Ko radi, taj i grije¹iShoshana wrote:'Nako, posteno - ti nisi, a Klaic jestesulesavic wrote:Shoshana wrote:Za multikulturan nisam nikad cula, mada bih pomislila da se radi o nekome ko se osjeca 'domacim' u vise od dvije kulture. Kao npr unilingual, bilingual, multilingual.
Multikulturalan je valjda neko ko se zalaze za ideje multikulturalizma (dakle vise kultura unutar jednog te istog drustva)._sa_ wrote:multikulturan ?????![]()
Multikulturan i multikulturalan bi, prema Bratoljubu Klaiæu, bila dva iskljuèiva pojma - jedan s pozitivnom konotacijom, ovaj drugi s negativnom.
kultura - ima dosta znaèenja, ne da mi se prekucavati, jasno je o èemu je rijeè
kulturalizam - podrugljiv naziv za neèiju ta¹tu umi¹ljenost u svoju visoku obrazovanost
Jesam li proma¹io temu?
Pogresna upotreba rijeci
-
sulesavic
-
basta sljezove boje
_sa_ je u pravu, Brasilien je drzava, a Brasília je grad, ako se vec dr. Ivan Klajn poziva na njemacki, ime grada ostaje nepromjenjeno, sa akcentom na prvom iSijuksA wrote:Brazilija da, ali ne kao drzava, nego kao grad..._sa_ wrote:u hrvatskoj je spanjolska, to se slazem s tobom.SijuksA wrote:
Hm. Probaj reci Spanija u Hrvatskoj, pa cemo pricati...
portugalija- ne jer u srpskom teze ovom sufiksu -ija, meni se cini, pa koriste nazive spanija, rumunija, portugalija, brazilija itd
postoji cak i stari auto VW Brasilia
-
patrius
a zasto onda Italija nije "Italska"_sa_ wrote:u hrvatskoj je spanjolska, to se slazem s tobom.SijuksA wrote:
Hm. Probaj reci Spanija u Hrvatskoj, pa cemo pricati...
portugalija- ne jer u srpskom teze ovom sufiksu -ija, meni se cini, pa koriste nazive spanija, rumunija, portugalija, brazilija itd
- cyprus
E, vako trebam pomoć. Da ne otvaram posebnu temu, ovdje se obrađuje slična problematika.
Dakle, pišem seminarski rad iz predmeta Mineralogija sa petrografijom. Imam temu koja se tiče jedne stijene koja se zove gabro. Ono što je meni problem, ne znam kako u množini glasi ova imenica: gabri, gabra, gabrovi ili nešto četvrto.
Biću zahvalan ako mi ko pomogne riješit moju nedoumicu.
P.S. Ako bi ko mogo izmjenjat "gabro" po padežima množine.
Dakle, pišem seminarski rad iz predmeta Mineralogija sa petrografijom. Imam temu koja se tiče jedne stijene koja se zove gabro. Ono što je meni problem, ne znam kako u množini glasi ova imenica: gabri, gabra, gabrovi ili nešto četvrto.
Biću zahvalan ako mi ko pomogne riješit moju nedoumicu.
P.S. Ako bi ko mogo izmjenjat "gabro" po padežima množine.
-
Mensura
Pa - u pravu si... Ja ne vidim kako i zasto bi mu trebala mnozina imena stijene... Ja u zivotu nisam cula da neko kaze bazalti, mramori, krecnjaci, graniti itdSijuksA wrote:Nasta tajac.
Da se okusham, ne garantujem za rezultate![]()
1. Gabro stijene
2. Gabro stijena
3. Gabro stijenama
4. Gabro stijena
5. Gabro stijene
6. Gabro stijenama
7. Gabro stijenama
-
Danko_Bananko
U Hrvatskoj je Portugal, Spanjolska, Rumunjska, Litva, Letonija ( latvija ), Nizozemska...
Ja sam se nekako pravo navikuno na te nazive jer sam ih slusao od djetinjstva, i pravo mi bode usi nekako, kad ovdje cujem da se uglavnom koriste srpski nazivi Portugalija, Spanija, Litvanija, Holandija
A inace, meni je pravo bezveze sto se uopce prevode imena drzava ili gradova. Jer evo na ovim nasim jezicima se masovno koristi prijevod ili prilagodjavanje vec prevedenih naziva, a ne originala, ili im se daju totalno drugaciji nazivi :
Grcka - Hellas
Nizozemska - Holland
Obala Slonovace - Cote d'Ivore
Bec - Wien....
Ja sam se nekako pravo navikuno na te nazive jer sam ih slusao od djetinjstva, i pravo mi bode usi nekako, kad ovdje cujem da se uglavnom koriste srpski nazivi Portugalija, Spanija, Litvanija, Holandija
A inace, meni je pravo bezveze sto se uopce prevode imena drzava ili gradova. Jer evo na ovim nasim jezicima se masovno koristi prijevod ili prilagodjavanje vec prevedenih naziva, a ne originala, ili im se daju totalno drugaciji nazivi :
Grcka - Hellas
Nizozemska - Holland
Bec - Wien....
-
Mensura
Holland je samo jedna od provincija Nizozemske ili Koninkrijk der Nederlanden, ili jednostavno Nederlanden...Danko_Bananko wrote:U Hrvatskoj je Portugal, Spanjolska, Rumunjska, Litva, Letonija ( latvija ), Nizozemska...
Grcka - Hellas
Nizozemska - Holland
Bec - Wien....
Bas da mi je vidjeti kako jedan Limburzanin reaguje kad mu kazes da je on u stvari Holandjanin
-
Danko_Bananko
Ne znam kako reaguje jedan Limburzanin, jer od njih znam jedino Limburg mjesec
, ali sam bio ubijedjen da je njihov naziv Holland. Jesam li te dobro skontao da nisam u pravu ?
Sto svi onda navijaju sa Holland, Holland, il je to ko kod nas Bosna, Bosna, Bosna, a Hercegovina ako se sjete
Sto svi onda navijaju sa Holland, Holland, il je to ko kod nas Bosna, Bosna, Bosna, a Hercegovina ako se sjete
-
Mensura
Stvarno ne znam kako i zasto navijaju - ja sam tamo samo u turizmu bila, i to bas u Limburgu
Provincija ima 12 (ovo je sad sa gugla) Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, North Holland, South Holland, Zeeland, North Brabant i Limburg.
Provincija ima 12 (ovo je sad sa gugla) Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Utrecht, North Holland, South Holland, Zeeland, North Brabant i Limburg.
-
basta sljezove boje
a na kojem jeziku je u pravu? 4. padez je Akkusativ, pa mi nikako nije jasno na kojem jeziku se na pitanje koga, sta? dobija odgovor "stijena"??? Singular bi trebao biti stijenu, a plural stijeneMensura wrote:Pa - u pravu si... Ja ne vidim kako i zasto bi mu trebala mnozina imena stijene... Ja u zivotu nisam cula da neko kaze bazalti, mramori, krecnjaci, graniti itdSijuksA wrote:Nasta tajac.
Da se okusham, ne garantujem za rezultate![]()
1. Gabro stijene
2. Gabro stijena
3. Gabro stijenama
4. Gabro stijena
5. Gabro stijene
6. Gabro stijenama
7. Gabro stijenama
-
basta sljezove boje
odavno nisam vidjela osobu koja vise smetlja ostavlja po forumu i sasvim solidne teme pretvara u chat i hvatanje trebaprleitihi wrote:'rđavoj baštici i dlake smetaju..
@SijuksA, pitanje nije bilo upuceno tebi, jer si stavila "disclaimer" u svom postu, ne razumijem cemu zloba u tvom postu, kad se latinski izrazi koriste u nasoj lingvistici
-
basta sljezove boje
meni srpski nije ni maternji ni ocinski, tako da mi je rijec bastovanka strana. Kod nas se prevodi kao vrtlarkaSijuksA wrote:Nevermind, bastovanka. (isto se koristi u nasem jeziku)
-
prleitihi
basta sljezove boje wrote:odavno nisam vidjela osobu koja vise smetlja ostavlja po forumu i sasvim solidne teme pretvara u chat i hvatanje trebaprleitihi wrote:'rđavoj baštici i dlake smetaju..
nisi ti ni mene vidjela..
za dom..spremni!
-
basta sljezove boje
dobarstriker wrote:Ko se ovdje za'ebo?
U hrvatskom jeziku se kaže dom i kućanica,a u srpskom kuća i domaćica...
Što nije jednostavno dom-domaćica i kuća-kućanica?!
ima i keks domacica - proizvodi ga Kras Zagreb
-
FFK as Lucy01
Ako rijec "voz" ima korijen u rijeci "voziti se", koji je korijen rijeci "vlak"?