I da hoću, kako ću otići do Collega prije konačne odluke, kada sam iz Sarajeva. Malo je prekomplikovano otići tamo da se raspitam oko poslova, pa se onda vratiti u BiH i odlučiti..

Srećom ima internet, pa se dosta stvari tako može riješiti.
Na ovom Collegu što sam primljen su stvarno dosta susretljivi i spremni da pomognu, a ja sam probio mozak svom admission counseloru koliko meni to treba, kako nemam para i slično. Vjerujem da mi on može dosta pomoći, a u ponedjeljak mi je rekao da ti outline troškova i sve ostalo što mi treba.
Poenta je da ja moram odlučiti sljedeće sedmice kako i šta, budući da sam imao u planu naravno i u Sarajevu polagati prijemni za fakultet, ako mi ovo ne uspije. Pošto mogu reći da mi je ovo "uspjelo" onda se moram preorjentisati i biti siguran da ću doći na američko tlo!

Eh sada, malo bi suludo bilo ići bez dobre garancije da mogu skupiti potrebne novce, odnosno zaraditi. Ja također vjerujem da bi mi najlakše bilo kada bi radio taj posao na kampusu, gdje bi stvarno radio i odvajao vremena, ali da onda imam plaćeno školovanje. Dalje, budući da ovaj koledz dosta pažnje posvećuje tom doprinosu zajednici, da li je moguće i kako izvodljivo da se ubacim u neke organizacije unutar fakulteta ili nevezano za fakultet, gdje bi radio nešto dobrovoljno, ali da mi oni kao naknadu pokriju bar dio troškova, može u okviru granta ili nešto, meni je čisto svejedno.
Do cifre od 27k sam došao tako što sam vidio na stranici Collega i u to je uključeno sve, oba semestra, hrana, spavanje i ostalo što je potrebno platiti direktno fakultetu. Mada, malo mi je čudno, jer su 2007 ti troškovi bili oko 20k, pa se nadam da bi mi ovaj direktor mogao ponuditi neku prihvatljiviju opciju.
Meni je također žao što ne mogu otići na koledz i sastati se sa nekim iz tog finansijskog ureda, jer ne sumnjam da bi ih uvjerio da mi je to straaaašno potrebno i da ću uraditi sve, ta da bi mi oni mogli ponuditi ili taj RA posao, ili nešto slično što bi me fokusiralo samo na učenje, a ne i na rješavanje finansijskih teškoća svih vrsta.
Uglavnom, hvala vam na pomoći, pišite još nešto što može pomoći, imate kafu kada dođem tamo.

( ako budem imao za kafe

) Ja cu sve opcije na papir, pa fino i sa ovim što odlučuje pričati, nadam se iskreno da ćemo naći neko zajedničko rješenje, gdje me mogu osloboditi velikog djela troškova, jer 99% studenata prima finansijsku pomoć i sigurno u tom sektoru imaju rješenja za ostatak troškova..