Poginuo Ivo Lozancic

CondoR

Post by CondoR »

Big Daddy wrote:
CondoR wrote:
Mislim, da je red da se odgovori na postavljeno pitanje, pa da se tek tad postavi sagovorniku pitanje. Možda ti ni to nije najjasnije, pa da te napomenem .

Klasičan način bježanja od odgovora, kad se ostane bez argumenata :D
Kojih argumenata? Činjenice da Ivo nije dopustio da se HVOu dogodi ono što se dogodilo u Sjevernom logoru? Samo pokazuje da je bio dalekovidan i sposoban komadant. A možda je po tebi trebao čekati i doživjeti sudbinu Vlade Šantiža ili Vinka Totića? Ako već sporazum nije važio u Mostaru zašto bi važio u Žepču? :-)
Pa taj sporazum je potpisan kad je već počeo sukob između ARBiH i HVO i važio je za područje Žepča, kakvog bolan Mostara. Toliko o argumentima :-)

Bio je toliko dalekovidan da je radio one stvari, koje sam naveo u prethodnom postu. :lol:

Ima još sa svjedočenja, jer se vodila istraga protiv dotičnog.

Tokom napada HVO-a "formirani su logori za civile": "U logorima je bilo pet hiljada ljudi, a od toga su poginula 83 čovjeka. U logor u Hercegovini je deportovano 431 lice. Natrpani su u autobuse pripremljene za iseljenje Hrvata. Ubijeno je trideset i jedno od njih. Civili iz Šehera su dvije noći držani u tunelu 'Karaula'. Onda su ih potjerali ka Zenici i zapucali po koloni.

http://www.bhdani.com/arhiva/233/t23307.shtml
Big Daddy

Post by Big Daddy »

CondoR wrote:
Pa taj sporazum je potpisan kad je veæ poèeo sukob izmeðu ARBiH i HVO i va¾io je za podruèje ®epèa, kakvog bolan Mostara. Toliko o argumentima :-)

Bio je toliko dalekovidan da je radio one stvari, koje sam naveo u prethodnom postu. :lol:

Ima jo¹ sa svjedoèenja, jer se vodila istraga protiv dotiènog.

Tokom napada HVO-a "formirani su logori za civile": "U logorima je bilo pet hiljada ljudi, a od toga su poginula 83 èovjeka. U logor u Hercegovini je deportovano 431 lice. Natrpani su u autobuse pripremljene za iseljenje Hrvata. Ubijeno je trideset i jedno od njih. Civili iz ©ehera su dvije noæi dr¾ani u tunelu 'Karaula'. Onda su ih potjerali ka Zenici i zapucali po koloni.

I Sjeverni logor se dogodio kad je sukob veæ poèeo. I kako je zavr¹ila istraga o "zloèinima" Ive Lozanèiæa? Ne¹to se ne sjeæam da je dobio dana zatvora.
CondoR

Post by CondoR »

Big Daddy wrote:
CondoR wrote:
Pa taj sporazum je potpisan kad je već počeo sukob između ARBiH i HVO i važio je za područje Žepča, kakvog bolan Mostara. Toliko o argumentima :-)

Ima još sa svjedočenja, jer se vodila istraga protiv dotičnog.

Tokom napada HVO-a "formirani su logori za civile": "U logorima je bilo pet hiljada ljudi, a od toga su poginula 83 čovjeka. U logor u Hercegovini je deportovano 431 lice. Natrpani su u autobuse pripremljene za iseljenje Hrvata. Ubijeno je trideset i jedno od njih. Civili iz Šehera su dvije noći držani u tunelu 'Karaula'. Onda su ih potjerali ka Zenici i zapucali po koloni.

I Sjeverni logor se dogodio kad je sukob već počeo. I kako je završila istraga o "zločinima" Ive Lozančića? Nešto se ne sjećam da je dobio dana zatvora.
Pa istraga nije se ni mogla završiti jer je čovjek poginuo. Poslije istrage ide suđenje, pa tek ako bude osuđen, ide zatvor.

Istraga je kasnila deset mjeseci jer je Kantonalno tužilaštvo u Zenici, uz saglasnost Ureda haškog tužioca, podnijelo Zahtjev za sprovođenje istrage protiv 15 osoba sa područja Žepča, osumnjičenih za ratne zločine protiv Bošnjaka i Srba. Među njima je i on.
Big Daddy

Post by Big Daddy »

CondoR wrote:
Big Daddy wrote:
Pa istraga nije se ni mogla zavr¹iti jer je èovjek poginuo. Poslije istrage ide suðenje, pa tek ako bude osuðen, ide zatvor.

Istraga je kasnila deset mjeseci jer je Kantonalno tu¾ila¹tvo u Zenici, uz saglasnost Ureda ha¹kog tu¾ioca, podnijelo Zahtjev za sprovoðenje istrage protiv 15 osoba sa podruèja ®epèa, osumnjièenih za ratne zloèine protiv Bo¹njaka i Srba. Meðu njima je i on.

Interesantno je kako istraga nije kasnila u sluèaju Bla¹kiæa, Daria Kordiæa i ostalih a eto kao kasnila je u Lozanèiæevom sluèaju. Zar nije trebao za onako "stra¹ne zloèine" biti na èelu liste? :roll:
CondoR

Post by CondoR »

Big Daddy wrote:
CondoR wrote:
Big Daddy wrote:
Pa istraga nije se ni mogla završiti jer je čovjek poginuo. Poslije istrage ide suđenje, pa tek ako bude osuđen, ide zatvor.

Istraga je kasnila deset mjeseci jer je Kantonalno tužilaštvo u Zenici, uz saglasnost Ureda haškog tužioca, podnijelo Zahtjev za sprovođenje istrage protiv 15 osoba sa područja Žepča, osumnjičenih za ratne zločine protiv Bošnjaka i Srba. Među njima je i on.

Interesantno je kako istraga nije kasnila u slučaju Blaškića, Daria Kordića i ostalih a eto kao kasnila je u Lozančićevom slučaju. Zar nije trebao za onako "strašne zločine" biti na čelu liste? :roll:
Te slučajeve koje navodiš, je vodio Haški tribunal. Svaka istraga za ratne zločine je i suviše ozbiljna . Postpak protiv Come je vođen preko pet godina, osuđen je na 15 godina. Prema tome, vremenski perid procesa, zavisi od više faktora. U to vrijeme BH sudovi su dobijali prve predmete za ratne zločina a vodila se istovremeno i reforma pravosuđa, zbog toga je postupak trajao duže, nego danas.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Big Daddy wrote:
GandalfSivi wrote:
Big Daddy wrote: A jel to bio ustaša jer nije dopustio da Žepče doživi sudbinu Bugojna, Vareša, Kaknja i Travnika? :-) :-)
Ne, nego zato sto je nevini narod branio ubijanjem civila sa druge strane iz gore navedenih podrucja. Od snajpera, preko granata, do saradnje sa cetnicima...

Jel' ti sada jasno?
I kako onda taj "krvolok" ne završi na sudu? Žepčaci će mu zauvijek biti zahvalni jer im je omogućio da ostanu u svojim kućama a ne da se kao varešaci, bugojanci i kanjci potucaju po svijetu.
Zepcaci?

Sorry drug ali nemas blage veze o cemu pricas. Zepcaci su pozavrsavali, barem oni sto su uspjeli zivu glavu izvuci - u Zenici, Sarajevu, najblize Zepcu je bilo u Begovom Hanu, a Zepce je naseljeno PRAVIM Zepcacima iz Zavidovica i Maglaja, koji su, za razliku od ovih prvih, bili Hrvati, a koje niko pipnuo nije ni u Zavidovicima ni u Maglaju.

A o logorima u kojima je cuvao neduzne civile da ne govorimo.

Doduse, interesantno bi bilo cuti Adnana Dzonlica sta kaze o ovome. 'Em Zepcka, 'em zna kao takav iz prve ruke kako ga je Ivo cuvao.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Nek mu je laka crna zemlja.,

Vjecna zahvalnost.
Dezidijat

Post by Dezidijat »

Neke umro ko mu jebe mater... još samo treba i Dodik da mu se pridruži i bit će nam svima lakše.

Samo mi je žao što nije krepo još 92

al eto štaš , dođe Bog po svakog.
sinus

Post by sinus »

Big Daddy wrote:
GandalfSivi wrote:Jedan od gorih ustasa u zadnjem ratu bio. Sjecaju ga se svi iz operativne zone Doboj-jug i okolnih mjesta (kako je ono islo, Maglaj, Tesanj, Zavidovici i okolna mjesta). Sve ih je drzao u okruzenju zahvaljujuci direktnom saradnjom sa cetnicima...
A jel to bio ustaša jer nije dopustio da Žepče doživi sudbinu Bugojna, Vareša, Kaknja i Travnika? :-) :-)
Jest vala u pravu si za Kakanj. VBR-om nas HVO gađao, po samom gradu. Valjda pokušavali da zaštite civile pa udri po gradu...Isto valjda su "branili" Kakanj tako što su cijevi podigli na brda i okrenuli ih prema gradu kao i snajpere. (ali da se ja ne bi ubjeđivao sa ugroženim ljudima toliko od mene na ovu temu)

Draži su mi Četalji od Ustaša uvijek bili (da se razumije ne generalizujem, ko se pronađe u ovim nazivima to je njegov problem)). Barem znam da me mrze i to je to. A Ustaše samo hinjski sa leđa, nikad ne znaš na čemu si sa njima...

Nemoj da ne bi ko šta zamjerio
edinbug

Post by edinbug »

Big Daddy wrote:
GandalfSivi wrote:Jedan od gorih ustasa u zadnjem ratu bio. Sjecaju ga se svi iz operativne zone Doboj-jug i okolnih mjesta (kako je ono islo, Maglaj, Tesanj, Zavidovici i okolna mjesta). Sve ih je drzao u okruzenju zahvaljujuci direktnom saradnjom sa cetnicima...
A jel to bio ustaša jer nije dopustio da Žepče doživi sudbinu Bugojna, Vareša, Kaknja i Travnika? :-) :-)
A sta su trebali Bosnjaci i ostale patriote u Bugojnu, dozvoliti da se ostvari namjera HDZ i HVO o upotrebi 10000 mrtvackih vreca, koji su nadeni u hrvatskom selu Kandija, nakon oslobadanja Bugojna. A vec ste bili uveli hrvatsku valutu, ma sve u stvari je bilo hrvatsko. Javna tajna je da nije Armija BiH prva krenula da bi to uradio HVO i Hrvatska vojska, a onda bi se desilo dvadesetak i vise Vrbanja (mjesto gdje je nad Bosnjacima od strane HVO pocinjen masakr, i u kojem je mucki ubijeno i izmasakrirano oko pedeset Bosnjaka, mahom civila i staraca).Posto sam ja iz Bugojna, npr. u prigradskom naselju Bugojna gdje ja zivim, nije ni jednom pripadniku HVO udaren samar, a kamoli nesto vise, jer razlog je jednostavan, ljudi su predali oruzje, garantirana im je sigurnost, vecina ih je otislo, jedan dio je ostao zivjeti sa Bosnjacima i nekoliko Srba koliko ih je ostalo, a ti koji su otisli, vratili su se medu prvim povratnicima, i dijele istu sudbinu kao i ja.
Da se odmah razumijemo, ja ne opravdavam zlocine koji su se desili nad bugojanskim Hrvatima, i zalazem se da svako odgovara za ono sto je pocinio, jer to sto su uradili nad zarobljenim komandantima, vojnicima i rukovodecim ljudima Hrvata je za sud, ali isto ne smijemo zaboraviti da je Vrbanja bila inicijalna kapsla za zlocine koji su se dogodili u vrijeme sukoba u Bugojnu 1993 godine, a tako isto bi zelio da odgovaraju oni pripadnici HVO i HOS-a koji su pobili neduzne Srbe na pocetku rata u BiH.
osa

Post by osa »

Još jedan od likova iz bliže bih povijesti koji izaziva različite reakcije kod forumaša, zavisno od toga koje su nacionalnosti. a svi takvi likovi bi se mogli podvesti pod mudrost jednog starog pijanca izrečenu ispred jedne trgovine u zagorju. " čuj niko nije tak dober da nekom ne bi bil loš, ni tak loš da nekom ne bi bil dober". čini mi se da se u ovu izjavu lokalnog pijanca mogu smjestiti svi likovi iz naše bliže povijesti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

osa wrote:Još jedan od likova iz bliže bih povijesti koji izaziva različite reakcije kod forumaša, zavisno od toga koje su nacionalnosti. a svi takvi likovi bi se mogli podvesti pod mudrost jednog starog pijanca izrečenu ispred jedne trgovine u zagorju. " čuj niko nije tak dober da nekom ne bi bil loš, ni tak loš da nekom ne bi bil dober". čini mi se da se u ovu izjavu lokalnog pijanca mogu smjestiti svi likovi iz naše bliže povijesti.
Malo je onih koji su licno logore organizovali. Ima ih, ali su ipak u manjini.
Arogantni

#38 Re: Poginuo Ivo Lozancic

Post by Arogantni »

_BosanaC wrote:Poginuo Ivo Lozanèiæ
Ako iko ikada, spjeva pjesmu nad pjesmama to ce biti pjesma o srazu ljudskih bica i poganih svinja, sjeme im se zatrlo!
bekrija_swe

Post by bekrija_swe »

Big Daddy wrote:
CondoR wrote:
Big Daddy wrote:
I kako onda taj "krvolok" ne završi na sudu? Žepčaci će mu zauvijek biti zahvalni jer im je omogućio da ostanu u svojim kućama a ne da se kao varešaci, bugojanci i kanjci potucaju po svijetu.
Jeli ti poznat sporazum o međusobnom ne napadanju koji je zaklučio HVO sa ARBiH u to vrijeme ? Jeli ti poznato da je HVO nakon potpisivanja tog sporazuma, istu veče napao ARBiH u Žepču ?
A jel tebi poznato što se dogodilo u Sjevernom Logoru?

Obavijesti nas sta se to desilo u sjevernom logoru?
Big Daddy

Post by Big Daddy »

bekrija_swe wrote:
Obavijesti nas sta se to desilo u sjevernom logoru?
Interesantno je kako zna¹ ¹to se sve dogaðalo u ®epèu a nezna¹ ¹to je bilo u Sjevernom Logoru. Kladim se isto tako da si èuo za zloèin u Ahmiæima a nezna¹ za Dusinu, Buhine kuæe, Uzdol i Grabovicu.

Nek te tvoji sunarodnjaci obavijeste ¹to se dogodilo. :roll: :roll:
ninja-san

Post by ninja-san »

Mir i pokoj covjeku i mislim da ove bezobrazne diskusije doista nemaju mjesta.
testament

Post by testament »

koji mir i pokoj,za naredbodavca,i organizatora progona,otvaranja logora i ubistava ljudi NE hrvatske nacionalnosti?? Kako ste vi hrvati licemjerni,kad je u pitanju vukovar onda je sve 100% čisto,a kad je u pitanju grad,mjesto,selo gdje ste vi napravili isto(ili "skoro" isto)kao srbi vama u vukovaru,onda neznate,pa postavljate pitanja o 7 hrvata u sjevernom logoru koji je btw bio KASARNA,itd-SRAMITE SE MIŠEVI
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Mislim da bi se na ovom forumu trebalo yabraniti postavljanje tema o necijoj smrti, jer za politicare razumijem, ali ni Muzicarima ne date mira....

imate li pametnija posla majke vam mile?

PA i ja bi da forumam, ne samo da cistim non stop...
mojsije

Post by mojsije »

edinbug wrote: A sta su trebali Bosnjaci i ostale patriote u Bugojnu, dozvoliti da se ostvari namjera HDZ i HVO o upotrebi 10000 mrtvackih vreca, koji su nadeni u hrvatskom selu Kandija
jeli itko vidio tih 10000 vreća ili barem snimak
te vreće su bošnjačka verzija izvještaja tipa smiljko šagolj
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

jel normalno da sam sretan kada čujem da je poginuo neki političar - bogataš

:sad:
Arogantni

Post by Arogantni »

testament wrote:koji mir i pokoj,za naredbodavca,i organizatora progona,otvaranja logora i ubistava ljudi NE hrvatske nacionalnosti?? Kako ste vi hrvati licemjerni,kad je u pitanju vukovar onda je sve 100% èisto,a kad je u pitanju grad,mjesto,selo gdje ste vi napravili isto(ili "skoro" isto)kao srbi vama u vukovaru,onda neznate,pa postavljate pitanja o 7 hrvata u sjevernom logoru koji je btw bio KASARNA,itd-SRAMITE SE MI©EVI
Svaka cast jarane na ovom komentaru! :-D 100% Istina!

Sjecam se kad je Vukvar pao/oslobodjen. Bio je to novembar i sjecam se koliko mi je bilo krivo. Zamalo nisam poceo plakati i toliko sam navijao za Hrvate, svim svojim srcem...
A kad se danas sjetim toga, smijem se sam sebi koliko sam bio glup i naivan. :D
Danas bi mi pad (oslobodjenje) Vukovara bila skroz bezznacajana stvar, ono bas me briga, nije to nas rat, svi su oni isti, zaboli me, koliko je sati?, joj jesu dobri cevapi kod mrkve itd...
:bih:
Last edited by Arogantni on 19/11/2007 17:09, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Ivo Lozančić je zaslužan za višemjesečnu izolaciju Maglaja i Tešnja od ostatka svijeta. Također je zaslužan za novu demografsku realnost u Žepču, i dijelovima opština Zavidovići i Maglaj.

Zločinac koji bi u normalnoj zemlji smrt dočekao iza rešetaka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Šandor wrote:Ivo Lozančić je zaslužan za višemjesečnu izolaciju Maglaja i Tešnja od ostatka svijeta. Također je zaslužan za novu demografsku realnost u Žepču, i dijelovima opština Zavidovići i Maglaj.

zašto da se mi nerviramo

što ga neki opatriota u parlamentu nije ubio pištoljem (mislim na patriote haretove i aljine)
osa

Post by osa »

Šandor wrote:Ivo Lozančić je zaslužan za višemjesečnu izolaciju Maglaja i Tešnja od ostatka svijeta. Također je zaslužan za novu demografsku realnost u Žepču, i dijelovima opština Zavidovići i Maglaj.

jadan čovjek, da je zaslužan za iseljenje hrvata iz žepča, vjerovatno bi bio heroj i oplakivan od strane svekolikih bošnjačkih patriota.
osa

Post by osa »

i ovi što ga ispratiše su vjerovatno sudionici "udruženog zločinačkog pothvata".

ŽEPČE - Tuga i žalost u žepačkom kraju. Posljednji ispraćaj čovjeku koji je volio svoj hrvatski narod. Umro je žepački vitez. Ovim riječima jučer su se od pokojnog Ive Lozančića, prvog zapovjednika 111 XP brigade HVO-a Žepče, uz visoke vojne počasti oprostili brojni suborci i prijatelji.

Uz počasni plotun više tisuća žitelja žepačkog kraja ispratilo je na posljednji počinak umirovljenog generala Ivu Lozančića na mjesnom groblju u Novom Šeheru, pokraj crkve sv. Ilije Gromovnika. Na licima članova njegove obitelji nevjerica i suze, a prijatelji iz cijele BiH i Hrvatske upućivali su riječi zahvale.

U ime HDZ-a BiH 1990. riječi zahvale pokraj posljednjeg počivališta uputio je Martin Raguž. U svom kratkom govoru, punom emocija, Raguž je naglasio svu veličinu čovjeka kojeg je imao za prijatelja i poručio da će nastaviti slijediti njegove zamisli i nade. Od Lozančića su se oprostili i njegovi suborci, a u ime 111 XP brigade HVO-a Žepče riječima tuge za izgubljenim prvim zapovjednikom govorio je Ivica Širić.

Govoreći o životnom putu Ive Lozančića, Širić je zamolio nazočne da ne zaborave njegova djela i njegov doprinos u obrani Hrvata. Obitelji Lozančić, supruzi Vesni i kćerima Ivani i Matildi upućeni su brojni telegrami sućuti, a među njima telegram je uputio i dopredsjednik Sabora Republike Hrvatske Luka Bebić.

Svetu misu zadušnicu predvodio je velečasni Ivica Karatović, župnik župe Novi Šeher uz koncelebraciju brojnih svećenika žepačkog dekanata. Žepčaci i njihovi prijatelji, suborci, ali i poduzetnici na groblju u Brezovu polju jučer su se oprostili i od pokojnog pukovnika Ante Jozića, nekadašnjeg zapovjednika VP HVO Žepče. Dva prijatelja, general Ivo Lozančić i pukovnik Ante Jozić poginuli su u teškoj prometnoj nesreći kod Zenice.
Post Reply