta desila se promjena, promijenjeni su subjekti medjunarodnog prava, sto je za posljedicu imalo i promjene granica. Cinjenica da je upotrebljena sila (iako bezupsjesno) je ono na cemu ja insistiram.
Jugoslavija je išla prema raspadu isto kao i Čehoslovačka. Jugoslavija se raspala na sastavne republike kada su iste referendumima odlučile o izlasku iz federacije. Sila nije imala uticaja na granice, nije imala uticaja na raspad Jugoslavije. Cilj sile je bio prekrajanje republičkih granica, a iste nisu promijenjene silom.

Ali je bio pokušaj Srbije da to učini, i taj pokušaj se morao u međunarodnom pravu osuditi i platiti odšteta prije svega BiH i Hrvatskoj.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#100 Re: Politika relaksacije odnosa...

Post by _BataZiv_0809 »

daddy-kool wrote: Jugoslavija je išla prema raspadu isto kao i Čehoslovačka. Jugoslavija se raspala na sastavne republike kada su iste referendumima odlučile o izlasku iz federacije. Sila nije imala uticaja na granice, nije imala uticaja na raspad Jugoslavije. Cilj sile je bio prekrajanje republičkih granica, a iste nisu promijenjene silom.

Ali je bio pokušaj Srbije da to učini, i taj pokušaj se morao u međunarodnom pravu osuditi i platiti odšteta prije svega BiH i Hrvatskoj.
S tim da je u cijeloj toj prici jedini subjekt medjunarodnog prava bila SFRJ. Republike to tek kasnije postaju, i to koincidira sa upotrebom oruzane sile.
Post Reply