Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post Reply
blesava

#76 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

veljaca wrote:Interesantan prijedlog .... .Cak sta vise - svidja mi se ....
Nije isto ne izaci na izbore ili predati nevazeci listic.
Po meni je puno jace predati nevazeci listic ( ako vec nemas za koga glasati ), jer u slucaju, recimo 20-30 % takvih listica, znaci da bi ljudi glasali ( jer su eto i izasli ) ali NEMAJU za koga .... U tome je fol, ne da neces glasati neizlaskom, nego hoces - ali nemas za koga ....

Pitanje za Skijasa:

- jos je puno stranaka koje nisu bile u vlasti - osim Nase stranke ( iako su i oni dijelom u vlasti na pojedinim nivoima ), i ZASTO ste/si se bas opredjelili/o za ovu stranku ? Zasto recimo ne za SDU, SES, Stranku penzionera ili neku desetu .....

Hvala na odgovoru ....

ono sto mislis da je po tebi puno jace, e pa po CIKU nidze veze to nema....hajd malo ljudi informisite se!
jer npr . ako stranka KLJ koja je omrzena dobije samo 3 glasa, a nevazecih je ostalih 97 glasova, stranka KLJ ce ipak pobjediti. Pa sad vidi je li ti to u interesu, ili ti je u interesu da neka stranka ŠLJ dobije ostalih 97 glasova i na taj nacin zbaci omrzenu stranku KLJ iz vlasti.
veljaca

#77 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by veljaca »

blesava wrote:
Po meni je puno jace predati nevazeci listic ( ako vec nemas za koga glasati ), jer u slucaju, recimo 20-30 % takvih listica, znaci da bi ljudi glasali ( jer su eto i izasli ) ali NEMAJU za koga .... U tome je fol, ne da neces glasati neizlaskom, nego hoces - ali nemas za koga ....

Pitanje za Skijasa:

- jos je puno stranaka koje nisu bile u vlasti - osim Nase stranke ( iako su i oni dijelom u vlasti na pojedinim nivoima ), i ZASTO ste/si se bas opredjelili/o za ovu stranku ? Zasto recimo ne za SDU, SES, Stranku penzionera ili neku desetu .....

Hvala na odgovoru ....

ono sto mislis da je po tebi puno jace, e pa po CIKU nidze veze to nema....hajd malo ljudi informisite se!
jer npr . ako stranka KLJ koja je omrzena dobije samo 3 glasa, a nevazecih je ostalih 97 glasova, stranka KLJ ce ipak pobjediti. Pa sad vidi je li ti to u interesu, ili ti je u interesu da neka stranka ŠLJ dobije ostalih 97 glasova i na taj nacin zbaci omrzenu stranku KLJ iz vlasti.
:(

Na zalost ne shvatas poentu moga pisanja .... ali ima vremena ...
Ja kazem - kada nemas za koga glasati - ponavljam kada nemas za koga glasati - i kada se pojavi 98 % nevazecih listica, nije isto kao kada 98 % ne izadje na izbore jer ih to ne interesuje .... Ovih prvih 98% INTERESUJE ali nema za koga da glasa ....
To su razlicite PORUKE ....
Last edited by veljaca on 12/09/2012 14:14, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#78 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by VjecitiStudent »

Ne zna se sta je gore ovih dana, ili predizborne kampanje na webu ili idiotske ideje poput ove.
Cosmic

#79 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Cosmic »

blesava wrote:niko ne broji te unistene glasacke listice, tako da ni od statistike nista. i da broji kakva ti fajda od statistike? da ima kakve koristi sprovela bi se anketa i ispitalo javno mijenje.
Nije tačno, svaki put dosad je objavljeno koliko je glasačkih listića nevažeće.
blesava

#80 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

veljaca wrote:
blesava wrote:

Pitanje za Skijasa:

Hvala na odgovoru ....

:(

Ja kazem - kada nemas za koga glasati - ponavljam kada nemas za koga glasati - i kada se pojavi 98 % nevazecih listica, nije isto kao kada 98 % ne izadje na izbore jer ih to ne interesuje .... Ovih prvih 98% INTERESUJE ali nema za koga da glasa ....

mislim da je ipak bolje da ne izadjes nikako na izbore, jer se izbori mogu ponistiti ako na njih ne izadje odredjen minimalni broj glasaca. ova je incijativa glupa i besmislena, ponavljam da se malo informisete i proucite propise bilo bi vam puno jasnije.

A moguce je i da ovakve incijative upravo pokrecu stranke kojima se klima stolica, pa na ovaj nacin pokusavaju da dobiju ova svoja jadna tri glasa bez konkurencije.

p.s. malo se bolje informisi pa ces vidjeti da ima kvalitetnih ljudi za koje cvojek moze da glasa i da im podari svoje povjerenje.
Last edited by blesava on 12/09/2012 14:19, edited 1 time in total.
blesava

#81 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

Cosmic wrote:
blesava wrote:niko ne broji te unistene glasacke listice, tako da ni od statistike nista. i da broji kakva ti fajda od statistike? da ima kakve koristi sprovela bi se anketa i ispitalo javno mijenje.
Nije tačno, svaki put dosad je objavljeno koliko je glasačkih listića nevažeće.

i je li ikad objavljeno koje unistio te listice, sta je na njima pisalo? je li ikad bilo ikakve koristi od toga?
Banksy

#82 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Banksy »

blesava wrote:
ovakve incijative upravo pokrecu stranke kojima se klima stolica, pa na ovaj nacin pokusavaju da dobiju ova svoja jadna tri glasa bez konkurencije.
Bingo ...
madjarski_lubenicar

#83 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by madjarski_lubenicar »

a) Nije istina. Oni se evidentiraju i broje.
b) Ko će sprovesti anketu i postaviti ovo pitanje? Koja stranka? Niti jedna, nisu budale
blesava wrote:Ali iskreno ono sto najvise boli je cinjenica da bilo ko od nas, cak i ti i ja, da se docepamo bar djelica vlasti gledali bi prvenstveno vlastiti interes. To je tako u ljudskoj prirodi.
Ne znam da li govoriš u svoje ime, ali ima u ovom narodu i poštenih i vrijednih ljudi. Možda nisu većina, ali onim na vagi ne treba puno da dođu tobe.
Većina se povodi rezonom - neću da budem bolji, dovoljno mi je da sam bolji od najlošijeg... i tako ... kada padne snijeg, buknu požari desi se da vatrogasci ne gase požare, CZ ne organizuje građane, premijer šetka (dobro premijer gasi požare :lol: :lol: :lol: :lol: ) - e onda naš građanin kaže - e pa neću ni ja da to radim. Nisam ni ja budala!
Šta je posljedica: vatrogasac ostao vatrogasac, šef cz i dalje daje nebulozne izvještaje i uzima platu za ništa, premijer i dalje šetka i slika se, a građanin je izgubio SVOJU šumu i SVOJ čisti zrak. Ko je dobitnik, a ko gubitnik u ovoj priči?
blesava wrote: Evo sad i ovi vjecnici, ma znas sto ikog briga hoce li kakav projekat za dobrobit opcine proci ili ne...oni ce dizati ruke na sjednicama po nalogu stranke i a pola njih i ne zna za sta glasa i o cemu se tu radi ili ne radi. BItno je da oni svaki mjesec u dzep stave ccetri pet stoja, da se ulizu u dupe nacelniku da mu zaposli djecu i rodbinu i njima dobro.
Tačno i je li to lijepo? Treba li to tako? Imamo li dovoljno novaca za bezbrojnu rodbinu i prijatelje zastupnika?
blesava wrote: a ti ako si nezadovoljan ovom vlasti osnuj svoju politicku partiju pa lijepo pokusaj nesto promjeniti, ali vjerujem da s vremenom ces i ti postati kao i svi ostali politicari.
Ne pada mi na pamet. Ne smatram se niti kompetentnim niti kvalifikovanim da se bavim tim unosnim 'biznisom'. Ali u isto vrijeme imam pravo da glasam i da pozivam druge da glasaju. Pa makar i bijelo.
blesava wrote: p.s. bijeli listići jednostavno će ostati nezapaženi, kao i do sada sto su ljudi crtali kojekakve karikature po lističima i pisali kojekakve gluposti.
za te stvari postoje protesti....skupi raje i hajd na ulicu, jedini pravi nacin da se bojkotuju izbori. za tu incijativu jesam!
Nije istina, u Srbiji nisu prošli nezapaženo. Na narednim izborima će biti još zapaženiji. Sačekaj samo.
Ako nisi dobro shvatila - ovo i jeste bojkot izbora sa porukom "hoćemo neposrednu demokratiju, pravo izbora 365 dana u godini". Za razliku od ležanja u kući za vrijeme izbora traži od građanina da glasa, da bira, da utiče na promjene u društvu, da smijeni i kazni one koji će nas pretvoriti u koloniju sa neobičnim urođenicima koji ne posjeduju ni zemlju, ni vodu, ni šume - niti znaju za riječ budućnost.
Postaćemo zemlja staraca čija djeca kao roblje rade po bijelom svijetu i čude se - kako to da njihovi roditelji ne mogu živjeti sretno pored svih prirodnih ljepota i bogatstva koje naša zemlja ima. A ima ih i ne samo to ... ima i dobre ljude.
VjecitiStudent

#84 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
blesava wrote:
ovakve incijative upravo pokrecu stranke kojima se klima stolica, pa na ovaj nacin pokusavaju da dobiju ova svoja jadna tri glasa bez konkurencije.
Bingo ...
Upravo tako. Nizak odziv itekako pogoduje strankama sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom.
blesava

#85 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

Banksy wrote:
blesava wrote:
Bingo ...

da i upravo se sluze ocajem gradjana koji nemaju za koga da glasaju. ima se za koga glasati ne mora to biti ni sda, ni sdp ima preko 100 stranacki opcija, pa valjda neko tu ima kvalitetan i kompetentan.
veljaca

#86 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by veljaca »

blesava wrote:
veljaca wrote: :(

mislim da je ipak bolje da ne izadjes nikako na izbore, jer se izbori mogu ponistiti ako na njih ne izadje odredjen minimalni broj glasaca. ova je incijativa glupa i besmislena, ponavljam da se malo informisete i proucite propise bilo bi vam puno jasnije.

A moguce je i da ovakve incijative upravo pokrecu stranke kojima se klima stolica, pa na ovaj nacin pokusavaju da dobiju ova svoja jadna tri glasa bez konkurencije.

p.s. malo se bolje informisi pa ces vidjeti da ima kvalitetnih ljudi za koje cvojek moze da glasa i da im podari svoje povjerenje.
To sto ti mislis - zadrzi za sebe .... Kao i ono sto ja mislim - zadrzacu za sebe ....

Ima kvalitetnih ljudi, itekako, ali oni nisu na listama, nisu nikako ni u politici - na zalost ....
Ovih malo sto ima - nekako su razbacani na sve strane a posto se moze samo glasati za jednu opciju - onda nista od toga ...
I govorio sam vise o PRINCIPU i EFEKTU praznog/ponistenog listica, u odnosu na apstinenciju od glasanja .... Samo sam o tome govorio , a ne o nekoj ili nekim politickim opcijama ....
blesava

#87 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

veljaca wrote:
blesava wrote:
veljaca wrote: :(

To sto ti mislis - zadrzi za sebe .... Kao i ono sto ja mislim - zadrzacu za sebe ....

Ima kvalitetnih ljudi, itekako, ali oni nisu na listama, nisu nikako ni u politici - na zalost ....
Ovih malo sto ima - nekako su razbacani na sve strane a posto se moze samo glasati za jednu opciju - onda nista od toga ...
I govorio sam vise o PRINCIPU i EFEKTU praznog/ponistenog listica, u odnosu na apstinenciju od glasanja .... Samo sam o tome govorio , a ne o nekoj ili nekim politickim opcijama ....

veljaca da mi ne bi ovdje bubali sta ko mislis sto je bolje ili nije, najbolje nam je svima da se informisemo o samoj proceduri iz bora, jel tako? Ne treba puno mislit, sve pise. A ne znanjem gradjana se upravo politicari i sluze.pa ti budi budala i dalje.
Last edited by blesava on 12/09/2012 14:27, edited 1 time in total.
Banksy

#88 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:
blesava wrote:
Bingo ...
Upravo tako. Nizak odziv itekako pogoduje strankama sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom.
Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ... :roll:
madjarski_lubenicar

#89 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

blesava wrote:mozda ja to ne znam dobro pojasniti, ali prijavi se da radis za dan izbora kao posmatrac i sve ce ti biti jasno.
Naime, svi ti unisteni listici se stavljaju u jednu posebnu vrecu i nakon sto je utvrdjeno da su unisteni niko ih vise posebno i detaljno ne pregledava. tako da apsolutno svi unisteni pa bili oni tvoji ili onako unisteni u neznanju su isti i nikavu posebnu statistiku CIK ne provodi zasto su unisteni ni ko ih je unistio. Jendostavno su ne vazece i kao takvi se ne uzimaju u obzir nikako.

hajd malo uzmi propise vezane za rad CIK-a i prouci malo prije nego sto raju navuces u propast.
Blesava, sa tobom je teško na kraj izaći. Mada sam ti sve objasnio, evo da skupim još malo snage pa da kratko objasnim ...
a) bijeli listići iliti po CIK-u uništeni listići se broje odn. evidentiraju
b) nema potrebe da ih iko gleda, tumači crteže i "oglase" u bijelim listićima tipa "dajem steonu kravu za mjesto vjećnika" - to će biti u ogromnoj većini bijeli listići ljudi koji vape za promjenom.
Nama, tj. tim ljudima to puno znači, a uskoro bi moglo značiti i CIK-u i drugim partijama jer ćemo ovaj sistem promijeniti na bolje kad tad!
madjarski_lubenicar

#90 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

VjecitiStudent wrote:Ne zna se sta je gore ovih dana, ili predizborne kampanje na webu ili idiotske ideje poput ove.
Hvala Student,
knjigu u šake, pa se vidimo u oktobru.
blesava

#91 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

madjarski_lubenicar wrote:
blesava wrote:mozda ja to ne znam dobro pojasniti, ali prijavi se da radis za dan izbora kao posmatrac i sve ce ti biti jasno.
Naime, svi ti unisteni listici se stavljaju u jednu posebnu vrecu i nakon sto je utvrdjeno da su unisteni niko ih vise posebno i detaljno ne pregledava. tako da apsolutno svi unisteni pa bili oni tvoji ili onako unisteni u neznanju su isti i nikavu posebnu statistiku CIK ne provodi zasto su unisteni ni ko ih je unistio. Jendostavno su ne vazece i kao takvi se ne uzimaju u obzir nikako.

hajd malo uzmi propise vezane za rad CIK-a i prouci malo prije nego sto raju navuces u propast.
Blesava, sa tobom je teško na kraj izaći. Mada sam ti sve objasnio, evo da skupim još malo snage pa da kratko objasnim ...
a) bijeli listići iliti po CIK-u uništeni listići se broje odn. evidentiraju
b) nema potrebe da ih iko gleda, tumači crteže i "oglase" u bijelim listićima tipa "dajem steonu kravu za mjesto vjećnika" - to će biti u ogromnoj većini bijeli listići ljudi koji vape za promjenom.
Nama, tj. tim ljudima to puno znači, a uskoro bi moglo značiti i CIK-u i drugim partijama jer ćemo ovaj sistem promijeniti na bolje kad tad!
ciji li si ti, dobro ti znas sta pises.

ponavljam, informisi se, sve je napisano, samo treba procitat, i ne lupetajte gluposti.
blesava

#92 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

Banksy wrote:

Bingo ...

Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ... :roll:[/quote]

upravo tako, ovo je poenta!
izadji, gasaj za bilo koga, vise ces im nastetiti nego crtajući karikature i nisteći listić!
veljaca

#93 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by veljaca »

blesava wrote:
veljaca da mi ne bi ovdje bubali sta ko mislis sto je bolje ili nije, najbolje nam je svima da se informisemo o samoj proceduri iz bora, jel tako? Ne treba puno mislit, sve pise. A ne znanjem gradjana se upravo politicari i sluze.pa ti budi budala i dalje.
Necemo se vrijedjati ..... Ne valja to .... Znaci ako neko drugacije misli - odmah je budala .... :(

A ja sam samo govorio o principima i da nije isto: ne izaci na izbore ili predati nevazeci listic ..... A to fakat nije isto i poruke su drugacije ...
VjecitiStudent

#94 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ... :roll:
Ostala je jedino dilema da li je pokretac teme crven ili zelen?
Cosmic

#95 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by Cosmic »

VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:
blesava wrote:
Bingo ...
Ne baš. Evo uzmimo prošle izbore, izašlo je skoro 60%, što je fantastična izlaznost ako se uzme u obzir kako je bilo do tad. I ljudi su zaista glasali za promjene, skoro pola miliona ljudi u FBiH je preko SDP-a i SBB-a jasno poručilo da želi nove, bio je to praznik demokratije u najavi. I šta de desilo? Ništa. I kako sad objasniti ljudima da će tamo neki Bojan Zec Filipović ili Nermin Pećanac napraviti preporod u njihovim životima. Da ne pričamo o tome da su profitirale stranke sa jakom infrastrukturom (SDP i SBB), a ne one sa slabijom, njihov problem je bio jedino taj da nisu na vlasti. Poruka ovakve inicijative je slijedeća: "Glasali - ne glasali, isto vam se piše". To što ću ja odmoć SDA ili SDP glasanjem za ovog ili onog mene neće učinit sretnijim čovjekom, to je poenta. Došlo je vrijeme da se jasno kaže da na izborima ne biramo bolju budućnost sebi i da je to ubleha koja se skupo prodaje svake dvije godine.
blesava

#96 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

veljaca wrote:
blesava wrote:
Necemo se vrijedjati ..... Ne valja to .... Znaci ako neko drugacije misli - odmah je budala .... :(

A ja sam samo govorio o principima i da nije isto: ne izaci na izbore ili predati nevazeci listic ..... A to fakat nije isto i poruke su drugacije ...

poruke koje do nikoga ne dolaze? kakve koristi?

kazem ti vise ces im stete nanijeti ako glasas za bilo koga, pa cak i za jednu od mnogobrojnih fiktivnih stranki ( i to postoji )
blesava

#97 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by blesava »

dzaba kad je izaslo 60% kad su muslimani glasali za komsica, pa se na taj nacin muslimansko (bosnjacko) biracko tijelo smanjilo, pa je pobijedio babin sin, sa rekordno malim brojem glasova, ali u procentima mu bilo dovoljno.
ma glup smo mi narod i dzaba, isti efekat imaju i ponisteni glasacki listici.
veljaca

#98 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by veljaca »

blesava wrote:
veljaca wrote:
blesava wrote:

poruke koje do nikoga ne dolaze? kakve koristi?

kazem ti vise ces im stete nanijeti ako glasas za bilo koga, pa cak i za jednu od mnogobrojnih fiktivnih stranki ( i to postoji )
Prvo sam ocekivao izvinjenje .... ali nema veze ....

Sta znaci ovo " poruke koje do nikoga ne dolaze " ?
Svaka poruka dolazi do nekoga - valjda je to jasno ....
I u startu imas pogresnu percepciju da sam ja za nekoga ili neku stranku .... Ja govorim o PRINCIPIMA - valjda je to lako shvatiti - ili nije ...
VjecitiStudent

#99 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Post by VjecitiStudent »

Cosmic wrote:
VjecitiStudent wrote:
Banksy wrote:
Ne baš. Evo uzmimo prošle izbore, izašlo je skoro 60%, što je fantastična izlaznost ako se uzme u obzir kako je bilo do tad. I ljudi su zaista glasali za promjene, skoro pola miliona ljudi u FBiH je preko SDP-a i SBB-a jasno poručilo da želi nove, bio je to praznik demokratije u najavi. I šta de desilo? Ništa. I kako sad objasniti ljudima da će tamo neki Bojan Zec Filipović ili Nermin Pećanac napraviti preporod u njihovim životima. Da ne pričamo o tome da su profitirale stranke sa jakom infrastrukturom (SDP i SBB), a ne one sa slabijom, njihov problem je bio jedino taj da nisu na vlasti. Poruka ovakve inicijative je slijedeća: "Glasali - ne glasali, isto vam se piše". To što ću ja odmoć SDA ili SDP glasanjem za ovog ili onog mene neće učinit sretnijim čovjekom, to je poenta. Došlo je vrijeme da se jasno kaže da na izborima ne biramo bolju budućnost sebi i da je to ubleha koja se skupo prodaje svake dvije godine.
SBB, osnovan tek nekoliko mjeseci prije proslih izbora, je po tebi stranka sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom?
Po vazecem izbornom zakonu, nek dvoje ljudi izadje na izbore, izbori su vazeci. I sta mislis da bi pobjednik uradio u tom slucaju? Predao vlast "gradjanima" ili ...?
madjarski_lubenicar

#100 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!

Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ... :roll:
Kako da ne, SDP, SDA, SBB će biti jaki k'o beton kada građani u većini birajući bijelo kažu - "e od sad' ćemo drugačije Dino (Mehmeda Mujkića)". :lol:
Ne zanima me više ko će biti jači ... želim da direktna volja građana bude zastupljenija u odlukama - a za partije me zaboli ćoše.
Post Reply