''Politicki islam''+demokratija=???
-
callmethebreeeze
ja mislim da je cercil rekao nesto u stilu da je demokratija najbolja od svih losih sistema.
ja sam nedavno napisao diplomski na temu islamskog bratstva u egiptu i njihovog poimanja demokratije. citajuci dosta na temu islama i demokratije dosao sam do zakljucka da u tzv islamskom svijetu postoji zelja da se pojam demokratija uvrsti u islamski kontekst i objasni islamskim pojmovima. razlog za to je, izmedju ostalog, sto se na taj nacin mogu odobrovoljiti radikalni elementi koju demokratiju smatraju zapadnjacim i neislamskim konceptom jer po tumacenju radikala sva vlast je bozija i kur'an je ustav. ( ovo zadnje malo u grubo, ali kontate sta hocu reci)
vlasti u mnogim islamskim zemljama su poprilicno auktoritarne i ne zele uvesti parlamentarnu demokratiju jer je rizik veliki da bi izgubili moc. u egiptu bi se to vjerovatno desilo.
muslimansko bratstvo se, po onome sto sam ja procitao, od radikalne organizacije razvelo u jednu vjersku, ali poprilicno demokratsku organizaciju koja je na sebe preuzele mnoge obaveze drzave. imaju jako veliku podrsku stanovnistva i naravno da postoji rizik da bi dobili ogromnu podrsku na izborima kada bi im bilo dozovoljeno da osnuju pravu politicku stranku i da ravnopravno ucestvuju u utrci.
problem s ovom vrstom "muslimanskih demokrata" je sto niko od njih jos nije dobio vlast, pa se ne zna da li se oni misle voditi onom "one man, one vote, one time" tj da ce ukinuti sve demokratske institucije nakon sto dodju na vlast. ja, ipak, mislim da je vrijedno da im se da sanse jer sadasnje vlasti u, recimo, egiptu cine dobro samo jednom manjem dijelu stanovnistva.
takodjer mislim da je problematican bojkot hamasa nakon pobjede u palestini, jer kakav god da je hamas, ne moze se pobjeci od cinjenice da je demokratski izabran. bojkot vodi samo ka povecenju nerazumijevanja i netrpeljivosti izmedju muslimanskog svijeta i zapada.
ja sam nedavno napisao diplomski na temu islamskog bratstva u egiptu i njihovog poimanja demokratije. citajuci dosta na temu islama i demokratije dosao sam do zakljucka da u tzv islamskom svijetu postoji zelja da se pojam demokratija uvrsti u islamski kontekst i objasni islamskim pojmovima. razlog za to je, izmedju ostalog, sto se na taj nacin mogu odobrovoljiti radikalni elementi koju demokratiju smatraju zapadnjacim i neislamskim konceptom jer po tumacenju radikala sva vlast je bozija i kur'an je ustav. ( ovo zadnje malo u grubo, ali kontate sta hocu reci)
vlasti u mnogim islamskim zemljama su poprilicno auktoritarne i ne zele uvesti parlamentarnu demokratiju jer je rizik veliki da bi izgubili moc. u egiptu bi se to vjerovatno desilo.
muslimansko bratstvo se, po onome sto sam ja procitao, od radikalne organizacije razvelo u jednu vjersku, ali poprilicno demokratsku organizaciju koja je na sebe preuzele mnoge obaveze drzave. imaju jako veliku podrsku stanovnistva i naravno da postoji rizik da bi dobili ogromnu podrsku na izborima kada bi im bilo dozovoljeno da osnuju pravu politicku stranku i da ravnopravno ucestvuju u utrci.
problem s ovom vrstom "muslimanskih demokrata" je sto niko od njih jos nije dobio vlast, pa se ne zna da li se oni misle voditi onom "one man, one vote, one time" tj da ce ukinuti sve demokratske institucije nakon sto dodju na vlast. ja, ipak, mislim da je vrijedno da im se da sanse jer sadasnje vlasti u, recimo, egiptu cine dobro samo jednom manjem dijelu stanovnistva.
takodjer mislim da je problematican bojkot hamasa nakon pobjede u palestini, jer kakav god da je hamas, ne moze se pobjeci od cinjenice da je demokratski izabran. bojkot vodi samo ka povecenju nerazumijevanja i netrpeljivosti izmedju muslimanskog svijeta i zapada.
-
Sarafcina
#27 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
bosmen wrote:po tome znaci da demokratiji nema mjesta u Islamu niti Islamu u demokratijihop-cup wrote:politicki islam + demokratija = errorBosanac sa dna kace wrote:Kako vi gledate na politicki islam? Da li mislite da je moguca kombinacija ''politickog islama'' i demokratije, zapravo demokratije i islama uopste?
kako objasnjavate recimo to da je u Alziru Islamski front spasa pobijedio na demokratsikm izborima i sutradan svi pripadnici tog fronta su pohapseni?
da li mislite da su muslimani za dmeokratije uopste?
demokratija + politicki islam = error
dosad vidjeno vise puta u svijetu.
smijesno
nije smijesno.. ta dva sistema su nespojiva.
u islamskom uredjenju (kojeg danas nemas) legislativa je u Bozijim rukama (vjerski izvori), dok je u demokratiji legislativa u rukama grupe ljudi (nekakva vecina), a ta vecina se obicno u nekakvom pocetku definise puskom.
u islamskom uredjenju vlast je u rukama muslimana, dok je u danasnjim demokratijama vlast u rukama nacija.
- Fair Life
#28 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
Kako da ne.bosmen wrote:Pusti se sistema,kojih kazes da nema
Jeli to znaci da muslima ne moze biti demokrata ili obratno
Da ili ne?
Svi muslimani clanovi Stranke Demokratske Akcije su demokrate.
Evo jednog...

Svi ostali nisu ni D od demokrate.
- Bosanac sa dna kace
Muslimansko bratstvo je imalo politicku stranku koja je zabranjena 1994 godine od kad se mnogi clanovi tog pokreta jos uvijek nalaze po zatavorima bez ikakvog sudjenja. Inace sam pokret je izrastao u neku vrstu institucije koja ima svoje bolnice, skole, domove..callmethebreeeze wrote:ja mislim da je cercil rekao nesto u stilu da je demokratija najbolja od svih losih sistema.
nije samo problem Hamasa vec i alzirskog Fronta islamskog spasa, zabrana bilo kakvog (demokratskog) glasa ( kao u Egiptu i Alziru) i prava islamski orjentiranim ljudima dovodi do njihove radikalizacije , koji na kraju zele promjenu sistema pa makar silom i pod bilo koju cijenu.
- Bosanac sa dna kace
#30 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
i sta mu fali?Fair Life wrote:Kako da ne.bosmen wrote:Pusti se sistema,kojih kazes da nema
Da ili ne?
Svi muslimani clanovi Stranke Demokratske Akcije su demokrate.
Evo jednog...
Svi ostali nisu ni D od demokrate.
-
101buba
#31 Meni ne smeta,samo da nema veze sa Arapima!
Svako onaj, koji je prosjecno inteligentan i vjernik je pravi,trebao bi znati da njegovo ucenje,bilo da je Krascansko,Zidovsko ili Islamsko ,je u suprotnosti sa demokracijom.
Sve te price o odvojenosti Religije i Drzave,u Zapadnim demokracijama su samo "laicke" price.
Trebali bi da zivite na Zapadu,pa da vidite tu demokraciju na djelu.
Svi Krscani iz Srednjeg Istoka ,bez obzira koje boje bili,imaju vecu cijenu od Bosanca,Muslimana,zahvaljujuci toj uzvisenoj Zapadnoj Civilizaciji.
Bio sam u situaciji,da crnac iz Egipta koji se je u zapadnoj Hemisferi malo opustio, pa mu je moje ime zasmetalo,pa mi je postavio pitanje o mojoj vjeri.
Videci na sta cilja odgovorio sam mu:"Ti,si crnac,tebe ne jebe niko,mozes biti krscanin,ali "pripadnost klubu", se racuna samo onda kada si Bjelac!
Dugo ce vremena proci,da ce se moci razmatrati o Islamskoj demokraciji,sto je sasvim moguce i realno za Bosanski Narod,koji je na istom nivou politickog razvoja kao i drugi narodi u regionu ,drugacije vjere.
I,zato ne vidim zasto bi bilo ekstremno da se naziva Islamska Demokracija!
Meni ne smeta,samo da nema veze sa Arapima!
Sve te price o odvojenosti Religije i Drzave,u Zapadnim demokracijama su samo "laicke" price.
Trebali bi da zivite na Zapadu,pa da vidite tu demokraciju na djelu.
Svi Krscani iz Srednjeg Istoka ,bez obzira koje boje bili,imaju vecu cijenu od Bosanca,Muslimana,zahvaljujuci toj uzvisenoj Zapadnoj Civilizaciji.
Bio sam u situaciji,da crnac iz Egipta koji se je u zapadnoj Hemisferi malo opustio, pa mu je moje ime zasmetalo,pa mi je postavio pitanje o mojoj vjeri.
Videci na sta cilja odgovorio sam mu:"Ti,si crnac,tebe ne jebe niko,mozes biti krscanin,ali "pripadnost klubu", se racuna samo onda kada si Bjelac!
Dugo ce vremena proci,da ce se moci razmatrati o Islamskoj demokraciji,sto je sasvim moguce i realno za Bosanski Narod,koji je na istom nivou politickog razvoja kao i drugi narodi u regionu ,drugacije vjere.
I,zato ne vidim zasto bi bilo ekstremno da se naziva Islamska Demokracija!
Meni ne smeta,samo da nema veze sa Arapima!
-
Sarafcina
#32 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
bosmen wrote:Pusti se sistema,kojih kazes da nemaSarafcina wrote:bosmen wrote: po tome znaci da demokratiji nema mjesta u Islamu niti Islamu u demokratiji
smijesno
nije smijesno.. ta dva sistema su nespojiva.
u islamskom uredjenju (kojeg danas nemas) legislativa je u Bozijim rukama (vjerski izvori), dok je u demokratiji legislativa u rukama grupe ljudi (nekakva vecina), a ta vecina se obicno u nekakvom pocetku definise puskom.
u islamskom uredjenju vlast je u rukama muslimana, dok je u danasnjim demokratijama vlast u rukama nacija.
Da ili ne?
ma ne mogu ti odgovoriti bez davanja jasnih definicija pojmova i definisanja sta sve dati pojam obuhvata.
a inace, ja demokratiju uopste ne smatram vrhunskim dostignucem, jer sam zivio i u .. kako to zovu oni sto su upalili svjetlo "komunistickom totalitarizmu" i ovoj demokratiji. I znam gdje mi je bolje, bez obzira na svo teoretisanje.
Teoretski, islam i demokratija su nespojivi (primjeti da ja ovdje pricam o islamu kao drustvenom uredjenju, a ne kao skupu vjerskih obreda). Jednostavno, razlikuju se u samoj svojoj srzi (nacinu legislacije) ali imaju dodirne tacke.
Teoretski, ali samo teoretski, u demokratiji je moguce izvoditi legislativu po islamskim principima i onda je davati i usvajati u parlamentima (to je varijanta koju ko fol zagovara to gore spomenuto m.b. .. ono hajmo imati parlamentarce koji ce biti po nasem ceifu i onda cemo imatu islamsku demokratiju), ali taj nacin jos nigdje nije profunkcionisao, a ja mislim da i nece. U principu mislim da se zapad najvise i plasi takve varijante, a i na nasim prostorima se redovno pojavljju dusebriznici koji bi uvodili poligamiju i njihovi protivnici koji pricaju da ce bosnjaci da nametnu opstu zabranu kurvanja i cuganja i da ce svima narediti da idu u dzamiju.
ihhhhaaaaa.. razvukoh ga ja ...
Islamsko uredjenje je postojalo odrzavalo se jedan duzi vremenski period.
A samo i da kazem ovom gore, Kur'an se ne bi mogao smatrati ustavom, ali da sad ne ulazimo u te detalje, prvi ustav u svijetu .. kazu da je bila Medinska povelja (li Medinski ustav, kako ga valjda zovu) ..... http://www.constitution.org ... cini mi se da su oni imali par lijepih eseja na temu ustava (nije muslimanski izvor).
- [Matrix]
Problem sinkretizma Islamske religije i savremene demokracije nije kako neko kaze teoretisanje.vrlo su jasni primjeri nespojivosti,ali oni ne dolaze iz sustine islamske teologije vec iz njena tumacenja i njene svjetovne uloge.Niame islmaska religija danas je duboko podjeljenja a na rubovima su krvavi i sve krvaviji tragovi sektastva(irak),religija postaje ideologija,tj gubi se veza za bozanskom dimenzijom ,islam postaje politicko orudje za ostvarivanje istog takovog cilja.Neko je od vas rekao,Islam je skup prava i aktivnosti a ne samo sistem vjerovanja ali to je tako sa svim religijama,dakle Islam nije izuzetak.Nije pitanje spojivosti Islama i demokracije pravo pitanje ,vec uopce kako integrirati duhovni sistem i sasvim svjetovni fenomen,kao sto je demokracija.Imate i jednu ljudsku dimenziju, konkretne primjere teokracija(Iran,Saudi Arabia) a to su modeli koji nisu uspjeli ispuniti drustvene zahtjeve apsolutne vecine,vec sluze interesima vjerskih elita ,povlastene manjine,jednom rijecju islamske drzave danas su, tiranide,po uzoru na krscanske iz srednjega vijeka,samo sto postoji jedan drustevni proces sto sve remeti ,a zove se globalizacija.Moglo bi se desiti da Islam i ostale religije potpuno izgube duhovni karakter jer u procesu globalizacije one se pretvaraju u mimiku i obicajnost u rituale ciji je jedini smisao ,politicki smisao a jedini nacin postojanja drustveni sukob,tj rat.Uostalom nije vam tesko primjetiti da mi danas o religiji ne govorimo iz pozicije duhovnosti vec iz pozicije suprostavljenosti jednih prema drugima,skoro da je tacno da ljudi stalno traze povode za novi sukob a "bozanska povlastenost" jednih nad drugima je najbolje opravdanje.Ja sam misljenja da mi jos zivimo u dobu mitologije i da religisjka duhovnost nije ostavila dublji trag,jer da jeste sva njena istina zapisna u svetima knjigama zivjela bi onako kako danas zive demokratske norme.
-
spongebob
ja sam ovdje par puta od samih vjernika, sto u medjusobnim prepiskama, sto u postovima procitanih na ceste varijacije ove teme na saxu skonto da se islam kao drustveno-pravno uredjenje i demokratija iskljucuju. pa nemam razloga da im ne vjerujem.
- Faust
Sintagma "politički islam" je uopćena i nikako da postavljač teme precizira na šta je konkretno mislio; demokratija svakako nije najbolje političko uređenje jer samo daje privid da većina odlučuje ko vlada. Ako samo u obzir uzmemo političku kampanju i angažiranje stručnjaka u analizi jednog birača, shvatiti ćemo da zapravo pobjeđuje onaj ko uspješnije prevari, ko napravi bolju iluziju.
Besmisleno je postaviti pitanje može li musliman biti demokrat jer musliman može biti i punker, to je stvar pojedinca.
Besmisleno je postaviti pitanje može li musliman biti demokrat jer musliman može biti i punker, to je stvar pojedinca.
- gospodar kuglastih munja
A ja sam negdje procitao da svim vjerskim knjigama ustvari nedostaje predgovor ( kazu da ga je neko namjerno ukrao, istrgnut je) gdje je objasnjen nacin upotrebe. Zato i ovolika lutanja i pogresna tumacenje i pogresne primjene. Svjet vjere je samo duhovni svjet, on ne postoji u stvarnosti. To je san.
-
kucuk
Nisam od onih koji se puno razumiju u u ovu oblast ali ono sto sam procitao i pokusao da razumijem shvatam ovako:
-sve religije pokusavaju usmjeravati glavne strateske ciljeve politike u drzavi,
-ni jedna ne voli demokratiju,
-sve se plase ”rizika savremenosti”,
-razlikuju se samo u metodima ostvaricanja cilja,
-u civiliziranim sredinama imaju tezi zadatak,
-kulturom, tradicijom i moralom upravljaju uglavnom u svim sredinama,
-opsno je sto cesto u realizaciji ciljeva angazuju neuke vjerske fanatike sto cesto moze da bude kontraefekat
”Religija i demokratija”, bi bolje zvucalo ime teme.
-sve religije pokusavaju usmjeravati glavne strateske ciljeve politike u drzavi,
-ni jedna ne voli demokratiju,
-sve se plase ”rizika savremenosti”,
-razlikuju se samo u metodima ostvaricanja cilja,
-u civiliziranim sredinama imaju tezi zadatak,
-kulturom, tradicijom i moralom upravljaju uglavnom u svim sredinama,
-opsno je sto cesto u realizaciji ciljeva angazuju neuke vjerske fanatike sto cesto moze da bude kontraefekat
”Religija i demokratija”, bi bolje zvucalo ime teme.
-
Tariq_rambo
#38 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
odmah bi ovu sintagmu zapalio POLITICKI ISLAM, to ko ono islamski terorizam, i evo jos uvijek kontam politicki islam i niakako da odredim sta ti je to. politicko pravosljavlje - ne ide, politicko katolicanstvo - ne ide, politicki budizam -svastaBosanac sa dna kace wrote:Kako vi gledate na politicki islam? Da li mislite da je moguca kombinacija ''politickog islama'' i demokratije, zapravo demokratije i islama uopste?
kako objasnjavate recimo to da je u Alziru Islamski front spasa pobijedio na demokratsikm izborima i sutradan svi pripadnici tog fronta su pohapseni?
Pa ne ide ni to
A Islam i demokratija, pa isto ako moze ici i katolicanstvo i demokratija sto ne bi isli islam i demokratija. nema to veze jedno s drugim jer i te nazovi islamske zemlje su sekularne,(u par njih jos funkcionise serijat kao pozitivno pravo- ostale su se sve zapadnjacki preusmjerile.
-
Sogan
U svojstvu iluzioniste po profesiji osjecam se prozvan da ispravim kardinalne greske u citiranoj tvrdnjiFaust wrote:...demokratija svakako nije najbolje političko uređenje jer samo daje privid da većina odlučuje ko vlada. Ako samo u obzir uzmemo političku kampanju i angažiranje stručnjaka u analizi jednog birača, shvatiti ćemo da zapravo pobjeđuje onaj ko uspješnije prevari, ko napravi bolju iluziju...
1. postojanje kampanje nije automatski znak prevare jer ona nije nista vise do komunikacioni format. A u slucaju da izabrana vlast tokom mandata iznevjeri ocekivanja koja su biraci izgradili na osnovu prezentirane kampanje, upravo demokratski sustav sadrzi legalne i institucionalne mehanizme pomocu kojih gradjani mogu opozvati vlast prevarantima, ako nista bar po isteku mandata, dok velik broj demokratskih ustava pruza istovremeno i mogucnost iniciranja prijevremenih izbora za zakonodovanu i/ili izvrsnu vlast.
2. to sto mi u struci analiziramo birace po svim mogucim i nemogucim varijablama te na osnovu tih rezultata kreiramo strategije za kampanje ne implicira dakle laz i prevaru u njihovom sadrzaju nego se odnosi iskljucivo na forme i kanale komunikacije.
3. vecina odlucuje ko vlada, to nije privid nego cinjenica jer tesko je poreci da se izbori odrzavaju ma sta ti mislio o osnovama na kojim gradjani biraju.
p.s. ovim nemam namjeru opovrgavati tvoju tvrdnju kako demokratija nije najbolje politicko uredjenje, sasvim je moguce da ima i boljih, zavisi sta ocekujes od politickog sustava... medjutim, ovo gore obrazlozenje ti nije nimalo odrzivo.
- Fair Life
Kod nas u BiH konkretno "politicki islam" je religija podignuta na nivo
drzavne religije, barem u onom dijelu BiH dokle dopire reisov glas.
I... bez da se reisa pita ne moze se prnuti.
Sulejman Tihic je bio u pokusaju da napravi nekakav rez izmedju politike i
uticaja reisa... i odleprsao je...
drzavne religije, barem u onom dijelu BiH dokle dopire reisov glas.
I... bez da se reisa pita ne moze se prnuti.
Sulejman Tihic je bio u pokusaju da napravi nekakav rez izmedju politike i
uticaja reisa... i odleprsao je...
-
Tariq_rambo
Mogo bi se ti kandidirati za tri clana predsjednika:):):):):)Sogan wrote:U svojstvu iluzioniste po profesiji osjecam se prozvan da ispravim kardinalne greske u citiranoj tvrdnjiFaust wrote:...demokratija svakako nije najbolje političko uređenje jer samo daje privid da većina odlučuje ko vlada. Ako samo u obzir uzmemo političku kampanju i angažiranje stručnjaka u analizi jednog birača, shvatiti ćemo da zapravo pobjeđuje onaj ko uspješnije prevari, ko napravi bolju iluziju...
1. postojanje kampanje nije automatski znak prevare jer ona nije nista vise do komunikacioni format. A u slucaju da izabrana vlast tokom mandata iznevjeri ocekivanja koja su biraci izgradili na osnovu prezentirane kampanje, upravo demokratski sustav sadrzi legalne i institucionalne mehanizme pomocu kojih gradjani mogu opozvati vlast prevarantima, ako nista bar po isteku mandata, dok velik broj demokratskih ustava pruza istovremeno i mogucnost iniciranja prijevremenih izbora za zakonodovanu i/ili izvrsnu vlast.
2. to sto mi u struci analiziramo birace po svim mogucim i nemogucim varijablama te na osnovu tih rezultata kreiramo strategije za kampanje ne implicira dakle laz i prevaru u njihovom sadrzaju nego se odnosi iskljucivo na forme i kanale komunikacije.
3. vecina odlucuje ko vlada, to nije privid nego cinjenica jer tesko je poreci da se izbori odrzavaju ma sta ti mislio o osnovama na kojim gradjani biraju.
p.s. ovim nemam namjeru opovrgavati tvoju tvrdnju kako demokratija nije najbolje politicko uredjenje, sasvim je moguce da ima i boljih, zavisi sta ocekujes od politickog sustava... medjutim, ovo gore obrazlozenje ti nije nimalo odrzivo.
Daj malo prakticnih primjera za ovo sto si piso, pusti teoriju. Uzet cu i ja ne znam ti od platona, Zan zak rusoa, savinjija, chomskog itd... i prepisivat teorije o drzavi , demokratiji, pravu, to je sve mrtvo slovo na papiru
-
artzy
#42 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
Ako kazes "politicki Islam" pretpostavljam da mislis na politicku struju koja zagovara Islamsko politicko uredjenje i Serijat na mjesto pravog pravnog sistema. U tom slucaju "politicki Islam" je direktno protiv demokratije, protiv demokratskog drustvenog uredjenja i radi na tome da ga ukine i uspostavi drugacije uredjenje.Bosanac sa dna kace wrote:Kako vi gledate na politicki islam? Da li mislite da je moguca kombinacija ''politickog islama'' i demokratije, zapravo demokratije i islama uopste?
Bilo kojoj organizaciji koja zagovara ukidanje, rusenje sistema i revoluciju ne bi trebalo da bude dozvoljena aktivnost.
You shall not accept any information, unless you
verify it for yourself. I have given you the
hearing, the eyesight, and the brain,
and you are responsible for using them.
Quran 17:36
-
Sarafcina
#43 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
islam je pored toga sto je religija i cjelokupan drustveno-ekonomski sistem, pa ga zbog toga ne mozes porediti sa katolicantsvom u tom segmentu.Tariq_rambo wrote:odmah bi ovu sintagmu zapalio POLITICKI ISLAM, to ko ono islamski terorizam, i evo jos uvijek kontam politicki islam i niakako da odredim sta ti je to. politicko pravosljavlje - ne ide, politicko katolicanstvo - ne ide, politicki budizam -svastaBosanac sa dna kace wrote:Kako vi gledate na politicki islam? Da li mislite da je moguca kombinacija ''politickog islama'' i demokratije, zapravo demokratije i islama uopste?
Pa ne ide ni to
A Islam i demokratija, pa isto ako moze ici i katolicanstvo i demokratija sto ne bi isli islam i demokratija. nema to veze jedno s drugim jer i te nazovi islamske zemlje su sekularne,(u par njih jos funkcionise serijat kao pozitivno pravo- ostale su se sve zapadnjacki preusmjerile.
a ovaj artzy iznad je to toliko gurnuo u krajnost da .... previse generaliziras jarane. sve je to puno fleksibilnije nego sto se tebi cini.
Last edited by Sarafcina on 07/08/2007 01:30, edited 1 time in total.
-
Tariq_rambo
#44 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
To sto si napisao na dunjaluku ne postoji, ne znam za gore sta nas ceka!artzy wrote:Ako kazes "politicki Islam" pretpostavljam da mislis na politicku struju koja zagovara Islamsko politicko uredjenje i Serijat na mjesto pravog pravnog sistema. U tom slucaju "politicki Islam" je direktno protiv demokratije, protiv demokratskog drustvenog uredjenja i radi na tome da ga ukine i uspostavi drugacije uredjenje.Bosanac sa dna kace wrote:Kako vi gledate na politicki islam? Da li mislite da je moguca kombinacija ''politickog islama'' i demokratije, zapravo demokratije i islama uopste?
-
Sogan
Ne kontamTariq_rambo wrote:Mogo bi se ti kandidirati za tri clana predsjednika:):):):):)Sogan wrote:U svojstvu iluzioniste po profesiji osjecam se prozvan da ispravim kardinalne greske u citiranoj tvrdnjiFaust wrote:...demokratija svakako nije najbolje političko uređenje jer samo daje privid da većina odlučuje ko vlada. Ako samo u obzir uzmemo političku kampanju i angažiranje stručnjaka u analizi jednog birača, shvatiti ćemo da zapravo pobjeđuje onaj ko uspješnije prevari, ko napravi bolju iluziju...
Daj malo prakticnih primjera za ovo sto si piso, pusti teoriju. Uzet cu i ja ne znam ti od platona, Zan zak rusoa, savinjija, chomskog itd... i prepisivat teorije o drzavi , demokratiji, pravu, to je sve mrtvo slovo na papiru
-
Tariq_rambo
ne mislim da si se pozvao na nekog teoreticara niti da si zaveo neku teoriju ovdje al ono sto si napisao opovrgavajuci prethodni komentar, ono pod stavkama 1 . 2. 3. je cista teorija daj napisi prakticne primjere po recenicu bar. eto to sto ti je boldiranoSogan wrote:Ne kontamTariq_rambo wrote:Mogo bi se ti kandidirati za tri clana predsjednika:):):):):)Sogan wrote: U svojstvu iluzioniste po profesiji osjecam se prozvan da ispravim kardinalne greske u citiranoj tvrdnji
Daj malo prakticnih primjera za ovo sto si piso, pusti teoriju. Uzet cu i ja ne znam ti od platona, Zan zak rusoa, savinjija, chomskog itd... i prepisivat teorije o drzavi , demokratiji, pravu, to je sve mrtvo slovo na papirukakvu sam ja to ovdje teoriju napisao, ili gluho bilo pozivao se na politicke mislioce koje ne mogu ko ni pite drobanice
Praktican primjer konkretno cega te zanima
-
artzy
#47 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
islam je pored toga sto je religija i cjelokupan drustveno-ekonomski sistem, pa ga zbog toga ne mozes porediti sa katolicantsvom u tom segmentu.
a ovaj artzy iznad je to toliko gurnuo u krajnost da .... previse generaliziras jarane. sve je to puno fleksibilnije nego sto se tebi cini.
Volio bih nauciti nesto vise o nekoj drzavi gdje je "na snazi" takav "cjelokupni drustveno-ekonomski sistem".
Imam problem kada pokusam da zamislim dva "cjelokupna drustveno-ekonomska sistema" u jednoj drzavi.
Mogu zamisliti neku politicku organizaciju koja ce biti nesto slicno njemackim demo-kriscanima.
-
Sarafcina
#48 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
artzy wrote:islam je pored toga sto je religija i cjelokupan drustveno-ekonomski sistem, pa ga zbog toga ne mozes porediti sa katolicantsvom u tom segmentu.
Volio bih nauciti nesto vise o nekoj drzavi gdje je "na snazi" takav "cjelokupni drustveno-ekonomski sistem".
Imam problem kada pokusam da zamislim dva "cjelokupna drustveno-ekonomska sistema" u jednoj drzavi.
Mogu zamisliti neku politicku organizaciju koja ce biti nesto slicno njemackim demo-kriscanima.
islamska drzava odnosno hilafet ..dobrih osamsto godina
potom i otomanska drzava u dobrom dijelu svog postojanja
ja nisam ni reko da ih oba zamisljas... ali vrati se procitaj prethodne postove, bezze je da se ponavlja....
-
Tariq_rambo
#49 Re: ''Politicki islam''+demokratija=???
Ode ti od kulina banaSarafcina wrote:artzy wrote:islam je pored toga sto je religija i cjelokupan drustveno-ekonomski sistem, pa ga zbog toga ne mozes porediti sa katolicantsvom u tom segmentu.
islamska drzava odnosno hilafet ..dobrih osamsto godina
potom i otomanska drzava u dobrom dijelu svog postojanja
ja nisam ni reko da ih oba zamisljas... ali vrati se procitaj prethodne postove, bezze je da se ponavlja....
-
Sogan
ahaTariq_rambo wrote:ne mislim da si se pozvao na nekog teoreticara niti da si zaveo neku teoriju ovdje al ono sto si napisao opovrgavajuci prethodni komentar, ono pod stavkama 1 . 2. 3. je cista teorija daj napisi prakticne primjere po recenicu bar. eto to sto ti je boldiranoSogan wrote:Ne kontamTariq_rambo wrote: Mogo bi se ti kandidirati za tri clana predsjednika:):):):):)
Daj malo prakticnih primjera za ovo sto si piso, pusti teoriju. Uzet cu i ja ne znam ti od platona, Zan zak rusoa, savinjija, chomskog itd... i prepisivat teorije o drzavi , demokratiji, pravu, to je sve mrtvo slovo na papirukakvu sam ja to ovdje teoriju napisao, ili gluho bilo pozivao se na politicke mislioce koje ne mogu ko ni pite drobanice
Praktican primjer konkretno cega te zanima
1. odredjena stranka pred izbore (uzmimo ovdje za primjer SDP BiH) odluci da izmedju ostalog fokusira i na troskove drzavne administracije, odnosno javne sluzbe, jer po njihivom vidjenju ona guta prevelik dio budzeta. U svojoj objavi planirane politike naglase dakle da u slucaju njihovog dolaska na vlast imaju namjeru srezati i efektivizirati taj sektor te preusmjeriti oslobodjena sredstva, izmedju ostalog, na zdravstvo. Stoga svrstaju to pitanje/problem troskova drzavne administracije u svoju predizbornu kampanju.
Vidis li ti tu negdje a priori laz ili prevaru? Ja ne. Da li su troskovi drzavne administracije preveliki ili ne pitanje je politicke preferencije i stava, dakle subjektivno. Da li ce SDP BiH zaista reducirati i efektivizirati drzavnu administraciju te preusmjeriti oslobodjena sredstva na zdravstvo mozemo saznati tek u slucaju da dobiju izbore i budu u mogucnosti da sprovedu svoju politiku. Dakle, postojanje fenomena kampanje nije automatski znak prevare
2. i tim putem odluci SDP BiH da se pred izbore obrati marketinskim strucnjacima za pomoc u kreiranju svoje predizborne kampanje
Potom se stupi analiziranju ta tri identifikovana biracka segmenta, njihove preferencije po pitanju konzumiranja informacija, u kojoj formi, kojim kanalima itd
3. za ovu tacku valjda ne moram davati primjere... izbori se zaista odrzavaju, ne radi se o konspiraciji ili iluziji