Počitelj američki???

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...
mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Počitelj američki???

Post by mIRCerka » 30/10/2006 12:06

EKSKLUZIVNO: Kako se u tajnosti rasprodaje svjetska


Piše: Edina KAMENICA
30/10/06
Počitelj na meti stranaca

Amerikanci hoće koncesiju na Počitelj

U tišini i mimo interesa, znanja i učešća svih nadležnih državnih institucija, a uz širokogrudu potporu USAID-a, mjesecima već traju pripreme za prepuštanje grada Počitelja - Amerikancima. Tačnije, mješovitoj američko-italijanskoj firmi, koja, pouzdano saznajemo, najozbiljnije namjerava neposredno uz zidine postojećeg sagraditi drugi grad, pun hotela i vila. Za probranu svjetsku klijentelu. S tim što bi dobili i koncesije za sam drevni grad!?

Pitanje je i ima li ova informacija ikakve veze s upućivanjem u Pariz, u sjedište UNESCO-a, putem nadležnih državnih institucija, zahtjeva za stavljanje Počitelja na listu kandidata za najprobranije društvo zaštićene svjetske baštine?

Neuspjela misija

Sigurno je: 27. oktobra, u federalnom Ministarstvu prostornog uređenja razgovarali su ministar Ferid Otajagić sa saradnicima i, s druge strane, predstavnici USAID-a, direktor projekta Dejvid King i arhitektica Azra Mešinović - veli naš izvor iz USAID-a, u kojem je spomenuti susret šapatom ocijenjen iznenađujuće neuspjelom misijom.

“Novi Počitelj”, kazao je u petak King, “bio bi neposredno uz stari... Hotel, sa pet zvjezdica, kojeg namjeravamo graditi, gledao bi u sam grad. Znači, nalazio bi se uz same zidine”, objasnio je Amerikanac, preneražen što sagovornici nisu bili oduševljeni idejom o “bosanskom Svetom Stefanu”.

“A zašto ne Sveti Stefan”, zapitao ih je King, dodavši da je to grad poznat u cijelom svijetu, očito previdjevši da je to Počitelj već danas, a o čemu nesumnjivo govori i podatak da je još prije deceniju, upravo zbog dragocjene baštine, u konkurenciji 253 značajna lokaliteta iz 70 zemalja, dospio na listu “100 ugroženih gradova svijeta”. Na toj listi se našao još jednom, iz čega je kasnije proizašla izvedbena studija, velikim dijelom, osnova federalnoj vladi za posljeratnu obnovu Počitelja.

Razgovor u ministarstvu i ne bi bio toliko znakovit da mu nije prethodila serija polutajnih aktivnosti, susreta, sastanaka, na kojima ne samo da ministar Otajagić nije bio pozivan nego je istovrsan odnos ispoljen i prema ministrici turizma Katici Čerkez i prema predsjedniku Državne komisije za saradnju sa UNESCO-om Seadom Avdićem.

Uostalom, šta drugo zaključiti nakon šokantnog saznanja da su sve troje ovih dužnosnika, prema sopstvenoj izjavi, prvi put od novinara Oslobođenja čuli za namjeru Amerikanaca da dobiju koncesije za Počitelj. Stoga ni ne čudi što niko od njih nije prisustvovao sastanku u uredu USAID-a 18. septembra, na čijem je dnevnom redu bilo “planiranje razvoja Počitelja”.

A to se, kao što je poznato, dešava u vrijeme kada spomenuto ministarstvo zahuktava kampanju oko pravljenja prostornog plana FBiH! Koga treba podsjećati da dr. Otajagić, ili neko drugi na njegovom mjestu, mora staviti svoj potpis na svaku priču ove vrste o Počitelju?

To je u petak direktno rečeno predstavnicima USAID-a, koji, zvanična je verzija, vode ovu aktivnost u okviru programa posvećenog turizmu, pa su tim prije morali imati u vidu i mišljenje ministrice turizma. Da li je izostavljanje slučajno, greška ili se radi o dovođenju pred svršen čin osoba koje bi sigurno, kao što su to učinili i u petak, postavile pitanja predstavnicima USAID-a. Ovi ih nisu očekivali.

Razočaran, King je uzvratio da, bude li se na svemu tome insistiralo, svaki investitor će dići ruke od Počitelja!? Prije nego što je napustio kancelariju federalnog ministra, objašnjeno mu je da se radi o suprotnom: ”Nismo protiv investitora, ali hoćemo najboljeg. Ako to budete vi, biće nam čast sarađivati...”

Oslobođenje saznaje i da se, upravo s ciljem da pomenuta italijansko-američka firma dobije koncesiju na Počitelj, priprema hitno donošenje podzakonskih akata kojima bi i dobra kulturno-historijskog naslijeđa mogla postati predmetom koncesije i kao takva biti uključena u odgovarajući zakon. Naravno, ta aktivnost nije sporna, kamo sreće da je već iza nas, ali bi valjda i o njoj trebalo da se izjasne domaći stručnjaci.

Nažalost, ne samo da su bezobrazno ostavljeni po strani nadležni ministri (jedino nije Gavrilo Grahovac) nego na spomenuti sastanak u USAID-u nisu pozvani ni eksperti-konsultanti federalnog ministarstva prostornog uređenja, dipl. ing. arh. Ferhat Mulabegović kao ni prof. dr. Vjekoslava Sanković- Simčić, koja je još prije tri decenije pred svjetskim stručnjacima za zaštitu baštine odbranila magistarski rad, posvećen revitalizaciji Počitelja.

Vlada pred dilemom

Da bi apsurd bio potpun, ovaj je rad i danas osnovni važeći dokument čapljinske Općine za spomenutu oblast. Također, profesorica zaštite kulturno-historijskog naslijeđa na Arhitektonskom fakultetu Simčić-Sanković nekoliko godina je pri federalnom ministarstvu bila rukovodilac ekspertnog tima za obnovu Počitelja, pa je u toj funkciji 2002. godine upravo USAID-u uputila zahtjev za pomoć pri rekonstrukciji infrastrukture starog grada.Treba li reći da nikada nije dobila odgovor.

Prof. Amir Pašić, koji je bio na sastanku sa USAID-om, neprisustvo kolegice Simčić-Sanković ravnodušno komentariše “nekim sarajevskim odnosima”, što može biti isprika samo za nepozivanje na neko komšijsko sijelo. Ovako, ima puno razloga za sumnju da stranci žele sarađivati samo sa onima koji sa njima dijele isti, privatni interes. Ostale treba eliminisati ili ih makar proglasiti neprijateljima razvoja, kako se to ovdje već radi decenijama.

Da se i sada odabrala slična taktika, govori i naše saznanje o skorom stavljanju federalne Vlade pred izbor - ili da Počitelj bude (mrtvi) grad-muzej ili živi Sv. Stefan. Grozna dilema, najprije zato što je neistinita.

Počiteljci i narov sok

Inače, više od dva miliona maraka koje je Vlada FBiH uložila u oživljavanje grada, Kinga nisu impresionirala. Šta je to spram onog što smo mi spremni izdvojiti, prokomentarisao je jezikom kapitala, smetnuvši s uma da su ova sredstva i bukvalno morala biti otrgnuta od nečijih gladnih usta.

A sve što se tim parama postiglo, poduzeto je najprije zbog toga da se u tihi grad vrate Počiteljci, da bi u njem živjeli slobodni, sretni i - od svoga rada. Recimo, od prodaje soka narova, koji je bir iladž za srce umornih, žurnih, nestrpljivih ljudi. Jer, kada sunce raspukne te narove, crvene bobe prsnu po vrelini dana. Toliko su moćne.

Hotel na vrhu

Nije nimalo nevažno gdje bi se taj hotel nalazio. Da li je sticaj okolnosti to što je planiran na vrhu Počitelja? Zašto ne bi bio u nizini, pored rijeke? Ili sve to ima veze sa koridorom 5c, koji bi trebalo proći upravo iznad grada? A blizu je i Međugorje... King je samo ponovio da “oni” hotel vide “tu”, na vrhu.

“A da li znate da bi taj hotel, kao i ostali predviđeni objekti, morali imati i vlastiti vodovod jer ovaj, što ga je finansirala federalna Vlada, može zadovoljiti samo potrebe stanovnika”, upitan je iznenađeni Amerikanac.

“I nije li proces što ga vodite obrnut? Ne bi li svaki potencijalni investitor, pa i vi, trebalo da se ponaša prema uzusima koje vam mi dajemo, a da ni ne spominjemo instituciju tendera, bez čega se u ovakav projekat nigdje u civilizovanom svijetu ne bi zakoračilo”, bilo je pitanje koje je također razočaralo Kinga.


User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 30/10/2006 12:15

ako to urade...treba ih fino, bez ikakvog suosjecanja i griznje savjesti, ne streljati nego kamenovati... :x :x

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 12:16

Bumbar wrote:ako to urade...treba ih fino, bez ikakvog suosjecanja i griznje savjesti, ne streljati nego kamenovati... :x :x


koga? Amere il nase?

Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

Post by Pearl » 30/10/2006 12:18

boze sacuvaj.. kod nas je sve moguce...

hebem im gladno sve po spisku.. dabogda im djeci za lijeka trebalo..

bice_bice
Posts: 931
Joined: 07/09/2006 13:01

Post by bice_bice » 30/10/2006 12:19

dopustimo li ovo........

User avatar
karanana
Posts: 38435
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Post by karanana » 30/10/2006 12:22

Nemojte mene odmah zakamenovati, ali smijem li samo upitati, sto da ne?

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

Post by _BosanaC » 30/10/2006 12:28

Nebuloza za nebulozom...

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 12:31

Joj, ljudi....

"Raspukli nar bir iladž" i ostala patetika?


Pa u pičku mile matere. Svako bi da se jebe a da ne uđe. Naravno da niko ništa ne smije zidati na vrhu Počitelja. Al' ako neko hoće od toga napraviti theme park za dokone bogatune, pa što koji kurac da ne?

Jel' treba da Čapljina i Čapljinci dovijeka žive od "samoneodržive poljoprivrede" i sitnog šverca?

Počitelj, kakav sada jeste, IONAKO je "theme park", veliki kameni kaHVić i ljetna bašČa.

Al' nema veze, ni zrna žita okupatoru i bit će sve u dure. Osvojit ćemo svjetsko tržište duducima i priglavkama iz kućne radinosti.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 12:32

karanana wrote:Nemojte mene odmah zakamenovati, ali smijem li samo upitati, sto da ne?


s jedne strane bih i ja pustila koncesiju jer bi ameri ulozili i ocuvali, ali s druge strane pogledaj na sta se kod nas pare trose, i to budzetske pare...
da ti oci usahnu od plakanja...

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

Post by Lika » 30/10/2006 12:36

mIRCerka wrote:
karanana wrote:Nemojte mene odmah zakamenovati, ali smijem li samo upitati, sto da ne?


s jedne strane bih i ja pustila koncesiju jer bi ameri ulozili i ocuvali, ali s druge strane pogledaj na sta se kod nas pare trose, i to budzetske pare...
da ti oci usahnu od plakanja...


Upravo tako, sto da nebi dopustili, svakako smo navikli da nam drugi uredjuju drzavu i da nas kultivisu od vajkada...

Sad se nesto digli kukati a toliko kulturno historijskih spomenika propada nikome ni u kraj uha...

znam ja nas...

User avatar
manijak1
Posts: 44759
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Post by manijak1 » 30/10/2006 12:36

Jebi ga .....kad nemamo državu :oops: kojoj je stalo da to bude .
Najbolje je budžet prazniti u svoje džepove .
Ili graditi jezera .....ali kad bolje pročitam tekst biće da se neko usprotivio ovom .....budućem razvoju situacije .....ili ma nije ....možda je ovaj ničiji novinar :D :D

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 12:40

Lika wrote:
znam ja nas...


...jebo ti nas...

pa nek propadaju, kome to vise treba? maximala kulture je imati kulturan ringtone na mobitelu...

:( :( :( :( :( :( :(

ono sto je najtuznije je sto saznamo ovakve stvari akd je haman kasno reagovati..

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 12:48

mIRCerka wrote:
Lika wrote:
znam ja nas...


...jebo ti nas...

pa nek propadaju, kome to vise treba? maximala kulture je imati kulturan ringtone na mobitelu...

:( :( :( :( :( :( :(

ono sto je najtuznije je sto saznamo ovakve stvari akd je haman kasno reagovati..[/quote]

E, to je ODLIČNO PRIMJEĆENO.

Meni kad su poslali onu DEBILNU peticiju "da se očuva prostor bivše Sarajke kao trg", ja sam htio zatuć' incijatore.

Jeb'o te DESET GODINA je ta zgrada smrdila tu, od toga najmanje pet bila RUGLO. Desetine i stotine stranica teksta ispisano o tome ko, kako i zašto je skurbanio preduzeće da ga proda za marku kao građevinsko zemljište u epicentru SA. I sve se moglo znati.

Al' "svjesni građani" reagirali su tek kad su na svoje čuđenje vidjeli kako lijepo izgleda taj prostor bez igdje ičega, i kako bi super bilo imati trg na dnu Titove.

E pa DUVAJTE GA, "građani". Niko nije mislio par koraka unaprijed. Niko nije UOPĆE mislio. I banditi odradili, legalizirali i legitimizirali pljačku svima pod nosom, i sad ćemo, jebi ga, mijenjati svijet peticijom na e-mail? 'Oćemo kurac.

Treba misliti unaprijed, ili ne misliti nikako, kad su ove stvari u pitanju. (Pozitivan primjer: SDP i peticija za obnovu "Zehra Muidović", kad je Čenga zamislio hotel za arabljane).

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

Post by Lika » 30/10/2006 12:53

mIRCerka wrote:
Lika wrote:
znam ja nas...


...jebo ti nas...

pa nek propadaju, kome to vise treba? maximala kulture je imati kulturan ringtone na mobitelu...

:( :( :( :( :( :( :(

ono sto je najtuznije je sto saznamo ovakve stvari akd je haman kasno reagovati..


neznam vrijedi li navoditi primjere naseg odnosa prema kulturnoj zaostavstini. Evo jedan koji mene najvise boli:

Ti isti ameri dodju na "photo session" na tvrdjavu i onako usput nakupe 5-6 vreca smeca, ociste kulu da se ne slikaju u smecu...

Dabogda je kupili i uradili nesto od nje ovako zarasta u korove i zatrpava se uloscima i prezervativima :roll:

Image

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 12:59

Lika wrote:neznam vrijedi li navoditi primjere naseg odnosa prema kulturnoj zaostavstini. Evo jedan koji mene najvise boli:

Ti isti ameri dodju na "photo session" na tvrdjavu i onako usput nakupe 5-6 vreca smeca, ociste kulu da se ne slikaju u smecu...

Dabogda je kupili i uradili nesto od nje ovako zarasta u korove i zatrpava se uloscima i prezervativima :roll:to je jedan od razloga zasto bih ja dopustila koncesiju, al zar ne moze nas 20 forumasha otici i ocistiti kulu, napraviti nesto vezano za strogo sankcionisanje zagadjivaca?

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 13:02

Može jednom. Eventualno i nekoliko puta. Al' ne možemo napraviti hotel sa nekoliko zvjezdica.

User avatar
dexcox
Posts: 386
Joined: 06/12/2004 11:06

Post by dexcox » 30/10/2006 13:04

"koja, pouzdano saznajemo, najozbiljnije namjerava neposredno uz zidine postojećeg sagraditi drugi grad, pun hotela i vila. Za probranu svjetsku klijentelu."

samo budala moze imat nesto protiv ovoga

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 13:05

Ustvari, mislim da se ovdje valja nekoliko nebuloza, tipa "koncesija na Počitelj". Ne vjerujem da to igdje uopće hoda tako. Mislim da bi to trebao neko trezveniji i profesionalniji od Edine Kamenice razjasniti. Ženi svaka čast na godine i staž, al' ona je surovi patetičar i fura samo jednu stranu priče, onu koja IZGLEDA kao pravedničko-paćenička, a u ekonomiju se razumi k'o Mara u kantar.

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 13:05

Jimmy_The_Saint wrote:Može jednom. Eventualno i nekoliko puta. Al' ne možemo napraviti hotel sa nekoliko zvjezdica.


ali mozemo napraviti nesto gdje ce djeca moci doci i uciti o istoriji, a ne da im plafon terenske skole bude Visocica (koliko god ja piramidas bila).

Meni je obliazak bobcova 1999.godine bio srceparajuci...sto zbog smeca, sto zbog sve i jednog objekta pod kljucem...i grafita po ostacima zamka...

smatrajte me radikalnom, al ja bih ruke sjekla pociniocima tih prekrsaja...

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 13:09

Ama ne možemo.

Nama ti je plafon biznisa granap (eventualno Shopping Epicentar) a plafon kulture kafana (eventualno s knjigama k'o Buybook).

Lika
Posts: 188
Joined: 03/10/2005 16:19

Post by Lika » 30/10/2006 13:14

Jimmy_The_Saint wrote:Ama ne možemo.

Nama ti je plafon biznisa granap (eventualno Shopping Epicentar) a plafon kulture kafana (eventualno s knjigama k'o Buybook).


raja hoce veselo....zaboravio si objekte brze prehrane tipa "pecenja jagnjetina 18KM" kraj puta sa osobljem u rukama do laktova cadjavim

to smo mi, manje vise (cast izuzecima koji su opet susta krajnost)
:)

User avatar
manijak1
Posts: 44759
Joined: 16/01/2003 00:00
Location: Ni na nebu još manje ispod zemlje
Has thanked: 6 times
Been thanked: 7 times
Contact:

Post by manijak1 » 30/10/2006 13:14

Jimmy griješiš :oops: ali nećeš pogriješiti ako dodaš da kod nas još uvijek ne rade ljudi u svojoj profesiji i da oni koji znaju , mogu i hoće jednostavno potonu u moru korupcije i mita i interesnih sfera :oops: organiziranih grupa koji idu onim motom : Kolko je težak u smislu kolko mu treba dati da se poklopi :oops: :D mene još jedino drži piramida :D :D :D :D

User avatar
boogy
Posts: 829
Joined: 28/04/2005 13:02

Post by boogy » 30/10/2006 13:15

Ništa neobično, ljudi jednostavno misle decenijama unaprijed. Imaju novac i napravit će turisticko odmaraliste od Počitelja, tu je Mostar, blizu je more.
Naši ljudi jednostavno nemaju svijest o ovakvim stvarima, u ovom slučaju kulturnoj baštini, kao što neko reče baca se smeće itd.
Kada ovaj projekat bude realizovan, ti što bacaju smeće nikada više neće kročiti u kulu, a ovi "kulturni" će plaćati kartu za posjetu iste.

User avatar
Jimmy_The_Saint
Posts: 2436
Joined: 09/01/2006 11:16
Location: Koliba na Rogoju
Contact:

Post by Jimmy_The_Saint » 30/10/2006 13:16

Dobro, de - ima i Fast Food objekat, loza 1,5 KM. Ali to su, kontam, podvrste obuhvaćene pod "kafana" :D

mIRCerka
Posts: 28209
Joined: 20/08/2004 15:21
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka » 30/10/2006 13:16

Jimmy_The_Saint wrote:Ama ne možemo.

Nama ti je plafon biznisa granap (eventualno Shopping Epicentar) a plafon kulture kafana (eventualno s knjigama k'o Buybook).


to si u pravu... onda je i bolje da Ameri preuzmu Pocitelj... jebo ti ljude ciju ostavstinu vise cijeni tudjin...

Locked