Politika i Sindikat
- vodoprovodčik
#26 Re: Politika i Sindikat
dobra i važna tema, sindikat kao važna instanca u povijesti proleterske borbe, dana je potisnut i uglavnom je više relikt prošlosti, a manje tijelo koje se bori za prava radnika, barem u ovim našim jadnim državicama. Lijepo je vidjeti da se neko sjetio i ovog, za razliku od tema o zukorliću i sličnim idiotma. 
- Kemo BA
#27 Re: Politika i Sindikat
Nažalost izgleda da velika vecina onih koji su zainteresovani nema priliku koristiti internet te i ova tema nije interesantna vecini koja je na forumu.Radnici koji su u vecini i clanovi Sindikata nemaju dileme o cemu je važnije diskutovati i da su na forumu vjerovatno bi bilo više postova.Njima to vjerovatno ne dozvoljava standard,umor i svakodnevna borba za golo preživljavanje.vodoprovodčik wrote:dobra i važna tema, sindikat kao važna instanca u povijesti proleterske borbe, dana je potisnut i uglavnom je više relikt prošlosti, a manje tijelo koje se bori za prava radnika, barem u ovim našim jadnim državicama. Lijepo je vidjeti da se neko sjetio i ovog, za razliku od tema o zukorliću i sličnim idiotma.
- vodoprovodčik
#28 Re: Politika i Sindikat
Evo tek vidjeh ovaj post. Upravu si kad navodiš uzroke za slabo ineteresovanje za ovu temu. A mlađe generacije (gdje i ja spadam) očito ne znaju koliko je sindikat važna instanca; u goloj trci za profitom, mnogi ne primjećuju da i ti radnici imaju svoja prava i dostojanstvo. Pošto vidim da vjerovatno posjeduješ informacije s lica mjesta, zanima ke koliko su ovi naši sindikati podložni kompromitaciji i koketiranju sa političkim partijama?Kemo BA wrote:Nažalost izgleda da velika vecina onih koji su zainteresovani nema priliku koristiti internet te i ova tema nije interesantna vecini koja je na forumu.Radnici koji su u vecini i clanovi Sindikata nemaju dileme o cemu je važnije diskutovati i da su na forumu vjerovatno bi bilo više postova.Njima to vjerovatno ne dozvoljava standard,umor i svakodnevna borba za golo preživljavanje.vodoprovodčik wrote:dobra i važna tema, sindikat kao važna instanca u povijesti proleterske borbe, dana je potisnut i uglavnom je više relikt prošlosti, a manje tijelo koje se bori za prava radnika, barem u ovim našim jadnim državicama. Lijepo je vidjeti da se neko sjetio i ovog, za razliku od tema o zukorliću i sličnim idiotma.
- Kemo BA
#29 Re: Politika i Sindikat
Konkretan odgovor je nemoguce dati.Nije dobro generalizovati i na taj nacin obezvrjediti istinsku borbu pojedinaca za prava radnika.Trbamo se upitati ima li kriterija za pristup sindikatu i da li je nekome ko je una rukovodecem radnom mjestu mjesto i u clanstvu sindikata( po meni to dvoje je nespojivo ako ni zbog cega drugog onda zbog sukoba interesa a da ne govorim o tome ako radnik iznese mišljenje na sindikalnom sastanku u prisustvu neposrednog rukovodioca).Problem je sto je sindikat razjedinjen i što se na taj nacin izgubila snaga istog.Problem je sto clanstvo ne osjeca odgovornost i ne iskazuje solidarnost sa drugim i vecina ide po principu "šta me briga meni je za sada dobro".Prvi put kada se npr. radnici nekoliko firmi solidarišu u znak podrške sa radnicima jedne firme pa i oni krenu u štrajk sindikat i poslodavci ce vidjeti snagu istog.Ko treba to da organizuje neka se prepozna:vodoprovodčik wrote:Evo tek vidjeh ovaj post. Upravu si kad navodiš uzroke za slabo ineteresovanje za ovu temu. A mlađe generacije (gdje i ja spadam) očito ne znaju koliko je sindikat važna instanca; u goloj trci za profitom, mnogi ne primjećuju da i ti radnici imaju svoja prava i dostojanstvo. Pošto vidim da vjerovatno posjeduješ informacije s lica mjesta, zanima ke koliko su ovi naši sindikati podložni kompromitaciji i koketiranju sa političkim partijama?Kemo BA wrote:Nažalost izgleda da velika vecina onih koji su zainteresovani nema priliku koristiti internet te i ova tema nije interesantna vecini koja je na forumu.Radnici koji su u vecini i clanovi Sindikata nemaju dileme o cemu je važnije diskutovati i da su na forumu vjerovatno bi bilo više postova.Njima to vjerovatno ne dozvoljava standard,umor i svakodnevna borba za golo preživljavanje.vodoprovodčik wrote:dobra i važna tema, sindikat kao važna instanca u povijesti proleterske borbe, dana je potisnut i uglavnom je više relikt prošlosti, a manje tijelo koje se bori za prava radnika, barem u ovim našim jadnim državicama. Lijepo je vidjeti da se neko sjetio i ovog, za razliku od tema o zukorliću i sličnim idiotma.
- vodoprovodčik
#30 Re: Politika i Sindikat
To je to, nepostojanje minimalnog zajedničkog konsenzusa. Ovdje postoji ono gnusno pravilo: Dok je meni dobro, šutim. Solidarnost je skoro zaboravljen pojam. Isto se može primjetiti i kod ostalih ugroženih kategorija. Danas protestvuju jedni, sutra drugi, prekosutra treći, a kada bi svi ti "poniženi i uvrijeđeni" skupili zajedničke snage i solidarisali se, okupili ogromnu ljudsku moć. Sve dok postoje partikularni interesi, teško šta će se učiniti.Problem je sto je sindikat razjedinjen i što se na taj nacin izgubila snaga istog.Problem je sto clanstvo ne osjeca odgovornost i ne iskazuje solidarnost sa drugim i vecina ide po principu "šta me briga meni je za sada dobro".Prvi put kada se npr. radnici nekoliko firmi solidarišu u znak podrške sa radnicima jedne firme pa i oni krenu u štrajk sindikat i poslodavci ce vidjeti snagu istog.Ko treba to da organizuje neka se prepozna:
- Kemo BA
#31 Re: Politika i Sindikat
vodoprovodčik wrote:To je to, nepostojanje minimalnog zajedničkog konsenzusa. Ovdje postoji ono gnusno pravilo: Dok je meni dobro, šutim. Solidarnost je skoro zaboravljen pojam. Isto se može primjetiti i kod ostalih ugroženih kategorija. Danas protestvuju jedni, sutra drugi, prekosutra treći, a kada bi svi ti "poniženi i uvrijeđeni" skupili zajedničke snage i solidarisali se, okupili ogromnu ljudsku moć. Sve dok postoje partikularni interesi, teško šta će se učiniti.Problem je sto je sindikat razjedinjen i što se na taj nacin izgubila snaga istog.Problem je sto clanstvo ne osjeca odgovornost i ne iskazuje solidarnost sa drugim i vecina ide po principu "šta me briga meni je za sada dobro".Prvi put kada se npr. radnici nekoliko firmi solidarišu u znak podrške sa radnicima jedne firme pa i oni krenu u štrajk sindikat i poslodavci ce vidjeti snagu istog.Ko treba to da organizuje neka se prepozna:
Evo još je malo ostalo do 1.Maja. Nadam se da ce sindikat uciniti istorijski potez ( za sada samo nada) Izaci iz visoke politike i pojaviti se među radnicima.