Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Nakon citanja ovog clanka iz 1877. zakljucujem:

Da je se politicki i ideoloski odnos Hrvata i Hrvatske prema Bosnjacima poboljsao.
4
10%
Da je se politicki i ideoloski odnos Hrvata i Hrvatske prema Bosnjacima pogorsao.
25
61%
Da je politicki i ideoloski odnos Hrvatske i Hrvata prema Bosnjacima ostao isti.
10
24%
Neznam.
2
5%
 
Total votes: 41

redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#1 Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Zamolio bih vas da procitate nekoliko clanaka iz prvih Bosansko Hercegovackih novina koje su osnovali franjevci 1850. (Fra Ivan Frano JUkic) "Bosanski prijatlj". Nakon toga bih zelio da njihovo pisanje iz tog vremena analiziramo i da pogledamo dali je se danas zaista nesto promijenilo u politickom i ideoloskom odnosu Hrvata i Hrvatske prema Bosnjacima u odnosu na 19. vijek.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fra. Antun Knezevic (1834.- 1889.)

Image

Clanak u listu "Bosanski prijatelj" iz 1870. godine

"Neke nase komsije vrlo se ljute, sto se dicimo i ponosimo nasim starim imenom, jezikom i obicajima i sto pod zivu glavu necemo da prigrlimo njihovo ime za oznaku narodnosti i jezika. U napadajima na nas slozne su nase komsije, koje cemo, da se bolje razumijemo, nazvati Jovo i Ivo. No i jedan i drugi trazi od nas nesto drugo, jer izmedju sebe ne mogu – o zivu glavu – da se sloze. Prijatelj Jovo p...orucuje nam, da uzmemo njegovo ime, a prijatelj Ivo veli, jok Bosnjace, ti si moj i moras prigrliti moje ime“. Potegni tamo, potegni amo, a sve bez nasega pitanja. Od same ljubavi, a zbog svoje beskrajne svadje, prijatelji bi nas upravo raskinuli; da se nijesmo vec odavna tome priucili, mi bi se morali od cuda kameniti kao kulasinsko dijete. Al‘ ovako, kako stvari stoje, zapitacemo nase prijatelje, koji se bave perom i stampom: za sto se tako svadjate za nas, kad dobro znadete, da je Bosnjak od starine privikao diciti se jezikom i zvati se imenom svojim, da se vjerno drzi tradicija i uspomena svojih djedova. Slavni tarih (istorija) nase mile domovine sjeca nas onih vremena, kada se je nasa domaca vlastela u svakoj prigodi jasno i otvoreno izrazila o svojoj narodnosti, nazivajuci se ponosnim i junackim imenom Bosnjak. Gledamo na mnoge dokumente domacih spisatelja iz proslih vjekova, u kojima se uvijek spominje nase pravo narodno ime Bosnjak, a to su oni razlozi zbog kojih se i mi, kao njihovi zahvalni i vijerni potomci zovemo slavnim imenom Bosnjak. Od toga necemo niti smijemo otstupiti, toga cemo se imena drzati vijerno i stalno.“ Mi se ponosimo time, da je upravo nas jezik, a iz nase otadzbine uzet za osnovu knjizevnog jezika nasih komsija Srba i Hrvata. Glasoviti jezikoslovci Vuk Karadzic, Dancic, pa Ljudevit Gaj prenijeli su nas lijepi jezik u knjizevnost obaju recenih naroda, te ga prozvase kako su oni hotjeli jedni srpskim a drugi hrvatskim, a o nama nigdje ni spomena. Mi sigurno imamo prava diciti se, sto se nasim jezikom sluze danas u knjizevnosti nasi prijatelji Jovo i Ivo, a to ce nam bar svak priznati. Ali mi nikako ne razumijemo, zasto naziv, sto su ga oni nasem jeziku po svojoj volji, a bez naseg pitanja dali, sada nama po sto po to hoce da nametnu, pa nam cak brane, da mi u nasoj vlastitoj kuci svoj jezik oznacujemo imenom naseg naroda. To je slicno, kad bi nasem djetetu neko drugi po svojoj volji ime nadio. Tako postupanje i taj zahtjev mi ne odobravamo i nijesmo nikako kail. Ali cast i postenje obodvojici nasih prijatelja, Srbu i Hrvatu. Mi njihovu narodnost ne preziremo, mi na njiha krivim okom ne gledamo, mi nikad necemo zanijekati, da nijesmo od jugoslovenskog plemena, vec bas hocemo, da svakome jasno dokazemo, da smo mi Bosnjaci na prvom stepenu toga slavnoga roda. Ali uvijek ostajemo Bosnjaci kao sto su nam bili i pradjedovi i nista drugo. Dakle nek se dobro ogledaju po zemlji nasa braca, koji toliko stoljeca u Bosni i Hercegovini stanuju i zivu, a hoce da su Srbi ili Hrvati. Neka ovo lijepo prouce i promozgaju."

"
Clanak u listu "Bosanski prijatelj" iz 1877. godine- Fra Antun Knezevic

Nu ako nam je zao na Madjare, mnogo nam je zalije na njeku - cast i postenje pravednima - jednokrvnu bracu Srbe i Hrvate. Od ovih jedni nam rascijepise Bosnu i Bosnjake, te rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija, a Bosnjaci Srbi; od Vrbasa pako Hrvatska i Hrvati; drugi da su u cijeloj Bosni samo Srbi, docim cetvrti proglasise da su zgoljni Hrvati. Ovako dakle Bosna ponosna i Bosnjaci na glasu junaci kod ovakvih samo su prazna imena, izmisljena od njekih zanesanjakah..."
Fra Ivan Frano Jukic; nadimak- Slavoljub Bosnjak (1818- 1857)

Image


Image
Proglas u listu "Bosanski Prijatelj" iz 1850. godine:


Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
User avatar
Sasvim_Obican
Posts: 1784
Joined: 17/08/2010 16:58
Location: partijska dalekovidnica

#2 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by Sasvim_Obican »

Mislim da se u pomenutim tekstovima, pod rječju "Bošnjaci" podrazumijevaju Bošnjani, stanovnici srednjovjekovne Bosne jer su se bosanski katolici i dugo godina poslije odlaska Turaka nazivali Bošnjanima, Bošnjacima i slično. Narod koji mi danas poznajemo pod nazivom Bošnjaci u tom je historijskom kontekstu često označen kao muslimani, muhamedanci, bošnjaci muhamedanske vjere, pa i "turci".

Što se tiče odnosa između Hrvata i Bošnjaka, mislim da su rapidno pogoršani u zadnjih godinu dana zbog nemogućnosti Hrvata da ostvare institucionalnu ravnopravnost ( mada ja mislim da ta konstitutivnost i ravnopravnost postoji ). Bosanski Hrvati prepoznaju BIH kao državu u kojoj žele živjeti, no mislim da im politika HDZ-ova stalno puni glavu basnama o nekoj ugroženosti i pravnom nasilju, zbog čega se javlja mržnja obojena u najstrašniji fašizam i rasizam kojom često svjedočima na fudbalskim stadionima, nekim minornim portalčićima petokolonaške vokacije i sl.
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#3 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Sasvim_Obican wrote:Mislim da se u pomenutim tekstovima, pod rječju "Bošnjaci" podrazumijevaju Bošnjani, stanovnici srednjovjekovne Bosne jer su se bosanski katolici i dugo godina poslije odlaska Turaka nazivali Bošnjanima, Bošnjacima i slično. Narod koji mi danas poznajemo pod nazivom Bošnjaci u tom je historijskom kontekstu često označen kao muslimani, muhamedanci, bošnjaci muhamedanske vjere, pa i "turci".

Što se tiče odnosa između Hrvata i Bošnjaka, mislim da su rapidno pogoršani u zadnjih godinu dana zbog nemogućnosti Hrvata da ostvare institucionalnu ravnopravnost ( mada ja mislim da ta konstitutivnost i ravnopravnost postoji ). Bosanski Hrvati prepoznaju BIH kao državu u kojoj žele živjeti, no mislim da im politika HDZ-ova stalno puni glavu basnama o nekoj ugroženosti i pravnom nasilju, zbog čega se javlja mržnja obojena u najstrašniji fašizam i rasizam kojom često svjedočima na fudbalskim stadionima, nekim minornim portalčićima petokolonaške vokacije i sl.
Tekst nije izmijnejen. Franjevci koriste rijec Bosnjak u svojim knigama. Ne rijec Bosnjanin. Molim vas drzite se teme. Tema nije historija vec politicki odnos.

http://i37.klix.com/wwndr5.jpg
http://i34.klix.com/14uyp77.jpg
http://i38.klix.com/2uqbrxw.jpg
http://i36.klix.com/1z5lq9t.jpg
http://i35.klix.com/2u8fjio.jpg
http://i38.klix.com/2wpqfb7.jpg
http://i38.klix.com/2n7dswg.jpg

Evo jedna knjiga Franjevacka od Fra Jakoba Baltica iz 18. vijeka gdje on naziva katolike iskljucivo Bosnjacima (ne Bosnjanima). Bosnjanin je jako jako stara rijec.
User avatar
lerdi
Posts: 3484
Joined: 14/02/2008 00:52
Location: Sarajevo

#4 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by lerdi »

Jedna od največih grešaka Bošnjaka kao naroda je dopuštanje da se Muslimani počnu nazivati Bošnjacima. Onog trenutka kada je nastalo Bošnjak=Musliman, Bošnjaci su sami sebi skoćili u stomak i zadali si udarac iz kojeg se evo i dan danas teško oporaviti ;)
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#5 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

@lerdi

Bravo! Slazem se! No izgleda da su i nase komsije vrsili jak pritisak na nas. Pogledaj sta pise Fra Antun Knezevic u tekstu:
"Mi bi se od cuda kamenili da se nismo na to odavno navikli..."
Krivi smo mi ali dali su i "oni krivi"? Kako se ponasaju danas? Kako je se ponasao Tudjman? Kako se ponasaju odnarodjeni Bosnjaci "Hrvati" danas? Kako negiraju nas jezik i govore kako to "ne postoji". Sta uce Hrvati na sve-ucilistima Hrvatskim u Zagrebo o Hrvatskoj kraljevini i o "Hrvatima Bosne"?
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#6 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Licno mislim da je ovaj prvi clanak "Fra Antuna Knezevica" clanak svih clanaka. Nigdje u zivotu nisam sreo nesto poput ovoga. Za mene je ovaj clanak bio zaista "eye opener"; posto sam shvatio da je ono sa cim sam se ja susrecao u stvarnom zivotu; medijima ustvari nesto sto postoji vec jako dugo.

Franjevac Antun Knezevic u prvom clanku objasnjava kako
"Ni pod zivu glavu necemo napustiti nase Bosnjacko ime i prihvatiti njihovo (Srpsko ili Hrvatsko) ime."
Ali isto objasnjava kako su:"Komsije Srbi i Hrvati jako slozni u svojim napadima kada negiraju Bosnjacko ime i jezik bosanski."

Mislim da se nije mnogo toga promijenilo kada gledamo danas na stvari. Recimo ako odemo do nekih od Hrvatskih foruma i vidimo malo rasprave o BiH; jedna od prvih stvari koju cemo sresti su stvari tipa:
"Bosnjak; to nije nacija to je regionalna pripadnost."
Fra Antun Knezevic mudro odgovara na te napade te kaze:
"Koju kod da knjigu otvorimo historijsku iz proslih stoljeca (misleci na svoje kolege franjevce) uvijek srecemo samo ime Bosnjak."
Onda dodaje:
"Nasa domaca vlastela je se u svakoj prigodi kada je se trebalo izjasniti o narodnoj pripadnosti izjasnila kao Bosnjak"

Sto znaci da je Fra Antun Knezevic citao povelje Bosanskih krajeva (koje su u to vrijeme upravo franjevci cuvali) i primjetio i u tim dokumentima da se samo spominje Bosnjacko ime (Bosnjanin).

U svom drugom clanku vidimo kako se "Srbi i Hrvati" svadjaju oko Bosnjaka te Knezevic govori:
"Jedni rekose da je Bosna do Vrbasa Srbija a Bosnjaci Srbi a od Vrbasa Hrvatska i Hrvati"
To je ono sto su Tudjman i Milosevic zamalo bili ostvarili. Onda nam otkriva kako ipak drugi (tada) jesu govorili:
"Drugi govore da u cijeloj Bosni zive Srbi".... "dok treci govore kako su brojniji Hrvati."
Kada povucemo paralelu na danas onda je ovaj zadnji citat upravo ta vjekovna svadja izmedju Srbije i Hrvatske da stvore vecu Srbiju ili Hrvatsku.

:oops:
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#7 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Jos samo da dodam za neupucene. Ono sto je zanimljivo znati je to da je Fra Antun Knezevic smatrao Fra Ivana Jukica kao svog velikog primjera. I drugi franjevci 19. vijeka su isto tako Jukica smatrali svojim primjerom.

Ono sto meni zapada za oci je to da Jukic u svojoj odbrani "Bosnjastva" na te (prve) politicke napada 19. vijeka u listu bosanski prijatelj ne samo da zakljucuje dijagnozu Bosnjastva vec i daje recept za lijek. Jer prvo on zakljucuje dijagnozu u svojem prvom dijelu proglasa:
Mi Bosnjaci njekad slavan narod sada jedva da smo zivi. Nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju prijatelji nauka i zale nas...
U svom drugom dijelu proglasa on daje odgovor na to:"Zasto nam se desava ovo sto nam se desava?"
Vrime je i da se probudimo od dugovicne nemarnosti,
1)Zato sto smo spavalice. Zato sto nas nije briga za vecinu stvari koje nam se desavaju. I zato sto nam je to vec dugo uraslo u mentalitet : "Od dugovicne nemarnosti"

Onda u nastavku izlaganja objasnjava:"Sta trebamo uraditi da bi ozivijeli i izdrzali te politicke i ideoloske napade od srpstva i Hrvatstva?"


1)
dajte pehar te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk;
Dajte knjige i ucite historiju svoga Bosnjackog naroda. Iz knjige proizlazi sva mudrost i znanje.

2)
nastojte da najpred nasa serca ocistimo od predrasudah,fatajmo za knjige i casopise, vidmo sto su drugi uradili te i mi ista sredstva poprimimo, da nas narod prosti iz tmina neznanstva na svitlost istine izvedemo"
Nemojmo da bude predrasuda izmedju Bosnjaka razlicitih vjera. Shvatimo da smo jedan narod. I da bi to shvatili; fatajmo se za knjige i casopise... I vidimo kako su i drugi prevazisli tu razliku u vjeri (Albanci).

Jednom rijecju:

FANTASTICNO!
hercegovac_pravi
Posts: 6672
Joined: 14/03/2009 22:59
Location: Klinika za maDŽorizaciju

#8 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by hercegovac_pravi »

lerdi wrote:Jedna od največih grešaka Bošnjaka kao naroda je dopuštanje da se Muslimani počnu nazivati Bošnjacima. Onog trenutka kada je nastalo Bošnjak=Musliman, Bošnjaci su sami sebi skoćili u stomak i zadali si udarac iz kojeg se evo i dan danas teško oporaviti ;)
Pa kako su se trebali zvati? Ili po tvome shvatanju onaj ko je musliman ne može biti Bošnjak i to mu se ne smije dozvoliti?
:run:
roštilj
Posts: 194
Joined: 11/08/2011 13:05

#9 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by roštilj »

i kakve veze bi franjevci tebali da imaju sa politikom?
User avatar
p206
Posts: 7949
Joined: 23/06/2011 07:23
Location: Medžika Džonsona br. 72

#10 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by p206 »

lerdi wrote:Jedna od največih grešaka Bošnjaka kao naroda je dopuštanje da se Muslimani počnu nazivati Bošnjacima. Onog trenutka kada je nastalo Bošnjak=Musliman, Bošnjaci su sami sebi skoćili u stomak i zadali si udarac iz kojeg se evo i dan danas teško oporaviti ;)
Nikad neću shvatiti ljude koji pričaju o nečemu o čemu nisu dovoljno pročitali. Da ne kažem da nemaju pojma.
Bošnjaci su se oduvijek smatrali Bošnjacima, to Muslimani sa velikim M, je nastalo zna se kako i pod čijim pritiscima.
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#11 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by star(i)mo »

Odnos se sigurno nije poboljsao. Ne bih rekao ni da se je pogorsao jer im (da se razumijemo, s ovim mislim iskljucivo na hrvatsku politicku elitu) namjere prema bosnjackom narodu nikad nisu bile istinske a kamoli prijateljske.
User avatar
Nekako s proljeća
Posts: 4797
Joined: 01/12/2006 22:59
Location: Pozdrav domovini!

#12 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by Nekako s proljeća »

Jednom prilikom u Banskim dvoima, su pokojni Franjo Tuđman i rahmetli Alija Izetbegović , tokom inače mučnih i u određenoj mjeri ponižavajućih razgovora (čitaj pregovora) ...razmijenili i poneku rečenicu koja ide u prilog ove teme. Na Tuđmanovu priču o problemima u Bosni i njegovom pogledu za eventualna rješenja ...pomenuo je Mehmeda Spahu, aludirajući pri tom da bi i Alija trebao uzeti istog za primjer...

Odgovor je dobio u smislu :'' Ne pominji mi Spahu, on nije imao A RBiH a ja je imam''

:bih:
Hodidid
Posts: 2015
Joined: 27/09/2010 12:09

#13 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by Hodidid »

lerdi wrote:Jedna od največih grešaka Bošnjaka kao naroda je dopuštanje da se Muslimani počnu nazivati Bošnjacima. Onog trenutka kada je nastalo Bošnjak=Musliman, Bošnjaci su sami sebi skoćili u stomak i zadali si udarac iz kojeg se evo i dan danas teško oporaviti ;)
Mislim da ni sam ne znas sta si napisao.Teza ti apsolutno nije vrijedna komentiranja.

Sto se tice zadane teme. Problemi na relaciji hrvati-bosnjaci su ovisni o dva momenta. Prvi kad se kad se bosanski katolici prestaju identificirati sa bosnjastvom tamo negdje sredinom 19-tog stoljeca i drugi momenat koji je problematican iz perspektive hrvatsko-bosnjackih odnosa jeste pocetak procesa nacionalnog samoosvjescivanja kod b-h muslimana pocevsi sa obnavljanjem drzavotvornosti BiH kroz institucije ZAVNOBiH-a i ZAVNOJ-a, izgradjivanja intelektualne elite i njene borbe za ravnopravnost tadasnjih muslimana i BiH pod SFRJ suncem u periodu 1966-1974,sto rezultira izmedju ostalog sa velikim M 1971 godine i ustavom iz 1974 godine u cijem stvaranju je aktivno radio i rahmetli Hamdija Pozderac.

Konacni udarac nadama za utapanje b-h muslimana i BiH u nekakvu imaginarnu veliku Hrvatsku ,gdje bi procesom asimilacije kroz obrazovne programe i medijsku kampanju b-h muslimani postali vremenom hrvati islamske vjeroispovjesti, zadaje vracanje i prihvacanje nacionalne odrednice bosnjaci, imenovanje jezika bosanskim itd.

Tu se i napusta ideja o Hrvatskoj do Drine kao besmislena i pokusavase ugrabiti sto veci teritorijalni kolac sa stanovnistvom kojesedeklarira kao iskljucivo katolicko i hrvatsko.

Drugim rijecima dok postoji nada za utapanjem BiH u Hrvatsku i muslimana u hrvate odnosno ideje o jednom narodu s dvije vjere odnosi izmedju ove dvije etnicke skupine su korektni pa cak povremeno i kvalitetni ali u biti nikad iskreni.
To zorno prikazuje i odnos Stjepana Radica i Mehmeda Spahe gdje recimo Radic zamjera Spahi sto se stavlja na stranu Karadjordjevica kod Vidovdanskog ustava 1921 godine u zamjenu za paragraf 21 u istom. Medjutim HSS ulazi u razgovore sa Beogradom o osnivanju odnosno dobijanju banovine Hrvatske sto se i realizira 1939 godine a sve na ustrb b-h muslimana.

1992 godine b-h hrvati dobijaju direktivu da izadju na referendum i glasaju ZA nezavisnost BiH jer je to jedini legalan nacin za bh hrvate da izadju iz SFRJ. Hrvati trebaju bosnjake i bosnjac i trebaju hrvate za realizaciju referenduma i tu su odnosi opet odlicni ali iz obostrane potrebe.

Izlaskom iz SFRJ krece se s procesom razgradnje BiH vec u aprilu/maju 1992 godine cim se vidi da izlazenje na referendum u martu 1992 godine nema za cilj ostajanje u drzavi u BiH nego se koristi kao legalisticko orudje u dugorocnom planu za razgradnju BiH s ciljem osiguranja hrvatskih etnickih prostora i njihovog prikljucivanja republici Hrvatskoj.

Taj plan jos zivi.
Goblin
Posts: 320
Joined: 23/07/2011 13:14

#14 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by Goblin »

Kojih Hrvata ?? Imamo BiH Hrvate i Hrvate iz Hrvatske,RH Hrvatsku ili ti njih gledas kao cjelinu. Moze ih se gledati kao cjelinu. Mada ima razlika,no ne prevelikih. BiH Hrvati su krajnja desnica hrvatskoga naroda,usudio bih se reci extremna desnica i to ne od danas,juce nego jos od vremena njihovog prelaska sa Bosnjastva u Hrvatstvo. Sto bi braca Srbi rekla : Uvijek je gori poturica od Turcina. Tako da tretirajmo ih kao jedno. Hrvati imaju prema Bosni dva odnosa,jedan je Hrvatska do Drine,drugi je Banovina Hrvatska. Mnogi 'dobri' Hrvati ( 'bosanski katolici' ) imaju taj odnos Hrvatske do Drine ,koji je mnogim Bosnjacima simpatican i prihvatljiv,sto on uopste nije i sigurno nije u korist BiH. Sa obzirom da je koncept Hrvatske do Drine dozivio svoj politicki i vojni poraz. U WW2 ,kao i u bosanskom ratu 91-96,on je postao nerealan i politicki mrtvac. Prva garnitura HDZ-a Tudzman,Susak & co su prigrlili koncept stvaranja Velike Hrvatske na granicama Banovine iz 1939. Cilj im je bio da se dovedu u poziciju da neutralisu bosnjacki uticaj i da za zelenim stolom na osnovu stanja na terenu sa Srbima postignu sto bolji dogovor i iscrtaju mape te nove Banovine. Njihova misija je dozivjela poprilican neuspjeh na dva najvaznija polja medjunarodno politickom i vojnom. Od svojih mentora Njemacke prvensteno nisu dobili zeleno svjetlo za full scale operation,kao i protivljenje US takvim planovima. Njihova ogranicena vojna intervencija oslonjena na HVO ( :D ) je dozivjela vojni debakl. Medjutim naivni Bosnjaci i njihovo nesposobno rukovodstvo su prijevremeno zaustavili vojne operacije,dozvoljavajuci ostanak HVO u enklavama Srednje Bosne. Tako da su Bosnjaci svoju vojnu pobjedu ,pretvorili u vise-manje nerijeseno,cije implikacije vucemo i danas. Od rata do danas Hrvatska preko svojih ispostava u BiH i dalje provodi politiku Banovine. Nevazno ko je na vlasti u Hrvatskoj politika Banovine je uvijek ziva i prisutna. Imamo primjer Josipovica ,koji prosipanjem nacionalizma i 'brige' za BiH Hrvate u stvari samo pokusava da preuzme BiH ispostave od HDZ-a pa da ih onda u ime svoje stranke koristi u unutrasnje politicke ciljeve. Bosnjaci i njihovo rukovodstvo moraju shvatiti da su Hrvatska i Hrvatski narod potencijalni agresori na BiH,koji uostalom cijelo vrijeme od 91 do danas vrse agresivnu i neprijateljsku politiku prema BiH. Koja se krece od vojnih intervencija do ekonomskoga preklapanja. Bosnjaci i njihovo rukovodstvo bi trebali imati spreman odgovor na hrvatski stav,jednu skalu ekonomskih,politickih ,demografskih mjera i u rezervi uvijek spreman apdejtovan plan vojnih operacija protiv vojske RH i pobunjenih BiH Hrvata. No,od Halke ( i SDP je Halka,svaki dan sve vise ) se to ne moze ocekivati,tako da cemo opet gledati Ahmice i nase vojnike kako zive na kupusu i na pet metaka,onda kada bude najgore,ako nas do tada potpuno ekonomski ne porobe i ne uniste,jer Hrvatska ima namjeru,plan i cilj da to postigne.
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#15 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Ono sto meni na pocetku nije bilo jasno je to fanaticno negiranje Bosnjastva. Kao sto vidimo to negiranje je "staro ko Grcka" jer su se i franjevci borili protiv tog brutalnog negiranja jezika, Bosnjackog imena i Bosnjacke historije.

Ono sto covijek tek shvati nakon citanja mnogo knjiga je to da Bosna u odnosu na Hrvatsku ima zaista mnogo vecu i slavniju hisotoriju. Ali na neki nacin nas roditelji odgajaju kao da to nije toliko bitno. Da ne idem previse duboku u hisotirju; dovoljno je samo vidijeti da je se Hrvatska kraljevina utopila u Madjarsku vec u 11. vijeku (i prestala postojati kao neovisna drzava) dok se Bosanski banovi od Bana Kulina (kojeg Papin legat 1203 naziva kraljem) do 1532. (do pada zadnjeg dijela preostalog Bosanskog kraljevstva); jesu nazivali neovisnim Bosanskim banovima i kraljevima "Po Milosti Bozijoj gospoda mnogim zemljama Bosanskim".

Dakle tek nakon sto covijek zaista upozna nasu hisotoriju; tek tada dolazi cudjenje. Prije toga covijek na te napade ostaje poprilicno ravnodusan.

Interesantno je posmatrati proces odnarodjenja katolika iz te perspektive. Jer je ocito i Hrvatskoj i Srbiji u 19. vijeku bilo u velikom interesu da ubijede ljude kako je "Bosnjak" nesto nestvarno; ne etnicki, nesto teritorijalno. Kako Bosanski jezik ne postoji itd. Tek nakon sto su to uradili je im se put otvorio da ostvare veliko; drzavne ideje. Ali to je dakle bio samo drugi korak! Bez ovog prvog koraka drugi nebi nikada uslijedio.

Da su Franjevci dobili punu potporu Bosnjaka -muslimana (kao sto su ih podrzavali ljudi poput Mehmed Pase Ljubuskog); tada nas nikada nebi uspijeli da uniste u ideoloskom smislu u 19. vijeku. A znamo sta bi to znacilo za 1993. godinu. To bi znacilo da se katolik iz Livna bi nazivao Bosnjakom u uzeo bi pusku da se bori protiv agresora iz Dalmacije i Zagreba. Ista stvar je se desila i na Kosovu gdje su isli pravoslavni i katolicki dobrovoljci iz Tirane da se bore u UCK.


Moje misljenje je da je za shvacanje politike danas kardinalno shvatiti i hisotirju i biti svjestan historije. Ukoliko nismo svjesni toga nema sanse da shvatimo politiku. Ili cemo je shvatiti samo povrsno i imati krivu sliku. Nije dzaba da je na HRT-u 1995. obavljena reportaza gdje se prikazuje HV kako ulazi u Jajce a komentator govori:
"Oslobodili smo jos jedan kraljevski grad Bosanskih kraljeva Hrvatske krvi."
Njihovi portali, emisije, filmovi, forumi i odgoj je pun ovoga!

Iako su nase komsije vrlo agesivni u napadima na Bosnjastvo. Iako su uspijeli da odnarode vecinu nase brace Bosnjaka; ipak moramo reci da i mi Bosnjaci-muslimani nosimo dio krivice!

Znamo da je Alija Izetbegovic 1993. izjavljivao na Bosnjackom saboru:
"Ime Bosnjak je zlo koje se proba nametnuti Muslimanskom narodu."
Efendija Ceric je cinio isto. Njihove izjanve su dokumentovane u ovoj knjizi:

Image

Iako nisu uspijeli da Bosnjastvo sprijece u svome vracanju. Ipak su uspijeli da od Bosnjastva naprave neku "Muslimansku varijantu" i da koce sve Bosnjacki narodni preporod (koj ibi trebao poceti sa muslimanima naravno).

No nadajmo se da je ulazak Zlatka Lagumdzije u Bosnjacki institut na velika vrata i moc njegove partije zaista trenutak historijskog preokreta! Ukoliko to ne bude slucaj onda smo zaista glupi i zasluzujemo da nam se desava ovo sto nam se desava.
redred
Posts: 101
Joined: 28/10/2011 18:10

#16 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by redred »

Goblin wrote:Kojih Hrvata ?? Imamo BiH Hrvate i Hrvate iz Hrvatske,RH Hrvatsku ili ti njih gledas kao cjelinu. Moze ih se gledati kao cjelinu. Mada ima razlika,no ne prevelikih. BiH Hrvati su krajnja desnica hrvatskoga naroda,usudio bih se reci extremna desnica i to ne od danas,juce nego jos od vremena njihovog prelaska sa Bosnjastva u Hrvatstvo.

Da ali sada je pitanje kako se pametna Bosnjacka/ Bosanska politika mora odnositi prema tim nasim katolicima i Hrvatima. Jer oni danas zaista jesu Hrvati. I ne samo sto su Hrvati nego su i najveci Hrvati. Ista stvar je i sa Cericevim Bosnjacima koji su "gori Turci od Turaka."

Kako se dakle Bosnjastvo treba ponasati prema nasim domacim "Hrvatima"? Dali ih trebamo tretirati sa rezervisanom dozom ljubavi? Jer su ipak nas rod? Trebali ih probati pridobiti vremenom opet? Mozda prvo ih polako pridobijati u "Bosanstvo i Hercegovstvo" sa pricama:"Svi smo mi Bosanci i Hercegovci" bez obzira dali smo Bosnjaci, Srbi i Hrvati? Ili ih trebamo tretirati kao tumor koji je nekada bio dio naseg tijela ali je postao stetan i treba se odbaciti sto brze?

Ova dva koncepta ponasanja prema katolicima Hrvatima se prepoznavaju, po meni, u razlicitim politikama SDP-a i SDA-a. SDP ima Zeljka Komsica na celu. On je Hrvat koji govori bosanskim jezikom(tako bar sam tvrdi). SDP ima mnogo glasaca u Vitezu, Travniku. U Sirokom Brijegu, Gabeli, Capljini i tamo ima cak u svakom gradicu nekoliko stotina glasaca. A trazi dobre odnose sa HSP-om. SDP ne forsira previse "Bosnjastvo" jer je svjestan da jos nije trenutak za to.

Dok SDA a pogotovo SZBIH zele "glavom kroz zid" i vode neku "neo-Osmanisticku politiku" prema katolicima; imaju sustrete sa nekim "neo Osmanistima" koji dolaze u Sarajevo da govore kako "cemo opet stvoriti Osmansko carstvo" itd. Sto nas odnarodjeni rod samo jos vise odbaciva od Bosnjastva.

Mislim da ima nade. Jer je Stijepan Kljujic 1992. izjavio vise puta na tv-u (on kao tada glavni covijek HDZ-a):
"Mi smo uvijek bili etnicki Bosanci a nese Hrvatstvo je vise jedna politicka ideologija 19. vijeka"
Tako da dok god ima Bosnjaka i pravih Bosnjackih patriota ima i nade za vracanje Bosnjackog imena u nas odnarodjeni rod. Ma koliko to god ponekad izgledalo nestvarno... sa vremena ne vrijeme ipak vidimo da nada postoji. Samo tom problemu treba pristupiti pametno i dugorocno ali i iskreno bez dvolicnosti i predrasudama. To je proces koji moze potrajati generacijama.
Last edited by redred on 22/11/2011 13:29, edited 1 time in total.
User avatar
lerdi
Posts: 3484
Joined: 14/02/2008 00:52
Location: Sarajevo

#17 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by lerdi »

hercegovac_pravi wrote:Pa kako su se trebali zvati? Ili po tvome shvatanju onaj ko je musliman ne može biti Bošnjak i to mu se ne smije dozvoliti?
:run:
p206 wrote: Nikad neću shvatiti ljude koji pričaju o nečemu o čemu nisu dovoljno pročitali. Da ne kažem da nemaju pojma.
Bošnjaci su se oduvijek smatrali Bošnjacima, to Muslimani sa velikim M, je nastalo zna se kako i pod čijim pritiscima.
Hodidid wrote:
Mislim da ni sam ne znas sta si napisao.Teza ti apsolutno nije vrijedna komentiranja
Ovo važi za svu trojicu. Nije bitno samo pročitati već uz to i shvatiti pročitano. Bošnjaci nisu samo muslimani, ali je to danas i prije 20 godina postavljeno tako. Danas reis priča u ime Bošnjaka i samim tim šalje poruku da su Bošnjaci=Muslimani, ljudi nas gledaju više kao vjersku skupnu nego narod, svijet nas više zove muslimanima nego Bošnajcima itd. Jel treba crtat ili ste shvatili?
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#18 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by star(i)mo »

lerdi wrote:
hercegovac_pravi wrote:Pa kako su se trebali zvati? Ili po tvome shvatanju onaj ko je musliman ne može biti Bošnjak i to mu se ne smije dozvoliti?
:run:
p206 wrote: Nikad neću shvatiti ljude koji pričaju o nečemu o čemu nisu dovoljno pročitali. Da ne kažem da nemaju pojma.
Bošnjaci su se oduvijek smatrali Bošnjacima, to Muslimani sa velikim M, je nastalo zna se kako i pod čijim pritiscima.
Hodidid wrote:
Mislim da ni sam ne znas sta si napisao.Teza ti apsolutno nije vrijedna komentiranja
Ovo važi za svu trojicu. Nije bitno samo pročitati već uz to i shvatiti pročitano. Bošnjaci nisu samo muslimani, ali je to danas i prije 20 godina postavljeno tako. Danas reis priča u ime Bošnjaka i samim tim šalje poruku da su Bošnjaci=Muslimani, ljudi nas gledaju više kao vjersku skupnu nego narod, svijet nas više zove muslimanima nego Bošnajcima itd. Jel treba crtat ili ste shvatili?
Izvini a kako bi se po tebi i tebi slicnima Bosnjaci onda trebali zvati dok se ne stvori ta kriticna masa kod susjeda i komsija?
Hodidid
Posts: 2015
Joined: 27/09/2010 12:09

#19 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by Hodidid »

@lerdi:To kako nas svijet zove nema veze s tim kako mi sebe dozivljavamo i kako bi trebali sebe dozivljavati. Jel kontas stari? Nema potrebe za crtanjem. Ti si izasao sa formulacijom da je problem nastao kad je doslo do poistovjecivanja odrednica bosnjak i musliman. Mi ostali ne vidimo u cemu je problem jer problema nema.

A to da li se pripadnici drugih konfesija osjecaju bosnjacima i kojoj mjeri je drugi par cipela.
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#20 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by harač »

star(i)mo wrote:
lerdi wrote:
hercegovac_pravi wrote:Pa kako su se trebali zvati? Ili po tvome shvatanju onaj ko je musliman ne može biti Bošnjak i to mu se ne smije dozvoliti?
:run:
p206 wrote: Nikad neću shvatiti ljude koji pričaju o nečemu o čemu nisu dovoljno pročitali. Da ne kažem da nemaju pojma.
Bošnjaci su se oduvijek smatrali Bošnjacima, to Muslimani sa velikim M, je nastalo zna se kako i pod čijim pritiscima.
Hodidid wrote:
Mislim da ni sam ne znas sta si napisao.Teza ti apsolutno nije vrijedna komentiranja
Ovo važi za svu trojicu. Nije bitno samo pročitati već uz to i shvatiti pročitano. Bošnjaci nisu samo muslimani, ali je to danas i prije 20 godina postavljeno tako. Danas reis priča u ime Bošnjaka i samim tim šalje poruku da su Bošnjaci=Muslimani, ljudi nas gledaju više kao vjersku skupnu nego narod, svijet nas više zove muslimanima nego Bošnajcima itd. Jel treba crtat ili ste shvatili?
Izvini a kako bi se po tebi i tebi slicnima Bosnjaci onda trebali zvati dok se ne stvori ta kriticna masa kod susjeda i komsija?
pa da bi ih svijet "manje zvao muslimanima", a više "Bošnjacima", logično je da se zovu "Muslimani" :-) :lol:
User avatar
lerdi
Posts: 3484
Joined: 14/02/2008 00:52
Location: Sarajevo

#21 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by lerdi »

star(i)mo wrote: Izvini a kako bi se po tebi i tebi slicnima Bosnjaci onda trebali zvati dok se ne stvori ta kriticna masa kod susjeda i komsija?
Bošnjaci su Bošnjaci od pamtivjeka i nema potrebe da se drugačije zovu. Problem je samo u tome što se Islam provukao kao jedan od identiteta današnjih Bošnjaka. To istorijski nije ispravno i upravo o tome ja i govorim. Bošnjaci muslimani su samo jedan ogranak Bošnjaka, ali postoje i drugi Bošnjaci koji su ateisti ili druge vjere no tim istim je indirektno rečeno da oni ustvari nisu Bošnjaci već neki tamo. Isto koliko su Srbi i Hrvati na sve načine pravoslavce i katolike gurali pod svoje, toliko su ih Bošnjaci odbijali od sebe. To su činjenice i stvarnost je takva. Sve dok predstavnik Bošnjaka bude reis, Bošnjaci kao narod mogu egzistirati samo u našim glavama i možda u nekim užim intelektualnim krugovima. Za sve ostale mi smo vjerska skupina, a to i pokazuju pisanja stranih medija. U večini njih stoji Srbi, Hrvati i Muslimani, pa vi skontajte što je to tako i ko je za to kriv. ;)
papirolog
Posts: 112
Joined: 26/10/2009 13:58

#22 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by papirolog »

je li ovo političko ili povijesno pitanje?

valjda je i vrapcima jasno da nisu Hrvati politički usmjereni protiv Bošnjaka nego jedna hrvatska stranka koja je napravila dogovor sa Dodikom. prosto ko pasulj.
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#23 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by star(i)mo »

lerdi, jos uvijek mi nisi jasan. Ja nisam vjernik, ne praktikujem vjeru i ne mogu sebe nazvati muslimanom. A bosnjak jesam. Posto ti ocigledno pokusavas da me uvjeris da bosnjaci ne postoje sve dok se hrvati i srbi s ovih podrucja ne izjasne kao bosnjaci (sto se nece vise nikada(!) desiti a mozda ni tada), kako onda da se nazovem? Musliman?! I idemo u OT. :wink:
User avatar
lerdi
Posts: 3484
Joined: 14/02/2008 00:52
Location: Sarajevo

#24 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by lerdi »

Hodidid wrote:@lerdi:To kako nas svijet zove nema veze s tim kako mi sebe dozivljavamo i kako bi trebali sebe dozivljavati. Jel kontas stari? Nema potrebe za crtanjem. Ti si izasao sa formulacijom da je problem nastao kad je doslo do poistovjecivanja odrednica bosnjak i musliman. Mi ostali ne vidimo u cemu je problem jer problema nema.

A to da li se pripadnici drugih konfesija osjecaju bosnjacima i kojoj mjeri je drugi par cipela.
Po meni je jako bitno kako nas svijet zove i formuliše, jer to je na neki način odraz onoga kako mi sami sebe vidimo. Da smo na pet dopisa raznih novinara i izvještača reagovali i prijetili tužbom odavno bi se stvari dovele u red i ljudi bi nas ozbiljnije shvatali. Problem i jeste u tome što mi ne vidimo problem u tome što nas nazivaju Muslimanima a govore o nama kao o narodu. Zašto niko Albance i Turke ne naziva muslimanima. Zato što su ti ljudi razvili svoju nacionalnu svijest, zato što je kod tih naroda vjera nije poistovjećena sa narodom itd. E upravo zato i govorim da je greška bila kada se dopustilo da se izjednače pojmovi muslimana i Bošnjaka. Muslimani jesu Bošnjaci, ali samo jedan dio Bošnjaka. Da je to tako postavljeno u startu mnoge stvari nit bi se desile nit bi imali ovoliko problema danas. ;)
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#25 Re: Politicki odnos Hrvata prema Bosnjacima danas i nekad.

Post by star(i)mo »

papirolog wrote:je li ovo političko ili povijesno pitanje?

valjda je i vrapcima jasno da nisu Hrvati politički usmjereni protiv Bošnjaka nego jedna hrvatska stranka koja je napravila dogovor sa Dodikom. prosto ko pasulj.
Pa nije i HDZ valjda od stoljeca sedmog? :D Procitaj jos jednom uvodni tekst franjevca...
Locked