Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#1076 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

madner wrote:To da je stanje bilo napucano kreditima je cisti mit.

Nije Jugoslavija ispuhala, nego je Reagan kreirao krizu 80ih kako bi sredio SSSR. Cijeli zapadni svijet je manje vise stagnirao jednu deceniju zbog toga, no plan je uspio.
Regan ili ne, ali je SFRJ osamdesetih ispuhala ko dusica. Ako hoces i ideoloski. 1989 su samo rjetki vjerovali u ideju socijalizma
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1077 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:
Poenta je da privreda Jugoslavije nije bila ni izdaleka tako dobra kako se predstavlja (ponovljeno na temi sto puta), da je standard bio napucan kreditima i da je osamdesetih sve ispuhalo, da smo mi bili sretni i pored svega toga te da je zadnji igrac koji je trebao Realu u tom trenutku bio - Predrag Spasic
Ok, i jedni i drugi imaju argumente. Istina je negdje u sredini. Niti je Jugoslavija bila super sila-pionir novih tehnologija niti je bila hajducka banana republika. Ljudi su bolje zivjeli i o tome svjedoce. Desila se istorijska neminovnost raspada i eto imamo buducnost pred sobom da Jugoslaviju nadmasimo. Mislim da je tema za kljuc.
stakasa

#1078 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

supercali wrote:imam protiv jer je bosnjastvo izmisljeno 93-e u ovom obliku
pitas koji musliman? sa veliko M

a sto se tice priboja eto nek i nije bio bilo je bar priblizno koliko znam
Nije ti dugo trebalo
edo_79

#1079 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by edo_79 »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:
Poenta je da privreda Jugoslavije nije bila ni izdaleka tako dobra kako se predstavlja (ponovljeno na temi sto puta), da je standard bio napucan kreditima i da je osamdesetih sve ispuhalo, da smo mi bili sretni i pored svega toga te da je zadnji igrac koji je trebao Realu u tom trenutku bio - Predrag Spasic
Ok, i jedni i drugi imaju argumente. Istina je negdje u sredini. Niti je Jugoslavija bila super sila-pionir novih tehnologija niti je bila hajducka banana republika. Ljudi su bolje zivjeli i o tome svjedoce. Desila se istorijska neminovnost raspada i eto imamo buducnost pred sobom da Jugoslaviju nadmasimo. Mislim da je tema za kljuc.
Mudro zboriš Bato :thumbup: ..... ev +1 i od mene
madner

#1080 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

milonja wrote:

Nije Jugoslavija ispuhala, nego je Reagan kreirao krizu 80ih kako bi sredio SSSR. Cijeli zapadni svijet je manje vise stagnirao jednu deceniju zbog toga, no plan je uspio.
a šta ćemo s onim pjesmicama koje ste pjevali i tupili mozak
Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska :lol: :lol: :lol:
dakle, vi ste ti koji ste bili u zabludi da ćete sjebat ameriku i taj "zli, mrski, izrabljivački" kapitalizam
i zamejnit sa CRVENIM kapitalizmom
ali, karina, propadoste vi, a Amerika ostade vječna :oops:
Nisam ti ja to pjevao, moji su ti bili medju prvim privatnicima bivse drzave. :D
Sto ne mjenja cinjenice o napretku tokom iste.
Ako izadjes iz Sarajeva, tesko da ces naci nesto sto nisu isti napravili.
Neki bilmez je spominjao manjak autoputa, kao da nije trebalo prvo asfaltirat puteljke koji su bili. Hiljade kilometara istih. :roll:
hladan.preminger

#1081 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by hladan.preminger »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:

Najveci problem je sto se kroz prizmu proslosti gleda u buducnost a to neminovno vodi u kurac.
stakasa

#1082 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

hladan.preminger wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:

Najveci problem je sto se kroz prizmu proslosti gleda u buducnost a to neminovno vodi u kurac.
Bravo preminger. E sad se moze kljucat tema
stakasa

#1083 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

madner wrote:
milonja wrote:

a šta ćemo s onim pjesmicama koje ste pjevali i tupili mozak
dakle, vi ste ti koji ste bili u zabludi da ćete sjebat ameriku i taj "zli, mrski, izrabljivački" kapitalizam
Nisam ti ja to pjevao, moji su ti bili medju prvim privatnicima bivse drzave. :D
Neki bilmez je spominjao manjak autoputa, kao da nije trebalo prvo asfaltirat puteljke koji su bili. Hiljade kilometara istih. :roll:
Ma nema govora o tome, SFRJ je bila golem iskorak u svakom pogledu. Ali se je vala pred kraj potrosila. Promjenila bi se kako god. Genijalci su izabrali najgori moguci nacin
supercali

#1084 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote:

za tebe neobrazovan jeste '93

jel ovo nesretniče dokumenat iz 1825. i 1835. pa vidi ko je "izmišljen"

dakle, dole lijepo piše BOŠNJACI
a s druge strane lijepo piše Serblji
odnosno hOrvati

prema tome, kad se spominjalo i pisalo ime BOŠNJACI nije još bilo ni formirano današnje moderno ime Hrvati ili Srbi

i onda srpsko-hrvatski šovinisti negiraju ime, narod i naciju Bošnjaka !!!
i zlonamjerno "podvaljujući" javnosti da je to ime doneseno "odlukom" 1993. godine
a ono postojalo kad još nije bilo ni formirano ime Srbi ili Hrvati !! u svom modernom sadašnjem obliku

dakle, prema izvoru sa zapadne strane,
tadašnje susjedne Hrvatske
(Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na
rimski i gerčki verozakon"

Image

iste definicije i termini su i sa istočne strane,
tadašnje srpske kneževine
(1825.g. u Ljetopisu matice srpske) :
"Bošnjaci žive izmeđ Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, čislom (brojem) 450.000;
ispovjedaju ili Islam; ili su Rimokatolici, ili pravoslavni."

Image
sad fino procitaj sta pise pod bosnjaci u tom dokumentu
supercali

#1085 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

stakasa wrote:

Nije ti dugo trebalo
sta ba nije ti dugo trebalo
ovo sam govorio i prije 5 godina govorim i sada govorit cu i za 5 godina jer je cinjenica

da se drzimo teme
za vrijeme juge si mogao reci da si bilo ko a da ti ne bude nista a sada?
cim se ne slazes sa vecinom odmah si tamo neki njihov sa bilo koje strane

pisam se u tu demokratiju kad je je vise bilo za juge nego sada ova kvazi demokratija
supercali

#1086 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote:
supercali wrote: sad fino procitaj sta pise pod bosnjaci u tom dokumentu
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
šta piše Franje ti, prosvjetli nas TI ??
pa izgleda da ti je promaklo ovo
deleci se na islamski to jest turski i zatim na rimski i gercki verozakon
madner

#1087 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

stakasa wrote:
madner wrote:
milonja wrote: a šta ćemo s onim pjesmicama koje ste pjevali i tupili mozak
Ma nema govora o tome, SFRJ je bila golem iskorak u svakom pogledu. Ali se je vala pred kraj potrosila. Promjenila bi se kako god. Genijalci su izabrali najgori moguci nacin
Pa nema nista strasno u tome, ko stoji u vremenu taj gubi. Na kraju krajeva, nije ni SFRJ iz 1980 nalik na FNRJ iz 1946.
Problem je sto ovi sto su dosli iza nisu u stanju da naprave te pomake, pa pokusavaju umanjiti dostignuca prethodnika.
supercali

#1088 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote:
e moja nesretna neznalico, sam sebe ukopavaš
pa to ti upravo i govori da nije bilo nikakvih BOSANSKIH ni srba ni hrvata, pa ti i kažem da vidiš ko je izmišljen
dakle postojali su i vidjeli su ih jedino tako i susjedi u srbiji i u hrvatskoj SAMO BOŠNJACI sa tri vjere
tek kasnije nacionalističkom propagandom iz srbije sa Ilijom Garašaninom na čelu, i iz hravtske sa Stjepanom radićem od polovine 19.vijeka nastaju bosanski srbi i bosanski hrvati
pa ti sad vidi ko je IZMIŠLJEN, a ko je nastao tek od polovine 19.vijeka
jel tebi treba crtati
ti se sam ukopavas
kazem ti ajde procitaj ponovo sta pise pa probaj komentarisati
pored toga procitaj sta znaci bosnjak sada
stakasa

#1089 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

madner wrote:[quote="stakasa"
Ma nema govora o tome, SFRJ je bila golem iskorak u svakom pogledu. Ali se je vala pred kraj potrosila. Promjenila bi se kako god. Genijalci su izabrali najgori moguci nacin[/quote]

Pa nema nista strasno u tome, ko stoji u vremenu taj gubi. Na kraju krajeva, nije ni SFRJ iz 1980 nalik na FNRJ iz 1946.
Problem je sto ovi sto su dosli iza nisu u stanju da naprave te pomake, pa pokusavaju umanjiti dostignuca prethodnika.[/quote]
Tacno tako profesore, nema se na ovo sta ni oduzet ni dodat. Pogotovo prvi dio sta se desava kada se ne ide ukorak s vremenom
stakasa

#1090 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

supercali wrote:
stakasa wrote:

Nije ti dugo trebalo
sta ba nije ti dugo trebalo
ovo sam govorio i prije 5 godina govorim i sada govorit cu i za 5 godina jer je cinjenica

da se drzimo teme
za vrijeme juge si mogao reci da si bilo ko a da ti ne bude nista a sada?
cim se ne slazes sa vecinom odmah si tamo neki njihov sa bilo koje strane

pisam se u tu demokratiju kad je je vise bilo za juge nego sada ova kvazi demokratija
Zaobidi me majke ti eto, forumas gore dole, neces ni osjetit u bespucima forumskih rasprava
supercali

#1091 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

milonja wrote:
supercali wrote:
milonja wrote:
e moja nesretna neznalico, sam sebe ukopavaš
pa to ti upravo i govori da nije bilo nikakvih BOSANSKIH ni srba ni hrvata, pa ti i kažem da vidiš ko je izmišljen
dakle postojali su i vidjeli su ih jedino tako i susjedi u srbiji i u hrvatskoj SAMO BOŠNJACI sa tri vjere
tek kasnije nacionalističkom propagandom iz srbije sa Ilijom Garašaninom na čelu, i iz hravtske sa Stjepanom radićem od polovine 19.vijeka nastaju bosanski srbi i bosanski hrvati
pa ti sad vidi ko je IZMIŠLJEN, a ko je nastao tek od polovine 19.vijeka
jel tebi treba crtati
ti se sam ukopavas
kazem ti ajde procitaj ponovo sta pise pa probaj komentarisati
pored toga procitaj sta znaci bosnjak sada
nesretniče neznalico
PONOVO te pitam i molim da mi pojasniš ŠTA TO PIŠE ???
i da me prosvjetliš onda ŠTA TO ZNAČI SADA Bošnjak.....Njofre ti krivoustog
trebam ti pojasnjavati sta pise?
i ne znam kako ode do franje kad sa hrvatskom zajednicko imam samo sto odem na more ili prodjem kroz nju :roll:
supercali

#1092 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

bosnjaci zive izmedju drine vrbasa save itd
priboj je sa one strane drine a i u drugoj drzavi

mjesas nacionalnost i vjeroispovjest
fino pise bosnjaci su i muslimani i katolici i pravoslavci
sto danas nije slucaj jer se danas po bosnjaci podrazumjevaju samo muslimani

pametnom dosta
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1093 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

Niko ne kaze da taj pojam, odnosno narod nije postojao i prije. Ali to nisu isti Bosnjaci kao danas. Neko je 1993 odlucio pripisati taj naziv iskljucivo za narod koji se u Jugoslaviji zvao Muslimani. A sad povratak na temu?

Kako ovi kapitalisti koji tvrde da je raspad Juge bio neminovan zbog neodrzive ekonomije, komentarisu nedavnu svjetsku krizu i intervenciju drzava pumpanjem novca u banke, iste one koje su i uzrokovale krizu?

Mislim da je licemjerno Jugoslaviji spocitavati ekonomsku politiku (koja nije bajna bez dileme), a pritome ostati slijep na ono sto se dogadja(lo) na Zapadu?
stakasa

#1094 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:Niko ne kaze da taj pojam, odnosno narod nije postojao i prije. Ali to nisu isti Bosnjaci kao danas. Neko je 1993 odlucio pripisati taj naziv iskljucivo za narod koji se u Jugoslaviji zvao Muslimani. A sad povratak na temu?

Kako ovi kapitalisti koji tvrde da je raspad Juge bio neminovan zbog neodrzive ekonomije, komentarisu nedavnu svjetsku krizu i intervenciju drzava pumpanjem novca u banke, iste one koje su i uzrokovale krizu?

Mislim da je licemjerno Jugoslaviji spocitavati ekonomsku politiku (koja nije bajna bez dileme), a pritome ostati slijep na ono sto se dogadja(lo) na Zapadu?
Je li istovremeno i tebi zabranio da se tako izjasnjavas?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1095 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote:[
Naravno da nije. Nacionalna pripadnost je stvar licnih osjecanja i za nju ti ne treba pravni osnov. Ali ako je od 1993 Muslimani=Bosnjaci, onda mene nema u toj racunici. Prosta matematika.
stakasa

#1096 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:
stakasa wrote:[
Naravno da nije. Nacionalna pripadnost je stvar licnih osjecanja i za nju ti ne treba pravni osnov. Ali ako je od 1993 Muslimani=Bosnjaci, onda mene nema u toj racunici. Prosta matematika.
Niko te ne goni, ne vidim u cemu je problem. Zamisli da ja sada obznanim forumu:
- Ne zelim da budem Moldavac!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1097 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by _BataZiv_0809 »

stakasa wrote: Niko te ne goni, ne vidim u cemu je problem. Zamisli da ja sada obznanim forumu:
- Ne zelim da budem Moldavac!
Ko je rekao da je bilo sta problem? Samo navodim ovom gore liku da znacenje tog pojma nije isto u 19 i 20 stoljecu (tj. od 1993).

drndalo

#1098 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

madner wrote:
stakasa wrote: Ma nema govora o tome, SFRJ je bila golem iskorak u svakom pogledu. Ali se je vala pred kraj potrosila. Promjenila bi se kako god. Genijalci su izabrali najgori moguci nacin
Problem je sto ovi sto su dosli iza nisu u stanju da naprave te pomake, pa pokusavaju umanjiti dostignuca prethodnika.
Da se jednom i ja slozim sa @stakasom

Moja poenta je da ovi sto su "dosli" nakon dolaska demokracije, ne mogu stici ni da okrece ono sto su oni prije njih sagradili... Kreditima, gotovinom, radnim akcijama, ali su sagradili...

Sto se FAPa tice, to je vise bila anegdota iz zivota ljudi koji su nesto radili nekada, i nemaju razloga izmisljati neke glorifikacije "Pribojskom cudu"... Anegdota je vjerovali ili ne ISTINITA... Prva ruka je zato sto je moj otac tada radio dole i tu pricu mi je pricao barem 100x, i prije rata i sada... Kao sto sam napisao, radilo se o prokuhavanju motora, kojima FAP niej bio sklon, a drugi jesu... Mozda su nasi mehanicari iz pasjaluka zaboravljali nasuti rashladnu tekucinu u Bedforde, a u FAP su sipali... Da se onda price mogu kuci pricati ? I sami rizikovali da oni budu ti koji ce spavati s lavovima u savani kad kamion stane...?

Za ovog stucnjaka koji skace odmah na Scaniju i njihov svemirski V8, da upitam jesu li ga imali u kiperima za gradilista, i kako je isti izgledao (kao i ostala konkurencija FAP-u) 1968-1969 ??? I dal' je velika tehnicko tehnoloska razlika u ovim modelima istih generacija? Nesinhronizovani mjenjaci, volani bez servo-a, i tako to...?

Image

Image
Last edited by drndalo on 03/10/2014 12:58, edited 1 time in total.
supercali

#1099 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

fazon je sto ti sa moldavijom nemas nista
mnogi pravoslavci i katolici imaju itekako kontakta sa bosnom a ne mogu se nazvati bosnjacima jer je neki kreten odlucio da bosnjaci budu muslimani sa velikim M
a to sto su prije bosnjaci bili i franjo iz kiseljaka i momo sa sokoca i mujo sa carsije je nebitno za njih
doduse taj izraz bosnjaci od prije je i evoluirao pa je sada taj termin bosanac
i srecom jos uvijek niko ni taj naziv nije oduzeo ljudima koji zive u bih

al odosmo mi daleko od teme sa ovim
drndalo

#1100 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

milonja wrote:
Ali Kemal wrote:
Osim toga video se cak i proizvodio u Jugi. Gorenje. Televizori su se proizvodili u 5 razlicitih firmi. Gorenje, Iskra, Riz, Rudi Cajavec i Ei Nis.
U to doba Samsung se tek pojavio na nasem trzistu sa nista boljim kvalitetom od domacih aparata. Odes u samoposlugu i kupis Samsung tv za 500-600 maraka, stoji pored kifli :D
pohvališ se komšiji, ej kupio sam televizor Rudi Čajavec :lol: :lol: :lol: :lol: joj upišat ću se od smijeha
čuj Rudi...pa još Čajavec...pa još televizor...jebote sunce

možda srbi nekad u budućnosti u Banja Luci otvore fabriku mobitela Radovan Karadžić :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Staviti u istu recenicu Rudija Cajevca i Radovana moze samo neki balvan bukve koji se naziva "milonja"...
Post Reply