Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Locked

Podržavate li kampanju?

Nisam dio konstitutivnih naroda BiH i podržavam kampanju
21
16%
Konstitutivan sam i podržavam kampanju!
22
17%
Konstitutivan sam ali ne podržavam kampanju!
80
62%
Nisam dio konstitutivnih naroda BiH i ne podržavam kampanju!
7
5%

Total votes: 130

BASS

#301 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Niko ne bira svoj etnicki identitet. Bira ga Bog ili majka priroda kad odluci da te baci negdje. Mene je eto bacilo u Bosnjake. Jbg, moglo je bolje a moglo je brate i gore. Mozes se pomiriti ili ne pomiriti sa tim. Pa se jednostavno pomirim sa tim i ne pucaju me krize da ja moram razmisljati sta sam. Neki se ne pomire pa budu neki stadij Kusturice. A moje politicko djelovanje biram ja sam i biti za BiH je moj izbor i spreman sam u tome ici do kraja kakav god bio.
Kuzim ja sta govoris i nije tvoja namjera losa, ali igranje sa identitetom nije nimalo pogodno sredstvo kojim se postize politicki cilj. Jednostavno je prevelik ulog. Ogromna vecina, hajde da kazem svi Bosnjaci su za BiH. Ima odredjeni broj Srba i Hrvata koji su isto tako za BiH. Nema potreba da iko mjenja sada identitet da bi se zajedno borili za BiH, jer upravo na taj nacin smo i sacuvali "ideju o Bosni" i u proslom ratu, bila je kriticna masa sa istom idejom i tu se nije moglo nista. Nema smisla da se to sada dovodi u pitanje nekim izmisljenim i uvezenim dilemama.
Bodkin

#302 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

BASS wrote:Niko ne bira svoj etnicki identitet. Bira ga Bog ili majka priroda kad odluci da te baci negdje. Mene je eto bacilo u Bosnjake. Jbg, moglo je bolje a moglo je brate i gore. Mozes se pomiriti ili ne pomiriti sa tim. Pa se jednostavno pomirim sa tim i ne pucaju me krize da ja moram razmisljati sta sam. Neki se ne pomire pa budu neki stadij Kusturice. A moje politicko djelovanje biram ja sam i biti za BiH je moj izbor i spreman sam u tome ici do kraja kakav god bio.
Kuzim ja sta govoris i nije tvoja namjera losa, ali igranje sa identitetom nije nimalo pogodno sredstvo kojim se postize politicki cilj. Jednostavno je prevelik ulog. Ogromna vecina, hajde da kazem svi Bosnjaci su za BiH. Ima odredjeni broj Srba i Hrvata koji su isto tako za BiH. Nema potreba da iko mjenja sada identitet da bi se zajedno borili za BiH, jer upravo na taj nacin smo i sacuvali "ideju o Bosni" i u proslom ratu, bila je kriticna masa sa istom idejom i tu se nije moglo nista. Nema smisla da se to sada dovodi u pitanje nekim izmisljenim i uvezenim dilemama.
dakle mujo bosnjak, rodi sina johna u americi. tata bosnjak, sin amerikanac. onda john ozeni kineskinju i ode u peking da zivi. mali lee xin je kinez, tata mu je amerikanac, a dedo bosnjak :D
BASS

#303 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Bodkin wrote: dakle mujo bosnjak, rodi sina johna u americi. tata bosnjak, sin amerikanac. onda john ozeni kineskinju i ode u peking da zivi. mali lee xin je kinez, tata mu je amerikanac, a dedo bosnjak :D
Samo da ne bude Bošnjak.
U americi kada dodju Irci, i dalje su Irci, zasebna etnicka skupina, sa americkim drzavljanstvom. Kada Irac i Italijanka imaju djete to djete ce bukvalno govoriti da half Irish half half Italian, Amerikanci mjesanih etnija upravo to naglase, cak i u postotcima koliko je koje mjesavine. Mujo moze biti Bosnjak i sa Americkim i sa bilo kojim pasosem. Mujo ne moze biti etnicki amerikanac, niko ne moze biti etnicki amerikanac, osim mozda originalnih amerikanaca-indijanaca-ali to je drugo pitanje. Mujo sa americkim pasosem je Bosnjak sa drzavljanstvom Amerike. Mali John je half Bosnjak half nesto drugo - kao i ostali amerikanci i on ce za sebe govoriti tako, sa americkim drzavljanstvom. Mali lee xin je opet ima etnicki mjesan identitet sa ne znam kojim drzavljanstvom, nije zadato u zadatku, sada razmisljam da ti to u paint-u nacrtam.
Ma sve je vama jasno, ali samo nek nije Bosnjak, stvarno me zanima ko vam utrpa tolike komplekse.
OpusDei

#304 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by OpusDei »

BASS wrote: Ma sve je vama jasno, ali samo nek nije Bosnjak, stvarno me zanima ko vam utrpa tolike komplekse.
Ne radi se o kompleksima u slucaju Bodkina, lik je iz pravoslavnog a ne muslimanskog kulturnog kruga ;) Iako se uglavnom nikad ne slazem sa njegovim postovima i komentarima, mislim da je on jedan od rijetkih forumskih "Srba" koji ce se na popisu zaista izjasniti kao Bosanac.
BASS

#305 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

OpusDei wrote:
BASS wrote: Ma sve je vama jasno, ali samo nek nije Bosnjak, stvarno me zanima ko vam utrpa tolike komplekse.
Ne radi se o kompleksima u slucaju Bodkina, lik je iz pravoslavnog a ne muslimanskog kulturnog kruga ;) Iako se uglavnom nikad ne slazem sa njegovim postovima i komentarima, mislim da je on jedan od rijetkih forumskih "Srba" koji ce se na popisu zaista izjasniti kao Bosanac.
ma eto navikao sam da razgovaram sa kusturicama ovdje pa tako bodkin sorry kompleksi nisu bili upuceni tebi. ti ako si za BiH ne moras "prestati" biti Srbin, dobrodosao si kao Srbin u one koji su za BiH, u tome je poenta.
Bodkin

#306 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

BASS wrote:
Bodkin wrote: dakle mujo bosnjak, rodi sina johna u americi. tata bosnjak, sin amerikanac. onda john ozeni kineskinju i ode u peking da zivi. mali lee xin je kinez, tata mu je amerikanac, a dedo bosnjak :D
Samo da ne bude Bošnjak.
U americi kada dodju Irci, i dalje su Irci, zasebna etnicka skupina, sa americkim drzavljanstvom. Kada Irac i Italijanka imaju djete to djete ce bukvalno govoriti da half Irish half half Italian, Amerikanci mjesanih etnija upravo to naglase, cak i u postotcima koliko je koje mjesavine. Mujo moze biti Bosnjak i sa Americkim i sa bilo kojim pasosem. Mujo ne moze biti etnicki amerikanac, niko ne moze biti etnicki amerikanac, osim mozda originalnih amerikanaca-indijanaca-ali to je drugo pitanje. Mujo sa americkim pasosem je Bosnjak sa drzavljanstvom Amerike. Mali John je half Bosnjak half nesto drugo - kao i ostali amerikanci i on ce za sebe govoriti tako, sa americkim drzavljanstvom. Mali lee xin je opet ima etnicki mjesan identitet sa ne znam kojim drzavljanstvom, nije zadato u zadatku, sada razmisljam da ti to u paint-u nacrtam.
Ma sve je vama jasno, ali samo nek nije Bosnjak, stvarno me zanima ko vam utrpa tolike komplekse.
stani bolan pa samo sam citirao tvoju logiku :) da ti geografija odredjuje sta si
BASS

#307 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Ne odredjuje geografija nego biologija i sociologija. Odnosno dna-ovi tvojih roditelja koji ti prenose svoje fizicke karakteristike, recimo boju koze i poslije kad se rodis "heritage" :-D koji ti daju kao poklon za 0ti rodjendan u kojem spada i tvoj etnicki identitet, kulturno okruzenje u kojem odrastas, po kojem te svi ostali zapravo identificiraju.
I ti mozes to prihvatiti kao cinjenicu da ti si recimo nizak ili visok ili biti iskompleksiran time. eto.
Bodkin

#308 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

BASS wrote:Ne odredjuje geografija nego biologija i sociologija. Odnosno dna-ovi tvojih roditelja koji ti prenose svoje fizicke karakteristike, recimo boju koze i poslije kad se rodis "heritage" :-D koji ti daju kao poklon za 0ti rodjendan u kojem spada i tvoj etnicki identitet, kulturno okruzenje u kojem odrastas, po kojem te svi ostali zapravo identificiraju.
I ti mozes to prihvatiti kao cinjenicu da ti si recimo nizak ili visok ili biti iskompleksiran time. eto.
ne mogu se sloziti ali dobro :) jer su onda djeca mase nasih ljudi po inostranstvu iza rata promijenili etnicki identitet jer su pripali totalno drugom kulturnom krugu od svojih roditelja i identificiraju se sa totalno drugim kulturnim krugom
BASS

#309 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Eh upravo tu spada ono da oni mogu misliti da su nesto ali - nisu. A sada mjesas i pojam integracije i identiteta.
Za etnickog Njemca ce Turcin bit Turcin kad bi po cijeli bogov dan slusao Wagnera :) i blajhao kosu. Ali ce praviti razliku da li se radi o integrisanom Turcinu ili Turcinu "kanake". Isto tako ce pripadnik Skorpiona traziti da vidi jesi li osunecen ili nisi pa ce razmislit da li ce da te ubije, pa ti Mujo pricaj da si bosanac koliko hoces.
Bodkin

#310 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

BASS wrote:Eh upravo tu spada ono da oni mogu misliti da su nesto ali - nisu. A sada mjesas i pojam integracije i identiteta.
Za etnickog Njemca ce Turcin bit Turcin kad bi po cijeli bogov dan slusao Wagnera :) i blajhao kosu. Ali ce praviti razliku da li se radi o integrisanom Turcinu ili Turcinu "kanake". Isto tako ce pripadnik Skorpiona traziti da vidi jesi li osunecen ili nisi pa ce razmislit da li ce da te ubije, pa ti Mujo pricaj da si bosanac koliko hoces.
ali ce turcin u americi, kanadi ili australiji biti amerikanac, kanadjanin ili australijanac. njegova djeca ce pogotovo to biti :)
BASS

#311 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by BASS »

Vec sam odgovorio na to, ne ponavlja mi se, oni ce biti drzavljani i to odredjuje pasos, etnicki su ono sto im odredi biologija/sociologija. Pozz
Only1

#312 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Only1 »

Sustina ovih podvala je kao sto neko rece na prvoj stranici:

Budi građanin,budi građanka, budi Bosanac, budi Hercegovac, budi Džedaj, budi Marsovac...budi majmun!

Samo nemojte biti Bošnjaci!

NADAM SE DA BOSNJACI NECE UPASTI U OVU ZAMKU. :bih:
merkava987

#313 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by merkava987 »

Bošnjak Deist Bosanski

Sad ja kao nisam građanin ? :)

:bih: :bih: :bih:
theTruePath

#314 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by theTruePath »

Bosnjak-Islam-Bosanski

:bih: :thumbup:
udrcponos

#315 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by udrcponos »

Prpa.ba wrote:Ja sam ljevicar i agnostik, pa cu se izjasniti kao Bosnjak. Doduse, mozda je to posljedica cinjenice da moja "crvena" linija nikad nije bila dzabojedske prirode poput raznih NVO nehljeba i standardno antiprotivnih, koji svaku priliku koriste da se istaknu kao "mladi lijepi i pametni, antiprotivno misli i zivi". :-D

Sinonim za Bosnjastvo nece biti mladomuslimanski hahari, posrnuli akademici i kriminalna elita. To im ne dam. Privid konflikta izmedju identiteta Bosnjaka i Bosanaca samo koristi trecim stranama. Svi Bosnjaci su i Bosanci, ali nisu svi Bosanci Bosnjaci.

Pozdrav domovini. :thumbup:
Bravo :bih: :!:
jeza u ledja

#316 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by jeza u ledja »

BASS wrote:Niko ne bira svoj etnicki identitet. Bira ga Bog ili majka priroda kad odluci da te baci negdje.
Apsolutno netacno!
Etnicki indentitet je socijalna kategorija i kao takva podlozna interpretacijima i promjenama, kako individua , tako i cijelih drustava.
Last edited by jeza u ledja on 15/02/2013 06:14, edited 1 time in total.
Bodkin

#317 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
BASS wrote:Niko ne bira svoj etnicki identitet. Bira ga Bog ili majka priroda kad odluci da te baci negdje.
Apsolutno netacno!
ma i ja sam to rekao. ovo se u globalizaciju nikako ne uklapa
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#318 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by PipiDugaDevetka »

esad_plavi wrote: Haj reci iskreno, jel bio ijedan trenutak u kojem je jugoslavenstvo djelovalo kao ideologija istinske jednakosti svih naroda ex-YU ili su se malo ozbiljnijom analizom mogle utvrditi velikosrpske ideje sakrivene iza ideala Bratstva i Jedinstva.

A sad reci koje su to diskriminatorske ideje koje se skrivaju iza ideje Bosanstva?
U popisnom obrazcu se otvoreno i direktno gazi USTAV BiH, u kojem se sad NARODI BiH transformisu u NACIJE BiH.
Naime Ustavom BiH, cak i ovim dejtonskim su Bosnjaci, Hrvati, Srbi i ostali definisani i kasificirani kao NARODI, odnosno kao etnicke grupe, a ne kao NACIJE.
Terminilogija koja se koristi u popisnom obrazcu je iz tog razloga logicno protu-ustavna.

Svima bi trebalo biti poznato da je pripadnik NACIJE jednak DRZAVLJANINU. Znaci Nacija=Drzava. Popisom se sad prave tri, odnosno cetiri NACIJE, od kojih su tri "konstutivne".

Po toj logici mozemo slobodno postaviti pitanje: "Ako imamo tri NACIJE, imamo li to sad i tri DRZAVE? Odnosno da li je ovaj popis podloga i priprema terena za razdruzivanje triju "NACIJA" u BiH na tri NACIONALNE DRZAVE, jer je pripadnost NACIJI jednaka drzavljanstvu, pa se po definiciji samo sveukupno stanovistvo jedne drzave moze nazvati NACIJA?
Popis bih najradije bojkotovao, ali drakonske kazne,...
nemoguce vruce

#319 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by nemoguce vruce »

Jos jedna tema koja ima za cilj SAMO kod Bosnjaka razvlaciti pamet.
Al neJma sanse ublehasi...Bosnjaci ce ako Bog da biti najmnogobrojniji narod u BiH... :bih:
jedan_dobar_dan

#320 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by jedan_dobar_dan »

kakve su ovo dileme na forumu...

u reali ne poznajem ljude koji ne znaju sta su.
da ne govorim u svojoj porodici, takvo pitanje se ni ne pominje nikad.

bice da se mi raspravljamo oko nečeg drugog :D
Akibh

#321 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Akibh »

nemoguce vruce wrote:Jos jedna tema koja ima za cilj SAMO kod Bosnjaka razvlaciti pamet.
Al neJma sanse ublehasi...Bosnjaci ce ako Bog da biti najmnogobrojniji narod u BiH... :bih:
Hm, ako bosanci otkinu 15-20% gotovo je, dovidjenja prijatno...
Zasto uvijek Bosnjacima da se ovo desava!?
kamen spoticanja

#322 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by kamen spoticanja »

Damir_5 wrote:
raoul duke wrote:Bilo bi lijepo i korisno izraziti podršku ovoj kampanji.

Ovo je ključ rješenja cjelovite Republike BiH, ili kako god je neki zvali.

Iako zvuci nemoguce, pozivam sve forumase da na ovaj nacin bojkotuju podjelu BiH na 3 dijela, i stanu na kraj fašizmu koji proizlazi iz političkih krugova

http://www.facebook.com/Budi.gradjanin.ka
Finansirani iz inostranstva, u timu ima osoba sa podrucja krnje Jugoslavije, plus Bosna, koriste lazno "bosanstvo", zbog antibosnjastva, a usput i zarade.

Ukratko, nema to veze sa Bosnom, cak naprotiv, to je protiv Bosne.

Koalicija “Jednakost”
Image

Koaliciju “Jednakost” čine:

UG “Zašto ne” ... itd.
UG "Zasto ne" Tim

Image

Tijana Cvetićanin

Pozicija: Voditeljica Istraživanja
Projekat: Istinomer

Rođena je u Beogradu, 16.11.1976. godine. Osim ovoga, bila je volonterski angažirana i u Stani-pani kolektivu u Beogradu, a učestvovala je u Ženskim studijima i programima edukacije iz Borbe protiv trgovine ljudima u Beogradu.
Prijatelji istinomera

blic.rs
makroekonomija.org
vranjske.co.rs
radiostoplus.com
ozonpress.net
pirotskenovine.rs
Ukratko ovo je nesto slicno kao onaj srbijanski "Otpor", samo mozda podsekcija pod nazivom "Mlada Bosna". :mrgreen:

Nego kad ce u Bluku, Bjeljinu, Trebinje, Neum, Ljubuski, Laktase itd?
dakle kad darko.milica i marko postave stand u banjaluci i on tamo bude do popisa i svaki dan budu preko megafona aktivno govorili "budimo bosanci" onda cu i ja na popisu da zaokruzim da sam bosanac...pa makar me adil beg nazvao i konjem...
a do tad...poselamim zlatka i zlatchad i sve njihove NVO...darka,demira mahmutchehajica i sve multi kulti podvale...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#323 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by PipiDugaDevetka »

Akibh wrote:
nemoguce vruce wrote:Jos jedna tema koja ima za cilj SAMO kod Bosnjaka razvlaciti pamet.
Hm, ako bosanci otkinu 15-20% gotovo je, dovidjenja prijatno...
Zasto uvijek Bosnjacima da se ovo desava!?
Nije istina da se dešava uvijek Bošnjacima!
Srbima oduzeše neovisnu Republiku KosovA protivno svim međunarodnim propisima. Kažu da je bio petak.
Svaki petak - izuzetak! Politički Zabavnik. 1244!
Samir_01

#324 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Samir_01 »

Cuo sam da se i u Izraelu na forumima javljaju slicne teme... "Ja nisam Jevrej, ja sam Izraelac"... "Budi i ti gradZanin nemoj biti Jevrej"...
Damir_5

#325 Re: Podrška kampanji "Budi građanin/građanka"

Post by Damir_5 »

PipiDugaDevetka wrote: Nije istina da se dešava uvijek Bošnjacima!
Srbima oduzeše neovisnu Republiku KosovA protivno svim međunarodnim propisima. Kažu da je bio petak.
Svaki petak - izuzetak! Politički Zabavnik. 1244!
Esss, za Kosovo su Srbi sami krivi, da nisu pokusali isporuciti cijelu albansku populaciju sa Kosova na EU grbacu, danas bi imali Kosovo. Medjutim njima se osladilo u Bosni, mislili da ce isporuciti Albance u EU, a ono EU odgovor dodje u par dana u vidu NATO-a iznad glava Srbima. A i potrefilo se NATO-u, imali hrpu avionskih masina, raketa, bombi, ovog ili onog za testirati, a nisu imali poligona i Srbija se sama ponudila da bude poligon.
Locked