Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Locked
theTruePath

#76 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by theTruePath »

sinuhe wrote:Koliko Bosnjaka moze biti na Kosovu da podrzavaju bilo koga :-)
A ako zive na Kosovu naravno da ce podrzavati albansku vlast, cudno bi bilo da ne podrzavaju inace teska manjina ne moze opstati.
Pricam o Bosnjacima u Bosni

Nisu sve manjine bile uz albance,turci i bosnjaci jesu

medjutim goranci su bili dobrim djelom uz srbe,a muslimani
AleksoMKD

#77 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by AleksoMKD »

theTruePath wrote: Razumijem da oni ne zele da budu na nivou turaka,ili bosnjaka,ipak su oni preko 30% stanovnistva..hebote,u Bosni hrvata ima 10% pa su konstitutivni
Na zadnjem popisu ih je bilo 25,17% tako da ne verujem da su preko 30%.

Inace na Albanskom imaju osnovnu, srednju i fakultet i u svakoj opstini gde ih je barem 20% (ovo vazi sa sve manjine) imaju i saobracajne znakove, drzavne sluzbe i saltere na Albanskom.

Sve druge manjine imaju osnovnu i srednju na svom jeziku.

Ja sam inace razumeo njihovu reakciju na predlog preambulu ustava da ne zele da niko bude jednak kao oni.
theTruePath wrote:
Pre bih rekao da se nisu mesali u konflikt, sto je pametno od njih.
Doduse imali su puno problema odkad je Kosovo proglasilo nezavisnost pa i pri pocetku, kad su se povukli Srpska vojska i policija.
Da nije bilo Turskog kontingenta da ih brani oruzjem ne bi bilo ni Goranaca.
sinuhe

#78 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sinuhe »

theTruePath wrote:
sinuhe wrote:Koliko Bosnjaka moze biti na Kosovu da podrzavaju bilo koga :-)
A ako zive na Kosovu naravno da ce podrzavati albansku vlast, cudno bi bilo da ne podrzavaju inace teska manjina ne moze opstati.
Pricam o Bosnjacima u Bosni

Nisu sve manjine bile uz albance,turci i bosnjaci jesu

To su vise mijesani brakovi nego neke manjine.
nisam_ni_ja

#79 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by nisam_ni_ja »

Kakva srbofobija na ovoj temi, tačno se pitam šta ja radim ovdje. :-?

Meni je Makedonija vrlo draga, volim njihovu kulturu, muziku, kuhinju, odnos prema gostima i teško mi padaju problemi koje imaju.
Mislim da su se loše postavili od početka, prvo kod sukoba na Kosovu, a onda i sukoba u Makedoniji 2001. i da tu zemlju sad čekaju velika iskušenja. :(
radostan dan

#80 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by radostan dan »

libo me đoka, volim ih i ja, al navivame za albancite u ovom slučaju.
mnogo žaluvam bratko alekso, sakam i ja da seirim malku.
halo_ba

#81 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by halo_ba »

theTruePath wrote:Pricam za Bosnjake muslimane,nikoga drugog,,,nama jesu
A kad smo to tebe proglasili za glasnogovornika?
Govori u svoje ime.
nisam_ni_ja

#82 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by nisam_ni_ja »

radostan dan wrote:libo me đoka, volim ih i ja, al navivame za albancite u ovom slučaju.
Što za Albancite?
sumirprimus

#83 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sumirprimus »

pa otcepljenje folovi golovi... :oops:
theTruePath

#84 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by theTruePath »

:lol:
radostan dan

#85 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by radostan dan »

nisam_ni_ja wrote:
radostan dan wrote:libo me đoka, volim ih i ja, al navivame za albancite u ovom slučaju.
Što za Albancite?
pa budimo dosljedni, majka mu stara.

ugnjetavani u jugoslaviji, siroti mali, daj im autonomiju.
ugnjetavani u srbiji, daj im državu.
što, šta je sad drugačije u makedoniji? nek im se da mogućnost da odluče šta žele i hoće.
isto to ću i napisati za crnu goru, kad na njih dođe rd. a doći će.

ne budite dvoličnjaci. jesu li im ugrožena prava gdje god su? jesu.
i šta sad?

osim toga, valjda su makedonci dobro sabrali prije nego su izašli iz sfrj. do njih je.
sumirprimus

#86 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sumirprimus »

da da, zanimljivo, ko god je izašo iz krnje jugoslavije i treba da propadne jel`e... :oops:
LBVIEW

#87 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by LBVIEW »

radostan dan wrote:
nisam_ni_ja wrote:
Što za Albancite?
pa budimo dosljedni, majka mu stara.

ugnjetavani u jugoslaviji, siroti mali, daj im autonomiju.
ugnjetavani u srbiji, daj im državu.
što, šta je sad drugačije u makedoniji? nek im se da mogućnost da odluče šta žele i hoće.
isto to ću i napisati za crnu goru, kad na njih dođe rd. a doći će.

ne budite dvoličnjaci. jesu li im ugrožena prava gdje god su? jesu.
i šta sad?

osim toga, valjda su makedonci dobro sabrali prije nego su izašli iz sfrj. do njih je.

Ima na ovim prostorima nekih koji su bili puuno vise ugrozeni, jos od vremena kad su na vlasti u republikama gdje su doticni obitavali bili oni koji veze sa nacionalizmom nisu imali. 8-) Pa malo nosanje mostiju vapijuci za "osvetom", malo pozivi na jel'te politicke sukobe gdje naravno ni oruzani nisu iskljuceni od izvjesnog sto je onomad pred par stotina hiljada "hodocasnika" slabo cuo :D , pa malo izlet "kulturno-umjetnickih" drustava po susjednoj Hrvatskoj s hitovima poput "Sprem'te se sprem'te ....", pa malo balvani, pa " malo povrede, a malo Vechia, tek osvanu Gigo tog aprila kraj haubice..."
Ovo je , kolega,samo dobronamjerno podsjecanje-znam stari se, ali hebi ga, nije fino preskakati, polako sve po redu. :D
LBVIEW

#88 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by LBVIEW »

sumirprimus wrote:da da, zanimljivo, ko god je izašo iz krnje jugoslavije i treba da propadne jel`e... :oops:
Pa naravno,da su ostali sa Srbijom i slusali onog sto nije dobro cuo :D tekli bi im "med i mleko".
Bas k'o i nama u BiH.A mi svi k'o fol posteni te necemo u oslobodilacke i nadasve pravedne pohode oslobadanja gradana Hrvatske od zivota i imetka. :oops:
radostan dan

#89 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by radostan dan »

sumirprimus wrote:da da, zanimljivo, ko god je izašo iz krnje jugoslavije i treba da propadne jel`e... :oops:
jok, nego ćemo po potrebi albancima negdje priznavati neko -pravo- i nakanu, a po potrebi to isto ćemo im uskraćivati.
CSKA

#90 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by CSKA »

Sa pozicije Srbije i Srba,najbolje je ovo samo posmatrati.Cisto sumnjam da ce ameri dopustiti Albancima da uniste Makedoniju,ali nikad se ne zna sta vrijeme nosi.Sjecam se kada je bio onaj kratki rat u Makedoniji, da su svi navijali za Makedonce i na tome treba i da ostane.Moralna podrska i aj cao.
LBVIEW

#91 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by LBVIEW »

radostan dan wrote:
jok, nego ćemo po potrebi albancima negdje priznavati neko -pravo- i nakanu, a po potrebi to isto ćemo im uskraćivati.
Ko o cemu, Srbi o pricipijelnosti. :lol:
AleksoMKD

#92 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by AleksoMKD »

Pa ono ispada da sto manje prava se daje bolje za drzavu.
Ja stojim da Makedonija kakva je ipak sto se tice prava manjina stoji na puuuuno visem nivou od komsiluka.

Znate li da se u Albaniji ne mozes na popisu izjasniti drugacije nego sto si se izjasnio za vreme Envera Hodje? T.j kako se "izjasnila" tvoja porodica.

U Bugarskoj "sichko e Blgarsko" i nikome nista.

Za Grcku nemam komentara.

Sto se tice Albanskih politicara, gdje god da su, cilj je isti oduvek. Odcepljenje i ujedinjenje u Veliku Albaniju u kojoj za druge nema mesta.
sumirprimus

#93 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sumirprimus »

radostan dan wrote:
Izvini molim te, ali nisi u pravu...
Jedno je Kosovo, a drugo Makedonija, a treće prava albanaca u jednoj i drugoj državi!
Albanci imaju historijsko i MORALNO pravo s obzirom na obzir( a propos kosova,a ne makedonije)...
A to što je vama teško prihvatiti da je Kosovo država je vaša stvar!
udrch

#94 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by udrch »

suverenitet Makedonije kao i bilo koje druge države na Blakanu danas je zaista onako kako to Zapad ponavlja neprestano:
- nema više promjena granica na Balkanu..
što prije shvatimo, to bolje..
međutim ja sam uvjeren da će biti velikih promjena stanovnika određenih zemalja..
vjerujem da Zapad ovim ponavljanjem o nepromjenjivosti granica ustvari gura sve ove balkance u zemlje u kojima su oni većina..
Hrvati su to možda jedini i skontali, pa su oni čak i državnom intervencijom radili na useljavanju ostalih Hrvata u Hrvatsku..u Vojvodini danas skoro da nema Hrvata, sa Kosova su preselili čak i Janjevce iako oni skoro sigurno nisu Hrvati, ali eto Katolici su i pričaju srpskim jezikom..iz Bosne su primili i dalje primaju sve one koji žele da se usele..
Srbija je već prihvatila sve Srbe iz Hrvatske i veliki broj sa Kosova i Bosne..

ovaj trend će se sigurno nastaviti, ali će se narodi morati zadovoljiti onim što sad postoji..
Srbija već radi na raseljavanju Bošnjaka iz Sandžaka..
nekad mi se tako čini kao da je sve spremno da se Bošnjake iz Sandžaka zamjeni za Srbe iz Istočne Bosne i Hercegovine..pogledajte samo Dodika..on marke ne ulaže u taj dio BiH..kao da se čeka neki blic-krik u kome će se nasilno ovi ljudi pomjeriti..moj dojam je da će u neko dogledno vrijeme oko 200 hiljada Bošnjaka iz Sandžaka biti protjerano u BiH, a da će se to kompenzirati sa ovim istočnim dijelom..
isto će se desiti i Albancima sa juga Srbije, ali i Srbima sa sjevera Kosova..
ubjeđen sam da će u tim projekcijama biti pomjereno bar pola miliona ljudi..možda to bude sve išlo mirnim putem, ali ni sila nije isključena..očito je da se želi što stabilniji prostor, a način da se to ostvari jeste da ovi narodi u "tuđim" državama budu samo nacionalna manjina..

Makedonija, BiH i Crna Gora će opstati, ali će se stanovništvo izmjeniti..
radostan dan

#95 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by radostan dan »

sumirprimus wrote:
Izvini molim te, ali nisi u pravu...
Jedno je Kosovo, a drugo Makedonija, a treće prava albanaca u jednoj i drugoj državi!
Albanci imaju historijsko i MORALNO pravo s obzirom na obzir...
A to što je vama teško prihvatiti da je Kosovo država je vaša stvar!
izvini, hajd objasni mi...
što je jedno jedno, drugo drugo, a treće treće, ako je riječ o ljudskim pravima, političkom organizovanju, itd, itd?
što to nemaju istorijsko i moralno pravo na dio makedonije? ulcinj i dio crne gore? po čemu?

čisto onako pitam, ja sam svoje mišljenje po pitanju mogućnosti promjene granica makedonije već dao na drugoj strani ove teme čini mi se...
sumirprimus

#96 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sumirprimus »

Ma izvini me opet,ne dapa mi na metpa ćkata ba... :)
Bivše republike danas države taćka ba... Zvuči poznato, ko to jedini nije poštivo???
Kosovo whole another problem....
sumirprimus

#97 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sumirprimus »

oćeš da kažeš da su albanci na kosovu glumili žrtve??? :-)
sinuhe

#98 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by sinuhe »

Kako misle glumiti zrtvu u demokratskoj Makedoniji ?
LBVIEW

#99 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by LBVIEW »

čovjek tikva wrote:
sinuhe wrote:Albanci tu ne mogu nista bez medjunarodne podrske, a Makedonci im ne daju nikakvog razloga za kakvu pobunu i slicno.
Albanci bi tu morali prvi krenuti, ali to je onda STOP jer niko ih nece podrzati.

niđe veze. ako dovoljno dugo glume žrtvu ispašće da imaju povoda. to je bilo na kosovu. počeli su glumiti žrtvu 10 godina prije nego što je milošević došao na vlast. to je isproban recept. hrvati su glumili žrtvu još u 60im godinama dok nisu dobili ustav iz 74.
Ma ja, svi glumili zrtve samo oni sto su ugrozeni otkako je svita i vika nisu. :lol:
Taj ko vam dila taj dop pare bi namlatio da ga plasira na zapad. :D
CSKA

#100 Re: Podjela Makedonije i ostatak Balkana

Post by CSKA »

Ne moraju glumiti zrtve,ali mogu stalno da drze tenzije i da je problem otvoren.Evo vec sada ima decenija i nesto,kako je problem u Makedoniji.Sacekajmo jos samo deceniju,dvije ako se nista ne rjesi,a za to vrijeme dodatno ojacaju Kosovo i Albanija(mozda u zajednickoj drzavi),eto realnih sansi za novo jedinstveno rjesenje :) .
Locked