1. Zašto misliš da protivljenje raspadu neke države nema nikakvog smisla?
2. Zašto misliš da jačanje uloge glavnog grada u nekoj državi nema nikakvog smisla?
3. Zašto misliš da protivljenje separatizmu u nekoj državi nema nikakvog smisla?
4. Zašto misliš da briga o sunarodnicima koji žive izvan 'matične' države nema nikakvog smisla?
5. Zašto misliš da strah za sudbinu svog naroda nema nikakvog smisla?
6. Zašto misliš da pominjanje ranijih žrtava koje je neki narod pretrpio nema nikakvog smisla?
7. Zašto misliš da negodovanje zbog slabljenja političkog značaja nekog naroda nema nikakvog smisla?
OpusDei wrote:Tema izmedju nas je specificno Srbija, nemoj sad da promijenis pricu da pricamo o nekoj XYZ drzavi.
Srbija je država ko i svaka druga, a Srbi su narod ko i svaki drugi... Uz načelno uvažavanje specifičnosti, neke univerzalne činjenice moraju postojati... Jer ne može nešto važiti za sve države i narode, a ne važiti samo za Srbiju i Srbe...
OpusDei wrote:1+2. Zato to zemlja nije bila njihova babovina kako oni to misle vec decentralizirana zemlja svih naroda u njoj, zemlja 6 republika od kojih su sve imale svoj glavni grad.
Naravno, i to ima smisla... Fazon je bio ocijeniti koji stav ima više smisla... Tvoj ili ovaj gore koji sam ja naveo... Nažalost metoda kojoj se pribjeglo u ocjeni je bila oružje...
OpusDei wrote:3. Nema smisla kad stoji u ustavu da republike imaju pravona odcijepljenje.
Ja se slažem, ali da li ti misliš da nema nikakvog smisla ići kontra Ustava? A mislim da u Ustavu nije stajalo da se Kosovo može otcjepiti... Kako onda kosovski Albanci ispadoše 100% upravu?
OpusDei wrote:4+5. Ne vidim da se Bakir Izetbegovic mijesa u unutrasnju politiku Srbije u vezi Sandzaka recimo, isto tako ocekujem od Srbijanaca (ili Albanaca ili Makedonaca) da se ne mijesaju u unutrasnja pitanja BiH. Logicno je, krajnje i isto vazi za svaku drugu drzavu na svijetu.
Možda se ne miješa Izetbegović, ali miješaju se mnogi Bosanci i Hercegovci (evo ih ima i na forumu)... Zašto im ne kažeš da to nema apsolutno nikakvog smisla?
OpusDei wrote:6. Pa zar nisi ti vise puta govorio na ovom forumu da nema smisla spominjati zrtve iz proslosti?
Nikad. Samo sam govorio da se one ne trebaju politizirati i instrumentalizovati u političke svrhe... Ali opet ne tvrdim da je to potpuno besmisleno, već samo odvratno...
OpusDei wrote:7. Negodovanje i ratovanje zbog necega su dvije sasvim razlicite stvari.
Slažem se... I još jednom da podcrtam pošto znam kako se ovdje podmeće... ovo gore nisu moji stavovi (daleko od toga)