Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrvata
-
Bodkin
#76 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Mislim da je gotovo, otvorio si vec na pola pandorinu kutiju sa tim nacija i etnija. Vidjeces da ce se par stranica izgubiti na to 
-
eroslav
#77 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
ne slažem se..p.position je malčice drugačijiBasvod wrote:
Najveci kocnicari su Srbi pa onda Hrvati a najmanji Bosnjaci jer oni jedini imaju interes za opstankom i napretkom BiH.
-
eroslav
#78 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
ne slažem se ni s tobom...zašto bi to bilo logično?_Sarajka wrote:
Vidjećemo koliko će Srba i Hrvata biti u redovima ostalih i njih popovi educiraju ?:)
Da budu katolici i pravoslavci.Malo sutra !A logično bi bilo.Ne ?
-
eroslav
#79 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
odlika neviđenih licemjera, univerzalnost koja ne poznaje granice..Basvod wrote:Cini ti se, isto kao sto se svima cinilo da ce reformisti 1990. pobjediti.cyprus wrote:Međunacionalni odnosi BH naroda i nisu toliko loši koliko se priča... Al su politički zato katastrofalni...
Ljudi u BiH su lazljivi. Okrenes ledja a on ti majku...
al se slažem sa cipraninom, više politika razdvaja ljude nego samo stanje na terenu
-
eroslav
#80 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
.Krushna mrva wrote: MA ti prvo sebi razjasni sta znaci Bosnjak, pa ces vidjeti da je to arhaicna turska rijec koja zamjenjuje Bosanac. Toliko o pismenosti tih akademika koji su se pitali u taj vakat. Pricati s nekim koji nije sebi razjasnio sta je Bosnjak, a sta Bosanac je iluzorno
koliko se sjećam, mislim čak da je i noel malcom dao jako dobar osvrt na tu tezu (bosnaklar)
tko o čemu , baka o uštipcima...pojedinci o otvorenom separatizmu drugih i drugačijih na 101 načinCak se i ne doticem tzv Srba i Hrvata jer je kod njih situacija jasno i prepoznatljivo pod utjecajem spearatizma i sirenja Srpstva i Hrvatstva. - otvoreno stetna!
- escobar__
#81 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Exactly!Krushna mrva wrote:ne znam o kakvom formiranju govoris jer ako je neko formiran onda je to tvoj tor , i to tek 1993. godine (uz ona druga 2 od prije). Od sva 3 BiH nacionalizma ovaj (tvoj) je najjadniji jer s jedne strane manipulise ljudima koji se identifikuju s drzavom BiH, a s druge strane stoji nemocan naspram situacije u kojoj neuspjesno (po vasem kriterijumu) pokusava da okupi sve Bosance-muslimane pod kisobran novotarskog Bosnjastva... szbog takvih likova koji kao kao lokaciju navedu Republiku Bosnu, a zapravo sve rade da je ogade svima koji nisu muslimanai po njihovim mjerilima.. BiH i jeste gdje jesteescobar__ wrote:Napuštanje nacionalizma formiranjem bosanske nacije. Napuštanje "torova" formiranjem bosanskog "tora".
Btw, jašta će. K'o i Jugoslovenstvo što nas je spasilo svađe.
-
chill001
#82 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Krushna mrva wrote:MA ti prvo sebi razjasni sta znaci Bosnjak, pa ces vidjeti da je to arhaicna turska rijec koja zamjenjuje Bosanac. Toliko o pismenosti tih akademika koji su se pitali u taj vakat. Pricati s nekim koji nije sebi razjasnio sta je Bosnjak, a sta Bosanac je iluzorno. Cak se i ne doticem tzv Srba i Hrvata jer je kod njih situacija jasno i prepoznatljivo pod utjecajem spearatizma i sirenja Srpstva i Hrvatstva. - otvoreno stetna!
A sta je u slucaju Bosnjastva? Sirenje islama? Ili mozda i ne postoji objasnjenje sto je takodjer moguce!
-
_Sarajka
#83 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Pa ako je po mišljenju krušne mrvice bošnjaštvo kao nacionalna odrednica produkt Tunje, Alije i Sandzačkog muftije, te bivšeg Reisa, zašto ostale dvije nacionalne odrednice ne bi u bliskoj prošlosti mogle biti produkt svećeničkih i popovskih uvjerenja i besjedaeroslav wrote:ne slažem se ni s tobom...zašto bi to bilo logično?_Sarajka wrote:
Vidjećemo koliko će Srba i Hrvata biti u redovima ostalih i njih popovi educiraju ?:)
Da budu katolici i pravoslavci.Malo sutra !A logično bi bilo.Ne ?
-
eroslav
#84 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
paa...možda ipak nijesu baš toliko povodljive naravi?_Sarajka wrote:
Pa ako je po mišljenju krušne mrvice bošnjaštvo kao nacionalna odrednica produkt Tunje, Alije i Sandzačkog muftije, te bivšeg Reisa, zašto ostale dvije nacionalne odrednice ne bi u bliskoj prošlosti mogle biti produkt svećeničkih i popovskih uvjerenja i besjeda
mogli bi stvari postaviti na ovakav način, ilirski preporod je stvar prošlosti i nikakav revizionizam po tom (i sličnim pitanjima) nije prihvatljiv...niti realan
-
_Sarajka
#85 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Meni takodje nije realno današnje bošnjaštvo stavljati u okrilje nacionalnih stranaka i IZ.Tu temu smo apsolvirali više puta ..eroslav wrote:paa...možda ipak nijesu baš toliko povodljive naravi?_Sarajka wrote:
Pa ako je po mišljenju krušne mrvice bošnjaštvo kao nacionalna odrednica produkt Tunje, Alije i Sandzačkog muftije, te bivšeg Reisa, zašto ostale dvije nacionalne odrednice ne bi u bliskoj prošlosti mogle biti produkt svećeničkih i popovskih uvjerenja i besjeda![]()
mogli bi stvari postaviti na ovakav način, ilirski preporod je stvar prošlosti i nikakav revizionizam po tom (i sličnim pitanjima) nije prihvatljiv...niti realan
-
eroslav
#86 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
pa dobro, ne bih se baš želio miješati u stvari koje me se direktno ne tiču...al to opet ne znači da neam određen stav po tom pitanju sa kojim se, naravno, ne moramo složiti_Sarajka wrote:Meni takodje nije realno današnje bošnjaštvo stavljati u okrilje nacionalnih stranaka i IZ.Tu temu smo apsolvirali više puta ..eroslav wrote:paa...možda ipak nijesu baš toliko povodljive naravi?_Sarajka wrote:
Pa ako je po mišljenju krušne mrvice bošnjaštvo kao nacionalna odrednica produkt Tunje, Alije i Sandzačkog muftije, te bivšeg Reisa, zašto ostale dvije nacionalne odrednice ne bi u bliskoj prošlosti mogle biti produkt svećeničkih i popovskih uvjerenja i besjeda![]()
- Roland_Of_Gilead
#87 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
DoZeN wrote:zato sto Hrvati nisu iskreni u ocuvanju BIH,kao I 1992 god._Sarajka wrote:
Te razmirice poznate su i pticama na granama.BiH ipak nije razgradjena livada.Mene od svega što si naveo najviše ipak zanima zašto niko od hrvatskih ili bošnjačkih političara nije stavio na stol naziv RS.
Ako su SVA tri naroda konstitutivna na cjelokupnoj teritoriji BiH .
Nisu ni Bošnjaci.
Sefer Halilović u svojoj knjizi "Lukava Strategija" piše o jednom sastanku njega , Alije Izetbegovića i Ejupa Ganića u 11.mjesecu 1992-e godine.
- "Što kaže Suljo" - pita Ganić Aliju. Predsjednik se okreće prema meni i kaže:
-"Dobro je da ti čuješ ovaj razgovor. Pričao sam telefonom sa Ugljaninom i ja ga pitam(okreće se Ganiću)....Bi li narod u Sandžaku pristao na to da se Sandžak zamijeni za istočnu Hercegovinu?"
-"I . šta kaže Suljo?" - kaže opet Ganić koji kad razgovara sa Alijom sav lebdi i redovno imam dojam da će završiti u njegovom krilu. A Izetbegović miran , hladan kao razgovara prebacivanju šibica iz jednog džepa u drugi odgovara:
" Suljo kaže da bi narod u Sandžaku to sa oduševljenjem prihvatio"
Ganić kaže :"To bi bilo odlično"
"Naravno da bi bilo odlično. Skupiti narod , srediti državu i raditi svoja posla" - odgovara zadovoljno predsjednik.
A evo i video sa 5. Bošnjačkog sabora u vrijeme rata. Govori izaslanik SDA iz Bihaća Ejup Topić.
http://www.youtube.com/watch?v=ZXWerjx0 ... r_embedded
Dakle , kome se ne otvara, čovjek otvoreno kaže da BiH nije cilj nego sredstvo.
-
_Sarajka
#88 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Uz duzno poštovanje gospodine iznad, kad mi neki počnu iznositi strategiju " velikobošnjaćke politike " dodje mi da plačem.A vas post upravo navodi vodu na taj mlin.
- Roland_Of_Gilead
#89 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Jeli ti podržavaš tu strategiju? Ili ti se ne sviđa?_Sarajka wrote:Uz duzno poštovanje gospodine iznad, kad mi neki počnu iznositi strategiju " velikobošnjaćke politike " dodje mi da plačem.A vas post upravo navodi vodu na taj mlin.
Možda misliš da ja lažem? Ili da Sefer Halilović laže?
Nisam najbolje razumio post, s predpostavkom da meni odgovaraš.
-
_Sarajka
#90 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Ni jedno, ni drugo ni treće.Mada je replika upućena tebi da.Kao što rekoh razglabati o nekoj velikobošnjačkoj politici i pokojnom Aliji, Ganiću pa i Seferu kao idejnim tvorcima jalov je posao.Roland_Of_Gilead wrote:Jeli ti podržavaš tu strategiju? Ili ti se ne sviđa?_Sarajka wrote:Uz duzno poštovanje gospodine iznad, kad mi neki počnu iznositi strategiju " velikobošnjaćke politike " dodje mi da plačem.A vas post upravo navodi vodu na taj mlin.
-
zavrzlama
#91 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
I stvoril se vecina u bosnjackom narodu,koja tezi podjeli BIH,stvaranju bosnjacke drzave,uspjese li tokom agresije na BIH porusiti sve nebosnjacke bogomolje,,......da medju bosnjacim ima velikobosnjaka koji su za bosnjacku jednonacionalnu drzavu IMA,imaju li potporu vecine bosnjaka Nemaju,imaju li bosnjacke stranke koje programski javno traze i rade na podjeli BIH ,Nemaju....sta ima...ima salonaca koji izjednacavaju bosnjacke pojedince bez ikakve potpore u bosnjackom narodu sa oficijelnim fasistickim politikama i rezimima koji djeluju na teritoriji BIH...
- Roland_Of_Gilead
#92 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Moram replicirati na ovo. Sefer Halilović se, ako je vjerovati njegovome pisanju, oštro protivio takvoj politici i to navodi kao jedan od najvećih razloga njegovog razlaza sa Alijom Izetbegovićem._Sarajka wrote:Ni jedno, ni drugo ni treće.Mada je replika upućena tebi da.Kao što rekoh razglabati o nekoj velikobošnjačkoj politici i pokojnom Aliji, Ganiću pa i Seferu kao idejnim tvorcima jalov je posao.Roland_Of_Gilead wrote:Jeli ti podržavaš tu strategiju? Ili ti se ne sviđa?_Sarajka wrote:Uz duzno poštovanje gospodine iznad, kad mi neki počnu iznositi strategiju " velikobošnjaćke politike " dodje mi da plačem.A vas post upravo navodi vodu na taj mlin.
- Zokipfc
#93 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Chmoljo vadi katanac 
- Roland_Of_Gilead
#94 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Hoćeš reć da Izetbegović , Ganić , Tihić , Silajdžić i co. nikada nisu imali nikakvu potporu u narodu?zavrzlama wrote:I stvoril se vecina u bosnjackom narodu,koja tezi podjeli BIH,stvaranju bosnjacke drzave,uspjese li tokom agresije na BIH porusiti sve nebosnjacke bogomolje,,......da medju bosnjacim ima velikobosnjaka koji su za bosnjacku jednonacionalnu drzavu IMA,imaju li potporu vecine bosnjaka Nemaju,imaju li bosnjacke stranke koje programski javno traze i rade na podjeli BIH ,Nemaju....sta ima...ima salonaca koji izjednacavaju bosnjacke pojedince bez ikakve potpore u bosnjackom narodu sa oficijelnim fasistickim politikama i rezimima koji djeluju na teritoriji BIH...
Mislim da SDA svojom politikom radi jako puno na tome da se stvara animozitet između naroda. Rade to i drugi , ali opet je nekako SDA abolirana. Zašto?
-
_Sarajka
#95 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Bošnjaci sasvim sigurno kao narod nisu imali nikakvu ideju stvaranja bošnjačke drzave ukorijenjenu u glavama političkih elita i gradjana.To što Sefer " začinjava " neke svoje navode u sadašnjem vremenu dobra je reklama.
I ova konstatacija se ne odnosi samo na Sefera nego općenito na sve bošnjačke političare.
Uporedjivati par redak i neki Video te navoditi na ideju velikobošnjaštva te podvlačiti paralelu sa velikosrpstvom te pojmove besmisleno je totalno .
I ova konstatacija se ne odnosi samo na Sefera nego općenito na sve bošnjačke političare.
Uporedjivati par redak i neki Video te navoditi na ideju velikobošnjaštva te podvlačiti paralelu sa velikosrpstvom te pojmove besmisleno je totalno .
Last edited by _Sarajka on 31/07/2013 14:16, edited 1 time in total.
- Havatar
#96 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
_Sarajka wrote:Meni takodje nije realno današnje bošnjaštvo stavljati u okrilje nacionalnih stranaka i IZ.Tu temu smo apsolvirali više puta ..eroslav wrote:paa...možda ipak nijesu baš toliko povodljive naravi?_Sarajka wrote:
- Havatar
#97 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Kad postoji i jedan Srbin koji nije cetnik onda ne smijemo generalizirati ali je zato dovoljno da ima 100 Bosnjaka koji su losi da bi sve Bosnjake izjednacili sa zlocincima .zavrzlama wrote:I stvoril se vecina u bosnjackom narodu,koja tezi podjeli BIH,stvaranju bosnjacke drzave,uspjese li tokom agresije na BIH porusiti sve nebosnjacke bogomolje,,......da medju bosnjacim ima velikobosnjaka koji su za bosnjacku jednonacionalnu drzavu IMA,imaju li potporu vecine bosnjaka Nemaju,imaju li bosnjacke stranke koje programski javno traze i rade na podjeli BIH ,Nemaju....sta ima...ima salonaca koji izjednacavaju bosnjacke pojedince bez ikakve potpore u bosnjackom narodu sa oficijelnim fasistickim politikama i rezimima koji djeluju na teritoriji BIH...
-
zavrzlama
#98 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
imali su potporu,od naroda za nezavisnu i multietnicku BIH,za neke njihove licne ambicije u vezi BIH nikad javno nisu smjeli reci,jer su znali da nemaju potporu naroda...dana sdodik laje protiv BIH jer ima potporu naroda za svoje ciljeve...Roland_Of_Gilead wrote:Hoćeš reć da Izetbegović , Ganić , Tihić , Silajdžić i co. nikada nisu imali nikakvu potporu u narodu?zavrzlama wrote:I stvoril se vecina u bosnjackom narodu,koja tezi podjeli BIH,stvaranju bosnjacke drzave,uspjese li tokom agresije na BIH porusiti sve nebosnjacke bogomolje,,......da medju bosnjacim ima velikobosnjaka koji su za bosnjacku jednonacionalnu drzavu IMA,imaju li potporu vecine bosnjaka Nemaju,imaju li bosnjacke stranke koje programski javno traze i rade na podjeli BIH ,Nemaju....sta ima...ima salonaca koji izjednacavaju bosnjacke pojedince bez ikakve potpore u bosnjackom narodu sa oficijelnim fasistickim politikama i rezimima koji djeluju na teritoriji BIH...
Mislim da SDA svojom politikom radi jako puno na tome da se stvara animozitet između naroda. Rade to i drugi , ali opet je nekako SDA abolirana. Zašto?
ako su imali potporu u necasnim zamislima...gdje su na terenu ti rezultati...gdje je republika muslimanska,aeorodrom alije izetbegovica,i mnoge druge stvari koje su prisutne na drugoj strani...
-
Hafis
#99 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
Međunacionalni odnosi među običnim ljudima u svim segmentima više nego zadovoljavajući (barem u sredinama gdje postoje njihovi međusobni doticaji). Normalno, u to sad nećemo ubrajati navijačke skupine i sl.Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrvata
Što se tiče političkih međunacionalnih odnosa između naroda, tu postoje određene razlike u konceptima, koje su u ovom trenutku gotovo nepremostive. Čak mislim da je i ta vrsta odnosa bila mnogo bolja prije nekih desetak godina...u stvari sve do obaranja aprilskog paketa.
Postoji i trenutni labavi savez srpsko-hrvatskog političkog establišmenta u BiH, koji nije produkt neke posebne ljubavi, već je proizvod zajedničkih interesnih segmenata trenutnih nacionalnih politika.
To bi tako izgledalo u globalu.
- Havatar
#100 Re: Politički i medjunacionalni odnosi Bošnjaka, Srba i Hrva
u Elektroprivredi i Energoinvestu se pricalo o ratu dok ste jos navijali 1988 za Jugoslaviju, Crvenu Zvijedu itd. Sta je kolega moga oca iz njegove firma i iz te druge zbrisalo vani na 3 godine prije rata! Islo se u Madzarsku, Italiju, Ceskoslavcaku, Francusku jer u to vrijeme si u tim drzavama sa YU pasosom mogao bez problema dobiti papire za boravak.