Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Forum za humanitarne akcije.
Pearl

#26 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Pearl »

lady, ako znas koja emisija i u koliko sati, najbolje da pises direktno hayatu. mislim da ce ti moci dati informacije (pogotovo ako je bio dnevnik)..

a ostali: tema je prebacena na podforum humanitarne akcije.. ako cete da prosipate patriotizam iz udobne fotelje i tople sobe, mozete otvoriti temu na podforumu politika (ili bilo kojem drugom) i oplesti ... ako nastavite sa prepucavanjem, komentare cu jednostavno brisati, ... smatrajte ovo upozorenjem od moderatora..

tema je: moze li se, i na koji nacin, pomoci covjeku...
recesija, nerecesija, nije to toliko ni bitno... onaj ko odluci da okrene glavu uradit ce to imao 5 KM, 500 KM ili 5 miliona KM primanja...
bogoljub

#27 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by bogoljub »

Topla voda wrote:nisam to gledao,mala plava ..sigurno i njima treba pomoci
al ovaj u rupi zivi!!
za ovo je malo reci da je dno dna.
covjek koji je prije rata bio rudar i koji je u ratu dva puta ranjen ,ovo da prozivljava. :x
ne osjecam se dobro,osjecam se krivim
Ma da!
Vjeruj mi Topla voda, da sam se rasplako bio ko dijete.
Pa zar nije sramota! Čovjek sigurno i nezna svoja prava o Birou i primanjima, Jednostavno operisan je od svega,
Dojadilo mu da se bori s aždahama u korumpiranoj administraciji. Onakav ranjen, odbačen nikome na pameti.......
Treba alarmirati što više javnosti. Pisati Ispuni mi želju! Nešto uraditi...stvarno!
pustopoljina

#28 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by pustopoljina »

taj covjek treba:
1.krov nad glavom
2.kontakt osobu da ostvari ikakva prava
3.koju marku

ja mogu djelovati pod 3.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#29 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by mIRCerka »

Crnkić: Ne može država znati za svaki slučaj
Ministar obećava pomoć, proziva SDP-ovog načelnika i kritizira boračka udruženja...
04.03.2009. 11:00

Potresna priča o demobilisanom borcu Armije RBiH Feridu Sinanu, koji živi u rupi, odnosno rudarskom kopu, nadomak Kaknja, omekšala je srce mnogim čitaocima koji su je pročitali jučer u "Dnevnom avazu" te su se javili i izrazili želju da pomognu ovom nesretnom čovjeku.

Imao kuću

Za razliku od njih, predstavnici zvaničnih institucija koji bi se trebali brinuti o socijalno ugroženima, a koje smo jučer kontaktirali, administrativnim rječnikom nalazili su izlike o nenadležnosti, nabrajali koja bi prava Sinan trebao koristiti, kako vode brigu o ovoj populaciji, kako pomažu u skladu sa svojim mogućnostima...

U Općini Kakanj tvrde da se Sinan nikada nije obratio tražeći pomoć u osiguranju stambenog prostora za život.

- Obraćao se nekoliko puta zahtjevom za jednokratnu novčanu pomoć i svim njegovim zahtjevima je udovoljeno. Općina Kakanj ima mogućnost da svakom borcu koji se nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, a koji se obrati zahtjevom, osigura plaćanje stanarine - kazao nam je Evelin Memić, saradnik za informiranje.

U Općini još kažu da posjeduju informacije da je Sinan 1999. godine samovoljno napustio RMU Kakanj i prijavio se u Zavod za zapošljavanje te da je imao kuću koju je prodao.

Sinan: Priča o nesretnom čovjeku ganula čitaoce

Sinan: Priča o nesretnom čovjeku ganula čitaoce

Uz čuđenje da takvih slučajeva ima u Kaknju, koji je, kako kaže, "jaka" općina, jer ima termoelektranu, cementaru, rudnike... Zahid Crnkić, federalni ministar za pitanja boraca, kaže da je socijalna i boračko-invalidska zaštita ustavna nadležnost kantona.

- Postoje i centri za socijalni rad, u Kaknju je i onaj SDP-ov poznati načelnik (Mensur Jašarspahić, op. a.)... - kazao je ministar.

Dodatne provjere

Dodatnim provjerama, Crnkić se uvjerio da je Sinan "bio borac, da je ranjavan, da prima naknadu od 150 KM, da ima pravo na zdravstvenu zaštitu te da prije rata nije služio vojsku zbog duševnog poremećaja".

- Znači, ima prava, ali ih možda ne koristi. Zato i postoje boračka udruženja, pa ćemo preko njih doći do njega, baviti se njime i pomoći mu. Ta udruženja ću kritizirati, jer ne može država znati za svaki slučaj - kazao nam je jučer Crnkić.

Mora podnijeti zahtjev

Kako su nam objasnili u Općini Kakanj, Ferid Sinan, prema važećim kriterijima, može ostvariti pravo na plaćanje kirije u periodu od šest mjeseci do 150 KM, a plaćanje se može produžiti još šest mjeseci u izuzetnim slučajevima. Podsjećaju, uvjet je Sinanov lični zahtjev.
Feridu počela stizati pomoć
Trojica dobrotvora Sinanu donijela nešto novca, odjeće, obuće i sredstava za higijenu...
05.03.2009. 10:25

Na licu Ferida Sinana, demobilisanog borca Armije RBiH koji živi u rudarskoj jami nadomak Kaknja, jučer se mogao primijetiti i osmijeh. Razlog njegovog boljeg raspoloženja je pomoć dobrih ljudi koja počinje pristizati nakon pisanja našeg lista.

- Bolje se osjećam ne samo zbog pomoći koje su donijeli ovi dobri ljudi, nego i zato što su došli da me obiđu. Sad znam da nisam potpuno prepušten sam sebi - priča nam Ferid, zahvaljujući se svima koji su već pomogli ili koji to tek namjeravaju učiniti.

U vrijeme naše posjete, zatekli smo trojicu dobrotvora koji su Sinanu donijeli nešto novca, odjeće, obuće i sredstava za higijenu. Nisu htjeli pred fotoaparat.

- Kada smo pročitali priču u novinama toliko nas je ganula činjenica da bivši borac, što smo i sami bili, živi u ovakvim uslovima. Odlučili smo doći i vidjeti šta mu je potrebno, a ako Bog da, planiramo se malo bolje organizovati i više pomoći - kazali su nam sa molbom da im ne objavljujemo ni imena ni kolektiv iz kojeg dolaze.

Feridov "dom", jama 15-ak metar pod zemljom, jučer je bio u još lošijim uvjetima. Naime, zbog vode koja se slijeva u rupu, mjesto na kojem Sinan spava je potopljeno, a i deke kojim se pokriva su mokre. Dodatni problem stvara i klizište iznad ulaza u rupu.

Nije znao za prava

Ferid nam je jučer objasnio da zbog neupućenosti nije zahtijevao pomoć u stambenom zbrinjavanju od općine, ali da će to učiniti. Pojasnio nam je i da ima pravo na novčanu naknadu za demobilisane borce, ali da je neredovna.

- Imam pravo na tih 150 maraka, ali to je neredovno, već nam duguju pet naknada, nikad ne znam kad ćemo ih dobiti - objasnio je Sinan, ponavljajući da su mu na birou rekli da nema pravo na zdravstvenu knjižicu i na liječenje.
sinus

#30 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by sinus »

Ja koliko znam, odnosno koliko narod priča po gradu on nije izgubio posao nego su jedne godine iz rudnika mogli da odu svi koji su željeli i to uz određenu otpremninu od par hiljada KM ne znam tačno koliki iznos, a među onima koji su uzeli tu otpremninu je i navodno dotični borac...Imao je i stan u kojem je živio ali je i to prodao i sa rajom popio i sve pare spiskao...

Ja ne tvrdim ništa već samo pišem ono što se govorka po gradu...
grany-smith

#31 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by grany-smith »

sinus wrote:Ja koliko znam, odnosno koliko narod priča po gradu on nije izgubio posao nego su jedne godine iz rudnika mogli da odu svi koji su željeli i to uz određenu otpremninu od par hiljada KM ne znam tačno koliki iznos, a među onima koji su uzeli tu otpremninu je i navodno dotični borac...Imao je i stan u kojem je živio ali je i to prodao i sa rajom popio i sve pare spiskao...

Ja ne tvrdim ništa već samo pišem ono što se govorka po gradu...
Ako je to tačno,takvi ne zaslužuju ničije sažaljenje.
Što da pomažemo neradnike i one koji se hljeba žele dočepati bez motike.
Jarane zapljuj u šake,pa nađi kakav posao.
Poznajem mnogo bivših boraca,invalida koji se grčevito bore za svoju egzistenciju.Mnogi oni rade,bolje od mnogih zdravih,ne želeći da im neko udjeljuje sadaku.
Luke Perry

#32 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Luke Perry »

Prvi korak bi bio da Ferid ostavi rakiju i zamoli zenu da barem moze prespavati u kuci. Evo napisao sam ovo a da nisam ni procitao sta je sinus napisao. Vidi se iz aviona sta je Feridov problem :lol: Ma i nek ne ide kod zene. Dok je ratovao sigurno je neki nasilnik.
Arminovski

#33 Re: Politicari! Borac ABiH zivi u rupi!

Post by Arminovski »

Sta vam je neljudi? Rekla-kazala-po gradu je TRAC! Moze biti a i ne mora. Kako god bilo on je bio u rovu a to znaci da je rizikovao svoj zivot kad je bilo najpotrebnije a da nije bilo takvih sta bi bilo danas... Tu je zaradio. Pa sunce mu zarko da je ne znam kakav ne zasluzuje da bude u jami. I alkoholizam je problem, bolest koja se lijeci. A svasta... :(
Post Reply