Podivljala mladez!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
madner

#151 Re: Podivljala mladez!!!

Post by madner »

Samo cvrsta ruka.
Obuca9

#152 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Obuca9 »

ultima_palabra wrote:
Obuca9 wrote:
ultima_palabra wrote:U Ranama ima i dobrih scena... recimo vidiš kako djeca vide svoje roditelje koji su išli 15 godina u škole, pa 30 godina na posao od 7 do 3, i nakon svega toga su gola karina (u njihovim očima), mali stan, stara kola, ne mogu kupiti ništa, generalno se ne snalaze u novom sistemu vrijednosti.

S druge strane, kod lokalnog kriminalca je sve obrnuto, i toliko lako dostupno...
Rane su odlično opisale tu situaciju, to stoji, samo što je "problem" Rana, što je umjesto kritičkog osvrta na društvo, taj film još više podstakao te klošare i njihove "krimi-furke". Doduše, nije to problem filma, ne može film koji traje 90 minuta biti kriv za bilo šta, to je više problem glupana, koji nisu skontali njegovu poentu.

Svejedno, meni bi nekako bilo draže da taj film nikad nije snimljen... Ima s one strane Drine, dovoljno dobrih filmova i bez Rana i Čitulje...
Ne znam, meni je to ok film... imao sam 17 kada je snimljen, i gledao sam ga sa rajom x puta, ali naše furanje na taj film je završavalo sa ponavljanjem zajebancija iz njega.
Pazi, nije problem kad taj film gledao neko ko bar malo razmišlja glavom. Većina ili gotovo svi, koji imaju bar malo mozga, film su shvatili upravo tako kako si ti rekao, kao sjajan kritički osvrt i jedina furka je bilo ponavljati zajebancije "Duule Savić", "Čika Kure" i slično. Problem je u onim glupanima, koji su svakako bili negdje na granici te krimi-furke, a koje je taj film "gurnuo" totalno u tu furku.
Hopkins

#153 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Hopkins »

kakvi su odrasli djeca su zlatna
ultima_palabra

#154 Re: Podivljala mladez!!!

Post by ultima_palabra »

Obuca9 wrote:Pazi, nije problem kad taj film gledao neko ko bar malo razmišlja glavom. Većina ili gotovo svi, koji imaju bar malo mozga, film su shvatili upravo tako kako si ti rekao, kao sjajan kritički osvrt i jedina furka je bilo ponavljati zajebancije "Duule Savić", "Čika Kure" i slično. Problem je u onim glupanima, koji su svakako bili negdje na granici te krimi-furke, a koje je taj film "gurnuo" totalno u tu furku.
Da ih nije film "gurnuo", našlo bi se nešto drugo.
Alfons Kauders

#155 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Alfons Kauders »

ultima_palabra wrote:
Obuca9 wrote:Pazi, nije problem kad taj film gledao neko ko bar malo razmišlja glavom. Većina ili gotovo svi, koji imaju bar malo mozga, film su shvatili upravo tako kako si ti rekao, kao sjajan kritički osvrt i jedina furka je bilo ponavljati zajebancije "Duule Savić", "Čika Kure" i slično. Problem je u onim glupanima, koji su svakako bili negdje na granici te krimi-furke, a koje je taj film "gurnuo" totalno u tu furku.
Da ih nije film "gurnuo", našlo bi se nešto drugo.
upravo tako
MedenoSrce

#156 Re: Podivljala mladez!!!

Post by MedenoSrce »

Alfons Kauders wrote:
MedenoSrce wrote:
Alfons Kauders wrote: desava ih da ih roditelji ne tuku dok jos mogu... pa onda kad im orutave muda prvu svadju zavrsavaju cakijom a drustvene probleme rjesavaju paljenjem zgrada...
pozivanje na nasilje nad djecom je zaista degutantno. AL' kad vec govorimo o licnim impresijama da i ja poentiram kako su ta problematicna mladez iz disfunkcionalnih i nasilnih porodica.
zao mi je, ali ja ne zagovaram nasilje nad djecom, vec mladim kriminalcima... i to za njihovo dobro... bolje je da otac odere nekog idiota od batina nego da taj idiot pocini djelo za koje ce lezati u zatvoru... a sa 16-17 godina se moze dobiti 10g kazna za pojedina djela

i do kad cemo vise tretirati tu omladinu kao imbecile? djeca ovo ono? sorry ali nisu... zakonodavac je to prepoznao i zato su zaprijecene ozbiljne kazne za starije maloljetnike... to nisu djeca i tacka... ako neko sa 16 godina ne razumije posljedice svojih dijela, on nije dijete - on je nenormalan i bice samo veci problem za nekoliko godina

i nisu svi iz disfunkcionalnih i nasilnih porodica, to je mit - sto su mi nerijetko potvrdile kolege, kao i prijatelji kriminalisti koji deveraju s tim stvarima...
Prestat cemo ih tretirati kao imbecile kada prestanemo vlastiti propust u odgoju ili intelektualnu nemoc nadoknadjivati pesnicama. Djeca se odgajaju do trece godine po UNICEFU, po meni se odgajaju do puberteta. Sta si do tada uradio, uradio si.

I cijeli je proces prethodio necijem cinjenju kaznenog djela, rijetki su ti koji se jednog jutra probude sa glasom u glavi koji im govori da danas treba da pucaju iz vatrenog oruzja. I sad ti mislis jednim postenim batinama iz 16o godisnjaka istjerati proces cjelozivotnog ucenja. :mrgreen:
JaneEyre

#157 Re: Podivljala mladez!!!

Post by JaneEyre »

Posljedica je to cjelokupnog mentaliteta ovakvog društva...i plus, kao što je ranije spomenuto nedostatak straha od kazne, , saznanje da se uvijek može nekoga potkupiti, da ''uvijek možeš naći nekoga ko će ti nešto srediti''...

Šta mislim pod ''našim mentalitetom?'' Pa činjenicu da se kod mnogih djeca ne rađaju iz želje da ih se ima, nego reda radi. Nekad da se sačuva brak. Ne ulaže se truda u odgoj djece, da ih se uključi u neke aktivnosti...ništa to ne mora biti skupo, park i šetnja su vala svugdje besplatni. Jednostavno, djeca su prepuštena sama sebi dok majke ispijaju kafice, mahalaju...i onda se, kao, čudimo, otkud, kako šta se (odjednom?) dešava...

J
Sezam

#158 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Sezam »

JThomas wrote:
ultima_palabra wrote:U Ranama ima i dobrih scena... recimo vidiš kako djeca vide svoje roditelje koji su išli 15 godina u škole, pa 30 godina na posao od 7 do 3, i nakon svega toga su gola karina (u njihovim očima), mali stan, stara kola, ne mogu kupiti ništa, generalno se ne snalaze u novom sistemu vrijednosti.

S druge strane, kod lokalnog kriminalca je sve obrnuto, i toliko lako dostupno...
rane su beton film ko ga zna gledati. al' eto, u očima većine je ispao propaganda kriminala mada sam siguran da to nije bila namjera. savršeno secira uzroke kriminala, isto kao i čitulja - materijalnu i duhovnu bijedu početka tranzicije, u kombinaciji sa nacionalnim zanosom na vrhuncu.
I ocem koji redovno ubija puru u sinu, do jednog dana.
Alfons Kauders

#159 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Alfons Kauders »

MedenoSrce wrote:

Prestat cemo ih tretirati kao imbecile kada prestanemo vlastiti propust u odgoju ili intelektualnu nemoc nadoknadjivati pesnicama. Djeca se odgajaju do trece godine po UNICEFU, po meni se odgajaju do puberteta. Sta si do tada uradio, uradio si.

I cijeli je proces prethodio necijem cinjenju kaznenog djela, rijetki su ti koji se jednog jutra probude sa glasom u glavi koji im govori da danas treba da pucaju iz vatrenog oruzja. I sad ti mislis jednim postenim batinama iz 16o godisnjaka istjerati proces cjelozivotnog ucenja. :mrgreen:
uz duzno postovanje, ako ce neko "djecu" od 17 godina, sa 70 kila i 180cm, tretirati kao djecicu kojoj sve treba crtat... nece im uciniti nikakvu uslugu... ako do tih godina nisu skontali neke stvari, nece nikad... najsjebaniji ljudi koje poznajem su imali upravo takve roditelje... omladinu ne treba tretirati kao debile o kojim se neko mora brinuti, vec kao neiskusne odrasle ljude koji imaju mozak i povremeno ga i upale...

ispada da treba da tretiramo tinejdzere kao djecu koja ne znaju oprat dupe... studente da tretiramo kao tinejdzere... a one sa zavrsenim faksom kao nekog ko je tek napunio 18tu...

po bosanski, ispada da su djeca svi koji imaju manje od 25 godina... i da nisu odgovorni za svoje postupke... zato i imamo metar ljudi sa 25-30 godina u guzici koji ocekuju da im mama ili drzava nadje zavrsi skolu, nadje posao, osnuje porodicu

sretno s tim, al bez mene
MedenoSrce

#160 Re: Podivljala mladez!!!

Post by MedenoSrce »

il' se ne razumijemo il' ti neces da shvatis i priznas da si prenaglio sa izvlacenjem rajske batine
ali kad vec moram ...

nisam govorila da se treba prema adolescentima ponasati kao prema djeci. Oni su i pred zakonom stariji maloljetnici ako se ne varam, govorila sam da se djeca odgajaju prije nego problem nastane. A formirane osobe ne mozes ispraviti jednim batinama, mozda jedino sustavnim kaznjavanjem. I ne, ja nisam od onih osoba koje se zgrazavaju nad ovim ili onim ali treba razumno pristupiti ako problem zelimo rijesiti.
Alfons Kauders

#161 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Alfons Kauders »

MedenoSrce wrote:il' se ne razumijemo il' ti neces da shvatis i priznas da si prenaglio sa izvlacenjem rajske batine
ali kad vec moram ...

nisam govorila da se treba prema adolescentima ponasati kao prema djeci. Oni su i pred zakonom stariji maloljetnici ako se ne varam, govorila sam da se djeca odgajaju prije nego problem nastane. A formirane osobe ne mozes ispraviti jednim batinama, mozda jedino sustavnim kaznjavanjem. I ne, ja nisam od onih osoba koje se zgrazavaju nad ovim ili onim ali treba razumno pristupiti ako problem zelimo rijesiti.
ne mozes ih promijeniti jednim batinama, to stoji...

dakle treba im vise batina, kaznjavanja i discipline... drago mi je da se slazemo :)
nasa

#162 Re: Podivljala mladez!!!

Post by nasa »

Ja ne mislim da bas uvijek roditelji prepuste dijete samo sebi ili ne vode brigu ili slicno....vec cesto se desi da djeca koja su imala sasvim solidno ponasanje I vec na neki nacin izgradili povjerenje roditelja u trenutku kada ulaze u pubertet iz razlicitih razloga I utjecaja se mijenjaju, a roditelji I dalje puni povjerenja....
Onda postoji I to kada se problem evidentira da je tesko samom sebi priznati da ne poznajes vlastito dijete I roditelji to dozive kao da se njima spocitava I sl.Onako iz iskustva mislim da puno bolje reaguju I pronadju adekvatne mjere roditelji koji jesu sposobni prije svega samim sebi priznati da problem postoji.

Sto se tice batina, pa batine proizvode strah I vjerovatno mogu biti efikasne ali onda stvore I niz drugih problema u odnosu roditelj dijete I obrnuto...
Stvori problem I nemoc, kad roditelji kazu da ne mogu nista....
Sve zavisi kako neko izbalansira I s kojom porukom nesto cini....odgajati batinama je graditi tempiranu bombu ali ako one sluze u jednom trenutku da se neka situacija presjece I sl. onda bih I mogla shvatiti ...

A nemam tinejdere pa ....ko zna :D
Big Ang

#163 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Big Ang »

anthraxQ wrote:Sta je ovo u zadnje vrijeme - non stop sukobi neki, ubistva, pljacke i sve su izvrsioci '90 - 95' godiste...

Bas gledam slike onih jadnika sto su izboli momka u Novom Gradu...

Bas je ironicna izjava jednog na fb : Ovu ekipu izbjegli su zatvori, nismo robijali za cifru, BFH je biznis

Tad i ako jesu, sad sigurno izbjegli nisu.

STa se desava s ovom djecom?
Čuj šta se dešava sa djecom :-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#164 Re: Podivljala mladez!!!

Post by sabina1 »

Alfons Kauders wrote: po bosanski, ispada da su djeca svi koji imaju manje od 25 godina... i da nisu odgovorni za svoje postupke... zato i imamo metar ljudi sa 25-30 godina u guzici koji ocekuju da im mama ili drzava nadje zavrsi skolu, nadje posao, osnuje porodicu
Tako je.
A kad mama i tata konačno nađu posao u državnoj službi onda joooooooooooj...onda na posao...joooooooooj.
Time ljudi koji istinski žele zaraditi a koji su naučeni raditi ostaju na ulici i bez posla ili idu u inostranstvo.

Žestoka sam pobornica i braniteljka našeg nekadašnjeg socijalizma jer je bio nevjerovatno human , obezbjedio je svim svojim građanima život dostojan čovjeka.
Ali.
Ali je iskorijenio radnu naviku što je nedopustivo.
Pored sve bagre danas kojoj je politika (zarad novca naravno) omogućila da maksimalno iskorištavaju radnu snagu bez iakvih posljedica a da sebe nazivaju "uglednim biznismenima" , mladi ne rade i ne žele da rade i to se itekako osjeti.
Nedostaje nam stručni kadar , mladi ne žele ni da uče pa smo dobili 5 miliona fakulteta jer štela lakše uvali na posao sa diplomom a i stranke moraju zadržati provjerene na pozicijama.

U svakom slučaju bez hitne rekonstrukcije kompletne privrede i obrazovnog sistema, najebali smo....a ko o tome vodi računa ?
WildRedRose

#165 Re: Podivljala mladez!!!

Post by WildRedRose »

Djeca se odgajaju od rodjenja. AKo jednom za nesto kazes da ne moze, drzi se toga, pa i kad je dijete staro godinu dana. Roditelji zaboravljaju da je krucijalan dio odgoja i prica sa djetetom. Ja sam uvijek bila protiv batina, i nadam se da se necu nikada dovesti u tu situaciju da cu svoje dijete morati udariti.

Primjer : Prije par dana sa sestricem vani. Dodje drugi djecak (max 4 godine) i mom sestricu (3.5godine) otima bager sa rijecima ''vraticu ti kad zavrsim!! ''. i koliko god ja pricala da se zajedno igraju, do tog malca nije dopiralo. Izvedem sestrica iz tog parka i odem na drugo mjesto. Opet se pojavi taj isti djecak. u jednom trenutku mog sestrica guraju i udaraju druga dva djecaka. Pridjem i rastavim ih i pitam zasto to rade da bi mi odgovorili da im je taj djecak od 4 godine rekao da to rade. Naravno , pridjem tom djecaku i na najfiniji i najnormalniji nacin mu kazem da to ne radi, da to ne valja, da bi me docekao otac od tog malca koji se tada prvi put pojavio (obicno je sjedio negdje dalje) i napao me zasto se ''mjesam'' sa rijecima :
'' to je djeciji svijet, neka to sami rijese '' .

malo sam razvukla , helem, moja poenta je da jeste do roditelja, jer oni ''pustaju djecu da sami rijese''. Kako onda da taj djecak zna sta je dobro,a sta lose, sta se smije , a sta ne smije ??
Čitalac

#166 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Čitalac »

Poučan klip.

Objektivni navijac

#167 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Objektivni navijac »

Roditelji/porodica su samo jedan segment odgoja,imamo tu drustvo/siru zajednicu i skolu. Cesto,koliko ti god bio dobar roditelj,negativnosti iz druga dva segmenta prevagnu.
Batine ne rjesavaju nista. Roditelji ne trebaju tuci djete nikada. Policija treba tuci djecu. Roditelji su onda : Good cop a policija je Bad cop. Cilj je zajednicki.
Brkooo

#168 Re: Podivljala mladez!!!

Post by Brkooo »

Rosita, u tom slucaju je taj covjek bio donekle u pravu :D

kad se mjesas u djecije prepirke i svadje i kad naucis dijete da ga branis pred ostalim (vecinom musko dijete) onda samo dodajes so na ranu, pusti ih nek rjese sami svoju svadju, to je sve djecije... koliko sam se puta i ja pomarisao ko maksum pa mi nista ne fali :oops:

mada kad je nesto ozb , sto se desava cesce medju ovim novim milenijskim generacijama tu vala treba uskocit :roll:
nasa

#169 Re: Podivljala mladez!!!

Post by nasa »

Pa ako kazemo jeste do roditelja I kao na taj nacin zakljucimo presudu zar poruka nije ono sto ne treba da se dijete lisava odgovornosti...moze biti I do roditelja ali nije pravilo I sto je najvaznije neko ko je odrastao u iole normalnim uslovima treba sa 16 godina da zna razluciti dobro I zlo, a drustvo sa svojim institucijama I roditelji trebaju ga dalje podsjecati na odgovornost jer u tim godinama je to prelazna faza u kojoj vecina nije svjesna licne odgovornosti, posljedica itd.
WildRedRose

#170 Re: Podivljala mladez!!!

Post by WildRedRose »

Brkooo wrote:Rosita, u tom slucaju je taj covjek bio donekle u pravu :D

kad se mjesas u djecije prepirke i svadje i kad naucis dijete da ga branis pred ostalim (vecinom musko dijete) onda samo dodajes so na ranu, pusti ih nek rjese sami svoju svadju, to je sve djecije... koliko sam se puta i ja pomarisao ko maksum pa mi nista ne fali :oops:

mada kad je nesto ozb , sto se desava cesce medju ovim novim milenijskim generacijama tu vala treba uskocit :roll:
ma dosta je ozbiljnije bilo, nego kontam previse sam razvukla da jos detaljnije pisem.

Naravno, i ja sam za to da obicne prepirke djeca sama rjesavaju, ali nije mi ok da jedan otac dovede dijete u park i konta kako je odradio svoj posao. On kao otac je trebao da pazi na svoje dijete, da pridje i objasni svom djetetu osnovne stvari. A nije bila bezazlena situacija kada sam vidjela kako 2 djecaka (dosta starija od mog sestrica) guraju ga i udaraju.
Da samo napomenem da se on sa tom dvojicom djecaka igrao sasvim normalno dok ih taj malac nije nagovorio da ga tuku.

Ja koliko god voljela svog sestrica, nikada necu okretati glavu kada mu treba za neke stvari treba odlucno reci ''ne'', jer kada je sa mnom, i ja ga odgajam, inace sav trud oko odgoja njegovih roditelja pada u vodu kada je sa mnom, dedom, nanom i slicno.
silver_testelone

#171 Re: Podivljala mladez!!!

Post by silver_testelone »

watafak wrote:Podivljala mladez, a ovdje svaki drugi komentar "treba ih odrat od batina", koja ironija...
Pa vi "pametni" kad bi skontali da je ta agresija u nased drustvu glavni razlog sto smo svi ovako kolektivno psihopate poceli bi malo drugacije razmisljat...
A druga stvar sto je drustvo kolekitno neobrazovano i glupo, mada vecina misli da je pametna, u odnosu npr na zapad, mi smo vrlo pametni ljudi i spretni i bla bla, al kako nam je ovakvo stanje u drzavi ako smo toliko pametni i spretni, ironiji nigdje kraja...
U sustini 3 glavne stvari su problem a to je, alkoholizam, agresivnost u drustvu i relativno glupi ljudi i ponizni, kad kazem relativno glupi ljudi i ponizni mislim na ove starije generacije, sto sad imaju 50 godina, oni su glavni problem ovog drustva i svi problemi krecu od njih.

Ona genercija sto joj je omladina sve kriva, ona genercija sto je najpametnija, ona genercija sto uopste ne slusa mladje od sebe jer su oni gluplji, ona genercija sto sere kako je stanje u drzavi lose i kako je omladina totalno nesposobna i glupa al kad dodje to protesta oni sjede u kuci,onoj genercije sto nevalja kad se koristi sila da se promjeni stanje u drzavi, ona genercija sto vjeruje u boga i klanja al ogovara i u sustini je losa osoba, ona genercija sto misli da je vjernik neko ko klanja il idu u crvku a u sustini vjernik je stanje uma i duha, ona genercija sto pametuje o politicarima a opet glasa za iste, ona genercija sto ljude sudi po izgledu a ne po osobnosti i pameti, itd itd

U sustini one glupe i zatucane generacije od nekih 1960 do nekih 1990, eto tu je problem danasnje omladine.
:thumbup:
nasa

#172 Re: Podivljala mladez!!!

Post by nasa »

WildRedRose wrote:
Brkooo wrote:Rosita, u tom slucaju je taj covjek bio donekle u pravu :D

ma dosta je ozbiljnije bilo, nego kontam previse sam razvukla da jos detaljnije pisem.

Naravno, i ja sam za to da obicne prepirke djeca sama rjesavaju, ali nije mi ok da jedan otac dovede dijete u park i konta kako je odradio svoj posao. On kao otac je trebao da pazi na svoje dijete, da pridje i objasni svom djetetu osnovne stvari. A nije bila bezazlena situacija kada sam vidjela kako 2 djecaka (dosta starija od mog sestrica) guraju ga i udaraju.
Da samo napomenem da se on sa tom dvojicom djecaka igrao sasvim normalno dok ih taj malac nije nagovorio da ga tuku.

Ja koliko god voljela svog sestrica, nikada necu okretati glavu kada mu treba za neke stvari treba odlucno reci ''ne'', jer kada je sa mnom, i ja ga odgajam, inace sav trud oko odgoja njegovih roditelja pada u vodu kada je sa mnom, dedom, nanom i slicno.
Za ovakomalu djecu se slazem s tobom.Djeca prolaze razlicite faze i ne mora biti nuzno da je to pokupio kod kuce...ali jeste uloga roditelja da ukazuje na ispravno i to s upornoscu i doseljednoscu...u ovoj situaciji tata jeste trebao reci sinu nije lijepo da se tucete I sl. da su se samo porjeckali ili ljutili onda bi se moglo ostaviti da sami izmedju sebe...

edit I da dodam, jesmo mi malo agresivno drustvo, kod nas kad je dijete kulturno ...ono fino skroz... onda vecina kaze, a treba ga uciti da se brani da ocsvrne I sl.treba I to ali prije treba nauciti one koje napadaju I usvajaju agresivne oblike ponasanja da to nije OK
Post Reply