Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Banksy wrote:
S tim da se njihovi planovi uglavnom završavaju na trećem entitetu, dok je cilj RS-a secesija, razvaljivanje BiH, to je bitna razlika. Ne bih rekla da jeste, bar nisam vidjela nijednu rečenicu u tom smislu - otcjepljenje i pripajanje, bar ne zadnjih godina. A možda i griješim, ima li takvih najava, huškanja?
O Tuđmanu ne bih, davno prepričana priča ...
Hiljadu mu Slobodnih Bosni i tisuću mu Poskoka iz Darkwooda, ima li kraja ljudskoj gluposti
Pa bude li tebe stid, barem onako ponekad, naših ljudi dole u Hercegovini?
Ne znam šta bih ti rekla ...
Umjesto balavačkih uvreda i isfucanih doskočica, moraćeš nekad napisati i nešto suvislo da bih ti odgovorila ...
Goco wrote:
Ne postoji nikakav dokaz o sporazumu za podjelu BiH u Karađorđevu osim nekakve papirne salavete kojom je mahao Pedi Ešdaun.
Imam osjećaj da pošast nedostatka koncetracije hara po nekim dijelovima lipe naše.
Ne radi se o mahanju salvetom, već o svjedočenju dvojice ljudi na Haškom sudu. Kad se naspavaš, predlažem da malo proguglaš na tu temu. Vjerujem da bi našao još argumenata.
Ne znam kakve još dokaze želiš? Izjave Slobodana i Franje ovjerene u opštini?
Hoće li meni neko od gospoda sa "legitimnog" foruma odgovoriti na moje pitanje o jedinicama HVO-a u Cazinskoj Krajini koje su čitav rat, rame uz rame, sa Armijom R BiH ratovali protiv osnivača RS-a ? Detaljno sam objasnio u postu kakav danas status ti ljudi uživaju. Pitanja su : a) jesu li legitimni ili zakamuflirani Hrvati ?, b) šta mislite kako im je bilo gledati svoje predstavnike u Banjaluci ?, c) zbog čega im vlasti u USK ( vi ih izvolite nazvati Bošnjacima ) sve to dozvoljavaju Hrvatima kad, prema vašim tvrdnjama, Bošnjaci nasilu islamiziraju Hrvate, ne daju im spomenike i svašta nešto ?
Korisničkoime wrote:
Govorim o otuđenju od većinskog naroda i centralne vlasti te države u kojoj žive iz ovih ili onih razloga. Da je odgovornost za proces otuđenja na Kosovu i Z.Hercegovini drugačija to je sasvim jasno ali ja više govorim kakva je situacija sada i šta se moglo sa naše strane kao većinskog naroda učiniti da otuđenje recimo bude manje i da sadašnji problem bude manji a time lakše i nama i njima. Jasno je valjda da ako hoćemo zajedničku jedinstvenu BiH moramo biti spremni puno toga učiniti (ne prodavati se i činiti ustupke koji vode upravo suprotnom) a i sa stajališta da smo u FBiH apsolutna većina.
Otudenost od centralne vlasti zapadnohercegovackih HDZ -ovaca je bio krivac na Pantovcaku (Tudman) i Grudama (Susak i Boban),onaj ko to ne zna,jedino da ga pitam gdje je bio svih ovih godina,..
Otudenost je bio i ostao primarni cilj zapadnohercegovackih ratnih secesionista i Tudmanovih HDZ poslusnika,....Posto nije uspjelo ratom oni bi da im se udovolji u miru,....
Imaju kantonu vlast a koju su zloupotrijebili da blokiraju i opsturiraju svo vrijeme formiranje vlasti kako na federalnom tako na drzavnom nivou jos od oktobarskih izbora 2010, po dogovoru i nagovoru Dodika,.....
Dvoglavi HDZ vec dvije decenije podlo ali i javno rade protiv Sarajeva surujuci sa velikosrbima i jos ocekuju da ih Sarajevo podrzava,...Eto im Dodika on ce im uistinu pomoci,......
Dvoglavi HDZ je neprijetelj BiH mnogo gori od Dodika,jer su podli,ljigavi i podmukli,.....Poslije jucerasnjeg izdajnicko podanicke proslave zlocinacko genocidne tvorevine u mojim ocima su smao za gadenje i prezir,....
Sto se tice hrvatskog naroda u BiH,oni su po meni sve ove godine najvece zrtva HDZ manipulatorskih krimosa koji su vlastiti narod okrenuli protiv vlastite drzava i unistili ga za radi stranackih utopijsko izdajnickih ciljeva, a pecat na to su sramno stavili i objelodanili juce u Banjaluci.Ono je bilo toliko jadno i perverzno perfidno,izrugivajuci se zrtvama cetnickog zla i etnickog progona vlastitog naroda,.....
Svakako mi je stalo da Hrvati kao i svi drugi narodi i gradani u BiH imaju jednaka prava ali ona se mogu ostvariti samo i samo ako se zagarantuju prvo pojedinacna ljudska i gradanska a to znaci i vjerska,etnicka i svaka druga,...Koga ce birati i za koga glasati je izbor svakog pojedinca pa tako i naroda.Po meni je HDZ i katolicka crkva ne celu sa Puljicem najveci krivci za pogresnu propast hrvatsku politiku u BiH,koji su takode kao i mi u BiH zrtva velikosrpske politike ali krimofasisticke HDZ klike,HDZ nije zrtva oni su saucesnici stradanja svog naroda i saveznici velikosrba i njihove anti BH politike,.....
1992 kada su nas Karadzicevi velikosrpski pobunjenici napali iza cega je stajala Srbija a koje su nazalost podrzali vecina Karadzcievih pobunjenickih Srba,zagovarao sam konfederalni savez dvije neovinse drzave BiH sa Hrvatskom u zajdnickoj odbrani od zajednickog nam neprijetelja,...... posto je Tudman u Karadordevu dogovorio Banovinu a nakon puca i smjene Kljujica od strane zapadnohercegovackih cetnika uoci rata,koji su i njaveci krivci za svu nesrecu Hrvata ukljucujuci i sukobe ARBiH i HVO iza cega je stajala ista sesesionsticko fasisticka zapadnohercegovacka HDZ klika,..Ona ista koja je juce aplaudirala u Banjaluci na ono velikosrpsko orgijanje nad bosnjackim ali i hrvatskim zrtvama,.....
Kao vecinski narod trebamo pomoci Hrvatima da budu svoji na svome i da se osjecaju komotno na cijeloj BiH ali nikako podrzavati poput HDZ-a a koji su bili zapadnohercegovacka cetnicka ispostava,........
Već sam naveo da je odgovornost za proces otuđenja na Kosovu i kod nas drugačija te je i meni jasno kako se ista i zašto se odvijala na našim prostorima i to stalno žvakanje šta je bilo i kako je bili je ne potrebno jer to niko neće zaboraviti niti je zaboravio i uglavnom se sve zna. Ovdje uopšte nije riječ o dvoglavom HDZ niti o tome šta rade to je svima jasno riječ je o tome da oni imaju glasove većine Hrvata. Zašto. Te glasove HDZ i jedan i drugi ubiru upravo na osnovu tog otuđenja i stalnog održavanja straha kod tih istih Hrvata od nas Bošnjaka. Moj stav je da niko nije od naše strane makar pokušao da radi na zbližavanju, pokušao da riječima i djelima razuvjeri te ljude pokušao da im oduzme sigurno postojeći strah. Kod svih nacionalističkih projekata u srži je strah od drugi i pokušaj ostvarivanja prevlasti kako je drugi ne bi dobili.
Ne znam možda se ja nejasno izražajem ovdje pa ću pokušati kratko. Mi smo većina apsolutna u FBiH i stoga kao takvi valjda imamo i neku odgovornost. Stanje trenutno je katastrofalno. Katastrofalno je zbog manipulacije dva HDZ strahovima i vjerovanjima većine Hrvata koja su prouzrokovali otuđenje i od nas i od centralne vlasti i od države. Mi ništa nismo učinili da pokušamo makar ublažiti sve navedeno. Da li bi mi trebali nešto pokušati. Ja mislim da bi trebali i da smo trebali već davno odmah nakon rata ali nismo i to nam je bila greška.
Korisničkoime wrote:Govorim o otuđenju od većinskog naroda i centralne vlasti te države u kojoj žive iz ovih ili onih razloga. Da je odgovornost za proces otuđenja na Kosovu i Z.Hercegovini drugačija to je sasvim jasno ali ja više govorim kakva je situacija sada i šta se moglo sa naše strane kao većinskog naroda učiniti da otuđenje recimo bude manje i da sadašnji problem bude manji a time lakše i nama i njima. Jasno je valjda da ako hoćemo zajedničku jedinstvenu BiH moramo biti spremni puno toga učiniti (ne prodavati se i činiti ustupke koji vode upravo suprotnom) a i sa stajališta da smo u FBiH apsolutna većina.
Ti postavljas stvari naopako. Otudjili su se jer su zeljeli i zele da se otudje. Smjesno je ocekivati od bosnjaka da se "potrude" pa da hrvati zavole BiH. Hrvati su jednostavno pod kontrolom HDZ-a, koji radi samo u svom uskostranacnom interesu. Njihov problem, shvatice prije ili kasnije. Bosnjaci tu nemogu apsolutno nista.
Ali pitas li se kakva je situacija tamo gdje su hrvati u vecini? U Zepcu recimo, gdje su hrvati platili da im tadasnji Visoki predstavnik doda sva hrvatska sela, te da naprave opstinu u kojoj su relativna vecina (60%/40%). U tom istom Zepcu je HDZ na vlasti 20 godina. Skole pod istim krovom, i ostali apartheid sistemi. Niko im nista nemoze. I sad oni "majorizirani". Majorizirani su jedino jer je lova prestala kapati iz Hrvatske.
Njihovo otuđenje je djelovanje i to djelovanje koje je traje već skoro dva desetljeća raznoraznih struktura u BiH i HR a kroz pretežno HDZ. Sam kažeš pod kontrolom su HDZ ali nisu sami od sebe pali pod nju nego je HDZ agirao i doveo ih do takvog stanja. To i jest dublji problem i dobro si to naveo jer oni su agirali a mi Bošnjaci stalno samo reagiramo kad se neki problem pojavi a isti se stalno pojavljuju. Mi bi trebali početi agirati. Grdno se varaš ako misliš da je samo njihov problem i naš je zapravo mi smo u tom problemu do ušiju osvrni se malo sve što se događa oko nas u zadnju godinu je upravo produkt navedenog problema. Znam da je u sredinama gdje HDZ ima većinu situacija loša kao što sam već negdje spomenuo srž svakog nacionalističkog projekta je strah od drugoga i pokušaj prevlasti nad drugim kako je on ne bi imao. Ali ovdje se dežurnim legitimnim stalo spočitaje da izjednačavaju Hrvate i BiH a evo već u nekoliko postova to i mi činimo. Svi znamo šta je HDZ kome nije bilo jasno vidio je najkasnije sada ali kako oni dolaze do glasova a u biti nemaju nikakvih rezultata za svo vrijeme svoje vladavine - manipulacijom zasnovanoj na strahu i praznim pričama koja vodi do otuđenja običnog prosječnog Hrvata u BiH i u čvrsti zagrljaj HDZ.
Vrijeme je za relaksiranje odnosa. Popustimo i dozvolimo da se osnuje taj 3. entitet s glavnim stozernim i stolnim gradom Mostarom kako se (namjerne/nenamjerne) pristalice HDZ-a ne bi vise osjecale ugrozene.
Oprosti @korisnickoime, ti zivis ono u....?!
star(i)mo wrote:Vrijeme je za relaksiranje odnosa. Popustimo i dozvolimo da se osnuje taj 3. entitet s glavnim stozernim i stolnim gradom Mostarom kako se (namjerne/nenamjerne) pristalice HDZ-a ne bi vise osjecale ugrozene.
ja za relaxaciju Hadezeovcima predlažem da zakupe neku salu pa da lagano razbace koju fudbala ili basketa, jer sada je pohladno napolju, ne može se ni roštiljat, ni šetat', ni uživat' u suncu, te padavine, pa vjetrovi, fakat se teško relaxirat'
star(i)mo wrote:Vrijeme je za relaksiranje odnosa. Popustimo i dozvolimo da se osnuje taj 3. entitet s glavnim stozernim i stolnim gradom Mostarom kako se (namjerne/nenamjerne) pristalice HDZ-a ne bi vise osjecale ugrozene.
Ne mislim na to čovječe već sam mislim na prošloj stranici napisao da ne mislim na prodavanje i pristajanje na rješenja koja znače slabljenje države. Živim u BiH drug zato mi i nije stalo do prazne priče i pokazivanja nekih nepostojećih mišića nego da se nešto napokon pokrene sa mrtve tačke u odnosima koji su otišli u p.m. nešto dugoročno koje će imati nekakav plan iza sebe a ne samo puko reagovanje na novonastale probleme.
Goco wrote:
Križ pored datuma (godine) je međunarodni simbol za smrt na taj datum. U ovom slučaju to znači da su bojovnici poginuli u toj godini. Ne znam baš da li bi polumjesec i zvijezda bili jasni u tom smislu.Brigada je djelovala u sastavu HVO-a dok nije nasilno ugašena odnosno prevedena u Armiju BiH. Slično je bilo sa 115. HVO brigadom Zrinski u Tuzli gdje je izabrana varijanta da završi ratni put da ne bi bili u situaciji da ratuju protiv svog naroda (npr. u Varešu). To je bilo u sredinama gdje su Hrvati bili izrazita manjina pa bi otpor bio sulud.
HVO nije bio paravojna formacija nego legitimni izraz volje Hrvata da se brane od agresije kada su iz glavnog grada poručivali da to nije njihov rat (Ravno). Da su Hrvati u Mostaru čekali na Srajevo da im organizira odbranu desilo bi im se isto kao Bošnjacima u Bijeljini. Ne postoji nikakav dokaz o sporazumu za podjelu BiH u Karađorđevu osim nekakve papirne salavete kojom je mahao Pedi Ešdaun.
Tuđman je imao dovoljan vojni potencijal da porazi Srbe, deblokira zaštićenu zonu Bihać kojoj se spremala sudbina Srebrenice (dramatični pozivi za pomoć iz Bihaća su i bili povod za Oluju) i potjera Srbe do Manjače. Išli bi i dalje da nisu Amerikanci zaprijetili bombardovanjem i zaustavili hrvatske snage. E sad bilo je zločina na svim stranama ali od strane Srba je bilo najviše.
Naravno da Bošnjaci koji su ratovali za HV nisu napadali na HV. Kako bi to bilo moguće? Gdje bi im bilo uporište? Bošnjaci u Hrvatskoj su ekonomska emigracija i nemaju ni jedan grad gdje su većina. Nisu oni konstitutivni u Hrvatskoj kao što su Hrvati, Srbi i Bošnjaci u BiH.
Kao prvo kriz je samo jedan od simbola poginulog krscanskog vojnika,imas i davidovu zvijezdu za poginulog jevrejskog vojnika, polumjesec za muslimanskog i druge simbole od atista,budista, tako da lupas gluposti,.
Bosnjaci u Hrvatskoj onih vise od 25 hiljada umjesto sto su bili u sastavu ZNG- odnoso HV-a mogli biti takode kao i Marticeva pobunjenicka vojska koja bi legitimno proglasila svoje ciljeve ili se udruzla sa pobnjenim Srbima da su se po nagovoru Sarajeva protivili secesiji Zagreba od ex YU i to bi bio legitimni i demokratski izbor naroda kako kazes,te okaciti simbol onaj koji im Sarajevo preporuci,....
Odgovori mi na ova pitanja u vezi jedinica HVO koje nisu bile od njenog formiranja pod komandom jedine legitimne vlasti u Sarajevu a koje su ble kao i Karadziceve pobunjenicke jedinice VRS,jer su bile takode paravojne formacije u sluzbi susjednih drzava koje su planirle i izvrsile agresiju na medunarodno priznatu drzavu RBiH.Takode mi odgovori kakva je onda razlika izmedu HVO i Maritvecih pobunjenika u tzv RSK,i tzv HZ HB i nestale RSK,.Zasto je vojni slom iste legitiman,....????
Kada odgovoris na ova pitanja i uporedis ih sa Marticevim i velikosrpskom politikom u Hrvatskoj dobijas samo odgovor Tudmanove uloge u BiH koja je bila kopija Miloseviceve u Hrvatskoj i RBiH,....
-Ko je stajao iza formiranja HVO-kao i VRSK ???
-Ko je naoruzavao HVO-kao i VRSK??????
-Ko je finasirao HVO kao i VRSK ?????
-Ko je kadrovski kontorlisao i kome su bili potcinjeni u sistemu RiK (Rukovodenja i Komandovanja )odnosno ko im je bio njihova vrhovna komanda ?????
-Ko im je davao place i mirovine i u kojoj valuti ????
-Ko je naredio formiranje i raspustanje konc logora Dretelj,Heliodrom,Gabela i druge logore gdje su svi Bosnjaci i nehrvati muskarci zavrsili medu kojima je bilo jako puno i maloljetnika,..???
Odgovorom na ova pitanja pred svakim medunarodnim sudom pravde uz presude njenom vojnim i politickom vrhu zlocinacke tvorevine tzv HZ HB koja ocekuje presudu je dovoljan povod da se pokrene i dobije presuda protiv Hrvatske za agresiju na RBiH sto treba i uraditi u buducnosti,.....Potpis na mirovni sporazum u Daytonu je priznanje da su Beograd i Zagreb bili saucesnici u agresiji na RBIH i vojna strana u sukobu,....
Tudman je svojom zavjerom i agresijom kao i Milosevic saucesnik u zlocnima i svom zlu koje se desilo u BiH a prije svega sukobu izmedu paravojske HVO kojoj je slao pojacanje,to jest regularne jedinice HV-a u agresju na RBIH,....
Iza sve ove pobunjenicke i anti BH zavjere stajao je i danas stoji zlocinacko pobunjenicka HDZ stranka ,ona je bila i ostala neprijeteljska secesionisticka stranka,ciji je cilj bio i ostao podjele BiH,sto je samo nastavak velikohrvatske hegemonisticke ideologije zadnjih 150 godina,......
HDZ=SDS=SNSD= neprijetelj BiH i tacka,stoga ih tako treba i tretirati,.....
Hrvati sami trebaju preispitati dosadasnju politiku HDZ i sami odluciti koga ce podrzati,.dvodecenisjak HDZ propast politika asistiranja velikosrbima je propast politika od koje Dodik najvise profitira,Saraejvu ne mogu nametnuti ono sto nisu mogli u ratu,....Velikosrbima odgovaraju tenzije u Federaciji izmedu Bosnjaka i Hrvata kako komotnije radili na jacanju genocidne tvorevine cime pomazu da BiH bude sve vise drzava Bosanjaka,sto ce se i desiti za par decenija iako su Bosnjaci zastupali gradasnki oblik regionalne decentralizacije,.
BiH ce biti gradanska drzava ili nacionalna drzava Bosnjaka cemu najvise pomazu dvodecenijske etnosecesionisticke ideologije,......
Bosnjaci nikada nece pristati na ono sto im se nije moglo nametnuti haubicama i tenkovima,......
Last edited by Bosnolog on 11/01/2012 17:28, edited 1 time in total.
Ne mislim na to čovječe već sam mislim na prošloj stranici napisao da ne mislim na prodavanje i pristajanje na rješenja koja znače slabljenje države. Živim u BiH drug zato mi i nije stalo do prazne priče i pokazivanja nekih nepostojećih mišića nego da se nešto napokon pokrene sa mrtve tačke u odnosima koji su otišli u p.m. nešto dugoročno koje će imati nekakav plan iza sebe a ne samo puko reagovanje na novonastale probleme.
Tvoje pitanje i razmišljanje je sasvim legitimno, ali imaš li ikakvu, bilokakvu ideju kako da se ovo o čemu ti pričaš dogodi.
Šta bi ti poručio glasačima HDZ-a.....Bošnjaci ne jedu ljude ? Bošnjaci su otvoreni....prema čemu? Da im poručimo da je Bosna i Hercegovina i njihova domovina ? .....šta reći a da još nije rečeno,
Sve bi to bilo u redu da su Hrvati otvoreni za dogovor i da nemaju maksimalisticke ciljeve koje imaju. Ovako, sa svojim insistiranjem na trecem entitetu samo trose vrijeme (koje najmanje radi za njih jer je njihov broj u BiH u konstantnom padu), jer dobro znaju da Bosnjaci nece nikada pristati na to.
Last edited by xDenisx on 11/01/2012 17:14, edited 1 time in total.
@Mark
Ne nužno geografsko Z.Hercegovina više kao sinonim sa težištem na trokutu Livno-Široki-Mostar, ali se moje razmišljanje odnosi na sve Hrvate bez obzira gdje se nalaze koji su ubijeđeni da su im Bošnjaci neprijatelji koji im žele zlo i dominaciju nad njima, te u sve one nebuloze koje se istim tim Hrvatima dan i noć prosipaju.
Korisničkoime wrote:
Već sam naveo da je odgovornost za proces otuđenja na Kosovu i kod nas drugačija te je i meni jasno kako se ista i zašto se odvijala na našim prostorima i to stalno žvakanje šta je bilo i kako je bili je ne potrebno jer to niko neće zaboraviti niti je zaboravio i uglavnom se sve zna. Ovdje uopšte nije riječ o dvoglavom HDZ niti o tome šta rade to je svima jasno riječ je o tome da oni imaju glasove većine Hrvata. Zašto. Te glasove HDZ i jedan i drugi ubiru upravo na osnovu tog otuđenja i stalnog održavanja straha kod tih istih Hrvata od nas Bošnjaka. Moj stav je da niko nije od naše strane makar pokušao da radi na zbližavanju, pokušao da riječima i djelima razuvjeri te ljude pokušao da im oduzme sigurno postojeći strah. Kod svih nacionalističkih projekata u srži je strah od drugi i pokušaj ostvarivanja prevlasti kako je drugi ne bi dobili.
Ne znam možda se ja nejasno izražajem ovdje pa ću pokušati kratko. Mi smo većina apsolutna u FBiH i stoga kao takvi valjda imamo i neku odgovornost. Stanje trenutno je katastrofalno. Katastrofalno je zbog manipulacije dva HDZ strahovima i vjerovanjima većine Hrvata koja su prouzrokovali otuđenje i od nas i od centralne vlasti i od države. Mi ništa nismo učinili da pokušamo makar ublažiti sve navedeno. Da li bi mi trebali nešto pokušati. Ja mislim da bi trebali i da smo trebali već davno odmah nakon rata ali nismo i to nam je bila greška.
Bosnjaci nisu nicim doprinijeli otudenosti zapadnih kamenjaraca od Sarajeva i svoje RBiH vec obrnuto,odgovor je u hegemonistickoj politici etnopodjela,etnofederalizacije BiH kao privremnog oblika i koraka ka konacnoj disoluciji BiH sto je namjera zapadnohercegovackih kamenjaraca ciju politiku sprovodi dvogalvi HDZ apsoluno je nebitno koliko Hrvata glasa za njih,....Ono sto radi dvoglavi HDZ je antidrzavno,antiustavno i diskriminirajuce,....
Sarajevo im ne smije izlaziti u susret i prihvartati bilo sto,sto asocira ili je umotano u ove planove i ciljeve,.Trazenje da im se finasira etnicki kanal iz javnog budzeta je diskriminirajuci cin na koji nemaju pravne niti, moralne i eticke osnove,jer u Federaciji kao ni na drzavnom nivou Srbi a ni Bosnjaci nemaju svoje etnicke niti vjerske kanale,....Imamo dva entitetska javna servisa i jedan drzavni koji se finasiraju iz budzeta entiteta i drzavnog za BHTV,......Ako zele da imaju kantonalnu televiziju koju ce finasirati iz kantonalnog budzeta niko im to ne moze osporiti niti trebaju saglasnost federalnog ili drzavnog parlamenta vec kantonalnog,ali se i ta TV stanica moze nazvati samo po imenu tog kantona,.
Ako zele iskljucivo hrvatsku,bosnjacku i srpsku televizij ili mozda katolicka crkva, prvoslavna,ili islamska zajendica ili neko cetvrti,takode imaju pravo ali koje ce finansirati sammi a nikako iz javnog budzeta gradana,.....
Etnicke,vjerske i privatne TV kuce imaju pravo da formiraju TV servise, stim da nemaju pravo traziti od javnosti u parlamentu da im se ista finansira iz budzetskog proracuna svih gradana i tacka.
Svako ko od poslanika dozvoli etnicke TV kuce da budu finasirane iz javnog budzeta krsi ustav i zakon kojeg se mora pridrzavati u protivnom krsi zako i radi protiv drzave i njenih gradana,......
Sve bi to bilo u redu da su Hrvati otvoreni za dogovor i da nemaju maksimalisticke ciljeve koje imaju. Ovako, sa svojim insistiranjem na trecem entitetu samo trose vrijeme koje najmanje radi za njih jer je njihov broj u BiH u konstantnom padu, jer dobro znaju da Bosnjaci nece nikada pristati na to.
HDZ nije otvoren za dogovor i ima maksimalističke ciljeve kada bi dio Hrvata od istog uspjeli odvojiti na način da im pokažemo da ne želimo istim zlo niti dominaciju nad njim sam HDZ bi morao promjeniti svoju taktiku. Što više Hrvata HDZ bude ocjenjivalo po njihovom učinku na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, EU integracija, životnog standarda a ne na polju kvazinacionalih interesa tim više će taj isti HDZ gubiti na glasovima i značaju. Već sam negdje napisao mislim da Čoviću i nije nikad namjera bila da se zaista izbori za 3. jer da jeste nikada ne bi krenuo putem kojem ga garant nikad neće dobiti a to je preko B.Luke i Dodika. Mislim da se Hrvatima ta priča prodaje jer može odlično poslužiti za ubiranje glasova u barem dva slijedeća izborna ciklusa. Sada im je predizborni program bio Komšić kad njega ne bude šta će onda pričati rezultate nikakve ne mogu pokazati eh pričat će upravo o tom 3. kao i Dodo o referendumu. Traže (HDZ) nešto što nikada neće dobiti samo da bi odbijanje prikazali kao ugnjetavanje i upleli u već decenijama dugu manipulaciju za koju su upravo našli novo oruđe.
HDZ nije otvoren za dogovor i ima maksimalističke ciljeve kada bi dio Hrvata od istog uspjeli odvojiti na način da im pokažemo da ne želimo istim zlo niti dominaciju nad njim sam HDZ bi morao promjeniti svoju taktiku. Što više Hrvata HDZ bude ocjenjivalo po njihovom učinku na polju ekonomije, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, EU integracija, životnog standarda a ne na polju kvazinacionalih interesa tim više će taj isti HDZ gubiti na glasovima i značaju. Već sam negdje napisao mislim da Čoviću i nije nikad namjera bila da se zaista izbori za 3. jer da jeste nikada ne bi krenuo putem kojem ga garant nikad neće dobiti a to je preko B.Luke i Dodika. Mislim da se Hrvatima ta priča prodaje jer može odlično poslužiti za ubiranje glasova u barem dva slijedeća izborna ciklusa. Sada im je predizborni program bio Komšić kad njega ne bude šta će onda pričati rezultate nikakve ne mogu pokazati eh pričat će upravo o tom 3. kao i Dodo o referendumu. Traže (HDZ) nešto što nikada neće dobiti samo da bi odbijanje prikazali kao ugnjetavanje i upleli u već decenijama dugu manipulaciju za koju su upravo našli novo oruđe.
Ma jednostavno netačno.
Eto te kao banksy sa druge teme koja kaže nikad Hrvati nisu govorili o secesiji i otcjepljenju. Dvadeset godina traje ova priča, i ti sada kažeš to Čović radi zato da bi dobio glasove. Baš isto kao što neki kažu ne misli Dodik ozbiljno on to samo da dobije glasove.
Bio Boban, pa Jelavić, pa Čović, pa će biti.........
Ova priča o trećem entitetu ima svoju duboku ideološku i historijsku pozadinu i nije priča o dnevnoj politici.
Ma jednostavno netačno.
Eto te kao banksy sa druge teme koja kaže nikad Hrvati nisu govorili o secesiji i otcjepljenju. Dvadeset godina traje ova priča, i ti sada kažeš to Čović radi zato da bi dobio glasove. Baš isto kao što neki kažu ne misli Dodik ozbiljno on to samo da dobije glasove.
Bio Boban, pa Jelavić, pa Čović, pa će biti.........
Ova priča o trećem entitetu ima svoju duboku ideološku i historijsku pozadinu i nije priča o dnevnoj politici.
Neka ga raspiše onda hajde eto, neće nikad jer zna da bi tada sve otišlo u 3 p.m. Ako MZ ništa ne bi uradila onda bi mi Bošnjaci morali a to znači sukob pa ko koga opet ispočetka sada samo sa malo drugačijim odnosom snaga i MZ koja apsolutno jedno ne želi fildžan državu nadrk... muslimana koji se sa pravom osjećaju pokradeno, napušteno i izigrano sa žudnjom za osvetom. Kako će HDZ dobiti 3. kad mu nužno trebaju glasovi Bošnjaka koje nikad ni od koga neće dobiti, oni političari koji bi se usudili glasati za takvo nešto morali bi tamo i sebe i svoje preseliti. Glasove Srba ima i ovako i onako njima je svejedno šta mi u FBiH radili ako nema veze sa nadležnostima i teritorijom RS. Znači Dodo mu uopšte i nikad nije trebao za 3. da ugura svoj kadar u VM svakako ali za 3. nikako. Svaki put do 3. vodi preko Sarajeva i Bošnjaka te bi i svaki ozbiljan pokušaj razgovora o 3. trebao ići ne sa Dodom i RS nego sa Sarajevom i Bošnjacima. Želi HDZ ali zna da nikad nikad neće dobiti i upravo zato se i upušta u cijelu priču. Je li iko ko je glasao za SzBiH dobio 100 % i građansku BiH te pare od Kuvajta za autoput - nije - zašto onda su to pričali kad znaju da nikad nikad neće to dobiti pa jer nemaju šta drugo pokazati. Očit primjer manipulacije koji je HDZ perfekcionirao.
Korisničkoime wrote:
Neka ga raspiše onda hajde eto, neće nikad jer zna da bi tada sve otišlo u 3 p.m. Ako MZ ništa ne bi uradila onda bi mi Bošnjaci morali a to znači sukob pa ko koga opet ispočetka sada samo sa malo drugačijim odnosom snaga i MZ koja apsolutno jedno ne želi fildžan državu nadrk... muslimana koji se sa pravom osjećaju pokradeno, napušteno i izigrano sa žudnjom za osvetom. Kako će HDZ dobiti 3. kad mu nužno trebaju glasovi Bošnjaka koje nikad ni od koga neće dobiti, oni političari koji bi se usudili glasati za takvo nešto morali bi tamo i sebe i svoje preseliti. Glasove Srba ima i ovako i onako njima je svejedno šta mi u FBiH radili ako nema veze sa nadležnostima i teritorijom RS. Znači Dodo mu uopšte i nikad nije trebao za 3. da ugura svoj kadar u VM svakako ali za 3. nikako. Svaki put do 3. vodi preko Sarajeva i Bošnjaka te bi i svaki ozbiljan pokušaj razgovora o 3. trebao ići ne sa Dodom i RS nego sa Sarajevom i Bošnjacima. Želi HDZ ali zna da nikad nikad neće dobiti i upravo zato se i upušta u cijelu priču. Je li iko ko je glasao za SzBiH dobio 100 % i građansku BiH te pare od Kuvajta za autoput - nije - zašto onda su to pričali kad znaju da nikad nikad neće to dobiti pa jer nemaju šta drugo pokazati. Očit primjer manipulacije koji je HDZ perfekcionirao.
Pa šta predlažeš, jebo ga ti, da relaksiramo te odnose sa HDZ-om, ili sa Hrvatima.
Hajde kad je HDZ tako uspješno manilpulativan nek onda manipuliše sa svojim biračima na tezi da je najbolje za Hrvate jedinstvena Bosna i Hercegovina koja će stvoriti bliske odnose sa Hrvatskom i postojat će samo nevidljiva granica.
Mislim, nisi ti jedini koji kaže, to oni manipulišu sa narodom, ako već manipulišu što onda na nekoj drugoj tezi ne manipulišu nego baš na onoj koja ruši BiH
Što SDP nije dobio izbore na tezi da davanjem trećeg entiteta Hrvatima i stvaranjem labave BH konfederacije otvaramoi put u Evropu i stvaramo pretpostavke za bolji život.
Nitko ovdje ni sa kim ne manipuliše ( osim u granicama uobičajenog za politiku) jednostavno postoje dva koncepta i HDZ je odabrao svoj koncept. Ne mogu Bošnjaci u ime Hrvata odbaciti konceot koji je HDZ odabrao. To moraju oni sami.
Prirodno je da ljudi koji su po punktovima pljačkali MTS i hranu predviđenu za 108 HVO brigadu,jednako kao
i za 108 brigadu ARBiH imaju obraza dođu na ovaj forum i seruckaju.Problem je bio što su se te jedinice zajedno
borile protiv četnika a ne međusobno,što automatski oduzima legitimitet ovim necertificiranim posavskim Hrvatima
koji su bili toliko drski i bezobrazni da pucaju po Ratkovim osunčanim xerojima,a nije tako Mate dogovorio
sa Momčilom.Bezobraznici!
P.S.Fale oni punktovi pravo,sjediš i čekaš.E lijepa,stara vremena!
Sasvim_Obican wrote:Opet ovaj što je rekao da neće više pisati, pa ipak ne izdrži i vrati nam se.
Sad ne valjaju ni Hrvati iz Sarajeva. Meni isto čudi da te budale kojima su četiri godine pamet razvlačili osnivači RS-a sad oduševljeno ne plješću 20. godišnjici, ali eto. Simptomatično je to s obzirom na to da je jugosloven Dragan svojevremeno izjavio kako "jamačno Hrvata u Sarajevu nema ni 1,5 %". Pa ko su onda ovi ljudi ?! Ili su to zabludjela, kamuflirana čeljad koju će legitimni uvjeriti kako im je jako ružno u "Teheranu" i kako tamo žive samo poturice i ljubitelji Bošnjaka ?!
I ne melji - HVO Bihać koji je četiri godine ratovao protiv osnivača RS-a zajedno sa Armijom R BiH. Poginuli danas imaju spomenik sa krstom i šahovnicom ( čudno za teroriste i islamiste da dozvoljavaju krstove po Bošnjakiji ), obljetnicama njihovog stradanja prisustvuje cijela vlada kantona ( hrak-pljuc ! ), a jedinica specijalne polocije MUP-a USK nosi ime, ne Abdulah, ne Samir, ne Ibrahim, negoooo Zvonimir Slipčević Zvonko ( po borcu HVO-a ).
Samo da ponovim i da upitam "legitimne" šta je sa krajiškim Hrvatima ? Kako su se osjećali ti ljudi gledajući obilježavanje i "njihove predstavnike" ? Jesu li kamuflirani ili pravi Hrvati ?
Bosnolog wrote:Bosnjaci nisu nicim doprinijeli otudenosti zapadnih kamenjaraca od Sarajeva
Tko su "zapadni kamenjarci"?
Fašističkim rječnikom nećeš ništa postići.
Nije to fasisticki rijecnik vec kvalifikacija ideologije iz kamenog plemenskog doba,etnoplemenskog i segregacijskog mentaliteta krimo korumpiranog i nemoralnog razmisljanja koje vlada vec dvije decenije na tom dijelu BiH,.....
General Mark wrote:
Tom istom HVO-u Sarajeva Bošnjaci ne daju godinama da naprave spomenik poginulim braniteljima zato jer će taj spomenik imati šahovnicu.
Po imenima bi se reklo da nisu svi poginuli Hrvati,mada im je neko vima stavio krizeve na ovoj Wikpediji sto nie uredu,.Sto se tice simbola treba staviti ovaj koji su nosili ali i dio simbola ARBIH u sastavu koje su djelovali,.
HVO je bila paravojna formacija koju je Tudman formirao,finasirao i kadrovski kontorlisao,ona je napala ARBiH u Prozoru i Hercegovini jos u jesen 1992 kao dio plana iz Karadordeva o stvaranju Banovine
Tamo gdje su bili Hrvati u manjini HVO nije imao problema da ratuje skupa sa ARBiH a tamo gdje je HVO zacrtao granice zlocinacke tvorevine HZ HB je smatrao ARBiH neprijeteljskom cime su se izjednacili sa Karadzicem i Mladicevom tzv VRS.
Da je Tudman imao vojni i ljudski potencijala kao Milosevic on bi vece zlo i krvnik od Milosevica,.....
Bosnajci koji su ratovali za Hrvatsku i nis imali Bosnajcko Vijece Odbrane i nisu napadali HV za razliku HVO-a,
Oni žele staviti grb brigade koji ima šahovnicu pa im ne daju. Eto kakva napeta i nerazumna atmosfera vlada.
Tuđman je s vojnim i ljudskim potencijalom i uz pomoć ABiH 1995. godine zaustavio rat u bivšoj Jugoslaviji i omogućio postojanje BiH. Ti planovi iz Karađorđeva su nepostojeći pa ne bih dalje o paralelnim stvarnostima.
General Mark wrote:
Tom istom HVO-u Sarajeva Bošnjaci ne daju godinama da naprave spomenik poginulim braniteljima zato jer će taj spomenik imati šahovnicu.
Po imenima bi se reklo da nisu svi poginuli Hrvati,mada im je neko vima stavio krizeve na ovoj Wikpediji sto nie uredu,.Sto se tice simbola treba staviti ovaj koji su nosili ali i dio simbola ARBIH u sastavu koje su djelovali,.
HVO je bila paravojna formacija koju je Tudman formirao,finasirao i kadrovski kontorlisao,ona je napala ARBiH u Prozoru i Hercegovini jos u jesen 1992 kao dio plana iz Karadordeva o stvaranju Banovine
Tamo gdje su bili Hrvati u manjini HVO nije imao problema da ratuje skupa sa ARBiH a tamo gdje je HVO zacrtao granice zlocinacke tvorevine HZ HB je smatrao ARBiH neprijeteljskom cime su se izjednacili sa Karadzicem i Mladicevom tzv VRS.
Da je Tudman imao vojni i ljudski potencijala kao Milosevic on bi vece zlo i krvnik od Milosevica,.....
Bosnajci koji su ratovali za Hrvatsku i nis imali Bosnajcko Vijece Odbrane i nisu napadali HV za razliku HVO-a,
Oni žele staviti grb brigade koji ima šahovnicu pa im ne daju. Eto kakva napeta i nerazumna atmosfera vlada.
Tuđman je s vojnim i ljudskim potencijalom i uz pomoć ABiH 1995. godine zaustavio rat u bivšoj Jugoslaviji i omogućio postojanje BiH. Ti planovi iz Karađorđeva su nepostojeći pa ne bih dalje o paralelnim stvarnostima.
Kakva bezočna, nepodnošljiva laž !
Bihaćki HVO - Cijeli rat uz svoj narod i za svoju domovinu !
Danas uživaju sve privilegije koje imaju i pripadnici Armije R BiH. U Bihaću postoji spomenik sa krstom i šahovnicom koji postoji normlano i mirno. Na obilježavanju formiranja HVO regije Bihać bude prisutna cijela Vlada USK, kao i na godišnjciama stradanja.
Jedinica specijalne policije MUP USK nosi ime - Zvonimir Zvonko Sljepčević, po pripadniku HVO-a, velikom domoljubu i patrioti.
Sasvim_Obican wrote:Opet ovaj što je rekao da neće više pisati, pa ipak ne izdrži i vrati nam se.
Opet ovaj što laže. Ovo je bilo obećanje i ja sam ga ispunio.
General Mark wrote:Nađi jednu izjavu gdje se Komšić izjasnio Hrvatom i više nikad neću govoriti o njemu na ovom forumu.
Sasvim_Obican wrote:Sad ne valjaju ni Hrvati iz Sarajeva. Meni isto čudi da te budale kojima su četiri godine pamet razvlačili osnivači RS-a sad oduševljeno ne plješću 20. godišnjici, ali eto. Simptomatično je to s obzirom na to da je jugosloven Dragan svojevremeno izjavio kako "jamačno Hrvata u Sarajevu nema ni 1,5 %". Pa ko su onda ovi ljudi ?! Ili su to zabludjela, kamuflirana čeljad koju će legitimni uvjeriti kako im je jako ružno u "Teheranu" i kako tamo žive samo poturice i ljubitelji Bošnjaka ?!
I ne melji - HVO Bihać koji je četiri godine ratovao protiv osnivača RS-a zajedno sa Armijom R BiH. Poginuli danas imaju spomenik sa krstom i šahovnicom ( čudno za teroriste i islamiste da dozvoljavaju krstove po Bošnjakiji ), obljetnicama njihovog stradanja prisustvuje cijela vlada kantona ( hrak-pljuc ! ), a jedinica specijalne polocije MUP-a USK nosi ime, ne Abdulah, ne Samir, ne Ibrahim, negoooo Zvonimir Slipčević Zvonko ( po borcu HVO-a ).
Svaka čast, ali ne možeš negirati da postoji problem kad ljudi ne mogu dobiti spomenik. Jesam u pravu?