Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post Reply
zulfo
Posts: 381
Joined: 09/01/2009 11:00

#1 Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by zulfo » 23/03/2016 15:48

Vinko Jakić i Zvonko Jurišić uzimali od članova HSP 400 i 500 KM KM mjesečno
LIHVARSTVO ili nešto drugo
Pitanje svih pitanja je Ko stoji iza Vinka jakića čovjeka koji već godinama pljačka ovu državu a ista nije sposobna da stane u kraj svim njegovim marifetlucima.
Sjetimo se nekih;
Vinko Jakic, direktor preduzec a "Vindeks", optužen za pronevjeru, jucer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuden na zatvorsku kaznu od godinu i šest mjeseci. Prema navodima optužnice, Jakic je tokom 1997. i 1998. godine doveo u zabludu ovlaštena lica SAB banke da bi mu odobrili kratkoroc ne kredite. Sudija Šaban Maksumic je napomenuo da je Jakic dužan SAB banci isplatiti iznos od 844.748 KM, troškove sudskog postupka od 750 KM, kao i sudski paušal u iznosu od 100 KM. "U ovom slucaju sporno je bi .....
Tužiteljstvu, zapravo je najogoljenija slika vlasti koje dvije decenije sustavno ruše i potkradaju poreske obveznike u BiH. Ko ima i zrnce sumnje, neka se prisjeti još jednog (ne)smijenjenog - Vinka Jakića i njegove karijere.

Možda, kažem možda, samo je Vinko Jakić u biografiji imao više izvještaja o nedjelima od Ramiza Dž. Taj se Vinko Jakić od sudskog procesa godinama krio (pazi sad!) u odajama Razvojne banke i tek kada je zatražena Interpolova potjernica, sam je iz Uprave RB-a odšetao u Kantonalni sud u kojem je njegov proces razvlačen do zastare. Nakon toga, Jakić se pojavio kao još jedno od čuda bosanskih direktora u Fondaciji OdRaz. Posljednjih dana čitam i slušam kako je i taj direktor nezakonito smijenjen. Ne znam zaista po kojem to zakonu - osim partijskog - jakići, džaferovići, zupci i njima slični uopće i postaju direktori;


veiz
Posts: 378
Joined: 15/01/2010 20:39

#2 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by veiz » 23/03/2016 15:59

Ima li ovaj sudija veze i sa oslobađajućim presudama Vinka Jakića

Sudija Špoljarić je na sarajevskom izletišu Bijambare kupio dvije devastirane vikendice jednu do druge, sa pola duluma zemljišta. Vlasnikom prve vikendice postao je krajem novembra 2006. godine, a druge u aprilu 2007.

Te godine dobio je predmet u kojem je trebao ispraviti grešku napravljenu u presudi protiv Radeljaša gdje je umjesto imena Esed upisano Esad. Iako je 2005. godine Radeljaš na Vrhovnom sudu FBiH pravosnažno osuđen za prevaru na godinu dana zatvora, zbog greške u imenu nije otišao iza rešetaka.

Na kraju, greška je ispravljena 3. aprila 2009. godine kada je Radeljaš došao kod Špoljarića i potvrdio da je on osuđena osoba. Sudija je o tome načinio službenu zabilješku, ali je sačekao dvije sedmice prije nego ju je poslao Općinskom sudu u Sarajevu koji je bio nadležan da Radeljaša uputi u zatvor.

https://youtu.be/qStWhoM6_EQ?t=1571

murathans
Posts: 247
Joined: 03/05/2013 19:11

#3 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by murathans » 23/03/2016 16:22

vinko jakić je hrvatski verzija ese radeljaša...

valjda nema krivičnog djela sa kojim nisu povezivali "gospodina" jakića...

iz svega se izvukao i još mu na kraju dali da vodi najvažniju fondaciju u pederaciji...

kao da vuka postaviš za upravnika farme ovaca...

u ovoj zemlji sipa hapsi vlasnike kopirnica, dok jedan vinko jakić pod svojom šapom drži pola vlade fbih...

mesihtrko
Posts: 326
Joined: 23/09/2008 01:38

#4 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by mesihtrko » 23/03/2016 16:23

Tko je Vinko Jakić?

Jakić je 2013. godine postavljen na čelo Zaklade za održivi razvoj (Odraz), da bi ga u srpnju ove godine smijenila Vlada FBiH, a za što su glasovali i ministri SDA. Njegovim radom nisu bili zadovoljni ni predstavnici Svjetske banke koji su „Odrazu“ dali 130 milijuna maraka za različite projekte za mala i srednja poduzeća. Inače, Jakić je bio blizak suradnik uhićenog Jerke Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i dopremijera FBiH.

Inače, Jakić je godinama poznat i kao prekaljeni sarajevski spletkaroš. Bio je vlasnik i direktor firme Vindex kojem se više puta sudilo zbog prijevara i poreznih utaja.

https://youtu.be/gRgEKoLhUGg?t=32

veiz
Posts: 378
Joined: 15/01/2010 20:39

#5 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by veiz » 23/03/2016 16:38

Presuđen, poslije oslobođen radi zastare

https://youtu.be/gRgEKoLhUGg

Idriz
Posts: 737
Joined: 16/01/2016 15:18

#6 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by Idriz » 23/03/2016 18:00

Ih, domoljubima problem 400 km do drine. Na sta je spalo domobranstvo.

veiz
Posts: 378
Joined: 15/01/2010 20:39

#7 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by veiz » 24/03/2016 07:40

Umjesto da trune u zatvoru zbog utaje poreza on se vraća u Odraz.
Da li stvarno Izetbegović stoji iza ovakvih
čitajte :
Vinko Jakić, pravni zastupnik koalicije „Domovina“ i smijenjeni direktor Fondacije „OdRaz“ poslao je 21. avgusta ove godine skandalozan i ucjenjivački zahtjev rukovodstvu Fondacije i članovima Vlade FBiH iz Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem traži da prihvate njegove tužbene zahtjeve, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, agencija Patria je dobila u posjed dokumentaciju koju je Jakić poslao na više adresa.

U njoj su, osim pisma i već pripremljene notarske izjave u kojima bi rukovostvo „OdRaza“ prihvatilo zahtjeve njegove tužbe koju je podnio nakon smjene, a zauzvrat bi on, tek nakon izbora podnio ostavku na poziciju sa koje je već smijenjen od strane Upravnog odbora Fondacije OdRaz!?

No, Jakić, član Hrvatske stranke prava, tvrdi da je smjena nelegalna, ali u trgovinu koju predlaže ministrima iz SDA sramotno uključuje i svoju utjecajnu poziciju u koaliciji „Domovina“, gdje je imenovan za pravnog zastupnika.

Što je još gore, Jakić otkriva i pozadinu svojih ucjenjivačkih zahtjeva, a u kojima dovodi u pitanje djelovanje koalicije Domovina koja je oformljena kako bi se omogućilo Bošnjacima u RS da imaju legitimne predstavnike, tvrdeći da je „Bakir Izetbegović uključen u ove razgovore“!

Tako smijenjeni Jakić, faktički, zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, prijeti ministrima Vlada FBiH iz SDA, traži svoje vraćanje u fotelju, te otkriva da se, po svemu sudeći iza njegovih ucjena nalazi upravo Izetbegović!

zulfo
Posts: 381
Joined: 09/01/2009 11:00

#8 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by zulfo » 01/04/2016 20:45

Jakić, osoba sa više nego sumnjivom reputacijom (protiv njega je vođen postupak po optužbi da je propalu SAB banku oštetio za 850 hiljada maraka: međutim, čak i nakon što je Vrhovni sud Federacije poništio oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu po ovom pitanju, postupak je propao zbog zastare, budući da je Jakićeva adresa godinama bila “nepoznata”, te se sudski pozivi nisu imali kome uručiti iako je on u to vrijeme bio u Nadzornom odboru Razvojne banke FBiH?!). Sa čim god da se, do imenovanja na funkciju direktora OdRaz-a, Jakić dovodio u vezu, bilo je u kontekstu haosa, nereda i malverzacija. Više puta mu je suđeno za porezne utaje i prevare, ali se, nekako uvijek uspijevao volšebno održati na položaju “savjetnika” različitih funkcionera, od nekadašnjeg federalnog premijera Nikole Grabovca, do trenutnog federalnog ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera.

mesihtrko
Posts: 326
Joined: 23/09/2008 01:38

#9 Re: Vinko Jakić Lihvarstvo ALL ABOUT

Post by mesihtrko » 10/04/2016 15:00

Pogledajte večeras u dnevniku Televizije N1 kako jakić ne trepće dok laže.
Čovjek koji nema obraza ,laže i krade već godinama. Pitanje je za koga radi i ko ga štitiPodsjetimo, Jakić je tužio Vladu Federacije nakon što je, kako tvrdi, sa čela Fondacije nezakonito smijenjen 2014. godine. Ranije je bio prozivan i zbog brojnih kaznenih prijava protiv njega, ali on tvrdi da nikada nije osuđivan, što potkrepljuje uvjerenjem o nekažnjavanju.

Odgovorio je i na optužbe da je federalnom ministru Edinu Ramiću poklonio automobil u znak zahvalnosti za imenovanje.

"U Fondaciji smo donijeli odluku da damo na posudbu to sredstvo, s obzirom da smo mi od Vlade Federacije dobili rješenje da se ne uzimaju nova vozila i mi smo imali jedno viška vozilo koje smo na korištenje dali na šest mjeseci i još ga uvijek nismo isporučili", rekao je Jakić.

Post Reply