polemika oko Bijelog Dugmeta

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

arci

Post by arci »

Uzela si mi misli iz glave, samo nisi do kraja bila postena. Nisi pitala sto se Dino sad sekira?

Zato sto je bio papak i glup i pristao da pjeva DZABA.

Dovlacili su mu raju na koncert autobusima u organizaciji SDA, a lovu za skup su dali BH Telekom, FDS i jos neki.

Nije on pjevao DZABA,to je patka za naivne....Dino nikada
i nista nije radio DZABA.Ne znam koliko ti je poznato,ali Dino
je dobio za onaj prvi koncert kod Vjecne vatre stan od 250m²
u Sa (malo ljudi zna za ovu inf.) a momci koji su svirali te noci s njim,onaj fantasticni bend ,bio je placen na jedvite jade,jadno i bijedno.Koncert na Kosevu (opet kao DZABA) -nije bio DZABA.Imao je Dino tal sa SDA i ima ga i dan danas.Znas samo sta meni nije jasno u cijeloj ovoj polemici....kome bi to Brega trebao donirati lovu sa ovog koncerta???Ratnoj sirocadi????Nemojte biti smijesni...
pa svi mi znamo da su gospoda iz SDA od tih novaca izgradili vile,pokupovali bijesna auta (da im se guze ne tresu dok se voze u vedrije krajeve)....Treba li mozda donirati dr. Ejubu Ganicu i njegovim "prelijepim" Eminama za skolovanje na najskupljim Univrezitetima,.....ne zasmeta nikom kad ekipa TV HAYAT udje u kucu
kod dr. Ganica i njegova ponosna kcerka proseta voditelja kroz kucu
(mramor,svila,zlato ,de lux...u srcu Sarajeva gdje ljudi nemaju sta da jedu???) :( Ne znam, tuzno je da nikom ne smeta smrad ispred vlastitih vrata....Brega je otisao i treba da plati,a Ganici,Tihici i ostala ekipa piju krv na slamku svakodnevno....i to nikom ne smeta.
A Dino,Dino bi prodao rodjenu rahmetli majku da moze - ZA LOVU!!!!!!! :-x
arnel

Post by arnel »

ja nisam u bosni, ali da jesam otisao bih sa jednim vel;ikom transparentom, gdje bi pisalo,
MLADEN VOJCIC TIFA KRALJ U SVOME KRALJEVSTVU
ZAJEDNICKOJ NAM DOMOVINI BiH

a za onoga nacistickog saradnika porku sa radio sapca,
majka Brankica pozdravlja svoga sina Slavisu koji ide u narodnu vojsku skorpiona pijesmom od nasega dragoga srbina brege zvanoga granata
120-tka okolo sarajeva
arnel

Post by arnel »

jer je o to vrijeme pijevao za njih takve
arnel

Post by arnel »

i opet bih ,
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:38, edited 1 time in total.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Prince wrote:Tariq, idi na koncert i lijepo se provedi, imaš izgleda i razloga jer se Alija psuje, a to tebi valjda godi. Nakon toga se najedi krmetine, napij se rakije, opsuj Aliju i ti nekoliko puta. Ujutro dok mahmuraš kupi Avaz, pogledaj jutarnji na Hayatu, i divi se insertima i tekstovima s koncerta.
Psovanje Alije i kupovanje AVAZA ne ide nikako, to ti ga je ko neki apsurd.
Krmetinu ne volim, previše mi je masna, a i musliman sam :lol: :lol: :lol:

A kad je bila tema na OVOM FORUMU O LIKU I DJELU ALIJE, NIJE 3-4 LJUDI STALO NA NJEGOVU STRANU, SVI SU GA BLATILI i psovali.
Sad je odjednom smrtni grijeh što je čovjek Aliju opsovao.
Kako čovjek može vjerovati tim ljudima kad su prije neki dan sve grozote o Aliji iznosili, a sad odjednom ga dižu u nebesa,
NEKO NEKOGA LAŽE OVDJE,
Ako voliš i poštuješ Aliju to trebaš dokazati na drugi način, a komunističke parole o zabrani psovanja druga Predsjednika (na javnom mjestu) ne pale više, PA KO HOĆE DA GA PSUJE NEKA GA PSUJE, A KO HOĆE DA GA .EBE NEK GA .EBE, ko ga voli nek izvoli.
da je Bregović rekao da voli i poštuje ALIJU, šta bi onda bilo.
BALIJE BI GA LIZALE,
Jaymz

#332 Odj..... ove kretene i idemo na Jamiroquai

Post by Jaymz »

karanana wrote:Hej Brega ispeglaj tu majicu, ne bi otisao da mi Cola da i ulaznicu i jos 30 maraka.

Nece da pjeva za Alijino Sarajevo a hoce za Slobin Beograd.

Jadnicima koji idu na koncert bih rekao fakat nesto veooooomaaaaa RUZNO,ali kultura mi ne dopusta,hehe.Starci su se ocito nalozili na pare i kontaju doci nama u Sarajevo!! Pogotovo jedan cetalj koji se valjao u parama, dok se ovdje krvlju branio svaki dio drage nam domovine.
Stvarno, ljudi , dajte molim vas ljudi,uozbiljite se...bar jos jednom poslusajte/procitajte onaj intervju jadnog gorancica...
A zar se vecina ne slaze sa mnom da su oni ipak nakon tolikih godina "MALO" ispuhali !? Bolje otici na koncert svjetski poznatog Jamiroquaia, nego na ovo sr..e. peace \m/

Usput , svaka ti dala , "karanana".
Jaymz

Post by Jaymz »

Tariq_rambo wrote:
Prince wrote:Tariq, idi na koncert i lijepo se provedi, imaš izgleda i razloga jer se Alija psuje, a to tebi valjda godi. Nakon toga se najedi krmetine, napij se rakije, opsuj Aliju i ti nekoliko puta. Ujutro dok mahmuraš kupi Avaz, pogledaj jutarnji na Hayatu, i divi se insertima i tekstovima s koncerta.

A kad je bila tema na OVOM FORUMU O LIKU I DJELU ALIJE, NIJE 3-4 LJUDI STALO NA NJEGOVU STRANU, SVI SU GA BLATILI i psovali.
Kako čovjek može vjerovati tim ljudima kad su prije neki dan sve grozote o Aliji iznosili, a sad odjednom ga dižu u nebesa,
NEKO NEKOGA LAŽE OVDJE,
Ako voliš i poštuješ Aliju to trebaš dokazati na drugi način, a komunističke parole o zabrani psovanja druga Predsjednika (na javnom mjestu) ne pale više, PA KO HOĆE DA GA PSUJE NEKA GA PSUJE, A KO HOĆE DA GA .EBE NEK GA .EBE, ko ga voli nek izvoli.
BALIJE BI GA LIZALE,

Ej Tare, ne kaki materet.Da ti nije bilo Alije mozda ni tebe ne bi bilo danas...
Nije stos u tome sto se psuje "drug Predsjednik" nego to sto ipak nije lijepo psovati mrtve ljude , kontas ? ;))
TkoSmeta

Post by TkoSmeta »

Ja ne znam cemu tolika polemika. Kome se ide na koncert neka ide, kome se ne ide neka ne ide. Goranov je izbor kome ce on da svira i koga ce politicki da podrzava, ako ikog podrzava. To je njegov licni izbor i vi to ne mozete da promijenite. Mozete samo da prihvatite negovo misljenje i da se s njim slazete ili ne. Ljutite se kad neko kaze da je Sarajevo mahala, a sami to pokazujete. Dvolicnost, zavist, ogovaranja, tzv raja itd. Raja ne postoji, a vi kako hocete. Osudjujete Gorana sto je otisao iz Sarajeva za vrijeme rata. Pa samo budala bi ostala, ako vec ima izbora da ode. A i vi sami bi ste otisli da ste mogli. To pokazuju i rezultati ankete pod imenom "Sta bi kad bi". Trenutno rezultat pokazuje da bi vecina otisla iz BiH. A ovamo kao osudjujete Gorana sto je otisao. Zato imajte jednom u zivotu sopstveno misljenje. Nemojte da raja misli za vas. Ma sta ja tu serem. Sad ce svi da me napadnu sa "neoborivim argumentima" i "opste poznatim cinjenicama" u koje ne smije da se dira tipa svi znamo, opste poznato je... i sa nemocnim ismijavanjem i odgovorima tipa joj jarane, sa prelomljenim jezikom i blentavim izrazom lica... Mahala ostaje mahala.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

Jaymz wrote:
Tariq_rambo wrote:

NEKO NEKOGA LAŽE OVDJE,
BALIJE BI GA LIZALE,

Ej Tare, ne kaki materet.Da ti nije bilo Alije mozda ni tebe ne bi bilo danas...
Nije stos u tome sto se psuje "drug Predsjednik" nego to sto ipak nije lijepo psovati mrtve ljude , kontas ? ;))
Počeo je balijski cinizam da puca na sve strane. A jel bio problem što je Pećanin opsovao Aliju, to niko ne govori. On može opsovati mrtvoga i nikom ništa.
A da nije bilo Alije bio bi neki drugi Alija i nemoj pričati te gluposti da nije bilo Alije ne bi bilo ni mene.
A sad malo i onom famoznom Dini Merlinu.
Poznata pjesma DA TE NIJE ALIJA, gosposdin Merlin je izjavio javno da nije posvećena ALIJI IZETBEGOVIĆU,već nekom starom dedi po imenu Alija, ali nebitno, da bi isti po smrti ALIJE izjavio da je tu pjesmu njemu posvetio.
Balijske gluposti blješte na sve strane, A AKOBOGDA doći će CECA U SARAJEVO pa će se rušiti jedna TRIBINA na stadionu da bi svi mogli stati.
Sad da najavi koncert napunila bi KOŠEVO tri dana zaredom, ZATO MENI UOPŠTE NIJE PROBLEM OTIĆI NA KONCERT DUGMETA, jer ako ništa oni su (uz davorina) jedino što je valjalo.
A politiku baci na stranu.
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

TkoSmeta wrote:Ja ne znam cemu tolika polemika. Kome se ide na koncert neka ide, kome se ne ide neka ne ide. Goranov je izbor kome ce on da svira i koga ce politicki da podrzava, ako ikog podrzava. To je njegov licni izbor i vi to ne mozete da promijenite. Mozete samo da prihvatite negovo misljenje i da se s njim slazete ili ne. Ljutite se kad neko kaze da je Sarajevo mahala, a sami to pokazujete. Dvolicnost, zavist, ogovaranja, tzv raja itd. Raja ne postoji, a vi kako hocete. Osudjujete Gorana sto je otisao iz Sarajeva za vrijeme rata. Pa samo budala bi ostala, ako vec ima izbora da ode. A i vi sami bi ste otisli da ste mogli. To pokazuju i rezultati ankete pod imenom "Sta bi kad bi". Trenutno rezultat pokazuje da bi vecina otisla iz BiH. A ovamo kao osudjujete Gorana sto je otisao. Zato imajte jednom u zivotu sopstveno misljenje. Nemojte da raja misli za vas. Ma sta ja tu serem. Sad ce svi da me napadnu sa "neoborivim argumentima" i "opste poznatim cinjenicama" u koje ne smije da se dira tipa svi znamo, opste poznato je... i sa nemocnim ismijavanjem i odgovorima tipa joj jarane, sa prelomljenim jezikom i blentavim izrazom lica... Mahala ostaje mahala.
Evo prvi s kojim se slažem, jer samo nama BALIJAMA može smetati što je čovjek uspio u životu.
Poređenja Bregovića sa Kusturicom kako neki pišu su čista glupost, i zna se šta Bregović misli o svemu tome. Iako je izjavio da je Sarajevo selo (što je čovjek u potpunosti u pravu) UVIJEK ĆE JAVNO REĆI DA JE ON SARAJLIJA, i zar vam to nije dosta.

Nego vi punite AKVU kad dođu KArleuše, Jovane, Darabubašvabe, KEBE,ERE, i ostali javno opredjeljeni četnici
DeanGospo

Post by DeanGospo »

Najbolje je ovo kad kaze "politiku baci u stranu" ... pa sto je ne bacise u stranu oni koji su organizovali koncert. I oni sto sviraju :(.
Kasno je sada ...
Tariq_rambo

Post by Tariq_rambo »

DeanGospo wrote:Najbolje je ovo kad kaze "politiku baci u stranu" ... pa sto je ne bacise u stranu oni koji su organizovali koncert. I oni sto sviraju :(.
Kasno je sada ...
Bitnije je što će Brega reći nego što će odsvirati, a naše balijske uši su tako čedne i jedva čekaju da čuju po koju lijepu riječ kako smo mi najbolji a srbi najgori, itd.
Kako je Alija bio najpošteniji čovjek odmah poslije Muhammeda a.s. ...
GORAN BREGOVIĆ JE MUZIČAR, a kad PARAVAC i oni budu pričali protiv Alije (što svaki dan na TV BN možete čuti) onda se javite. Tad se niko ne javlja, jer ja koliko znam milion puta sam čuo da bi Alija bio u Hagu da je živ, da je Alija pravio logore, i to se sve javno iznosi putem tv-a i niko ne reaguje.
Nemoj psovati aliju ali reci da je pravio logore, i da je protjerivao Srbe iz Sarajeva, i da je trebao biti rame uz rame sa Slobom u hagu i ostalim razbojnicima,
ONDA TO NIJE PROBLEM I TAD NE TREBA BRANITI RAHMETLI PREDSJEDNIKA JER BALIJE ZNAJU DA TO NIJE ISTINA:
ObiVan

Post by ObiVan »

SAVJETUJEM SVIMA DA PROCITAJU!!!

Postavljam Vam svima pitanje da li ste zaista toliko iskompleksirani likom Alije Izetbegovica. Ne bih ni sam znao zasto, ali mi to ne umanjuje potrebu da se pitam. Kao drugo vidim da se ne stedite s tim balije balijama balije. Mislim da ni najednom nacionalistickom i propagandnom forumu. Kitite se medjusobno i mislite da se otudjujete od necega sto prezirete, a to sto prezirete lezi mozda duboko su samom nedefinisanom kompleksu. Ne zelim nikoga da uvrijedim, ali da podstaknem da se upita stosta. Bregovic vas je sve opisao likom kojeg toliko jasno i glasno prezirete. Ne za Alijino Sarajevo, ako se niste nasli u tome jer toliko to ime i lika prezirete, moram vam priznati da je to najmanji problem za Bregu, jer vas je on ne pitajuci stavio tamo i deklarisao kao Alijine. Jednako kao neko ko je gadjao sa okolnih brda Sarajevo i nije slao granate sa upitnikom jesi Alijin ili nisi, nije cak ni gadjao toliko Aliju, koliko je ostale "Alijine." Da je nekome smetao bas taj Alija, davno bi bio maknut, medjutim kako cetiri godine svjedoce, to nije bio bas slucaj.
Imamo problem kod ove teme i foruma, jer se ocigledno preglasno javljaju ljudi koji ili nemaju pojma o situaciji, ili samo trube svoj prezir bacajuci maglu na istinu i sustinu. Eto imao je pravo da vas deklarise Alijinim, a vi se prevrcite po podu i cvilite od srece. Jel imao pravo da glasno kaze ma kome sta o vama misli i gdje ste mu na putu od zemlje do mjeseca. Imao je pravo. Koliki je to umjetnik koji prevrce ime i prezime nekog mrtvog preko usta iz cista mira. ma ko taj bio. Da je rekao bilo cije ime, ne bi bilo prikladno, pa makar i onoga koji je eto sasvim slucajno ma kakav predsjednik ove vase( pocinjem da sumnjam da je mnogi smatraju takvom) drzave. Kada pljujes na tako nesto onda pljujes na sustinu, kada ti pljuju na sustini, vjeruj mi da tada i pljuju na tebe. Ne mozes pisati kontra vjetra a ostati nepopisan.
Savjetujem vam da otvorite oci, barem nakratko i tek vi ostavite proslost iza sebe ako vas vec toliko muci. Jer izgleda da vas vise muci Alija sa svim manama, nego neko za koga ste vec davno trebali ili mogli biti pod zemljom. Mislite da niste, onda se varate, jer onda ste predobro ocuvani od svega. Nekome pruzate ruku i u zagrljaju ga docekujete kao sto je Brega, sto nije da kazem bilo za osuditi, a onda se on sam otvori kao hinja i oblati vas, a ponajmanje Aliju, jer toliko ste to dobro skontali, pa se oko Alije vrtite. Bregi je bilo pametnije da suti, jer ga grad otvoreno prima i nema nikakve frke oko dolaska, sto bi u svakom drugom gradu osim "Alijinog Sarajeva" bilo smatrano skandalom. A Brega nas nagradi i okarakterise i pokaze nam sta misli. Izgleda nedostajalo mu nesto frke i trte pred koncert, pa sam zakuhava. Hoce da nam dokaze da je Brega i da on to moze. Ja cu ponavljam ici na koncert, ali ponajmanje zbog njega. Smrad je i izgleda zauvijek ostati ce. Ima dovoljno drugih kojima vrijedi otici.

Dr.O.M.
JukaN

Post by JukaN »

Ako GB navrati na ovaj forum i procita kompletnu temu - bice prezadovoljan. Skidam kapu - niko na svijetu ne moze isprovocirati situaciju i okrenuti je u svoju korist bolje od njega. J***ga, on je cobanin - narod je stado ovaca. Tako je bilo i tako ce i biti, vjerovatno sve dok njemu bude interesantno da stvari tako stoje.

Hajd' po redu.

Nek bude da se grdno varam, gotovo pa da bih se smio zakleti da je pominjanje Alije a.r. u ovom ruznom kontekstu namjerno i smisljeno. Ko se jos sjeca npr. gole Goranove zadnjice i YU zastave u "Valteru" 88-89 ... kad' li ono bi... ? Zakleti Jugosloven? Da ne dubim - pretpostavljam da sve sto radi - radi pametno i promisljeno (sa vlastitog finansijskog stanovista), i da bi se, kao sto napisah, na sve ovo dobro nasmijao - opet je "ispao" najpametniji. Zakuhaj pa vladaj.

Nekoliko tema se preplicu i mijesaju: "BD, GB , SA, rat i BiH, odnosi, veze, pozicije, ispravno, (ne)moralno, supci, cetnici itd. itd." I na te teme pisu Sarajlije, mladji, stariji, domaci i dosljaci, Sandzaklije i dijasporci. Kako sve strpati na jednu temu i naci pravi odgovor?

Za mene vazi:

GB, BD, Kusturica, Nele, ZP itd. su ljudi koji su nesto postigli, zaradili, proslavili se ili iskoristili ono sto se uobicajeno naziva "bosanski" i (ili) "sarajevski duh". Ideje koje su imali i koje su publici prodali (kroz pjesmu, film, muziku) osjecamo kao nesto "nase domace", kao nekakvo "opste dobro". Koje nam je neko odnijeo ispred nosa i prodao "tamo njima". I uz to zaradio.
Najbolji primjer mi je "BG Audicija" koja vrvi od psovki, bljuvotina i apsolutno nema nista ni sa "bosanskim duhom" ni sa humorom, ni sa duhovitoscu. Moze bit da sam malo "regionalno" nastrojen, al' eto "him tamo njima preko Drine" i Kiza i Komina i njihov humor. Nemaju NIKAKVO pravo ONI koji su nam pokrali kuce i imanja (kao najmanje zlo od svih koja su nam nanesena) da nam kradu i DUH. Eh da imam kakav hepek, namah bih hepekir'o i Muju i Fatu i Hasu i Husu iz viceva koje ne mogu da zabranim da pricaju i da im se smiju. A nemam.

Sta bih trazio da nam gore navedeni (porijeklom Bosanci) vrate? Kusta npr. bi morao vratiti 90% likova iz filmova koji su ga proslavili, tj. napravili da bude ono sto jeste. Umjestnost (?) u koju se kune i izvorno srpsko selo na Kosmaju moze slobodno da zadrzi.
Nele bi morao vratiti kompletan nadrealizam. I Pisonju i Zugu i Shekija i sve drugo.
Brega? Dok je bio u Parizu sto nije pisao sansone o nekakvom Pjeru i Jean-u? Eto sad ima Cigane i trubace iz Vranje. I neka s njima napravi simfonijski orkestar i svira i Bacha i Mocarta i unca-unca muziku i sta mu je volja. I onome ko hoce to da slusa. Il nek mu Kusta napravi film po nekoj Brechtovoj drami, a on nek napise muziku. Samo kad bi moglo (a garant nece moci) da ne podjoni nesto sto je napisao dok je bio gdje je bio i odakle je ukrao dusu i ugradio je u ono sto prodaje po svijetu.

Mogao bih sad knjigu o ovome napisati, al necu :)

Nego, ici na koncert, DA ili NE?

I ovo je zavisno od ugla gledanja. Ako se gleda simbolicno - s jedne strane izvanredna stvar i izvanredan potez. Dodje mi kao "znak pomirenja" na Balkanu. Jedna grupa a puni stadione u SA, BG i ZG ! More bit bidne prvi korak priblizavanja "Balkanske krcme" EU i demokratskom drustvu.

Al' ako neko sad pomene pitanja "izvinjenja" Srbije za zlo naneseno BiH i necasne i podle komsijske namjere komadanja MOJE DOMOVINE, pa krijenje zlotvora Mladica (vlastite vojnike tj. djecu pobise zbog njega), da ne pominjem sudjenje "Skorpionima" itd. itd. kao preduslove za bilo kakvo "pomirenje", necu znati da mu odgovorim. Lijepo je zivjeti bolje i normalnije, ko smije da stisne i da "halali" i oprosti onima koji oprost I NE TRAZE I NE TREBAJU? Mozda onaj koji za sve na svijetu moze da odredi cijenu?

Mozda je ispravno rjesenje bio JEDAN koncert i to samo u SA. Ovako kako je - koncert u SA je samo "jedan iz mase", i mirise mi na izjednacavanje krivice "dzelata i zrtve". Kako i zasto nek' napise neko pametniji.

U svakom slucaju onima koji odu na koncert i makar nakratko se vrate u "stara dobra vremena" kad je sve bilo "bolje i ljepse" zelim dobar provod. I halalim im od sveg srca trenutke odmora i uzivanja.
One koji ne odu razumijem, cijenim i postujem njihov bojkot i odluku.
GB ne zelim nista.
DTL

Post by DTL »

arci wrote: Nije on pjevao DZABA,to je patka za naivne....Dino nikada
i nista nije radio DZABA.Ne znam koliko ti je poznato,ali Dino
je dobio za onaj prvi koncert kod Vjecne vatre stan od 250m²
u Sa (malo ljudi zna za ovu inf.) a momci koji su svirali te noci s njim,onaj fantasticni bend ,bio je placen na jedvite jade,jadno i bijedno.

Brega je otisao i treba da plati,a Ganici,Tihici i ostala ekipa piju krv na slamku svakodnevno....i to nikom ne smeta.
A Dino,Dino bi prodao rodjenu rahmetli majku da moze - ZA LOVU!!!!!!! :-x
Arci, danke za korisne informacije!

Dodao bih da bi on sve pare koje ima , dakle sve sto ima dao bi da je on, Dino Merlin samo jedan dan, samo jedan sat Goran B!

Koliko ga imitira, to je smijesno!

Brega (kreten i konj i licemjer, slazem se, ali sto rekose, nas kreten, konj i licemjer) je imao jedrilicu davno nekad, prije jedno 15 godina, ja mislim.

I dosta toga oplovio s njom.

A papak, kupio jahtu od 100.000 eura i to nikome ne smeta.

A kad papak dodje da dobije Davorina i kaze:" Hvala na Porinu", smeta li to kome?

Dakle, ja pristajem da ovdje polemisemo o njegovom, Goranovom muzickom stilu, filozofiji ili supljiranju koje nam je prosipao, pristajem da polemisem o privatnom sex videu sa Ccajinom sestrom (a i u tome je bio prvi, a nije Severina, 20 godina kasnije).

Dakle o svemu, samo ne o suploj, sta je on uradio za Bosnu. Deplasirana prica, kad se sve ogoli do kraja.

Stvar ukusa ici ili ne na koncert, to je fakat.

Ali je isto tako fakat da ogroman broj onih koji ga ovdje ili na TV Hayat pljuju, jos uvijek uzdrhte od zavisti kad cuju:

" Sta bi dao da si na mom mjestu, da te mrze, a da ti se dive "

Sam je Goran B. o sebi sve rekao, davno, davno nekad, i niko od nas ne treba da daje bilo kakakv sud o njemu.

Mi samo mozemo ili ne , zavisno od ukusa, da odemo i poklonimo se jedinoj pravoj subkulturnoj ikoni Sarajeva.

Onog pravog, jednog i jedinog Sarajeva.

A mislim da on, Goran B. i Bijelo Dugme, upravo zbog toga najvise i smetaju.

Pozdrav
avram

#342 Re: polemika oko Bijelog Dugmeta

Post by avram »

ina_d77 wrote:Šta mislite o silnim polemikama koje su se pokrenule zbog koncerta Bijelog Dugmeta u Sarajevu.???
I o članku u BIH DANIMA????

Zar se u našoj državi sve mora politizirati???
Tako je u Bosni bilo i biće.Sada razumijem Nela Karajlića,Emira kusturicu i još neke stvar nije sazrela a vidim dole da je nešta pisalo u danima da Bregović nije htio da svira za Alijino Sarajevo,neznam šta je tu mislio ali Sarajevo je još Alijino Srba nema ni za lijek i sam se grad pretvorio u Džamahiriju po toj logici još je poranio.
bipsich

Post by bipsich »

Joj jeste navalili, odgledajte belo dugme, picka vam materina. Ovdje bi najsretniji bili po onoj Breginoj "proslo deset godina od rata pa zar se toga jos neko sjeca". Ja se sjecam i necu nikada zaboraviti. Neka dode u Sa ko god hoce, bujrum, plati dadzbine i sviraj. Ja samo nemogu vjerovati da takav paksu moze ublehe prodavat po YU, pa onda malo po Evropi i onda opet doci kuci.
Na ovom forumu ja ne znam ko je gori, ove Balije sto pljuju po sebi ili ovi So called SDP supci (citaj mlada vlahadija). Sad me banujte jebem vam mater zaboravnu.
avram

#344 politika i muzika

Post by avram »

Mi smo u stanju od svega da napravimo polemiku i politiku
http://modran.forumer.com
rei

Post by rei »

Gogi Bregovic:

"A tih sedamdesetih godina Sarajevo je imalo jednu atmosferu koja je bila jako zgodna, atmosferu strahovitog mijesanja umjetnika. Mogao si na istom mjestu naci pjesnike iz te generacije koja je vjerovatno najbolja generacija Rajko Nogo, Dusan Trifunovic, Radovan Karadzic.. svi su oni bili krug oko kojeg se recitovalo i pjevalo za istu publiku. Prakticno, istu publiku koja je isla na vjeceri poezije, posecene jednako kao i muzika. Sjecam se maratona poezije... E, iz te atmosfere je izasla jedna generacija pjesnika koje mi danas znamo kao najvece i najznacajnije pjesnike sarajevske ..."

http://www.balkanmedia.com/magazin/kolumne/67/67.html

:lol: :-)
bipsich

Post by bipsich »

Često ste govorili da imate tremu pred nastup. Da li će ovog puta biti neka još veća vrsta treme?

Goran Bregović: Nama je taj beogradski koncert od pamtiveka bio nekako težak. Hteli to da priznamo ili ne, koncert u Beogradu je još u staroj Jugi bio nekako najvažniji. Sećam se da smo tih godina uvek imali tremu pred taj nastup, a imaću je i ja verovatno 28. juna. Ali, uz tremu ide i veliki osećaj radosti, a to je ipak najbitnije.

S.M.,26.04.2005
bipsich

Post by bipsich »

Jedva cekam kad svi zapevamo Djurdjevdan!!!
A ja nisam s onom koju volimmmmmmmmmmmm :lol: :-)
ili EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EVo zore evo zore :D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bipsich wrote:Jedva cekam kad svi zapevamo Djurdjevdan!!!
A ja nisam s onom koju volimmmmmmmmmmmm :lol: :-)
ili EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EVo zore evo zore :D
...na koncertu u Vistafonu je Kalasnjikov otpjevao tek kad je VRACEN na bis....jer nije htio to da pjeva u Sarajevu...bas zbog svega....
ma, trcite kupite Express, vidite sta Azira pise....
ne vrijedi komentara stvarno.....
AlisaWonder

Post by AlisaWonder »

valterbranisarajevo wrote:Treba li Sarajevu Bijelo dugme

PROSJACKA OPERA NA KOSEVU

Oslobodjenje Nedjelja 12.06.2005.

Pise: Senad Avdic

Tamo uz Drinu dok ljudi ginu... samo sloboda donosi lijek, Sebe cu dati al tebe ne dam jer ti si zivot moj, To je moj grad, stihovi su, prema posljeratnim anketama, tri od cetiri najbolje i najispjevanije pjesme u ratnom Sarajevu. Sjecanje na ratne dane je nepouzdano, difuzno, maglovito, ali nebi trebalo biti problem sjetiti se ko je vristao ove stihove sto na televizijskimvideo-spotovima, sto na vratolomnim zivim koncertima odrzavanim u rijetkim ratnim danima kad su se pojacala imala na sta vruce prikljuciti.

I STA JE SPORNO?

Pjesme Ponesi zastavu, Grbavica, To je moj grad u ,muslimanskom Sarajevu, tokom rata su pjevali Mladen Vojicic – Tifa i Milic Vukasinovic. Vojicic se je, ha je pocelo pucanje prikljucio i policijskim snagama u Sarajevu. Vukasinovic je odvalio dlanove lupajuci po bubnjevima, noseci vodu na 10-ti sprat svoga stana u Jezeru 5 i prekopcavajuci struju iz obliznjeg privilegiranog Prvog korpusa za svoj komsiluk. Djidji Jankelic formalno nije bio pripadnik famozne Umjetnicke cete Armije BiH, ali nema muzickog niti bilo kakvog kulturnog okupljanja sve do pred kraj rata na kojem je usfalilo Jankelicevog bubnjanja i druge vrste stvaralackog prisustva. Kad se slegao dim iznad Sarajeva u grad je stigao i Zoran Redzic i uz mnoge druge vazne poslove vezane za obnovu i izgradnju porusnene duhovne infrastrukture i rock and roll kulture (koja je kruh i sol cjelokupne popularne kulture u gradu) znanjem, entuzijazmom pomogao u njenom dizanju iz pepela. Pod Redzicevim okom sokolovim i finim producentskim ukusom i entuzijazmom napravljena je jedna od najsarajevskijih pop ploca Kad sve ovo jednom grupe Knock out .

Vojicic, Vukasinovic, Jankelic, redzic, svako na svoj nacin ostavili su svoj pecat na predratnom, ratnom i poslijeratnom Sarajevu. Zapravo njihov je pecat nezaobilazan u svakom od tih poglavlja ovoga grada. Alen Islamovic je, tvrde svjedoci tokom rata otpjevao svaki humanitarni koncert Dragoj mojoj BiH na cemu se niko nije obogatio osim SDA-ovskih lesinara koji su nakon tih koncerata sakupljali novce i usmjeravali ih tamo , gdje je najpotrebnije, . Vlado Pravdic je otisao na pocetku rata a njegovo desetogodisnje drzanje, toplina, blagost i saucesnistvo u patnji njegovih sugradjana, dirljive su sentence iz bosanske dijaspore.

I sta nam je ostalo sporno sa Bijelim dugmetom, ako je ocito kako je barem pet clanova benda razlicitim, ali dovoljno velikim intenzitetom na svojoj kozi pretrpjelo iskustva sarajevskog logora. Svjedok sam da je na pocetku 1994 godine, pokretac ovog medijskog tsunamija, takodjer navodni sarajevski stradalnik imao barem cetiri puta vise kilograma, od Milica Vukasinovica i cetiri stotine puta vise novca od Mladena Vojicica i Djidjija Jankelica zajedno!

Belaj je nastao zbog predsjednika – Gorana Bregovica! Bregovica koji inace do morala i konzistentnosti drzi manje nego Vojislav Kostunica do Haga (sve donedavno). Ali tek kada ovaj zastitinikporatnog Sarajeva usporedi koncert Bijelog dugmeta (tj. Bregovica) sa mogucnoscu da njemacki kompozitor Brecht, veli ovaj muzicki sladokusac i povjesnicar umjetnosti genocida, odrzi koncert u Izraelu, postajemo svjesni dramaticnosti novog Sarajeva cije duhovne neravnine peglaju i u red dovode oni koji su nekad negdje culi za Brechta i njegove nepostojece kompozicije, ali nikad u ruke uzeli nisu niti jednu od sedam Brechtovih knjiga poezije i 12 knjiga dramskih tekstova

Primitivna reakcija, koja kao zavrsnu sentencu na Hayatu sadrzi pitanje Bregovicu: ,razmisljate li da odustanete od koncerta u Sarajevu, je zapravo dosla iz tog pretinca tvrdoglavog i nepobjedivog neznanja, bahatog i palanackog ja-pa-jakanja gdje se nesvladano gradivo (elementarno neobrazovanje) pretvara u prednost, gdje jedna osoba koja jos uvijek kaze pamdam po Milosevicevskov – fasistickoj propagandnoj matrici u hayatovom Centralnom dnevniku tretirala kao nastavak genocida nad Bosnjacima. U zemlji kojoj je predsjednik Borislav Paravac, a niko ga ne pita sta je uradio za Sarajevo tokom opsade , u kojoj hrabri novinari prvoborci ne pitaju Tihica koliko je tokom rata odrzao koncerata za BiH, koliko para na njima pokrao, na istu temu propituje jednu od najvecih muzickih zvijezda na planeti-bregovica.

MJERA SARAJEVA

Koncert Bijelog dugmeta na Kosevu je koncert sestorice mladica koji su svom rodnom gradu u razlicitim periodima u zadnjih 30 godina donijeli slavu, dostojanstvo, koji su u njemu ostajali ili mu se vracali. Dugme je paklena stvar, ono bjezi i vraca se, katkad je iskreno, pocesto grubo i cinicno, pozrtvovano i bolno kompromisno i konformirajuce. To je tako i drugacije nikad biti nece. Kome se ne svidja neka bolju i etickiju rock grupu napravi u svom rodnom gradu: Tifa, Mica, Fadil, Djidji, Goran pa i Lazo su mjera Sarajeva, taman onako kako su u pjesmi Duska Trifunovica rekli: da nas mrze, a da nam se dive.

Goran Bregovic jeste kurvin sin, ali je nas kurvin sin. I tacka, zarez, pa usklicnik !
Senad Avdić ovako piše:

pod a) da bi kontrirao drugom Senadu, što mu je prva zapovijed i omiljeni hobi
pod b) da bi se uvukao Sarajlijama i kao, okarakterizirao Sarajevo kao neki grad - zato što će tu kao pjevati legende roka ex Yuge (? )

SPORNO je što je frontmen ove grupe istovremeno jedan od najvećih izdajnika ovog grada i države, čovjek koji se nije počešao po guzici da slučajno kaže - za tri i po godine rata - da u njegovoj zemlji ubijaju ljude - dok se zajebavao po Francuskoj, ali je izjavljivao razna druga sranja.

MJERA Sarajeva ako budu on i njemu slični, onda - fakat je jadno to Sarajevo.
Ako će ga koncert Dugmeta učiniti boljim ili većim, tj metropolom, onda - gdje smo bili i šta smo radili dosad, - svi umjetnici, kulturnjaci, novinari, itd..intelektualci ovog grada? Svi oni ne vrijede ako se ne poklonimo dugmetu kao MJERI i mjerilu ?

Obični ljudi koji se pismeno i argumentirano javljaju da komentiraju ovaj koncert, daleko su potukli jednog Senada Avdića, i argumentima, i stilom, bez želje da mrze ili da se dive bilo kome...

Senada A. je očito ponio sindrom "velikog Sarajlije" koji tamo negdje u ćošku žali i plače za starim Sarajevom i starom Yugom, pa u paketu "guta" sve one uspomene koje ga vraćaju u ta "stara dobra vremena", vrijeme prije Karadžića i Mladića, prije "oslobodilačke" JNA, prije nego su Nadrealisti u jednoj ratnoj radio emisiji napisali novi tekst na muziku dugmeta - cijeli jedan album čini mi se su "parafrazirali" - obracajuci se nekadasnjem kolegi, Bregovicu:
" Negdje u tvome apartmanu sad su sve same izbjeglice, što nisi osto da ga čuvaš, svoj grad i svoje itd......ako ima Boga...
.... Granate a ni jedno pismo, nijedna mrvica sa tvoga stola, i niko nikad nije klisno ko sto ste Čenga, ti i Čola, ako ima Boga...
Moji drugovi odavno Bosni pjevaju, samo - tvoje pjesme su u krizi - sad piši Monalizi, ako ima Boga - u paklu gorićeš
."

Nastavljam komentar komentara - Senad, svoj stav sasvim pristojno završava riječima...

"Goran Bregovic jeste kurvin sin, ali je nas kurvin sin. I tacka, zarez, pa usklicnik ! "

Čiji to, Bogati ? Tačka, zarez pa uskličnik, pa upitnik !?
Čime nas je to faca toliko zadužio, osim što je Sarajlija ?

Brega je više puta pokazao šta misli o svojim sugrađanima, sam je rekao da je Sarajevo selendra iz koje odeš kad napuniš 18. Takođe je rekao da je njegova muzika manipuliranje budalama - vjerovatno misleći na ono po receptu , udrobi tri pjesme u jednu, malo narodne, malo zabavne, pa ko voli nek izvoli..
I neka, treba i to znati.

Ali da je "naš" - nije, nikad bio niti će biti.

I još sere malo o Alijinom Sarajevu, nakon što je prodao onoliko karata.
I koje god da je propuste u politici imao Alija - naša politika je bila odbrambena a ne napadačka, a ako neko ima pravo da analizira ili komentira njegov lik i djelo - to sigurno nije Goran nafiksani- ex sarajlija- prosrpski orjentiran Bregović.

Nele je jednom rekao, kad je otišao u Beograd, vidjevši da njega i Kusturicu i Bregu stavljaju u isti koš ( kako Nele otišavši tamo nije nikud prispio, previše potencirajući da je Bosanac na pogrešnom mjestu ) -
"Ja nisam kao oni - Kusturica je bosanski Srbin, a Bregović je srpski Bosanac."
Očito aludirajući na njihovo pro-srpsko opredjeljenje i izjave koje su davali i jedan i drugi...

Ali neka, narodu treba kruha i igara i bijelog dugmeta da bi ih se "podsjetilo" da zive u nekakvom gradu...
Da ih dugme i "kurvin sin" - stave na mapu...

Brega je došao da u "selendri", "seljacima" digne pare i još jednom ih napravi budalama.

Pa bujrum, ko voli nek izvoli...
RPM

Post by RPM »

evo da sam ja Brega, sad iz inata ne bih svirao vama ... :D ... vama, jednim obicnim provincijalcima ... :D
Post Reply