POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Locked
nosara

#51 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by nosara »

Laus wrote:
madner wrote:Medjunarodne norme ostaju, dakle ako zelis biti nacionalna manjina samo naprijed.
Ja, ne da želim, nego jesam Srbin a ti me svrstaj u koju god hoćeš podkategoriju, ne smeta mi. Ja sam u RS zadovoljan svojim statusom i statusom mog naroda tako da se možemo vratiti na temu Hrvata.
Sve dok najmnogobrojniji narod nije zadovoljan, vi ostali mozete svoj status macku o rep... Nikad mirni, a sve vas je manje... Pa ti vidi... :D
madner

#52 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by madner »

Laus wrote:
madner wrote:
Laus wrote:
Ja, ne da želim, nego jesam Srbin a ti me svrstaj u koju god hoćeš podkategoriju, ne smeta mi. Ja sam u RS zadovoljan svojim statusom i statusom mog naroda tako da se možemo vratiti na temu Hrvata.
Pa ili si Bosanski Srbin, clan kons. naroda, ili si samo Srbin nacionalna manjina u BiH. Do tebe je sta zelis biti, niko ti ne brani niti te osudjuje.
Sve ovo naravno vazi i za Hrvate.
Bosanski Srbi ne postoje, nađi mi u Ustavu taj narod.
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine
http://www.ccbh.ba/bos/p_stream.php?kat=83

To je novinarska poštapalica iz rata kao i bosanski muslimani i sl.
A koji je to ustav? Da nije BiH, pa se onda pridjev kaci uz narod? :D

Zato je i bitno misljenje Badinterove komisije, jer to je jako jasno tumacenje. Ustav iz 1974 je imao istu formu i opet je to bio samo jedan narod u politickom smislu, bosanski, koji se sastojao iz vise narodnosti. Dakle vjerovao ti meni ili ne, to ti je tumacenje i nije se promijenilo. Krivi zle komuniste, ustav iz 1943 se mozda mogao i drugacije tumaciti. :D
Abacija

#53 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Abacija »

Laus wrote:
madner wrote:Medjunarodne norme ostaju, dakle ako zelis biti nacionalna manjina samo naprijed.
Nisi mi odgovorio na pitanje na 2. strani. :roll: A o Hrvatima mozes jedino raspravljati u vezi njihovog statusa u pc-u jer tebe nista i ne zanima osim pc-a.
mO k3

#54 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by mO k3 »

zagazaga wrote::shock: ja šta ste nadrobili dok sam ja post napisala.......hoćel ko još na hlađenje? Upeklo pravo!
odosmo u off topic.. izvinjenje
Filozofx

#55 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Filozofx »

OK, neću se više javljati. Pozdrav.
madner

#56 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by madner »

Cinjenica je da je takvo medjunarodno tumacenje, dakle bosanski Hrvati koji su konstitivan narod su drugi etnija od Hrvata iz Hrvatske. Neko ko se smatra samo Hrvatom je samim tim nacionalna manjina u BiH i nista vise.

Sada, to ni 91 nije odgovaralo mnogima, ali znali su komunisti odlicno sto rade, uveli su bosanski narod kao trokomponentni i stavili ga u ravnopravan polozaj ostalim narodima bivse drzave.

Isto tako je sasvim logicno primjetiti da je degutantno prozivati BiH za 1991, kada ce hrvatska vojska nekoliko godina poslje angazovati pola svojih profesionalnih brigada u agresiji na tu istu drzavu.
1pajdo
Location: http://www.forum.hr/showpost.php?p=3711 ... count=3209 ......./watch?v=KDHcd5yV1CE

#57 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by 1pajdo »

Filozofx wrote:Kako definisati politički status Hrvata u BiH. Da li i dalje postoje težnje Hrvatskih političara da katolike stave u stranke sa nacionalnim predznakom ili će narod krenuti drugim putem , putem jednakosti svih ljudi pred zakonom, putem kojim će se o ljudima misliti u skladu sa njihovim karakteristikama, a ne u skladu kojem narodu , vjeri pripadaju.!?
Nije i jasno na što točno misliš kad povezuješ religiju i politiku? :shock: Dosta je toga više vjerskih vođa u politici i obrnuto, vjera treba imati svoj put ograđen od politike, nespojivo je, a uvijek se koristilo u razne negativne svrhe... :x
brzica

#58 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by brzica »

Naravno da je dosta više izjednačavanja politike i vjere i naroda.
Inače ćemo uvijek imati ekskluzivne zastupnike, legitimne :D

Kod Hrvata će se, također, morati dodatno poraditi na tomu. Pogotovo
kad se uzmu okolnosti u obzir kao što su brojnost, izborni zakon, položaj
...Inače nećemo (kao narod, a ne stranački) biti nikakav faktor u roku
dvije ili tri godine. Neki će reći da nismo ni sad, ali varaju se, jer
nisu Hrvati samo u Hercegovini.

Ja sam praktični vjernik. Ali kad radim svoj posao, javni u poduzeću
koje pripada svim ljudima u FBiH, ne pada mi na pamet gurati
svoje religiozne ideje i nekome ih nametati. A pogotovo se držati u
krugu ljudi samo jedne vjere ili nacije.
Kad završim sa poslom, kao što bi svi trebali koji rade javne poslove,
u poduzećima i institucijama (mislim i na političke stranke), bujrum u
crkvu (ili džamiju, sinagogu...) ako hoćeš bistri vjeru po čitav dan. Meni
dosta nedjeljom.

Isto tako, kad čujem da fratar sa oltara pokušava nešto o politici,
odmah pokupim ženu i djecu i izađem.
Politici nije mjesto u crkvi (džamiji, sinagogi...), niti crkvi (džamiji,
sinagogi...) u politici.
Za i Protiv

#59 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Za i Protiv »

brzica wrote:Naravno da je dosta više izjednačavanja politike i vjere i naroda.
Inače ćemo uvijek imati ekskluzivne zastupnike, legitimne :D

Kod Hrvata će se, također, morati dodatno poraditi na tomu. Pogotovo
kad se uzmu okolnosti u obzir kao što su brojnost, izborni zakon, položaj
...Inače nećemo (kao narod, a ne stranački) biti nikakav faktor u roku
dvije ili tri godine. Neki će reći da nismo ni sad, ali varaju se, jer
nisu Hrvati samo u Hercegovini.

Ja sam praktični vjernik. Ali kad radim svoj posao, javni u poduzeću
koje pripada svim ljudima u FBiH, ne pada mi na pamet gurati
svoje religiozne ideje i nekome ih nametati. A pogotovo se držati u
krugu ljudi samo jedne vjere ili nacije.
Kad završim sa poslom, kao što bi svi trebali koji rade javne poslove,
u poduzećima i institucijama (mislim i na političke stranke), bujrum u
crkvu (ili džamiju, sinagogu...) ako hoćeš bistri vjeru po čitav dan. Meni
dosta nedjeljom.

Isto tako, kad čujem da fratar sa oltara pokušava nešto o politici,
odmah pokupim ženu i djecu i izađem.
Politici nije mjesto u crkvi (džamiji, sinagogi...), niti crkvi (džamiji,
sinagogi...) u politici.
:thumbup:
Dokle god se ovo, ne samo da shvati, nego i da se pocne primjenjivati, nema nama naprijed! Nisam neki vijernik, sigunro ne koliko bi trebalo biti, ali se trudim da postujem koliko toliko... Isto izadjem iz dzamije kada hodze pocnu po politici...
Ali... Nazalost, i politici je cilj uci u dzamije-crkve (znamo zbog cega), a sa druge strane imamo ocite primjere da i vjera zeli u politiku (opet poznati razlozi)...
Kako izaci iz ovog vrznog kola, ni sam neznam... Ali ja dobrog u ovoj interakciji vjera-politika ne vidim, nazalost!
konrad

#60 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by konrad »

Politicki status Hrvata u BiH je ocajan. Vec duzi niz godina su izlozeni strahovitoj majorizaciji, tako da je malo vjerovatno da mogu da izaberu svoje predstavnike na nacin na koji to mogu Srbi i Bosnjaci.
Uloga Zeljka Komsica u tome je neprevazidjena. Zarad svojih licnih interesa ukopava narod iz kog potice, a samim time i Bosnu i Hercegovinu.
Ko imalo zeli da posmatra stvari objektivno moze da zapazi da je sa dolaskom Komsica pocela nova kriza odnosa izmedju Bosnjaka i Hrvata.
Poslijednji izbori su tek slag na torti. Naravno govorimo o nemogucnosti da se oformi vlast poslije izbora, upravo zbog ovakvog polozaja Hrvata.
Za i Protiv

#61 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Za i Protiv »

konrad wrote:Politicki status Hrvata u BiH je ocajan. Vec duzi niz godina su izlozeni strahovitoj majorizaciji, tako da je malo vjerovatno da mogu da izaberu svoje predstavnike na nacin na koji to mogu Srbi i Bosnjaci.
Uloga Zeljka Komsica u tome je neprevazidjena. Zarad svojih licnih interesa ukopava narod iz kog potice, a samim time i Bosnu i Hercegovinu.
Ko imalo zeli da posmatra stvari objektivno moze da zapazi da je sa dolaskom Komsica pocela nova kriza odnosa izmedju Bosnjaka i Hrvata.
Poslijednji izbori su tek slag na torti. Naravno govorimo o nemogucnosti da se oformi vlast poslije izbora, upravo zbog ovakvog polozaja Hrvata.
Ma ja ba... Naravno, glavni krivac za krizu je Zeljko Komsic! I naravno SDP! Djubrad jedna, zasto pobjedise! Kako je sve fino funkcionisalo, znalo se ko je ko, cije je cije, bez certifikata zna se koga, nista se nije smjelo...

Kako ti bolan ne dosadi trolati?
seln

#62 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

konrad wrote:Politicki status Hrvata u BiH je ocajan. Vec duzi niz godina su izlozeni strahovitoj majorizaciji, tako da je malo vjerovatno da mogu da izaberu svoje predstavnike na nacin na koji to mogu Srbi i Bosnjaci.
Politicki status Hrvata u BiH je posljedica srpskih zlocina i genocidnog stvaranja RS. Da nisu protjerani iz Posavine i Banjaluke, zivjeli bi na cijeloj teritoriji BiH, imali ista prava kao i druga dva naroda i mirna Bosna. No, cetnicka tvorevina RS bi da se hebe, a da joj ne udje. Zato salje trolove da glupim postovima skrecu paznju sa stvarnih problema.
Sve to dodatno otezava polozoj Hrvata. Uz to, RS im bira predstavnike, uz parolu "sto ruzniji, to bolji".
brzica

#63 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by brzica »

Ne možeš odmah, to se mora polako. Lagano im sve
manje ustupaka činiti, kako ne bi odmah napravili
blok.
Prvo ubrzati istrage vjerskih službenika optuženih
za pedofiliju, da se vidi jesu li krivi ili ne. One koji
su krivi najoštrije kazniti. Samo kažnjavanje nekog
od tih će ljudima otvarati oči.
Pitati one u Međugorju, ili onih koji imaju mljekare,
tiskare i ostale firme, a vole se bacati u politiku i
govoriti za koga glasovati (ovdje sad govorim samo o
svećenstvu katoličke crkve, Hrvatima), koliko poreza
plaćaju, izmiruju li plaće i sl. Rezultate javno objaviti.

Na kraju, za tri-četiri godine (nakon izbora)svim
ministrima recimo u resoru u kojem je i ovaj čovjek iz
tvog avatara, narediti da povuku isti potez kao i on.

I onda stati u rov, pa kad prođe topništvo, onda
ponovo.
brzica

#64 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by brzica »

Tko pravi tu krizu? Jesu li možda oni koji su odmah iza ovih izbora došli
do Zlajoglua (kako ga zovu), i ponudili dva hrvatska mjesta u vladi FBIH
SDP-u i da Komšić otvara neke sajmove i tvornice po Hercegovini kako
bi ga oni približili narodu. Vjerojatno ne bi bilo krize onda, je li.
Nisam obožavatelj djela Ž.K., ali nije on taj koji pravi krizu. Prave je
oni koji ne vole gubiti mjesta.
Kako misliš da se ne može oformiti vlast zbog položaja Hrvata?

I, u pravu si @seln, nitko ne pita za Hrvate u RS, kao da je druga država.
Zato je Živko Budimir pokrenuo otvaranje ureda u Odžaku, prvi put da je
netko povukao neki potez koji ide u korist Hrvata u "boljem entitetu".
Možda je i to pravljenje krize...u odnosima Dodik-Čović :D
Last edited by brzica on 22/06/2011 15:27, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#65 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by pici »

to priĆa Slavuj bolji entitetlija koji ima krsne slave i za opštine, gradove, škole, vrtiće....još samo fali da proglasite Mileta svetcom ...kad je dernek nek i Hala gori..... :oops:
Obilježena krsna slava grada Istočno Sarajevo

U Istočnom Sarajevu danas (17.09.2010.) je obilježena krsna slava grada - Sveti Petar Sarajevski Zimonjić. Povodom ovog svečanog datuma u crkvi Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima u prisustvu predstavnika gradskih i opštinskih vlasti i velikog broja građana služena je sveta arhijerejska liturgija.
e za ovog svetog sarajevskog petra prvi put Ćujem.....da prijupitamo MaJorizirane znadul što oni o ovome :shock:
seln

#66 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

brzica wrote: Zato je Živko Budimir
pokrenuo otvaranje ureda u Odžaku, prvi put da je netko povukao
neki potez koji ide u korist Hrvata u "boljem entitetu".
Je li? Nisam znao. :thumbup:
On se lagano pretvara u pravog lidera.
brzica

#67 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by brzica »

Aha. Trebat će malo vremena, dva-tri mjeseca možda.
Jedan savjetnik će raditi i jedan državni službenik. To je
plan.
konrad

#68 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by konrad »

seln wrote:Politicki status Hrvata u BiH je posljedica srpskih zlocina i genocidnog stvaranja RS. Da nisu protjerani iz Posavine i Banjaluke, zivjeli bi na cijeloj teritoriji BiH, imali ista prava kao i druga dva naroda i mirna Bosna.
Kao prvo bih vidim da se slazes sa mnom o statusu politickog polozaja Hrvata u BiH.
Sto se tice razloga za to, hajde da pokusamo biti objektivni. Da li je stvarno razlog to sto kazes ?
Ako uporedimo npr sa Bosnjacima koji su takodje protjerani iz raznih dijelova BiH, a vidimo da i pored toga sada nemaju problema kojih imaju Hrvati.
Problem je u brojnosti, tj malobrojnosti i majorizaciji. Patent Zeljko Komsic je efikasan u tom pogledu i naravno potpuno legalan. To niko ne spori, medjutim ko zeli dobro ovoj zemlji, trebao bi da prizna da to nije u redu i da se sa tim nece nikada krenuti naprijed.
Prost dokaz za to je ova igranka oko formiranja vlasti, i u federaciji i na nivou BiH.
seln

#69 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

konrad wrote:
seln wrote:Politicki status Hrvata u BiH je posljedica srpskih zlocina i genocidnog stvaranja RS. Da nisu protjerani iz Posavine i Banjaluke, zivjeli bi na cijeloj teritoriji BiH, imali ista prava kao i druga dva naroda i mirna Bosna.
Kao prvo bih vidim da se slazes sa mnom o statusu politickog polozaja Hrvata u BiH.
Sto se tice razloga za to, hajde da pokusamo biti objektivni. Da li je stvarno razlog to sto kazes ?
Ako uporedimo npr sa Bosnjacima koji su takodje protjerani iz raznih dijelova BiH, a vidimo da i pored toga sada nemaju problema kojih imaju Hrvati.
Problem je u brojnosti, tj malobrojnosti i majorizaciji. Patent Zeljko Komsic je efikasan u tom pogledu i naravno potpuno legalan. To niko ne spori, medjutim ko zeli dobro ovoj zemlji, trebao bi da prizna da to nije u redu i da se sa tim nece nikada krenuti naprijed.
Prost dokaz za to je ova igranka oko formiranja vlasti, i u federaciji i na nivou BiH.
Ti da pokusas biti objektivan? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Od kada su trolovi objektivni?

To mijesanje uzroka i posljedica prodaji nekom drugom. To kao kad bih ja komsiji zaklao kravu iz ciste mrznje, a onda naidje gladan covjek i odsijece pecenicu mesa. Ka me komsija pita "sto mi bolan zakla kravu", ja mu kazem "budi objektivan, da onaj nije odsjekao oku mesa, ti bi imao cijeli les za sebe".
brzica

#70 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by brzica »

Postoje neki planovi za poboljsanje politickog polozaja Hrvata,
u kojoj mjeri ce se provesti ostaje za vidjeti. Ovi do sad da su htjeli
rijesiti, rjesili bi. Mogli su povuci 5 ljudi iz drzavnog Doma naroda,
ili sve iz federalnog, pa sjediti kuci dok se ne nadje rjesenje. A ne
nuditi rjesenja gora od onih u vrijeme apartheida.
seln

#71 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

brzica wrote:Postoje neki planovi za poboljsanje politickog polozaja Hrvata,
u kojoj mjeri ce se provesti ostaje za vidjeti. Ovi do sad da su htjeli
rijesiti, rjesili bi. Mogli su povuci 5 ljudi iz drzavnog Doma naroda,
ili sve iz federalnog, pa sjediti kuci dok se ne nadje rjesenje. A ne
nuditi rjesenja gora od onih u vrijeme apartheida.
Polozaj Hrvata TREBA poboljsati, tu nema sumnje. Samo, ja sam misljenja da je generalno rjesenje moguce samo na nivou BiH i ka njemu treba teziti. Za to vrijeme afirmirati Hrvate kao ravnopravan i domoljuban narod u FBiH, ispraviti neke evidentne nepravde i istovremeno otvarati biroe u vise gradova u RS.
konrad

#72 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by konrad »

seln wrote:Ti da pokusas biti objektivan? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

To mijesanje uzroka i posljedica prodaji nekom drugom. To kao kad bih ja komsiji zaklao kravu iz ciste mrznje, a onda naidje gladan covjek i odsijece pecenicu mesa. Ka me komsija pita "sto mi bolan zakla kravu", ja mu kazem "budi objektivan, da onaj nije odsjekao oku mesa, ti bi imao cijeli les za sebe".
U sustini ti sa ovim primjerima upravo priznajes kako Hrvati imaju jako los politicki polozaj u BiH, jedino sto ne zelis da priznas da to treba da se promijeni.
Po tebi i na zalost mnogim drugim to je potpuno normalno i tako treba i da ostane, jer eto bio je rat, sta mi tu vise mozemo i tako sada valjda treba nastaviti do u beskraj. Cim nesto nije u redu, samo kazemo bio je rat. Moze da prodje i sto godina od rata, al sta ima veze kad patent Zeljko Komsic radi savrseno.
Last edited by konrad on 22/06/2011 15:44, edited 1 time in total.
Banksy

#73 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Banksy »

konrad wrote: Uloga Zeljka Komsica u tome je neprevazidjena. Zarad svojih licnih interesa ukopava narod iz kog potice, a samim time i Bosnu i Hercegovinu.
Da, sistem je nakaradan i šupalj. Ali, stalno se pitam, ako su stvari već takve što HDZ i HDZ 1990 (i ostale hrvatske stranke) ne izađoše s jednim kandidatom?
konrad

#74 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by konrad »

Banksy wrote:
konrad wrote: Uloga Zeljka Komsica u tome je neprevazidjena. Zarad svojih licnih interesa ukopava narod iz kog potice, a samim time i Bosnu i Hercegovinu.
Da, sistem je nakaradan i šupalj. Ali, stalno se pitam, ako su stvari već takve što HDZ i HDZ 1990 (i ostale hrvatske stranke) ne izađoše s jednim kandidatom?
Borba za vlast, nista drugo. U principu sta ce uopste dva HDZ-a ?
seln

#75 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

konrad wrote:
seln wrote:Ti da pokusas biti objektivan? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U sustini ti sa ovim primjerima upravo priznajes kako Hrvati imaju jako los politicki polozaj u BiH, jedino sto ne zelis da priznas da to treba da se promijeni.
Po tebi i na zalost mnogim drugim to je potpuno normalno i tako treba i da ostane, jer eto bio je rat, sta mi tu vise mozemo i tako sada valjda treba nastaviti do u beskraj. Cim nesto nije u redu, samo kazemo bio je rat. Moze da prodje i sto godina od rata, al sta ima veze kad patent Zeljko Komsic radi savrseno.
Ne, ja samo kazem da treba unistiti nakazu RS i uvesti predratni ustav plus ekonomsko-politicka regionalizacija.
Slazes li se?
Locked