U stvari, svejedno ... Bilo bi mi draže da je crven ili zelen, nego da iskreno vjeruje u ovo što piše ...VjecitiStudent wrote:Ostala je jedino dilema da li je pokretac teme crven ili zelen?Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ...
Pola cijelo - glasaj bijelo!
- Banksy
#101 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
- madner
#102 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Drug kukurizar to ozbiljno misli.
-
VjecitiStudent
#103 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Kako zamisljas "direktnu volju gradjana" zastupljenu u odlukama? Izadje Vlada kantona ABC i sazove referendum svake sedmice, sa 30 - 50 referendumskih pitanja?madjarski_lubenicar wrote:Kako da ne, SDP, SDA, SBB će biti jaki k'o beton kada građani u većini birajući bijelo kažu - "e od sad' ćemo drugačije Dino (Mehmeda Mujkića)".Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ...
Ne zanima me više ko će biti jači ... želim da direktna volja građana bude zastupljenija u odlukama - a za partije me zaboli ćoše.
-
blesava
#104 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Ne baš. Evo uzmimo prošle izbore, izašlo je skoro 60%, što je fantastična izlaznost ako se uzme u obzir kako je bilo do tad. I ljudi su zaista glasali za promjene, skoro pola miliona ljudi u FBiH je preko SDP-a i SBB-a jasno poručilo da želi nove, bio je to praznik demokratije u najavi. I šta de desilo? Ništa. I kako sad objasniti ljudima da će tamo neki Bojan Zec Filipović ili Nermin Pećanac napraviti preporod u njihovim životima. Da ne pričamo o tome da su profitirale stranke sa jakom infrastrukturom (SDP i SBB), a ne one sa slabijom, njihov problem je bio jedino taj da nisu na vlasti. Poruka ovakve inicijative je slijedeća: "Glasali - ne glasali, isto vam se piše". To što ću ja odmoć SDA ili SDP glasanjem za ovog ili onog mene neće učinit sretnijim čovjekom, to je poenta. Došlo je vrijeme da se jasno kaže da na izborima ne biramo bolju budućnost sebi i da je to ubleha koja se skupo prodaje svake dvije godine.[/quote][/quote]Banksy wrote:
Upravo tako. Nizak odziv itekako pogoduje strankama sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom.
SBB, osnovan tek nekoliko mjeseci prije proslih izbora, je po tebi stranka sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom?
Po vazecem izbornom zakonu, nek dvoje ljudi izadje na izbore, izbori su vazeci. I sta mislis da bi pobjednik uradio u tom slucaju? Predao vlast "gradjanima" ili ...?[/quote]
ma SBB je jak ko beton! Samo kad vidis koliko je tu ljudi preslo iz drugih stranaka, autmatski su povukli i svoje birace. eto vidis sta se desava sa hadzibajricem, SBB bjedljivo pobjedjuje u starom gradu, bez presedana.
-
blesava
#105 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
ma zeleni garantBanksy wrote:U stvari, svejedno ... Bilo bi mi draže da je crven ili zelen, nego da iskreno vjeruje u ovo što piše ...VjecitiStudent wrote:Ostala je jedino dilema da li je pokretac teme crven ili zelen?Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ...
- Challenger__
#106 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
veljaca wrote: Ima kvalitetnih ljudi, itekako, ali oni nisu na listama, nisu nikako ni u politici - na zalost ....
"dođe, tako, vreme, kada mudar zaćuti, budala progovori a fukara se obogati".
I. Andrić
-
Cosmic
#107 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Kakve veze ima to kad je osnovana stranka, pa nisu je osnovala tri studenta nego čovjek koji ima stotine miliona žive love na računima i poslovnu imperiju koja se računa na deset cifara. U startu je među pet po infrastrukturi, da se nije pomjerio s mjesta.VjecitiStudent wrote: SBB, osnovan tek nekoliko mjeseci prije proslih izbora, je po tebi stranka sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom?
Po vazecem izbornom zakonu, nek dvoje ljudi izadje na izbore, izbori su vazeci. I sta mislis da bi pobjednik uradio u tom slucaju? Predao vlast "gradjanima" ili ...?
A što se tiče ovog drugog: Ništa, napravio bi isto kao što je i dosad bilo, uzeo sve u svoje ruke i uradio sve da profitira na ličnom planu u svakom smislu te riječi. Ja ti fino kažem da izbori nemaju nikakvu svrhu, sasvim je svejedno da li ćeš zaokružiti ekološku stranku ili nacrtati čiča glišu, tvoje personalno dupe od toga neće imat nikakve koristi. Jel ti misliš da su ti ljudi na tom mjestu gdje jesu slučajno? Tu su jer su sposobni da budu gore, pri čemu sposobnost može podrazumijevati bilo koji vid prevare. Imaju društveni sistem koji im pogoduje da rade to što rade i ti im svojim glasom za bilo koga nećeš ni malo naštetiti. U BiH je trenutno na snazi sistem sličan onom u NY iz filma Kum, s tim da su mafijaške porodice zamijenjene strankama. Misliš da je sistem koji oni godinama grade radi svog ličnog interesa moguće uništiti jednim potezom na komadu papira? Može, al sutra.
Last edited by Cosmic on 12/09/2012 14:54, edited 1 time in total.
-
madjarski_lubenicar
#108 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Hvala svim koji podržavaju inicijativu, ja zaista nemam oraha u džepu niti mi pada na pamet da zastupam bilo koju stranku ili njene interese. Ako neko na forumu čita ovu inicijativu tako da će ona direktno naškoditi SDP-u ili SDA-a npr. onda je možda bolje da se zapitaju ... zašto pobogu baš njima? Ili zašto će naškoditi NS?
Svaka od tih partija zna tačno zašto bi im ovo škodilo - jer je ... ljudima pun kufer demokratije u kojoj jednom u fotelji - cijeli život u fotelji, a odgovornost 0 i u kojoj su te partije manje ili više bezočno učestvovale.
Tačno, ovo će biti kazna svim onim partijama (dakle svim) koje su do sada redovno razočarale svojim mega-obećanjima.
Ovo će biti i kazna onim novim prelivoda partijama koje udomljavaju profesionalne političare o'zla oca i gore matere.
Ovo će biti i kazna onim starim i od boga i naroda zaboravljenim partijama, koje nikada i ništa nisu učinile da učine običnim ljudima stvari boljim - pa makar i ne bili u vlasti.
Jašta će nego biti kazna, da ih ne bi možda nagradili.
Istovremeno i puno važnije ovo će biti nagrada za sve one birače (apstinente i razočarane koji bi apstinirali) koji će prvi put u životu imati priliku da na glasačkom mjestu bijelim listićem 'kažu' da imaju pravo na izbor, ali da ne žele ovakve partije niti ovakav izborni sistem.
Svaka od tih partija zna tačno zašto bi im ovo škodilo - jer je ... ljudima pun kufer demokratije u kojoj jednom u fotelji - cijeli život u fotelji, a odgovornost 0 i u kojoj su te partije manje ili više bezočno učestvovale.
Tačno, ovo će biti kazna svim onim partijama (dakle svim) koje su do sada redovno razočarale svojim mega-obećanjima.
Ovo će biti i kazna onim novim prelivoda partijama koje udomljavaju profesionalne političare o'zla oca i gore matere.
Ovo će biti i kazna onim starim i od boga i naroda zaboravljenim partijama, koje nikada i ništa nisu učinile da učine običnim ljudima stvari boljim - pa makar i ne bili u vlasti.
Istovremeno i puno važnije ovo će biti nagrada za sve one birače (apstinente i razočarane koji bi apstinirali) koji će prvi put u životu imati priliku da na glasačkom mjestu bijelim listićem 'kažu' da imaju pravo na izbor, ali da ne žele ovakve partije niti ovakav izborni sistem.
-
blesava
#109 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
madjarski_lubenicar wrote:Hvala svim koji podržavaju inicijativu, ja zaista nemam oraha u džepu niti mi pada na pamet da zastupam bilo koju stranku ili njene interese. Ako neko na forumu čita ovu inicijativu tako da će ona direktno naškoditi SDP-u ili SDA-a npr. onda je možda bolje da se zapitaju ... zašto pobogu baš njima? Ili zašto će naškoditi NS?
ok ocigledno imas ideju, mozda dobru namjeru, incijativu ...ali da li imas plan i strategiju, osnov da ovako nesto tvrdis?
cime ti garantujes da ce nam svima biti bolje ako uradimo onako kako ti predlazes? imas li i neku dobru ideju kako da svu ovu incijativu i ukoliko se realizuje u broju koji ce biti primjecen, preokrenes u korist obicnog svijeta?
hajd nam malo pojasni na koji nacin ce nam tacno ovo pomoci da zivimo bolje?
evo mogu i ja tvrditi da treba da svi izadjemo na izbore i poseremo se pored glasacke kutije i da ce nam biti bolje. ali nikakvog osnova za to nemam.
-
VjecitiStudent
#110 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Amerika vise nije kao u Kumu, sta mislis kako i zasto?Cosmic wrote:Kakve veze ima to kad je osnovana stranka, pa nisu je osnovala tri studenta nego čovjek koji ima stotine miliona žive love na računima i poslovnu imperiju koja se računa na deset cifara. U startu je među pet po infrastrukturi, da se nije pomjerio s mjesta.VjecitiStudent wrote: SBB, osnovan tek nekoliko mjeseci prije proslih izbora, je po tebi stranka sa jakom infrastrukturom i interesnom bazom?
Po vazecem izbornom zakonu, nek dvoje ljudi izadje na izbore, izbori su vazeci. I sta mislis da bi pobjednik uradio u tom slucaju? Predao vlast "gradjanima" ili ...?
A što se tiče ovog drugog: Ništa, napravio bi isto kao što je i dosad bilo, uzeo sve u svoje ruke i uradio sve da profitira na ličnom planu u svakom smislu te riječi. Ja ti fino kažem da izbori nemaju nikakvu svrhu, sasvim je svejedno da li ćeš zaokružiti ekološku stranku ili nacrtati čiča glišu, tvoje personalno dupe od toga neće imat nikakve koristi. Jel ti misliš da su ti ljudi na tom mjestu gdje jesu slučajno? Tu su jer su sposobni da budu gore, pri čemu sposobnost može podrazumijevati bilo koji vid prevare. Imaju društveni sistem koji im pogoduje da rade to što rade i ti im svojim glasom za bilo koga nećeš ni malo naštetiti. U BiH je trenutno na snazi sistem sličan onom u NY iz filma Kum, s tim da su mafijaške porodice zamijenjene strankama. Misliš da je sistem koji oni godinama grade radi svog ličnog interesa moguće uništiti jednim potezom na komadu papira? Može, al sutra.
Demokratija ima 1001 manu, no boljeg sistema trenutno nema.
Imas li mozda neki primjer u svijetu na kojeg bi se trebali ugledati?
- O'zone
- Globalni moderator
#111 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Toliko je ljudi i njihovih porodica na budžetu i direktno ovise o izborima da mi ostali ne moramo uopšte izači na izbore i opet bi izašlo više od 51%.
Tako da inicijativa zdraaavoooo!
-
TRŠ
#112 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
ovi sto dizu NS u nebesa, samo da kazem da je i to ubleharska stranka isto kao i sve ostale..
-
VjecitiStudent
#113 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
madjarski_lubenicar wrote:Hvala svim koji podržavaju inicijativu, ja zaista nemam oraha u džepu niti mi pada na pamet da zastupam bilo koju stranku ili njene interese. Ako neko na forumu čita ovu inicijativu tako da će ona direktno naškoditi SDP-u ili SDA-a npr. onda je možda bolje da se zapitaju ... zašto pobogu baš njima? Ili zašto će naškoditi NS?
SDA ili SDP ili neko treci ce opet nekaznjeno biti na vlasti taman im samo clanovi familija izasli na izbore.
-
Cosmic
#114 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Naravno da nije, sad samo jedni upravljaju. Jedina stvar koja ljude treba zanimat je lični interes, ne postoji društveni sistem koji će sam po sebi donijeti napredak bilo kome.VjecitiStudent wrote: Amerika vise nije kao u Kumu, sta mislis kako i zasto?
Demokratija ima 1001 manu, no boljeg sistema trenutno nema.
Imas li mozda neki primjer u svijetu na kojeg bi se trebali ugledati?
-
madjarski_lubenicar
#115 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Ja ništa ne garantujem ... garanciju ti ne može niko dati, znam samo da ili ćemo se probuditi iz ovog gadnog sna naše verzije zastupničke demokratije ili nas uskoro neće biti.blesava wrote: cime ti garantujes da ce nam svima biti bolje ako uradimo onako kako ti predlazes? imas li i neku dobru ideju kako da svu ovu incijativu i ukoliko se realizuje u broju koji ce biti primjecen, preokrenes u korist obicnog svijeta?
Zašto? ... jer političari nemaju nikakav korektiv, ne postoji ni jedna kritična masa građana koja ih može staviti na njihovo mjesto. Nikakva organizacija. NVO-i su finansirani od tih istih partija (kroz opštine, kantone ili entitet) ili su finansirani iz inostranstva i oni neće učiniti ništa što je zaista u interesu građana - a para je sve manje i oni će se držati naših novčanika sve dok se kompletan sistem finansijski ne uruši.
Jednostavno, niko nam ne može pomoći osim nas samih. Prvi korak je da to javno kažemo ... hoćemo promjene, hoćemo pravo glasa, hoćemo pravo smjene, hoćemo da budemo slobodni ljudi koji odlučuju o visini poreza, Picinim i drugim parkovima, taksama na takse, o platama političara. Imamo pravo na to!
Zašto i kako bi se mogla pojaviti partija koja učestvuje u 'demokratskom procesu' i koja će ponuditi neka nova demokratska pravila po kojima ćemo ih moći izbaciti iz sedla u pola mandata ... odn. napola obavljena ehm. posla. Taman posla, taj film se neće još dugo prikazivati.
Ovo moramo uraditi sami i sami snositi odgovornost za posljedice. Odrasli smo ljudi, valjda možemo preuzeti odgovornost za stvari koje činimo.
- O'zone
- Globalni moderator
#116 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Da se izvratiš naopako nemaš kritičnu masumadjarski_lubenicar wrote:Ja ništa ne garantujem ... garanciju ti ne može niko dati, znam samo da ili ćemo se probuditi iz ovog gadnog sna naše verzije zastupničke demokratije ili nas uskoro neće biti.blesava wrote: cime ti garantujes da ce nam svima biti bolje ako uradimo onako kako ti predlazes? imas li i neku dobru ideju kako da svu ovu incijativu i ukoliko se realizuje u broju koji ce biti primjecen, preokrenes u korist obicnog svijeta?
Zašto? ... jer političari nemaju nikakav korektiv, ne postoji ni jedna kritična masa građana koja ih može staviti na njihovo mjesto. Nikakva organizacija. NVO-i su finansirani od tih istih partija (kroz opštine, kantone ili entitet) ili su finansirani iz inostranstva i oni neće učiniti ništa što je zaista u interesu građana - a para je sve manje i oni će se držati naših novčanika sve dok se kompletan sistem finansijski ne uruši.
Jednostavno, niko nam ne može pomoći osim nas samih. Prvi korak je da to javno kažemo ... hoćemo promjene, hoćemo pravo glasa, hoćemo pravo smjene, hoćemo da budemo slobodni ljudi koji odlučuju o visini poreza, Picinim i drugim parkovima, taksama na takse, o platama političara. Imamo pravo na to!
Zašto i kako bi se mogla pojaviti partija koja učestvuje u 'demokratskom procesu' i koja će ponuditi neka nova demokratska pravila po kojima ćemo ih moći izbaciti iz sedla u pola mandata ... odn. napola obavljena ehm. posla. Taman posla, taj film se neće još dugo prikazivati.
Ovo moramo uraditi sami i sami snositi odgovornost za posljedice. Odrasli smo ljudi, valjda možemo preuzeti odgovornost za stvari koje činimo.
-
madjarski_lubenicar
#117 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
O'zone, ako je to istina onda smo mi izmislili perpetuum mobile. To bi značilo da stvaramo vrijednost iz ničega, da je većina na budžetu i da se budžet većinom puni od plata iz budžeta.O'zone wrote:Toliko je ljudi i njihovih porodica na budžetu i direktno ovise o izborima da mi ostali ne moramo uopšte izači na izbore i opet bi izašlo više od 51%.
-
madjarski_lubenicar
#118 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
OK, hvala na informaciji.O'zone wrote: Da se izvratiš naopako nemaš kritičnu masu
-
VjecitiStudent
#119 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
madjarski_lubenicar wrote:Ja ništa ne garantujem ... garanciju ti ne može niko dati, znam samo da ili ćemo se probuditi iz ovog gadnog sna naše verzije zastupničke demokratije ili nas uskoro neće biti.blesava wrote: cime ti garantujes da ce nam svima biti bolje ako uradimo onako kako ti predlazes? imas li i neku dobru ideju kako da svu ovu incijativu i ukoliko se realizuje u broju koji ce biti primjecen, preokrenes u korist obicnog svijeta?
- O'zone
- Globalni moderator
#120 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Reci da nije istina!madjarski_lubenicar wrote:O'zone, ako je to istina onda smo mi izmislili perpetuum mobile. To bi značilo da stvaramo vrijednost iz ničega, da je većina na budžetu i da se budžet većinom puni od plata iz budžeta.O'zone wrote:Toliko je ljudi i njihovih porodica na budžetu i direktno ovise o izborima da mi ostali ne moramo uopšte izači na izbore i opet bi izašlo više od 51%.
Imaš masu ljudi na budžetu, preogromnu popuulaciju koja troši i u isto vrijeme daje nazada ali dosta manji dio a veći dio popunjava radnička klasa ono što je ima,dijaspora svojim slanjem novca ovdje i kad sve ode u PM onda uvjek ima MMF.
-
blesava
#121 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
hajd ti ako si mangup i ako mislis da nesto znas o politici javno izadji sa svojim idejama i incijativama i ucini nesto. lako je ovako naprdjivat po forumu.madjarski_lubenicar wrote:Ja ništa ne garantujem ... garanciju ti ne može niko dati, znam samo da ili ćemo se probuditi iz ovog gadnog sna naše verzije zastupničke demokratije ili nas uskoro neće biti.blesava wrote: cime ti garantujes da ce nam svima biti bolje ako uradimo onako kako ti predlazes? imas li i neku dobru ideju kako da svu ovu incijativu i ukoliko se realizuje u broju koji ce biti primjecen, preokrenes u korist obicnog svijeta?
dobit ces moju pordsku!
- O'zone
- Globalni moderator
#122 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Jesi se ovo našao nešto uvrijeđen na ovu konstataciju?madjarski_lubenicar wrote:OK, hvala na informaciji.O'zone wrote: Da se izvratiš naopako nemaš kritičnu masu
Istina kakva god da je još uvjek je istina a u ovom slučaju kao i u svim slučajevima promjena istina je da nema kritične mase koja će to pokrenuti jer svi imaju ili druge ideje ili druge obaveze.
20 dugih godina ovdje narod pati i niko ništa ne mjenja, jesi se upitao zašto?
-
madjarski_lubenicar
#123 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Da, za strateške odluke bi se glasalo direktno ... i takvom referendumu bi glasači glasali elektronskim putem ili u zgradama opština - opet elektronskim putem. Jedna od strateških stvari je svakako i budžet i plate političara ili npr. davanje/oduzimanje koncesija ili npr. zaštita voda i sl., prodaja BH Telecoma itd. isl.VjecitiStudent wrote:Kako zamisljas "direktnu volju gradjana" zastupljenu u odlukama? Izadje Vlada kantona ABC i sazove referendum svake sedmice, sa 30 - 50 referendumskih pitanja?madjarski_lubenicar wrote:Kako da ne, SDP, SDA, SBB će biti jaki k'o beton kada građani u većini birajući bijelo kažu - "e od sad' ćemo drugačije Dino (Mehmeda Mujkića)".Banksy wrote: Rezultat: oni (i SDA i SDP) sve jači, a buntovna studentarija crta karikature po izbornim listićima ...
Ne zanima me više ko će biti jači ... želim da direktna volja građana bude zastupljenija u odlukama - a za partije me zaboli ćoše.
Naravno, Vlada kantona ABC bi i dalje imala svoje operativne dužnosti i ovakav način glasanja ne bi uticao na njihove operativne odluke.
-
madjarski_lubenicar
#124 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
20 dugih godina ovdje TI patiš i TI ništa ne mjenjaš, jesi se upitao zašto?O'zone wrote: 20 dugih godina ovdje narod pati i niko ništa ne mjenja, jesi se upitao zašto?
-
numizmatic
#125 Re: Pola cijelo - glasaj bijelo!
Sve znate bojkotovati, samo vlast ne