POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Locked
Gandalf

#1476 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Gandalf »

Pripadnici Bihaćkog HVO-a nisu certificirani od Dodika, a ne žive ni oko stola Dragančeta :oops: Pravi Hrvati su branili ercegsrpsku a ovi što su branili Bosnu i Hercegovinu su zakukuljeni i kamuflirani :oops:
General Mark

#1477 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

Gandalf wrote:Pripadnici Bihaćkog HVO-a nisu certificirani od Dodika, a ne žive ni oko stola Dragančeta :oops: Pravi Hrvati su branili ercegsrpsku a ovi što su branili Bosnu i Hercegovinu su zakukuljeni i kamuflirani :oops:
Pravi Hrvati (HV i HVO) su došli na 23 km od Banja Luke i završili onaj krvavi rat. Za nikakvu RS oni nisu ratovali.
BHCluster

#1478 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by BHCluster »

General Mark wrote:
Gandalf wrote:Pripadnici Bihaćkog HVO-a nisu certificirani od Dodika, a ne žive ni oko stola Dragančeta :oops: Pravi Hrvati su branili ercegsrpsku a ovi što su branili Bosnu i Hercegovinu su zakukuljeni i kamuflirani :oops:
Pravi Hrvati (HV i HVO) su došli na 23 km od Banja Luke i završili onaj krvavi rat. Za nikakvu RS oni nisu ratovali.
Prijatelju rat su zavrsili oni koji ga na svojoj kozi nisu ni osjetili kako treba to jeste politicari.
Last edited by BHCluster on 11/01/2012 20:24, edited 1 time in total.
heckler

#1479 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by heckler »

Evo ga vec peti put istu laz ponavljas od juce. Procitao u Vecernjaku da "Sarajevo" ne da zbog sahovnice!?!? Jel ti slusas samog sebe? Vecernji napisao, pa mora da je istina? Imas li ti kakav dokaz za ovo osim clanka iz HDZovg biltena Vercenjih novina?

A sto se tice HVO Sarajeva :lol: :lol: :lol: Ne znam da li da se smijem ili da placem kad pogledam ove sad price o "zaslugama" HVOa. Kaze hadjo drzali su teske linije ka Stupu i Otesu :lol: :lol: :lol: Majko mila draga ko da je rat bio prije 2000 godina pa se niko ne sjeca tih budala i njihovog "drzanja" linija. Dok se moglo svercati i trgovati bilo ih je. Svi cetnici koji su se izvlacili iz Sarajeva nakon sto su bili provaljeni od nase bezbjednosti su preko tih linija se "izvlacili". U jednom momentu je skoro bilo manje hrvata nego ostalih u tim "postrojbama" jer se dobro placalo da se maknes sa linije kod njih i izbjegnes mobilizaciju. Posebno je popularno bilo kod "alijinih srba" jer ipaka, krst je krst :D

I sad ti ublehasi meni nesto pricaju o zaslugama. :lol: Jos Vecernji objavi da to mrsko Sarajevo ne da spomenik eto bas zbog sahovnice :lol: :lol: :lol: pa sad moram i ove herceg cetnicke kamenjarce slusati da mi objasnjavaju zasluge Hrvatskog Vojnog Odpada Sarajevo. :-) Da se roknes.

E ba, ima nas koje pamcenje sluzi jos, ne provaljujte se :evil:
ultima_palabra

#1480 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by ultima_palabra »

heckler wrote:Evo ga vec peti put istu laz ponavljas od juce. Procitao u Vecernjaku da "Sarajevo" ne da zbog sahovnice!?!? Jel ti slusas samog sebe? Vecernji napisao, pa mora da je istina? Imas li ti kakav dokaz za ovo osim clanka iz HDZovg biltena Vercenjih novina?

A sto se tice HVO Sarajeva :lol: :lol: :lol: Ne znam da li da se smijem ili da placem kad pogledam ove sad price o "zaslugama" HVOa. Kaze hadjo drzali su teske linije ka Stupu i Otesu :lol: :lol: :lol: Majko mila draga ko da je rat bio prije 2000 godina pa se niko ne sjeca tih budala i njihovog "drzanja" linija. Dok se moglo svercati i trgovati bilo ih je. Svi cetnici koji su se izvlacili iz Sarajeva nakon sto su bili provaljeni od nase bezbjednosti su preko tih linija se "izvlacili". U jednom momentu je skoro bilo manje hrvata nego ostalih u tim "postrojbama" jer se dobro placalo da se maknes sa linije kod njih i izbjegnes mobilizaciju. Posebno je popularno bilo kod "alijinih srba" jer ipaka, krst je krst :D

I sad ti ublehasi meni nesto pricaju o zaslugama. :lol: Jos Vecernji objavi da to mrsko Sarajevo ne da spomenik eto bas zbog sahovnice :lol: :lol: :lol: pa sad moram i ove herceg cetnicke kamenjarce slusati da mi objasnjavaju zasluge Hrvatskog Vojnog Odpada Sarajevo. :-) Da se roknes.

E ba, ima nas koje pamcenje sluzi jos, ne provaljujte se :evil:
Zaboravio si reći koliko je ljudi izginulo zbog njihovog "držanja linija" :x
cindrlimindrli

#1481 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by cindrlimindrli »

General Mark wrote:
E jbg sad, tolike godine sprco a nisam znao da je Richard Holbrooke ustvari Hrvat. :skoljka:
Bosnolog

#1482 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Bosnolog »

General Mark wrote:
Oni žele staviti grb brigade koji ima šahovnicu pa im ne daju. Eto kakva napeta i nerazumna atmosfera vlada.
Tuđman je s vojnim i ljudskim potencijalom i uz pomoć ABiH 1995. godine zaustavio rat u bivšoj Jugoslaviji i omogućio postojanje BiH. Ti planovi iz Karađorđeva su nepostojeći pa ne bih dalje o paralelnim stvarnostima.
Sto se mene tice neka stave sto got zele njihove familije i udruzenja a to nece biti provokacija,....braneci Sarajevo od cetnika zasluzuju dostojanstven respekt,....

:-)
Last edited by Anonymous on 11/01/2012 20:33, edited 1 time in total.
Reason: .
General Mark

#1483 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by General Mark »

Bosnolog wrote:
General Mark wrote:
Oni žele staviti grb brigade koji ima šahovnicu pa im ne daju. Eto kakva napeta i nerazumna atmosfera vlada.
Tuđman je s vojnim i ljudskim potencijalom i uz pomoć ABiH 1995. godine zaustavio rat u bivšoj Jugoslaviji i omogućio postojanje BiH. Ti planovi iz Karađorđeva su nepostojeći pa ne bih dalje o paralelnim stvarnostima.
Sto se mene tice neka stave sto got zele njihove familije i udruzenja a to nece biti provokacija,....braneci Sarajevo od cetnika zasluzuju dostojanstven respekt,....

Tako je. :thumbup:
BHCluster

#1484 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by BHCluster »

General Mark wrote:
Bosnolog wrote:
General Mark wrote:

Tako je. :thumbup:
I onda odu legitimni predstavnici Hrvata u Bosni i Hercegovini na svecanu proslavu onih protiv koga su se ovi is brigade "Kralj Tvrtko" i njima slicni borili protiv.
Image
I onda ti je to prava srz politickog statusa Hrvata u Bosni i Hercegovini!
kiky

#1485 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by kiky »

nije lako bit hrvat u bosni ...
:sad:
popajic

#1486 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by popajic »

kiky wrote:nije lako bit hrvat u bosni ...
Bolje nego Bosanac...niti sam konstitutivan , niti imam svoje zupanije , kantone , gradove , predstavnike u vlasti , ne znam ni kojim jezikom govorim ,nemam nikog da se u moje ime sklipi sa preCednikom pa da vjerujem da ce me isti pospajcovati da dobijem svoj entitet, nemam ni rezervnu drzavu , nemam ni svoje vjerske veledostojnike da u moje ime primaju odlikovanja od istorijskog politickog prijatelja kao sto je RS ...JA Bosanac nemam nista mada mi je i ime izvedenica iz imena ove drzave do koje mi je mozda jedinom i stalo .
Ali, eto , hajmo plakat za ugrozenim konstitutivcem koji ima sve ovo sto ja nemam.
O tempora , o mores :-)
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#1487 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by prljavi Hare »

popajic wrote:
Bolje nego Bosanac...niti sam konstitutivan , niti imam svoje zupanije , kantone , gradove , predstavnike u vlasti , ne znam ni kojim jezikom govorim ,nemam nikog da se u moje ime sklipi sa preCednikom pa da vjerujem da ce me isti pospajcovati da dobijem svoj entitet, nemam ni rezervnu drzavu , nemam ni svoje vjerske veledostojnike da u moje ime primaju odlikovanja od istorijskog politickog prijatelja kao sto je RS ...JA Bosanac nemam nista mada mi je i ime izvedenica iz imena ove drzave do koje mi je mozda jedinom i stalo .
Ali, eto , hajmo plakat za ugrozenim konstitutivcem koji ima sve ovo sto ja nemam.
Kako nemaš nikoga da u tvoje ime jarani sa preCednikom?A Hare? :D
automatic

#1488 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by automatic »

bosanske gradove bosancima, hercegovačke gradove hercegovcima, a periferije trima konstitutivnim, jel pošteno
popajic

#1489 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by popajic »

prljavi Hare wrote:
popajic wrote:
Kako nemaš nikoga da u tvoje ime jarani sa preCednikom?A Hare? :D
Ma, ti si mi jedina uzdanica , jedina nada da ni Boletov Bole nece nauditi preCedniku , bar dok se Obdareni ne vrati , a onda ... :D
Ups, skrenuh pricu sa konstitutivne majorizacije na vlastitu ...doduse , jednog Bosanca ne moze niko ni majorizirati kad ga i nema na ustavnom cagetu :D
deathlander

#1490 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by deathlander »

Politički status im je status više kaste u odnosu na Bošnjake. Jedan Hrvatski glas vrijedi 3 Bošnjačka. I još na to sve-kukaju :-D
Goco

#1491 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Goco »

Bosnolog wrote:
Goco wrote: Križ pored datuma (godine) je međunarodni simbol za smrt na taj datum. U ovom slučaju to znači da su bojovnici poginuli u toj godini. Ne znam baš da li bi polumjesec i zvijezda bili jasni u tom smislu.Brigada je djelovala u sastavu HVO-a dok nije nasilno ugašena odnosno prevedena u Armiju BiH. Slično je bilo sa 115. HVO brigadom Zrinski u Tuzli gdje je izabrana varijanta da završi ratni put da ne bi bili u situaciji da ratuju protiv svog naroda (npr. u Varešu). To je bilo u sredinama gdje su Hrvati bili izrazita manjina pa bi otpor bio sulud.
HVO nije bio paravojna formacija nego legitimni izraz volje Hrvata da se brane od agresije kada su iz glavnog grada poručivali da to nije njihov rat (Ravno). Da su Hrvati u Mostaru čekali na Srajevo da im organizira odbranu desilo bi im se isto kao Bošnjacima u Bijeljini. Ne postoji nikakav dokaz o sporazumu za podjelu BiH u Karađorđevu osim nekakve papirne salavete kojom je mahao Pedi Ešdaun.
Tuđman je imao dovoljan vojni potencijal da porazi Srbe, deblokira zaštićenu zonu Bihać kojoj se spremala sudbina Srebrenice (dramatični pozivi za pomoć iz Bihaća su i bili povod za Oluju) i potjera Srbe do Manjače. Išli bi i dalje da nisu Amerikanci zaprijetili bombardovanjem i zaustavili hrvatske snage. E sad bilo je zločina na svim stranama ali od strane Srba je bilo najviše.
Naravno da Bošnjaci koji su ratovali za HV nisu napadali na HV. Kako bi to bilo moguće? Gdje bi im bilo uporište? Bošnjaci u Hrvatskoj su ekonomska emigracija i nemaju ni jedan grad gdje su većina. Nisu oni konstitutivni u Hrvatskoj kao što su Hrvati, Srbi i Bošnjaci u BiH.
Kao prvo kriz je samo jedan od simbola poginulog krscanskog vojnika,imas i davidovu zvijezdu za poginulog jevrejskog vojnika, polumjesec za muslimanskog i druge simbole od atista,budista, tako da lupas gluposti,.

Bosnjaci u Hrvatskoj onih vise od 25 hiljada umjesto sto su bili u sastavu ZNG- odnoso HV-a mogli biti takode kao i Marticeva pobunjenicka vojska koja bi legitimno proglasila svoje ciljeve ili se udruzla sa pobnjenim Srbima da su se po nagovoru Sarajeva protivili secesiji Zagreba od ex YU i to bi bio legitimni i demokratski izbor naroda kako kazes,te okaciti simbol onaj koji im Sarajevo preporuci,.... :roll:

Odgovori mi na ova pitanja u vezi jedinica HVO koje nisu bile od njenog formiranja pod komandom jedine legitimne vlasti u Sarajevu a koje su ble kao i Karadziceve pobunjenicke jedinice VRS,jer su bile takode paravojne formacije u sluzbi susjednih drzava koje su planirle i izvrsile agresiju na medunarodno priznatu drzavu RBiH.Takode mi odgovori kakva je onda razlika izmedu HVO i Maritvecih pobunjenika u tzv RSK,i tzv HZ HB i nestale RSK,.Zasto je vojni slom iste legitiman,....???? ;-)

Kada odgovoris na ova pitanja i uporedis ih sa Marticevim i velikosrpskom politikom u Hrvatskoj dobijas samo odgovor Tudmanove uloge u BiH koja je bila kopija Miloseviceve u Hrvatskoj i RBiH,.... ;-)
-Ko je stajao iza formiranja HVO-kao i VRSK ???
-Ko je naoruzavao HVO-kao i VRSK??????
-Ko je finasirao HVO kao i VRSK ?????
-Ko je kadrovski kontorlisao i kome su bili potcinjeni u sistemu RiK (Rukovodenja i Komandovanja )odnosno ko im je bio njihova vrhovna komanda ?????
-Ko im je davao place i mirovine i u kojoj valuti ????
-Ko je naredio formiranje i raspustanje konc logora Dretelj,Heliodrom,Gabela i druge logore gdje su svi Bosnjaci i nehrvati muskarci zavrsili medu kojima je bilo jako puno i maloljetnika,..???

Odgovorom na ova pitanja pred svakim medunarodnim sudom pravde uz presude njenom vojnim i politickom vrhu zlocinacke tvorevine tzv HZ HB koja ocekuje presudu je dovoljan povod da se pokrene i dobije presuda protiv Hrvatske za agresiju na RBiH sto treba i uraditi u buducnosti,.....Potpis na mirovni sporazum u Daytonu je priznanje da su Beograd i Zagreb bili saucesnici u agresiji na RBIH i vojna strana u sukobu,.... ;-)

Tudman je svojom zavjerom i agresijom kao i Milosevic saucesnik u zlocnima i svom zlu koje se desilo u BiH a prije svega sukobu izmedu paravojske HVO kojoj je slao pojacanje,to jest regularne jedinice HV-a u agresju na RBIH,....

Iza sve ove pobunjenicke i anti BH zavjere stajao je i danas stoji zlocinacko pobunjenicka HDZ stranka ,ona je bila i ostala neprijeteljska secesionisticka stranka,ciji je cilj bio i ostao podjele BiH,sto je samo nastavak velikohrvatske hegemonisticke ideologije zadnjih 150 godina,......
HDZ=SDS=SNSD= neprijetelj BiH i tacka,stoga ih tako treba i tretirati,.....

Hrvati sami trebaju preispitati dosadasnju politiku HDZ i sami odluciti koga ce podrzati,.dvodecenisjak HDZ propast politika asistiranja velikosrbima je propast politika od koje Dodik najvise profitira,Saraejvu ne mogu nametnuti ono sto nisu mogli u ratu,....Velikosrbima odgovaraju tenzije u Federaciji izmedu Bosnjaka i Hrvata kako komotnije radili na jacanju genocidne tvorevine cime pomazu da BiH bude sve vise drzava Bosanjaka,sto ce se i desiti za par decenija iako su Bosnjaci zastupali gradasnki oblik regionalne decentralizacije,.

BiH ce biti gradanska drzava ili nacionalna drzava Bosnjaka cemu najvise pomazu dvodecenijske etnosecesionisticke ideologije,......

Bosnjaci nikada nece pristati na ono sto im se nije moglo nametnuti haubicama i tenkovima,......
Teško je odgovoriti na tvoja pitanja jer ih ne znaš postaviti.
"Takode mi odgovori kakva je onda razlika izmedu HVO i Maritvecih pobunjenika u tzv RSK,i tzv HZ HB i nestale RSK,.Zasto je vojni slom iste legitiman,....???? ;-) "
Nejasno je na čiji vojni slom misliš. Obzirom da je tema vezana za Hrvate u BiH pretpostavljam da misliš na vojni slom Hrvata u BiH (HVO). U BiH nijedna strana nije doživila vojni slom a posebno ne Hrvati jer kako onda objasniti njihove vojne snage pod Banja Lukom ili obranu Žepča koje je bilo u okruženju.
CungaLunga

#1492 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by CungaLunga »

Sva sreca sto vodstvo Legitimne Zajednice BiH ne odleti u zrak zbog vehabije Bozidara, majorizacija bi bila kompletna...kakva je to ugrozenost kad se ne moze u miru slaviti pocetak cistke Posavine i tjeranje nelegitimaca iz Krajine.
xDenisx

#1493 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by xDenisx »

CungaLunga wrote:Sva sreca sto vodstvo Legitimne Zajednice BiH ne odleti u zrak zbog vehabije Bozidara, majorizacija bi bila kompletna...kakva je to ugrozenost kad se ne moze u miru slaviti pocetak cistke Posavine i tjeranje nelegitimaca iz Krajine.
:lol:
Goco

#1494 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Goco »

deathlander wrote:Politički status im je status više kaste u odnosu na Bošnjake. Jedan Hrvatski glas vrijedi 3 Bošnjačka. I još na to sve-kukaju :-D
Ovo je kao u Orvelovoj 84. Mir je rat a rat je mir.
Realnost je upravo suprotna od percepcije iz Sarajevske kotline. U Mostaru (jedinom većem gradu gdje Hrvati imaju većinu) bošnjački glas vrijedi 3 hrvatska. Naime općine sa bošnjačkom većinom koje imaju tri puta manje stanovnika biraju isti broj zastupnika kao i mnogobrojnije hrvatske. To ne bi bilo problem da je tako recimo u Travniku, ali nije.
Nass

#1495 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Nass »

Banksy wrote:
Nass wrote:HDZ-u nije cilj konacna secesija od BiH i pripojenje matici?

E, svasta cu jos ovdje cuti. Samo pokazuje koliko ljudima u Sarajevu nikako nisu jasne juznije situacije, i koliko potcjenjuju ono sto je Tudjmanova politika uradila u BiH.
Otkud sad tebe? :D

Ne bih rekla da jeste, bar nisam vidjela nijednu rečenicu u tom smislu - otcjepljenje i pripajanje, bar ne zadnjih godina. A možda i griješim, ima li takvih najava, huškanja?
Sve i da imaju te želje i snove, misliš li da i Josipović, Milanović, i EU u koju će Hrvatska ući za koji dan, sanjaju isto, da bi to željeli? Čini mi se da su njihovo raspoloženje i njihove namjere mnogo važnije po tom pitanju od ovih hercegovačkih.

Mislim da jedina prava opasnost po BiH danas dolazi s istoka. Što zbog završenih procesa na zapadu, što zbog novih geopolitičkih odnosa. Moguće da griješim.
O Tuđmanu ne bih, davno prepričana priča ...
A šta je drugo traženje trećeg entiteta do faza ka secesiji? Samo što HDZ to sada pokusava slabasno umatati u nešto drugo, iako krajnje providno, pa traži "samo" treći entitet, a "ljubi" BiH, da bi onda kad dobiju entitet krenuli u fazu br. 2 u kojoj se RS već nalazi, tj. u konacnu secesiju u povoljnim uvjetima. Jer na terenu se od zavrsetka rata do danas vidi da nema velikih pomaka niti zelje da se napusti Tudjmanov projekt Herceg-Bosne. Dapace, stalno se opstruira Federacija, a pokusava odrzati tekovina HB. Na kraju krajeva, kao da bi Bosna i Hercegovina u obliku tri nacionalna entiteta-drzave (na zahtjev Dodik-Covic osovine) i tako legitimisanim ratnim politikama bila dugorocno odrziva kao jedinstvena zemlja u ovakvom okruzenju. Otud i velika ljubav izmedju Dodika i Covica, jer ciljevi i ideologije su im iste. Situaciju treba posmatrati u kontekstu svega sto se do sada dešavalo, i uvidjeti taj kontinuitet, jer nije HDZ tek odnedavno po prvi puta počeo šurovati sa RS stranom pa da se onda možebitno dovode u pitanje eventualni motivi i ciljevi, vec se ti pokušaji i saradnja dviju strana u podjeli BiH dešavaju već 20 godina. Poput Miloševica i Tudjmana, i Bobana i Karadžića, njih dvojica rade na potpuno istim stvarima kao njihovi uzori, i pricaju price o stolnim gradovima, etnickim razgranicenjima, i raspadu BiH samo sada sa varijacijom na temu u obliku "mirnog razdruzivanja" a ne ratnog (Borjana Kristo je otvoreno govorila o mogucnosti mirnog razdruzivanja BiH nakon posljednjih opcih izbora). Takodjer, sadasnji plan Dodika i Covica datira otprije posljednjih izbora, što neki izgleda još ne shvaćaju. A iz Hrvatske nazalost sa ovim novim "ljevicarima" pusu i neki cudni vjetrovi, pa se ja ne bih tako lako zaklela da Hrvatskoj vise nije u interesu podjela Bosne (posebno kad bi se to moglo ostvariti "mirnim razdruzivanjem", tj. politickom kapitulacijom probosanske strane). Sjeti se samo ponasanja i izjava Josipovica od kada je dosao na vlast a u sinergiji sa Tadicem i Dodikom, a zatim i recentnijih izjava Vesne Pusic. To su primjetili i neki drugi intelektualci, poput Ive Komsica i fra Petra Jeleca. Evo ti linkovi:
Dvadeset godina od otvorenog pisma Tuđmanu - Ivo Komsic
Fra Petar Jeleč - Ivo Josipović i Vesna Pusić vode licemjernu i nedosljednju politiku prema BiH
Meni je grozno sto nekim ljudima u Sarajevu, ako Kazaz to ne kaze, kao da ne postoji. Ali evo cak i ljigavi Kazaz pocinje pomalo priznavati ono sto je ocigledno, u clanku koji si sama postirala:
Kazaz wrote:Činjenica da je Dodikovoj ceremoniji prisustvovao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a sa svojom političkom svitom, dokazuje da nije samo Radovan Karadžić sposoban za ideološko zombiranje u Dodika, nego da istu moć imaju u ideološkom nasljeđivanju Mate Boban i Dragan Čović. Čović kao zombirani Boban jedna je od najvećih poruga u politici kao povijesti općeg beščašća, baš kao što je Emir Kusturica svojom izjavom da Republika Srpska dobro stoji Ivi Andriću dokaz koliko zlo može biti banalno.
mO k3

#1496 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by mO k3 »

GRANDIOZNO SKANDALOZNA PROSLAVA
20 godina četniteta u BiH

Iako je hrvatsko-srpski odnos u BiH drugačiji nego onaj između Hrvatske i Srbije, prije svega zbog trenutnih političkih okolnosti u kojima su Hrvati bošnjačkim težnjama za nacionalnom državom zapravo gurnuti u ralje Dodiku, određena granica se mora znati, a ovom prigodom ona je dobrano prijeđena.

Slavljenička atmosfera obuzela je svekoliko srpstvo s ovih prostora jer je ovih dana obilježena 20-godišnjica osnutka Republike Srpske, preživjelog ostatka starih srpskih težnji koje ostavlja nadu našim istočnim susjedima kako Srbija jednog dana ipak neće biti mala nego nešto malo veća. Doduše manja nego što je planirano, ali poklonjenom konju se ne gleda u zube. A Republika Srpska doista je poklon Srbima od strane međunarodne zajednice koju Milorad Dodik voli tako često napadati. Neosporno je kako Srbi imaju pravo na svoju autonomiju u BiH, baš kao i Hrvati i Bošnjaci, ali način na koji je ova „autonomija“ postignuta, svakog s imalo ljudskog u sebi tjera na gnušanje. Metodom spržene zemlje Srbi su u potpunosti etnički očistili većinski hrvatske krajeve u Posavini i bošnjačke u Podrinju, a koordinirano s „bratjom“ iz tzv. Krajine počistili su skoro milijun ljudi s njihovih ognjišta u Hrvatskoj i BiH. Sve to, osim što je tragično, ne bi bilo i urnebesno smiješno da Srbi uporno ne ističu kako je „Oluja“ najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. „Oluja“ u kojoj gotovo nijedan civil nije stradao i u kojoj vojska nije ni došla u dodir s civilnim stanovništvom, za razliku od kolona koje su pred tenkovskim gusjenicama „osloboditelja“ napuštale „oslobođene“ krajeve u Hrvatskoj i BiH 1991. i 1992. godine.

Dodik kao Putin u pravoslavnoj džamahiriji

Grandiozna proslava 20-godišnjice srpskog entiteta u BiH još je jedan Dodikov pokušaj da ovoj federalnoj jedinici ubrizga elemente državnosti koje ona niti posjeduje niti ih je ikad posjedovala. Predsjednička palača, zgrada parlamenta RS, vladin zrakoplov, srpski simboli na svakom koraku zajedno s općom pravoslavizacijom onog što je nekad bilo i hrvatsko i bošnjačko, sve to služi istoj svrsi stvaranja neke nove realnosti za koju Srbi očekuju da će biti amenovana od strane međunarodne zajednice baš kao što se dogodilo s onom na Kosovu. Srpska poslovična dosljednost ponovno dolazi na vidjelo jer upravo je „nova realnost“ na Kosovu ono što oni ne priznaju i busaju se u prsa da nikad ni neće priznati. Opća pravoslavizacija entiteta ili bolje rečeno četniteta u kojem se potpisuju peticije da se Katoličkoj crkvi u nekad većinski hrvatskoj Derventi zabrani zvonjava sa zvonika jer „provocira“ svekoliko veljesrpstvo, bila je vidljiva i na ovoj proslavi na koju je Dodik, vladar života i smrti na ovoj sprženoj zemlji, pozvao sve pravoslavne velikodostojnike iz šireg susjedstva. Dodiku, neospornom vjerniku koji je krađom milijuna eura od gladnog naroda ispranog mozga demonstrirao sve ono kršćansko u sebi, baš kao i oni što su silovali, klali i palili tuđe kuće i bogomolje ljubeći pravoslavne ikone, ovo je samo nadogradilo image zaštitnika svekolikog srpstva i kršćanskih vrijednosti u BiH. Potencijalni atentat koji bi se mogao dogoditi u političkim i etničkim napetostima prošaranoj BiH podigao bi ga do statusa mučenika, možda i pravoslavnog sveca jednog dana. Domislio se i tome mudri Dodik, osoba limitiranog intelektualnog kapaciteta, ali svakako snalažljiv i pragmatičan političar kafanskog tipa, pa je objavio putem svoje privatne televizije, inače znane kao entitetske, da je neposredno prije održavanja velebne velesrpske manifestacije u „Boriku“ pronađeno oružje. Jašući još uvijek na valu Mevlidovog pucanja po američkom veleposlanstvu u Sarajevu, Dodik je dostigao vrhunac u svojoj svetoj misiji obrane Bosne i Hercegovine od radikalnih islamista. Iako je od napada u Sarajevu svakodnevno spominjao vehabije i njihova naselja po Srpskoj te izmjenjivao verbalne nježnosti s reisom Cerićem, sve to nije bilo dovoljno da ga podigne na pijedestal Oca Četniteta, najvećeg sina prekodrinske pravoslavne džamahirije. No metak kojeg je zbog svog srpstva mogao primiti i Medvedevljevo odlikovanje mogli bi mu kupiti taj status. Nije Dodik lud.

Hrvatski politički predstavnici u BiH proslavili godišnjicu progonstva vlastitog naroda
Ma nisu ovo je laz....

Iako je hrvatsko-srpski odnos u BiH drugačiji nego onaj između Hrvatske i Srbije, prije svega zbog trenutnih političkih okolnosti u kojima su Hrvati bošnjačkim težnjama za nacionalnom državom zapravo gurnuti u ralje Dodiku, određena granica se mora znati, a ovom prigodom ona je dobrano prijeđena. Predstavnici HDZ-a BiH, stranke koja je na posljednjim izborima u toj zemlji dobila daleko najviše hrvatskih glasova, odlučili su 'zatitrati jajca' svom koalicijskom partneru Dodiku i svojim prisustvom uveličati godišnjicu osnutka Republike Srpske, osnutka koji je izravno povezan s protjerivanjem više desetaka tisuća Hrvata s njihovih ognjišta. Ovo je samo jedan u nizu nemuštih poteza hrvatske politike u BiH jer omalovažava žrtvu vlastitog naroda koja, unatoč trenutnim političkim okolnostima, nikad ne treba biti zaboravljena. Tu bi mogli ponešto i naučiti od svog partnera Dodika koji nikad ne zaboravi spomenuti „nelegalno odcijepljenje triju republika iz Jugoslavije“, vješto zaboravljajući prethodno srpsko kopkanje po ustavu SFRJ i „jogurt revolucije“, Jasenovac s kojom nulom više, čisto da se nađe, ili „Oluju kao najveći zločin“, uz sveprisutnu amneziju onoga što su njegovi jataci radili u tzv. Krajini i Republici Srpskoj puno prije „Oluje“. Suradnja sa Srbima u BiH posve je razuman politički potez u ovom trenutku, ali samo uz nužno zadržavanje određene rezerve. Odlazak na obilježavanje obljetnice progona Hrvata i ostalih nesrba iz Republike Srpske obični je analni izraz zahvalnosti jedne stranke koalicijskom partneru na pomoći u očuvanju fotelja i političke moći, ali je ujedno i potez koji se može protumačiti kao nešto puno gore, pogotovo u očima onih čiji su najmiliji pod hrvatskim grbom ostavili svoje kosti u današnjoj Republici Srpskoj te onih koji danas svoj srušeni dom, obrasao u travu i šipražje, posjete jednom godišnje iz Hrvatske ili neke udaljene zemlje.

Josipovićev povratak na početak predsjedničkog mandata

Predsjednik Josipović opet demantira i dodatno pojašnjava, što je pojava koja ga je pratila kao sjena na početku mandata. Iako je Dodik svojim hvalisanjem kako mu je predsjednik Josipović „čestitao rođendan Srpske“ vjerojatno želio ispasti „lola“, a ispao je „gedžo“, Josipović je u stvari onaj koji za ovakve događaje snosi glavnu odgovornost jer mu je još davno odlaskom u Banja Luku i primanjem nagrade udijelio dio toliko željenog legitimiteta. Sad Dodik onako „zdravo seljački“ sebe svrstava uz bok Josipoviću po državničkoj funkciji, a Republiku Hrvatsku i Republiku Srpsku u svojim izjavama stavlja u istu ravan. Kao što ni legitimni politički predstavnici bosansko-hercegovačkih Hrvata nisu u stanju pronaći mjeru između političkog partnerstva i priglupog te po Hrvate štetnog bratimljenja, na isti način je i Josipović kapitulirao u pronalaženju mjere između dobrih odnosa u regiji i podilaženja raznim lokalnim šerifima i nižerangiranim činovnicima država u susjedstvu. Nekako se vidi da skoro 900 godina nismo imali svoju državu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1497 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by PipiDugaDevetka »

Image
HDZ Velikosrpsko cveće!
AliceInChains

#1498 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by AliceInChains »

Goco wrote:
deathlander wrote:Politički status im je status više kaste u odnosu na Bošnjake. Jedan Hrvatski glas vrijedi 3 Bošnjačka. I još na to sve-kukaju :-D
Ovo je kao u Orvelovoj 84. Mir je rat a rat je mir.
Realnost je upravo suprotna od percepcije iz Sarajevske kotline. U Mostaru (jedinom većem gradu gdje Hrvati imaju većinu) bošnjački glas vrijedi 3 hrvatska. Naime općine sa bošnjačkom većinom koje imaju tri puta manje stanovnika biraju isti broj zastupnika kao i mnogobrojnije hrvatske. To ne bi bilo problem da je tako recimo u Travniku, ali nije.
A jeli? :mrgreen:

Po trenutnom broju Stanovnistva hrvatske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini Hrvati imaju realno vise nego dovoljno predstavnika na nivou Drzave i Federacije. Zbog cega? Pa zbog konstitutivnosti

Inace me nimalo ne grebe ta tvoja floskula o Mostaru, upravo zbog prostog razloga: Popis stanovnistva iz 91'

Nacionalna struktura stanovništva općine Mostar po popisu iz 1991:

1991 Mostar %
Bošnjaci 43.930 34,85
Hrvati 42.648 33,83
Srbi 23.909 18,97
Jugoslaveni 12.654 10,04
Ostali 2.925 2,32
Ukupno 126.066 100,00
slobodni armirach

#1499 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by slobodni armirach »

izgleda da u Hercegbosanskoj zupaniji ima Bsonjak ko kineza cim toliko traje uspostava vlade,....

ko koga tamo majorizira?
Banksy

#1500 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Banksy »

Nass wrote:
Banksy wrote:
Nass wrote:HDZ-u nije cilj konacna secesija od BiH i pripojenje matici?

E, svasta cu jos ovdje cuti. Samo pokazuje koliko ljudima u Sarajevu nikako nisu jasne juznije situacije, i koliko potcjenjuju ono sto je Tudjmanova politika uradila u BiH.
Otkud sad tebe? :D

Ne bih rekla da jeste, bar nisam vidjela nijednu rečenicu u tom smislu - otcjepljenje i pripajanje, bar ne zadnjih godina. A možda i griješim, ima li takvih najava, huškanja?
Sve i da imaju te želje i snove, misliš li da i Josipović, Milanović, i EU u koju će Hrvatska ući za koji dan, sanjaju isto, da bi to željeli? Čini mi se da su njihovo raspoloženje i njihove namjere mnogo važnije po tom pitanju od ovih hercegovačkih.

Mislim da jedina prava opasnost po BiH danas dolazi s istoka. Što zbog završenih procesa na zapadu, što zbog novih geopolitičkih odnosa. Moguće da griješim.
O Tuđmanu ne bih, davno prepričana priča ...
A šta je drugo traženje trećeg entiteta do faza ka secesiji? Samo što HDZ to sada pokusava slabasno umatati u nešto drugo, iako krajnje providno, pa traži "samo" treći entitet, a "ljubi" BiH, da bi onda kad dobiju entitet krenuli u fazu br. 2 u kojoj se RS već nalazi, tj. u konacnu secesiju u povoljnim uvjetima. Jer na terenu se od zavrsetka rata do danas vidi da nema velikih pomaka niti zelje da se napusti Tudjmanov projekt Herceg-Bosne. Dapace, stalno se opstruira Federacija, a pokusava odrzati tekovina HB. Na kraju krajeva, kao da bi Bosna i Hercegovina u obliku tri nacionalna entiteta-drzave (na zahtjev Dodik-Covic osovine) i tako legitimisanim ratnim politikama bila dugorocno odrziva kao jedinstvena zemlja u ovakvom okruzenju. Otud i velika ljubav izmedju Dodika i Covica, jer ciljevi i ideologije su im iste. Situaciju treba posmatrati u kontekstu svega sto se do sada dešavalo, i uvidjeti taj kontinuitet, jer nije HDZ tek odnedavno po prvi puta počeo šurovati sa RS stranom pa da se onda možebitno dovode u pitanje eventualni motivi i ciljevi, vec se ti pokušaji i saradnja dviju strana u podjeli BiH dešavaju već 20 godina. Poput Miloševica i Tudjmana, i Bobana i Karadžića, njih dvojica rade na potpuno istim stvarima kao njihovi uzori, i pricaju price o stolnim gradovima, etnickim razgranicenjima, i raspadu BiH samo sada sa varijacijom na temu u obliku "mirnog razdruzivanja" a ne ratnog (Borjana Kristo je otvoreno govorila o mogucnosti mirnog razdruzivanja BiH nakon posljednjih opcih izbora). Takodjer, sadasnji plan Dodika i Covica datira otprije posljednjih izbora, što neki izgleda još ne shvaćaju. A iz Hrvatske nazalost sa ovim novim "ljevicarima" pusu i neki cudni vjetrovi, pa se ja ne bih tako lako zaklela da Hrvatskoj vise nije u interesu podjela Bosne (posebno kad bi se to moglo ostvariti "mirnim razdruzivanjem", tj. politickom kapitulacijom probosanske strane). Sjeti se samo ponasanja i izjava Josipovica od kada je dosao na vlast a u sinergiji sa Tadicem i Dodikom, a zatim i recentnijih izjava Vesne Pusic. To su primjetili i neki drugi intelektualci, poput Ive Komsica i fra Petra Jeleca. Evo ti linkovi:
Dvadeset godina od otvorenog pisma Tuđmanu - Ivo Komsic
Fra Petar Jeleč - Ivo Josipović i Vesna Pusić vode licemjernu i nedosljednju politiku prema BiH
Meni je grozno sto nekim ljudima u Sarajevu, ako Kazaz to ne kaze, kao da ne postoji. Ali evo cak i ljigavi Kazaz pocinje pomalo priznavati ono sto je ocigledno, u clanku koji si sama postirala:
Kazaz wrote:Činjenica da je Dodikovoj ceremoniji prisustvovao Dragan Čović, predsjednik HDZ-a sa svojom političkom svitom, dokazuje da nije samo Radovan Karadžić sposoban za ideološko zombiranje u Dodika, nego da istu moć imaju u ideološkom nasljeđivanju Mate Boban i Dragan Čović. Čović kao zombirani Boban jedna je od najvećih poruga u politici kao povijesti općeg beščašća, baš kao što je Emir Kusturica svojom izjavom da Republika Srpska dobro stoji Ivi Andriću dokaz koliko zlo može biti banalno.
Slažem se s tobom, donekle, ali i dalje mislim da ciljevi i planovi sadašnje hrvatske vlasti i EU, čijim djelom će ubrzo postati, ne idu u pravcu razvaljivanja Bosne, kako je to slučaj s Tadićevom i srbijanskom politikom. Zadnjih 25 godina (i ko zna još otkad) jedina konstanta s istoka je velikosrpski plan i tu se ništa ne mijenja ko god bio na vlasti. Mislim da u Hrvatskoj stvari idu drugim putem nakon Tuđmanove smrti, pogotovo ne vjerujem da bi takve planove imali ljudi iz te nove hrvatske garniture, poput Vesne Pusić koja je još u ona opasna vremena, ničim izazvana, jako rizikovala uporno ponavljajući, jedina, da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Ona, Milanović i Josipović su oni koje će se pitati narednih godina, i više od ovih 4, sigurna sam, a njih stavljati u istu ravan s Tadićem i društvom je, po meni, i bezobrazno i budalasto.
Status Hrvata u BiH nije riješen, to je jasno i o tome smo pričali bezbroj puta, i na tome će se morati raditi u budućnosti, bližoj ili daljoj - to znamo i ''mi unutra'' i ''oni vani''. Znalo se da će to vrijeme doći, posebno nakon neuspješnog povratka stanovništva u prvobitna prebivališta, nakon izopačenja već izopačenog Daytona, nakon ponovljenog Komšićevog izbora, a pogotovo nakon ovih postizbornih preglasavanja i izbora nelegalne federalne vlade. To pitanje će se uskoro rješavati - da li za godinu ili pet, kako i kada, ne znam, ali kad do toga dođe mislim da je bolje da s druge strane, kao ''vanjski pregovarač'', stoji ovo društvo, a ne Kosorica ili neko sličan Tadiću i Tomi Gorbaru.
A možda griješim, zaista.
I Kazaz je ljigav, uvijek, samo nekad, kad pogodi, vrijedi ga i postirati.
Locked