POLIGAMIJA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Pearl

Post by Pearl »

kad ti nekome pametujes, onda si arogantan..

kad odredjeni tebi "pametuju", oni te poducavaju...

:zzzz:

koji dupli arsini... :povrac smajli:

by Latinica
Da, ako koristimo razum - a ne predrasude - doci cemo do identicnih zakljucaka.

aha, radi toga na planeti zemaljskoj svi isto vide Boga i svi sve isto tumace? ne samo da imamo preko 600 religija, smjerova i sekti, nego ako zadjemo u samo jednu religiju imamo vise "smjerova".. cak i islam kao najmladja monoteisticka religija se ne moze pohvaliti "identicnim zakljuccima" sljedbenika objave i hadisa Muhammeda a.s. ...
zato se znaci muslimani "pokrpase" na temi o hadisima i poligamiji, jer svako to shvati na isti nacin.. mozda govore razlicitim jezicima, a misle isto.. bit ce da je to... zanimljivo..

i reci mi molim te, ciji se to razum uzima kao validan (mozda tvoj) i cije predrasude kao krive (mozda svih tvojih neistomisljenika)? bas me zanima...

sujeta je jako tricky stvar ;) i nimalo draga Bogu... :) al bi to ti kao "autoritet" kakvim se predstavljas (posto svima nadjes za shodno da kazes kada su po tebi u krivu) valjda trebala da znas ;)
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Pearl wrote:kad ti nekome pametujes, onda si arogantan..

by Latinica

aha, radi toga na planeti zemaljskoj svi isto vide Boga i svi sve isto tumace? ne samo da imamo preko 600 religija, smjerova i sekti, nego ako zadjemo u samo jednu religiju imamo vise "smjerova".. cak i islam kao najmladja monoteisticka religija se ne moze pohvaliti "identicnim zakljuccima" sljedbenika objave i hadisa Muhammeda a.s. ...
zato se znaci muslimani "pokrpase" na temi o hadisima i poligamiji, jer svako to shvati na isti nacin.. mozda govore razlicitim jezicima, a misle isto.. bit ce da je to... zanimljivo..

i reci mi molim te, ciji se to razum uzima kao validan (mozda tvoj) i cije predrasude kao krive (mozda svih tvojih neistomisljenika)? bas me zanima...

sujeta je jako tricky stvar ;) i nimalo draga Bogu... :) al bi to ti kao "autoritet" kakvim se predstavljas (posto svima nadjes za shodno da kazes kada su po tebi u krivu) valjda trebala da znas ;)
@biseru... nemoj trositi vrijeme na ovome, pogleda dvije strane unazad, tema se davno "ofucala" i vise nema veze sa pocetnom :zzzz:
sigurno imas preca posla i boljih ideja :music2:
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

danas wrote:
jer u kuranu ne stoji da AKO dodje do brojnog poremecaja izmjedu muskarca i zena kao posljedica rata, tek ONDA mozete ozeniti po cetiri hanume, vec samo pise da se muskarac moze ozeniti sa jednom, dvije, tri, cetiri... poligamija se kao takva istorijski i praktikovala bez ikakvih restrikcija ili posebnih uvjeta, od muhamedovih dana, pa do sultanskih prenapucenih harema, pa do dana-danasnjeg u serijatski uredjenim drzavama poput saudijske arabije.
Ovdje govoris o razlici izmedju religije i tumacenja iste.

Religija moze biti savrsena, ljudi to nisu nikada.

Code: Select all

i ne samo da ja jos ne vidjeh nijedno drustvo koje je sama poligamija spasila od izumiranja (jer cak i u drasticnim situacijama poput recimo sovjetskog saveza poslije drugog svjetskog rata, zajednica se regenerisala bez poligamije), vec je praksa poligamije upravo uzrok mnogih drustvenih problema u zajednicama gdje se praktikuje (kao naprimjer, da muskarci slabijeg imovinskog stanja ostaju bez zena, ili da ovakva praksa ultimatno vodi do incestuoznih veza).  

Ne bas ultimativno, opasnost postoji samo u ovecem selu. :D
i naravno, sve i da su uslovi za odobrenje poligamije legitimni (kao sto ipak nisu) i dalje ostaje pitanje zasto ista nije odobrena u obrnutoj situaciji, gdje su zene ostale manjina zbog neke bolesti ili nebitno vec cega... pa onaj visak muskaraca treba nekako namiriti i sacuvati zajednicu od izumiranja...
Muskarci i zene se kao sto znas razlikuju - kako bioloski tako i emotivno. To je sasvim dovoljan razlog da poliandrija nije narocito popularna ( pa cak ni kao ideja ).
dakle, poligamija i dalje jeste nama (ko smo to "mi"?) relevantna,
Mi smo - ja i ti ( i ostali diskutanti na ovoj temi ). Happy ?
jer je i dalje odobrena u vecini arapskih zemalja, a dozivjesmo i da nedavno i delegat u bosni predlozi njeno legalizovanje.
Je li delegat imao neku znacajniju podrsku ?
i naravno, poligamija je relevantna jer kroz diskusije o istoj mozemo sagledati moralni i ini sklop odredjene vrste vjernika, koji ce se radije zapetljati u moralnu perecu braneci i opravdavajuci nesto sto i sami znaju da je problematicno prije nego sto ce priznati da u njihovoj savrsenoj vjeri ne fercera bas sve onako kako nam oni hoce predociti da fercera.
Nije neophodno problematicno, ukoliko se prije svega muskarac drzi nacela vjere. U praksi je vjerovatno problematicno.
i naravno, poligamija je relevantna jer nam dodje kao zgodna intelektualno-moralna prizma kroz koju se da posmatrati i iskristalizirati (ocigledno i dalje dominantni) patrijarhalni biblijsko-kuranski moral, po kome je muska pozuda okarakterisana kao humanitarni rad (kao da je qurac deficitarna roba ili lijek); po kome je kupleraj definisan kao blagodet i ugodnost obiteljskog zivota; po kome je neravnopravnost zene okarakterisana kao njena zastita; i po kome je zena koja -- cak i kroz karikiranje i zajebanciju -- trazi ravnopravnost koju joj bog eto garantuje, hinjski okarakterisana kao kurva.
1 ) Poligamija ne opravadava musku pozudu - ona postoji bez obzira na postojanje poligamije. Poligamija istu svodi u drustveno prihvatljive norme .

2 ) Poligamija - onako kako je preporucena - svaka supruga ima zasebnu kucu - nije nimalo veci "kupleraj" od vanbracnih prevara koje zamisli cuda - itekako postoje.

3 ) Ravnopravnost ne znaci da zene trebaju kopati samo zato sto to muskarci rade.

4 ) Istinska ravnopravnost medju polovima jos uvijek ne postoji nigdje na svijetu ( pogledaj razliku u platama bez obzira na identicnu skolsku spremu, broj zena drzavnika i sl ).
Latina

Post by Latina »

ztluhcs wrote:
Blablabla...
:P

A moja mama je ljepsa od tvoje. :D
Latina

Post by Latina »

KOGOD KADGOD wrote:
nemoj trositi vrijeme na ovome, pogleda dvije strane unazad, tema se davno "ofucala" i vise nema veze sa pocetnom :zzzz:
sigurno imas preca posla i boljih ideja :music2:
Izuzetno ruzan komentar od nekoga ko se dici vjerom.
Pearl

Post by Pearl »

znaci, poligamija je u sustini legalizacija kurvaluka... da skratimo...

ili: kako nemoralnu stvar uciniti moralnom, a da muskarci i dalje rade ono sto im se prohtije..
i bas zobg toga sto su muskarci i zene emotivno razliciti, ne znam kako bilo koja zena moze emocionalno da dijeli "svog" muskarca sa jednom, dvije ili tri druge zene.. jer se zna da nije moguce sve 4 voljeti i paziti istim intenzitetom, niti svu njihovu djecu voljeti isto..

al ko voli nek izvoli...
danas

Post by danas »

Latinica wrote: 1 ) Poligamija ne opravadava musku pozudu - ona postoji bez obzira na postojanje poligamije. Poligamija istu svodi u drustveno prihvatljive norme .

2 ) Poligamija - onako kako je preporucena - svaka supruga ima zasebnu kucu - nije nimalo veci "kupleraj" od vanbracnih prevara koje zamisli cuda - itekako postoje.

3 ) Ravnopravnost ne znaci da zene trebaju kopati samo zato sto to muskarci rade.

4 ) Istinska ravnopravnost medju polovima jos uvijek ne postoji nigdje na svijetu ( pogledaj razliku u platama bez obzira na identicnu skolsku spremu, broj zena drzavnika i sl ).
hajde da ne pocinjemo o tumacenju religije ili bilo koje ideologije... zavrsicemo ko zna gdje... evo da se kratko osvrnem na gornje:

1) drustveno prihvatljive norme -- po kome? za koga? valjda za one koji hoce vise zena, i ni za koga ostalog.
2) valjda se vjera treba izdici iznad vanbracnih prevara, a ne promovisati i regulisati iste.
3) mozda, a mozda i ne. mozda ravnopravnost znaci da muski trebaju da rade ono sto zene...
4) pa sta sa time? valjda govorimo o nekoj idealnoj situaciji, koja bi se -- po tebi -- ostvarila da svi ljudi zive onako kako kuran propovjeda. zene bi i dalje bile ravnopravne nasljedjujuci manje od sinova? a po tebi onda (da se nadovezem na tacku 3) zena ne treba da kopira sta muski rade, pa sta ce joj onda uopste jednaka plata... jer ravnopravna je -- na drugi nacin?
Latina

Post by Latina »

Pearl wrote:kad ti nekome pametujes, onda si arogantan..

Diskutujemo Pearl, ne poducavamo, barem ja nemam takve namjere.

Hm. Lijepo. Prijeki sud je u akciji. :D
Pearl wrote: by Latinica

aha, radi toga na planeti zemaljskoj svi isto vide Boga i svi sve isto tumace? ne samo da imamo preko 600 religija, smjerova i sekti, nego ako zadjemo u samo jednu religiju imamo vise "smjerova"..
I sta si time dokazala ? Sve te sekte i podsekte u svojoj biti robuju ljudskoj sujeti. S druge strane - sve u osnovi imaju pozitivan pristup prema prirodi i drugim ljudima.
cak i islam kao najmladja monoteisticka religija se ne moze pohvaliti "identicnim zakljuccima" sljedbenika objave i hadisa Muhammeda a.s. ...
Nazalost tako je.
Ako uzmemo da su ljudi obdareni razumom, onda su jedine razlike medju njima - u odnosu prema dobru i zlu.
Ne predstavljam se autoritetom, imam misljenje, ukljucujem se na teme koje me interesuju. Nadam se da ti nemas pretjeran problem u vezi s tim.

:D
simon13

Post by simon13 »

Zivjela poligamija i hue hefner.... :D :D :D
Pearl

Post by Pearl »

da ne citiram kilometarske postove...

ja ne govorim o fundamentima svake religije, tako da je komentar o dobru i zlu i prirodi suvisan.. ne znam jel' me nisi razumjela ili se pravis da nisi.. konkretno sam spomenula razlicito shvatanje jedne te iste stvari, konkretno: vidjenje dva vjernika muslimana kad je npr poligamija u pitanju - oba vjernika imaju pristup Kur'anu, hadisima, literaturi, oboje imaju ljubav prema Bogu i drugim bicima, oba su dobra u dusi, iskrenih namjera (da iskljucim i tvoj primjer da su neki ljudi dobri a neki zli).. pa opet, nekako, drugacije "shvatise" taj pojam.. zato pitam: ciji onda "razum" i "nedostatak predrasuda" treba da prevagne i da bude "pravilan".. jer je tvoj stav da bi zakljucak morao biti isti, ako imas isti Objavu, tj iste premise..

time se vracamo na diskusiju "ko je veci vjernik" i ko ima pravo drugom vjerniku da kaze da je dobar ili nije.. pa da ne bismo zalazili u ovo, ovo je samo opservacija...

ja imam problem samo kad neko nekom drugom po svojim (ljudskim) arsinima "odredjuje" kako i sta treba.. ;) sreca pa svim imamo mozak, iako koristimo samo mali procenat istog.. pa cemo sami i odgovarati za svoje postupke ;)
zato i ispada mozda na nekim temama da samo kritikujem ;) dok na drugim pomno pratim u upijam :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

:oops: ovaj...koliko vas zena bi pristalo na poligamiju :D koliko vas bi dalo svoj pristanak na to... i da li bi neka pristala da bude...jedna od cetiri...

mogu li na to pristati zene kojima se to sviđa...mislim takav koncept..., a da ih se ne osuđuje :D :oops:

sinoc cujem nesto na tv jedna zena kao svom muzu pere kosu ... a ova sto je mijenja kaze ""to je ...bla bla... kao neprihvatljivo u 21. vijeku"..a sta ako se to njoj sviđa?

Hoce li vam biti lakse, ako se ja izjasnim :D
Pearl

Post by Pearl »

zena wrote::oops: ovaj...koliko vas zena bi pristalo na poligamiju :D koliko vas bi dalo svoj pristanak na to... i da li bi neka pristala da bude...jedna od cetiri...

mogu li na to pristati zene kojima se to sviđa...mislim takav koncept..., a da ih se ne osuđuje :D :oops:

sinoc cujem nesto na tv jedna zena kao svom muzu pere kosu ... a ova sto je mijenja kaze ""to je ...bla bla... kao neprihvatljivo u 21. vijeku"..a sta ako se to njoj sviđa?

:thumbup:

to je poenta... ja ne zelim da mi se religijom opravdava muska pozuda.. i jos da se dokazuje da je to za zenino dobro.. nazovimo stvari njihovim pravim imenima.. it's fine by me, dok nije prinudno..

to mi je isto kao kad se kaze da zene MORAJU da budu pokrivene da ne izazivaju muskarce ?!?!??!??! helouuuuuuuuuuuuuu !! :x je li to razlog pokrivanja? to mi je "razlog" istog ranga kao i humanitarni kod poligamije.. :)

p.s. zeno, zar ti gledas TV :shock: :shock:

:kiss:
Latina

Post by Latina »

Sama si odgovorila Pearl.

Ako se dvije osobe svadjaju oko necega, odgovor na pitanje ko je u pravu mogu pronaci u onome ko nema sujete.

Moje misljenje u vezi s poligamijom je da u principu nemam problom u vezi s istom i razumijem zbog cega je bila preporucena. Isto tako razumijem da postoji mogucnost komplikacija u slucaju poligamije.

Moje misljenje je da su vanbracni izleti mnogo gori od poligamije. Ono sto je za mene nepodnosljivo u slucaju vanbracnog izleta je - da bih jednom zauvijek izgubila povjerenje u njega. Laz ne mogu podnijeti, ideju da on ( savrseni :D ) ima jos 3 zene, bih podnijela bez velike frke.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pearl wrote:
zena wrote::oops: ovaj...koliko vas zena bi pristalo na poligamiju :D koliko vas bi dalo svoj pristanak na to... i da li bi neka pristala da bude...jedna od cetiri...

to je poenta... ja ne zelim da mi se religijom opravdava muska pozuda.. i jos da se dokazuje da je to za zenino dobro.. nazovimo stvari njihovim pravim imenima.. it's fine by me, dok nije prinudno..

to mi je isto kao kad se kaze da zene MORAJU da budu pokrivene da ne izazivaju muskarce ?!?!??!??! helouuuuuuuuuuuuuu !! :x je li to razlog pokrivanja? to mi je "razlog" istog ranga kao i humanitarni kao kod poligamije.. :)
perlita draga...koncept poligamije khm...ne bih da objashnjavam nadaleko... ja sam tvrdolinijash :D al znam da ne smije biti prisile ni u kom slucaju... :oops: ali da sad ne duljim...

sta ako nekoj se to sviđa..pa cak i kao ovaj humanitarni koncept :D :oops: mozda nekome i to podize tempereturu... :oops:

p.s.
perla...gledam...pocela sam kad sam prestala citati...rekoshe mi...ĐE TI ZENO ZIVISH :D
danas

Post by danas »

zena wrote:
Pearl wrote:

to mi je isto kao kad se kaze da zene MORAJU da budu pokrivene da ne izazivaju muskarce ?!?!??!??! helouuuuuuuuuuuuuu !! :x je li to razlog pokrivanja? to mi je "razlog" istog ranga kao i humanitarni kao kod poligamije.. :)
perlita draga...koncept poligamije khm...ne bih da objashnjavam nadaleko... ja sam tvrdolinijash :D al znam da ne smije biti prisile ni u kom slucaju... :oops: ali da sad ne duljim...

sta ako nekoj se to sviđa..pa cak i kao ovaj humanitarni koncept :D :oops: mozda nekome i to podize tempereturu... :oops:
a sta ako se nekome svidja 4 muza ili hoce da bude i ona humanitarna hanuma da zbrine ugrozene... e -- to nemre nikako... jer je u manjini... i jer nije prirodno... i jer su muskarci pozudni a zene eto nisu...

:oops:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
Pearl wrote: :thumbup:

a sta ako se nekome svidja 4 muza ili hoce da bude i ona humanitarna hanuma da zbrine ugrozene... e -- to nemre nikako... jer je u manjini... i jer nije prirodno... i jer su muskarci pozudni a zene eto nisu...

:oops:
Ne moze...ako se pita ova religija... ne znam kako ti to tretiraju zakoni tamo đe živiš...il sta ja znam... to vec znash...
al...
hajd ti sebi otvori temu o tome, pa ce forumashi tretirati i to... ova se tice poligamije :D

nego, ti ne bi pristala? :oops: :D
Pearl

Post by Pearl »

Latinica wrote:Sama si odgovorila Pearl.

Ako se dvije osobe svadjaju oko necega, odgovor na pitanje ko je u pravu mogu pronaci u onome ko nema sujete.

Moje misljenje u vezi s poligamijom je da u principu nemam problom u vezi s istom i razumijem zbog cega je bila preporucena. Isto tako razumijem da postoji mogucnost komplikacija u slucaju poligamije.

Moje misljenje je da su vanbracni izleti mnogo gori od poligamije. Ono sto je za mene nepodnosljivo u slucaju vanbracnog izleta je - da bih jednom zauvijek izgubila povjerenje u njega. Laz ne mogu podnijeti, ideju da on ( savrseni :D ) ima jos 3 zene, bih podnijela bez velike frke.
eto ja ne bih.. jer me u svakom slucaju vara... samo je u prvom legalno, a u drugom nije.. a u drugom mu je dopusteno i preporuceno da ima jos djece sa drugim zenama, samim tim, moja djeca nemaju oca koja je tu za njih kad god im on zatreba... pogotovo u konceptu odvojenih kuca...

muskarci nisu vjerni po prirodi, ali ja definitivno nisam za varijantu da im se "izleti" ozakone.. jer tu zena u svakom slucaju pati.. kao i njena djeca..

ali to je samo moje misljenje..
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Pearl wrote:

eto ja ne bih.. jer me u svakom slucaju vara... samo je u prvom legalno, a u drugom nije.. a u drugom mu je dopusteno i preporuceno da ima jos djece sa drugim zenama, samim tim, moja djeca nemaju oca koja je tu za njih kad god im on zatreba... pogotovo u konceptu odvojenih kuca...

muskarci nisu vjerni po prirodi, ali ja definitivno nisam za varijantu da im se "izleti" ozakone.. jer tu zena u svakom slucaju pati.. kao i njena djeca..

dakle, ne bi to dopustila ni onima kojima se to sviđa? :D :oops:
danas

Post by danas »

zena wrote:
Pearl wrote:

izgleda mi da bi dopustila bas isto kao sto bi ti i latinica dopustile 4 muza -- onima kojima se to svidja :oops:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
Pearl wrote: eto ja ne bih.. jer me u svakom slucaju vara... samo je u prvom legalno, a u drugom nije.. a u drugom mu je dopusteno i preporuceno da ima jos djece sa drugim zenama, samim tim, moja djeca nemaju oca koja je tu za njih kad god im on zatreba... pogotovo u konceptu odvojenih kuca...

izgleda mi da bi dopustila bas isto kao sto bi ti i latinica dopustile 4 muza -- onima kojima se to svidja :oops:
mene sto se tice... :oops: :D

al nije valjda da se ti mjerish prema meni :oops: :D

to bi bilo nesto novo...

a kako to stoji u odnosu sa sexualnom orijentacijom i onim pravima "drugacijih"... :D
Pearl

Post by Pearl »

zena wrote:
Pearl wrote:

eno nje.. :D:D:D vakat ti je kuci da ides, prestala si da citas sve :D:D

hajd vrati se gore, tamo gdje sam ti dala thumsup i gdje kazem:

a i ja i ti znamo da ne bi trebalo da bude prislile ni u cemu, ali da ipak ima, a opravdava se religijom ;)
Last edited by Pearl on 12/12/2006 15:54, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

zena wrote: Ne moze...ako se pita ova religija... ne znam kako ti to tretiraju zakoni tamo đe živiš...il sta ja znam... to vec znash...
al...
hajd ti sebi otvori temu o tome, pa ce forumashi tretirati i to... ova se tice poligamije :D

da, ne moze... kad se pita ta religija... da.... so much for equality... :oops:

a tamo dje ja zivim su zakoni izgleda malo pravicniji i jednakiji, jer zena ima pravo haman na ISTO muzeva koliko i muz ima pravo na zena... pa mi nije jasno kako to obican covjek napravio pravedniji zakon od bozjeg :oops:

a ja bih pristala -- pa jesam li vec imala haremic, gdje svaki od njih imao jos po 3 hanume pored mene :oops: i fino smo se slagali svi... ja recimo nisam od onih sto vole da cojeku peru noge, ali bilo ih je sto i to vole... pa rasporedismo :D tako kod nas sve ravnopravno bijase -- iJope mi skontasmo pravednije i ravnopravnije... od.... te religije :oops:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote: Ne moze...ako se pita ova religija... ne znam kako ti to tretiraju zakoni tamo đe živiš...il sta ja znam... to vec znash...
al...

a tamo dje ja zivim su zakoni izgleda malo pravicniji i jednakiji, jer zena ima pravo haman na ISTO muzeva koliko i muz ima pravo na zena... pa mi nije jasno kako to obican covjek napravio pravedniji zakon od bozjeg :oops:

a ja bih pristala -- pa jesam li vec imala haremic, gdje svaki od njih imao jos po 3 hanume pored mene :oops: i fino smo se slagali svi... ja recimo nisam od onih sto vole da cojeku peru noge, ali bilo ih je sto i to vole... pa rasporedismo :D tako kod nas sve ravnopravno bijase -- iJope mi skontasmo pravednije i ravnopravnije... od.... te religije :oops:
da te krunishemo? :D sreca pa se i religija bira, bar ovdje kod nas... a bez izbora nema slobode...
ja biram opet Boga i islam... :) ali opet, moj izbor jel de?

a za boldirano...
dakle... moze se... :D :oops:
danas

Post by danas »

zena wrote: a kako to stoji u odnosu sa sexualnom orijentacijom i onim pravima "drugacijih"... :D
mrzim da se ponavljam... ali izgleda da moram... :roll:

pa evo:
teta danas je da ono sto vazi za jedne, vazi za sve... ili nikoga... ako se dvoje odraslih ljudi mogu vjencati, onda je nebitno kojeg su spola... ako moze hetero treba da moze i homo... ili niko brate... ako covjek moze privesti 4 zene, onda nek i zena ima pravo da privede cetvoricu... ili svima samo po jedan supruznik... nek je jednako -- nemam problem onda nikakav... sve dok su odrasli ljudi u pitanju, i dok im se tako 'svidja', i dok nema -- kako ono bi -- prisile :oops:

e, sad mi reci kako ti stojis sa pravima 'drugacijih'... da, teoretski ja prihvatam 4 zene... ali ne serijat :wink:... a ti draga? :oops:
danas

Post by danas »

zena wrote:
danas wrote:
al...

da te krunishemo? :D sreca pa se i religija bira, bar ovdje kod nas... a bez izbora nema slobode...
ja biram opet Boga i islam... :) ali opet, moj izbor jel de?

a za boldirano...
dakle... moze se... :D :oops:
neka bona, krunisi kakvog sto je od gladi spasio kakve cetiri curice time sto ih je ozenio :oops: on je mio bogu, a ne vaki ko ja :oops:

i ja velim -- sreca pa se ima izbora...
ja vidis uvijek biram principe i dosljednost... stas' kad sam naopak stvor...
Post Reply