Policija

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
♥ Julianna ♥

#2051 Re: Policija

Post by ♥ Julianna ♥ »

Isto bi mi i da je Skotland Jard :-D vidi mu šljema ahahahah
Creasy

#2052 Re: Policija

Post by Creasy »

Baudelaire wrote:Vela havle, kakvo smo mi društvo. Samo kod nas se pljuje na državu i na policiju kad država kupi policajcima uniforme, što je nešto najnormalnije u cijelom svijetu.

I to ova dvojica najvise od kojih je jedan navodno zavrsio Kriminalistiku, a drugi mi na PP salje poruke kako da postane specijalac... :D
Baudelaire

#2053 Re: Policija

Post by Baudelaire »

Ma standardno više postalo, daj da se pljuje po nečemu. Ima naravno mjesta za kritiku, ali nešto argumentovano, a ne izmišljotine i hrakotine. Meni je interesantno kako se sve što ne valja u policiji veže automatski za lošu državu BiH, kao da se svakodnedno ne otkriva puno veći broj istih ili sličnih slučajeva nesposobnosti i kriminala određenih policijskih službenika u puno većim i razvijenim državama od naše. Ali ne, kad se nešto loše desi u Njemačkoj, to je izuzetak, jer eto, Nijemci su bogovski narod, a kad se kod nas desi nešto takvo, ne valja država, ne valja narod, ne valja policija...
Creasy

#2054 Re: Policija

Post by Creasy »

micki125 wrote:
Creasy wrote:Koji licemjeri... :-)

Svaki dan pljujete po policiji, a hocete da radite u MUP KS. :roll:
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

e svašta ću ovdje pročitati, jedino ako ti znaš nešto što ja ne znam o mojim planovima. :lol:

Kolutaj sad ocima do mile volje, ne pomaze. :D

Jedino ako ne mislis sa Kriminalistikom da popravljas ljudima zube... :lol:
cappy_tempo

#2055 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

Creasy wrote:
Baudelaire wrote:Vela havle, kakvo smo mi društvo. Samo kod nas se pljuje na državu i na policiju kad država kupi policajcima uniforme, što je nešto najnormalnije u cijelom svijetu.

I to ova dvojica najvise od kojih je jedan navodno zavrsio Kriminalistiku, a drugi mi na PP salje poruke kako da postane specijalac... :D
mora se nekako skratiti vrijeme na poslu :mrgreen: . mada sta hoces,realno za vasu platu i posla "koliko" imate svak ziv bi bio specijalac u danasnjoj situaciji :mrgreen:

zato ce jos veci merak biti kad ti ja budem govorio koliko ces sklekova raditi i kako moras neke vjezbe raditi ali polako nadoce i vasim glavonjama da to uvedu :mrgreen:
sanaman

#2056 Re: Policija

Post by sanaman »

kakavdanakneiskustvu wrote:
BigGringo wrote:ne kontam... ocito nisi vidio da ide jedan u patroli i nosa sveskicu pa zapisuje, cuci na raskrsnici i gleda ima li kakvog hajra... znaci ako moze jedan kaciti kazne za nepropisno parkiranje i mlatiti prijavama na raskrsnici moze se i uspostaviti red sa jednim u patroli odnosno da se ne vozaju po trojica odnosno da se nikako ne vozaju, nego da su fino rasporedjeni po kvartovima na svakom cosku toliko ih ima. Mi ih hranimo a oni samo debljaju trbuscine i kad izbije belaj nema ih po sat vremena kao neku noc nisu nikako ni dosli orilo mi se naselje od vriske i bitke nema ih u 15.00 kraj smjene za prijave. Policajci hodaju po dvojica radi svjedocenja i nista drugo, tu funkciju "svjedoka" moze obavljati bilo ko pa dajte da se ljudi zaposle civili (sto bi rekao onaj mali iz masinske) i onako ako se pripuca ostavice kolegu bio policajac ili neki civil.

Sad cu napisati pricu jednog komandira ondasnje milicije koji mi je rekao da su policajci sve u stanju uraditi da bi bili upravu.

Zaustavio milicijoner :) vozilo stranih tabli nas covjek vozio auto i hadje nesto su prepirali elem policajac da bi ga nacepio napise u prijavi da mu je psovao Tita kako on rece Titu. Kaze meni taj bivsi sef policije da je to bilo kraj sto se tice prekrsaja :) oduzimanje putnih isprava, vozila itd itd. Kad je donio njemu prijavu rekao mu sef nece ovo ovako proci moras imati svjedoka i on ode pa se vrati sa kolegom :). Kaze kolega (naravno sve ide u pisanoj formi) ja sam vidio kako se moj kolega svadja sa nekim i da mu je taj opsovao titu, naravno sve bi bilo dobro da nije naveo da je prosao sa autom pored mjesta dogadjaja. Na kraju su morali priznati da su sve namjestili i dobili su neke sankcije. Ovo je ondasnja milicija a sta rade ovi policioner to je vec za istrazivanja

hahahahaha,čuj radi svjedočenja,da i to čujem,po dvojica su u patroli zato jer im je tako naređeno,tako im piše u patrolnim nalozima
dvojica su u patroli izmedju ostalog bas radi svjedocenja. E EU je to praksa, pa kada pocinis prekrsaj ili KD pozivaju se oba policajca...sta mislis u kom svojstvu? Kao svjedoci. A dvojica su iz sigurnosnhi razloga, dok jedan konrolira i provjerava drugi ga obezbjedjue.

A nalog, sta je nalog...to je komunisticki relikt koji kod nas postoji. nema tog naloga koji je iznad zakona. Zakon jasno definise obaveze i ovlastenja policije, procedure kao i moguce sankcije...ali se naravno nalogom uskracuje sloboda policajcu da slobodno procijeni gdje i kada vrsiti kontrolu...to ipak odluci neko drugi umjesto njega, sta on ima misliti :-) tako da...nego jesi li ikad vidio nalog i procitao sta pise u njemu...npr. da ce provoditi zakon taj i taj...nepotrebna stvar jer zakon vec postoji, samo se ponavlja. Al valja se oprati, nije mi pisalo u nalogu :-)
quasar

#2057 Re: Policija

Post by quasar »

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /120106031

Ispada oko 800 maraka po uniformi, sto nije malo, ali nije ni mnogo ako kvalitet bude na nivou potrebnog. Tu vjerujem da spadaju zimski i ljetni komplet.

Bio je problem sa opremom za OSBiH kada su preferirani domaci proizvodjaci, ali su se ljudima cizme raspadale na terenu. Iz nekih razloga, neko je shvatio da im trebaju cizme samo za parade (???????), pa je takve i napravio.

Na kraju su morali kupiti nove, uvozne, preko distributera vojne i policijske opreme.

Valjda se sad nece ponoviti ista greska. Da li neko zna koliko cesto se obnavlja uniforma? Tri, pet godina? Nikad?
Qler

#2058 Re: Policija

Post by Qler »

Ja koliko znam dobit ce i ljetnu i zimsku uniformu, komplet sa kapama, obucom, kosuljama i svime ostalim...
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2059 Re: Policija

Post by Velkoski »

Za specijalnu policiju postoji konkurs isto kao i za vojsku, a ja mislim da je Creasy ipak onaj obicni policajac jer nece da pokaze plocice :(
sanaman

#2060 Re: Policija

Post by sanaman »

Samo 1100 kompleta, znaci nece svi policijski sluzbenici dobiti novu uniformu...a 800 KM po kompletu je malo, po meni iako se uzima na veliko i po povoljnim cijenama ne mozes za taj novac nabaviti ekstra kvalitet. Samo cizme, cipele od kvalitetnog prozvodjaca npr. haix i jakne bez problema kostaju preko 500 KM...a da ne pricam o ostalim dijelovima koji bi trebali takodjer kvalitetni. na kraju budzet je ca. 62 miliona tako da ova nabavka predstavlja jedva preko 1% budzeta...jos ako znamo da se ne nabavlja svake godine....onda je to neznatna suma.
cappy_tempo

#2061 Re: Policija

Post by cappy_tempo »

i ovo im je puno. pa druga hefta kako su peticu koristili sjedista su pocijepali. ja ja futrole,pendrek i debela guzica
Miki123

#2062 Re: Policija

Post by Miki123 »

što jes' jes, vala ružno je vidjet debelog policajca :D
sinergija

#2063 Re: Policija

Post by sinergija »

Creasy wrote:MUP KS nabavlja nove uniforme za policijske službenike

Ukupno će biti isporučeno 1.100 kompleta uniformi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas je potpisalo ugovore s dobavljačima radno-taktičkih uniformi za policijske službenike, nakon što je završen postupak javne nabavke za dostavljanje ponuda.

Ukupno će biti isporučeno 1.100 kompleta uniformi čiji je izgled i sastav u potpunosti usklađen s Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji BiH i Tehničkim karakteristikama jedinstvene policijske uniforme u Federaciji BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić istakao je da je proces odabira dobavljača bio prilično kompliciran.

"Nabavka uniformi za policijske službenike bila je prioritet za ovo ministarstvo s obzirom da su ove sadašnje uniforme u upotrebi već desetak godina", dodaje Budimlić.

Dobavljači koji su izabrani u procesu javne nabavke su Uslužnost d.o.o. Sarajevo, Men d.o.o. Travnik, Integral d.o.o. Kladanj, Zenko d.o.o. Zenica, Shot d.o.o. Zenica i Koteks d.o.o. Tešanj.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora za nabavku uniformi iznosi 868.186 KM.

NAPOKON!!!

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
a drvlje i kamenje na ministra kako nece da nabavi uniforme. svi se prave blesavi kao da ne znaju kako sporo idu tenderske procedure. i jos da se neko slucajno zalio na neku glupost to je jeod dodoatnog vremena a mozda i ponistenje tendera. i naravno dezurni krivac je bio ministar. a nece da nabavi uniformu. jao depolitiziarne policije. :-)
r_faruk

#2064 Re: Policija

Post by r_faruk »

kako ce oni stati u nove uniforme............. jel se rade neki posebni brojevi :D
sanaman

#2065 Re: Policija

Post by sanaman »

Ja ne znam da li si imao srecu ili nesrecu da se pojavljujes na sudu. Policajci koji se pojave na sudu u pravilu se pozivaju u svojstvu svjedoka, znaci imaju dvojica da potvrde ono sto je bilo ili nije bilo...znas li recimo da ako bi u teoretskom slucaju supruznici koji rade u policiji nebi smjeli da rade zajedno u patroli jer bi imali pravo da odbiju svjedocenje kojim bi mozda teretili bracnog druga? Policajac je svjedok, nista vise nista manje...i naravno dvojica zbog fizicke sigurnosti/obezbjedjenja/pomoci jedan drugom isvjedocenja.
sanaman

#2066 Re: Policija

Post by sanaman »

sanaman wrote:Ja ne znam da li si imao srecu ili nesrecu da se pojavljujes na sudu. Policajci koji se pojave na sudu u pravilu se pozivaju u svojstvu svjedoka, znaci imaju dvojica da potvrde ono sto je bilo ili nije bilo...znas li recimo da ako bi u teoretskom slucaju supruznici koji rade u policiji nebi smjeli da rade zajedno u patroli jer bi imali pravo da odbiju svjedocenje kojim bi mozda teretili bracnog druga? Policajac je svjedok, nista vise nista manje...i naravno dvojica zbog fizicke sigurnosti/obezbjedjenja/pomoci jedan drugom isvjedocenja.

ali njihov posao nije da svjedoče,to se desi jednom policajcu jednom u godini,saobraćajci nešto više,x puta se pojavi samo jedan policajac na ročištu,drugi ne dođe,i ne bude nikakvih problema zbog toga,sudija vodi postupak kao i da su oba policajca tu
A sta je posao policajca nakon sto proslijedi prijavu? Zna se desiti da nijedan policajac ne dodje na rociste jer je situacija jasna, zna se desiti da svjedoci cekaju da udju u sudnicu da bi im bilo saopsteno kako nema potrebe za njihovim ponovnim izjavom, ako su vec prije dali jer je optuzeni npr. priznao djelo...na kraju zavisi od suda ili od advokata i same situacije i tezine djela...ali to ne mijenja sustinu da je policajac i dalje na sudu samo svjedok kojem i tuzilac, i advokat i sudija mogu postavljati pitanja koja mogu jako neugodna biti...sta mislis kada udje prvi policajac u sudnicu pa mu advokat postavi pitanje a onda kasnije drugom policajcu isto to pitanje pa traze nelogicnosti u odgovorima ili da ne kazem da pokusa dokazati da policajci ne govore istinu.

na kraju ne znam zasto osporavas ulogu policajca kao svjedoka na sudu...ljudi knjige o tome pisu.
sanaman

#2067 Re: Policija

Post by sanaman »

u americi po jedan policajac u patroli...u evropi nezamislivo, prevashodno iz dva razloga sigurnost i svjedocenje tj. dokazivanje djela sudu...sve se zavrsava na ove dvije stvari. U ovaj prvi sigurnost mozes podvesti dosta podtacaka, ne samo fizicku pomoc pri savladjivanju otpora nego dvojica lakse pruzaju pomoc unesrecnom poslije saobracajne nesrece ili sl. poziva pojacanje, samo neki primjeri...itd.
Don Zivconi

#2068 Re: Policija

Post by Don Zivconi »

kakavdanakneiskustvu wrote:[
A sta je posao policajca nakon sto proslijedi prijavu? Zna se desiti da nijedan policajac ne dodje na rociste jer je situacija jasna, zna se desiti da svjedoci cekaju da udju u sudnicu da bi im bilo saopsteno kako nema potrebe za njihovim ponovnim izjavom, ako su vec prije dali jer je optuzeni npr. priznao djelo...na kraju zavisi od suda ili od advokata i same situacije i tezine djela...ali to ne mijenja sustinu da je policajac i dalje na sudu samo svjedok kojem i tuzilac, i advokat i sudija mogu postavljati pitanja koja mogu jako neugodna biti...sta mislis kada udje prvi policajac u sudnicu pa mu advokat postavi pitanje a onda kasnije drugom policajcu isto to pitanje pa traze nelogicnosti u odgovorima ili da ne kazem da pokusa dokazati da policajci ne govore istinu.

na kraju ne znam zasto osporavas ulogu policajca kao svjedoka na sudu...ljudi knjige o tome pisu.

ko to osporava,samo mi je bila smiješna tvrdnja da patrolu čine dva policajca isključivo zbog svjedočenja
Pa i meni nije jasno radi cega dvojica u saobracajnoj patroli????? ako ne zbog svjedočenja radi cega onda da nije mozda da poguraju kakvo auto ako nece da upali :mrgreen: ma daj :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2069 Re: Policija

Post by Velkoski »

Ma furaju se na film Bad Boys !
Don Zivconi

#2070 Re: Policija

Post by Don Zivconi »

leet wrote:Ma furaju se na film Bad Boys !
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2071 Re: Policija

Post by Velkoski »

We ride together, we die together 8-)
Don Zivconi

#2072 Re: Policija

Post by Don Zivconi »

očito da ti ni ne treba pokušavati objašnjavati zbog čega dvojica u patroli
pa kazi nam ti šta dvojica policajaca u saobracajnoj patroli "rade"? jedino da podmetne ledja kolegi kad pise nalog, da uzme mito jer je lakse kad su dvojica, da svjedoci da ga nije uzeo ili ti znas nesto sto mi ne
kokuz_sa

#2073 Re: Policija

Post by kokuz_sa »

leet wrote:We ride together, we die together 8-)
We testify together :D
Don Zivconi

#2074 Re: Policija

Post by Don Zivconi »

kokuz_sa wrote:
leet wrote:We ride together, we die together 8-)
We testify together :D
:lol: :lol: :lol: :lol: jeste ludi :lol: :lol: :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2075 Re: Policija

Post by Chmoljo »

sinergija wrote:
a drvlje i kamenje na ministra kako nece da nabavi uniforme. svi se prave blesavi kao da ne znaju kako sporo idu tenderske procedure. i jos da se neko slucajno zalio na neku glupost to je jeod dodoatnog vremena a mozda i ponistenje tendera. i naravno dezurni krivac je bio ministar. a nece da nabavi uniformu. jao depolitiziarne policije. :-)
maloprije pomenuh na drugoj temi, ali da ovdje parafraziram - interesantno je kako su tenderske procedure išle jako lako kada su se nabavljala auta :D

ali biće da su to neke uniforme skuplje od novih golfova :D
Locked