Pogresna upotreba rijeci

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
sulesavic

Post by sulesavic »

Shoshana wrote:
sulesavic wrote:
Shoshana wrote:Za multikulturan nisam nikad cula, mada bih pomislila da se radi o nekome ko se osjeca 'domacim' u vise od dvije kulture. Kao npr unilingual, bilingual, multilingual.

Multikulturalan je valjda neko ko se zalaze za ideje multikulturalizma (dakle vise kultura unutar jednog te istog drustva).
_sa_ wrote:multikulturan ????? :?

Multikulturan i multikulturalan bi, prema Bratoljubu Klaiæu, bila dva iskljuèiva pojma - jedan s pozitivnom konotacijom, ovaj drugi s negativnom.

kultura - ima dosta znaèenja, ne da mi se prekucavati, jasno je o èemu je rijeè

kulturalizam - podrugljiv naziv za neèiju ta¹tu umi¹ljenost u svoju visoku obrazovanost

Jesam li proma¹io temu?
'Nako, posteno - ti nisi, a Klaic jeste :D
Ko radi, taj i grije¹i
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

SijuksA wrote:
_sa_ wrote:
SijuksA wrote:
Hm. Probaj reci Spanija u Hrvatskoj, pa cemo pricati...
u hrvatskoj je spanjolska, to se slazem s tobom.
portugalija- ne jer u srpskom teze ovom sufiksu -ija, meni se cini, pa koriste nazive spanija, rumunija, portugalija, brazilija itd
Brazilija da, ali ne kao drzava, nego kao grad...
_sa_ je u pravu, Brasilien je drzava, a Brasília je grad, ako se vec dr. Ivan Klajn poziva na njemacki, ime grada ostaje nepromjenjeno, sa akcentom na prvom i

postoji cak i stari auto VW Brasilia
patrius

Post by patrius »

_sa_ wrote:
SijuksA wrote:
Hm. Probaj reci Spanija u Hrvatskoj, pa cemo pricati...
u hrvatskoj je spanjolska, to se slazem s tobom.
portugalija- ne jer u srpskom teze ovom sufiksu -ija, meni se cini, pa koriste nazive spanija, rumunija, portugalija, brazilija itd
a zasto onda Italija nije "Italska" :? Ili Rusija--"Ruska"...
cyprus

Post by cyprus »

E, vako trebam pomoć. Da ne otvaram posebnu temu, ovdje se obrađuje slična problematika.

Dakle, pišem seminarski rad iz predmeta Mineralogija sa petrografijom. Imam temu koja se tiče jedne stijene koja se zove gabro. Ono što je meni problem, ne znam kako u množini glasi ova imenica: gabri, gabra, gabrovi ili nešto četvrto.

Biću zahvalan ako mi ko pomogne riješit moju nedoumicu.

P.S. Ako bi ko mogo izmjenjat "gabro" po padežima množine. :)
SijuksA

Post by SijuksA »

Nasta tajac.

Da se okusham, ne garantujem za rezultate :lol:

1. Gabro stijene
2. Gabro stijena
3. Gabro stijenama
4. Gabro stijena
5. Gabro stijene
6. Gabro stijenama
7. Gabro stijenama

:D
Mensura

Post by Mensura »

SijuksA wrote:Nasta tajac.

1. Gabro stijene
2. Gabro stijena
3. Gabro stijenama
4. Gabro stijena
5. Gabro stijene
6. Gabro stijenama
7. Gabro stijenama

Pa - u pravu si... Ja ne vidim kako i zasto bi mu trebala mnozina imena stijene... Ja u zivotu nisam cula da neko kaze bazalti, mramori, krecnjaci, graniti itd :?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

U Hrvatskoj je Portugal, Spanjolska, Rumunjska, Litva, Letonija ( latvija ), Nizozemska...

Ja sam se nekako pravo navikuno na te nazive jer sam ih slusao od djetinjstva, i pravo mi bode usi nekako, kad ovdje cujem da se uglavnom koriste srpski nazivi Portugalija, Spanija, Litvanija, Holandija

A inace, meni je pravo bezveze sto se uopce prevode imena drzava ili gradova. Jer evo na ovim nasim jezicima se masovno koristi prijevod ili prilagodjavanje vec prevedenih naziva, a ne originala, ili im se daju totalno drugaciji nazivi :

Grcka - Hellas
Nizozemska - Holland
Obala Slonovace - Cote d'Ivore
Bec - Wien....
Mensura

Post by Mensura »

Danko_Bananko wrote:U Hrvatskoj je Portugal, Spanjolska, Rumunjska, Litva, Letonija ( latvija ), Nizozemska...

Ja sam se nekako pravo navikuno na te nazive jer sam ih slusao od djetinjstva, i pravo mi bode usi nekako, kad ovdje cujem da se uglavnom koriste srpski nazivi Portugalija, Spanija, Litvanija, Holandija

A inace, meni je pravo bezveze sto se uopce prevode imena drzava ili gradova. Jer evo na ovim nasim jezicima se masovno koristi prijevod ili prilagodjavanje vec prevedenih naziva, a ne originala, ili im se daju totalno drugaciji nazivi :

Grcka - Hellas
Nizozemska - Holland
Obala Slonovace - Cote d'Ivore
Bec - Wien....
Holland je samo jedna od provincija Nizozemske ili Koninkrijk der Nederlanden, ili jednostavno Nederlanden...

Bas da mi je vidjeti kako jedan Limburzanin reaguje kad mu kazes da je on u stvari Holandjanin :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ne znam kako reaguje jedan Limburzanin, jer od njih znam jedino Limburg mjesec :D , ali sam bio ubijedjen da je njihov naziv Holland. Jesam li te dobro skontao da nisam u pravu ?

Sto svi onda navijaju sa Holland, Holland, il je to ko kod nas Bosna, Bosna, Bosna, a Hercegovina ako se sjete :D
Mensura

Post by Mensura »

Stvarno ne znam kako i zasto navijaju - ja sam tamo samo u turizmu bila, i to bas u Limburgu :D

Provincija ima 12 (ovo je sad sa gugla) Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, North Holland, South Holland, Zeeland, North Brabant i Limburg.
prleitihi

Post by prleitihi »

čuj 12.. :shock: :shock: :shock: :oops: ..umjesto da k'o ljudi uvedu 2 entiteta.. :D
SijuksA

Post by SijuksA »

Od svega mi je najgore BECHHHHH. Cudimo se nekome, a odakle nama pravo da preinacavamo Wien u Bec? Otkud to potice?
Jara

Post by Jara »

SijuksA wrote:Od svega mi je najgore BECHHHHH. Cudimo se nekome, a odakle nama pravo da preinacavamo Wien u Bec? Otkud to potice?
Od Mađara... :D
basta sljezove boje

Mensura wrote:
SijuksA wrote:Nasta tajac.

1. Gabro stijene
2. Gabro stijena
3. Gabro stijenama
4. Gabro stijena
5. Gabro stijene
6. Gabro stijenama
7. Gabro stijenama

Pa - u pravu si... Ja ne vidim kako i zasto bi mu trebala mnozina imena stijene... Ja u zivotu nisam cula da neko kaze bazalti, mramori, krecnjaci, graniti itd :?
a na kojem jeziku je u pravu? 4. padez je Akkusativ, pa mi nikako nije jasno na kojem jeziku se na pitanje koga, sta? dobija odgovor "stijena"??? Singular bi trebao biti stijenu, a plural stijene
SijuksA

Post by SijuksA »

Eto neka si ti pretrazila i nasla dlaku u 'Akkusativ'-u :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
prleitihi

Post by prleitihi »

'rđavoj baštici i dlake smetaju.. :D
SijuksA

Post by SijuksA »

P.S. I rijeci 'jednina' i 'mnozina' postoje u nasem jeziku, u slucaju da si zaboravila.
patrius

Post by patrius »

a moze li roditelj biti rodilac? ucitelj ucilac?moze li se umjesto ratovati--ratirati?
basta sljezove boje

prleitihi wrote:'rđavoj baštici i dlake smetaju.. :D
odavno nisam vidjela osobu koja vise smetlja ostavlja po forumu i sasvim solidne teme pretvara u chat i hvatanje treba

@SijuksA, pitanje nije bilo upuceno tebi, jer si stavila "disclaimer" u svom postu, ne razumijem cemu zloba u tvom postu, kad se latinski izrazi koriste u nasoj lingvistici
SijuksA

Post by SijuksA »

Nevermind, bastovanka. (isto se koristi u nasem jeziku)
basta sljezove boje

SijuksA wrote:Nevermind, bastovanka. (isto se koristi u nasem jeziku)
meni srpski nije ni maternji ni ocinski, tako da mi je rijec bastovanka strana. Kod nas se prevodi kao vrtlarka :D
prleitihi

Post by prleitihi »

basta sljezove boje wrote:
prleitihi wrote:'rđavoj baštici i dlake smetaju.. :D
odavno nisam vidjela osobu koja vise smetlja ostavlja po forumu i sasvim solidne teme pretvara u chat i hvatanje treba
:lol::lol::lol:
nisi ti ni mene vidjela.. :oops: ..zar si zaboravila da ne vidiš dobro..onomad sa frikicinog linka nisi vidjela ustaško orgijanje sa markanovog koncerta u frankfurtu..čak ni crnu legiju..niš.. :D:D ..e..'rđava baštovanko..odsviraj koju tkvici..tu si najjača.. :D:D:D

za dom..spremni! :D
striker

Post by striker »

Ko se ovdje za'ebo?
U hrvatskom jeziku se kaže dom i kućanica,a u srpskom kuća i domaćica...
Što nije jednostavno dom-domaćica i kuća-kućanica?!
basta sljezove boje

striker wrote:Ko se ovdje za'ebo?
U hrvatskom jeziku se kaže dom i kućanica,a u srpskom kuća i domaćica...
Što nije jednostavno dom-domaćica i kuća-kućanica?!
dobar :-D

ima i keks domacica - proizvodi ga Kras Zagreb :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ako rijec "voz" ima korijen u rijeci "voziti se", koji je korijen rijeci "vlak"?
Post Reply